Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/2005 z dne 29. 7. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/2005 z dne 29. 7. 2005

Kazalo

3212. Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI-A), stran 7682.

Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
U K A Z
o razglasitvi Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI-A)
Razglašam Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (ZZRZI-A), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 14. julija 2005.
Št. 001-22-58/05
Ljubljana, dne 22. julija 2005.
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik
Republike Slovenije
Z A K O N
O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZAPOSLITVENI REHABILITACIJI IN ZAPOSLOVANJU INVALIDOV (ZZRZI-A)
1. člen
V Zakonu o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov (Uradni list RS, št. 63/04) se v prvem odstavku 8. člena črta četrta alinea.
V drugem odstavku se beseda »štirih« nadomesti z besedo »treh«.
2. člen
V prvem odstavku 9. člena se črta beseda »družboslovne«.
Drugi odstavek se črta.
V dosedanjem tretjem odstavku, ki postane drugi odstavek, se besedilo »prvega in drugega odstavka tega člena« nadomesti z besedama »prejšnjega odstavka«.
3. člen
Tretji odstavek 13. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Posamezne storitve zaposlitvene rehabilitacije se lahko izvajajo v postopkih za uveljavljanje pravic po drugih predpisih oziroma kot podporne storitve pri izvajanju poklicne rehabilitacije po drugih predpisih.«.
4. člen
V drugem odstavku 28. člena se črta zadnji stavek.
Doda se nov četrti odstavek, ki se glasi:
»(4) Listo izvedencev, ki so člani rehabilitacijskih komisij, imenuje minister, pristojen za invalidsko varstvo, na predlog Zavoda.«.
Dosedanji četrti odstavek postane peti odstavek.
5. člen
29. člen se spremeni tako, da se glasi:
»29. člen
(sestava rehabilitacijskih komisij)
(1) Rehabilitacijske komisije na prvi in drugi stopnji delujejo v sestavi štirih članov, izvedencev svoje stroke, in sicer:
– predsednika – zdravnika specialista medicine dela;
– enega člana – strokovnjaka s področja invalidskega varstva z univerzitetno, visoko oziroma višjo strokovno izobrazbo pedagoške, psihološke, sociološke, socialne ali druge usmeritve;
– enega člana – strokovnjaka s področja zaposlovanja in trga dela z univerzitetno ali visoko strokovno izobrazbo in
– enega člana – strokovnjaka s specifičnih področij glede na telesno oziroma duševno okvaro ali bolezen obravnavane osebe.
(2) Pri delu rehabilitacijske komisije lahko na zahtevo invalida sodeluje izbrani zaupnik invalid ali predstavnik invalidske organizacije.«.
6. člen
V tretjem odstavku 35. člena se beseda »financiranje« nadomesti z besedo »sofinanciranje«.
7. člen
37. člen se spremeni tako, da se glasi:
»37. člen
(primerna delovna mesta za invalide)
(1) Delodajalci pri planiranju zaposlovanja in zaposlovanju invalidov upoštevajo Kodeks Mednarodne organizacije dela o ravnanju z invalidnostjo na delovnem mestu tako, da zagotavljajo enake možnosti invalidov, njihovo zaposlovanje in ohranitev njihove zaposlitve.
(2) Primerna delovna mesta za invalide so vsa delovna mesta, na katerih, ob upoštevanju izjave o varnosti z oceno tveganja, invalidnost ni ovira za enakovredno opravljanja dela.
(3) Delodajalci določijo v sistemizaciji delovnih mest primerna delovna mesta za invalide ter druge ukrepe za ravnanje z invalidnostjo na delovnem mestu.
(4) V primeru, ko se delo opravlja s prilagoditvijo delovnega časa potrebam zaposlenega invalida, ki izhajajo iz njegove invalidnosti, ko se delo opravlja na domu ali na daljavo, se posebnosti take zaposlitve uredijo v pogodbi o zaposlitvi.«.
8. člen
V prvem odstavku 39. člena se za besedilom »Delodajalec ne sme invalidu« doda besedilo », ki nima statusa delovnega invalida,«.
Tretji in četrti odstavek se črtata.
9. člen
40. člen se spremeni tako, da se glasi:
»40. člen
(način zagotovitve drugega ustreznega dela invalidu)
(1) Delodajalec lahko invalidu odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnega razloga oziroma delovnemu invalidu zaradi ugotovljene invalidnosti II. ali III. kategorije ali iz poslovnega razloga, če mu hkrati ponudi sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas na drugem ustreznem delu, ki ustreza invalidovi strokovni izobrazbi, usposobljenosti in delovni zmožnosti v skladu s tem zakonom oziroma predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ali na podlagi sporazuma z drugim delodajalcem zagotovi, da mu drugi delodajalec ponudi sklenitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas na ustreznem delu pri njem.
(2) Če je invalidu pri drugem delodajalcu ponujena v podpis pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas v smislu prejšnjega odstavka oziroma invalid v roku 30 dni od prejema pisne ponudbe ne sprejme ponudbe sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, nima pravice do odpravnine in nima pravice do nadomestila za čas brezposelnosti po predpisih o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti.
(3) V primeru, da drugi delodajalec invalidu iz prvega odstavka tega člena kasneje odpove pogodbo o zaposlitvi, se pri določanju minimalnega odpovednega roka in višini odpravnine v skladu s predpisi o delovnih razmerjih, upošteva delovna doba invalida pri obeh delodajalcih.
(4) Če delodajalec invalidu utemeljeno ne more ponuditi nove pogodbe o zaposlitvi v skladu z drugim odstavkom prejšnjega člena ali če delodajalec invalidu oziroma delovnemu invalidu ne more ponuditi nove pogodbe o zaposlitvi v skladu s prvim odstavkom tega člena, o čemer odloči komisija za ugotovitev razlogov za odpoved pogodbe o zaposlitvi v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, lahko redno odpove pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas brez ponudbe nove pogodbe o zaposlitvi.
(5) Stroški dela komisije iz prejšnjega odstavka se za invalide, ki niso delovni invalidi, krijejo iz sredstev Sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov (v nadaljnjem besedilu: Sklad).«.
10. člen
Drugi, tretji in četrti odstavek 41. člena se črtajo.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Zaščitena delovna mesta zagotavljajo zaposlitveni centri.«.
Dosedanji peti odstavek postane tretji odstavek.
11. člen
V prvem odstavku 43. člena se za besedilom »ki jih predpiše minister, pristojen za invalidsko varstvo« črta pika in doda besedilo », in ima izdelan poslovni načrt«, v drugem stavku pa se za besedo »ustanavljanja« dodata besedi »in delovanja«.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Zaposlitveni centri in invalidska podjetja morajo imeti najmanj pet zaposlenih.«.
Dosedanji drugi in tretji odstavek postaneta tretji in četrti odstavek.
12. člen
47. člen se spremeni tako, da se glasi:
»47. člen
(uporaba predpisov o javnih naročilih)
»Predpisi o javnih naročilih, ki urejajo oddajo javnih naročil invalidskim podjetjem, se smiselno uporabljajo tudi za zaposlitvene centre.«.
13. člen
Tretji odstavek 53. člena se črta.
14. člen
V 56. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Minister, pristojen za invalidsko varstvo, izda pravilnik, s katerim opredeli postopek in način za ugotavljanje pogojev za pridobitev statusa invalidskega podjetja, za nadzor nad izpolnjevanjem pogojev za ohranitev statusa in za nadzor nad uporabo finančnih sredstev iz naslova oprostitev in olajšav.«.
15. člen
Drugi odstavek 58. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Invalidsko podjetje je dolžno predhodno pisno obvestiti ministrstvo, pristojno za invalidsko varstvo, o sprejetju sklepa o prenehanju gospodarske družbe, drugih statusnih spremembah in pomembnih razvojnih odločitvah, ki lahko vplivajo na ohranjanje delovnih mest za invalide.«.
V tretjem odstavku se številka »15« nadomesti s številko »30«.
V četrtem odstavku se za besedami »nad 20 delavcev« doda besedilo »v posameznem koledarskem letu«.
16. člen
Prvi odstavek 59. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(1) Invalidska podjetja, katerih povprečno število zaposlenih invalidov v poslovnem letu presega število 25, so dolžna računovodske izkaze revidirati vsako leto na način in pod pogoji, ki jih določa zakon o revidiranju.«.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Invalidska podjetja, ki niso dolžna revidirati računovodske izkaze v skladu s prejšnjim odstavkom, so dolžna računovodskih izkazov revidirati najmanj vsako tretje poslovno leto.«.
Dosedanja drugi in tretji odstavek postaneta tretji in četrti odstavek.
17. člen
Drugi odstavek 63. člena se spremeni tako, da se glasi:
»(2) Invalid, zaposlen v podporni zaposlitvi, se šteje za dva zaposlena invalida.«.
18. člen
V prvem odstavku 64. člena se številka »18« nadomesti s številko »12«.
19. člen
69. člen se spremeni tako, da se glasi:
»69. člen
(določanje višine subvencije plače)
(1) Osnova za izračun subvencije plače invalida na zaščitenih delovnih mestih, v podporni zaposlitvi in pri zaposlitvi v invalidskih podjetjih je minimalna plača.
(2) Višina subvencije plače invalida je odvisna od stopnje invalidnosti.
(3) Merila in postopek za določitev višine subvencije plače za invalide predpiše minister, pristojen za invalidsko varstvo.«.
20. člen
V napovednem stavku 70. člena se beseda »osnov« nadomesti z besedo »osnove«, tretja alinea pa se spremeni tako, da se glasi:
»– v invalidskem podjetju od 5 do 30%.«.
21. člen
V 72. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Plačilo stroškov prilagoditve konkretnega delovnega mesta in sredstev za delo iz prejšnjega odstavka lahko znaša največ 70% dejanskih stroškov.«.
V drugem odstavku, ki postane tretji odstavek, se v prvem stavku besedilo »prejšnjega odstavka« nadomesti z besedilom »prvega odstavka tega člena« ter se na koncu drugega stavka črta pika in doda besedilo »oziroma za določen čas najmanj 24 mesecev«.
Dosedanji tretji odstavek postane četrti odstavek.
22. člen
V prvem odstavku 73. člena se številka »15« nadomesti s številko »30«, za besedilom »za nedoločen čas« pa se doda besedilo »oziroma za določen čas najmanj 24 mesecev«.
23. člen
V sedmi alinei 85. člena se črta besedilo »z ločenim prikazom evidence zaposlenih invalidov na zaščitenih delovnih mestih v običajnem delovnem okolju«.
24. člen
V 94. členu se v naslovu člena doda besedilo »in zaposlitvenih centrov«.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»(2) Z globo od 3,000.000 do 10,000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek zaposlitveni center, če:
– uporablja odstopljena sredstva v nasprotju z nameni iz 61. člena tega zakona;
– razdeli dobiček v nasprotju z določbo 57. člena tega zakona.«.
Drugi odstavek, ki postane tretji odstavek, se spremeni tako, da se glasi:
»(3) Z globo od 100.000 do 1,000.000 tolarjev se kaznuje tudi odgovorna oseba invalidskega podjetja ali zaposlitvenega centra, ki stori prekršek iz prvega in drugega odstavka tega člena.«.
Dosedanji tretji odstavek postane četrti odstavek.
25. člen
V 101. členu se besedilo »v roku treh let po uveljavitvi tega zakona.« nadomesti z besedilom »do 1. januarja 2007.«.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
26. člen
Pravilnik iz 14. člena tega zakona izda minister, pristojen za invalidsko varstvo, najkasneje do 31. decembra 2005.
27. člen
Merila in postopek za določitev višine subvencije plače za invalide iz 19. člena tega zakona določi minister, pristojen za invalidsko varstvo, najkasneje do 31. decembra 2005.
28. člen
Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 101-04/03-2/2
Ljubljana, dne 14. julija 2005.
EPA 238-IV
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
France Cukjati, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti