Uradni list

Številka 90
Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 90/2002 z dne 24. 10. 2002

Kazalo

4500. Odlok o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Kobarid, stran 9911.

Na podlagi 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in 18. člena statuta Občine Kobarid (Uradni list RS, št. 8/00, 79/00, 53/02 in 74/02) je Občinski svet občine Kobarid na 40. redni seji dne 26. 6. 2002 sprejel
O D L O K
o odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Kobarid
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja način izvajanja obvezne lokalne javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih in padavinskih voda v Občini Kobarid.
2. člen
Izvajanje javne službe odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih in padavinskih voda obsega:
– odvajanje komunalnih odpadnih voda,
– odvajanje padavinskih voda v naseljih,
– odvajanje tehnoloških odpadnih voda,
– čiščenje komunalnih odpadnih voda,
– redno vzdrževanje objektov in naprav javne kanalizacije,
– izvajanje rekonstrukcij in tehnično tehnoloških izboljšav,
– razvoj, načrtovanje in pospeševanje javne službe,
– izvajanje meritev in monitoring,
– izdajanje soglasij.
3. člen
Javna kanalizacija je kanalizacijsko omrežje s pripadajočimi objekti in napravami, ki služijo odvajanju in čiščenju odpadne in padavinske vode.
4. člen
Upravljavec javne kanalizacije je Komunala Tolmin Javno podjetje d.d.. Krajevna skupnost lahko upravlja vaško kanalizacijo, če ima tehnično opremo in strokovno usposobljene izvajalce za opravljanje javne službe, vključno z obračunom.
5. člen
Uporabnik javne kanalizacije je pravna ali fizična oseba, ki je lastnik ali uporabnik objekta ali zemljišča, kjer nastaja odpadna voda, ki odteka v javno kanalizacijo.
6. člen
Komunalna odpadna voda je voda, ki nastane v bivalnem okolju gospodinjstev zaradi uporabe vode v sanitarnih prostorih, pri kuhanju, pranju in drugih gospodinjskih opravilih. Komunalna odpadna voda je tudi voda, ki nastaja v objektih v javni rabi, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih, če je po nastanku in sestavi podobna vodi v gospodinjstvu.
Tehnološka odpadna voda nastaja po uporabi v industriji, obrti in podobni dejavnosti, gospodarski in kmetijski dejavnosti in po nastanku in sestavi ni podobna komunalni odpadni vodi.
Padavinska voda je voda, ki odteka iz utrjenih, tlakovanih ali z drugim materialom prekritih površin v odtočne jarke ali v tla in je posledica meteornih padavin.
7. člen
Odpadne vode priključene na javno kanalizacijo, ki v končni fazi nima čistilne naprave, odpadne vode speljane v odprte vodotoke ter odpadne vode vezane na ponikalnico morajo imeti priključke izvedene preko ustrezno dimenzioniranih troprekatnih greznic.
Pretočne greznice vezane na ponikovanje, so dovoljene le na za to ustrezno propustnih zemljiščih, kjer s tem ni ogrožena podtalnica ali drugi viri pitne vode.
V naseljih kjer odpadnih voda ni mogoče speljati v podzemno irigacijo, morajo biti odpadne vode speljane v nepropustno troprekatno greznico na praznjenje.
Troprekatne greznice vezane na ponikovalnico, morajo biti čiščene najmanj enkrat letno, nepropustne greznice pa morajo biti praznjene po potrebi.
Upravljavec kanalizacije je dolžan voditi evidenco vseh greznic in skrbeti za praznjenje le-teh. Vsebina greznic se lahko odvaža le na za to urejeno čistilno napravo.
Zgoraj navedene določbe ne veljajo za uporabnike, ki imajo lastno biološko čistilno napravo.
II. NAPRAVE IN OBJEKTI
8. člen
Omrežje, naprave in objekti se glede na odgovornost upravljanja in vzdrževanja delijo na naprave upravljavca in uporabnika.
9. člen
Naprave upravljavca so:
– kanalski vodi s pripadajočimi objekti in napravami, ki služijo za neposredno priključevanje uporabnikov,
– kanalski vodi s pripadajočimi objekti in napravami za odvajanje padavinskih voda,
– črpališča za prečrpavanje odpadne vode,
– naprave za čiščenje odpadne vode.
Objekti in naprave javne kanalizacije so lastnina Občine Kobarid.
10. člen
Upravljavec je dolžan voditi kataster javne kanalizacije, kataster greznic, register kanalskih priključkov ter evidenco izdanih soglasij, dovoljenj in odločb, evidenco praznjenj in čiščenj greznic.
11. člen
Upravljavec javne kanalizacije ima vsak čas pravico dostopa do kanalizacijskih objektov in naprav zaradi rednega vzdrževanja, meritev, ne glede na lastnino zemljišč, na katerem so kanalizacijski objekti in naprave.
Upravljavec mora po opravljenem delu vzpostaviti zemljišče v prejšnje stanje.
12. člen
Tehnična izvedba in uporaba javne kanalizacije v Občini Kobarid se določi s pravilnikom, ki ga na predlog upravljavca sprejema občinski svet.
13. člen
Naprave uporabnika so:
– priključni kanal od hišne kanalizacije do javnega kanala, vključno z zbirnimi kanali hišne kanalizacije,
– objekti in naprave za predčiščenje odpadnih voda,
– interna kanalizacija s pripadajočimi objekti in napravami v objektu in na zemljišču uporabnika,
– greznice.
Uporabnik z navedenimi napravami upravlja, gospodari in jih vzdržuje na svoje stroške.
Gospodarjenje s temi objekti mora omogočati nemoteno odvajanje odpadne vode v javni kanalizaciji. Odpadna voda pred iztekom v javno kanalizacijo ne sme presegati mejnih vrednosti za vtok v kanalizacijo.
III. PRIKLJUČITEV NA JAVNO KANALIZACIJO
14. člen
Na območju, kjer je zgrajena javna kanalizacija, je za vse objekte, ki imajo po določilih 7. člena ustrezne tehnične rešitve, obvezna priključitev. Uporabnik si je dolžan pred priključitvijo na javno kanalizacijo pridobiti soglasje upravljavca.
15. člen
Uporabnik si mora pridobiti soglasje upravljavca:
– za trajno in začasno priključitev na javno kanalizacijo,
– za vse gradnje, rekonstrukcije in adaptacije, ki vplivajo na odvajanje odpadnih voda, vodne vire in naprave javne kanalizacije,
– pri spremembi dimenzije priključka, trase, izvedbi dodatnega dela priključka in ukinitvi priključka.
16. člen
Upravljavec izda soglasje za priključitev na javno kanalizacijo, če je vložena popolna vloga v skladu z določili pravilnika iz 11. člena in so izpolnjeni tehnični pogoji za izdajo soglasja.
17. člen
Upravljavec je dolžan izvesti priključek uporabnika na javno kanalizacijo, ko uporabnik:
– izpolni pogoje soglasja,
– pridobi soglasje lastnika zemljišč, po katerem poteka trasa priključka,
– pridobi ustrezno upravno dovoljenje.
18. člen
Dela na javni kanalizaciji in priključku na javno kanalizacijo izvaja upravljavec ali od njega pooblaščeni izvajalec. V primeru, da upravljavec ni tudi izvajalec del, ima pravico nadzora nad izvajanjem. Zemeljska dela in ureditvena dela pri izvedbi priključka lahko izvede tudi druga oseba, v skladu z navodili upravljavca.
19. člen
Odjava priključka na javno kanalizacijo je dovoljena samo v primeru rušenja objekta ali ko gre za začasni priključek. Uporabnik mora odjavo priključka sporočiti pisno. Izvedbo prekinitve priključka izvede upravljavec na stroške uporabnika.
20. člen
V javno kanalizacijo se smejo odvajati tehnološke odpadne vode, ki ustrezajo pogojem v soglasju upravljavca in so dovoljene po veljavnih standardih in predpisih o emisijah snovi, ki se smejo odvajati iz virov onesnaževanja v javno kanalizacijo.
IV. OBRAČUN ODVAJANJA IN ČIŠČENJA KOMUNALNIH ODPADNIH VODA
21. člen
Stroške odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda so dolžni plačevati vsi uporabniki, ki preko javne kanalizacije odvajajo odpadne vode.
Čiščenje odpadne vode iz greznic se zaračunava v m3 ob vsakokratnem dovozu na čistilno napravo.
22. člen
Uporabniki, ki uporabljajo vodo iz javnega vodovoda, plačujejo odvedeno in očiščeno vodo v kubičnih metrih v enaki količini in enakih obdobjih kot za porabljeno vodo.
Uporabnikom, ki nimajo posebnega vodomera za porabo vode za živino, določi pavšalno količino odvedene vode občinski svet.
Uporabniki, ki imajo lasten vodovod in odvajajo odpadno vodo v javno kanalizacijo, so dolžni najkasneje v 6 mesecih po sprejemu tega odloka namestiti vodomer, ki ga na enak način kot vodomere na javnem vodovodu odčitava upravljavec.
V. OBVEZNOSTI UPRAVLJAVCA IN UPORABNIKOV
23. člen
Izvajalec gradbenih del mora preprečiti odtekanje z gradbiščnih površin v javno kanalizacijo, da se prepreči odplavljanje gradbenega in drugega materiala. O morebitnih nepravilnostih je izvajalec dolžan obvestiti upravljavca.
24. člen
Za vsak gradbeni poseg na območju objektov in naprav javne kanalizacije si morajo izvajalci, pravne in fizične osebe za ta dela pridobiti soglasje upravljavca. V primeru poškodb javne kanalizacije so dolžni vzpostaviti v prvotno stanje oziroma o zadevi obvestiti upravljavca, da odpravi napako na stroške povzročitelja.
25. člen
Upravljavec javne kanalizacije ima pri odvajanju odpadne in padavinske vode naslednje obveznosti:
– redno vzdržuje objekte in naprave, ki so v njegovem upravljanju, tako da je uporabnikom omogočeno redno odvajanje odpadnih voda;
– objekte in naprave vzdržuje v skladu s sprejetimi pravilniki, poslovniki ter drugimi predpisi;
– sistematično pregleduje objekte in naprave javne kanalizacije ter kanalizacijskih priključkov;
– skrbi za čiščenje greznic in za pregled ustreznosti greznic
– poskrbi za ustrezno zavarovanje objektov in naprav;
– obnavlja dotrajano omrežje ter dotrajane dele objektov in naprav;
– vodi kataster objektov in naprav javne kanalizacije;
– vodi kataster greznic in evidenco praznjenj greznic;
– skrbi za meritve in redni obračun stroškov odvajanja in čiščenja odpadnih voda;
– izdaja uporabnikom ustrezna soglasja in jim omogoči priključitev na javno kanalizacijo;
– predpisuje pogoje v drugih primerih na zahtevo strank in drugih organov in organizacij;
– dolžan je pisno obvestiti uporabnika o vsaki spremembi pogojev priključevanja na javno kanalizacijo;
– v skladu z javnimi predpisi obračunava amortizacijo za vse infrastrukturne objekte in naprave, ki so namenjeni odvajanju in čiščenju komunalnih odpadnih in padavinskih voda;
– s sredstvi amortizacije gospodari v skladu z namenom, ki jih imajo ta sredstva po veljavni zakonodaji;
– pripravlja strokovno-tehnične podlage za razvojne naloge, vse s ciljem, da so uporabnikom kontinuirano in kvalitetno zagotovljene javne dobrine oziroma pravočasno in kvalitetno zagotovljene storitve;
– opravlja druga dela, ki so povezana z vzdrževanjem in obnovo objektov in naprav.
26. člen
Uporabniki javne kanalizacije imajo naslednje obveznosti:
– pri gradnji objektov in naprav interne kanalizacije upoštevati tehnično dokumentacijo in izdano soglasje upravljavca,
– vzdrževanje hišne kanalizacije, hišnega priključka, greznic ter naprav za predčiščenje, tako da bo iztok izpolnjeval pogoje iz soglasja,
– obveščanje upravljavca o poškodbah na objektih, s katerimi gospodari sam ter takoj ukrepati, da ne bo nastala škoda na objektih in napravah javne kanalizacije,
– obveščanje upravljavca o vseh spremembah kvalitete in količin odpadne vode, ki so trajnejšega značaja,
– obveščanje upravljavca o vseh spremembah pogojev za priključitev,
– v primeru spremenjenih pogojev priključitve so dolžni na lastne stroške prilagoditi hišni priključek,
– pravočasno opozarjajo na ugotovljene pomanjkljivosti na javni kanalizaciji,
– dolžni so takoj obvestiti upravljavca o nevarnih in škodljivih snoveh, ki so zaradi nesreče, okvare tehnološke opreme, malomarnosti ali višje sile, odtekle v javno kanalizacijo,
– redno plačujejo odvajanje in čiščenje odpadne vode na podlagi izdanih računov,
– omogočiti dostop do objektov in naprav javne kanalizacije,
– uporabniki ne smejo prekiniti odvoda odpadne vode drugemu uporabniku, ali ga z nestrokovnim delom onemogočiti,
– za posege na območju objektov in naprav javne kanalizacije ter za priključitev na javno kanalizacijsko omrežje pridobiti soglasje upravljavca,
– omogočiti upravljavcu pregled interne kanalizacije in sestavo odpadne vode v vsakem času, tudi izven obratovalnega časa,
– kontrolirati in redno čistiti lovilce olj, maščob in peskolovce na interni kanalizaciji.
27. člen
Uporabnikom ni dovoljeno odvajati v javno kanalizacijo:
– odpadne vode, ki vsebuje zmlete in zdrobljene trdne odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih ali gospodinjstvu podobnih dejavnostih, strupene snovi v višjih koncentracijah kot je dovoljeno,
– vodo pomešano s tekočimi gorivi, olji in mazivi,
– snovi, ki razvijajo strupene in eksplozivne pline,
– snovi, ki bi kvarno vplivale na kanalsko omrežje,
– gnoj, pepel, kosti, cement, pesek, usnje, konzerve, stekla in podobne druge tehnološke in komunalne odpadke,
– neprečiščene tehnološke in komunalne odpadke,
– snovi oziroma odpadne vode, ki so določene s pravilnikom glede na tehnologijo čiščenja.
V primeru, da nastane na objektih in napravah javne kanalizacije škoda zaradi nepravilnega ravnanja uporabnika, je ta dolžan upravljavcu poravnati stroške odprave škode.
VI. PRENOS JAVNE KANALIZACIJE V UPRAVLJANJE
28. člen
Če dosedanji upravljavec javne kanalizacije ni usposobljen oziroma ne izvaja javne službe v skladu z določili tega odloka, se javna kanalizacija prenese v upravljanje izvajalcu javne službe v Občini Kobarid.
29. člen
Za prenos obstoječe ali novozgrajene javne kanalizacije v upravljanje izvajalcu javne službe dosedanji upravljavec ali investitor predloži:
– upravno in tehnično dokumentacijo, situacijo omrežja, evidenco priključkov in drugih elementov na vodu,
– evidenco osnovnih sredstev s finančnim ovrednotenjem,
– stroške delovanja in prevzema.
Postopek prevzema mora biti izpeljan dokumentirano z zapisnikom o primopredaji.
VII. NADZOR
30. člen
Izvajanje določb tega odloka in predpisov, ki se nanašajo na javno kanalizacijo nadzirajo pristojne inšpekcije in občinska komunalna inšpekcija.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
31. člen
Z denarno kaznijo do 150.000 SIT se kaznuje upravljavec, če:
– ne dovoli ali izvede priključka v skladu s 16. in 17. členom odloka,
– ne izpolnjuje obveznosti iz 25. člena odloka.
Z denarno kaznijo do 30.000 SIT se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje odgovorna oseba izvajalca.
32. člen
Z denarno kaznijo do 150.000 SIT se kaznuje za prekršek uporabnik – pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki:
1. izvaja dela v nasprotju s 18. členom odloka,
2. odvaja odpadne vode v nasprotju z 20. členom odloka,
3. izvaja gradbena dela v nasprotju s 23. in 24. členom odloka,
4. ne izpolnjuje obveznosti iz 26. člena odloka,
5. ravna v nasprotju s 27. členom odloka.
Z denarno kaznijo do 30.000 SIT se za prekrške iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe in posameznik.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
33. člen
Priključitev obstoječih objektov na javno kanalizacijo v skladu s 14. členom odloka se mora izvesti v roku šestih mesecev po uveljavitvi tega odloka oziroma v šestih mesecih po izgradnji javne kanalizacije.
34. člen
Upravljavci javne kanalizacije so dolžni predložiti občinskemu svetu pravilnik iz 12. člena odloka najkasneje v 12 mesecih po uveljavitvi tega odloka.
35. člen
Upravljavci so dolžni redno obveščati uporabnike o določilih 27. člena
36. člen
Krajevne skupnosti, ki so doslej upravljale vaške kanalizacije in izpolnjujejo pogoje za nadaljnje upravljanje, so dolžna predložiti občinski upravi dokazila o izpolnjevanju pogojev najkasneje v 12 mesecih po uveljavitvi tega odloka.
37. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o odvajanju in čiščenju odpadnih in padavinskih voda v Občini Tolmin (Uradno glasilo, št. 3/85, 10/93).
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-8/02
Kobarid, dne 15. oktobra 2002.
Župan
Občine Kobarid
Pavel Gregorčič inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti