Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2009 z dne 13. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2009 z dne 13. 10. 2009

Kazalo

3561. Odlok o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti Občine Laško s stvarnimi pravicami in pridobivanju stvarnih pravic na nepremičnem premoženju s strani Občine Laško, stran 10916.

Na podlagi 29. in 65. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – ZLS-UPB2), Zakona o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin (Uradni list RS, št. 14/07), Uredbe o stvarnem premoženju države, pokrajin in občin (Uradni list RS, št. 84/07 in 94/07) ter 21. člena Statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 99/07 – uradno prečiščeno besedilo) je Občinski svet Občine Laško na 19. redni seji dne 30. 9. 2009 sprejel
O D L O K
o obremenjevanju nepremičnega premoženja v lasti Občine Laško s stvarnimi pravicami in pridobivanju stvarnih pravic na nepremičnem premoženju s strani Občine Laško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo pogoji in postopek za obremenjevanje nepremičnega premoženja v lasti Občine Laško s služnostnimi pravicami ter višina enkratnega nadomestila za podeljeno trajno ali začasno služnost.
2. člen
Pri ustanavljanju služnostnih pravic na nepremičnem premoženju v lasti Občine Laško je potrebno vsako služnostno pravico natančno določiti in sicer v čim manjšem obsegu, racionalno in gospodarno, tako da je nepremičnina čim manj obremenjena.
Služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti Občine Laško je odplačna, razen če s tem odlokom ni drugače določeno.
3. člen
Fizična ali pravna oseba, ki želi pridobiti služnost na nepremičnem premoženju v lasti Občine Laško, mora v vlogi za ustanovitev služnostne pravice opisno navesti namen posega in vsaj osnovne podatke, ki identificirajo nepremičnino ter priložiti:
– skico oziroma izsek iz projektne dokumentacije z vrisom poteka trase oziroma vrisom posega na nepremičnini, na kateri se ustanavlja služnostna pravica in
– celotno površino posega izraženo v m2 (delovni in morebitni varovalni pas), ki bo nepremičnino obremenjeval s služnostno pravico.
4. člen
Podlaga za ustanovitev služnosti je letni ali posamični program ravnanja s stvarnim premoženjem, ki ga v primeru, da znaša vrednost nadomestila za podeljeno služnost manj kot 20.000 EUR, sprejme župan. V primeru, da znaša vrednost nadomestila za podeljeno služnost več kot 20.000 EUR, pa sprejme letni ali posamični program ravnanja s stvarnim premoženjem občinski svet.
Vsebino posamičnega programa predpisuje zakon oziroma ustrezen podzakonski predpis.
Za pridobljeno služnost sprejem letnega oziroma posamičnega programa ni potreben.
5. člen
Služnost na nepremičnini se praviloma ustanovi z neposredno pogodbo, sklenjeno z zainteresirano osebo. Če se izkaže ali verjetno obstaja interes dveh ali več oseb za pridobitev istih pravic na isti nepremičnini, se izvede postopek pogajanj, razen kadar gre za kineto, kjer je več uporabnikov skupaj.
V primeru neuspešnega postopka pogajanj, se ustanovitev služnosti, če je to v konkretnem primeru smiselno, postopek nadaljuje po določbah zakona, ki določa postopek in metode razpolaganja s stvarnim premoženjem občine.
II. ENKRATNO NADOMESTILO ZA PODELJENO SLUŽNOST
6. člen
Zavezanec za plačilo enkratnega nadomestila je pravna ali fizična oseba, ki kot služnostni upravičenec na nepremičnem premoženju občine pridobiva služnostno pravico. Enkratno nadomestilo je zavezanec dolžan poravnati v roku 8 dni po sklenitvi pogodbe oziroma izstavitvi računa.
a) Enkratno nadomestilo za ustanovljeno trajno služnost:
na stavbnih zemljiščih se določi v naslednji višini:
– za urbano območje mesta Laško               10-15 €/m2
– za Rečica, Marija Gradec, Rimske Toplice     7-10 €/m2
– ostali lokalni centri                         5-7 €/m2
– ostala območja Občine Laško                   3-5 € m2
na kmetijskih in ostalih zemljiščih
– njiva                                        1,60 €/m2
– travnik                                      1,20 €/m2
– pašnik                                       0,30 €/m2
– sadovnjak                                    1,60 €/m2
– gozd                                         0,40 €/m2
– neplodno                                    0,35 €/m2.
Višina enkratnega nadomestila se izračuna tako, da se vrednost za 1 m2 obremenjene nepremičnine pomnoži s površino nepremičnine v m2, ki je s služnostno pravico obremenjena.
Enkratno nadomestilo, določeno v prejšnjem odstavku tega člena, je minimalno in se v konkretnem primeru posega v nepremičnino na podlagi uradne cenitve ali v pogajanjih s služnostnim upravičencem, lahko doseže tudi višje nadomestilo.
b) Višina nadomestila za začasno služnost je lahko največ do 50% vrednosti trajne služnosti.
7. člen
Višina enkratnega nadomestila, določena v prejšnjem členu, se lahko s sklepom župana enkrat letno (do konca januarja tekočega leta) revalorizira skladno z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin za preteklo leto, ki ga ugotovi Statistični urad Republike Slovenije. Sklep župana o uskladitvi višine enkratnega nadomestila za služnost iz prejšnjega člena se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
8. člen
Plačilo enkratnega nadomestila za služnost po tem pravilniku ne izključuje morebitnih odškodninskih zahtevkov občine za škodo, ki jo služnostni upravičenec povzroči ob vzpostavitvi oziroma izvrševanju služnostne pravice.
9. člen
Služnostni upravičenec je po končanih posegih na nepremičnem premoženju v lasti Občine Laško, dolžan vsakokrat vzpostaviti prvotno stanje, kar potrdi upravljavec premoženja s pisno izjavo.
10. člen
Brezplačno se lahko ustanovi služnostna pravica na nepremičnem premoženju v lasti Občine Laško le izjemoma, če se zasleduje javni interes.
Vsebina javnega interesa se ugotavlja v vsakem konkretnem primeru posebej, če se zainteresirana oseba za pridobitev služnosti nanj sklicuje. Opredelitev javnega interesa je bistvena sestavina pogodbe o ustanovitvi brezplačne služnostne pravice.
III. PRIDOBIVANJE STVARNIH PRAVIC NA NEPREMIČNEM PREMOŽENJU ZA POTREBE GRADNJE GOSPODARSKE INFRASTRUKTURE
11. člen
Za pridobivanje stvarnih pravic na nepremičnem premoženju s strani Občine Laško (služnostna, stavbna in druge stvarne pravice), pripada lastniku za obremenjeno nepremičnino s stvarno pravico za potrebe gradnje občinske gospodarske infrastrukture (cestne in komunalne infrastrukture) enkratna odškodnina.
Odškodnina se izplača v obliki enkratnega izplačila v višini kot je določena v 6. členu tega pravilnika.
V primeru nestrinjanja z odškodnino po tem pravilniku, se le-ta izjemoma lahko obračuna po vrednosti, ki se dokaže s cenitvijo.
IV. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi.
Št. 007-05/2009
Laško, dne 30. septembra 2009
Župan
Občine Laško
Franc Zdolšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti