Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2004 z dne 25. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2004 z dne 25. 3. 2004

Kazalo

1233. Pravilnik o začasnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja pepino mosaic virusa, stran 3230.

Na podlagi četrtega odstavka 14. člena, petega odstavka 15. člena in četrte alinee 73. člena zakona o zdravstvenem varstvu rastlin (Uradni list RS, št. 45/01) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o začasnih ukrepih za preprečevanje vnosa in širjenja pepino mosaic virusa*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik predpisuje začasne ukrepe za preprečevanje vnosa v Evropsko unijo (v nadaljnjem besedilu: Skupnost) in širjenja pepino mosaic virusa znotraj Skupnosti: posebne fitosanitarne zahteve za vnos in premeščanje semena paradižnika Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. (v nadaljnjem besedilu: seme paradižnika) zaradi preprečevanja vnosa in širjenja pepino mosaic virusa, sistematične raziskave navzočnosti pepino mosaic virusa in poročanje.
2. člen
(nadzor in pooblastila)
(1) Navzočnost pepino mosaic virusa se ugotavlja na rastlinah paradižnika, zlasti semena:
– v okviru rednega nadzora v skladu s predpisom, ki ureja postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov,
– v okviru posebnega nadzora v skladu s predpisom, ki ureja varovana območja in izvajanje uradnih sistematičnih raziskav na posebno nadzorovanih območjih in obsega vizualne preglede, vzorčenje in laboratorijsko testiranje.
(2) Zdravstvene preglede paradižnika izvajajo poleg Fitosanitarne uprave Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Uprava) in fitosanitarne inšpekcije tudi nosilci javnih pooblastil in izvajalci javnih služb na področju zdravstvenega varstva rastlin, ki smejo v okviru izvajanja posebnega nadzora jemati vzorce rastlin in rastlinskih proizvodov v skladu s pooblastilom in navodili predstojnika Uprave o odvzemu vzorcev in 8. členom tega pravilnika.
II. VNOS IN PREMEŠČANJE
3. člen
(vnos in premeščanje semena paradižnika)
Vnos semena paradižnika, okuženega s pepino mosaic virusom, v Skupnost in premeščanje znotraj Skupnosti, sta prepovedana.
4. člen
(uvoz iz tretjih držav)
(1) Uvoz semena paradižnika, s poreklom iz tretjih držav, je dovoljen le, če ni okužen s pepino mosaic virusom in izpolnjuje posebne fitosanitarne zahteve, določene v 6. členu tega pravilnika.
(2) Ob uvozu semena paradižnika iz prejšnjega odstavka mora fitosanitarni inšpektor opraviti uradni pregled glede pepino mosaic virusa v skladu s predpisi, ki urejajo postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov.
(3) Uradni pregled iz prejšnjega odstavka vključuje laboratorijske preiskave na pepino mosaic virus.
5. člen
(premeščanje)
(1) Seme paradižnika s poreklom iz Skupnosti se ne sme premeščati z mesta pridelave, razen v primeru, če so izpolnjene posebne fitosanitarne zahteve, določene v 7. členu tega pravilnika.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka se lahko brez posebnih zahtev premešča seme paradižnika, za katerega je razvidno iz njegovega pakiranja ali je na drug način jasno označeno, da je naprodaj končnemu porabniku, ki se poklicno ne ukvarja s pridelavo paradižnika.
III. POSEBNE FITOSANITARNE ZAHTEVE
6. člen
(posebne fitosanitarne zahteve za uvoz iz tretjih držav)
Seme paradižnika, s poreklom iz tretjih držav, mora biti opremljeno s fitosanitarnim spričevalom, izdanim v skladu z določbami predpisa, ki ureja postopke za preprečevanje vnosa, širjenja in zatiranje škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov z navedbo, da je bilo tretirano z ustrezno metodo kislinske ekstrakcije in da:
– izvira z območij, kjer ni znana navzočnost pepino mosaic virusa, ali
– na mestu pridelave med vegetacijsko dobo ni bilo odkritih nobenih znamenj pepino mosaic virusa, ali
– je uradno testiranje reprezentativnega vzorca na navzočnost pepino mosaic virusa s primernimi metodami ovrglo sum na pepino mosaic virus.
7. člen
(posebne fitosanitarne zahteve za premeščanje znotraj Skupnosti)
Seme paradižnika, s poreklom iz Skupnosti, se lahko premešča z mesta pridelave, če je bilo tretirano z ustrezno metodo kislinske ekstrakcije in če:
– izvira z območij, kjer ni znana navzočnost pepino mosaic virusa, ali
– na mestu pridelave med vegetacijsko dobo ni bilo odkritih nobenih znamenj pepino mosaic virusa, ali
– je uradno testiranje reprezentativnega vzorca na pepino mosaic virus s primernimi metodami ovrglo sum na pepino mosaic virus.
IV. SISTEMATIČNE RAZISKAVE IN OBVEŠČANJE
8. člen
(posebni nadzor)
(1) Uprava zagotavlja izvajanje uradnih letnih sistematičnih raziskav pepino mosaic virusa v okviru posebnega nadzora na rastlinah paradižnika, vključno s plodovi, v zavarovani pridelavi, da se ugotovi navzočnost, meja morebitne razširjenosti oziroma značilnosti populacije ali zagotovi obvladovanje.
(2) Predstojnik Uprave odobri program posebnega nadzora pepino mosaic virusa, v skladu s pravilnikom, ki ureja izvajanje uradnih sistematičnih raziskav na posebno nadzorovanih območjih. Program podrobneje opredeli metode pregledov in obseg testiranja na pepino mosaic virus.
(3) Sistematične raziskave oziroma posebni nadzor iz tega člena izvajajo v skladu z drugim odstavkom 2. člena tega pravilnika:
– pooblaščeni izvajalci zdravstvenega varstva rastlin predvsem v nasadih za pridelavo plodov,
– fitosanitarni inšpektorji predvsem na mestih pridelave semena in sadik paradižnika ter na mejnih vstopnih mestih,
– pooblaščene uradne osebe z Uprave.
(4) Laboratorijske preiskave pepino mosaic virusa, opravlja pooblaščeni laboratorij v skladu s predpisom o tehničnih in organizacijskih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje diagnostičnih preiskav na področju zdravstvenega varstva rastlin.
(5) Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem tega pravilnika opravljajo fitosanitarni inšpektorji v skladu z zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin.
(6) Za koordinacijo, poročanje in izmenjavo informacij med organi in izvajalci zdravstvenega varstva rastlin skrbi Uprava.
9. člen
(obveščanje)
(1) Predstojnik Uprave lahko v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo rastlin, in tem pravilnikom z odločbo sprejme načrt zatiranja pepino mosaic virusa v primeru pojava na ozemlju Republike Slovenije in o tem obvesti ostale izvajalce nadzora in imetnike rastlin in rastlinskih proizvodov na krajevno običajen način in na spletni strani Uprave.
(2) Uprava v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno varstvo rastlin in z mednarodnimi konvencijami in sporazumi, ki obvezujejo Republiko Slovenijo, obvešča o rezultatih sistematičnih raziskav in uvedenih ukrepih zoper pepino mosaic virus Evropsko komisijo, države članice Evropske Skupnosti in mednarodne organizacije s področja varstva rastlin najkasneje do 30. septembra vsako leto.
V. KONČNA DOLOČBA
10. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 327-01-555/2003
Ljubljana, dne 15. marca 2004.
EVA 2003-2311-0250
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
*Ta pravilnik vsebinsko povzema Odločbo Komisije št. 2004/200/ES z dne 27. februarja 2004 (UL L 64).

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti