Uradni list

Številka 5
Uradni list RS, št. 5/1993 z dne 22. 1. 1993
Uradni list

Uradni list RS, št. 5/1993 z dne 22. 1. 1993

Kazalo

166. Odlok o zazidalnem načrtu za gasilski dom v Zagradu in za zapolnilno poslovno-stanovanjsko gradnjo ob Ločnici, stran 168.

Skupščina občine Celje je na podlagi 39. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86, Uradni list RS, št. 26/90) in 4. člena Odloka o sestavi in pristojnostih zborov Skupščine občine Celje in izvolitvi funkcionarjev občinske skupščine (Uradni list RS, št. 13/90, 13/91 in 14/92) na skupnem zasedanju zbora združenega dela, zbora krajevnih skupnosti in družbenopolitičnega zbora dne 29. 12. 1992 sprejela
ODLOK
o zazidalnem načrtu za gasilski dom v Zagradu in za zapolnilno poslovno-stanovanjsko gradnjo ob Ločnici
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju usmeritev dolgoročnega plana in določil srednjeročnega plana občine Celje sprejme zazidalni načrt za gasilski dom v Zagradu in za zapolnilno poslovno-stanovanjsko gradnjo ob Ločnici, ki ga je izdelal Razvojni center – Planiranje, d.o.o. iz Celja pod št. proj. 088/91 v juniju 1992.
2. člen
Zazidalni načrt iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območja ter lego, organizacijo dejavnosti, velikost in oblikovanje objektov in pripadajočih ureditev, vsebuje pa tudi vsa potrebna soglasja.
II. OBSEG IN OPIS UREDITVENEGA OBMOČJA
3. člen
Ureditveno območje tega zazidalnega načrta se nahaja v k. o. Zagrad na desnem bregu potoka Ločnica južno od lokalne ceste št. 2457 in vključuje tudi objekt, ki se imenuje "Gajželfabrika". Območje je na severu omejeno z vrtovi – funkcionalnimi zemljišči obstoječih stanovanjskih hiš, parc. št. 728/13, 728/19, 728/14, 728/18 in 728/42 in v nadaljevanju s cestnim telesom parc. št. 1441/1. Na vzhodu je cesta, parc. št. 1441/3 z deli parcel 728/16, 728/20, 728/25 in 728/22, kamor se cesta širi. Na jugu je desni breg vodnega telesa, par. št. 1487, na zahodu pa je vrt, parc. 728/26.
Ureditveno območje obsega 7.750 m2.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN ZA KVALITETO GRADITVE
4. člen
Ureditveno območje iz prejšnjega člena tega odloka je namenjeno izgradnji gasilskega doma in štirih poslovno-stanovanjskih objektov.
Osnovni pogoji za izrabo območja so upoštevanje:
– vodnogospodarskih in geoloških pogojev: nasip terena ob Ločnici na določeno minimalno koto zazidave (do. 1 m), določen minimalni odmik objektov od struge Ločnice in obvezno temeljenje v podlago
– smeri dovozov v objekte, lokacijo manipulacijskih in parkirnih površin pri objektih, ki so vezani na novo dovozno cesto po sredini območja,
– pogojev za varovanje okolja.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
5. člen
Pri lokaciji objektov je obvezno upoštevati določeno gradbeno črto in minimalni odmik od Ločnice, položaj objekta na parceli, niveleto pritličja objektov, smer slemena sever – jug in določeno smer dovoza.
Za objekte je določen maksimalni tlorisni gabarit in. sicer za gasilski dom 22 x 17 m, poslovni objekt ob lokalni cesti 25 m x 15 m in poslovno-stanovanjske objekte ob Ločnici 11 m x 14 m.
Maksimalni višinski gabarit objektov je določen z etažnostjo P + 1 za poslovno-stanovanjske objekte ob Ločnici in P + IP za gasilski dom ter poslovni objekt ob lokalni cesti. Podkletitev je možna le pri poslovnem objektu ob lokalni cesti. Obvezna je dvokapna streha s smerjo slemena sever – jug, naklonom strešine od 30° -35° in opečna barva kritine.
Razmejitev parcel je dovoljena z zasaditvijo žive meje do višine 0,80 m izven bankine ob vozišču.
V. POGOJI ZA PROMETNO IN KOMUNALNO UREJANJE OBMOČJA
6. člen
Predvidena je rekonstrukcija, dovozne krajevne ceste (a). Cesta bo imela vozišče širine 5 m z obojestransko utrjeno bankino širine 0,5 m.
Predvidena je izgradnja dovozne ceste (b) na severnem obrobju funkcionalnega zemljišča gasilskega doma in poslovno-stanovanjskih objektov ob Ločnici z voziščem širine 4 m in obojestranskima utrjenima bankinama širine 0,5 m. Za direktni dovoz gasilskih avtomobilov je predviden priključek na rekonstruirano obstoječo dovozno cesto a. Dovozi in napajanje vseh objektov je iz nove dovozne ceste.
Višinske kote zunanjih površin (dvorišča, parkingi, vhodi) na funkcionalnih zemljiščih posameznih objektov se morajo prilagoditi določenim kotam pritličij objektov in niveleti cest.
Za ceste je potrebno izdelati izvedbene načrte na osnovi poprejšnje zakoličbe skladno z zazidalnim načrtom.
Na območju Zagrada je predvidena izgradnja ločenega sistema kanalizacije. Vse meteorne vode s povoznih in manipulacijskih površin ter strešin se morajo speljati v zbirni meteorni kanal Φ 400 mm z iztokom v vodotok Ločnica, odpadne vode pa se bodo zbirale v fekalnem odvodniku PVC DN 300 mm, ki se bo priključil na glavni zbiralec GZO ob Savinji. Cevi za tekalno kanalizacijo morajo biti vodotesne.
Obstoječe vodovodno omrežje je neprimerno. Primarni vodovod v lokalni cesti je potrebno obnoviti, nanj pa se bo priključilo sekundarno vodovodno omrežje PL 80 mm s traso ob lokalni in novi dovozni cesti za oskrbo s pitno vodo predvidenih objektov in za hidrantno omrežje.
Pri izgradnji predvidenega magistralnega plinovoda Štore – Laško bo območje oskrbovano z zemeljskim plinovodom:
Pred pričetkom gradnje gasilskega doma in poslovno-stanovanjskih objektov je potrebno skladno s pogoji upravljalca PTT omrežja podati tehnično rešitev zaščite in prestavitve obstoječega PTT omrežja, ki bo zajemala tudi izvedbo priključkov za objekte.
Oskrba objektov z električno energijo je zagotovljena s priključitvijo na obstoječe nizkonapetostne zbiralnice transformatorske postaje 10/04 kV Zagrad skladno s predhodno izdelanim načrtom elektrifikacije in soglasij.
Objekti se bodo priključili na obstoječe PTT omrežje, za kar je potrebna tehnična rešitev vključno z zaščito in morebitno prestavitev obstoječega PTT omrežja v soglasju z upravljalcem.
VI. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
7. člen
Na območju se lahko opravljajo le take storitvene dejavnosti, ki ne bodo kvarno vplivale na bivalno okolje sosednjih stanovanjskih objektov in ne bodo prekoračene z zakoni in predpisi dovoljene emisije škodljivih snovi v zrak, vodotok in tla.
Za zmanjšanje onesnaženosti zraka je načrtovana plinifikacija območja Zagrada; do njene izvedbe se morajo za potrebe ogrevanja uporabljati goriva, ki vsebujejo do 1% žvepla.
Za zaščito bivalnega okolja pred prekomernim hrupom se smejo v poslovno-stanovanjskih stavbah opravljati le take dejavnosti, ki ne bodo. presegle vrednosti hrupa. 55 dB podnevi in 45 dB ponoči skladno z odlokom o maksimalno dovoljenih ravneh hrupa za posamezna območja naravnega in bivalnega okolja ter za bivalne prostore.
Za odvajanje odpadnih vod je potrebno upoštevati načrt kanalizacije ločenega sistema, do njene izgradnje se bodo sanitarne odplake odvajale v zaprte greznice z občasnim izpraznjevanjem, meteorne vode pa v potok. Meteorne vode onesnažene z naftnimi derivati je treba pred izpustom v vodotok očistiti v lovilcih olj, maščob in usedalnikih.
Komunalne odplake je treba zbirati v kontejnerjih oziroma smetnjakih in odvažati na odlagališče komunalnih odpadkov.
VI. DRUGI POGOJI POMEMBNI ZA IZVEDBO POSEGOV V PROSTOR IN ETAPNOST IZVEDBE
8. člen
Projekti za izvedbo gasilskega doma in poslovno-stanovanjskih objektov se morajo izdelati skladno z geotehničnim poročilom s pogoji za gradnjo.
Za realizacijo poslovnega objekta ob lokalni cesti je treba porušiti objekt drvarnic na št. 730/6; obvezno je zagotoviti nadomestne drvarnice v sestavi poslovnega objekta pri "Gajželfabriki".
Gradnja samostojnih garaž in drugih pomožnih objektov ni dopustna. Z zazidalnim načrtom predpisanih maksimalnih tlorisnih gabaritov objektov ni dovoljeno povečati.
Za zagotovitev požarne varnosti je obvezno upoštevati opredeljene razmake med objekti, dostopne poti za reševalne in druge intervencije, prostore za evakuacijo, zadostne količine vode za gašenje in varnostne cone.
9. člen
V prvi etapi pred pričetkom gradnje objektov je potrebno urediti teren (nasip) in izpolniti pogoje iz 6. in 7. člena tega odloka.
Sočasno z izgradnjo posameznih objektov je potrebno intenzivno ozeleniti vse površine, ki so namenjene za ozelenitev.
Zemljišča, ki se ne zazidajo v prvi etapi, ohranijo obstoječo namembnost.
VII. KONČNE DOLOČBE
10. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
11. člen
Ta zazidalni načrt je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojnem občinskem upravnem organu.
12. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-001/92
Celje, dne 29. decembra 1992.
Predsednik
Skupščine občine Celje
Anton Rojec, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti