Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/1997 z dne 10. 12. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/1997 z dne 10. 12. 1997

Kazalo

3667. Tarifni sistem za prodajo toplote iz vročevodnega omrežja Javnega podjetja Energetika Ljubljana, d.o.o., Verovškova 70, Ljubljana, stran 5980.

Na podlagi 26. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 11. člena sklepa o ustanovitvi javnega holdinga mestnih javnih podjetij (Uradni list RS, št. 37/94) in 17. člena statuta javnega holdinga mestnih javnih podjetij je Skupščina Holdinga mesta Ljubljane, d.o.o., na 17. seji dne 2. decembra 1997 sprejela
T A R I F N I S I S T E M
za prodajo toplote iz vročevodnega omrežja Javnega podjetja Energetika Ljubljana, d.o.o., Verovškova 70, Ljubljana
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem aktom “Tarifni sistem za prodajo toplote iz vročevodnega omrežja Javnega podjetja Energetika Ljubljana, d.o.o.” (v nadaljnjem besedilu: tarifni sistem) se določajo osnovni tarifni elementi za obračunavanje toplote, ki jo Javno podjetje Energetika Ljubljana, d.o.o., (v nadaljnjem besedilu: dobavitelj) dobavlja odjemalcem toplote iz vročevodnega omrežja (v nadaljnjem besedilu: odjemalec).
S tarifnim sistemom se določajo tudi načela in merila za ugotavljanje tarifnih postavk ter način ugotavljanja in uporabe računskih elementov s ciljem, da bi se spodbujala racionalna raba toplote in da bi bili proizvodno distribucijski objekti bolje izrabljeni.
2. člen
Tarifni sistem velja za vse odjemalce toplote iz vročevodnega omrežja, razen za tiste, s katerimi sklepa dobavitelj posebne pogodbe.
3. člen
Tarifne postavke za posamezne elemente cene tarifnih odjemalcev morajo biti objavljene v Uradnem listu Republike Slovenije.
II. TARIFNI ELEMENTI IN TARIFNE POSTAVKE
4. člen
Tarifna elementa, za katera se ugotavljajo tarifne postavke, sta:
– priključna moč,
– dobavljena količina toplote.
5. člen
Priključna moč se določa po določilih pogojev za dobavo in odjem toplote iz vročevodnega omrežja in se obračunava v MW, vrednost pa se zaokroži na pet decimalnih mest.
6. člen
Količina dobavljene toplote se ugotavlja na podlagi odbirka s toplotnega števca (MWh) ali z vodomera (m3). Pri obračunu se vrednosti, merjene v MWh (GJ), zaokrožijo na dve decimalni mesti, merjene v m3 pa na celo število.
7. člen
Tarifne postavke za posamezne tarifne elemente so:
– cena za enoto priključne moči (prispevek) v SIT/(MW x leto),
– cena za enoto dobavljene količine:
– za toploto v SIT/MWh,
– za sanitarno toplo vodo v SIT/m3.
8. člen
Letni znesek za priključno moč se izračuna tako, da se letna tarifna postavka za priključno moč (SIT/(MW x leto)) pomnoži s priključno močjo in se obračunava na mesec, glede na število dni v obračunskem obdobju. Znesek ni odvisen od dobavljene količine toplote.
9. člen
Znesek za količino dobavljene toplote se izračuna tako, da se število dobavljenih MWh pomnoži z ustrezno tarifno postavko za enoto dobavljene količine toplote (SIT/MWh).
10. člen
Znesek za količino dobavljene toplote za ogrevanje sanitarne tople vode, ki se ugotavlja posredno z vodomerom, se ugotovi tako, da se količina porabljene vode, merjene v m3, pomnoži s tarifno postavko za ogrevanje sanitarne tople vode (SIT/m3).
III. RAZVRSTITEV ODJEMA TOPLOTE
11. člen
Odjem toplote je razdeljen v tri skupine (po namenu uporabe objektov):
1. gospodinjski odjem,
2. negospodinjski odjem,
3. po posebni pogodbi.
12. člen
V tarifno skupino gospodinjski odjem sodijo tudi: javni sanitarni objekti, kopališča, vzgojno-varstveni zavodi, domovi ostarelih občanov, dijaški in študentski domovi ter samski domovi.
13. člen
V tarifno skupino negospodinjski odjem so uvrščeni vsi odjemalci, ki niso zajeti v 3. točki 11. člena in v 12. členu.
14. člen
Dobavitelj lahko po drugem odstavku 11. člena tarifnega sistema sklene posebno pogodbo z odjemalcem negospodinjskega odjema, ki presega 3000 MWh/leto porabe toplote in ni predmet tega tarifnega sistema.
Izjemoma se lahko med posebne odjemalce uvrstijo tudi drugi odjemalci, če obstajajo za to posebni pogoji.
IV. OBRAČUN DOBAVE TOPLOTE
15. člen
Dobava toplote se pri posameznem odjemalcu obračunava glede na:
– razvrstitev odjemalca v ustrezno tarifno skupino,
– obračun priključne moči po veljavni tarifi,
– obračun dobavljenih količin toplote po veljavni tarifi.
16. člen
Če dobavitelj dobavlja odjemalcu toploto in plin, se lahko obračun porabe izvrši skladno s tarifnim sistemom za toploto in tarifnim sistemom za plin na skupnem računu.
17. člen
Če se več odjemalcev iste ali različne tarifne skupine oskrbujejo s toploto preko skupnega odjemnega mesta po skupni merilni napravi, se dobavljena toplota obračunava skladno z delilnikom stroškov na tem merilnem mestu (20. člen pogojev za dobavo in odjem toplote iz vročevodnega omrežja) in ustrezno tarifno skupino.
18. člen
Prispevek za priključno moč se obračuna po številu dni v obračunskem obdobju, praviloma vsak mesec. Letni znesek za priključno moč se deli s 365 (366) dnevi in pomnoži s številom obračunskih dni.
19. člen
Dobavljena količina toplote se obračuna takole:
– pri obračunu po toplotnem števcu se količina dobavljene toplote obračuna na podlagi odbirkov s toplotnega števca nameščenega na merilnem mestu v priključni postaji;
– pri obračunu po vodomeru se količina dobavljene toplote obračuna na podlagi odbirkov z vodomera nameščenega pred sistemom za ogrevanje sanitarne tople vode.
Dobavljena količina toplote se obračunava mesečno (obračunsko obdobje) oziroma tako, kot je določeno v pogodbi.
20. člen
Odjemalec mora plačati dobavljeno toploto in storitve, ki se zaračunavajo skupaj s toploto, najpozneje v petnajstih dneh od datuma izstavitve računa, če zakon ne določa drugače.
Če nastane dvom o odjemalčevi plačilni sposobnosti ali zaradi neredne poravnave plačilnih obveznosti, lahko dobavitelj zahteva plačilo vnaprej. Največja količina toplote, za katero lahko dobavitelj zahteva plačilo, ki se ne obrestuje, vnaprej, je enaka največjemu mesečnemu odjemu v zadnjih 12 mesecih.
21. člen
Če odjemalec ne poravna pravočasno svojih obveznosti, mu dobavitelj zaračunava zakonske zamudne obresti od zapadlosti računa do dneva plačila.
22. člen
Dobavitelj zaračunava stroške izterjave in ustavitve dobave toplote po veljavnem ceniku.
23. člen
Odjemalec mora poravnati stroške dobave toplote, neodvisne od porabe, skladno z 19. in s 45. členom pogojev za dobavo in odjem toplote iz vročevodnega omrežja.
24. člen
Dobavitelj po 36. členu pogojev za dobavo in odjem toplote iz vročevodnega omrežja opravlja vzdrževanje, redne preglede, overitve in zamenjave merilnih naprav proti plačilu mesečnega zneska po veljavnem ceniku.
25. člen
Porabljeno električno energijo za obratovanje toplotne postaje plača odjemalec dobavitelju električne energije.
Količino porabljene vode iz vodovodnega omrežja plača odjemalec dobavitelju te vode.
26. člen
Reklamacije na prejeti račun, obračun za dobavljeno toploto oziroma storitve, ki jih opravlja dobavitelj na podlagi pogojev za dobavo in odjem toplote iz vročevodnega omrežja oziroma po dogovoru z odjemalcem, sprejema dobavitelj samo v pisni obliki, v osmih dneh po prejemu računa ali obračuna.
Pripombe k prejetemu računu ali obračunu ali ugovor ne odložijo plačila računa oziroma obračuna za nesporni del.
V. OSNOVE ZA OBLIKOVANJE CEN IN DOLOČANJE TARIFNIH POSTAVK ZA OBRAČUN DOBAVLJENE TOPLOTE
27. člen
Cene toplote iz vročevodnega omrežja po tarifnih postavkah in skupinah se določajo v skladu s politiko cen in v skladu z razvojem oskrbe mesta Ljubljane s toploto.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
28. člen
Tarifni sistem se uporablja za vsa že sklenjena in nova razmerja v zvezi z dobavo toplote.
29. člen
Z dnem, ko začne veljati ta tarifni sistem, preneha veljati Tarifni sistem za prodajo toplote iz vročevodnega omrežja Javnega podjetja Energetika Ljubljana, d.o.o., Verovškova 70, Ljubljana (Uradni list RS, št. 13/92 in 82/94).
30. člen
Tarifni sistem začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 2. decembra 1997.
Predsednik
Skupščine Holdinga mesta
Ljubljane, d.o.o.
Janez Kranjc, dipl. jur l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti