Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2009 z dne 13. 3. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2009 z dne 13. 3. 2009

Kazalo

715. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Šmartno v Rožni dolini, stran 2507.

Na podlagi 61. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) ter 17. člena Statuta Mestne Občine Celje (Uradni list RS, št. 45/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je Mestni svet Mestne občine Celje na seji dne 3. 3. 2009 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Šmartno v Rožni dolini
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(pravna podlaga)
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91, 54/94 in 25/98) in s srednjeročnim družbenim planom občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86, Uradni list RS, št. 48/90, 25/98 in 86/01) Mestni svet Mestne občine Celje sprejme Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Šmartno v Rožni dolini (Uradni list SRS, št. 10/89, po projektu št. 35-2007, ki ga je izdelal biro URBANISTI, d.o.o. Celje.
2. člen
Odlok se spremeni in dopolni tako, da se dopolnijo posamezni členi.
MEJA OBMOČJA
3. člen
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev zajema parc. št. 121/1, 121/2 in 122 k.o. Šmartno in je veliko cca 2400 m². Meja na severu poteka po makadamski cesti, na jugu in zahodu po nezazidanih stavbnih zemljiščih, na vzhodu pa meji na že obstoječ stanovanjski objekt.
III. VSEBINA
4. člen
(vsebina akta)
Spremembe in dopolnitve PUP iz 1. člena vsebujejo besedilo in kartografski del.
– opis prostorske ureditve, ki se načrtuje s spremembami in dopolnitvami PUP
– ureditveno območje
– umestitev načrtovane ureditve v prostor
– zasnova projektnih rešitev prometne, energetske, komunalne in druge gospodarske infrastrukture in obveznost priključevanja objektov nanjo
– rešitve in ukrepi za varovanje okolja, ohranjanje narave, varstvo kulturne dediščine ter trajnostno rabo naravnih dobrin
– rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami
– načrt parcelacije
– etapnost izvedbe prostorske ureditve ter drugi pogoji in zahteve za izvajanje
– velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev
– usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti sprememb in dopolnitev PUP
– roki za izvedbo prostorske ureditve in za pridobitev zemljišč.
Kartografski del obsega naslednje vsebine:
GRAFIČNI NAČRT 1: ''Izsek iz občinskega prostorskega plana''
GRAFIČNI NAČRT 2: ''Izsek iz PUP''
GRAFIČNI NAČRT 3: ''Območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem''
GRAFIČNI NAČRT 4: ''Zazidalna situacija''
GRAFIČNI NAČRT 5: ''Zasnova gospodarske infrastrukture''
GRAFIČNI NAČRT 6: ''Načrt parcelacije''
GRAFIČNI NAČRT 7: ''Vplivi in povezave s sosednjimi območji''
Sestavni del tega odloka so tudi naslednje priloge:
– Geodetski načrt s certifikatom
– Geološko poročilo
– Smernice nosilcev urejanja prostora
– Mnenja nosilcev urejanja prostora
– Podatki o lastnikih zemljišč.
5. člen
5. člen odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Šmartno v Rožni dolini se dopolni z novim odstavkom:
– Spremembe in dopolnitve iz 1. člena se nanašajo na razširitev stavbnih zemljišč na zemljišča s parc. št. 121/1, 121/2 in 122 k.o. Šmartno z ozn. območja '10/b'.
6. člen
(pogoji za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje)
6. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju 'Pogoji za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje' na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Območje ‘10b’. Dopustna je gradnja ene prostostoječe enostanovanjske stavbe pri čemer je stanovanjski objekt okvirnih dimenzij 10,00 x 12,00 m in visok do P+1+M (kolenčni zid največ 1.00 m), ter garaža okvirnih dimenzij 7,00 x 9,00 m in pritlična. Streha naj bo oblikovana kot dvokapnica ali enokapnica, pri čemer mora biti sleme vzporedno s plastnicami. Objekt naj bo oblikovan terenu primerno in ne sme višinsko izstopati.
Temeljenje objekta mora v celoti nalegati na homogeno nosilno plast glinasto meljnih zemljin. Globina temeljenja, glede na koto obstoječega terena naj bo na najmanj 1,2 m globine. V primeru, da se bo med izkopom v zaledju naletelo na kompaktno laporasto osnovo, bo potrebno objekt v celoti temeljiti v nepodajni osnovi.
Enostavne in nezahtevne objekte je dovoljeno postavljati znotraj parcele namenjene gradnji legalno zgrajenih objektov. Dovoljena je postavitev ograj višine do 1.80 m in sicer na rob gradbene parcele. Znotraj parcele namenjene gradnji je dovoljeno postaviti samostojno garažo ter nadstrešek v maksimalnih dimenzijah do 5 x 6 metrov. Dovoljena je postavitev vrtnih ut do površine 10 m², ki mora biti odmaknjena od sosednje parcele za minimalno 1.50 metra. Dovoljena je postavitev montažnih ali obzidanih bazenov, ki pa ne smejo presegati površine 30 m² in globine 1,5 m merjeno od roba do dna. Pri postavitvi enostavnih objektov je potrebno zagotoviti preglednostni trikotnik.
Pri nadaljnjem načrtovanju objektov je dovoljeno zmanjšanje ali povečanje tlorisnih gabaritov objektov, pri čemer se ne sme presegati naslednjih faktorjev izkoriščenosti gradbene parcele:
Fi (faktor izrabe) = 1,2
Fz (faktor zazidanosti) = 0,4.
Dovoljena so tudi manjša odstopanja od lege posameznih objektov ter ostalih ureditev, vendar je potrebno upoštevati minimalne odmike od sosednjih gradbenih parcel, ki ne smejo biti manjši kot 4 m.«
7. člen
(pogoji komunalnega urejanja)
6. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju 'Pogoji komunalnega urejanja' na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na območju 10b veljajo naslednji pogoji:
Prometna infrastruktura
Dovoz do objekta je potrebno zagotoviti preko dovozne ceste, ki poteka po parc. št. 111/2, 131/1, 131/2, 128, 129/2 vse k.o. Šmartno. Za navedene parcele si mora investitor zagotoviti služnostne pogodbe dovoza do svojega zemljišča. V primeru nestabilne zemljine si mora investitor pred gradnjo dovozne poti pridobiti geološko mnenje. Ravno tako je potrebno za prevoze po tej cesti uporabljati manjša tovorna vozila z manjšo nosilnostjo. Znotraj parcele namenjene gradnji je potrebno zagotoviti vsaj dve parkirni mesti.
Energetska infrastruktura
Energija za napajanje objekta je na voljo na NN omrežju Lipičnik, ki se napaja iz transformatorske postaje TP Šmartno vas. Zaradi gradnje novega objekta bo potrebno prestaviti NN nadzemni vod iz območja objekta ali pa ga kablirati in sicer pod pogoji upravljavca.
Telekomunikacijska infrastruktura
Na obravnavanih parcelah ni glavnega TK omrežja in na razpolago novih TK kapacitet, zato je potrebno zgraditi nove TK priključke. Pri posegih v prostor je potrebno upoštevati trase TK omrežja. Za priključitev novih objektov na javno TK omrežje je potrebno predvideti in vrisati idejne trase TK vodov.
Meteorna in fekalna kanalizacija
Na območju, kjer se nahaja obravnavani objekt, ni zgrajenega javnega kanalizacijskega omrežja. Komunalne odpadne vode iz objekta je potrebno pred izpustom v površinski odvodnik ali v meteorno kanalizacijo očistiti na individualni čistilni napravi.
Meteorne vode ter prečiščene vode iz individualne čistilne naprave je potrebno v skladu z geomehanskim poročilom speljati v najbližji površinski meteorni odvodnik. Zaradi slabo prepustne preperine je izvedba ponikovalnic nesmiselna. V nobenem primeru se ne sme spuščati meteorne, drenažne in odpadne vode nekontrolirano po pobočju navzdol.
Vodovod
Obstoječe vodovodno omrežje na območju, kjer se nahaja obravnavan objekt, ne omogoča normalne oskrbe s pitno vodo zaradi premajhnega tlaka. Tlačna črta v obstoječem vodovodnem omrežju se v normalnih razmerah giblje med 340 m in 330 m nadmorske višine. Objekt se lahko oskrbuje z vodo iz javnega vodovoda PVC Ø 100 mm pod pogojem, da se v neposredni bližini glavnega voda za vodomerom vgradi naprava za povišanje tlaka. Priključitev investitorjevega internega vodovodnega priključka na javni vodovod in montažo vodomera izvede upravljavec na stroške investitorja. Vodomer se vgradi ob glavnem vodu PVC Ø 100 mm v vodomerni jašek.
Obveznost priključevanja
Predvideni objekti se morajo priključiti na vso načrtovano gospodarsko infrastrukturo.«
8. člen
(pogoji za varovanje okolja)
7. člen odloka se dopolni tako, da se na koncu poglavja doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na območju 10b veljajo naslednji pogoji:
Varstvo voda
Vse odpadne komunalne vode se bodo ustrezno očistile na individualni čistilni napravi.
Varstvo pred hrupom
Na podlagi Uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) sodi obravnavano območje v II. območje varstva pred hrupom. Za to območje veljajo mejne dnevne ravni hrupa 55 dBA in mejne nočne ravni 45 dBA. Ukrepi za varovanje objektov in območij pred prekomernim hrupom morajo biti izvedeni v skladu s predpisi. Predvideni objekti oziroma njihovo obratovanje in uporaba po končani gradnji ne smejo presegati predpisane mejne ravni hrupa.
Varstvo zraka
Predviden objekt ne sme predstavljati možnosti povečanja onesnaženja zraka. Za potrebe po toplotni energiji se naj uporabljajo obnovljivi viri energije ter ekološko nesporni viri. S tem bo kvaliteta zraka ostala na sprejemljivi ravni.
Ravnanje z odpadki
Za vsak stanovanjski objekt je potrebno zagotoviti zbirno mesto za odpadke, to je urejen prostor v ali ob objektu kamor se postavijo zabojniki za mešane komunalne odpadke in odjemno mesto, kjer izvajalec javne službe odpadke prevzame. Odjemno mesto je lahko tudi zbirno mesto, če je zagotovljen nemoten dovoz vozilom za odvoz odpadkov. Predvideni način odvoza odpadkov mora ustrezati tehnologiji zbiranja in odvažanja odpadkov, ki jo uporablja izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
Varstvo tal
Rodovitni del prsti, ki bo odstranjen med gradnjo je potrebno ustrezno deponirati ter uporabiti za ureditev zelenic ter ostalih zelenih površin.«
9. člen
(pogoji za določanje velikosti funkcionalnega zemljišča)
8. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju 'pogoji za določanje velikosti funkcionalnega zemljišča' na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Na območju 10b veljajo naslednji pogoji:
Načrt parcelacije vsebuje načrt gradbenih parcel in je prikazan v grafičnem načrtu parcelacije. Določena je ena parcela namenjena gradnji.«
10. člen
(drugi pogoji)
10. člen odloka se dopolni tako, da se v poglavju 'drugi pogoji' na koncu doda nov odstavek, ki se glasi:
»Pri pripravi akta so v skladu z Zakonom o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 105/06) upoštevani ustrezni prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi. Z ustrezno razmestitvijo objektov in z odmiki med njimi so ustvarjeni pogoji za požarno ločitev objektov, zagotovljeni so pogoji za omejevanja širjenja ognja ob požaru ter pogoji za varen umik ljudi in premoženja. Urejene so prometne in delovne površine za intervencijska vozila. Oskrba za gašenje z vodo je predvidena preko nadzemnih hidrantov, izvedenih skladno s Pravilnikom o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91). Pri nadaljnjem projektiranju je potrebno upoštevati Zakon o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 105/06) ter Pravilnik o požarni varnosti v stavbah (Uradni list RS, št. 31/04, 10/05, 83/05, 14/07).
Upoštevati je potrebno cono potresne ogroženosti ter temu primerno prilagoditi način gradnje. Pri gradnji novih objektov je potrebno ojačati prvo ploščo.
V skladu z Uredbo o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/69) gradnja zaklonišča na ureditvenem območju ni potrebna.«
KONČNE DOLOČBE
11. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je na vpogled pri pristojnih službah Mestne občine Celje in na Upravni enoti Oddelku za okolje in prostor.
12. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe za posamezna področja.
13. člen
Odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-00011/2008
Celje, dne 3. marca 2009
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti