Uradni list

Številka 123
Uradni list RS, št. 123/2006 z dne 30. 11. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 123/2006 z dne 30. 11. 2006

Kazalo

5295. Program priprave sprememb in dopolnitev Odloka o sprejetju zazidalnega načrta I2 – Rotomatika v Sp. Idriji, stran 13124.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8-1/03 – popravek) in 16. in 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradne objave št. 1/01 in 33/01) je župan Občine Idrija sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev Odloka o sprejetju zazidalnega načrta I2 – Rotomatika
v Sp. Idriji
(Uradni list RS, št. 37/99)
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga
Investitor: Rotomatika d.o.o., Spodnja Kanomlja 23, 5281 Spodnja Idrija
Ocena stanja in razlogi za pripravo:
– Odlok o sprejetju Zazidalnega načrta I2 – Rotomatika v Sp. Idriji (v nadaljevanju ZN) je iz leta 1999.
– Zazidalna situacija ni bila realizirana.
– Izkazala se je potreba po uvajanju novih tehnoloških procesov, kar rezultira k novim prostorskim potrebam in rešitvam.
– Sprememba gabaritov objekta.
– Odlok je potrebno posodobiti in prilagoditi novi zakonodaji.
Na sotočju Idrijce in Kanomljice, v neposredni bližini družbe Hidria Rotomatika, znotraj ureditvenega območja ZN, namerava investitor zgraditi nov objekt Hidria Inštitut za materiale in tehnologijo (v nadaljevanju HIMT). Novo pridobljene kapacitete stavbe s predvideno skupno površino cca 3500 m2 bodo omogočale kvalitetno in strokovno delo razvojno raziskovalne ekipe, ki bo ob popolnem zagonu vseh razvojnih kapacitet predvidoma 2010 štela skupaj 50 članov.
Osnovna področja delovanja HIMT:
– razvoj kovinskih in nekovinskih materialov;
– računalniške simulacije tehnoloških postopkov konvencionalnega ter finega štancanja, visokotlačnega litja;
– računalniške simulacije fizikalnih (napetosti, temperature, deformacije, elektromagnetne lastnosti ipd.) stanj izdelkov;
– prototipne tehnologije;
– zasnova in izvajanje testnih protokolov za komponente oziroma končne izdelke, kjer bodo le-te vgrajene;
– arhiviranje dokumentov, knjižnična dejavnost;
– izobraževanje.
Pomembnejša izhodišča pri pripravi akta:
– po veljavnem prostorskem planu je večji del ureditvenega območja po pretežni namenski rabi industrija, manjši del vzdolž vodotoka pa območje za šport in rekreacijo,
– znotraj ureditvenega območja se nahaja javna pot 631730 z 6 m varovalnim pasom,
– objekt HIMT dopolnjuje osnovno namembnost objektov v neposredni bližini,
– priobalni pas vodotoka Idrijca – 15 m,
– priobalni pas vodotoka Kanomljica – 5 m.
Pravna podlaga: Postopek priprave Sprememb in dopolnitev UN bo potekal na podlagi Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek, v nadaljevanju ZureP-1).
Postopek: Postopek priprave in sprejema bo potekal v skladu s 34. členom ZUreP-1 po skrajšanem postopku, saj gre za spremembe in dopolnitve akta, ki se nanašajo na prostorsko načrtovanje posamičnih objektov, za katere ni predpisana obveznost presoje vplivov na okolje in predlagane spremembe ne vplivajo na kulturno dediščino in na rabo sosednjih zemljišč ali objektov.
CPVO: Ministrstvo za okolje in prostor je z odločbo št. 35409-291/2006-JL z dne 14. 11. 2006 odločilo, da v postopku priprave sprememb in dopolnitev odloka o sprejetju zazidalnega načrta I2 – Rotomatika v Sp. Idriji ni potrebno izvesti celovite presoje vplivov na okolje.
 
2. Predmet in programska izhodišča
Predvideni laboratoriji v novem objektu so:
– laboratorij za mehansko-fizikalne analize (merjenje mehanskih parametrov elektropločevin, polimerov ter materialov za fino štancanje, določevanje trdote in hrapavosti površin …)
– laboratorij za metalografske analize (ugotavljanje mikrostrukture materialov v povezavi s potrebnimi tehnološkimi postopki ter potrjevanje ujemanja z zahtevami standardov in internih predpisov)
– laboratorij za električne analize (merjenje električnih karakteristik elektropločevin, merjenje električnih parametrov na elektro-motorjih, izvedba trajnostnih testov končnih aplikacij elektromotorjev …)
– laboratorij za kemične analize (ugotavljanje kemične sestave elektropločevin, materialov za visoko tlačno litje ter pločevin za fino štancanje s spektrometri, ugotavljanje optimalne kemične sestave polimerov z ozirom na različne specifične aplikacije polizdelkov izdelanih v Hidria Rotomatika …)
– laboratorij za metrologijo (izvedba kalibracijskih postopkov za merilne aparature uporabljene v kontrolnih postopkih tehnoloških procesov družbe Hidria Rotomatika)
– laboratorij za geometrijske analize (merjenje dimenzij in geometrije kompleksnih produktov izvedenih v tehnoloških postopkih Posovnih enot družbe Hidria Rotomatika, dimenzijska kontrola prototipnih izdelkov …).
Vsi predvideni delovni postopki bodo potekali na laboratorijski opremi ter sredstvih, ki zagotavljajo izpolnjevanje vseh zakonsko določenih predpisov tako s področja varnosti pri delu kot tudi izključitve vplivov na okolje. Okoljevarstveni standard ISO 14001 izdaja 2004, sistem vodenja v okviru ISO 9001 izdaja 2000, izdelava poslovnika kakovosti laboratorijev v skladu z ISO 17025 ter določila avtomobilskega standarda TS 16949 izdaja 2002, ki že veljajo v povezani družbi Hidria Rotomatika, bodo osnova za zasnovo in izvedbo vseh delovnih procesov in postopkov v predstavljenih laboratorijih HIMT. Zaprti procesi, ki v prvi vrsti izhajajo iz najnovejše laboratorijske opreme, povezani pa so tudi z ustrezno zasnovo delovnih in testnih površin, zagotavljajo ergonomičnost vsem zaposlenih, hkrati pa jim nudijo varno in ustvarjalno okolje brez možnosti kakršnega koli vplivanja na okolje, v katerem se bo objekt nahajal.
Nova stavba HIMT bo inovativna tudi po samem načinu izgradnje – objekt bo prestavljal t.i. ekološko varčno oziroma pasivno stavbo. S tem bo HIMT stopil ob bok modernim oziroma najnovejšim stavbam podobnih namenov v Evropi, ki se trenutno še razmeroma redki, bodo pa v prihodnosti zagotovo postali standard. Ta projekt bo potekal skupaj z Arsenal Research Institut-om iz Dunaja. S tem inovativnim pristopom se računa na možnost koriščenje razpoložljivih sredstev iz evropskih strukturnih skladov in s tem intenzivno subvencioniranje države.
HIMT se bo s svojo razvojno strategijo popolnoma umestil tudi v začrtano dolgoročno razvojno strategijo mednarodnih tehnoloških platform, kjer izstopa ERTRAC (slovenska tehnološka platforma za ceste, transport in promet je član evropskega ERTRAC-a). Povečanje deleža recikliranega materiala v izdelkih, zmanjšanje emisij izpušnih plinov, zmanjševanje mase visoko-tlačno litih aluminijastih komponent volanskega sklopa, večji izkoristek električnih komponent agregata so le nekateri skupni imenovalci razvojnih dejavnosti, na katerih bo slonelo razvojno raziskovalno delo v HIMT. Torej, velik poudarek tako na projektih pomembnih za izpolnitev vseh okoljevarstvenih zahtev kot tudi na zmanjševanje deleža t.i. primarnih elementov v avtomobilski industriji.
POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN NAPRAV TER DRUGIH POSEGOV V PROSTOR:
– spremenijo se prostorski gabariti, etažnost objekta, oblikovanje objekta, na novo se definira odnos med stavbo in okolico,
– velikost zazidalne situacije je enaka obsegu kot obstoječega zazidalni načrt cca 2500 m2.
PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA:
– dopolni se prometno ureditev glede na novo zazidalno situacijo in prilagodi energetsko napajanje objekta novim standardom in potrebam razvoja,
– objekt bo predstavljal ekološko varčno hišo. Standardno energetsko napajanje objekta bo kombinirano z alternativnimi viri energije, kot so: sončne celice, termalna energija izvedena s pomočjo vodne toplotne črpalke, ogrevanje konstrukcije, dodatna izolacija objekta.
Uporabljeni bodo konstrukcijski materiali, ki imajo po LCA analizi najnižje stroške, vključujoč investicijo, vzdrževanje in energijo.
OKOLJEVARSTVENI UKREPI:
– odlok se dopolni z novimi okoljevarstvenimi zahtevami. Gre za okolju prijazen objekt, energijsko varčen objekt z visokimi okoljevarstvenimi standardi. Vsi raziskovalni procesi znotraj objekta se bodo izvajali kot zaprti postopki v skladu z aktualnimi okoljevarstvenimi predpisi in so takšni, da ne predstavljajo grožnje okolju.
 
3. Okvirno ureditveno območje
Ureditveno območje predstavljajo parc. št. 1/10, 1/18, 1/1, 1/13, 5/3, 5/8, 5/26, 1/11, 1/7, 1/8, 5/16, 5/6, 29/3, 5/4, 5/5, 5/19, 1033/2, 29/8, 5/22, 5/23, 5/24, 5/25, 1/2, 1/15, 1/16, 1/14, 1/19, 1/20, 1/17, 1/12, 5/17, 1/21, 993/4, 993/5, 993/3, 29/10, 29/11, 29/12 vse k.o. Spodnja Kanomlja.
 
4. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja
Nosilci urejanja prostora, ki so v skladu z 29. in 33. členom zgoraj navedenega ZUreP-1 podajo smernice in mnenja k prostorskemu aktu, so:
– Občina Idrija, služba za gospodarske javne službe,
– Komunala Idrija,
– Elektro Primorska, PE Tolmin,
– Petrol Plin d.o.o., Dunajska 50, 1000 Ljubljana,
– Telekom Slovenije, PE Nova Gorica,
– Zavod RS za varstvo narave, OE Nova Gorica,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Nova Gorica,
– MOP, Agencija RS za okolje,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Nova Gorica.
V postopek se vključi tudi druge nosilce urejanja prostora, če se v okviru priprave dokumenta ugotovi, da upravljajo ali so odgovorni za posamezno področje.
 
5. Seznam strokovnih podlag
– Obstoječe: Zazidalni načrt – tekstualni in grafični del,
– Dodatne strokovne podlage se izdelajo, če bo to izhajalo iz smernic nosilcev urejanja prostora.
 
6. Način pridobitve strokovnih rešitev
Strokovne rešitve se izdelajo s smiselnim upoštevanjem Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave državnih in občinskih lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag (Uradni list RS, št. 86/04).
Izdelovalca strokovnih rešitev izbere investitor.
 
7. Postopek in organizacija priprave prostorskega akta
Postopek priprave vodi služba za urejanje prostora in varstvo okolja Občine Idrija. Občina Idrija bo za pridobivanje smernic in mnenj pooblastila izdelovalca.
 
8. Rok za pripravo prostorskega akta
Nosilci urejanja prostora v skladu s 34. členom ZUreP-1 podajo smernice in mnenje k prostorskemu aktu v 15. dneh od prejema vloge. Čas javne razgrnitve traja prav tako 15 dni, v času javne razgrnitve pripravljavec organizira javno obravnavo.
Javna obravnava je predvidena v decembru 2006, sprejem z odlokom pa v februarju 2007.
 
9. Obveznosti v zvezi s financiranjem prostorskega akta
Vse stroške priprave in sprejema akta krije investitor podjetje Rotomatika d.o.o.
 
10. Program se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi
Idrija, dne 23. novembra 2006
Župan
Občine Idrija
Damjan Krapš l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti