Uradni list

Številka 69
Uradni list RS, št. 69/2009 z dne 4. 9. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 69/2009 z dne 4. 9. 2009

Kazalo

3127. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Otok I, stran 9542.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 61. člena, v povezavi s 97. in 98. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01, 70/06 in 43/08) na seji dne 27. 1. 2009 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Otok I
Splošne določbe
1. člen
V skladu s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86 in 4/88 in Uradni list RS, št. 86/01) se s projektom, ki ga je pod številko Š – 101/08 izdelal AR Projekt d.o.o., dopolni in spremeni Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Otok I (Uradni vestnik Celje, št. 28/63, 5/70; Uradni list SRS, št. 42/72, 10/74, 15/74, 24/75, 13/76, 16/79, Uradni list RS, št. 27/95).
2. člen
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Otok I se nanaša na celotno ureditveno območje I. Gimnazije v Celju, ki zajema parcele 1210, 1211, 1212, 1213 in 1214 k.o. Celje in načrtuje gradnjo telovadnice, veznega objekta med obstoječo šolo in novo telovadnico, spremembo ureditve zunanjega športnega igrišča, gradnjo dvigala ob šoli, namestitev primerno oblikovanih nadstreškov nad glavnim in stranskimi vhodi v šolo, spremembo namembnosti obstoječe telovadnice in postavitev ograje okoli zunanjega športnega igrišča in telovadnice.
3. člen
Usmeritve in pogoji za gradnjo in zunanje ureditve
(1) A – telovadnica:
Telovadnica je načrtovana na SZ strani šolskega objekta in posega delno na dvorišče, delno na zunanje športno igrišče tako, da ohranja uvoz iz Malgajeve ulice. Ob Malgajevi ulici SZ fasado omejuje GM – gradbena meja je črta, ki je objekt ne sme presegati. Tlorisni gabarit telovadnice je 33.85–37.50 x 45.50 m, kar zagotavlja vadbo na treh igriščih hkrati, izvedbo tribun in galerije, garderob in servisnih prostorov.
Predvidena je konstrukcija iz obodnih AB stebrov. Največja višina objekta (enokapne strehe s padcem v smeri šole) znaša 13.00 m nad koto tlaka, ki je na višini 238.80 m.
Oblikovanje fasad mora biti zaradi mase objekta členjeno in razgibano v smislu sodobnega oblikovanja z uporabo kombinacije sodobnih materialov – beton, les, steklo v barvah naravnih tonov. Priporoča se uporaba sekundarne fasade in senčil. Streha naj bo pokrita s temno kritino, na strehi je dovoljena uporaba solarnih panelov.
(2) B – vezni objekt (povezovalni hodnik):
Vezni objekt predstavlja povezavo med novo telovadnico in šolo in je dvoetažen kar zagotavlja povezavo preko kleti šole, v zgornji etaži pa so predvideni kabineti in pomožni šolski prostori. Tlorisni gabarit je 5.10–7.50 x 11.50 m, višina od kote tlaka do venca ravne strehe pa znaša 7,70 m. Oblikovno in v materialih ter v barvi, predvsem pa po višini, se mora vezni objekt razlikovati od telovadnice tako, da bo oblikovno ločen od telovadnice. Sicer pa bosta objekta predstavljala dve ločeni stavbni masi, ki se zajedata druga v drugo, predstavljata pa celoto.
(3) C – zunanje športno igrišče:
Zunanje športno igrišče je potrebno v celoti preurediti, oziroma prestaviti v smeri proti SZ, saj se v obstoječe igrišče zajeda načrtovana telovadnica. Zunanje igrišče predstavlja tekaška proga, igrišča za rokomet, košarko in odbojko, ki bodo asfaltirana, skakališče za skoke, prostor za met krogle ter morebitna dodatni vadbeni objekti, namenjeni športu in rekreaciji na prostem Okolico je potrebno ozeleniti, v čim večji meri je potrebno ohraniti drevje, oziroma ga nadomestiti z novim.
(4) D – nadstrešek:
Nad glavnim vhodom (tudi ob stranskih vhodih) v gimnazijo je mogoče ob pogojih pristojne službe za varovanje kulturne dediščine namestiti oblikovno primeren nadstrešek.
(5) E – dvigalo:
Na dvoriščni strani je ob šoli mogoče zgraditi dvigalo v transparentni izvedbi in pogojih pristojne službe za varovanje kulturne dediščine.
(6) F – sprememba namembnosti obstoječe telovadnice:
Obstoječa telovadnica bo po izgradnji nove namenjena delno za športne aktivnosti – plesne delavnice, delno za učilnice in pomožne prostore.
(7) G – ograja:
Območje zunanjih športnih igrišč in telovadnice I. Gimnazije v Celju je mogoče ograditi v smislu rekonstrukcije ograje, ki je v preteklosti že ograjevala šolski kompleks in je delno še ohranjena kot oporni zidec z vmesnimi zidanimi oporniki. Ograja se lahko v takšni obliki ponovi, pri čemer se načeloma izpusti višinsko poudarjene vmesne opornike. Elementi ograje se izvedejo v vertikalni kovani ali pocinkani izvedbi s horizontalnimi pritrditvenimi podporniki, enostavne oblike in nevtralne barve. Celotna višina ograje, vključno z opornim zidcem, je lahko od 1,5 do 1,6 m, odmik ograje od pločnikov mora biti praviloma 0.50 m. Oporni zidec okoli obstoječega kompleksa gimnazije se ohrani in ne nadgradi s kovinsko ograjo. V enaki izvedbi naj bodo tudi dvoriščna drsna vrata, ki bodo nadomestila sedanjo rampo.
(8) H – gimnazijsko poslopje:
Objekt I. Gimnazije v Celju predstavlja objekt, ki je zavarovan kot kulturna dediščina znotraj arheološkega najdišča Celja, ki je z Odlokom o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju občine Celje (Uradni list SRS, št. 28/86 in Uradni list RS, št. 1/92) razglašeno za kulturni spomenik. Na objektu se dovoljuje vzdrževanje objekta (skladno z Uredbo o vrstah objektov glede na zahtevnost oziroma njenimi spremembami), rekonstrukcija, sprememba namembnosti za potrebe šolskih in spremljajočih dejavnosti. Na zunanjih lastnih površinah je možna postavitev začasnih objektov za potrebe prireditev ter urbane opreme, z izjemo kioskov in obešank na drogovih javne razsvetljave.
4. člen
Zasnova rešitev prometne, komunalne in druge gospodarske infrastrukture
(1) Dovozi in dostopi ter parkiranje
Dovozni priključek do obravnavanega območja (dvorišča na SZ strani) je izveden iz Malgajeve ulice in se ohranja. Dvorišče je asfaltirano, namenjeno je dostavi in delno parkiranju osebnih vozil ter kolesarnici in se ob izgradnji telovadnice v večji meri ohranja. Od ulice je ločeno z rampo, ki se v končni fazi nadomesti z drsnimi vrati v enaki izvedbi in obliki kot ograja.
Glavni vhod v šolo je iz platoja na JV strani, stranska vhoda pa iz dvoriščne strani in iz Trubarjeve ulice. Telovadnica bo s šolo povezana z veznim objektom, požarno stopnišče telovadnice je predvideno na SZ strani ob Malgajevi ulici.
(2) Vodovod
Obravnavano območje se oskrbuje z vodo iz obstoječega javnega vodovoda LŽ Φ80 mm ob Malgajevi ulici in obstoječega vodovoda LŽ Φ80 mm ob Trubarjevi ulici. Za potrebe telovadnice se izvede nov povezovalni vodovod dimenzij najmanj 80 mm med obstoječima vodovodoma. Vodovod je potrebno vgraditi najmanj 1.20 m pod koto terena. Obstoječi vodovodi so del Osrednjega vodovodnega sistema Celja.
(3) Kanalizacija
Na obravnavanem območju je delno zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje. Odvod fekalnih vod za potrebe načrtovane telovadnice se spelje v javni kanal 105001 preko revizijskega jaška št. 8 ali preko priključka v javni kanal št. 105008. Greznica se opusti, izprazni, dezinficira in zasuje. Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena morajo biti speljane v javno kanalizacijo preko črpališča.
Meteorne vode s strehe načrtovane telovadnice se speljejo v zadrževalni bazen, preliv meteornih vod pa v javno kanalizacijo. V javno kanalizacijo se odvajajo vode, ki morajo ustrezati Pravilniku o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih vod ter o pogojih za njegovo izvajanje (Uradni list RS, št. 74/04) ter Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05, 45/07).
(4) Električno omrežje
Elektrika za napajanje predvidene telovadnice je na razpolago na nizkonapetostnih zbiralnicah v TP Glazija. Na obravnavanem območju potekata srednje in nizko napetostna podzemna voda, ki se delno preuredita.
(5) Telefonsko omrežje
Na obravnavanem območju po podatkih Telekoma Slovenije ni javnega TK omrežja.
(6) Plinovodno omrežje
Na obravnavanem območju je izgrajeno plinovodno omrežje in priključni plinovodi, ki potekajo ob Malgajevi in Trubarjevi ulici. Objekt I. Gimnazije v Celju ima izveden hišni priključni plinovod DN 80 na zahodni strani od koder je mogoče izvesti priključek za potrebe telovadnice.
(7) Odpadki
Za odpadke ima I. Gimnazija v Celju že izvedeno zbirno mesto na obstoječem dvorišču.
5. člen
Rešitve in ukrepi za varovanje okolja, ohranjanja narave ter varstvo kulturne dediščine
(1) Varstvo pred hrupom
Območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Otok I sodi v skladu z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 15/05) v III. stopnjo varstva pred hrupom. Izgradnja telovadnice ne bo poslabšala bivalnih pogojev bližnje stanovanjske soseske, saj se bo športna vzgoja odvijala v objektu, zunanje športno igrišče je ob pločnikih zasajeno z grmovnicami in drevjem, športna vzgoja se odvija le ob delavnikih in v dnevnem času.
(2) Ohranjanje narave in kulturne dediščine
Obravnavano območje se nahaja na območju enote kulturne dediščine (objekt gimnazije EŠD 27447) in prav tako v zavarovanem arheološkem najdišču Celje (EŠD 56), ki je z Odlokom o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Celje (Uradni list SRS, št. 28/86 in Uradni list RS, št. 1/92) razglašeno za kulturni spomenik.
Pred začetkom gradbenih del je potrebno zagotoviti predhodne arheološke raziskave – predhodno oceno arheološkega potenciala, ki bo osnova za nadaljnje postopke varstva kulturne dediščine.
Pred ostalimi posegi je potrebno pridobiti soglasje pristojnega občinskega organa za urejanje prostora ter zavoda, pristojnega za varstvo kulturne dediščine.
V čim večji meri naj se ohrani drevje in grmovnice, ki obkrožajo zunanje športno igrišče ob obeh ulicah, prav tako tudi drevje, ki meji na stanovanjsko sosesko na zahodni strani.
(3) Osončenje
V zimskih mesecih bo načrtovana telovadnica v opoldanskih urah za krajše obdobje osenčila spodnje etaže stanovanjskih blokov ob Malgajevi ulici.
6. člen
Rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
(1) Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
Pri umeščanju objektov v prostor mora biti upoštevan Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 3/07) in zagotovljen varen odmik ljudi in premoženja, odmik med objekti ali potrebne protipožarne ločitve ter omogočen dostop in dovoz do delovnih površin za intervencijska vozila. Na obravnavanem območju so zagotovljeni viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje.
V skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o študiji požarne varnosti (Uradni list RS, št. 28/05, 66/06) se pri pripravi projektne dokumentacije PGD zahteva izdelava študije požarne varnosti. Za predviden poseg je bilo potrebno izdelati Hidrološko – hidravlične presojo, projekt št. 09/09, Celje maj 2009, ki ga je izdelalo podjetje HIDROSVET d.o.o. iz Celja, skladno z »Uredbe o pogojih in omejitvah za izvajanje dejavnosti in posegov v prostor na območjih, ogroženih zaradi poplav in z njimi povezane erozije celinskih voda in morja (Uradni list RS, št. 89/08), v nadaljevanju: Uredba. Vsi ukrepi v njem se morajo pri načrtovanju upoštevati. Iz projekta je razvidno:
– Na območju, kjer se nahajajo zunanja igrišča in predviden objekt športne dvorane, se načrtuje zasip depresije za 30 cm, kar zmanjša razred poplavne in erozijske nevarnosti iz višjega v srednji razred nevarnosti. Ob zasipu depresije je gradnja športne dvorane na podlagi Uredbe dovoljena.
– S predlaganim dvigom kote objekta športne dvorane na koto ± 0.0 = 238.80 mnv. zagotovimo poplavno varnost objektu športne dvorane pred visokimi vodami Savinje z več kot 100-letno povratno dobo. Razred poplavne ogroženosti se spremeni v razred območje preostale nevarnosti.
– Na obstoječem objektu I. Gimnazije so predvideni omilitveni ukrepi za preprečevanje škode zaradi morebitnih poplav. Predvideti je potrebno zatesnitev pritličnih oken in vhodnih vrat. Na vtokih v meteorno kanalizacijo se predvidijo tesnilni baloni.
(2) Varstvo voda
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Otok I leži v območju, ki je ob visokih vodah vodotoka Savinje do izvedbe protipoplavnih ukrepov lahko poplavljeno. Kota tal načrtovane telovadnice bo na koti 238,80 mnv.
Na obravnavanem območju je delno zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje. Odvod fekalnih vod za potrebe načrtovane telovadnice se spelje v javni kanal 105001 preko revizijskega jaška št. 8 ali preko priključka v javni kanal št. 105008. Greznica se opusti, izprazni, dezinficira in zasuje. Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena morajo biti speljane v javno kanalizacijo preko črpališča.
Meteorne vode s strehe načrtovane telovadnice se speljejo v zadrževalni bazen, preliv meteornih vod pa v javno kanalizacijo. V javno kanalizacijo se odvajajo vode, ki morajo ustrezati Pravilniku o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih vod ter o pogojih za njegovo izvajanje (Uradni list RS, št. 74/04) ter Uredbi o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih vod v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 47/05, 45/07).
Zunanje športno igrišče bo izgrajeno v kasnejši fazi. V sklopu projekta zunanje ureditve bo rešeno odvajanje padavinskih voda in sicer na način, da bo v čim večji meri zmanjšan odtok padavinskih voda iz urbanih površin s predvidenim zadrževanjem padavinskih voda pred iztokom.
7. člen
Dopustna odstopanja od gabaritov, lege ter infrastrukturnih objektov
Dopustna odstopanja gabaritov telovadnice in veznega objekta so 1.00 m od predlaganih dimenzij v tlorisu in 0.50 m pri višini obeh objektov. Obvezno je upoštevanje GM – gradbene meje, ki je telovadnica v smeri proti Malgajevi ulici ne sme presegati.
Pri izvedbi komunalne, prometne in energetske infrastrukture ter zunanjih ureditev so mogoča dopustna odstopanja zaradi izboljšanja tehničnih in strokovnih rešitev ob pogoju, da so te rešitve usklajene z upravljavci le-teh in da ne vplivajo na sosednja zemljišča in ne poslabšujejo bivalnih pogojev sosedov. V skladu s soglasjem upravljavca pločnikov je lahko odmik ograje od roba pločnika tudi manjši.
8. člen
Etapnost izvedbe
Ureditveno območje Sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Otok I je mogoče izvajati etapno glede na potrebe po gradnji in ob pogoju realizacije takšnega dela komunalne, prometne in energetske infrastrukture, ki bo zagotavljala funkcioniranje načrtovanih objektov.
V I. fazi se izvede telovadnica s potrebno komunalno infrastrukturo, ostali načrtovani objekti in ureditve predstavljajo kasnejše faze izgradnje.
9. člen
Parcelacija
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Otok I zajema celotno območje I. Gimnazije v Celju, in sicer parcele: 1210, 1211, 1212, 1213 in 1214, vse k.o. Celje, skladno z grafičnim delom, list št. 4.
10. člen
Končne določbe
Projekt iz 1. člena tega odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Mestne občine Celje.
11. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
12. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Z dnem uveljavitve odloka iz 1. člena preneha veljati Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Otok I (Uradni list RS, št. 27/95).
Št. 3505-00021/2008
Celje, dne 1. septembra 2009
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti