Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2001 z dne 11. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2001 z dne 11. 12. 2001

Kazalo

4905. Pravilnik o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti kemičnim snovem pri delu, stran 10209.

Na podlagi tretjega odstavka 1. člena zakona o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 56/99) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve
P R A V I L N I K
o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti kemičnim snovem pri delu
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa minimalne zahteve za zagotavljanje varnosti in varovanja zdravja delavcev pred tveganji zaradi vpliva kemičnih snovi, ki se nahajajo v delovnem okolju ali so rezultat katere koli dejavnosti, ki vključuje kemične snovi.
2. člen
(izjeme)
(1) Ta pravilnik se ne uporablja za dela, pri katerih so delavci izpostavljeni ali so lahko izpostavljeni rakotvornim in/ali mutagenim snovem, razen v primeru, ko določbe tega pravilnika predpisujejo višjo raven varnosti in zdravja pri delu.
(2) Ta pravilnik se ne uporablja za prevoz nevarnega blaga (nevarnih kemičnih snovi), razen v primeru, ko določbe tega pravilnika predpisujejo višjo raven varnosti in zdravja pri delu.
(3) Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za dela, pri katerih so delavci izpostavljeni ionizirnemu sevanju.
3. člen
(definicije)
Pojmi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
1. Kemična snov pomeni kemični element ali njegove spojine v naravnem stanju ali pridobljene, uporabljene ali sproščene, vključno sproščene kot odpadek, pri kateri koli dejavnosti pri delu, ne glede na to ali so proizvedene namerno ali nenamerno in ne glede na to ali so dane na trg ali ne.
2. Nevarna kemična snov pomeni:
– kemično snov, ki ustreza kriterijem za razvrščanje kot nevarna snov, skladno z veljavnimi predpisi, razen tistih snovi, ki ustrezajo samo kriterijem za razvrščanje kot nevarne za okolje;
– kemično snov, ki ustreza kriterijem za razvrščanje kot nevarni pripravek, skladno z veljavnimi predpisi, razen tistih pripravkov, ki ustrezajo samo kriterijem za razvrščanje kot nevarni za okolje;
– kemično snov, ki lahko, čeprav ne ustreza kriterijem za razvrščanje kot nevarna snov v skladu s prejšnjima alineama, zaradi svojih fizikalno-kemijskih, kemijskih ali toksikoloških lastnosti in načina, kako je uporabljena ali na kakšen način je prisotna na delovnem mestu, predstavlja tveganje za varnost in zdravje delavcev ter tudi kemično snov, ki se ji v skladu s 4. členom tega pravilnika določi mejno vrednost za poklicno izpostavljenost;
3. Prah pomeni disperzno porazdeljene trdne snovi v zraku, ki nastanejo z mehanskimi postopki ali mešanjem. K prahovom prištevamo tudi dim iz termičnih ali kemičnih procesov.
4. Dim pomeni disperzno porazdeljene trdne snovi v zraku, ki nastanejo s toplotnimi in/ali kemičnimi procesi/postopki.
5. Inhalabilna (inspirabilna ali groba) frakcija (I) pomeni del celotnega prahu ali dima, ki ga delavec vdihne skozi nos ali usta iz območja vdihavanja.
6. Alveolarna (respirabilna ali fina) frakcija (A) pomeni del vdihanega prahu ali dima, ki ga delavec vdihne skozi nos ali usta iz območja vdihavanja in ki vsebuje dovolj majhne delce, da pridejo v alveole (pljučne mešičke).
7. Dejavnost, ki vključuje kemične snovi pomeni vsako delo, pri katerem se kemične snovi uporabi ali se jih namerava uporabiti, vključno s proizvodnjo, ravnanjem, skladiščenjem, prevozom, odstranjevanjem in obdelavo, ali ki so rezultat takega dela.
8. Mejna vrednost za poklicno izpostavljenost pomeni povprečno koncentracijo nevarne kemične snovi v zraku na delovnem mestu znotraj območja vdihavanja, ki na splošno ne škoduje zdravju delavca, če delavec dela pri koncentraciji nevarnih kemičnih snovi v zraku na delovnem mestu, ki je manjša ali enaka mejni vrednosti nevarne kemične snovi, 8 ur na dan / 40 ur na teden polno delovno dobo, pri normalnih mikroklimatskih razmerah in pri fizično lahkem delu.
Mejna vrednost je podana za 8-urno izpostavljenost.
Mejna vrednost nevarnih snovi v zraku na delovnem mestu je podana pri temperaturi 20 °C in tlaku 1,013×10(na 5) Pa.
9. Kratkotrajna vrednost (KTV) pomeni dovoljeno odstopanje od mejne vrednosti nevarne snovi navzgor za krajša obdobja oziroma faktor, s katerim množimo mejno vrednost, da dobimo koncentracijo snovi, ki ji je delavec brez nevarnosti za zdravje lahko izpostavljen krajši čas. Izpostavljenost kratkotrajni vrednosti snovi lahko traja največ 15 min in se ne sme ponoviti več kot štirikrat v delovni izmeni, med dvema izpostavljenostima tej koncentraciji pa mora preteči najmanj 60 minut. Kratkotrajna vrednost se izraža v mg/m3 ali v ml/m3 (ppm).
10. Biološka mejna vrednost (BAT) pomeni opozorilno raven nevarne kemične snovi in njenih metabolitov v tkivih, telesnih tekočinah ali izdihanem zraku, ne glede na to, ali je nevarna kemična snov vnesena v organizem z vdihavanjem, zaužitjem ali skozi kožo.
11. Biološki monitoring (spremljanje) je določanje škodljive snovi in/ali njenih metabolitov oziroma bioloških učinkov, nastalih zaradi delovanja te snovi v organizmu.
12. Nadzorovanje zdravja pomeni oceno zdravstvenega stanja v povezavi z izpostavljenostjo določenim kemičnim snovem pri delu.
13. Nevarnost pomeni lastnost kemične snovi, ki lahko potencialno škoduje.
14. Tveganje pomeni verjetnost, da pride pri uporabi in/ali izpostavljenosti delavca kemični snovi do škodljivega delovanja na človeški organizem.
15. Pristojni organ je organ inšpekcije dela.
4. člen
(mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost in biološke mejne vrednosti)
(1) Zavezujoče mejne vrednosti nevarnih kemičnih snovi za poklicno izpostavljenost so določene v prilogi I tega pravilnika.
(2) Poleg zavezujočih mejnih vrednosti iz priloge I tega pravilnika je splošna mejna vrednost za prah 6 mg/m3 (alveolarna frakcija), v primeru, da prah nima mutagenih, rakotvornih, teratogenih, fibrogenih, strupenih ali alergičnih učinkov. V primeru, da ima prah katerokoli od naštetih lastnosti, je potrebno za prah upoštevati mejno vrednost posamezne nevarne snovi iz priloge I tega pravilnika.
Mejne vrednosti prahu in dima so praviloma podane za osem ur razen mejnih vrednosti naslednjih prahov:
– kremena
– aluminija in njegovih oksidov (brez vlaken),
– grafita (vsebnost kremena < 1%),
– železovih oksidov,
– magnezijevega oksida,
– titanovega dioksida,
– PVC in
– silicijevega karbida (brez vlaken),
ki se vrednotijo v daljšem obdobju.
Mejne vrednosti za naštete vrste prahov in splošno mejno vrednost za prah se vrednoti v obdobju enega leta, za alveolarno frakcijo kremena v obdobju dveh let. V tem obdobju je lahko koncentracija dima in prahu občasno višja od mejne vrednosti, nikakor pa ne sme presežti kratkotrajne vrednosti (KTV).
(3) Zavezujoče biološke mejne vrednosti so določene v prilogi II tega pravilnika.
(4) Kadar obstajajo utemeljeni dokazi, da je potrebna revizija ali uvedba drugačnih zavezujočih mejnih vrednosti za nevarne kemične snovi iz priloge I tega pravilnika ali drugačnih zavezujočih bioloških mejnih vrednosti nevarnih snovi iz priloge II tega pravilnika, mora delodajalec o tem obvestiti pristojni organ.
5. člen
(podatki o koncentracijah nevarnih kemičnih snovi)
Na zahtevo pristojnega organa mora delodajalec posredovati pristojnemu organu vse podatke o koncentracijah nevarnih kemičnih snovi na delovnem mestu. Pristojni organ mora o tem poročati ministru, pristojnemu za delo.
II. OBVEZNOSTI DELODAJALCA
6. člen
(določanje in ocenjevanje tveganja)
(1) Delodajalec mora pred pričetkom izvajanja vsake dejavnosti ugotoviti, ali so na delovnem mestu prisotne nevarne kemične snovi. Če delodajalec ugotovi njihovo prisotnost, mora oceniti tveganje za varnost in zdravje delavcev, ki ga predstavlja prisotnost kemičnih snovi na delovnem mestu.
(2) Delodajalec mora pri oceni tveganja upoštevati:
– nevarne lastnosti kemičnih snovi,
– podatke o varnosti in zdravju, ki jih posreduje dobavitelj (npr. varnostne liste po predpisih o kemikalijah),
– raven, vrsto in trajanje izpostavljenosti,
– količino kemičnih snovi,
– druge okoliščine pri delu s kemičnimi snovmi,
– mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost in/ali biološke mejne vrednosti,
– učinek preventivnih ukrepov, ki so/bodo sprejeti,
– rezultate že uvedenega zdravstvenega nadzora, če so na razpolago.
Dobavitelj kemične snovi mora na zahtevo delodajalcu podati dodatne informacije, ki so potrebne za oceno tveganja in, če je to mogoče tudi specifično oceno tveganja za uporabnike.
(3) Delodajalec mora imeti dokumentirano oceno tveganja. Na podlagi te ocene mora delodajalec ugotoviti, kateri ukrepi iz 7. in 8. člena tega pravilnika so bili sprejeti. Ocena tveganja lahko vključuje utemeljitev delodajalca, da je zaradi narave in obsega tveganj v zvezi s kemičnimi snovmi, nadaljnja podrobna ocena tveganja nepotrebna. Oceno tveganja mora delodajalec sproti dopolnjevati, še posebno, če je prišlo do pomembnih sprememb, zaradi katerih ocena ni več ustrezna, ali kadar to zahteva rezultat zdravstvenega nadzora.
(4) Delodajalec mora pri oceni tveganja upoštevati tudi druge aktivnosti na delovnem mestu, na primer vzdrževanje, pri katerih je možno pričakovati večjo izpostavljenost kakor tudi druge vzroke, zaradi katerih lahko pride do škodljivih učinkov na zdravje in varnost delavcev potem, ko so že bili sprejeti in izvedeni vsi tehnični ukrepi.
(5) Pri dejavnostih, pri katerih prihaja do izpostavljenosti več nevarnim kemičnim snovem mora delodajalec oceniti tveganje, ki ga predstavlja kombinacija tveganj zaradi vseh kemičnih snovi.
(6) Delodajalec mora zagotoviti, da se v primeru nove dejavnosti, ki vključuje nevarne kemične snovi, delo začne šele potem, ko se oceni tveganje in ko uvede potrebne preventivne ukrepe.
7. člen
(splošna načela za preprečevanje tveganj)
(1) Delodajalec mora pri izvajanju svojih obveznosti za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev pri vsaki dejavnosti, ki vključuje nevarne kemične snovi, sprejeti potrebne preventivne ukrepe, v skladu s predpisi o varnosti in zdravju pri delu, kakor tudi ukrepe navedene v tem pravilniku.
(2) Delodajalec mora tveganje za varnost in zdravje delavcev pri delu, ki vključuje nevarne kemične snovi, odpraviti ali zmanjšati na najmanjšo možno mero na naslednje načine:
– z načrtovanjem in organizacijo sistemov dela na delovnem mestu,
– z zagotavljanjem primerne delovne opreme in uvedbo vzdrževalnih postopkov, ki zagotavljajo varnost in zdravje delavcev pri delu,
– z zmanjševanjem števila delavcev, ki so izpostavljeni ali so lahko izpostavljeni nevarnim kemičnim snovem,
– z zmanjševanjem trajanja in intenzitete izpostavljenosti,
– s primernimi higienskimi ukrepi,
– z znižanjem količine kemičnih snovi, ki so prisotne na delovnem mestu na najmanjšo možno mero, ki se zahteva za določeno vrsto dela,
– z ustreznimi postopki na delovnem mestu, vključno s postopki za varno ravnanje, skladiščenje in prevoz nevarnih kemičnih snovi in odpadkov, ki vsebujejo take kemične snovi, znotraj delovnega mesta.
(3) Kadar rezultati ocene tveganja, iz prvega odstavka prejšnjega člena pokažejo, da zaradi količine nevarne kemične snovi, ki je prisotna na delovnem mestu, obstaja le minimalno tveganje za varnost in zdravje delavcev in za zmanjšanje tveganja zadoščajo ukrepi, sprejeti v skladu s prvim in drugim odstavkom tega člena, se določbe 8., 9. in 12. člena tega pravilnika ne uporabljajo.
8. člen
(varnostni in preventivni ukrepi)
(1) Delodajalec mora zagotoviti, da je tveganje, ki ga predstavlja nevarna kemična snov za varnost in zdravje delavcev pri delu, odpravljeno ali zmanjšano na najmanjšo možno mero.
(2) Delodajalec mora nadomestiti nevarno kemično snov ali proces s kemično snovjo ali procesom, ki ni nevaren-a ali je manj nevaren-a za varnost in zdravje delavcev, če je to tehnično možno. Kadar zaradi vrste dejavnosti tveganja ni možno odpraviti z nadomestitvijo nevarne kemične snovi ali procesa s kemično snovjo ali procesom, ki ni nevaren-a ali je manj nevaren-a za varnost in zdravje delavcev, mora delodajalec zagotoviti, da se tveganje zmanjša na najmanjšo možno mero z uporabo varnostnih in preventivnih ukrepov, ki ustrezajo oceni tveganja v skladu s 6. členom tega pravilnika.
Ti ukrepi morajo vključevati po prednostnem vrstnem redu:
a) načrtovanje ustreznih delovnih procesov in tehničnih regulacijskih naprav in uporabo ustrezne opreme in materialov, da se prepreči ali čim bolj zmanjša sproščanje nevarnih kemičnih snovi, ki lahko predstavljajo tveganje za varnost in zdravje delavcev na delovnem mestu;
b) uporaba kolektivnih varnostnih ukrepov pri izvoru tveganja, kot npr. primerno prezračevanje in primerni organizacijski ukrepi;
c) uporaba individualnih varnostnih ukrepov, vključno z uporabo osebne varovalne opreme.
(3) Glede na stopnjo in vrsto tveganja mora delodajalec zagotoviti nadzorovanje zdravja v skladu z 12. členom tega pravilnika.
(4) Delodajalec mora redno in kadar pride do spremembe pogojev, ki lahko vplivajo na izpostavljenost delavcev kemičnim snovem, izvajati meritve koncentracij kemičnih snovi, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje delavcev na delovnem mestu in pri tem upoštevati mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost.
(5) Delodajalec mora pri izvajanju ukrepov, temelječih na oceni tveganja iz 6. člena tega pravilnika, upoštevati rezultate meritev iz prejšnjega odstavka.
Delodajalec mora v primerih prekoračitev mejnih vrednosti za poklicno izpostavljenost ugotoviti vzroke in takoj ukrepati ter opraviti kontrolne meritve. Pri izvajanju preventivnih in varnostnih ukrepov mora delodajalec upoštevati vrsto te mejne vrednosti.
(6) Na osnovi celotne ocene tveganja in splošnih načel za preprečevanje tveganj, navedenih v 7. členu tega pravilnika, mora delodajalec sprejeti tehnične in/ali organizacijske ukrepe, ki ustrezajo vrsti delovnega postopka, vključno s skladiščenjem, ravnanjem in ločevanjem nekompatibilnih kemičnih snovi tako, da delavce zavaruje pred nevarnostmi, ki jih povzročajo fizikalno-kemične lastnosti kemičnih snovi.
Delodajalec mora ukrepati po prednostnem vrstnem redu, tako da:
a) prepreči prisotnost nevarnih koncentracij vnetljivih snovi ali nevarnih količin kemično nestabilnih snovi na delovnem mestu,
b) se izogne prisotnosti izvorov vžiga, ki bi lahko povzročili požar in eksplozije, ali neugodnim pogojem, ki bi lahko privedli do škodljivih fizikalnih učinkov nestabilnih snovi ali mešanic snovi,
c) zmanjša škodljive učinke za zdravje in varnost delavcev v primeru požara ali eksplozije zaradi vžiga vnetljivih snovi ali škodljivih fizikalnih učinkov, ki jih lahko povzroče kemično nestabilne snovi ali mešanice snovi.
(7) Delodajalec mora zagotoviti, da je oblika, izdelava in dobava delovne opreme in varovalnih sistemov za varovanje delavcev v skladu s predpisi o varnosti strojev in s predpisi o varnosti proizvodov.
Delodajalec mora sprejete tehnične in organizacijske ukrepe uskladiti s predpisi, ki urejajo opremo in varovalne sisteme, ki so namenjeni uporabi v potencialno eksplozivni atmosferi.
Delodajalec mora sprejeti ukrepe za zagotovitev ustreznega nadzora obrata, opreme in strojev ali zagotoviti opremo za preprečevanje eksplozij ali sisteme za sproščanje tlaka pri eksploziji.
9. člen
(ravnanje ob nezgodah in nevarnih pojavih)
(1) Z namenom, da bi zagotovili varnost in zdravje delavcev pred nezgodo ali nevarnim pojavom zaradi prisotnosti nevarnih kemičnih snovi na delovnem mestu, mora delodajalec določiti postopek ukrepanja (akcijski načrt), za primer da pride do takšnega dogodka. Delodajalec mora zagotoviti, da ti ukrepi obsegajo tudi praktične varnostne vaje, ki se redno izvajajo in ustrezna sredstva za prvo pomoč.
(2) Delodajalec mora za ponovno vzpostavitev normalnega stanja:
– uvesti ustrezne ukrepe za čimprejšnje saniranje nastale situacije,
– dovoliti dostop na prizadeta območja le delavcem, ki so nujno potrebni za izvajanje popravil in drugega nujnega dela.
(3) Delodajalec mora delavcem, ki smejo delati na prizadetem območju, zagotoviti ustrezno varovalno obleko, osebno varovalno opremo, posebno varnostno opremo in drugo opremo, ki jo morajo uporabljati, dokler obstaja tako stanje.
Delodajalec mora zagotoviti, da nezavarovane osebe ne bodo ostale na prizadetem območju.
(4) Delodajalec mora zagotoviti ustrezne opozorilne in druge komunikacijske sisteme, ki so potrebni za opozarjanje na povečano tveganje za varnost in zdravje, poskrbeti za ustrezni odziv in za takojšnjo uvedbo ustreznih ukrepov, pomoči, izhodov v sili in reševalne akcije.
(5) Delodajalec mora zagotoviti, da so informacije o nujnih ukrepanjih v zvezi z nevarnimi kemičnimi snovmi dostopne notranjim in zunanjim službam za ukrepanje pri nezgodah in nevarnih pojavih.
Te informacije morajo vsebovati:
– vnaprejšnje obvestilo o nevarnosti pri delu, ukrepe za ugotavljanje nevarnosti, varnostne ukrepe in postopke, tako da službe za nujno ukrepanje lahko pripravijo svoje lastne postopke za odziv in varnostne ukrepe,
– podatke o specifičnih nevarnostih, ki se pojavijo, ali se lahko pojavijo ob času nezgode ali nevarnega pojava, vključno s podatki o postopkih, pripravljenih v skladu s tem členom.
10. člen
(seznanjanje, obveščanje in usposabljanje)
(1) Delodajalec mora zagotoviti, da so delavci in/ali njihovi predstavniki:
– seznanjeni z oceno tveganja in spremembami na delovnem mestu, ki narekujejo spremembe v oceni tveganja,
– obveščeni o nevarnih kemičnih snoveh, ki se pojavljajo na delovnem mestu, o vrsti teh snovi, tveganju za varnost in zdravje, ustreznih mejnih vrednostih za poklicno izpostavljenost ipd.,
– usposobljeni in obveščeni o ustreznih varnostnih ukrepih za preprečevanje tveganja ter o njihovih obveznostih za zagotavljanje njihove lastne varnosti in varnosti drugih delavcev na delovnem mestu,
– obveščeni o načinu dostopa do varnostnih listov dobavitelja kemične snovi.
(2) Delodajalec mora listine in podatke iz prejšnjega odstavka sproti dopolnjevati, ob upoštevanju okoliščin, ki se spreminjajo in jih posredovati delavcem ustno, z individualnim poukom ali usposabljanjem, podprto s pisnimi podatki, odvisno od vrste in stopnje tveganja, na delavcem razumljiv način.
(3) Kadar posode in cevi, ki se uporabljajo za nevarne kemične snovi pri delu, niso označene v skladu s predpisi o označevanju kemičnih snovi in varnostnih znakih na delovnem mestu mora delodajalec zagotoviti, da bodo vsebine posod in cevi, kot tudi vrste vsebine in s tem povezane nevarnosti poznane.
(4) Dobavitelji ali proizvajalci morajo na zahtevo delodajalca delodajalcu priskrbeti vse podatke o nevarnih kemičnih snoveh, ki so potrebni za oceno tveganja iz 6. člena tega pravilnika.
III. RAZNE DOLOČBE
11. člen
(prepovedi)
(1) Prepovedana je proizvodnja, izdelava ali uporaba kemičnih snovi in dejavnosti, ki vključujejo kemične snovi, navedenih v prilogi III tega pravilnika. Namen prepovedi je preprečitev izpostavljenosti delavcev tveganju za zdravje, ki ga predstavljajo določene kemične snovi in/ali določene dejavnosti.
(2) Prepovedane kemične snovi in/ali dejavnosti iz priloge III tega pravilnika se izjemoma lahko uporabljajo:
– kadar je edini namen uporabe znanstvena raziskava in preizkušanje, vključno z analizo,
– za dejavnosti, ki so namenjene odstranjevanju kemičnih snovi, ki so prisotne v obliki stranskih proizvodov ali odpadnih proizvodov,
– za proizvodnjo kemičnih snovi, ki so navedene v prvem odstavku tega člena, v primeru da so te kemične snovi polizdelki.
(3) Delodajalec mora preprečiti izpostavljenost delavcev kemičnim snovem iz prvega odstavka tega člena tako, da zagotovi, da se proizvodnja in čimprejšnja uporaba takih kemičnih snovi kot polizdelkov izvaja v zaprtem sistemu, iz katerega se lahko kemične snovi iz priloge III tega pravilnika odstrani samo, kolikor je to potrebno za nadzorovanje procesa ali popravilo sistema.
(4) Pred uporabo kemičnih snovi iz priloge III, mora delodajalec pristojnemu organu predložiti prijavo. Prijava mora vsebovati naslednje podatke:
– razlog uporabe,
– količino kemične snovi (letna poraba),
– vključene dejavnosti in/ali reakcije ali procese,
– število delavcev, ki bi lahko bili izpostavljeni,
– predvidene varnostne ukrepe za varovanje zdravja in zagotavljanje varnosti delavcev,
– tehnične in organizacijske ukrepe za preprečevanje izpostavljenosti delavcev.
12. člen
(zdravstveni nadzor)
(1) Delodajalec mora zagotoviti zdravstveni nadzor tistih delavcev, za katere rezultati ocene tveganja iz 6. člena tega pravilnika pokažejo, da obstaja tveganje za njihovo zdravje.
Delodajalec delavce obvesti o rezultatih ocene tveganja, v kateri je opredeljena tudi zahteva po zdravstvenem nadzoru z biološkim monitoringom, preden jih razporedi na delo z nevarnimi kemičnimi snovmi.
Zdravstveni nadzor se izvaja v skladu z doktrinarnimi načeli za odkrivanje znakov bolezni in drugih okvar zdravja v povezavi z izpostavljenostjo nevarnim kemičnim snovem.
Biološki monitoring se izvaja:
a) obvezno pri delavcih, ki so pri delu izpostavljeni svincu ali njegovim spojinam in
b) kadar pooblaščeni zdravnik na podlagi zdravstvene ocene tveganja ugotovi:
– da je izpostavljenost delavca nevarnim kemičnim snovem takšna, da se ugotovljena bolezen ali znaki bolezni lahko pripišejo izpostavljenosti,
– da obstaja verjetnost, da se bolezen ali znaki bolezni lahko pojavijo pod posebnimi pogoji dela,
– da diagnostični postopek ne predstavlja tveganja za zdravje delavca in
– so delavci pri delu izpostavljeni tistim nevarnim kemičnim snovem, za katere je uvedena zavezujoča mejna vrednost iz priloge II. tega pravilnika
Pooblaščeni zdravnik mora obveščati delodajalca o delazmožnosti posameznega delavca in o rezultatih zdravstvenega nadzora na nivoju skupine delavcev in mu predlagati ustrezne ukrepe za izboljšanje zdravstvenega stanja delavcev.
(2) Poleg zdravstvenega nadzora, ki se izvaja periodično, se zdravstveni nadzor v obliki biološkega monitoringa izvaja po nezgodah, ki po oceni strokovnjakov predstavljajo večje tveganje za zdravje izpostavljenih delavcev in kadar z ekološkim monitoringom ob sumu na okvaro zdravja nismo mogli dokazati izpostavljenosti.
(3) Kadar se z zdravstvenim nadzorom ugotovi:
– da ima delavec določeno bolezen ali znake, ki so po mnenju pooblaščenega zdravnika posledica izpostavljenosti nevarnim kemičnim snovem pri delu ali
– da je bila presežena zavezujoča biološka mejna vrednost,
obvesti pooblaščeni zdravnik delavca o rezultatu zdravstvenega nadzora in mu svetuje, kako naj postopa glede svojega zdravja.
V takem primeru mora delodajalec:
– preveriti oceno tveganja,
– preveriti ukrepe, ki so določeni za odpravo ali zmanjšanje tveganja v skladu s 7. in 8. členom tega pravilnika,
– upoštevati mnenje pooblaščenega zdravnika ali pristojnega organa pri izvajanju ukrepov, ki so potrebni za odpravo ali zmanjšanje tveganja v skladu z 8. členom tega pravilnika, vključno z možnostjo prerazporeditve delavca na drugo delovno mesto, kjer ni tveganja za nadaljnjo izpostavljenost, ter
– poskrbeti za stalni zdravstveni nadzor in oceno zdravstvenega stanja drugih delavcev, ki so bili podobno izpostavljeni. V takih primerih lahko pooblaščeni zdravnik ali pristojni organ predlagajo, da izpostavljene osebe opravijo dodatne preiskave.
(4) Za vsakega delavca, za katerega se izvaja zdravstveni nadzor po prvem odstavku, je potrebno voditi evidenco in stalno dopolnjevati podatke o času izpostavljenosti in koncentracijah kemičnih snovi, katerim je delavec izpostavljen ter o njegovem zdravstvenem stanju. Podatki o izpostavljenosti morajo vsebovati rezultate meritev in periodičnih preiskav, ki jih mora delodajalec posredovati pooblaščenemu zdravniku.
Podatki o izpostavljenosti in zdravstvenem stanju se hranijo v primerni obliki, ki mora zagotavljati možnost kasnejšega vpogleda, ob upoštevanju obvezne zaupnosti osebnih podatkov. Posameznemu delavcu je potrebno zagotoviti, da ima na svojo zahtevo dostop do lastnih osebnih podatkov o zdravstvenem stanju in izpostavljenosti.
Na zahtevo pristojnega organa je delodajalec dolžan posredovati poročilo o zdravstvenem nadzoru iz prvega odstavka.
Pred prenehanjem dejavnosti mora delodajalec pristojnemu organu posredovati podatke o izpostavljenosti delavcev in zdravstvenem stanju delavcev, ki so bili pod zdravstvenim nadzorom zaradi dela z nevarnimi kemičnimi snovmi.
13. člen
(posvetovanje in sodelovanje delavcev)
Delodajalec mora zagotoviti posvetovanje in sodelovanje delavcev in/ali njihovih predstavnikov o zadevah, ki jih ureja ta pravilnik.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Minister, pristojen za delo, objavi v Uradnem listu Republike Slovenije praktične smernice za:
– standardizirane metode za merjenje in oceno koncentracij nevarnih kemičnih snovi v zraku na delovnem mestu,
– določanje in oceno tveganja in revizijo le-te,
– varnostne in preventivne ukrepe pri delu z nevarnimi kemičnimi snovmi,
– varno ravnanje s posameznimi skupinami nevarnih kemičnih snovi,
– nadomestitev nevarnih kemičnih snovi z manj nevarnimi ali nenevarnimi.
15. člen
Minister, pristojen za delo, v soglasju z ministrom za zdravje objavi v Uradnem listu Republike Slovenije praktične smernice za izvajanje zdravstvenega nadzora in biološkega monitoringa za delavce, ki so pri delu izpostavljeni tistim nevarnim kemičnim snovem, za katere je uvedena zavezujoča mejna vrednost iz priloge II tega pravilnika.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2002, razen določb 11. člena in priloge III ter zavezujočih bioloških mejnih vrednosti iz priloge II, ki se začnejo uporabljati 31. decembra 2005.
dr. Vlado Dimovski l. r.
Minister
za delo, družino
in socialne zadeve
PRILOGA I


         Seznam zavezujočih mejnih vrednosti za poklicno
                         izpostavljenost


Oznake v tabeli pomenijo:

CAS št.          Karakteristična številka snovi po Chemical
                 Abstracts Service.

EC št.           EINECS, ELINCS številka snovi.

                 EINECS - European Inventory of Existing
                 Commercial Chemical Substances - je seznam
                 snovi, ki so bile v prometu v EU do 18. 9. 1981
                 in je bil objavljen v Uradnem listu EU, št. OJ
                 No C146A dne 15. 6. 1990; snovem je dodeljeno
                 število EINECS tipa XXX - XXX - X, ki se začne z
                 200-001-8.

                 ELINCS - European List of Notified Chemical
                 Substances - je seznam na novo prijavljenih
                 snovi po direktivi 67/548 in se dopolnjuje od
                 leta 1981; snovem je dodeljeno število ELINCS
                 tipa XXX - XXX - X, ki se začne s 400 - 010 - 9.

R                Rakotvorno - povzroča raka.

M                Mutageno.

RF               Teratogeno - škodljivo za razmnoževanje.

RE               Tetratogeno - škodljivo za plod.

1-3              Številke 1, 2 in 3 pomenijo skupino
                 rakotvornosti, mutagenosti in teratogenosti,
                 skladno z veljavnimi predpisi.

-                Na osnovi razpoložljivih podatkov ni možna
                 razporeditev v skupine od 1-3.

Koncentracija    posamezne nevarne snovi v zraku je količina te
                 snovi v enoti volumna zraka. Izrazimo jo v mg/m3
                 ali v ml/m3 (ppm). Koncentracijo plinov ali par
                 v mg/m3 se lahko preračuna v ml/m3 (ppm) in
                 obratno z naslednjima enačbama:

                                        M
                 c(mg / m3) = c(ppm)x -----
                                      24,04

                                       24,04
                 c(ppm) = c (mg / m3)x -----
                                        M

                 c = koncentracija

                 M = molekulska masa snovi

                 Molski volumen znaša 24,04 l pri temperaturi 20
                 °C in tlaku 1,013×105 Pa.

                 Izjemo predstavljajo vlaknate snovi.
                 Koncentracijo vlaknatih snovi izražamo v številu
                 vlaken na enoto volumna (F/m3). Vlakno po tem
                 predpisu mora zadostiti pogojem:

Mej. vrednost    pomeni povprečno koncentracijo nevarne kemične
                 snovi v obliki plinov, par ali suspendirani
                 obliki pri normalnih okoliščinah (n.o.) v zraku
                 na delovnem mestu, znotraj območja vdihavanja,
                 ki na splošno ne škoduje zdravju delavca, če
                 delavec dela pri koncentraciji nevarnih kemičnih
                 snovi v zraku na delovnem mestu, ki je manjša
                 ali enaka mejni vrednosti nevarne kemične snovi,
                 8 ur na dan polno delovno dobo, pri normalnih
                 mikroklimatskih razmerah in pri fizično lahkem
                 delu.

                 Mejna vrednost je podana za 8-urno
                 izpostavljenost.

                 Mejna vrednost za pline in pare je podana pri
                 temperaturi 20 °C in tlaku 1,013×105 Pa.

A                Alveolarna frakcija - del vdihnjene suspendirane
                 snovi, ki doseže alveole.

I                Inhalabilna frakcija - del celotne suspendirane
                 snovi, ki jo delavec vdihne.

KTV              Pomeni dovoljeno odstopanje od mejne vrednosti
                 nevarne snovi navzgor za krajša obdobja oziroma
                 faktor, s katerim množimo mejno vrednost, da
                 dobimo koncentracijo snovi, ki ji je delavec
                 brez nevarnosti za zdravje lahko izpostavljen
                 krajši čas. Izpostavljenost kratkotrajni
                 vrednosti snovi lahko traja največ 15 min in se
                 ne sme ponoviti več kot štirikrat v delovni
                 izmeni, med dvema izpostavljenostima tej
                 koncentraciji pa mora preteči najmanj 60 minut.
                 Kratkotrajna vrednost se izraža v mg/m3 ali v
                 ml/m3 (ppm).

op.              Opombe.

K                Lastnost lažjega prehajanja snovi v organizem
                 skozi kožo; upoštevanje mejnih vrednosti ni
                 zadostna za zaščito zdravja; organizacijski in
                 higienski ukrepi morajo preprečiti stik s kožo.

Y                Snovi, pri katerih ni nevarnosti za zarodek ob
                 upoštevanju mejnih vrednosti in bat vrednosti.

EU               European Union - Evropska unija.

TDK              Tehnično dosegljiva koncentracija - je
                 koncentracija snovi v zraku na delovnem mestu,
                 ki je dosegljiva s stanjem tehnike.

BAT              Pomeni opozorilno raven nevarne kemične snovi in
                 njenih metabolitov v tkivih, telesnih tekočinah
                 ali izdihanem zraku, ne glede na to, ali je
                 nevarna kemična snov vnesena v organizem z
                 vdihavanjem, zaužitjem ali skozi kožo. Je torej
                 mejna vrednost nevarnih kemičnih snovi in/ali
                 njenih metabolitov oziroma bioloških učinkov,
                 nastalih zaradi delovanja te snovi v organizmu.
                 Določamo jo v biološkem vzorcu delavca, ki je
                 poklicno izpostavljen nevarnim kemičnim snovem
                 polni delovni čas in v določenem referenčnem
                 obdobju.

EKA              Zveza med koncentracijo rakotvornih snovi v
                 zraku na delovnem mestu in količino snovi in/ali
                 njenih metabolitov v organizmu.

Št.

Snov

CAS št.

EC št.

Razvrstitev

Mejne vrednosti

 

Op.

 

 

 

 

R

M

RF

RE

mg/m3

ml/m3

(ppm)

KTV

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

acetaldehid (etanal)

75-07-0

200-836-8

3

 

 

 

90

50

1

 

2

aceton (2-propanon)

67-64-1

200-662-2

 

 

 

 

1210

500

 

BAT, EU

3

acetonitril

75-05-8

200-835-2

 

 

 

 

70

40

4

K, EU

4

o-acetilsalicilna kislina

50-78-2

200-064-1

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

5

akrilaldehid (akrolein)

107-02-8

203-453-4

 

 

 

 

0,25

0,1

1

 

6

akrilamid

   - trdi akrilamid – uporaba

   - ostalo

79-06-1

201-173-7

2

2

 

 

 

0,06

0,03

 

4

K, TDK

7

akrilonitril (vinilcianid)

107-13-1

203-466-5

2

 

 

 

7

3

4

K, TDK

8

aldrin (ISO)

309-00-2

206-215-8

3

 

 

 

0,25 (I)

 

4

K

9

alilalkohol

107-18-6

203-470-7

 

 

 

 

4,8

2

2,5

K, EU

10

alilamin

107-11-9

203-463-9

 

 

 

 

5

 

 

K

11

alil propil disulfid (alil propil sulfid)

2179-59-1

218-550-7

 

 

 

 

12

2

 

 

12

aluminij (kovina)

7429-90-5

231-072-3

 

 

 

 

6 (A)

 

 

BAT

13

aluminijev hidroksid

21645-51-2

244-492-7

 

 

 

 

6 (A)

 

 

 

14

aluminijev oksid

1344-28-1

1302-74-5

215-691-6

 

 

 

 

6 (A)

 

 

 

15

aluminijev oksid (dim)

1344-28-1

215-691-6

 

 

 

 

6 (A)

 

4

 

16

amil acetat-terc. (pentil acetat-terc.)    

625-16-1

 

 

 

 

 

270

50

2

Y, EU

17

1-aminobutan (butilamin)

109-73-9

203-699-2

 

 

 

 

15

5

4

K

18

2-aminoetanol (etanolamin)

141-43-5

205-483-3

 

 

 

 

5,1

2

1

 

19

2-amino-1-naftilsulfonska kislina

81-16-3

201-331-5

 

 

 

 

6 (I)

 

4

 

20

2-amino-4-nitrotoluen

99-55-8

202-765-8

3

 

 

 

0,5

 

4

K

21

2-aminopropan (izopropilamin)

75-31-0

200-860-9

 

 

 

 

12

5

4

 

22

2-aminopiridin

504-29-0

207-988-4

 

 

 

 

2

0,5

 

 

23

amitrol (ISO)

(1,2,4-triazol-3-ilamin)

61-82-5

200-521-5

3

 

 

 

0,2 (I)

 

 

 

24

amoniak

7664-41-7

231-635-3

 

 

 

 

14

20

2,5

Y, EU

25

amonijev dikromat

7789-09-5

232-143-1

2

2

 

 

glej kromove (VI) spojine

4

K

26

amonijev sulfamat

7773-06-0

231-871-7

 

 

 

 

15 (I)

 

 

 

27

anilin in

soli

62-53-3

200-539-3

3

 

 

 

7,7

2

4

K, BAT

28

anhidrid ftalne kisline

85-44-9

201-607-5

 

 

 

 

1 (I)

 

1

 

29

anhidrid maleinske kisline

108-31-6

203-571-6

 

 

 

 

0,4

0,1

1

Y

30

anhidrid ocetne kisline (acetanhidrid)

108-24-7

203-564-8

 

 

 

 

20

5

1

 

31

anhidrid trimelitne kisline (dim)

552-30-7

209-008-0

 

 

 

 

0,04 (A)

 

1

 

32

antimon

7440-36-0

231-146-5

 

 

 

 

0,5 (I)

 

4

 

33

antimonove spojine (razen antimonovega hidrida in antimonovega trioksida)

 

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

 

34

antimonov hidrid (stibin)

7803-52-3

 

 

 

 

 

0,5

0,1

4

 

35

antu  ISO

(1-(1-naftil)-2-tiosečnina)

86-88-4

201-706-3

3

 

 

 

0,3 (I)

 

4

 

36

arzenova (III) kislina As2O3

in soli

36465-76-6

 

 

1

 

 

 

0,1 (I)

 

4

TDK

37

arzenova (V) kislina As2O5

in soli

7778-39-4

231-901-9

1

 

 

 

0,1 (I)

 

4

TDK

38

arzenov hidrid

7784-42-1

232-066-3

 

 

 

 

0,2

0,05

4

BAT

39

atrazin

1912-24-9

217-617-8

3

3

 

 

2 (I)

 

 

 

40

azinfos-metil (ISO) (O,O-dimetil S-((4-okso-1,2,3-benzotriazin-3(4H)-il)metil)ditiofosfat)

86-50-0

201-676-1

 

 

 

 

0,2 (I)

 

4

K

41

baker

7440-50-8

231-159-6

 

 

 

 

1 (I)

 

4

 

42

baker (dim)

7440-50-8

 

 

 

 

 

0,1 (A)

 

4

 

43

bakrove spojine

 

 

 

 

 

 

1 (I)

 

4

 

44

barijeve spojine - topne                             

 

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

4

EU

45

benzen

- koksarne

- polje rezervoarjev mineralnih olj

- popravila in vzdrževanje napeljav benzena

- ostalo

71-43-2

200-753-7

1

2

 

 

 

8

8

 

8

 

3,25

 

2,5

2,5

 

2,5

 

1

4

K, TDK, EKA, BAT, EU

46

benzil-n-butil ftalat

85-68-7

201-622-7

 

 

 

 

3

 

 

 

47

benzoil klorid

98-88-4

202-710-8

 

 

 

 

2,8

 

 

 

48

p-benzokinon (kinon)

106-51-4

203-405-2

 

 

 

 

0,4

0,1

1

 

49

benzen-1,3-dikarbonitril

626-17-5

210-933-7

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

50

benzentiol

108-98-5

203-635-3

 

 

 

 

2

 

 

 

51

benzo(a)piren

(benzo (d,e,f)krizen)

- smolni ostanek pri koksanju;  stisnjen v profil – priprava in rokovanje; okolica koksarniških peči

- ostalo

50-32-8

200-028-5

2

2

2

2

 

 

0,005

 

 

 

0,002

 

4

TDK

52

berilij

in njegove spojine z izjemo BeAl silikatov

- brušenje

- ostalo

7440-41-7

231-150-7

2

 

 

 

 

 

 

0,005 (I)

0,002 (I)

 

4

TDK

53

bifenil (difenil)

92-52-4

202-163-5

 

 

 

 

1

0,2

 

 

54

bifenil – polikloriran (54% klora)

11097-69-1

 

 

 

 

 

0,5

0,05

4

K

55

bifenil – polikloriran (42% klora)

53469-21-9

 

 

 

 

 

1

0,1

4

K

56

bis(tributilkositrov) oksid

56-35-9

200-268-0

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

57

bitumen – pare in aerosoli pri toplotni obdelavi

8052-42-4

232-490-9

 

 

 

 

 

10

 

 

58

bombaž (prah)

 

 

 

 

 

 

1,5 (I)

 

 

Y

59

borov oksid

1303-86-2

215-125-8

 

 

 

 

15 (I)

 

4

 

60

borov tribromid

10294-33-4

233-657-9

 

 

 

 

10

 

 

 

61

borov trifluorid

7637-07-2

231-569-5

 

 

 

 

3

1

1

 

62

brom                                                     

7726-95-6

231-778-1

 

 

 

 

0,7

0,1

1

EU

63

bromoklorometan

74-97-5

200-826-3

 

 

 

 

1050

200

4

 

64

2-bromo-2-kloro-1,1,1-trifluoroetan

151-67-7

205-796-5

 

 

-

2

40

5

4

BAT

65

bromotrifluorometan (R 13 B1)

75-63-8

200-887-6

 

 

 

 

6100

1000

4

Y

66

1,3-butadien

- obdelava po polimerizaciji,    nakladanje

- ostalo

106-99-0

203-450-8

2

 

 

 

 

34

 

11

 

15

 

5

4

TDK

67

butan

106-97-8

203-448-7

 

 

 

 

2350

1000

4

 

68

izo-butan

75-28-5

200-857-2

 

 

 

 

2350

1000

4

 

69

1,4-butandiol

110-63-4

203-786-5

 

 

 

 

200

50

4

 

70

1-butanol

71-36-3

200-751-6

 

 

 

 

300

100

4

 

71

izo-butanol

78-83-1

201-148-0

 

 

 

 

300

100

4

Y

72

2-butanol

78-92-2

201-158-5

 

 

 

 

300

100

4

 

73

butanon (etilmetil keton)

78-93-3

201-159-0

 

 

 

-

600

200

1,5

K, Y, BAT, EU

74

butantiol

109-79-5

203-705-3

 

 

 

 

1,5

0,5

1

 

75

2-butenal (krotonaldehid)

123-73-9

224-030-0

-

3

-

-

1

0,34

4

K

76

n-butil acetat

123-86-4

204-658-1

 

 

 

-

480

100

1

 

77

2-butil acetat

105-46-4

203-300-1

 

 

 

 

480

100

1

 

78

izo-butil acetat

110-19-0

203-745-1

 

 

 

 

480

100

1

 

79

terc-butil acetat

540-88-5

208-760-7

 

 

 

 

950

200

1

 

80

n-butil akrilat

141-32-2

205-480-7

 

 

 

 

11

2

5

EU

81

izo-butilamin

78-81-9

201-145-4

 

 

 

 

15

5

4

K

82

(p)-terc-butilfenol (PTBP)

98-54-4

202-679-0

 

 

 

 

0,5

0,08

4

BAT

83

sek-butilamin

13952-84-6

237-732-7

 

 

 

 

15

5

4

K

84

2-sek-butilfenilmetil karbamat

3766-81-2

223-188-8

 

 

 

 

5

 

 

K

85

2-sek-butilfenol

89-72-5

201-933-8

 

 

 

 

30

 

 

K

86

n-butilkloroformiat (butil ester kloromravljične kisline)

592-34-7

209-750-5

 

 

 

 

5,6

 

 

 

87

p-terc-butiltoluen

98-51-1

202-675-9

 

 

 

 

60

10

1

 

88

butiraldehid

123-72-8

204-646-6

 

 

 

 

64

20

1

 

89

2-butoksietanol

(butilglikol)

111-76-2

203-905-0

 

 

 

 

98

20

2,5

K, Y, EU

90

2-butoksietil acetat (butilglikol acetat)

112-07-2

203-933-3

 

 

 

 

133

20

2,5

K, Y, EU

91

2-(2-butoksietoksi)etanol (butil dietilenglikol)

112-34-5

203-961-6

 

 

 

 

100

 

1

Y

92

cezijev hidroksid

21351-79-1

244-344-1

 

 

 

 

2 (I)

 

 

 

93

cianamid (karbamonitril)                     

420-04-2

206-992-3

 

 

 

 

2 (I)

 

 

K, EU

94

cianid (računano kot CN)

 

 

 

 

 

 

2 (I)

 

1

K

95

cian klorid

506-77-4

208-052-8

 

 

 

 

0,75

 

 

 

96

cikloheksan

110-82-7

203-806-2

 

 

 

 

700

200

4

BAT

97

cikloheksanol

108-93-0

203-630-6

 

 

 

 

200

50

4

 

98

cikloheksanon

108-94-1

203-631-1

 

 

 

 

40,8

10

2

K, Y, EU

99

cikloheksen

110-83-8

203-807-8

 

 

 

 

1000

300

4

 

100

cikloheksilamin

108-91-8

203-629-0

 

 

 

 

40

10

1

K

101

1,3-ciklopentadien

542-92-7

208-835-4

 

 

 

 

200

75

 

 

102

ciklopentanon

120-92-3

204-435-9

 

 

 

 

690

 

 

 

103

cinkov kromat, vključno s cinkkalijevim kromatom

 

 

1

 

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

 

104

cinkov oksid (dim)

1314-13-2

215-222-5

 

 

 

-

5 (A)

 

4

 

105

cirkonij

7440-67-7

231-176-9

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

106

cirkonijeve spojine (računano kot Zr)

 

 

 

 

 

 

5 (I)

 

4

 

107

2,4-D (ISO)

in soli ter estri

(2,4-diklorofenoksi ocetna kislina)

94-75-7

202-361-1

 

 

 

 

1 (I)

 

4

K, Y

108

DDT (1,1,1-triklor-2,2-bis(4-klorofenil)etan) (klofenotan)

50-29-3

200-024-3

3

 

 

 

1 (I)

 

4

K

109

dekaboran

17702-41-9

241-711-8

 

 

 

 

0,3

0,05

1

K

110

demeton

8065-48-3

 

 

 

 

 

0,1

0,01

4

K

111

demetonmetil

8022-00-2

 

 

 

 

 

5

0,5

4

K

112

dialil ftalat

131-17-9

205-016-3

 

 

 

 

5

 

 

 

113

2,4-diaminoanizol

(4-metoksi-1,3-benzendiamin)

615-05-4

210-406-1

2

 

 

 

0,5

 

 

K

114

3,3-diaminobenzidin

in soli

91-95-2

202-110-6

3

 

 

 

0,03 (I)

0,003

4

K

115

4,4¢-diaminodifenilmetan

101-77-9

202-974-4

2

 

 

 

0,1

 

4

K, TDK

116

1,2-diaminoetan (etilendiamin)

107-15-3

203-468-6

 

 

 

 

25

10

4

K

117

a,a¢-diamino-1,3-ksilol

1477-55-0

216-032-5

 

 

 

 

0,1

 

 

 

118

diantimonov trioksid

- proizvodnja; izdelava »masterbatches« in past (tehtanje in mešanje Sb2O3)

- ostalo

1309-64-4

215-175-0

3

 

 

 

 

0,3 (I)

 

0,1 (I)

 

4

 

119

diarzenov pentaoksid

1303-28-2

215-116-9

1

 

 

 

0,1 (I)

 

4

TDK

120

diarzenov trioksid

(arzenov trioksid)

1327-53-3

215-481-4

1

 

 

 

0,1 (I)

 

4

TDK, EKA

121

diatomejska zemlja (kremenka), žgana in kremenčev dim

68855-54-9

272-489-0

 

 

 

 

0,3 (A)

 

 

Y

122

diatomejska zemlja (kremenka), nežgana

61790-53-2

 

 

 

 

 

4 (I)

 

 

Y

123

diazinon (ISO)

(O,O-dietil-O(2-izopropil-6-metilpirimidin-4-il) tiofosfat)

333-41-5

206-373-8

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

K, Y

124

diazometan

334-88-3

206-382-7

2

 

 

 

0,01

 

 

 

125

dibenzil ftalat

523-31-9

208-344-5

 

 

 

 

3

 

 

 

126

dibenzodioksin in –furani, bromirani

 

 

 

 

 

 

5.10-8

(50 pg)

 

4

 

127

dibenzodioksin in –furani, klorirani

 

 

 

 

 

 

5.10-8

(50 pg)

 

4

TDK

128

dibenzen peroksid (benzoil peroksid)

94-36-0

202-327-6

 

 

 

 

5 (I)

 

1

 

129

diboran

19287-45-7

242-940-6

 

 

 

 

0,1

0,1

1

 

130

dibromodifluorometan

75-61-6

200-885-5

 

 

 

 

860

100

4

 

131

1,2-dibromo-3-kloropropan

96-12-8

202-479-3

2

2

1

-

0,05

0,005

 

 

132

1,2-dibromoetan

(etilendibromid)

106-93-4

203-444-5

2

 

 

 

0,8

0,1

4

K, TDK

133

di-n-butilamin

111-92-2

203-921-8

 

 

 

 

29

5

1

K

134

2-(di-n-butilamino)etanol

102-81-8

203-057-1

 

 

 

 

14

 

 

K

135

di-n-butilhidrogen fosfat

107-66-4

203-509-8

 

 

 

 

5

 

 

 

136

2,6-di-terc-butil-p-krezol

128-37-0

204-881-4

 

 

 

 

10 (I)

 

 

 

137

di-n-butilfenil fosfat

2528-36-1

219-772-7

 

 

 

 

3,5

 

 

K

138

dicikloheksil ftalat

84-61-7

201-545-9

 

 

 

 

5

 

 

 

139

didušikov monoksid

10024-97-2

233-032-0

 

 

 

 

180

100

4

 

140

dieldrin (ISO)

60-57-1

200-484-5

3

 

 

 

0,25 (I)

 

4

K

141

dietanolamin

111-42-2

203-868-0

 

 

 

 

15 (I)

 

4

K

142

dietilamin                                            

109-89-7

203-716-3

 

 

 

 

30

10

1

K, EU

143

2-dietilaminoetanol

100-37-8

202-845-2

 

 

 

 

24

5

 

K

144

O,O-dietil-O-(1,6-dihidro-6-okso-1-fenilpiridazin-3-il) tiofosfat

119-12-0

204-298-5

 

 

 

 

0,2

 

 

K

145

dietilen glikol

111-46-6

203-872-2

 

 

 

 

44

10

4

Y

146

dietilenglikoldimetil eter

111-96-6

203-924-4

 

 

 

 

27

5

4

K

147

dietil eter (eter)

60-29-7

200-467-2

 

 

 

 

308

100

2

EU

148

dietil ftalat

84-66-2

201-550-6

 

 

 

 

3

 

 

 

149

di-(2-etilheksil)-ftalat (DEHP)

117-81-7

204-211-0

 

 

 

 

10

 

4

Y

150

dietilsulfat

64-67-5

200-589-6

2

2

 

 

0,2

0,03

4

K, TDK

151

difenilamin

122-39-4

204-539-4

 

 

 

 

5 (I)

 

 

K

152

difenil eter (para)

101-84-8

202-981-2

 

 

 

 

7

1

 

 

153

difenil eter / bifenil (mešanica par) 

 

 

 

 

 

 

7

1

 

 

154

difenilmetan-4,4¢-diizocianat

101-68-8

202-966-0

 

 

 

 

0,05

0,005

1

 

155

difosforjev pentaoksid                         

(fosforjev pentoksid)

1314-56-3

215-236-1

 

 

 

 

1 (I)

 

1

Y, EU

156

difosforjev pentasulfid                         

(fosforjev pentasulfid)

1314-80-3

215-242-4

 

 

 

 

1 (I)

 

1

EU

157

diglicidil eter

2238-07-5

218-802-6

 

 

 

 

0,5

0,1

1

 

158

diheptil ftalat (vsi izomeri)

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

159

1,2-dihiroksi benzen

(pirokatehol)

120-80-9

204-427-5

 

 

 

 

20 (I)

 

 

K

160

1,3-dihidroksi benzen                          

(resorcin)

108-46-3

203-585-2

 

 

 

 

45

10

 

EU

161

1,4-dihidroksi benzen

(hidrokinon)

123-31-9

204-617-8

3

3

-

-

2 (I)

 

1

 

162

2,4-diizocianatotoluen

584-84-9

209-544-5

 

 

 

 

0,07

0,01

1

 

163

2,6-diizocianatotoluen

91-08-7

202-039-0

 

 

 

 

0,07

0,01

1

 

164

diizodecil ftalat

26761-40-0

247-977-1

 

 

 

 

3

 

 

 

165

diizopropilamin

108-18-9

203-558-5

 

 

 

 

20

 

 

K

166

diizopropil eter

108-20-3

203-560-6

 

 

 

 

2100

500

 

 

167

3,3¢-diklorobenzidin

in soli

91-94-1

202-109-0

2

 

 

 

0,03 (I)

0,003

4

K, TDK

168

1,2-diklorobenzen

(o-diklorobenzen)

95-50-1

202-425-9

 

 

 

 

122

20

2,5

K, Y, EU

169

1,3-diklorobenzen

541-73-1

208-792-1

 

 

 

 

20

3

4

K

170

1,4-diklorobenzen

(p-diklorobenzen)

106-46-7

203-400-5

 

 

 

 

122

20

2,5

Y, EU

171

1,4-diklorobut-2-en

764-41-0

212-121-8

2

 

 

 

0,05

0,01

4

K, TDK

172

2,2¢-diklorodietil eter

111-44-4

203-870-1

 

 

 

 

60

10

4

K

173

diklorodifluorometan (R12)

75-71-8

200-893-9

 

 

 

 

5000

1000

4

Y

174

1,3-dikloro-5,5-dimetil hidantoin

118-52-5

204-258-7

 

 

 

 

0,2 (I)

 

 

 

175

1,1-dikloroetan

(etiliden diklorid)

75-34-3

200-863-5

 

 

 

 

412

100

 

K, EU

176

1,2-dikloroetan

107-06-2

203-458-1

2

 

 

 

20

5

4

TDK

177

1,1-dikloroeten (dikoroetilen)

75-35-4

200-864-0

3

 

 

 

8

2

4

Y

178

1,2-dikloroeten (dikloroetilen)

540-59-0

208-750-2

 

 

 

 

790

200

4

 

179

diklorofluorometan (R21)

75-43-4

200-869-8

 

 

 

 

43

10

4

 

180

diklorometan (metilen klorid)

75-09-2

200-838-9

3

 

 

 

350

100

4

BAT

181

2,2¢-dikloro-4,4¢-metilen dianilin

(4,4¢-metilen-bis-(2-kloroanilin)

in soli

101-14-4

202-918-9

2

 

 

 

0,02

 

4

TDK

182

1,1-dikloro-1-nitroetan

594-72-9

209-854-0

 

 

 

 

60

10

 

K

183

dikloropropen (vsi izomeri razen 1,3-dikloro-1-propen)

26952-23-8

248-134-0

 

 

 

 

5

 

 

K

184

1,3-dikloropropen (cis- in trans-)

542-75-6

208-826-5

2

3

-

-

0,5

0,11

4

K, TDK

185

2,2-dikloropropionska kislina (dalapon)

75-99-0

200-923-0

 

 

 

 

6

1

 

 

186

1,2-dikloro-1,1,2,2-tetra-fluoroetan (R 114)

76-14-2

200-937-7

 

 

 

 

7000

1000

4

 

187

a,a-diklorotoluen (benzalklorid)

98-87-3

202-709-2

3

 

 

 

0,1

0,015

4

 

188

diklorotoluen (mešanica izomer)

29797-40-8

249-854-8

 

 

 

 

30

5

4

K

189

2,4-diklorotoluen

95-73-8

202-445-8

 

 

 

 

30

5

4

K

190

diklorvos (ISO)

(2,2-diklorovinildimetilfosfat)

62-73-7

200-547-7

 

 

 

 

0,9

0,1

4

K, Y

191

dikrotofos (ISO)

((Z)-(2-dimetilkarbamoil-1-metilvinil) dimetil fosfat)

141-66-2

205-494-3

 

 

 

 

0,25

 

 

K

192

N,N-dimetilacetamid                           

127-19-5

204-826-4

 

 

 

 

36

10

2

K, Y, EU

193

dimetilamin                                          

124-40-3

204-697-4

 

 

 

 

3,8

2

2,5

EU

194

N,N-dimetilanilin

121-69-7

204-493-5

3

 

 

 

25

5

4

K

195

3,3¢-dimetilbenzidin

(o-tolidin)

in soli

119-93-7

204-358-0

2

 

 

 

0,03 (I)

0,003

4

K, TDK

196

2,2-dimetilbutan

75-83-2

200-906-8

 

 

 

 

700

200

4

 

197

2,3-dimetilbutan

79-29-8

201-193-6

 

 

 

 

700

200

4

 

198

1,3-dimetilbutilacetat

108-84-9

203-621-7

 

 

 

 

300

50

1

 

199

dimetil eter

115-10-6

204-065-8

 

 

 

 

1920

1000

 

EU

200

1,1-dimetiletilamin

75-64-9

200-888-1

 

 

 

 

15

5

4

K

201

N,N-dimetilformamid

68-12-2

200-679-5

 

 

 

2

30

10

4

K, BAT

202

2,6-dimetilheptan-4-on

(diizobutil keton)

108-83-8

203-620-1

 

 

 

 

290

50

 

 

203

N,N-dimetil hidrazin

57-14-7

200-316-0

2

 

 

 

0,1

 

 

K

204

dimetil nitrozamin

62-75-9

200-549-8

2

 

 

 

glej N-nitrozamin

4

 

205

dimetilpropan (neopentan)

463-82-1

207-343-7

 

 

 

 

2950

1000

4

 

206

2,2-dimetil-1-propanol

75-84-3

200-907-3

 

 

 

 

360

 

 

 

207

1,1-dimetilpropilacetat

625-16-1

 

 

 

 

 

270

50

1

 

208

dimetil sulfamoil klorid

13360-57-1

236-412-4

2

 

 

 

0,1

 

4

K, TDK

209

dimetil sulfat

- proizvodnja

- uporaba

77-78-1

201-058-1

2

 

 

 

 

0,1

0,2

 

0,02

0,04

4

K, TDK

210

dimetil sulfoksid

67-68-5

200-664-3

 

 

 

 

160

 

 

K

211

3,3¢-dimetoksi benzidin

(o-dianizidin)

in soli

119-90-4

204-355-4

2

 

 

 

0,03 (I)

0,003

4

K, TDK

212

dimetoksimetan

109-87-5

203-714-2

 

 

 

 

3100

1000

 

 

213

dinikljev trioksid

1314-06-3

215-217-8

1

 

 

 

glej nikelj

 

 

214

dinitolmid

148-01-6

205-706-4

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

215

dinitril oksalne kisline 

460-19-5

207-306-5

 

 

 

 

22

10

4

K

216

dinitro-o-krezol (vsi izomeri razen 4,6-dinitro-o-krezola)

 

 

 

 

 

 

0,2 (I)

 

 

K, BAT

217

2,6-dinitrotoluen

606-20-2

210-106-0

2

 

 

 

0,05

0,007

4

K, TDK

218

3,4-dinitrotoluen

610-39-9

210-222-1

2

 

 

 

1,5

 

 

K, TDK

219

dinonil ftalat (vsi izomeri razen diizononil ftalat)

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

220

1,4-dioksan (1,4-dioksan-2,3-diil-O,O,O¢,O¢-tetraetil bis(ditiofosfat))

123-91-1

204-661-8

3

 

 

 

73

20

3

K

221

dioksation (ISO)

78-34-2

201-107-7

 

 

 

 

0,2

 

 

K

222

dioktil ftalat (vsi izomeri razen di-n-oktil ftalat in di-(2-etilheksil)-ftalata)

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

223

dipropilenglikolmonometileter (mešanica izomerov)

34590-94-8

252-104-2

 

 

 

 

310

50

1

 

224

di-n-propil eter

111-43-3

203-869-6

 

 

 

 

1050

 

 

 

225

disul (2-(2,4-diklorofenoksi)etil hidrogensulfat)

149-26-8

205-259-5

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

226

disulfiram

97-77-8

202-607-8

 

 

 

 

2 (I)

 

4

 

227

disulfoton (ISO) (O,O-dietil-2-etiltioetildi-tiofosfat)

298-04-4

206-054-3

 

 

 

 

0,1

 

 

K

228

ditantalov pentoksid

1314-61-0

215-238-2

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

229

diuron (ISO)

330-54-1

206-354-4

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

230

divinilbenzen (vsi izomeri)

1321-74-0

215-325-5

 

 

 

 

50

 

 

 

231

dižveplov diklorid

10025-67-9

233-036-2

 

 

 

 

6

1

1

 

232

diquat dibromid (ISO)

85-00-7

201-579-4

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

K

233

DNOC (4,6-dinitro-o-krezol)

534-52-1

208-601-1

 

3

 

 

0,2 (I)

 

4

K

234

dušikova (V) kislina

7697-37-2

231-714-2

 

 

 

 

5

2

1

 

235

dušikov dioksid

10102-44-0

233-272-6

 

 

 

 

9

5

1

 

236

dušikov monoksid                                

10102-43-9

233-271-0

 

 

 

 

30

25

 

EU

237

dušikovodikova kislina (vodikov azid – HN3)

7782-79-8

231-965-8

 

 

 

 

0,18

0,1

1

 

238

endosulfan (ISO)

(1,2,3,4,7,7-heksaklor-8,9,10-trinobron-2-en-5,6-ilen dimetil sulfit)

115-29-7

204-079-4

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

K

239

endrin (ISO)

(1,2,3,4,10,10-heksakloro-6,7-epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen)

72-20-8

200-775-7

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

K, BAT

240

1,2-epoksi-3-fenoksipropan (fenil glicidil eter)

122-60-1

204-557-2

2

 

 

 

1

 

 

K

241

1,2-epoksipropan

(propilen oksid)

75-56-9

200-879-2

2

 

 

 

6

2,5

4

K, TDK

 

Št.

Snov

CAS št.

EC št.

Razvrstitev

Mejne vrednosti

 

Op.

 

 

 

 

R

M

RF

RE

mg/m3

ml/m3

(ppm)

KTV

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

242

2,3-epoksi-1-propanol

(glicidol)

556-52-5

209-128-3

2

3

2

-

150

50

1

K, TDK

243

1,2-epoksi-3-toliloksi propan (vsi izomeri) (kresil glicileter)

26447-14-3

247-711-4

 

 

 

 

70

 

 

 

244

erionit

12510-42-8

 

1

 

 

 

glej umetna mineralna vlakna

 

 

245

etandiol (glikol)

107-21-1

203-473-3

 

 

 

 

52

20

2

K, Y, EU

246

etanol (etilalkohol)

64-17-5

200-578-6

 

 

 

 

1900

1000

4

Y

247

etantiol (etilmerkaptan)

75-08-1

200-837-3

 

 

 

 

1

0,5

1

 

248

etil acetat

141-78-6

205-500-4

 

 

 

 

1400

400

1

Y

249

etil akrilat

140-88-5

205-438-8

 

 

 

 

20

5

1

K

250

etilamin                                                

75-04-7

200-834-7

 

 

 

 

9,4

5

 

EU

251

etilbenzen

100-41-4

202-849-4

 

 

 

 

442

100

2

K, BAT, EU

252

etildimetilamin

598-56-1

209-940-8

 

 

 

 

75

25

1

 

253

etilenglikol dinitrat (nitroglikol)

628-96-6

211-063-0

 

 

 

 

0,3

0,05

4

K

254

etilenimin (aziridin)

151-56-4

205-793-9

2

2

 

 

0,9

0,5

4

K, TDK

255

etilen oksid (oksiran)

75-21-8

200-849-9

2

2

 

 

2

1

4

K, TDK, EKA

256

etilformiat

109-94-4

203-721-0

 

 

 

 

300

100

1

Y

257

2-etilheksil akrilat

103-11-7

203-080-7

 

 

 

 

82

10

1

 

258

2-etilheksil kloroformiat

24468-13-1

246-278-9

 

 

 

 

7,9

 

 

 

259

5-etiliden-8,9,10-tri-norborn-2-en

16219-75-3

240-347-7

 

 

 

 

25

 

 

 

260

etil kloroacetat

105-39-5

203-294-0

 

 

 

 

5

1

1

K

261

etil kloroformiat

541-41-3

208-778-5

 

 

 

 

4,4

 

 

 

262

etil metakrilat

97-63-2

202-597-5

 

 

 

 

250

 

 

 

263

4-etilmorfolin

100-74-3

202-885-0

 

 

 

 

23

 

 

K

264

O-etil-O-4-nitrofenilfeniltiofosfonat

2104-64-5

218-276-8

 

 

 

 

0,5 (I)

 

4

K

265

etion (ISO)

(O,O,O¢,O¢-tetraetil-S,S¢-metilenbis(ditiofosfat))

563-12-2

209-242-3

 

 

 

 

0,4

 

 

K

266

2-etoksietanol (etilglikol)

110-80-5

203-804-1

 

 

2

2

19

5

4

K, BAT

267

2-etoksietil acetat

111-15-9

203-839-2

 

 

2

2

27

5

4

K, BAT

268

fenamifos (ISO) (etil-(4-metiltio-m-tolil)-N-izopropil fosforamidat)

22224-92-6

244-848-1

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

K

269

o-fenilendiamin

95-54-5

202-430-6

3

3

-

-

0,1

 

4

K

270

p-fenilendiamin

106-50-3

203-404-7

-

-

-

-

0,1 (I)

 

4

K

271

fenilhidrazin

100-63-0

202-873-5

3

3

-

-

22

5

 

K

272

fenilizocianat

103-71-9

203-137-6

 

 

 

 

0,05

0,01

1

 

273

fenil fosfin

638-21-1

211-325-4

 

 

 

 

0,25

 

 

 

274

fenklorfos (ISO) (O,O-dimetil-O-2,4,5-trikloro feniltiofosfat)

299-84-3

206-082-6

 

 

 

 

5 (I)

 

 

K

275

fenol

108-95-2

203-632-7

 

 

 

 

7,8

2

 

K, BAT, EU

276

fention (ISO) (O,O-dimetil-O-(4-metiltio-m-tolil)tiofosfat)

55-38-9

200-231-9

 

 

 

 

0,2 (I)

 

4

K

277

fenitrotion (ISO) (O,O-dimetil-(4-nitro-m-tolil)tiofosfat)

122-14-5

204-524-2

 

 

 

 

1

 

 

 

278

fensulfotion (ISO) (O,O-dietil-O-(4-metilsulfinilfenil)tiofosfat)

115-90-2

204-114-3

 

 

 

 

0,1

 

 

K

279

ferbam (ISO) (železov tris(dimetilditiokarbamat)

14484-64-1

238-484-2

 

 

 

 

15 (I)

 

 

 

280

ferocen

102-54-5

203-039-3

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

281

fluor

7782-41-4

231-954-8

 

 

 

 

1,58

1

2

BAT, EU

282

fluorid (računano kot fluor)

16984-48-8

 

 

 

 

 

2,5 (I)

 

 

BAT, EU

283

fluorid in vodikov fluorid (skupna prisotnost)

 

 

 

 

 

 

2,5

 

1

 

284

fluroksen

406-90-6

206-977-1

 

 

 

 

10

 

 

 

285

fonofos (ISO) (O-etilfeniletil ditiofosfonat)

944-22-9

213-408-0

 

 

 

 

0,1

 

 

K

286

forat (ISO) (O,O-dietiletiltiometil ditiofosfat)

298-02-2

206-052-2

 

 

 

 

0,05

 

 

K

287

formaldehid

50-00-0

200-001-8

3

 

 

 

0,6

0,5

1

K, Y

288

formamid

75-12-7

200-842-0

 

 

 

 

18

 

 

K

289

fosforna kislina                                     

7664-38-2

231-633-2

 

 

 

 

1

 

2

EU

290

fosforjev hidrid (fosfin)

7803-51-2

232-260-8

 

 

 

 

0,14

0,1

1

 

291

fosforjev klorid (fosforil klorid)

10025-87-3

233-046-7

 

 

 

 

1

0,2

4

 

292

fosforjev pentaklorid                             

10026-13-8

233-060-3

 

 

 

 

1 (I)

 

1

EU

293

fosforjev triklorid

7719-12-2

231-749-3

 

 

 

 

3

0,5

1

 

294

furfuril alkohol

98-00-0

202-626-1

 

 

 

 

40

10

 

K

295

2-furilmetanal

98-01-1

202-627-7

3

-

-

-

20

5

 

K, BAT

296

germanijev tetrahidrid

7782-65-2

231-961-6

 

 

 

 

0,6

 

 

 

297

glutardialdehid

111-30-8

203-856-5

 

 

 

 

0,4

0,1

1

Y

298

glicerin trinitrat (nitroglicerin)

55-63-0

200-240-8

 

 

 

 

0,5

0,05

4

K

299

grafit

7782-42-5

231-955-3

 

 

 

 

6 (A)

 

 

Y

300

hafnij

7440-58-6

231-166-4

 

 

 

 

0,5 (I)

 

4

 

301

hafnijeve spojine

 

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

 

302

1,2,3,4,5,6-heksakloro cikloheksan

 

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

K

303

heksakloroetan

67-72-1

200-666-4

 

 

 

 

10

1

 

 

304

heksakloronaftalen (vsi izomeri)

1335-87-1

215-641-3

 

 

 

 

0,2 (I)

 

 

K

305

heksafluoroaceton

684-16-2

211-676-3

 

 

 

 

0,7

 

 

K

306

heksametilen diamin

124-09-4

204-679-6

 

 

 

 

2,3 (I)

 

 

K

307

heksametilen-1,6-diizocianat

822-06-0

212-485-8

 

 

 

 

0,035

0,005

2

 

308

n-heksan

110-54-3

203-777-6

 

 

-

 

180

50

4

Y, BAT

309

2-heksanon (metil-n-butilketon)

591-78-6

209-731-1

 

 

3

 

21

5

4

BAT

310

heptaklor (ISO) (1,4,5,6,7,8,8-heptakloro-3a,4,7,7a-tetrahidro-4,7-metanoindan)

76-44-8

200-962-3

3

 

 

 

0,5 (I)

 

4

K

311

heptan (vsi izomeri)

142-82-5

205-563-8

 

 

 

 

2085

500

4

EU

312

heptan-2-on (2-heptanon)                    

110-43-0

203-767-1

 

 

 

 

238

50

2

K, EU

313

heptan-3-on (etil butil keton)

106-35-4

203-388-1

 

 

 

 

95

20

 

EU

314

heptan-4-on (4-heptanon) (dipropilketon)

123-19-3

204-608-9

 

 

 

 

238

 

 

 

315

hidrazin

in soli

302-01-2

206-114-9

2

 

 

 

0,13

0,1

4

K, TDK, EKA

316

4-hidroksi-4-metilpentan-2-on (diaceton alkohol)

123-42-2

204-626-7

 

 

 

 

96

 

1

 

317

hladilno mazalna sredstva (ki se mešajo z vodo in, ki se ne mešajo z vodo ter imajo plamenišče večje od 100°C)

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

318

inden

95-13-6

202-393-6

 

 

 

 

45

 

 

 

319

indij

7440-74-6

231-180-0

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

 

320

indijeve spojine

 

 

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

 

321

itrij

7440-65-5

231-174-8

 

 

 

 

5 (I)

 

4

 

322

3-izocianatometil-3,5,5-trimetilcikloheksil izocianat (izoforondi izocianat)

4098-71-9

223-861-6

 

 

 

 

0,09

0,01

1

 

323

izofluran

26675-46-7

247-897-7

 

 

 

 

80

 

 

 

324

izooktan-1-ol

26952-21-6

248-133-5

 

 

 

 

270

 

 

K

325

izopentan (metil butan)

78-78-4

201-142-8

 

 

 

 

2950

1000

4

 

326

izopentilacetat                                     

123-92-2

204-662-3

 

 

 

 

270

50

2

EU

327

izopropenilbenzen

98-83-9

202-705-0

 

 

 

 

246

50

2

EU

328

2-izopropoksietanol (C2H12O2)

109-59-1

203-685-6

 

 

 

 

22

5

4

K, Y

329

izopropilacetat

108-21-4

203-561-1

 

 

 

 

840

200

1

 

330

N-izopropilanilin

768-52-5

212-196-7

 

 

 

 

10

 

 

K

331

izopropil benzen (kumen)                    

98-82-8

202-704-5

 

 

 

 

100

20

2,5

K, EU

332

izopropilkloro formiat

108-23-6

203-563-2

 

 

 

 

5

 

 

 

333

izopropil nitrat

1712-64-7

216-983-6

 

 

 

 

45

 

 

 

334

izpušni plini Diesel motorjev

- podzemni rudniki rude brez premogovnikov

in podzemna gradbena dela

- ostalo

 

 

2

 

 

 

 

0,3 (A)

 

 

0,1 (A)

 

4

TDK

335

jod

7553-56-2

231-442-4

 

 

 

 

1

0,1

1

K

336

jodoform

75-47-8

200-874-5

 

 

 

 

3

 

 

 

337

kadmij (bio razpoložljiv v obliki prahov/aerosolov)

7440-43-9

231-152-8

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

4

TDK, BAT

338

kadmijev cianid

542-83-6

208-829-1

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

339

kadmijeve spojine (bio razpoložljive; v obliki prahov/aerosolov), razen navedenih

- izdelava baterij, pridobivanje cinka, svinca in bakra po termičnem postopku, varjenje kovin, legiranih s kadmijem,

- ostalo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,03 (I)

 

 

 

0,015 (I)

 

4

TDK

340

kadmijev fluorid

7790-79-6

232-222-0

2

3

2

2

glej kadmijeve spojine

 

 

341

kadmijev formiat

4464-23-7

224-729-0

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

342

kadmijev heksafluorosilikat

17010-21-8

241-084-0

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

343

kadmijev jodid

7790-80-9

232-223-6

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

344

kadmijev klorid

10108-64-2

233-296-7

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

345

kadmijev oksid

1306-19-0

215-146-2

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

346

kadmijev sulfat

10124-36-4

233-331-6

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

347

kadmijev sulfid

1306-23-6

215-147-8

2

 

 

 

glej kadmijeve spojine

 

 

348

kafra

76-22-2

200-945-0

 

 

 

 

13

2

 

 

349

kalcijev cianamid (karbamonitril, kalcijeva sol (1:1))

156-62-7

205-861-8

 

 

 

 

1 (I)

 

4

K

350

kalcijev dihidroksid

1305-62-0

215-137-3

 

 

 

 

5 (I)

 

 

EU

351

kalcijev oksid

1305-78-8

215-138-9

 

 

 

 

5 (I)

 

1

 

352

kalcijev sulfat

7778-18-9

231-900-3

 

 

 

 

6 (A)

 

 

 

353

kalijev dikromat

7778-50-9

231-906-6

2

2

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

K

354

kalijev kromat

7789-00-6

232-140-5

2

2

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

 

355

kamfeklor

8001-35-2

232-283-3

3

 

 

 

0,5 (I)

 

4

K

356

e-kaprolaktam (prah in pare)

105-60-2

203-313-2

 

 

 

 

10 (I)

 

4

Y, EU

357

kaptan (ISO)

133-06-2

205-087-0

3

 

 

 

5

 

 

 

358

karbaril (ISO) (1-naftilmetil karbamat)

63-25-2

200-555-0

 

 

 

 

5 (I)

 

 

K, BAT

359

karbofuran (ISO) (2,3-dihidro-2,2-dimetilbenzofuran-7-ilmetil karbamat)

1563-66-2

 

216-353-0

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

 

360

karbonil klorid (fosgen)

75-44-5

200-870-3

 

 

 

 

0,08

0,02

5

Y, EU

361

4,4¢-karbonimidoil bis (N, N-dimetilanilin) (auramin)

in soli

492-80-8

 

 

207-762-5

2

3

-

-

0,08 (I)

 

4

TDK

362

keten

463-51-4

207-336-9

 

 

 

 

0,9

0,5

1

 

363

klor

7782-50-5

231-959-5

 

 

 

 

1,5

0,5

1

Y

364

klordan (ISO) (1,2,4,5,6,7,8,8-oktakloro-3a,4,7,7a-tetrahidro-4,7-metanoindan)

57-74-9

200-349-0

3

 

 

 

0,5 (I)

 

4

K

365

kloriran difeniloksid

55720-99-5

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

K

366

kloroacetaldehid

107-20-0

203-472-8

 

 

 

 

3

1

1

 

367

kloroaceton

78-95-5

201-161-1

 

 

 

 

3,8

 

 

K

368

2-kloroacetofenon

532-27-4

208-531-1

 

 

 

 

0,3

 

 

 

369

kloroacetil klorid

79-04-9

201-171-6

 

 

 

 

0,2

 

 

K

370

p-kloroanilin

106-47-8

203-401-0

2

 

 

 

0,2

0,04

4

K, TDK

371

klorobenzen

108-90-7

203-628-5

 

 

 

 

47

10

2

Y, BAT, EU

372

2-kloro-1,3-butadien (kloropren)

126-99-8

204-818-0

 

 

 

 

18

5

4

K

373

1-klorobutan

109-69-3

203-696-6

 

 

 

 

95,5

25

1

 

374

1-kloro-1,1-difluoroetan (R 142b)

75-68-3

200-891-8

 

 

 

 

4170

1000

4

 

375

klorodifluorometan
(R 22)                            

75-45-6

200-871-9

 

 

 

 

3600

1000

4

Y, EU

376

1-kloro-2,3-epoksi propan (epiklorohidrin)

106-89-8

203-439-8

2

 

 

 

12

3

4

K, TDK

377

kloroetan (etilklorid)

75-00-3

200-830-5

3

 

 

 

25

9

4

 

378

2-kloroetanol (etilenklorhidrin)

107-07-3

203-459-7

 

 

 

 

3

1

4

K, Y

379

((2-klorofenil) metilen)malononitril

2698-41-1

220-278-9

 

 

 

 

0,4

 

 

K

380

klorofluorometan

593-70-4

209-803-2

2

 

 

 

1,4

0,5

4

TDK

381

klorometan (metilklorid)

74-87-3

200-817-4

3

 

 

 

105

50

4

 

382

5-kloro-2-metil-2,3-dihidro-izotiazol-3-on in 2-metil-2,3-dihidro-izotiazol-3-on (3:1)

 

 

 

 

 

 

0,05

 

 

 

383

1-kloronaftalen

90-13-1

201-967-3

 

 

 

 

0,2

 

 

 

384

2-kloronaftalen

91-58-7

202-079-9

 

 

 

 

0,2

 

 

 

385

1-kloro-4-nitro benzen

100-00-5

202-809-6

3

3

-

-

0,5

0,075

4

K

386

1-kloro-1-nitropropan

600-25-9

209-990-0

 

 

 

 

100

20

 

 

387

kloroocetna kislina

79-11-8

201-178-4

 

 

 

 

4

1

1

K

388

3-kloropropen (alil klorid)

107-05-1

203-457-6

 

 

 

 

3

1

1

 

389

2-kloropropionska kislina

598-78-7

209-952-3

 

 

 

 

0,44

 

 

K

390

klorov dioksid

10049-04-4

233-162-8

 

 

 

 

0,3

0,1

1

 

391

klorpirifos (ISO) (O,O-dietil-O-(3,5,6-trikloro-2-piridil) fosfat

2921-88-2

220-864-4

 

 

 

 

0,2

 

 

K

392

klorostirol (o, m, p)

1331-28-8

215-557-7

 

 

 

 

285

 

 

K

393

a-klorotoluen (benzil klorid)

100-44-7

202-853-6

2

3

-

3

0,2

 

4

TDK

394

4-kloro-o-toluidin

95-69-2

202-441-6

1

 

 

 

0,01

 

 

K

395

klorotrifluorid

7790-91-2

232-230-4

 

 

 

 

0,4

0,1

1

 

396

2-kloro-1,1,2-trifluoroetil-difluorometileter

13838-16-9

237-553-4

 

 

 

 

150

20

4

Y

397

klorotrifluorometan (R 13)

75-72-9

200-894-4

 

 

 

 

4330

1000

4

 

398

kobalt (kovina, kobaltov oksid in kobaltov sulfid),

- pridobivanje kobalta kot prah, katalizatorjev, karbidnih trdin in magnetov (priprava prahu, stiskanje in mehanska obdelava nesintranih kosov)

- ostalo

7440-84-4

231-158-0

3

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

0,1 (I)

 

4

EKA

399

kositer                                                  

7440-31-5

231-141-8

 

 

 

 

2 (I)

 

 

 

400

kositrove spojine - anorganske

 

 

 

 

 

 

2 (I)

 

4

EU

401

kositrove spojine - organske

 

 

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

K

402

kremen

14808-60-7

238-878-4

 

 

 

 

0,15 (A)

 

 

Y

403

kremenčevo steklo

60676-86-0

262-373-8

 

 

 

 

0,3 (A)

 

 

Y

404

krezol (o, m, p) (vsi izomeri)                                   

1319-77-3

215-293-2

 

 

 

 

22

5

1

K, EU

405

kristobalit

14464-46-1

238-455-4

 

 

 

 

0,15 (A)

 

 

 

406

kromove (VI) spojine

v obliki prahov, aerosolov z izjemo skoraj netopnih v vodi

- ročno obločno varjenje

- priprava raztopin

- ostalo

 

 

2

 

 

 

 

 

 

0,1 (I)

0,1 (I)

0,05 (I)

 

4

TDK, EKA

407

kromov (III) kromat (kromova (III) sol kromove (VI) kisline)

24613-89-6

246-356-2

2

 

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

 

408

kromov oksiklorid (kromil klorid)

14977-61-8

239-056-8

2

2

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

 

409

kromov trioksid (anhidrid kromove kisline)

1333-82-0

215-607-8

1

 

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

 

410

krufomat (ISO) (4-terc-butil-2-klorofenil(metil) amido fosfat)

299-86-5

206-083-1

 

 

 

 

5 (I)

 

 

K

411

ksilen (o, m, p) (vsi izomeri)

1330-20-7

215-535-7

 

 

 

 

221

50

2

K, BAT, EU

412

ksilidin (vsi izomeri, razen 2,4-ksilidina in 2,6-ksilidina)

1300-73-8

215-091-4

 

 

 

 

25

5

 

K

413

2,4-ksilidin

95-68-1

202-440-0

3

 

 

 

25

5

 

K, TDK

414

2,6-ksilidin

87-62-7

201-758-7

3

-

-

-

25

5

 

K

415

lindan (gama-1,2,3,4,5,6-heksaklorocikloheksan)

58-89-9

200-401-2

 

 

 

 

0,5 (I)

 

4

K, BAT

416

litijev hidrid

7580-67-8

231-484-3

 

 

 

 

0,025

 

 

EU

417

magnezijev oksid

1309-48-4

215-171-9

 

 

 

 

6 (A)

 

 

 

418

magnezijev oksid  (dim)

1309-48-4

 

 

 

 

 

6 (A)

 

4

 

419

malation (ISO) (1,2-bis(etoksi karbonil)etil-O,O-dimetil ditiofosfat)

121-75-5

204-497-7

 

 

 

 

15 (I)

 

 

 

420

mangan in njegove anorganske spojine, vključujoč trimanganov tetraoksid

7439-96-5

 

231-105-1

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

4

Y

421

mekinol

150-76-5

205-769-8

 

 

 

 

5

 

 

 

422

metanol (metil alkohol)                       

67-56-1

200-659-6

 

 

 

 

260

200

4

K, Y, BAT, EU

423

metantiol (metilmerkaptan)

74-93-1

200-822-1

 

 

 

 

1

0,5

1

 

424

metil acetat

79-20-9

201-185-2

 

 

 

 

610

200

4

Y

425

metil acetilen

74-99-7

200-828-4

 

 

 

 

1650

1000

4

 

426

metil akrilat

96-33-3

202-500-6

-

 

 

 

18

5

1

K

427

metilamin

74-89-5

200-820-0

 

 

 

 

12

10

1

 

428

N-metilanilin

100-61-8

202-870-9

 

 

 

 

2

0,5

4

K

429

2-metilaziridin (propilenimin)

75-55-8

200-878-7

2

 

 

 

0,05

 

 

K

430

3-metilbutanal

590-86-3

209-691-5

 

 

 

 

39

10

1

 

431

2-metilbutanol-1

137-32-6

205-289-9

 

 

 

 

360

 

 

 

432

3-metilbutanol-1

123-51-3

204-633-5

 

 

 

 

360

100

4

Y

433

2-metilbutanol-2 (2-metil-2-butanol – pentanol)

75-85-4

200-908-9

 

 

 

 

360

 

 

 

434

3-metilbutanol-2

598-75-4

209-950-2

 

 

 

 

360

 

 

 

435

3-metilbutan-2-on (metil izopropil keton)

563-80-4

209-264-3

 

 

 

 

705

 

 

 

436

1-metilbutilacetat                                 

626-38-0

210-946-8

 

 

 

 

270

50

2

EU

437

2-metilbutilacetat

624-41-9

210-843-8

 

 

 

 

270

50

1

Y

438

3-metilbutilacetat

123-92-2

204-662-3

 

 

 

 

270

50

1

 

439

metil ciano akrilat

137-05-3

205-275-2

 

 

 

 

8

2

 

 

440

metilcikloheksan

108-87-2

203-624-3

 

 

 

 

2000

500

4

 

441

metilcikloheksanol (vsi izomeri)

25639-42-3

247-152-6

 

 

 

 

235

50

4

 

442

2-metilcikloheksanon

583-60-8

209-513-6

 

 

 

 

230

50

4

K

443

metil-2-(((((4,6-dimetil-2-pirimidinil)amino)karbonil)-amino)sulfonil)benzoat

74222-97-2

277-780-6

 

 

 

 

5

 

 

 

444

4,4¢-metilen-bis(N,N-dimetilanilin)

101-61-1

202-959-2

2

 

 

 

0,1 (I)

 

4

TDK

445

4,4¢-metilendicikloheksildiizocianat (dicikloheksilmetan-4,4¢-diizocianat)

5124-30-1

225-863-2

 

 

 

 

0,054

 

 

K

446

4,4¢-metilendi-o-toluidin (3,3¢-dimetil-4,4¢-diaminodifenilmetan)

838-88-0

212-658-8

2

 

 

 

0,05

 

4

K, TDK

447

4-metil-m-fenilendiamin (2,4-toluendiamin)

95-80-7

202-453-1

2

 

 

 

0,1

 

4

K, TDK

448

metil formiat

107-31-3

203-481-7

 

 

 

 

120

50

1

K, Y

449

5-metil-2-heksanon

110-12-3

203-737-8

 

 

 

 

95

20

 

EU

450

5-metil-3-heptanon

541-85-5

208-793-7

 

 

 

 

53

10

2

EU

451

metil izocianat

624-83-9

210-866-3

 

 

 

 

0,024

0,01

1

K

452

metiljodid (jodometan)

74-88-4

200-819-5

3

 

 

 

2

0,3

4

K

453

 

metil kloroacetat (metilester kloocetne kisline)

96-34-4

202-501-1

 

 

 

 

5

1

1

K

454

metil metakrilat

80-62-6

201-297-1

 

 

 

 

210

50

1

Y

455

4-metilmorfolin

109-02-4

203-640-0

 

 

 

 

20

 

 

K

456

2-metilpentan

107-83-5

203-523-4

 

 

 

 

700

200

4

 

457

3-metilpentan

96-14-0

202-481-4

 

 

 

 

700

200

4

 

458

2-metil-2,4-pentandiol

107-41-5

203-489-0

 

 

 

 

125

 

 

 

459

4-metilpentan-2-ol (metilamil alkohol)

108-11-2

203-551-7

 

 

 

 

100

25

4

K

460

4-metilpentan-2-on (metil izobutil keton)

108-10-1

203-550-1

 

 

 

 

83

20

2,5

K, Y, BAT, EU

461

4-metil-3-penten-2-on (mesitil oksid)

141-79-7

205-502-5

 

 

 

 

100

25

 

K

462

N-metil-2-pirolidon (pare)

872-50-4

212-828-1

 

 

 

 

80

20

4

K, Y

463

2-metil-2-propanol (terc-butilalkohol)

75-65-0

200-889-7

 

 

 

 

300

100

4

 

464

2-metilpropil metakrilat

97-86-9

202-613-0

 

 

 

 

300

 

 

 

465

metilstiren (vsi izomeri)

25013-15-4

246-562-2

 

 

 

 

480

100

1

 

466

N-metil-2,4,6-N-tetranitro anilin (tetril)

479-45-8

207-531-9

-

-

-

-

1,5 (I)

 

 

K

467

1-metiltioetiliden-aminometil karbamat

16752-77-5

240-815-0

 

 

 

 

2,5 (I)

 

 

K

468

metil živo srebro

22967-92-6

 

 

 

 

 

0,01 (I)

 

4

K, BAT

469

2-metoksi anilin (o-anisidin)

90-04-0

201-963-1

2

 

 

 

0,5

0,1

4

K, TDK

470

3-metoksianilin

536-90-3

208-651-4

 

 

 

 

0,5

 

 

K

471

4-metoksi anilin (p-anisidin)

104-94-9

203-254-2

 

 

 

 

0,5

0,1

4

K

472

2-metoksi etanol (metilglikol)

109-86-4

203-713-7

 

 

2

2

15

5

4

K

473

2-metoksietil acetat (metilglikol acetat)

110-49-6

203-772-9

 

 

2

2

25

5

4

K

474

metoksifluran

76-38-0

200-956-0

 

 

 

 

14

 

 

 

475

metoksiklor (DMDT)

72-43-5

200-779-9

 

 

 

 

15 (I)

 

4

 

476

2-metoksi-5-metilanilin

(p-kresidin)

120-71-8

204-419-1

2

 

 

 

0,5

 

4

K, TDK

477

2-metoksi-1-metiletil acetat                 

108-65-6

203-603-9

 

 

 

 

275

50

2

K, Y, EU

478

(2-metoksimetiletoksi)-propanol         

34590-94-8

252-104-2

 

 

 

 

308

50

 

K, EU

479

1-metoksi-2-propanol (propilenglikol monometil eter)

107-98-2

203-539-1

 

 

 

 

375

100

1,5

Y, H, EU

480

2-metoksi-1-propanol

1589-47-5

216-455-5

-

-

-

2

19

 

4

 

481

2-metoksipropilacetat-1

70657-70-4

274-724-2

-

-

-

2

28

 

4

 

 

 

Št.

Snov

CAS št.

EC št.

Razvrstitev

Mejne vrednosti

 

Op.

 

 

 

 

R

M

RF

RE

mg/m3

ml/m3

(ppm)

KTV

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

482

metribuzin (ISO)
(4-amino-6-terc-butil-3-metiltio-1,2,4-triazin-
5-on)

21087-64-9

244-209-7

 

 

 

 

5

 

 

 

483

mevinfos (ISO) ((2-metoksikarbonil-1-metil-vinil)dimetilfosfat)

7786-34-7

232-095-1

 

 

 

 

0,09

0,01

 

K

484

moka (v pekarnah)

68525-86-0

271-199-1

 

 

 

 

4 (I)

 

 

 

485

molibden

7439-98-7

231-107-2

 

 

 

 

15 (I)

 

 

 

486

molibdenove spojine, topne (računano kot Mo)

 

 

 

 

 

 

5 (I)

 

4

 

487

molibdenove spojine, netopne (računano kot Mo)

 

 

 

 

 

 

15 (I)

 

4

 

488

monokrotofos (ISO) (dimetil 1-metil-2-(metilkarbamoil)vinil fosfat)

6923-22-4

230-042-7

 

 

 

 

0,25 (I)

 

 

K

489

morfolin

110-91-8

203-815-1

 

 

 

 

70

20

1

K

490

mravljična kislina                                

64-18-6

200-579-1

 

 

 

 

9

5

1

EU

491

naftalen                                                

91-20-3

202-049-5

3

-

-

-

50

10

 

EU

492

1-naftilamin

134-32-7

205-138-7

 

 

 

 

1 (I)

0,17

4

K

493

naftilen-1,5-diizocianat

3173-72-6

221-641-4

 

 

 

 

0,09

0,01

1

 

494

naled (ISO) (1,2-dibromo-2,2-dikloroetil dimetil fosfat)

300-76-5

206-098-3

 

 

 

 

3 (I)

 

4

K

495

natrijeva sol 2,2-dikloropropionske kisline

(natrijev 2,2-dikloropropionat)

127-20-8

204-828-5

 

 

 

 

6

1

 

 

496

natrijev azid

26628-22-8

247-852-1

 

 

 

 

0,1

 

3

K, EU

497

natrijev dikromat

10588-01-9

234-190-3

2

2

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

K

498

natrijev dikromat, dihidrat

7789-12-0

234-190-3

2

2

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

K

499

natrijev fluoroacetat

62-74-8

200-548-2

 

 

 

 

0,05 (I)

 

4

K

500

natrijev hidroksid

1310-73-2

215-185-5

 

 

 

 

2 (I)

 

1

Y

501

natrijev kromat

7775-11-3

231-889-5

2

3

-

-

glej kromove (VI) spojine

 

 

502

natrijev pirition

15922-78-8

3811-73-2

240-062-8

223-296-5

 

 

 

 

1

 

4

K, Y

503

nikelj

- kovina in nikljev karbonat

- nikljev oksid, nikljev sulfid in sulfidne rude

7440-02-0

231-111-4

3

 

 

 

 

0,5 (I)

0,5 (I)

 

4

TDK, EKA, BAT

504

nikljev dioksid

12035-36-8

234-823-3

1

 

 

 

glej nikelj

 

 

505

nikljeve spojine (v vdihnjeni obliki)

 

 

 

 

 

 

0,05 (I)

 

4

TDK

506

nikljev karbonat

3333-67-3

222-068-2

3

 

 

 

glej nikelj

 

 

507

nikljev monoksid

1313-99-1

215-215-7

1

 

 

 

glej nikelj

 

 

508

nikljev sulfid

16812-54-7

240-841-2

1

 

 

 

glej nikelj

 

 

509

nikljev tetrakarbonil

13463-39-3

236-669-2

3

 

 

2

0,15

0,02

 

K

510

nikotin                                                  

54-11-5

200-193-3

 

 

 

 

0,5

0,07

4

K, EU

511

niobij

7440-03-1

231-113-5

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

512

niobijeve spojine, netopne

 

 

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

513

niobijeve spojine, topne

 

 

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

 

514

4-nitroanilin

100-01-6

202-810-1

 

 

 

 

6

1

 

K, Y

515

nitrobenzen

98-95-3

202-716-0

3

 

3

 

5

1

4

K, BAT, EU

516

nitroetan

79-24-3

201-188-9

 

 

 

 

310

100

 

 

517

nitrometan

75-52-5

200-876-6

 

 

 

 

250

100

 

 

518

2-nitronaftalen

581-89-5

209-474-5

2

 

 

 

0,25

0,035

4

TDK

519

1-nitropropan

108-03-2

203-544-9

 

 

 

 

90

25

1

K

520

2-nitropropan

79-46-9

201-209-1

2

 

 

 

18

5

4

TDK

521

2-nitrotoluen

88-72-2

201-853-3

2

3

3

-

0,5

 

4

K, TDK

522

3-nitrotolen

99-08-1

202-728-6

 

 

 

 

28

5

4

K

523

4-nitrotoluen

99-99-0

202-808-0

 

 

 

 

28

5

4

K

524

N-nitrozamin

- vulkanizacija, dodelava, vključno s skladiščenjem tehničnih gumenih izdelkov; skladišča avtoplaščev zgrajena pred 1992

- proizvodnja poliakrilonitrila po suhem postopku z uporabo dimetilformaldehida

- polnjenje posod in reaktorjev z amini

- ostalo

 

 

 

 

 

 

 

0,0025

 

 

 

0,0025

 

 

0,0025

 

0,001

 

4

TDK

525

ocetna kislina                                       

64-19-7

200-580-7

 

 

 

 

25

10

1

EU

526

ogljikov dioksid                                   

124-38-9

204-696-9

 

 

 

 

9000

5000

4

EU

527

ogljikov disulfid

75-15-0

200-843-6

 

 

3

3

30

10

4

K, BAT

528

ogljikov monoksid

630-08-0

211-128-3

 

 

 

1

33

30

2

BAT

529

ogljikovodiki-mešanica, brez aditivov (praviloma kot topila) z vsebnostjo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupina 1  (brez aromatov ali z odstranjenimi aromati)

aromati < 1%

n-heksan < 5%

ciklo/izoheksan < 25%

 

 

 

 

 

 

1000

200

4

 

 

Skupina 2

aromati od 1-25%

n-heksan < 5%

ciklo/izoheksan < 25%

 

 

 

 

 

 

500

100

4

 

 

Skupina 3

aromati > 25%

 

 

 

 

 

 

200

50

4

 

 

Skupina 4

n-heksan ³ 5%

 

 

 

 

 

 

200

50

4

 

 

Skupina 5

aromati < 1%

n-heksan < 5%

ciklo/izoheksan ³ 25%

 

 

 

 

 

 

600

170

4

 

530

ogljikov tetrabromid

558-13-4

209-189-6

 

 

 

 

1,4

 

 

 

531

oksalna kislina                                     

144-62-7

205-634-3

 

 

 

 

1 (I)

 

 

K, EU

532

4,4¢-oksidianilin

101-80-4

202-977-0

2

 

 

 

0,1

 

 

 

533

oktakloronaftalen

2234-13-1

218-778-7

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

K

534

oktan (vsi izomeri)

 

 

 

 

 

 

2350

500

4

 

535

oktan-3-on

106-68-3

203-423-0

 

 

 

 

130

 

 

 

536

osmijev tetraoksid

20816-12-0

244-058-7

 

 

 

 

0,002

0,0002

1

K

537

ozon

10028-15-6

233-069-2

3

-

-

-

0,2

0,1

1

 

538

paraquat (ISO) (1,1¢-dimetil-4,4¢-bipiridin)

4685-14-7

225-141-7

 

 

 

 

0,1 (I)

 

1

K

539

paraquat diklorid

1910-42-5

217-615-7

 

 

 

 

0,1 (I)

 

1

K

540

paraquat dimetilsulfat

2074-50-2

218-196-3

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

K

541

paration (ISO)
(O,O-dietil-O,4-nitrofeniltiofosfat)

56-38-2

200-271-7

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

K, BAT

542

paration-metil (ISO) (O,O-dimetil-O,4-nitrofeniltiofosfat)

298-00-0

206-050-1

 

 

 

 

0,2

 

 

K

543

pentaboran

19624-22-7

243-194-4

 

 

 

 

0,01

0,005

1

 

544

pentakloroetan

76-01-7

200-925-1

3

 

 

 

40

5

4

 

545

pentaklorofenol

- soli

87-86-5

201-778-6

2

 

3

-

2

0,001

 

 

 

K, EKA

546

pentakloronaftalin

1321-64-8

215-320-8

 

 

 

 

0,5 (I)

 

4

K

547

n-pentan (pentan)

109-66-0

203-692-4

 

 

 

 

2950

1000

4

 

548

1-pentanol

71-41-0

200-752-1

 

 

 

 

360

 

 

 

549

2-pentanol

6032-29-7

227-907-6

 

 

 

 

360

 

 

 

550

3-pentanol

584-02-1

209-526-7

 

 

 

 

360

 

 

 

551

pentan-2-on

107-87-9

203-528-1

 

 

 

 

700

200

4

 

552

pentan-3-on (pentanon-
3-on)

96-22-0

202-490-3

 

 

 

 

700

 

 

 

553

1-pentilacetat (amil acetat)

628-63-7

211-047-3

 

 

 

 

270

50

2

Y, EU

554

3-pentilacetat                                       

620-11-1

 

 

 

 

 

270

50

2

EU

555

perhidro-1,3,5-trinitro-1,3,5-triazin

121-82-4

204-500-1

 

 

 

 

1,5

 

 

 

556

pindon (2-pilovaloilindan-1,3-dion)

83-26-1

201-462-8

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

 

557

piperazin

110-85-0

203-808-3

 

 

 

 

0,1

 

3

EU

558

piretrin I (ester 2,2-dimetil-3-(2-metilprop-1-enil)ciklopropan-karbonilne kisline- o-(+)cis-4(3-metil-21-2-(penta-2,4-dienil)ciklopent-2-en-1-on)

121-21-1

204-455-8

 

 

 

 

5

 

 

K

559

piretrin II (ester 2,2-dimetil-3-(3-metoksi-2-metil-3-okso-prop-1-enil)ciklopropankarbonilne kisline-O-(+)cis-4-(3-metil-2-2-(penta-4,4-dienil)ciklopent-2-en-1-on)

121-29-9

204-462-6

 

 

 

 

5

 

 

K

560

piretrin                                                  

8003-34-7

232-319-8

 

 

 

 

5 (I)

 

4

EU

561

piridin                                                   

110-86-1

203-809-9

 

 

 

 

15

5

4

K, EU

562

platina (kovina)                                    

7440-06-4

231-116-1

 

 

 

 

1 (I)

 

 

EU

563

platinine spojine (računano kot Pt)

 

 

 

 

 

 

0,002 (I)

 

 

 

564

polietilen glikol (PEG) (srednja Mr = 200-400)

 

 

 

 

 

 

1000 (I)

 

4

Y

565

polivinil klorid

9002-86-2

 

 

 

 

 

5 (A)

 

 

 

566

portlandski cement (prah)

68475-76-3

270-659-9

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

567

prah trdih lesov  (bukovega, hrastovega  lesa) – lesni prah trdih lesov                              

 

 

1

 

 

 

5 (I)

 

4

TDK, EU

568

prah ostalih vrst lesov – lesni prah                             

 

 

3

 

 

 

5 (I)

 

4

 

569

propan

74-98-6

200-827-9

 

 

 

 

1800

1000

4

 

570

2-propanol (izopropilalkohol)

67-63-0

200-661-7

 

 

 

 

500

200

4

Y, BAT

571

propilacetat

109-60-4

203-686-1

 

 

 

 

840

200

1

 

572

propilenglikol dinitrat

6423-43-4

229-180-0

 

 

 

 

0,3

0,05

 

K

573

n-propil nitrat

627-13-4

210-985-0

 

 

 

 

110

25

 

 

574

prop-2-in-1-ol (propargilalkohol)

107-19-7

203-471-2

 

 

 

 

5

2

 

K

575

propionska kislina                                

79-09-4

201-176-3

 

 

 

 

31

10

2

EU

576

propoksur (ISO) (2-izopropoksifenilmetilkarbamat)

114-26-1

204-043-8

 

 

 

 

2 (I)

 

 

 

577

rotenon

83-79-4

201-501-9

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

578

selen

7782-49-2

231-957-4

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

 

579

selenove spojine

 

 

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

 

580

selenov hidrid

7783-07-5

231-978-9

 

 

 

 

0,07

0,02

2,5

EU

581

silicijeva kislina

7699-41-4

231-716-3

 

 

 

 

0,3 (A)

 

 

Y

582

silicijev karbid (brez vlaken)

409-21-2

206-991-8

 

 

 

 

4 (A)

 

 

 

583

silikagel

7631-86-9

231-545-4

 

 

 

 

4 (I)

 

 

Y

584

smukec (lojevec, salovec) – brez azbestnih vlaken

14807-96-6

238-877-9

 

 

 

 

2 (A)

 

 

Y

585

srebro   in                                                

soli

7440-22-4

231-131-3

 

 

 

 

0,1 (I)

 

 

EU

586

srebrove spojine (topne)

 

 

 

 

 

 

0,01 (I)

 

 

EU

587

stiren

100-42-5

202-851-5

 

 

 

 

85

20

4

Y, BAT

588

strihnin

57-24-9

200-319-7

 

 

 

 

0,15 (I)

 

4

K

589

stroncijev kromat

7789-06-2

232-142-6

2

 

 

 

glej kromove (VI) spojine

 

 

590

sulfoteb (ISO) (O,O,O,O-tetraetilditiopirofosfat)

3689-24-5

222-995-2

 

 

 

 

0,1

 

 

K, Y, EU

591

sulfuril difluorid

2699-79-8

220-281-5

 

 

 

 

21

 

 

 

592

sulprofos (ISO)

35400-43-2

252-545-0

 

 

 

 

1

 

 

 

593

svinec (bio razpoložljiv)

7439-92-1

231-100-4

 

 

3

1

0,1 (I)

 

4

BAT

594

svinčev acetat

301-04-2

206-104-4

 

 

3

1

0,1 (I)

 

4

 

595

svinčev acetat, bazični

1335-32-6

215-630-3

3

 

3

1

0,1 (I)

 

4

 

596

svinčev azid

13424-46-9

236-542-1

 

 

3

1

0,1 (I)

 

4

 

597

svičeve spojine (računano kot Pb) , brez navedenih

 

 

 

 

3

1

0,1 (I)

 

4

 

598

svinčev heksafluorosilikat

25808-74-6

247-278-1

 

 

3

1

0,1 (I)

 

4

 

599

svinčev kromat

7758-97-6

231-846-0

3

 

3

1

glej kromove (VI) spojine

4

 

600

svinčev(II)metansulfonat

17570-76-2

401-750-5

 

 

3

1

0,1 (I)

 

4

 

601

svinčev tetraetil (računano kot Pb)

78-00-2

201-075-4

 

 

3

1

0,05

 

4

K, BAT

602

svinčev tetrametil (računano kot Pb)

75-74-1

200-897-0

 

 

3

1

0,05

 

4

K, BAT

603

svinčev-2,4,6-trinitroresorcinat (trizinat)

15245-44-0

239-290-0

 

 

3

1

0,1 (I)

 

4

 

604

2,4,5-T (ISO) (2,4,5-triklorofenoksiocetna kislina)

93-76-5

202-273-3

 

 

 

 

10 (I)

 

4

K, Y

605

talijeve spojine, topne

 

 

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

 

606

tantal

7440-25-7

231-135-5

 

 

 

 

5 (I)

 

4

 

607

telur

13494-80-9

236-813-4

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

 

608

telurjeve spojine

 

 

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

 

609

TEPP (ISO) (tetraetil pirofosfat)

107-49-3

203-495-3

 

 

 

 

0,05

0,005

4

K

610

terpentinovo olje

8006-64-2

232-350-7

 

 

 

 

560

100

1

K

611

terfenil (vsi izomeri)

26140-60-3

247-477-3

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

612

1,1,2,2-tetrabromoetan (acetilentetrabromid)

79-27-6

201-191-5

 

 

 

 

14

1

4

 

613

tetraetilsilikat

78-10-4

201-083-8

 

 

 

 

170

20

1

 

614

tetrafosfor (rdeči fosfor)

7723-14-0

231-768-7

 

 

 

 

0,1 (I)

 

1

 

615

tetrahidrofuran

109-99-9

203-726-8

 

 

 

 

150

50

2

K, Y, BAT, EU

616

3a,4,7,7a-tetrahidro-4,7-metanoinden

77-73-6

201-052-9

 

 

 

 

3

0,5

1

 

617

2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioksin

1746-01-6

217-122-7

2

 

 

 

glej dibenzodioksin

 

 

618

1,1,2,2-tetrakloro-1,2-difluoroetan (R112)

76-12-0

200-935-6

 

 

 

 

1690

200

4

 

619

1,1,1,2-tetrakloro-2,2-di-fluoroetan (R 112a)

76-11-9

200-934-0

 

 

 

 

8340

1000

4

 

620

1,1,2,2-tetrakloroetan

79-34-5

201-197-8

3

3

-

-

7

1

 

K

621

tetrakloroetilen (perkloroetilen)

127-18-4

204-825-9

3

 

 

 

345

50

4

Y, BAT

622

2,3,4,6-tetraklorofenol

58-90-2

200-402-8

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

K

623

tetraklorometan (tetrakloroogljik)

56-23-5

200-262-8

3

 

 

 

65

10

4

K, BAT

624

tetrakloronaftalen (vsi izomeri)

1335-88-2

215-642-9

 

 

 

 

2 (I)

 

 

K

625

tetrametil ortosilikat

681-84-5

211-656-4

 

 

 

 

6

 

 

 

626

tetrametilsukcinonitril

3333-52-6

 

 

 

 

 

3

0,5

4

K

627

tetranatrijev pirofosfat

7722-88-5

231-767-1

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

628

4,4¢-tiodianilin

139-65-1

205-370-9

2

 

 

 

0,1

 

 

K

629

tioglikolna kislina

68-11-1

200-677-4

 

 

 

 

4

 

 

K

630

tiram (bis(N,N-dimetil tiokarbamoil)disulfid)

137-26-8

205-286-2

 

3

 

 

5 (I)

 

4

 

631

titanov dioksid

13463-67-7

236-675-5

 

 

 

 

6 (A)

 

 

Y

632

toluen

108-88-3

203-625-9

 

 

 

 

190

50

4

Y, BAT

633

m-toluidin

108-44-1

203-583-1

 

 

 

 

9

 

 

K

634

o-toluidin

in soli

95-53-4

202-429-0

2

 

 

 

0,5

 

4

K, TDK

635

p-toluidin

106-49-0

203-403-1

3

-

-

-

1

0,2

4

K

636

tri-n-butilfosfat (tributil fosfat)

126-73-8

204-800-2

 

 

 

 

2,5

 

 

 

637

tributilkositrov benzoat (kot TBTO, velja za bis(tributilkositrov) oksid)

4342-36-3

224-399-8

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

638

tri-n-butilkositrove spojine (kot TBTO, velja za bis(tributilkositrov)oksid)

 

211-704-4

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

639

tributilkositrov klorid (kot TBTO, velja za bis(tributilkositrov) oksid)

1461-22-9

215-958-7

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

640

tributilkositrov fluorid (kot TBTO, velja za bis(tributilkositrov) oksid)

1983-10-4

217-847-9

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

641

tributilkositrov linoleat (kot TBTO, velja za bis(tributilkositrov) oksid)

24124-25-2

246-024-7

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

642

tributilkositrov metakrilat (kot TBTO, velja za bis(tributilkositrov) oksid)

2155-70-6

218-452-4

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

643

tributilkositrov naftenat (kot TBTO, velja za bis(tributilkositrov) oksid)

85409-17-2

287-083-9

 

 

 

 

0,05

0,002

1

K, Y

644

tridimit

15468-32-3

239-487-1

 

 

 

 

0,15 (A)

 

 

 

645

trietanolamin

102-71-6

203-049-8

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

646

trietilamin

121-44-8

204-469-4

 

 

 

 

8,4

2

1,5

K, EU

647

trifenilamin

603-34-9

210-035-5

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

648

trifenil fosfat

115-86-6

204-112-2

 

 

 

 

3 (I)

 

 

 

649

trikarbonil (eta-ciklopenta-dienil) mangan

12079-65-1

235-142-4

 

 

 

 

0,1

 

 

K

650

trikarbonil(metilciklopenta-dienil)mangan

12108-13-3

235-166-5

 

 

 

 

0,2

 

 

K

651

1,2,4-triklorobenzen                             

120-82-1

204-428-0

 

 

 

 

15,1

2

2,5

K, EU

652

2,3,4-trikloro-1-buten (2,3,4-triklorobut-1-en)

2431-50-7

219-397-9

2

 

 

 

0,035

0,005

4

TDK

653

1,1,1-trikloroetan (metilkloroform)

71-55-6

200-756-3

 

 

 

 

555

100

2

Y, BAT, EU

654

1,1,2-trikloroetan

79-00-5

201-166-9

3

 

 

 

55

10

4

K

655

trikloroetilen

79-01-6

201-167-4

3

 

 

 

270

50

4

Y, BAT

656

triklorofenol (vsi izomeri razen 2,4,6-triklorofenola)

in soli

25167-82-2

246-694-0

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

 

657

triklorofluorometan (R 11)

75-69-4

200-892-3

 

 

 

 

5600

1000

4

Y

658

triklorometan (kloroform)

67-66-3

200-663-8

3

 

 

 

10

2

 

K, EU

659

triklorometansulfenil klorid

594-42-3

209-840-4

 

 

 

 

0,8

 

 

 

660

trikloronaftalen

1321-65-9

215-321-3

 

 

 

 

5 (I)

 

 

K

661

trikloronitro metan (kloropikrin)

76-06-2

200-930-9

 

 

 

 

0,7

0,1

1

 

662

a,a,a-triklorotoluen

98-07-7

202-634-5

2

 

 

 

0,1

0,012

4

TDK

663

1,1,2-trikloro-1,2,2-trifluoroetan (R 113)

76-13-1

200-936-1

 

 

 

 

3800

500

4

 

664

trikrezilfosfat, ooo-

78-30-8

201-103-5

 

 

 

 

0,1

 

 

K

665

2,4,5-trimetilanilin

137-17-7

205-282-0

2

 

 

 

1

 

 

K

666

1,2,3-trimetilbenzen                             

526-73-8

208-394-8

 

 

 

 

100

20

 

EU

667

1,3,5-trimetilbenzen (mesiliten)          

108-67-8

203-604-4

 

 

 

 

100

20

 

EU

668

1,2,4-trimetilbenzen                             

95-63-6

202-436-9

 

 

 

 

100

20

 

EU

669

3,5,5-trimetil-2-cikloheksen-1-on (izoforon)

78-59-1

201-126-0

3

-

-

-

11

2

1

K, Y

670

trimetil fosfit

121-45-9

204-471-5

 

 

 

 

2,6

 

 

 

671

2,2,4-trimetilheksametilen-1,6-diizocianat

16938-22-0

241-001-8

 

 

 

 

0,04

 

 

 

672

2,4,4-trimetilheksametilen-1,6-diizocianat

15646-96-5

239-714-4

 

 

 

 

0,04

 

 

 

673

trinikljev disulfid (trinikljev sulfid)

12035-72-2

234-829-6

1

 

 

 

glej nikelj

 

 

674

2,4,6-trinitrofenol (pikrinska kislina) 

88-89-1

201-865-9

 

 

 

 

0,1 (I)

 

1

K, EU

675

2,4,6-trinitrotoluen (vsi izomeri) (TNT)

118-96-7

204-289-6

3

 

 

 

0,09

0,01

4

K

676

umetna mineralna vlakna

 

 

 

 

 

 

500000 vl/m3

 

 

 

677

uranove spojine

 

231-170-6

 

 

 

 

0,25 (I)

 

4

 

678

valeraldehid

110-62-3

203-784-4

 

 

 

 

175

 

 

 

679

vanadij

7440-62-2

231-171-1

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

 

680

vanadijev karbid

12070-10-9

235-122-5

 

 

 

 

0,5 (I)

 

 

 

681

vanadijev pentoksid

1314-62-1

215-239-8

 

 

 

 

0,05 (A)

 

4

 

682

vinil acetat

108-05-4

203-545-4

3

 

 

 

35

10

1

 

683

vinil klorid (kloroetilen)

- obstoječe naprave za proizvodnjo VC in PVC

- ostalo

75-01-4

200-831-0

1

 

 

 

 

7,77

 

5

 

3

 

2

4

TDK, EKA, EU

684

N-vinil-2-pirolidon

88-12-0

201-800-4

3

-

-

-

0,5

0,1

4

K

685

vlaknati materiali, anorganski

 

 

 

 

 

 

glej umetna mineralna vlakna

 

 

686

vodikov azid

7782-79-8

231-965-8

 

 

 

 

0,18

0,1

1

 

687

vodikov bromid

10035-10-6

233-113-0

 

 

 

 

6,7

2

1

EU

688

vodikov cianid (cianovodikova kislina)

74-90-8

200-821-6

 

 

 

 

2,1

 

2

K, BAT

689

vodikov fluorid (fluorovodik)

7664-39-3

231-634-8

 

 

 

 

1,5

1,8

1,5

K, BAT, EU

690

vodikov klorid, brezvodni                    

7647-01-0

231-595-7

 

 

 

 

8

5

2

Y, EU

691

vodikov peroksid

7722-84-1

231-765-0

 

 

 

 

1,4

1

1

 

692

vodikov sulfid

7783-06-4

231-977-3

 

 

 

 

14

10

1

 

693

volfram

7440-33-7

231-143-9

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

694

volframove spojine, netopne

 

 

 

 

 

 

5 (I)

 

 

 

695

volframove spojine, topne

 

 

 

 

 

 

1 (I)

 

 

 

696

warfarin (4-hidroksi-3-(3-okso-1-fenil)butil kumarin)

81-81-2

201-377-6

 

 

 

1

0,5 (I)

 

4

 

697

železov (II) oksid

1345-25-1

215-721-8

 

 

 

 

6 (A)

 

 

 

698

železov (III) oksid

1309-37-1

215-168-2

 

 

 

 

6 (A)

 

 

 

699

železov pentakarbonil

13463-40-6

236-670-8

 

 

 

 

0,8

0,1

4

 

700

živo srebro

7439-97-6

231-106-7

 

 

 

 

0,1

0,01

4

 

BAT

701

živo srebrove spojine (anorganske)

 

 

 

 

 

 

0,1 (I)

 

4

K, BAT

702

živo srebrove spojine (organske)

 

 

 

 

 

 

0,01 (I)

 

4

K, BAT

703

žveplova kislina

7664-93-9

231-639-5

 

 

 

 

1 (I)

 

1

 

704

žveplov dioksid

7446-09-5

231-195-2

 

 

 

 

5

2

1

 

705

žveplov heksafluorid

2551-62-4

219-854-2

 

 

 

 

6000

1000

4

 

706

žveplov pentafluorid

5714-22-7

227-204-4

 

 

 

 

0,25

0,025

1

 

 

 

PRILOGA II

 

2.1. Zavezujoče biološke mejne vrednosti - BAT vrednosti

 


 Ime snovi

Karakteristični pokazatelj

Biološki vzorec

Čas vzorčenja

Biološke mejne vrednosti (BAT)

Aceton

aceton

kri

ob koncu delovne izmene

0,34 mmol/l

(20,0 mg/l)

 

 

urin

ob koncu delovne izmene

38,95 mmol/mol kreatinina*

(20,0 mg/g kreatinina*)

Aluminij

aluminij

urin

ob koncu delovne izmene

200mg/l

Anilin

methemoglobin

kri

ob koncu delovne izmene

0,05 mol MetHb/mol Hb

(5 %)

 

p-aminofenol

urin

ob koncu delovne izmene

10,37 mmol/mol kreatinina*

(10,0 mg/g kreatinina*)

Arzen

(elementarni in anorganske spojine)

arzen

urin

ob koncu delovne izmene ali urin, zbran v 24 urah

0,93 mmol/l

(70 mg/l)

Benzen

benzen

zadnji izdihani zrak

16 ur po končanem delu

4,99 mmol/l

(0,12 ppm)

 

fenol

urin

ob koncu delovne izmene

18,0 mmol/mol kreatinina*

(15,0 mg/g kreatinina*)

2-Bromo-2-kloro-1,1,1-trifluoroetan 

trifluoro ocetna kislina

kri

ob koncu delovne izmene ali po več zaporednih delavnikih

2,5 mg/l

2-Butanon (metiletil keton)

metil etil keton

urin

ob koncu delovne izmene

4,08 mmol/mol kreatinina*

(2,6 mg/g kreatinina*)

p-terc-Butilfenol (PTBP)

PTBP

urin

ob koncu delovne izmene

2 mg/l

Cikloheksan

cikloheksan

izdihani zrak

v času izpostavljenosti

9,15 mol/l

(220 ppm)

 

cikloheksanol

 

kri

v času izpostavljenosti

4,49 mmol/l

(450 mg/l)

 

 

urin

v času druge polovice delovne izmene

3,61 mmol/mol kreatinina*

(3,20 mg/g kreatinina*)

Diklorometan

diklorometan

kri

ob koncu delovne izmene

9,42 mmol/l

(800,0 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

ob koncu delovne izmene

1,46 mmol/l

(35 ppm)

 

karboksihemoglobin

kri

ob koncu delovne izmene

0,05 mol COHb/mol Hb

(5 %)

N,N-

Dimetilformamid

N,N-

dimetilformamid

kri

ob koncu izpostavljenosti, v 4 urah

20,52 mmol/l

(1,50 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

v času izpostavljenosti

41,60 mmol/l

(1 ppm)

 

N-metilformamid

kri

ob koncu delovne izmene

16,93 mmol/l

(1,0 mg/l)

 

 

urin

ob koncu delovne izmene

76,6 mmol/mol kreatinina*

(40,0 mg/g kreatinina*)

Dinitro-o-krezol

dinitro-o-kreazol

kri

ob koncu delovne izmene

0,05 mmol/l

(10,0 mg/l)

Endrin

endrin

kri

ni pomemben

26,25 nmol/l

(10,0 mg/l)

Etilbenzen

etilbenzen

kri

v času izpostavljenosti

4,13 mmol/l

(1,50 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

16 ur po končanem delu

83,20 mmol/l

(2 ppm)

 

mandljeva kislina

urin

ob koncu delovne izmene in ob koncu delovnega tedna

1,12 mol/mol kreatinina*

(1,50 g/g kreatinina*)

2-Etoksietanol

etoksiocetna kislina

urin

ob koncu delovne izmene

50 mg/l

2-Etoksietil acetat

etoksiocetna kislina

urin

ob koncu delovne izmene

50 mg/l

Fenol

fenol

urin

ob koncu delovne izmene

0,30 mmol/mol kreatinina*

(250 mg/g kreatinina*)

Fluor

fluoridi

urin

pred delovno izmeno

23,82 mmol/mol kreatinina*

(4,0 mg/g kreatinina*)

 

 

 

ob koncu delovne izmene

41,68 mmol/mol kreatinina*

(7,0 mg/g kreatinina*)

2-Furilmetanal

2-furankarboksilna kislina

urin

v času izpostavljenosti v zadnjih 2 urah del časa

0,20 mmol/mol kreatinina*

(200,0 mg/g kreatinina*)

n-Heksan

n-heksan

kri

v času izpostavljenosti

1,74 mmol/l

(150 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

v času izpostavljenosti

1,66 mmol/l

(40 ppm)

 

2-heksanol

urin

ob koncu delovne izmene

0,22 mmol/mol kreatinina*

(0,20 mg/g kreatinina*)

 

2,5-heksandion

urin

ob koncu delovne izmene

5,25 mmol/mol kreatinina*

(5,30 mg/g kreatinina*)

2-Heksanon

2,5-heksandion in 4,5-dihidroksi-2-heksanon

urin

ob koncu delovne izmene

5 mg/l

Kadmij

kadmij

kri

ni pomemben

0,09 mmol/l

(10 mg/l)

 

 

urin

enkratni vzorec ali urin, zbran v 24 urah

10,06 mmol/mol kreatinina*

(10 mg/g kreatinina*)

Karbaril

naftol

urin

ob koncu delovne izmene

2,97 mmol/mol kreatinina*

(1,0 mg/g kreatinina*)

Klorobenzen

skupen 4-klorokatehol

urin

pred naslednjim delovnim dnem

70 mg/g kreatinina*

 

skupen 4-klorokatehol

urin

ob koncu delovne izmene

300 mg/g kreatinina*

Krom

(topne spojine)

krom

urin

enkratni vzorec ob koncu delovne izmene

65,27 mmol/mol kreatinina*

(30 mg/g kreatinina*)

Ksilen

ksilen

kri

ob koncu delovne izmene

14,13 mmol/l

(1,50 mg/l)

 

metilhipurna kislina

kri

ob koncu delovne izmene

0,88 mol/mol kreatinina*

(1,50 g/g kreatinina*)

Lindan

lindan

kri

po izpostavljenosti v času 1 meseca

68,77 nmol/l

(20,0 mg/l)

Metanol

metanol

urin

ob koncu delovne izmene

24,7 mmol/mol kreatinina*

(7,0 mg/g kreatinina*)

4-Metilpentan-2-on

4-metilpentan-2-on

urin

ob koncu delovne izmene

3,5 mg/l

Metil živo srebro

živo srebro

kri

ni pomemben

0,50 mmol/l

(100 mg/l)

Nikelj

(topne spojine)

nikelj

plazma

ob koncu delovne izmene

0,17 mmol/l

(10 mg/l)

 

 

urin

ob koncu delovne izmene

134,87 mmol/mol kreatinina*

(70 mg/g kreatinina*)

Nitrobenzen

methemoglobin

kri

ob koncu delovne izmene

0,05 mol MetHb/mol Hb

(5 %)

 

p-nitrofenol

urin

ob koncu delovne izmene

4,07 mmol/mol kreatinina*

(5,0 mg/g kreatinina*)

Ogljikov disulfid

jodoazidni test

urin

ob koncu delovne izmene

Vašak indeks

E = 6,5

 

2-tio-tiazolidin-4-karboksilna kislina (TTCA)

urin

ob koncu delovne izmene

3,47 mmol/mol kreatinina*

(5 mg/g kreatinina*)

Ogljikov monoksid

karboksihemoglobin

kri

ob koncu delovne izmene

0,05 mol COHb/mol Hb

(5 %)

 

ogljikov monoksid

kri

ob koncu delovne izmene

0,56 mol/l

(12,5 ml/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

ob koncu delovne izmene

0,75 mmol/l

(18 ppm)

Paration

p-nitrofenol

urin

ob koncu delovne izmene

1,63 mmol/mol kreatinina*

(2,0 mg/g kreatinina*)

2-Propanol

aceton

kri

ob koncu delovne izmene

50 mg/l

 

aceton

urin

ob koncu delovne izmene

50 mg/l

Stiren

stiren

kri

16 ur po končanem delu

0,19 mmol/l

(20,0 mg/l)

 

 

mešani izdihani zrak

16 ur po končanem delu

 

v času izpostavljenosti

1,66 mmol/l

(40 ppb)

0,75 mmol/l

(18 ppm)

 

mandljeva kislina

urin

ob koncu delovne izmene

0,74 mol/mol kreatinina*

(1,0 g/g kreatinina*)

 

fenilglioksilna kislina

urin

ob koncu delovne izmene

0,18 mol/mol kreatinina*

(240,0 mg/g kreatinina*)

Svinec

(elementarni in anorganske spojine)

svinec

kri

ni pomemben

1,93 mmol/l

(400 mg/l) - moški

1,45mmol/l

(300 mg/l) - ženske

 

 

urin

enkratni vzorec ali urin, zbran v 24 urah

43,68 mmol/mol kreatinina*

(80 mg/g kreatinina*)

 

dehidrataza-

d aminolevulinske kisline

kri

ni pomemben

15 U/l E

 

protoporfirin v eritocitih

kri

po 2-3 mesečni izpostavljenosti (vzorec zaščititi pred svetlobo)

2,67 mmol/l E

(1,50 mg/l E)

Svinčev tetraetil

svinec

urin

enkratni vzorec ali urin, zbran v 24 urah

43,68 mmol/mol kreatinina*

(80 mg/g kreatinina*)

Svinčev tetrametil

svinec

urin

enkratni vzorec ali urin, zbran v 24 urah

43,68 mmol/mol kreatinina*

(80 mg/g kreatinina*)

Tetrahidrofuran

tetrahidrofuran

urin

ob koncu delovne izmene

8 mg/l

Tetrakloroetilen

tetrakloroetilen

 

kri

16 ur po končanem delu

6,03 mmol/l

(1,0 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

16 ur po končanem delu

0,42 mmol/l

(10 ppm)

Tetraklorometan

tetraklorometan

zadnji izdihani zrak

ob koncu delovne izmene

1,6 ml/m3

 

tetraklorometan

kri

ob koncu delovne izmene, po več zaporednih delavnikih

70 mg/l

Toluen

toluen

kri

ob koncu delovne izmene

10,85 mmol/l

(1,0 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

V času izpostavljenosti

0,83 mmol/l

(20 ppm)

 

hipurna kislina

urin

ob koncu delovne izmene

1,58 mol/mol kreatinina*

(2,50 g/g kreatinina*)

 

o-krezol

urin

ob koncu delovne izmene

1,05 mol/mol kreatinina*

(1,0 mg/g kreatinina*)

1,1,1-Trikloroetan

1,1,1-trikloroetan

kri

16 ur po končanem delu

4,12 mmol/l

(550 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

16 ur po končanem delu

0,87 mmol/l

(21 ppm)

 

trikloroetanol

urin

ob koncu delovne izmene

22,71 mmol/mol kreatinina*

(30,0 mg/g kreatinina*)

Trikloroetilen

trikloroetilen

kri

16 ur po končanem delu

0,30 mmol/l

(0,04 mg/l)

 

 

zadnji izdihani zrak

16 ur po končanem delu;

ob koncu delovnega tedna

20,80 mmol/l

(0,5 ppm)

 

trikloroetanol

kri

ob koncu delovne izmene in ob koncu delovnega tedna

26,77 mmol/l

(4,0 mg/l)

 

 

urin

ob koncu delovne izmene in ob koncu delovnega tedna

94,63 mmol/mol kreatinina*

(125 mg/g kreatinina*)

 

trikloroocetna kislina

urin

ob koncu delovne izmene in ob koncu delovnega tedna

51,92 mmol/mol kreatinina*

(75,0 mg/g kreatinina*)

Vodikov cianid (HCN);

cianidi in alifatski nitrili

tiocianati

urin

urin, zbran v 24 urah

0,11 mmol/24 ur

(6,5 mg/24 ur)

 

razmerje med tiocianati v urinu (mg/g kreatinina) in karboksihemoglobinom v krvi

urin in kri

urin in kri, odvzeta ob koncu delovne izmene

£ 3

Vodikov fluorid in anorganske fluorove spojine (fluor)

fluorid

urin

ob koncu delovne izmene

7,0 mg/g kreatinina*

 

 

urin

16 ur po končanem delu

4,0 mg/g kreatinina *

Živo srebro (elementarno in anorganske spojine)

živo srebro

 

kri

ni pomemben

0,15 mmol/l

(30 mg/l)

 

 

urin

enkratni vzorec ali urin, zbran v 24 urah

28,20 mmol/mol kreatinina*

(50 mg/g kreatinina*)

Živo srebro (organske živo srebrove spojine)

živo srebro

kri

ni pomembno

100 mg/l

 

*Rezultati, ki so izraženi s kreatininom, se pri koncentraciji kreatinina < 0,5 g/l in > 3,0 g/l, ne upoštevajo.

 

 

 

2.2. EKA vrednosti

 

 

ALKALIJSKI KROMATI – VI

 

 

 

 

zrak

CrO3 (mg/m3)

čas  vzorčenja pri daljši izpostavljenosti:

po več zaporednih delavnikih

 

eritrociti*

krom (mg/l krvi z vsemi sestavinami)

čas vzorčenja:

ob koncu delovne izmene

 

urin*

krom (mg/l)

0,03

0,05

0,08

0,10

9

17

25

35

12

20

30

40

* ne velja za izpostavljenost dimu pri varjenju

 

 

ARZENOV TRIOKSID; DIARZENOV TRIOKSID [CAS št. 1327-53-3]

 

 

 

zrak

arzen (mg/m3)

čas vzorčenja: ob koncu delovne izmene

 

urin

arzen (mg/m3)

10

50

100

50

90

130

 

 

BENZEN [CAS št. 71-43-2]

 

zrak

benzen

čas vzorčenja: ob koncu delovne izmene

ml/m3 (ppm)

mg/m3

kri z vsemi sestavinami

benzen (mg/l)

s-fenil merkapturjeva kislina (mg/kreatinin)

trans,trans-mukonova kislina (mg/l)

0,3

0,6

0,9

1,0

2,0

4,0

6,0

1,0

2,0

3,0

3,3

6,5

13,0

19,5

0,9

2,4

4,4

5,0

14,0

38,0

-

0,010

0,025

0,040

0,045

0,090

0,180

0,270

-

1,6

-

2,0

3,0

5,0

7,0

 

 

ELITEN OKSID [CAS št. 75-21-8]

 

zrak

etilen oksid

čas vzorčenja: v času druge polovice izmene

čas vzorčenja: ni pomemben

 

ml/m3 (ppm)

mg/ m3

alveolarni zrak

etilen oksid

kri

hidroksietilvalin* (mg/l)

ml/m3  (ppm)

mg/ m3

 

0,5

1,0

2,0

0,92

1,83

3,66

0,12

0,24

0,48

0,22

0,44

0,88

45

90

180

* - umerjeno po Törnqvistu

 

HIDRAZIN [CAS št. 302-01-2]

 

Zrak

hidrazin

čas vzorčenja: ob koncu delovne izmene

ml/m3 (ppm)

mg/m3

urin

mg hidrazina/g kreatinina

plazma

hidrazin (mg/l)

0,01

0,02

0,05

0,08

0,10

0,013

0,026

0,065

0,104

0,130

35

70

200

300

380

27

55

160

270

340

 

 

KOBALT [CAS št. 7440-48-4]

 

 

čas vzorčenja: ni pomemben

Zrak

kobalt (mg/m3)

kri z vsemi sestavinami

kobalt (mg/m3)

urin

kobalt (mg/m3)

50

100

500

2,5

5

25

30

60

300

 

 

NIKELJ [CAS št. 7440-02-0]

(kovina, -oksid, -karbonat, -sulfid, sulfidne rude)

 

 

 

zrak

nikelj (mg/m3)

čas vzorčenja: po več zaporednih delavnikih

 

urin

nikelj (mg/m3)

100

300

500

15

30

45

 

 

PENTAKLORFENOL [CAS št. 87-86-5]

 

čas vzorčenja: ni pomemben

Zrak

pentaklorfenol (mg/m3)

urin

pentaklorfenol (mg/m3)

serum/plazma

 pentaklorfenol (mg/m3)

0,05

0,10

300

600

1000

1700

 

VINILKLORID [CAS št. 75-01-4]

zrak

vinilklorid

čas vzorčenja: po več zaporednih delavnikih

 

ml/m3 (ppm)

mg/m3

urin

tiodiglikolna kislina (mg/24h)

1

2

4

8

16

2,6

5,2

10

21

41

1,8

2,4

4,5

8,2

10,6

        PRILOGA III


                            Prepovedi

        Prepovedana je proizvodnja, izdelava ali uporaba
  kemičnih snovi in dejavnosti, ki vključujejo spodaj navedene
      kemične snovi. Prepoved ne velja, če je kemična snov
prisotna v drugi kemični snovi, ali če je sestavni del odpadkov,
      kolikor je vsebnost posamične kemične snovi nižja od
                  določenega masnega odstotka.

     A) Kemične snovi
_________________________________________________________________
Ime snovi             EINECS št.        CAS št.    Masni odstotki
_________________________________________________________________
2-naftilamin in
njegove soli          202-080-4         91-59-8        0,1 %
4-aminobifenil in
njegove soli          202-177-1         92-67-1        0,1%
benzidin in
njegove soli          202-199-1         92-87-5        0,1%
4-nitrodifenil        202-204-7         92-93-3        0,1%
_________________________________________________________________


                     Kazalo po CAS številkah

_________________________________________________________________
CAS št.       Kemijsko ime snovi
_________________________________________________________________
50-00-0       formaldehid
50-29-3       DDT (1,1,1-triklor-2,2-bis(4-klorofenil)etan)
              (klofenotan)
50-32-8       benzo(a)piren (benzo (d,e,f)krizen)
50-78-2       o-acetilsalicilna kislina
54-11-5       nikotin
55-38-9       fention (ISO) (O,O-dimetil-O-(4-metiltio-m-
              tolil)tiofosfat)
55-63-0       glicerin trinitrat (nitroglicerin)
56-23-5       tetraklorometan (tetrakloroogljik)
56-35-9       bis(tributilkositrov) oksid
56-38-2       paration (ISO) (O,O-dietil-O,4-
              nitrofeniltiofosfat)
57-14-7       N,N-dimetil hidrazin
57-24-9       strihnin
57-74-9       klordan (ISO) (1,2,4,5,6,7,8,8-oktakloro-
              3a,4,7,7a-tetrahidro-4,7-metanoindan)
58-89-9       lindan (gama-1,2,3,4,5,6-heksaklorocikloheksan)
58-90-2       2,3,4,6-tetraklorofenol
60-29-7       dietil eter (eter)
60-57-1       dieldrin (ISO)
61-82-5       amitrol (ISO) (1,2,4-triazol-3-ilamin)
62-53-3       anilin
62-73-7       diklorvos (ISO) (2,2-diklorovinildimetilfosfat)
62-74-8       natrijev fluoroacetat
62-75-9       dimetil nitrozamin
63-25-2       karbaril (ISO) (1-naftilmetil karbamat)
64-17-5       etanol (etilalkohol)
64-18-6       mravljična kislina
64-19-7       ocetna kislina
64-67-5       dietilsulfat
67-56-1       metanol (metil alkohol)
67-63-0       2-propanol (izopropilalkohol)
67-64-1       aceton (2-propanon)
67-66-3       triklorometan (kloroform)
67-68-5       dimetil sulfoksid
67-72-1       heksakloroetan
68-11-1       tioglikolna kislina
68-12-2       N,N-dimetilformamid
71-36-3       1-butanol
71-41-0       1-pentanol
71-43-2       benzen
71-55-6       1,1,1-trikloroetan (metilkloroform)
72-20-8       endrin (ISO) (1,2,3,4,10,10-heksakloro-6,7-
              epoksi-1,4:5,8-dimetanonaftalen)
72-43-5       metoksiklor (DMDT)
74-87-3       klorometan (metilklorid)
74-88-4       metiljodid (jodometan)
74-89-5       metilamin
74-90-8       vodikov cianid (cianovodikova kislina)
74-93-1       metantiol (metilmerkaptan)
74-97-5       bromoklorometan
74-98-6       propan
74-99-7       metil acetilen
75-00-3       kloroetan (etilklorid)
75-01-4       vinil klorid (kloroetilen)
75-04-7       etilamin
75-05-8       acetonitril
75-07-0       acetaldehid (etanal)
75-08-1       etantiol (etilmerkaptan)
75-09-2       diklorometan (metilen klorid)
75-12-7       formamid
75-15-0       ogljikov disulfid
75-21-8       etilen oksid (oksiran)
75-28-5       izo-butan
75-31-0       2-aminopropan (izopropilamin)
75-34-3       1,1-dikloroetan (etiliden diklorid)
75-35-4       1,1-dikloroeten (dikoroetilen)
75-43-4       diklorofluorometan (R21)
75-44-5       karbonil klorid (fosgen)
75-45-6       klorodifluorometan (R 22)
75-47-8       jodoform
75-52-5       nitrometan
75-55-8       2-metilaziridin (propilenimin)
75-56-9       1,2-epoksipropan (propilen oksid)
75-61-6       dibromodifluorometan
75-63-8       bromotrifluorometan (R 13 B1)
75-64-9       1,1-dimetiletilamin
75-65-0       2-metil-2-propanol (terc-butilalkohol)
75-68-3       1-kloro-1,1-difluoroetan (R 142b)
75-69-4       triklorofluorometan (R 11)
75-71-8       diklorodifluorometan (R12)
75-72-9       klorotrifluorometan (R 13)
75-74-1       svinčev tetrametil
75-83-2       2,2-dimetilbutan
75-84-3       2,2-dimetil-1-propanol
75-85-4       2-metilbutanol-2 (2-metil-2-butanol - pentanol)
75-99-0       2,2-dikloropropionska kislina (dalapon)
76-01-7       pentakloroetan
76-06-2       trikloronitro metan (kloropikrin)
76-11-9       1,1,1,2-tetrakloro-2,2-di-fluoroetan (R 112a)
76-12-0       1,1,2,2-tetrakloro-1,2-difluoroetan (R112)
76-13-1       1,1,2-trikloro-1,2,2-trifluoroetan (R 113)
76-14-2       1,2-dikloro-1,1,2,2-tetra-fluoroetan (R 114)
76-22-2       kafra
76-38-0       metoksifluran
76-44-8       heptaklor (ISO) (1,4,5,6,7,8,8-heptakloro-
              3a,4,7,7a-tetrahidro-4,7-metanoindan)
77-73-6       3a,4,7,7a-tetrahidro-4,7-metanoinden
77-78-1       dimetil sulfat
78-00-2       svinčev tetraetil
78-10-4       tetraetilsilikat
78-30-8       trikrezilfosfat, ooo-
78-34-2       dioksation (ISO)
78-59-1       3,5,5-trimetil-2-cikloheksen-1-on (izoforon)
78-78-4       izopentan (metil butan)
78-81-9       izo-butilamin
78-83-1       izo-butanol
78-92-2       2-butanol
78-93-3       butanon (etilmetil keton)
78-95-5       kloroaceton
79-00-5       1,1,2-trikloroetan
79-01-6       trikloroetilen
79-04-9       kloroacetil klorid
79-06-1       akrilamid
79-09-4       propionska kislina
79-11-8       kloroocetna kislina
79-20-9       metil acetat
79-24-3       nitroetan
79-27-6       1,1,2,2-tetrabromoetan (acetilentetrabromid)
79-29-8       2,3-dimetilbutan
79-34-5       1,1,2,2-tetrakloroetan
79-46-9       2-nitropropan
80-62-6       metil metakrilat
81-16-3       2-amino-1-naftilsulfonska kislina
81-81-2       warfarin (4-hidroksi-3-(3-okso-1-fenil)butil
              kumarin)
83-26-1       pindon (2-pilovaloilindan-1,3-dion)
83-79-4       rotenon
84-61-7       dicikloheksil ftalat
84-66-2       dietil ftalat
85-00-7       diquat dibromid (ISO)
85-44-9       anhidrid ftalne kisline
85-68-7       benzil-n-butil ftalat
86-50-0       azinfos-metil (ISO) (O,O-dimetil S-((4-okso-
              1,2,3-benzotriazin-3(4H)-il)metil)ditiofosfat)
86-88-4       antu ISO (1-(1-naftil)-2-tiosečnina)
87-62-7       2,6-ksilidin
87-86-5       pentaklorofenol
88-12-0       N-vinil-2-pirolidon
88-72-2       2-nitrotoluen
88-89-1       2,4,6-trinitrofenol (pikrinska kislina)
89-72-5       2-sek-butilfenol
90-04-0       2-metoksi anilin (o-anisidin)
90-13-1       1-kloronaftalen
91-08-7       2,6-diizocianatotoluen
91-20-3       naftalen
91-58-7       2-kloronaftalen
91-94-1       3,3'-diklorobenzidin
91-95-2       3,3-diaminobenzidin
92-52-4       bifenil (difenil)
93-76-5       2,4,5-T (ISO) (2,4,5-triklorofenoksiocetna
              kislina)
94-36-0       dibenzen peroksid (benzoil peroksid)
94-75-7       2,4-D (ISO) (2,4-diklorofenoksi ocetna kislina)
95-13-6       inden
95-50-1       1,2-diklorobenzen (o-diklorobenzen)
95-53-4       o-toluidin
95-54-5       o-fenilendiamin
95-63-6       1,2,4-trimetilbenzen
95-68-1       2,4-ksilidin
95-69-2       4-kloro-o-toluidin
95-73-8       2,4-diklorotoluen
95-80-7       4-metil-m-fenilendiamin (2,4-toluendiamin)
96-12-8       1,2-dibromo-3-kloropropan
96-14-0       3-metilpentan
96-22-0       pentan-3-on (pentanon-3-on)
96-33-3       metil akrilat
96-34-4       metil kloroacetat (metilester kloocetne kisline)
97-63-2       etil metakrilat
97-77-8       disulfiram
97-86-9       2-metilpropil metakrilat
98-00-0       furfuril alkohol
98-01-1       2-furilmetanal
98-07-7       a,a,a-triklorotoluen
98-51-1       p-terc-butiltoluen
98-54-4       (p)-terc-butilfenol (PTBP)
98-82-8       izopropil benzen (kumen)
98-83-9       izopropenilbenzen
98-87-3       a,a-diklorotoluen (benzalklorid)
98-88-4       benzoil klorid
98-95-3       nitrobenzen
99-08-1       3-nitrotolen
99-55-8       2-amino-4-nitrotoluen
99-99-0       4-nitrotoluen
100-00-5      1-kloro-4-nitro benzen
100-01-6      4-nitroanilin
100-37-8      2-dietilaminoetanol
100-41-4      etilbenzen
100-42-5      stiren
100-44-7      a-klorotoluen (benzil klorid)
100-61-8      N-metilanilin
100-63-0      fenilhidrazin
100-74-3      4-etilmorfolin
101-14-4      2,2'-dikloro-4,4'-metilen dianilin (4,4'-metilen-
              bis-(2-kloroanilin)
101-61-1      4,4'-metilen-bis(N,N-dimetilanilin)
101-68-8      difenilmetan-4,4'-diizocianat
101-77-9      4,4'-diaminodifenilmetan
101-80-4      4,4'-oksidianilin
101-84-8      difenil eter
102-54-5      ferocen
102-71-6      trietanolamin
102-81-8      2-(di-n-butilamino)etanol
103-11-7      2-etilheksil akrilat
103-71-9      fenilizocianat
104-94-9      4-metoksi anilin (p-anisidin)
105-39-5      etil kloroacetat
105-46-4      2-butil acetat
105-60-2      e-kaprolaktam
106-35-4      heptan-3-on (etil butil keton)
106-46-7      1,4-diklorobenzen (p-diklorobenzen)
106-47-8      p-kloroanilin
106-49-0      p-toluidin
106-50-3      p-fenilendiamin
106-51-4      p-benzokinon (kinon)
106-68-3      oktan-3-on
106-89-8      1-kloro-2,3-epoksi propan (epiklorohidrin)
106-93-4      1,2-dibromoetan (etilendibromid)
106-97-8      butan
106-99-0      1,3-butadien
107-02-8      akrilaldehid (akrolein)
107-05-1      3-kloropropen (alil klorid)
107-06-2      1,2-dikloroetan
107-07-3      2-kloroetanol (etilenklorhidrin)
107-11-9      alilamin
107-13-1      akrilonitril (vinilcianid)
107-15-3      1,2-diaminoetan (etilendiamin)
107-18-6      alilalkohol
107-19-7      prop-2-in-1-ol (propargilalkohol)
107-20-0      kloroacetaldehid
107-21-1      etandiol (glikol)
107-31-3      metil formiat
107-41-5      2-metil-2,4-pentandiol
107-49-3      TEPP (ISO) (tetraetil pirofosfat)
107-66-4      di-n-butilhidrogen fosfat
107-83-5      2-metilpentan
107-87-9      pentan-2-on
107-98-2      1-metoksi-2-propanol (propilenglikol monometil
              eter)
108-03-2      1-nitropropan
108-05-4      vinil acetat
108-10-1      4-metilpentan-2-on (metil izobutil keton)
108-11-2      4-metilpentan-2-ol (metilamil alkohol)
108-18-9      diizopropilamin
108-20-3      diizopropil eter
108-21-4      izopropilacetat
108-23-6      izopropilkloro formiat
108-24-7      anhidrid ocetne kisline (acetanhidrid)
108-31-6      anhidrid maleinske kisline
108-44-1      m-toluidin
108-46-3      1,3-dihidroksi benzen (resorcin)
108-65-6      2-metoksi-1-metiletil acetat
108-67-8      1,3,5-trimetilbenzen (mesiliten)
108-83-8      2,6-dimetilheptan-4-on (diizobutil keton)
108-84-9      1,3-dimetilbutilacetat
108-87-2      metilcikloheksan
108-88-3      toluen
108-90-7      klorobenzen
108-91-8      cikloheksilamin
108-93-0      cikloheksanol
108-94-1      cikloheksanon
108-95-2      fenol
108-98-5      benzentiol
109-02-4      4-metilmorfolin
109-59-1      2-izopropoksietanol (C2H12O2)
109-60-4      propilacetat
109-66-0      n-pentan (pentan)
109-69-3      1-klorobutan
109-73-9      1-aminobutan (butilamin)
109-79-5      butantiol
109-86-4      2-metoksi etanol (metilglikol)
109-87-5      dimetoksimetan
109-89-7      dietilamin
109-94-4      etilformiat
109-99-9      tetrahidrofuran
110-12-3      5-metil-2-heksanon
110-19-0      izo-butil acetat
110-43-0      heptan-2-on (2-heptanon)
110-49-6      2-metoksietil acetat (metilglikol acetat)
110-54-3      n-heksan
110-62-3      valeraldehid
110-63-4      1,4-butandiol
110-80-5      2-etoksietanol (etilglikol)
110-82-7      cikloheksan
110-83-8      cikloheksen
110-85-0      piperazin
110-86-1      piridin
110-91-8      morfolin
111-15-9      2-etoksietil acetat
111-30-8      glutardialdehid
111-42-2      dietanolamin
111-43-3      di-n-propil eter
111-44-4      2,2'-diklorodietil eter
111-46-6      dietilen glikol
111-76-2      2-butoksietanol (butilglikol)
111-92-2      di-n-butilamin
111-96-6      dietilenglikoldimetil eter
112-07-2      2-butoksietil acetat (butilglikol acetat)
112-34-5      2-(2-butoksietoksi)etanol (butil dietilenglikol)
114-26-1      propoksur (ISO) (2-
              izopropoksifenilmetilkarbamat)
115-10-6      dimetil eter
115-29-7      endosulfan (ISO) (1,2,3,4,7,7-heksaklor-8,9,10-
              trinobron-2-en-5,6-ilen dimetil sulfit)
115-86-6      trifenil fosfat
115-90-2      fensulfotion (ISO) (O,O-dietil-O-(4-
              metilsulfinilfenil)tiofosfat)
117-81-7      di-(2-etilheksil)-ftalat (DEHP)
118-52-5      1,3-dikloro-5,5-dimetil hidantoin
118-96-7      2,4,6-trinitrotoluen (vsi izomeri) (TNT)
119-12-0      O,O-dietil-O-(1,6-dihidro-6-okso-1-
              fenilpiridazin-3-il) tiofosfat
119-90-4      3,3'-dimetoksi benzidin (o-dianizidin)
119-93-7      3,3'-dimetilbenzidin (o-tolidin)
120-71-8      2-metoksi-5-metilanilin (p-kresidin)
120-80-9      1,2-dihiroksi benzen (pirokatehol)
120-82-1      1,2,4-triklorobenzen
120-92-3      ciklopentanon
121-21-1      piretrin I (ester 2,2-dimetil-3-(2-metilprop-1-
              enil)ciklopropan-karbonilne kisline- o-(+)cis-
              4(3-metil-21-2-(penta-2,4-dienil)ciklopent-2-en-
              1-on)
121-29-9      piretrin II (ester 2,2-dimetil-3-(3-metoksi-2-
              metil-3-okso-prop-1-enil)ciklopropankarbonilne
              kisline-O-(+)cis-4-(3-metil-2-2-(penta-4,4-
              dienil)ciklopent-2-en-1-on)
121-44-8      trietilamin
121-45-9      trimetil fosfit
121-69-7      N,N-dimetilanilin
121-75-5      malation (ISO) (1,2-bis(etoksi karbonil)etil-O,O-
              dimetil ditiofosfat)
121-82-4      perhidro-1,3,5-trinitro-1,3,5-triazin
122-14-5      fenitrotion (ISO) (O,O-dimetil-(4-nitro-m-
              tolil)tiofosfat)
122-39-4      difenilamin
122-60-1      1,2-epoksi-3-fenoksipropan (fenil glicidil eter)
123-19-3      heptan-4-on (4-heptanon) (dipropilketon)
123-31-9      1,4-dihidroksi benzen (hidrokinon)
123-42-2      4-hidroksi-4-metilpentan-2-on (diaceton alkohol)
123-51-3      3-metilbutanol-1
123-72-8      butiraldehid
123-73-9      2-butenal (krotonaldehid)
123-86-4      n-butil acetat
123-91-1      1,4-dioksan (1,4-dioksan-2,3-diil-O,O,O',O'-
              tetraetil bis(ditiofosfat))
123-92-2      izopentilacetat
123-92-2      3-metilbutilacetat
124-09-4      heksametilen diamin
124-38-9      ogljikov dioksid
124-40-3      dimetilamin
126-73-8      tri-n-butilfosfat (tributil fosfat)
126-99-8      2-kloro-1,3-butadien (kloropren)
127-18-4      tetrakloroetilen (perkloroetilen)
127-19-5      N,N-dimetilacetamid
127-20-8      natrijeva sol 2,2-dikloropropionske kisline
              (natrijev 2,2-dikloropropionat)
128-37-0      2,6-di-terc-butil-p-krezol
131-17-9      dialil ftalat
133-06-2      kaptan (ISO)
134-32-7      1-naftilamin
137-05-3      metil ciano akrilat
137-17-7      2,4,5-trimetilanilin
137-26-8      tiram (bis(N,N-dimetil tiokarbamoil)disulfid)
137-32-6      2-metilbutanol-1
139-65-1      4,4'-tiodianilin
140-88-5      etil akrilat
141-32-2      n-butil akrilat
141-43-5      2-aminoetanol (etanolamin)
141-66-2      dikrotofos (ISO) ((Z)-(2-dimetilkarbamoil-1-
              metilvinil) dimetil fosfat)
141-78-6      etil acetat
141-79-7      4-metil-3-penten-2-on (mesitil oksid)
142-82-5      heptan
144-62-7      oksalna kislina
148-01-6      dinitolmid
149-26-8      disul (2-(2,4-diklorofenoksi)etil
              hidrogensulfat)
150-76-5      mekinol
151-56-4      etilenimin (aziridin)
151-67-7      2-bromo-2-kloro-1,1,1-trifluoroetan
156-62-7      kalcijev cianamid (karbamonitril, kalcijeva sol
              (1:1))
298-00-0      paration-metil (ISO) (O,O-dimetil-O,4-
              nitrofeniltiofosfat)
298-02-2      forat (ISO) (O,O-dietiletiltiometil ditiofosfat)
298-04-4      disulfoton (ISO) (O,O-dietil-2-etiltioetildi-
              tiofosfat)
299-84-3      fenklorfos (ISO) (O,O-dimetil-O-2,4,5-trikloro
              feniltiofosfat)
299-86-5      krufomat (ISO) (4-terc-butil-2-klorofenil(metil)
              amido fosfat)
300-76-5      naled (ISO) (1,2-dibromo-2,2-dikloroetil dimetil
              fosfat)
301-04-2      svinčev acetat
302-01-2      hidrazin
309-00-2      aldrin (ISO)
330-54-1      diuron (ISO)
333-41-5      diazinon (ISO) (O,O-dietil-O(2-izopropil-6-
              metilpirimidin-4-il) tiofosfat)
334-88-3      diazometan
406-90-6      fluroksen
409-21-2      silicijev karbid
420-04-2      cianamid (karbamonitril)
460-19-5      dinitril oksalne kisline
463-51-4      keten
463-82-1      dimetilpropan (neopentan)
479-45-8      N-metil-2,4,6-N-tetranitro anilin (tetril)
492-80-8      4,4'-karbonimidoil bis (N, N-dimetilanilin)
              (auramin)
504-29-0      2-aminopiridin
506-77-4      cian klorid
523-31-9      dibenzil ftalat
526-73-8      1,2,3-trimetilbenzen
532-27-4      2-kloroacetofenon
534-52-1      DNOC (4,6-dinitro-o-krezol)
536-90-3      3-metoksianilin
540-59-0      1,2-dikloroeten (dikloroetilen)
540-88-5      terc-butil acetat
541-41-3      etil kloroformiat
541-73-1      1,3-diklorobenzen
541-85-5      5-metil-3-heptanon
542-75-6      1,3-dikloropropen
542-83-6      kadmijev cianid
542-92-7      1,3-ciklopentadien
552-30-7      anhidrid trimelitne kisline
556-52-5      2,3-epoksi-1-propanol (glicidol)
558-13-4      ogljikov tetrabromid
563-12-2      etion (ISO) (O,O,O',O'-tetraetil-S,S'-
              metilenbis(ditiofosfat))
563-80-4      3-metilbutan-2-on (metil izopropil keton)
581-89-5      2-nitronaftalen
583-60-8      2-metilcikloheksanon
584-02-1      3-pentanol
584-84-9      2,4-diizocianatotoluen
590-86-3      3-metilbutanal
591-78-6      2-heksanon (metil-n-butilketon)
592-34-7      n-butilkloroformiat (butil ester kloromravljične
              kisline)
593-70-4      klorofluorometan
594-42-3      triklorometansulfenil klorid
594-72-9      1,1-dikloro-1-nitroetan
598-56-1      etildimetilamin
598-75-4      3-metilbutanol-2
598-78-7      2-kloropropionska kislina
600-25-9      1-kloro-1-nitropropan
603-34-9      trifenilamin
606-20-2      2,6-dinitrotoluen
610-39-9      3,4-dinitrotoluen
615-05-4      2,4-diaminoanizol (4-metoksi-1,3-benzendiamin)
620-11-1      3-pentilacetat
624-41-9      2-metilbutilacetat
624-83-9      metil izocianat
625-16-1      amil acetat-terc. (pentil acetat-terc.)
625-16-1      1,1-dimetilpropilacetat
626-17-5      benzen-1,3-dikarbonitril
626-38-0      1-metilbutilacetat
627-13-4      n-propil nitrat
628-63-7      1-pentilacetat (amil acetat)
628-96-6      etilenglikol dinitrat (nitroglikol)
630-08-0      ogljikov monoksid
638-21-1      fenil fosfin
681-84-5      tetrametil ortosilikat
684-16-2      heksafluoroaceton
764-41-0      1,4-diklorobut-2-en
768-52-5      N-izopropilanilin
822-06-0      heksametilen-1,6-diizocianat
838-88-0      4,4'-metilendi-o-toluidin (3,3'-dimetil-4,4'-
              diaminodifenilmetan)
872-50-4      N-metil-2-pirolidon
944-22-9      fonofos (ISO) (O-etilfeniletil ditiofosfonat)
1300-73-8     ksilidin (vsi izomeri, razen 2,4-ksilidina in
              2,6-ksilidina)
1303-28-2     diarzenov pentaoksid
1303-86-2     borov oksid
1305-62-0     kalcijev dihidroksid
1305-78-8     kalcijev oksid
1306-19-0     kadmijev oksid
1306-23-6     kadmijev sulfid
1309-37-1     železov (III) oksid
1309-48-4     magnezijev oksid
1309-48-4     magnezijev oksid
1309-64-4     diantimonov trioksid
1310-73-2     natrijev hidroksid
1313-99-1     nikljev monoksid
1314-06-3     dinikljev trioksid
1314-13-2     cinkov oksid
1314-56-3     difosforjev pentaoksid (fosforjev pentoksid)
1314-61-0     ditantalov pentoksid
1314-62-1     vanadijev pentoksid
1314-80-3     difosforjev pentasulfid (fosforjev pentasulfid)
1319-77-3     krezol (o, m, p)
1321-64-8     pentakloronaftalin
1321-65-9     trikloronaftalen
1321-74-0     divinilbenzen
1327-53-3     diarzenov trioksid (arzenov trioksid)
1330-20-7     ksilen (o, m, p)
1331-28-8     klorostirol (o, m, p)
1333-82-0     kromov trioksid (anhidrid kromove kisline)
1335-32-6     svinčev acetat, bazični
1335-87-1     heksakloronaftalen
1335-88-2     tetrakloronaftalen
1344-28-1     aluminijev oksid
1302-74-5
1344-28-1     aluminijev oksid (dim)
1345-25-1     železov (II) oksid
1461-22-9     tributilkositrov klorid
1477-55-0     a,a'-diamino-1,3-ksilol
1563-66-2     karbofuran (ISO) (2,3-dihidro-2,2-
              dimetilbenzofuran-7-ilmetil karbamat)
1589-47-5     2-metoksi-1-propanol
1712-64-7     izopropil nitrat
1746-01-6     2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioksin
1910-42-5     paraquat diklorid
1912-24-9     atrazin
1983-10-4     tributilkositrov fluorid
2074-50-2     paraquat dimetilsulfat
2104-64-5     O-etil-O-4-nitrofenilfeniltiofosfonat
2155-70-6     tributilkositrov metakrilat
2179-59-1     alil propil disulfid (alil propil sulfid)
2234-13-1     oktakloronaftalen
2238-07-5     diglicidil eter
2431-50-7     2,3,4-trikloro-1-buten (2,3,4-triklorobut-1-en)
2528-36-1     di-n-butilfenil fosfat
2551-62-4     žveplov heksafluorid
2698-41-1     ((2-klorofenil)metilen)malononitril
2699-79-8     sulfuril difluorid
2921-88-2     klorpirifos (ISO) (O,O-dietil-O-(3,5,6-trikloro-
              2-piridil) fosfat
3173-72-6     naftilen-1,5-diizocianat
3333-52-6     tetrametilsukcinonitril
3333-67-3     nikljev karbonat
3689-24-5     sulfoteb (ISO) (O,O,O,O-
              tetraetilditiopirofosfat)
3766-81-2     2-sek-butilfenilmetil karbamat
4098-71-9     3-izocianatometil-3,5,5-trimetilcikloheksil
              izocianat (izoforondi izocianat)
4342-36-3     tributilkositrov benzoat
4464-23-7     kadmijev formiat
4685-14-7     paraquat (ISO) (1,1'-dimetil-4,4'-bipiridin)
5124-30-1     4,4'-metilendicikloheksildiizocianat
              (dicikloheksilmetan-4,4'-diizocianat)
5714-22-7     žveplov pentafluorid
6032-29-7     2-pentanol
6423-43-4     propilenglikol dinitrat
6923-22-4     monokrotofos (ISO) (dimetil 1-metil-2-
              (metilkarbamoil)vinil fosfat)
7429-90-5     aluminij
7439-92-1     svinec
7439-96-5     mangan
7439-97-6     živo srebro
7439-98-7     molibden
7440-02-0     nikelj
7440-03-1     niobij
7440-06-4     platina
7440-22-4     srebro
7440-25-7     tantal
7440-31-5     kositer
7440-33-7     volfram
7440-36-0     antimon
7440-41-7     berilij
7440-43-9     kadmij
7440-50-8     baker
7440-58-6     hafnij
7440-62-2     vanadij
7440-65-5     itrij
7440-67-7     cirkonij
7440-74-6     indij
7440-84-4     kobalt
7446-09-5     žveplov dioksid
7553-56-2     jod
7580-67-8     litijev hidrid
7631-86-9     silikagel
7637-07-2     borov trifluorid
7647-01-0     vodikov klorid
7664-38-2     fosforna kislina
7664-39-3     vodikov fluorid (fluorovodik)
7664-41-7     amoniak
7664-93-9     žveplova kislina
7697-37-2     dušikova (V) kislina
7699-41-4     silicijeva kislina
7719-12-2     fosforjev triklorid
7722-84-1     vodikov peroksid
7722-88-5     tetranatrijev pirofosfat
7723-14-0     tetrafosfor (rdeči fosfor)
7726-95-6     brom
7758-97-6     svinčev kromat
7773-06-0     amonijev sulfamat
7775-11-3     natrijev kromat
7778-18-9     kalcijev sulfat
7778-39-4     arzenova (V) kislina As2O5
7778-50-9     kalijev dikromat
7782-41-4     fluor
7782-42-5     grafit
7782-49-2     selen
7782-50-5     klor
7782-65-2     germanijev tetrahidrid
7782-79-8     dušikovodikova kislina (vodikov azid - HN3)
7782-79-8     vodikov azid
7783-06-4     vodikov sulfid
7783-07-5     selenov hidrid
7784-42-1     arzenov hidrid
7786-34-7     mevinfos (ISO) ((2-metoksikarbonil-1-metil-
              vinil)dimetilfosfat)
7789-00-6     kalijev kromat
7789-06-2     stroncijev kromat
7789-09-5     amonijev dikromat
7789-12-0     natrijev dikromat, dihidrat
7790-79-6     kadmijev fluorid
7790-80-9     kadmijev jodid
7790-91-2     klorotrifluorid
7803-51-2     fosforjev hidrid (fosfin)
7803-52-3     antimonov hidrid (stibin)
8001-35-2     kamfeklor
8003-34-7     piretrin
8006-64-2     terpentinovo olje
8022-00-2     demetonmetil
8052-42-4     bitumen
8065-48-3     demeton
9002-86-2     polivinil klorid
10024-97-2    didušikov monoksid
10025-67-9    dižveplov diklorid
10025-87-3    fosforjev klorid (fosforil klorid)
10026-13-8    fosforjev pentaklorid
10028-15-6    ozon
10035-10-6    vodikov bromid
10049-04-4    klorov dioksid
10102-43-9    dušikov monoksid
10102-44-0    dušikov dioksid
10108-64-2    kadmijev klorid
10124-36-4    kadmijev sulfat
10294-33-4    borov tribromid
10588-01-9    natrijev dikromat
11097-69-1    bifenil - polikloriran (54% klora)
12035-36-8    nikljev dioksid
12035-72-2    trinikljev disulfid (trinikljev sulfid)
12070-10-9    vanadijev karbid
12079-65-1    trikarbonil (eta-ciklopenta-dienil) mangan
12108-13-3    trikarbonil(metilciklopenta-dienil)mangan
12510-42-8    erionit
13360-57-1    dimetil sulfamoil klorid
13424-46-9    svinčev azid
13463-39-3    nikljev tetrakarbonil
13463-40-6    železov pentakarbonil
13463-67-7    titanov dioksid
13494-80-9    telur
13838-16-9    2-kloro-1,1,2-trifluoroetil-difluorometileter
13952-84-6    sek-butilamin
14464-46-1    kristobalit
14484-64-1    ferbam (ISO) (železov tris(dimetilditiokarbamat)
14807-96-6    smukec (lojevec, salovec)
14808-60-7    kremen
14977-61-8    kromov oksiklorid (kromil klorid)
15245-44-0    svinčev-2,4,6-trinitroresorcinat (trizinat)
15468-32-3    tridimit
15646-96-5    2,4,4-trimetilheksametilen-1,6-diizocianat
15922-78-8
3811-73-2     natrijev pirition
16219-75-3    5-etiliden-8,9,10-tri-norborn-2-en
16752-77-5    1-metiltioetilidenaminometil karbamat
16812-54-7    nikljev sulfid
16938-22-0    2,2,4-trimetilheksametilen-1,6-diizocianat
16984-48-8    fluorid (računano kot fluor)
17010-21-8    kadmijev heksafluorosilikat
17570-76-2    svinčev(II)metansulfonat
17702-41-9    dekaboran
19287-45-7    diboran
19624-22-7    pentaboran
20816-12-0    osmijev tetraoksid
21087-64-9    metribuzin (ISO) (4-amino-6-terc-butil-3-
              metiltio-1,2,4-triazin-5-on)
21351-79-1    cezijev hidroksid
21645-51-2    aluminijev hidroksid
22224-92-6    fenamifos (ISO) (etil-(4-metiltio-m-tolil)-N-
              izopropil fosforamidat)
22967-92-6    metil živo srebro
24124-25-2    tributilkositrov linoleat
24468-13-1    2-etilheksil kloroformiat
24613-89-6    kromov (III) kromat (kromova (III) sol kromove
              (VI) kisline)
25013-15-4    metilstiren
25167-82-2    triklorofenol
25639-42-3    metilcikloheksanol
25808-74-6    svinčev heksafluorosilikat
26140-60-3    terfenil
26447-14-3    1,2-epoksi-3-toliloksi propan (kresil
              glicileter)
26628-22-8    natrijev azid
26675-46-7    izofluran
26761-40-0    diizodecil ftalat
26952-21-6    izooktan-1-ol
26952-23-8    dikloropropen
29797-40-8    diklorotoluen
34590-94-8    dipropilenglikolmonometileter
34590-94-8    (2-metoksimetiletoksi)-propanol
35400-43-2    sulprofos (ISO)
36465-76-6    arzenova (III) kislina As2O3
53469-21-9    bifenil - polikloriran (42% klora)
55720-99-5    kloriran difeniloksid
60676-86-0    kremenčevo steklo
61790-53-2    diatomejska zemlja (kremenka), nežgana
68475-76-3    portlandski cement (prah)
68525-86-0    moka
68855-54-9    diatomejska zemlja (kremenka), žgana in
              kremenčev dim
70657-70-4    2-metoksipropilacetat-1
74222-97-2    metil-2-(((((4,6-dimetil-2-
              pirimidinil)amino)karbonil)-
              amino)sulfonil)benzoat
85409-17-2    tributilkositrov naftenat
_________________________________________________________________


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti