Uradni list

Številka 113
Uradni list RS, št. 113/2004 z dne 19. 10. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 113/2004 z dne 19. 10. 2004

Kazalo

4688. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o zazidalnem načrtu Glazija - območje S 10, stran 13510.

Na podlagi 72. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/02) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01) je Mestni svet mestne občine Celje dne 5. 10. 2004 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka
o zazidalnem načrtu Glazija – območje S 10
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(podlaga za zazidalni načrt)
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 4/88 in Uradni list RS, št. 18/91, 54/94 in 25/98) in s srednjeročnim družbenim planom Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 (Uradni list SRS, št. 40/86, Uradni list RS, št. 48/90 in 25/98 in 86/01) je mestni svet sprejel Spremembe in dopolnitve ZN Glazija za območje S10, ki ga je pod št. projekta 84/02 izdelal Inštitut za urejanje prostora d.o.o. Celje.
2. člen
(vsebina lokacijskega načrta)
(1) Projekt Spremembe in dopolnitve ZN Glazija – območje S10 se nanaša na območje med Vrunčevo, Oblakovo in Kosovelovo ulico ter šolskim kompleksom. Za vsa ostala območja znotraj ureditvenega območja ZN Glazija ostajajo v veljavi določila veljavnega ZN Glazija (Uradni list SRS, št. 31/84, Uradni list RS, št. 27/90, 23/91, 69/93, 49/95, 45/96).
(2) Projekt Spremembe in dopolnitve ZN Glazija – območje S10 vsebuje: tekstualni del, soglasja in mnenja ter grafične priloge. Načrt je sestavni del odloka.
II. MEJA OBMOČJA OBRAVNAVE
3. člen
(obseg ureditvenega območja)
Opis meje po obodni parcelaciji
(1) Izhodiščna točka opisa meje je severno zahodni vogal območja obravnave oziroma stičišče parcel št. 380 in 2539/1, k.o. Celje.
(2) Na severu poteka meja po parcelah št. 380, 2537/1 in 366/2, na vzhodu po vzhodnem robu parcele št. 366/6, na jugu po južnem in vzhodnem robu parcele št. 390 ter preko parcel 391/5, 366/1 in 366/6, na zahodu po zahodnem robu parceli št. 2539/1.
Površina območja
(3) Površina območja obravnave v meji ureditvenega območja. meri ca. 0,92 ha.
III. FUNKCIJA OBMOČJA
4. člen
(funkcija območja)
(1) Območje je namenjeno izgradnji in ureditvi:
– večstanovanjskega objekta – nadomestna gradnja in funkcionalnih površin,
– ureditvi prometne, komunalne, energetske in teleprenosne infrastrukture.
(2) Površina je namenjena izgradnji večstanovanjskega objekta – vila blok na lokaciji obstoječega stanovanjskega objekta Vrunčeva 11a in vzhodno od obstoječega objekta Kosovelova 10. Ureditev funkcionalnih površin vključujejo dostop, dovoz, parkirne površine, ureditev parkovnih površin in otroškega igrišča ter ureditev ostalih zelenih in zunanjih površin.
(3) Predvidena je dograditev prometnega, vodovodnega, kanalizacijskega, elektro, teleprenosnega in kabelskega omrežja za potrebe napajanja predvidenega objekta in naprav.
(4) V sklopu preureditve križišča Vrunčeva–Oblakova je predvidena izgradnja krožišča z možnostjo izgradnje kraka, namenjenega priključitvi prometa iz predvidenega objekta na javno prometno omrežje.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTURNO ZASNOVO
5. člen
(urbanistična in arhitektonska zasnova območja)
(1) Predvidena je rušitev stanovanjske hiše Vrunčeva 11a ter na njenem mestu in na delu zemljišča vzhodno od vile Kosovelova 10, izgradnjo novega, večstanovanjskega objekta tipa »vila blok«.
(2) Dovoz bo po novi oziroma rekonstruirani dovozni poti iz krožišča Oblakova/Vrunčeve ulice. Izgradnja krožišča je predmet ZN Srce sever.
(3) Garažiranje bo urejeno v kletni etaži predvidenega objekta, parkiranje pa tudi na parkirnih površinah na vzhodni strani predvidenega objekta.
(4) Gradbena parcela predvidenega objekta bo urejena kot parkovna površina. Na južni strani je alea z drevoredom, ki se konča s parkovnim paviljonom. Ob njem je predvideno tudi otroško igrišče.
V. POGOJI IN USMERITVE ZA OBLIKOVANJE OBJEKTOV, ZUNANJO UREDITEV IN OZELENITEV
6. člen
(oblikovanje objektov)
Usmeritve za oblikovanje objektov
(1) Predvideni objekt je okvirne dimenzije 18 x 18 m. Objekt bo imel klet, pritličje in dve etaži. Kota pritličja bo na koti stoletne poplavne vode (Q100 = 238.20 – po podatkih iz leta 1990), dvig kote je mogoč za 50 cm.
(2) Streha objekta je ravna ali s strešinami v blagem naklonu (do 8°). Kritina bo kovinska ali iz ustreznega materiala za ravne strehe. Fasada objekta je oblikovana moderno, z uporabo klasičnih ali modernih materialov tako, da ne bo prihajalo do nezaželene refleksije svetlobe proti sosednjim objektom. Stavbno pohištvo, balkonske ograje in drugi elementi na fasadi bodo izbrani glede na tip (material) fasade.
(3) V vsaki etaži so po eno, dve ali največ tri stanovanja. Skupno je predvidenih od 3 do največ 9 stanovanj.
(4) Velikost stanovanj je fleksibilna. Definirane so samo primarne funkcije (stopnišče, dvigalo, sanitarni vozli, terase, garaža...), ostala notranja razporeditev pa bo definirana v dogovoru z uporabniki.
(5) Obstoječi objekt Kosovelova 10 bo prenovljen v eno- ali večstanovanjski objekt, pri čemer bodo upoštevane smernice Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje.
7. člen
(oblikovanje zunanjih površin)
Usmeritve za oblikovanje zunanjih površin in ozelenitev
(1) Obstoječe zemljišče, vključno s zemljišči sosednjih objektov, ki se nahaja v depresiji je predvideno zasuti oziroma nivo izenačiti z okoliškim terenom. Zato je predvidena odstranitev obstoječe vegetacije (sadovnjaka). Pri tem je potrebno upoštevati vodnogospodarske pogoje.
(2) Zunanje površine so razdeljene po funkciji na vstopni del na severni strani predvidenega objekta ter na parkovni del južno od predvidenega objekta.
(3) Del gradbene parcele, ki meji na parcele stanovanjskih objektov na severu, ob Oblakovi ulici, bo gosto zasajen, predvidena je izgradnja protihrupne ograje.
(4) Južni del gradbene parcele bo urejen kot bivalni in okrasni vrt oziroma park. Od objekta bo tlakovana peš pot, ki se na bo na južnem robu funkcionalnega zemljišča zaključila s paviljonom velikosti ca. 4 x 4 m. Zahodno od paviljona bo manjše otroško igrišče, opremljeno s peskovnikom in kombiniranim igralom, je možna postavitev manjšega plavalnega bazena.
(5) Ostale površine bodo ozelenjene. Predvidena je ohranitev obstoječih dreves v čim večji možni meri. Robni deli bodo zasajeni z drevjem in večjimi grmovnicami, zelenice ob objektu ter ob vhodih bodo zasajene s pokrovnicami in okrasnimi trajnicami.
(6) Zunanja ureditev ob objektu Kosovelova 10 bo urejena skladno s smernicami Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje.
(7) Zunanja ureditev mora biti načrtovana in izvedena tako, da bo nemoten dostop za invalide.
VI. GRADBENE PARCELE
8. člen
(gradbene parcele)
Gradbene parcele obstoječih objektov, ki se ohranijo, se ne spreminjajo. Predvideni objekt ima določeno gradbeno parcelo, katere velikost bo natančno opredeljena v projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja.
VII. POGOJI IN USMERITVE ZA VODNOGOSPODARSKO UREJANJE
9. člen
(vodnogospodarske ureditve)
Obravnavano območje in predvideni objekt leži na območju, ki je bilo večkrat poplavljeno. Do izvedbe celovitih protipoplavnih ukrepov bo na obravnavanem območju poplavna varnost manjša od stoletne. Zato je potrebno načrte in izvedbo posegov v prostor prilagoditi možnim občasnim poplavam. Eventualno nadvišanje (zasipavanje) terena ni dopustno nad koto sosednjih zemljišč.
VIII. CESTNA, KOMUNALNA, ENERGETSKA
IN TELEPRENOSNA INFRASTRUKTURA
10. člen
(pogoji za ureditev prometnih površin)
(1) Predvidena je preureditev križišča Oblakova/Vrunčeva v krožišče. Nanj bo možno navezati krak proti obravnavanemu območju. Predvidena preureditev križišča je vključena v »Spremembe in dopolnitve Zazidalnega načrta Srce – sever«. Sicer bo začasen dovoz urejen po obstoječi dovozni poti (trasa stare Vrunčeve ulice).
(2) Širina dovozne ceste bo po dovozni cesti širine ca. 3 m.
(3) Parkiranje za obstoječi objekt Kosovelova 10 bo urejeno na novem parkirišču severno od objekta. Možna je tudi izgradnja nadstrešnice ali garaže.
(4) Parkiranje in garažiranje vozil za potrebe predvidenega objekta bo urejeno v njegovi kletni etaži. Uvoz v objekt bo z vzhodne strani, z dovozne ceste. Dnevno parkiranje ter parkiranje za obiskovalce bo na zunanjem parkirišču za osebna vozila na vzhodni strani objekta.
(5) Sistem pešpoti je zasnovan tako, da povezuje posamezne dele ureditvenega območja s Kosovelovo in z Vrunčevo ulico. Poti bodo utrjene (tlakovane). Za premagovanje višinskih razlik bodo zgrajene stopnice in klančine, zagotovljen bo dostop invalidom.
11. člen
(vodovodno omrežje)
Na ureditvenem območju je obstoječi vodovod. Priključitev predvidenega objekta bo na javni vodovod JK Ø80, ki po Kosovelovi ulici. Priključek bo izveden na mestu priključka obstoječega objekta Kosovelova 10. Dimenzija in tip priključka bo določen v PGD/PZI dokumentaciji po pogojih upravljalca (Vo-Ka d.o.o. Celje).
12. člen
(kanalizacijsko omrežje)
(1) Priključek meteorne in fekalne kanalizacije predvidenega objekta bo na javno kanalizacijsko omrežje, na kanal št. 200015, izveden preko jaška št. 3, kota priključitve je min. 235 m.
(2) Meteorne vode s streh objektov bodo speljane preko peskolovov in skupnega jaška meteorne in fekalne kanalizacije v javno kanalizacijo.
(3) Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena (klet) bodo po potrebi speljane v kanalizacijo preko črpališča. Interna kanalizacija, ki poteka skozi prostore pod nivojem terena bo izvedena brez prekinitev in priključkov, ki bi lahko povzročali povratno zaplavitev objekta.
13. člen
(elektroenergetsko omrežje)
Na obravnavanem območju je obstoječe elektro distribucijsko omrežje, na katero so priključeni obstoječi objekti. Predvideni objekt bo napajan iz obstoječega omrežja. Obstoječi prostozračni vod, preko katerega se napajata objekta Kosovelova 10 in Vrunčeva 11a bo ukinjen oziroma preurejen v nov vod, namenjen napajanju predvidenega objekta z električno energijo.
Moč elektro priključka ter tehnična rešitev bo določena v PGD/PZI dokumentaciji po pogojih upravljavca.
14. člen
(telekomunikacijsko omrežje)
Na območju obravnave je zgrajeno obstoječe telefonsko omrežje, na katerega bo priključen predvideni objekt. Mesto priključka bo na severnem robu funkcionalnega zemljišča, kjer je obstoječi TK objekt. Obstoječi vod do TK objekta, ki poteka preko zemljišča, na katerem bo stal predvideni objekt, bo prestavljen.
15. člen
(kabelsko omrežje)
(1) Na območju obravnave je zgrajen obstoječi kabelsko razdelilni sistem (KES). Obstoječi vod KRS, ki poteka preko zemljišča, na katerem bo stal predvideni objekt, bo prestavljen po pogojih upravljalca.
(2) Predvideni objekt bo priključen na obstoječi KRS iz kanalizacije, ki poteka ob Kosovelovi ulici. V ta namen bo izvedena nova kabelska kanalizacija 2x alkaten cev Ø110.
16. člen
(ogrevanje)
Ogrevanje predvidenega objekta bo z zemeljskim plinom, centralno oziroma vsaka stanovanjska enota posebej. Priključek na plinovod bo iz severne strani, na plinovod št. 13331 pod pogoji upravljalca. Priključek bo zgrajen pred ali sočasno s preureditvijo križišča Oblakova/Vrunčeva.
17. člen
(zbiranje in odvoz odpadkov)
(1) Način zbiranja in odvoz odpadkov mora biti skladen z določili občinskega Odloka o ravnanju s komunalnimi odpadki v Mestni občini Celje, Uradni list RS, št. 67/99. Posode za odpadke bodo postaviti na ekološko tehnično ustrezen prostor, ki bo določen v PGD/PZI dokumentaciji, po pogojih JP Javne naprave d.o.o. Celje. Kontejnerji in koši za smeti bodo oblikovani tako, da bo preprečen dostop živalim (mali sesalci, insekti) do odpadkov.
(2) Za odlaganje odpadkov, ki bodo nastali pri rušitvi in odstranitvi obstoječih objektov in naprav, si je investitor, skladno z Odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki v Mestni občini Celje (Uradni list RS, št. 67/99), dolžan pridobiti dovoljenje za odlaganje gradbenih odpadkov na komunalni deponiji oziroma pridobiti dovoljenje za odlaganje gradbenih odpadkov na drugi, ustrezni deponiji.
IX. VARSTVO OKOLJA
18. člen
(varstvo voda in tal)
(1) Za varstvo voda in tal je potrebno dosledno upoštevati pogoje za izgradnjo kanalizacije in zakonske predpise za shranjevanje nevarnih snovi.
(2) Pri nadaljnjem načrtovanju je treba upoštevati:
– pri vseh posegih v prostor je potrebno predvideti ukrepe, ki bodo preprečevali onesnaževanje voda,
– upoštevati je potrebno lego komunalnih vodov in pri projektiranju novih zagotoviti predpisane medsebojne horizontalne in vertikalne odmike, ter za priključek na obstoječe komunalne vode pridobiti soglasja upravljavcev,
– ureditev kanalizacije padavinskih čistih in odpadnih vod ter drugih odpadnih vod mora biti v skladu z veljavnimi predpisi,
– zaradi preprečitve eventualnega razlitja nevarnih snovi se morajo eventualna skladišča nevarnih snovi načrtovati v skladu s Pravilnikom o tem, kako morajo biti zgrajena in opremljena skladišča ter transportne naprave za nevarne in škodljive snovi (Uradni list SRS, št. 3/79),
– pri izbiri ustreznega načina čiščenja odpadnih vod s parkirnih prostorov je potrebno upoštevati pogoje, ki jih predpisuje Uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 35/96).
19. člen
(varstvo pred hrupom)
Območje obravnave sodi v skladu z Uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) v III. stopnjo varstva pred hrupom. Vsi posegi v prostor morajo biti načrtovani in izvedeni tako, da predpisane ravni hrupa ne bodo presežene.
X. VAROVANJE KULTURNE DEDIŠČINE
20. člen
(kulturna dediščina)
(1) Na območju obravnave sta dve enoti kulturne dediščine:
– Hiša Kosovelova 10 (št. predl. 310/00),
– Hiša Vrunčeva 11 (št. predl. 370/00).
(2) Urejanje obeh objektov in njunih funkcionalnih zemljišč (vrtnih parcel) bo skladno s smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje.
XI. POŽARNA VARNOST
21. člen
(varstvo pred požarom)
(1) V ureditvenem načrtu so upoštevani pogoji Zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93), Pravilnika o požarno varstvenih zahtevah (Uradni list SRS, št. 42/85) in Pravilnika o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91).
(2) Dovoz na ureditveno območje ter do obstoječih in predvidenega objekta je po obstoječem cestnem omrežju ter po predvideni dovozni cesti, ki omogočajo dovoz gasilskim vozilom v vseh letnih časih. Odmiki zagotavljajo nemoten dostop do objektov.
(3) Požarna voda bo zagotovljena iz javnega vodovoda in iz gasilnih aparatov.
(4) Varen umik ljudi je možen na funkcionalna zemljišča obravnavanih in sosednjih objektov ter na javne površine.
(5) Na osnovi izračuna požarne obremenitve je pri projektiranju in izvedbi objektov potrebno upoštevati takšne materiale in njih zaščite, ki so varni pred požarom in širjenjem požara.
(6) Pri načrtovanju in urejanju zunanjih površin je potrebno izvajati preventivne ukrepe za preprečevanje nastajanja in širjenja požara.
XII. TOLERANCE
22. člen
(tolerance)
(1) Pri realizaciji zazidalnega načrta so dopustna odstopanja od tehničnih rešitev določenih s tem ureditvenim načrtom, če se pri nadaljnjem podrobnejšem preučevanju prometnih, geoloških, hidroloških, geomehanskih in drugih razmer ali zaradi spremembe programskih rešitev poiščejo tehnične rešitve, ki so primernejše z oblikovalskega, prometno-tehničnega ali okoljevarstvenega vidika, s katerim pa se ne smejo poslabšati prostorske in okoljske razmere.
(2) Tlorisne gabarite je v okviru toleranc dovoljeno večati ali manjšati do 10% za objekte ter do 20% za objekte zunanje ureditve, višinske gabarite pa manjšati do 25%.
(3) Vse stacionaže in dimenzije prometnih površin in objektov se morajo natančno določiti v izrisu iz ZN in v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
(4) Odstopanja od oblikovalskih in tehničnih rešitev, določenih s tem zazidalnim načrtom ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi in z njimi morajo soglašati organi in organizacije, ki jih ta odstopanja zadevajo.
XIII. FAZNOST
23. člen
(etape izvedbe)
(1) Izvedba zazidalnega načrta bo potekala hkrati ali v več etapah. Posamezne etape pomenijo ureditev posameznih območij znotraj ureditvenega območja ureditvenega načrta, in sicer:
– rušitev objekta Vrunčeva 11a s sanacijo površin po rušitvi (v primeru da bo prišlo do nadaljevanja gradnja v 6 mesecih ali kasneje je površino obvezno humuzirati in zatraviti);
– izgradnja predvidenega stanovanjskega objekta in ureditev zunanjih površin, vključno z ureditvijo prometne, komunalne, energetske in teleprenosne infrastrukture,
– ureditev prometne infrastrukture – križišče Oblakova/Vrunčeva.
(2) Opisane faze oziroma območja urejanja morajo biti izvedena tako, da pomenijo zaključeno celoto. To pomeni, da je potrebno za vsako območje zgraditi ustrezno prometno, komunalno in infrastrukturno omrežje in naprave, opremo in ozelenitev.
XIV. KONČNI DOLOČBI
24. člen
Zazidalni načrt Spremembe in dopolnitve ZN Glazija za območje S10, ki ga je izdelal Inštitut za urejanje prostora d.o.o. Celje pod št. 84/02, je stalno na vpogled pri Mestni občini Celje.
25. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35005-00015/2001
Celje, dne 5. oktobra 2004.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti