Uradni list

Številka 104
Uradni list RS, št. 104/2000 z dne 15. 11. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 104/2000 z dne 15. 11. 2000

Kazalo

4363. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za preskušanje inšpekcijskih vzorcev kemikalij ali embalaž za kemikalije, stran 11054.

Na podlagi 64. člena in v povezavi s prvim odstavkom 27. člena zakona o kemikalijah (Uradni list RS, št. 36/99) izdaja minister za zdravstvo
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za preskušanje inšpekcijskih vzorcev kemikalij ali embalaž za kemikalije
1. člen
Ta pravilnik predpisuje pogoje, ki jih mora izpolnjevati laboratorij, ki opravlja analize/preskuse inšpekcijskih vzorcev kemikalij ali embalaž za kemikalije. Pravilnik ne zajema preskusa za zapirala, varna za otroke.
2. člen
Laboratorij, ki opravlja analize/preskuse inšpekcijskih vzorcev kemikalij ali embalaž za kemikalije, mora imeti ustrezno akreditacijo za izvajanje analiz/preskusov kemikalij ali embalaž za kemikalije.
3. člen
Ne glede na določbe prejšnjega člena, lahko fizikalno-kemijska in toksikološka preskušanja vzorcev kemikalij, ki se izvirno opravljajo v skladu z načeli dobre laboratorijske prakse, opravlja laboratorij, ki ima potrdilo o skladnosti laboratorija z načeli dobre laboratorijske prakse iz prvega odstavka 53. člena zakona o kemikalijah (Uradni list RS, št. 36/99).
4. člen
Ne glede na določbe 2. člena tega pravilnika, lahko v primeru, da zaradi tehničnih ali komercialnih razlogov akreditacija analiznih/preskusnih metod ni primerna, opravlja analize/preskuse inšpekcijskih vzorcev kemikalij ali embalaž za kemikalije laboratorij, ki nima akreditacije. Prednost ima laboratorij, ki izkazuje višjo stopnjo internega sistema kakovosti ter višjo stopnjo skladnosti s tehničnimi zahtevami iz ustreznih točk 5. in 6. člena tega pravilnika.
5. člen
Ne glede na določbe 2., 3. in 4. člena tega pravilnika, lahko do 31. decembra 2002 laboratorij pridobi pooblastilo ministra, pristojnega za zdravstvo za opravljanje analiz/preskusov inšpekcijskih vzorcev kemikalij ali embalaž za kemikalije, če izpolnjuje naslednje pogoje:
1. ima uvedene metode za izvajanje analiz/preskusov,
2. ima usposobljene delavce za izvajanje analiz/preskusov,
3. sodeluje v mreži strokovnih medlaboratorijskih primerjalnih preskusov, kjer je to primerno,
4. je neodvisen.
6. člen
Za pridobitev pooblastila iz prejšnjega člena mora laboratorij predložiti še:
1. dokazilo o registraciji za dejavnost preskusni laboratorij,
2. podatke o analizah/preskusih (vrste/skupine analiz/kemikalij in koncentracijska področja, vrste/skupine preskusov), za katere želi pridobiti pooblastilo,
3. podatke o osebi, ki bo vodila analize/preskuse, z referencami, in o ostalih kadrih, sodelujočih pri analizah/preskusih,
4. podatke o tehničnih pogojih za izvajanje analiz/preskusov,
5. informacijo o ceniku analiz/preskusov za posamezne vrste/skupine kemikalij ali embalaž za kemikalije,
6. podatke o predvidenem administrativnem postopku v zvezi z analizami/preskusi in arhiviranju dokumentacije.
7. člen
Laboratorij lahko pridobi pooblastilo iz 5. člena tega pravilnika na podlagi vloge pri Ministrstvu za zdravstvo - Urad za kemikalije Republike Slovenije, ki so ji priložena ustrezna dokazila o izpolnjevanju pogojev iz 5. člena tega pravilnika in dodatna dokazila iz prejšnjega člena. Ustreznost dokazil preveri komisija, ki jo imenuje minister, pristojen za zdravstvo.
8. člen
Laboratorij iz 2., 3., 4. ali 5. člena tega pravilnika za opravljanje točno določene analize/preskusa inšpekcijskega vzorca kemikalije ali embalaže za kemikalijo izbere zdravstveni inšpektor.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 022-12/00
Ljubljana, dne 2. novembra 2000.
Minister
za zdravstvo
spec. akad. st. Andrej Bručan, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti