Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2007 z dne 27. 11. 2007

Kazalo

5378. Pravilnik o merilih za izdajo soglasja za podaljšan obratovalni čas gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost v Mestni občini Murska Sobota, stran 14908.

Na podlagi tretjega odstavka 12. člena Zakona o gostinstvu – UPB2 (Uradni list RS, št. 93/07), 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota – UPB (Uradni list RS, št. 23/07) ter 3. in 4. člena Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00, 30/06 in 93/07) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na 10. seji dne 15. novembra 2007 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za izdajo soglasja za podaljšan obratovalni čas gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost v Mestni občini Murska Sobota
1. člen
S tem pravilnikom se določajo merila in pogoji, na podlagi katerih Mestna uprava Mestne občine Murska Sobota izdaja soglasje za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij na območju Mestne občine Murska Sobota, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljnjem besedilu: gostinski obrati).
2. člen
Podaljšan obratovalni čas gostinskih obratov je tisti obratovalni čas, ki je daljši od rednega dnevnega obratovalnega časa in ga določa Pravilnik o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99, 107/00, 30/06 in 93/07).
Gostinec sme ob upoštevanju določil tega pravilnika določiti podaljšan obratovalni čas gostinskega obrata v skladu s svojimi poslovnimi interesi, ob upoštevanju turističnega območja, krajevnih običajev, interesa in zahtev gostov.
3. člen
Gostinskim obratom (hoteli, moteli, penzioni, prenočišča, gostišča, hotelska in apartmajska naselja, kampi, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice, bari ter obrati za pripravo in dostavo jedi, vinotoči, izletniške kmetije, gostinski obrati v sklopu igralnic in igralnih salonov) se lahko odobri naslednji podaljšan obratovalni čas:
1. Gostinskim obratom:
– v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj od nedelje do četrtka do 24. ure, ob petkih in sobotah do 1. ure naslednjega dne,
– izven stavb s stanovanji ali objektov na območju stanovanj brez omejitev.
2. Gostinskim obratom, ki nudijo mehansko ali živo glasbo za ples oziroma družabni program in izpolnjujejo minimalne tehnične pogoje, v skladu z 52. členom Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih in o minimalnem obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti (Uradni list RS, št. 88/00 in 114/04) se lahko odobri podaljšanje obratovalnega časa:
– v stavbah s stanovanji ali v objektih na območju stanovanj cel teden do 5. ure naslednjega dne,
– izven stavb s stanovanji ali objektov na območju stanovanj brez omejitev.
3. Letni oziroma gostinski vrtovi in terase smejo obratovati v enakem obratovalnem času kot sam gostinski obrat.
4. Gostinski obrati oziroma kmetije iz tega člena lahko pričnejo z obratovalnim časom ob 5. uri.
4. člen
Ne glede na določbe prejšnjih členov lahko mestna uprava izjemoma odobri podaljšanje obratovalnega časa izven določil 3. člena ob raznih prireditvah (koncerti, plesi, revije, veselice, poroke, rojstni dnevi, zaključki ob koncu leta in podobno). Ta podaljšanja obratovalnega časa se lahko odobrijo le za lokale, v katerih v zadnjih šestih mesecih ni bilo kršitev obratovalnega časa ali javnega reda in miru, ugotovljenih s strani policije, pristojnih inšpekcijskih služb oziroma drugih pristojnih organov.
Gostinec mora na Mestno upravo mestne občine Murska Sobota posredovati vlogo za odobritev podaljšanja obratovalnega časa za primere iz prvega odstavka tega člena najkasneje 3 dni pred prireditvijo.
5. člen
Soglasje k prijavljenemu podaljšanemu obratovalnemu času se lahko izda največ za obdobje enega koledarskega leta.
6. člen
Gostinskemu obratu, ki se nahaja v objektu na območju stanovanj, se dovoli obratovanje dlje, kot je določeno v tretjem členu, če pridobi pisno soglasje stanovalcev, ki prebivajo v neposredni bližini gostinskega obrata, in sicer v razdalji do 50 metrov od gostinskega obrata.
7. člen
Mestna uprava lahko veže izdajo soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času na vnaprej določeno časovno obdobje ali na predhodno izpolnitev določenih pogojev in ga ob neizpolnitvi teh pogojev tudi prekliče.
8. člen
Soglasje k podaljšanemu obratovalnemu času se prekliče v primeru kršitev obratovalnega časa ali javnega reda in miru v tekočem koledarskem letu, ugotovljenih s strani policije, pristojnih inšpekcijskih služb oziroma drugih pristojnih organov, in sicer:
a) V primeru ugotovljenih kršitev obratovalnega časa gostinskega obrata se podaljšani obratovalni čas skrajša glede na število ugotovljenih kršitev:
– ob vsaki 3. kršitvi se podaljšani obratovalni čas skrajša za 1 uro.
Gostinec v tem primeru ne more pridobiti soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času v obdobju naslednjih 3. mesecev od dneva zadnje uradno ugotovljene kršitve obratovalnega časa.
b) V primeru ugotovljenih kršitev, po določbah 8. in 21. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru – ZJRM-1 (Uradni list RS, št. 70/06), se gostinskemu obratu podaljšani obratovalni čas skrajša glede na število ugotovljenih kršitev:
– ob vsaki 3. kršitvi se podaljšani obratovalni čas skrajša za 1 uro.
Gostinec v tem primeru ne more pridobiti soglasja za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času v obdobju naslednjih 6. mesecev od dneva zadnje uradno ugotovljene kršitve.
Za točki a) in b) tega člena se soglasje prekliče z odločbo. Pritožba zoper odločbo ne zadrži izvršitve. Pri izdaji soglasij za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času za celotno koledarsko leto se smiselno uporabljajo zgoraj navedena merila.
9. člen
Gostinski obrat oziroma kmetija lahko brez soglasja Mestne uprave Mestne občine Murska Sobota obratuje dlje, kot traja njihov obratovalni čas, na dan pred prazniki, določenimi z zakonom ter ob pustovanju in martinovanju (vsakič po enkrat), ob drugih priložnostih pa le ob soglasju za gostinstvo pristojnega organa občine. To soglasje se lahko nanaša tudi na več priložnosti hkrati.
10. člen
Za ostala vprašanja, ki niso opredeljena s tem pravilnikom, se smiselno uporabljajo določbe Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
11. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o merilih za izdajo soglasja za podaljšan obratovalni čas gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 16/03 in 6/05).
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-0076/2007
Murska Sobota, dne 15. novembra 2007
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti