Uradni list

Številka 80
Uradni list RS, št. 80/2009 z dne 13. 10. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 80/2009 z dne 13. 10. 2009

Kazalo

3555. Pravilnik o povračilu stroškov prevoza otrok, stran 10886.

Na podlagi 82. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/91 in sprem.), 56. člena Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št. 12/96 in sprem.) in 53. člena Statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 1/06, 102/07 in 34/09) je Občinski svet Občine Jesenice na 30. redni seji dne 24. 9. 2009 sprejel
P R A V I L N I K
o povračilu stroškov prevoza otrok
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa:
– upravičence do povračila stroškov prevoza,
– določitev višine zneska povračila stroškov,
– podlaga za povrnitev prevoznih stroškov,
– postopek za uveljavljanje pravice do povračila stroškov in
– način izplačevanja sredstev za povračilo prevoznih stroškov.
2. člen
(upravičenci do povračila stroškov prevoza)
1. Osnovnošolski otroci
Vsak učenec:
– ima pravico do brezplačnega prevoza, če je njegovo bivališče oddaljeno več kot štiri kilometre od osnovne šole,
– ima pravico do brezplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njegovega bivališča od osnovne šole v prvem razredu, v ostalih razredih pa, če pristojni organ za preventivo v cestnem prometu ugotovi, da je ogrožena varnost učenca na poti v šolo in
– ki obiskuje osnovno šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem prebiva ima pravico do povračila stroškov prevoza v višini, ki bi mu pripadala, če bi obiskoval osnovno šolo v šolskem okolišu, v katerem prebiva.
2. Otroci s posebnimi potrebami
Otroci s posebnimi potrebami imajo na podlagi odločbe Zavoda Republike Slovenije za šolstvo ali centra za socialno delo (v nadaljevanju: odločba o usmeritvi) pravico do brezplačnega prevoza ne glede na oddaljenost njihovega prebivališča od osnovne šole (velja za otroke, ki so usmerjeni v vzgojno izobraževalne programe v šolah, kot tudi za otroke, ki so usmerjeni v socialno varstvene zavode oziroma druge izobraževalne zavode).
Kolikor je v odločbi o usmeritvi navedeno, da se otroku zaradi gibalne oviranosti dodeli spremljevalca za nudenje fizični pomoči, se tudi zanj povrnejo stroški prevoza. Možno je tudi povračilo stroškov mesečne vozovnice spremljevalcu, če otrok dejansko ne more sam uporabljati sredstva organiziranega javnega prevoza.
3. Otroci in mladostniki, ki se znajdejo v trenutno ogroženi situaciji
Otroci in mladostniki, ki se znajdejo v trenutno ogroženi situaciji (smrt starša, bolezen v družini, zlorabe, nasilje, ...) in imajo možnost začasne namestitve v zavodih, v katerih dobijo začasno pomoč in zatočišče in se od tam vozijo v šolo, so upravičeni do brezplačnega prevoza v času namestitve. V tem primeru mora pristojni center za socialno delo podati mnenje oziroma poročilo o stanju družine in podatek o predvidenem številu dni, ki jih bo otrok oziroma mladostnik preživel v zavodu.
4. Predšolski otroci in srednješolci s posebnimi potrebami
Prevozne stroške za predšolske otroke in srednješolce s posebnimi potrebami se krije le v primeru slabega socialnega stanja v družini, kar pomeni, da so starši oziroma skrbniki teh otrok prejemniki denarne socialne pomoči. V tem primeru mora pristojni center za socialno delo podati mnenje oziroma poročilo o stanju družine.
Vsi upravičenci morajo imeti stalno bivališče v Občini Jesenice. Upravičenci do povračila stroškov prevoza morajo o morebitnih spremembah, ki bi vplivale na upravičenost ali višino povračila o tem takoj oziroma najkasneje v roku 15 dni obvestiti strokovno službo občinske uprave.
3. člen
(določitev višine zneska povračila stroškov)
1. Stroške prevoza za upravičence iz prve točke drugega člena tega pravilnika se plača v skladu s koncesijsko pogodbo za izvajanje javnega mestnega potniškega prometa in šolskih prevozov v Občini Jesenice.
2. Stroške prevoza za ostale upravičence iz 2. člena tega pravilnika se povrne glede na ceno vozovnice za javni prevoz (v višini enkratne ali mesečne vozovnice) oziroma se povračilo prevoznih stroškov določi na osnovi dejansko prevoženih kilometrov na relaciji dom upravičenca – vzgojnoizobraževalni oziroma socialnovarstveni zavod oziroma drugi izobraževalni zavodi in nazaj, kolikor strokovna služba ugotovi, da je to cenejša oblika prevoza.
3. V primeru, da od doma do šole oziroma zavoda, ki jo/ga otrok obiskuje ni direktne javne prevozne povezave, ki bi omogočila pravočasen prihod k pouku oziroma otrok iz utemeljenih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza (bi porabil nesorazmerno veliko časa za prevoz v šolo ali iz šole), se povračilo prevoznih stroškov določi na osnovi dejansko prevoženih kilometrov na relaciji dom upravičenca–vzgojnoizobraževalni oziroma socialno-varstveni zavod oziroma drugi izobraževalni zavod in nazaj.
4. člen
(podlaga za povrnitev prevoznih stroškov)
Podlaga za povrnitev prevoznih stroškov:
– za osnovnošolske otroke iz prve točke 2. člena je račun koncesionarja v skladu s koncesijsko pogodbo,
– za otroke s posebnimi potrebami iz 2. in 4. točke 2. člena je dokazilo (potrdilo) zavoda, ki ga otrok obiskuje, iz katerega mora biti razvidno število dni, ko je bil otrok prisoten pri pouku,
– za otroke in mladostnike iz 3. točke 2. člena je račun prevoznika, pri katerem se naroči vozovnico oziroma zahtevek za povračilo stroškov na osnovi dejansko prevoženih kilometrov kolikor se ugotovi, da je to racionalnejša oblika.
Za otroke s posebnimi potrebami, ki so vključeni med tednom v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, se stroški prevoza povrnejo za največ 8 dni v mesecu.
Ob prvem uveljavljanju pravice do povračila stroškov prevoza je potrebno vlogi, ki je sestavni del tega pravilnika, obvezno priložiti odločbo o usmeritvi otroka s posebnimi potrebami. Vlogi se za vsako posamezno šolsko leto priloži tudi potrdilo o vpisu za tekoče šolsko leto.
Strokovna služba lahko zahteva tudi druga dokazila, ki se v posameznem primeru izkazujejo kot nujna za utemeljitev predloga.
5. člen
(postopek za uveljavljanje pravice do povračila stroškov)
Za osnovnošolske otroke morajo osnovne šole pred pričetkom novega šolskega posredovati vloge in sezname učencev, ki izpolnjujejo pogoje iz 1. in 2. točke 2. člena tega pravilnika.
Za predšolske, osnovnošolske in srednješolske otroke s posebnimi potrebami morajo starši oziroma zakoniti zastopniki ob začetku šolskega leta ali po prejemu odločbe o usmeritvi otroka s posebnimi potrebami posredovati vlogo za povrnitev prevoznih stroškov, ki je priloga tega pravilnika.
Za otroke in mladostnike, ki se znajdejo v trenutno ogroženi situaciji mora pristojni center za socialno delo podati mnenje oziroma poročilo o stanju družine in podatek o predvidenem številu dni, ki jih bo otrok oziroma mladostnik preživel v zavodu.
Na podlagi popolne vloge strokovna služba občine naroči vozovnice oziroma izda odločbo o povračilu stroškov prevoza (v nadaljevanju: odločba), ki se izda za tekoče šolsko leto.
Upravičenec lahko zoper odločbo vloži pritožbo v roku 15 (petnajstih) pri organu neposredno pisno ali ustno na zapisnik ali pa se pošlje priporočeno organu, ki je izdal odločbo na naslov Občina Jesenice, Oddelek za družbene dejavnosti in splošne zadeve, Cesta železarjev 6, Jesenice. O pritožbi odloči župan občine Jesenice.
6. člen
(način izplačevanja sredstev za povračilo prevoznih stroškov)
Sredstva se upravičencem, katerim je bila izdana odločba o povračilu stroškov prevoza nakazujejo mesečno na njihov osebni račun, na podlagi potrdila šole oziroma zavoda, ki ga otrok s posebnimi potrebami obiskuje, in sicer najkasneje do 10. v mesecu za pretekli mesec. Stroški prevoza se povrnejo le za obisk rednega pouka.
Ostalim upravičencem, ki jim je bila odobrena vozovnica, Občina Jesenice plača stroške vozovnice na podlagi izdanega računa prevoznika javnega prevoza.
7. člen
V ostalih primerih, ki jih ta pravilnik ne določa, lahko izjemoma odloči strokovni kolegij občinske uprave.
8. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-18/2009
Jesenice, dne 7. septembra 2009
Župan
Občine Jesenice
Tomaž Tom Mencinger l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti