Uradni list

Številka 105
Uradni list RS, št. 105/2000 z dne 17. 11. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 105/2000 z dne 17. 11. 2000

Kazalo

4385. Pravilnik o programu posebnega strokovnega izpita za izvajanje geodetskih storitev in o načinu ugotavljanja znanja slovenskega jezika, stran 11100.

Na podlagi tretjega odstavka 28. člena zakona o geodetski dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/00) izdaja minister za okolje in prostor
P R A V I L N I K
o programu posebnega strokovnega izpita za izvajanje geodetskih storitev in o načinu ugotavljanja znanja slovenskega jezika
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Ta pravilnik določa program posebnega strokovnega izpita za izvajanje geodetskih storitev (v nadaljnjem besedilu: izpit), način opravljanja izpita ter način ugotavljanja znanja slovenskega jezika.
2. člen
Izpit lahko opravlja geodet, ki izpolnjuje pogoje iz drugega odstavka 31. člena in 53. člena zakona o geodetski dejavnosti.
II. PROGRAM IZPITA
3. člen
Program izpita obsega preverjanje znanj in poznavanje splošnega in posebnih upravnih postopkov ter drugih predpisov, ki jih geodet uporablja pri izvajanju geodetskih storitev.
Program izpita je enak za vse kandidate.
4. člen
Vsebina programa izpita se nanaša na naslednja področja:
– geodetska služba;
– geodetske storitve;
– splošni upravni postopek in posebni upravni postopki na področju geodetske službe.
5. člen
Program, ki se nanaša na geodetsko službo, obsega preverjanje znanj in poznavanje predpisov iz naslednjih področij:
– geodetska dejavnost;
– naloge in organizacija geodetske službe;
– izvajanje nalog geodetske službe;
– geodetski podatki in njihova uporaba;
– vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje zbirk geodetskih podatkov.
6. člen
Program, ki se nanaša na geodetske storitve, obsega preverjanje znanj in poznavanje predpisov iz naslednjih področij:
– pogoji za izvajanje geodetskih storitev;
– geodetska dela in postopki;
– kodeks poklicne etike in profesionalnega obnašanja.
7. člen
Program, ki se nanaša na splošni upravni postopek in posebne upravne postopke na področju geodetske službe, obsega:
– temeljna načela;
– pristojnost;
– stranka in njeno zastopanje;
– postopek do izdaje odločbe;
– upravni akti (odločbe, sklepi);
– pravna sredstva.
8. člen
Program je podlaga za izdelavo podrobnejših vsebin za izpit.
Podrobnejše vsebine s pregledom pravnih virov in druge literature določi Geodetska uprava Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: geodetska uprava).
9. člen
Geodet, ki je opravil strokovni izpit v skladu s predpisi o opravljanju strokovnih izpitov delavcev v državni upravi oziroma geodet, ki je opravil preizkus strokovne usposobljenosti za dejanja v upravnem postopku (preizkus iz splošnega upravnega postopka in posebnih geodetskih postopkov) po pravilniku o opravljanju strokovnih izpitov in preizkusov znanja (Uradni list RS, št. 41/97 in 29/00) ali strokovni izpit iz splošnega upravnega postopka in posebnih upravnih postopkov po pravilniku o opravljanju strokovnega izpita iz upravnega postopka (Uradni list RS, št. 46/00), je oproščen tistega dela izpita, ki se nanaša na splošni upravni postopek in posebne upravne postopke na področju geodetske službe.
III. OPRAVLJANJE IZPITA
1. Izpitna komisija
10. člen
Kandidat opravlja izpit pred tričlansko izpitno komisijo, ki jo sestavljajo predsednik in dva člana. Izpitna komisija ima zapisnikarja.
Predsednika in člana izpitne komisije z razporedom določi minister, pristojen za geodetsko dejavnost (v nadaljnjem besedilu: minister), na predlog direktorja geodetske uprave izmed geodetskih in pravnih strokovnjakov.
Predsednik in člana izpitne komisije morajo imeti najmanj takšno stopnjo strokovne izobrazbe, kot jo ima kandidat, in najmanj pet let delovnih izkušenj.
Zapisnikarja z razporedom določi ministrstvo, pristojno za geodetske zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) izmed delavcev geodetske uprave ali ministrstva in mora imeti najmanj srednjo ali srednjo strokovno izobrazbo.
Minister lahko pooblasti direktorja geodetske uprave za ugotavljanje izpolnjevanja pogojev za opravljanje izpita, za določanje sestave izpitne komisije in za druge zadeve v zvezi z opravljanjem izpita.
11. člen
Predsednik izpitne komisije je dolžan skrbeti za pravilnost poteka izpita.
Zapisnikar vodi zapisnik o poteku izpita in v času trajanja izpita opravlja druge administrativno-tehnične naloge za izpitno komisijo.
12. člen
Predsedniku in članom komisije ter zapisnikarju pripada plačilo za delo in povračilo stroškov v zvezi z delom v izpitni komisiji v skladu s predpisi, ki veljajo za izvajanje strokovnih izpitov v državni upravi.
2. Prijava k izpitu
13. člen
Kandidat, ki želi opravljati izpit, predloži geodetski upravi pisno prijavo na obrazcu št. 1. Obrazec št. 1 je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim.
Prijavi iz prejšnjega odstavka mora kandidat priložiti dokazila o strokovni izobrazbi in morebitna dokazila o opravljenem strokovnem izpitu oziroma preizkusu strokovne usposobljenosti za dejanja v upravnem postopku iz 9. člena tega pravilnika.
Geodetska uprava ugotovi, ali kandidat izpolnjuje pogoje za opravljanje izpita in pošlje prijavo z dokazili ministru najkasneje v desetih dneh od njenega prejema.
14. člen
Minister z razporedom določi sestavo izpitne komisije ter čas in kraj opravljanja izpita.
V razporedu se za vsakega člana komisije določi, za katerega kandidata določi pisno nalogo.
Razpored iz prvega odstavka tega člena se pošlje kandidatu in članom komisije najkasneje petnajst dni pred dnevom opravljanja izpita.
3. Način opravljanja izpita
15. člen
Izpit obsega pisni in ustni del.
Pisni del izpita obsega izdelavo pisne naloge, ki je lahko izdelava elaborata geodetske storitve na podlagi podatkov iz praktičnega primera, opis določenega postopka in podobno. Naloga se mora nanašati na vsebino, ki jo določa program izpita.
Ustni del izpita obsega zagovor pisne naloge in preverjanje znanja splošnega in posebnih upravnih postopkov ter drugih predpisov, ki jih geodet uporablja pri izvajanju geodetskih storitev.
Pisni del izpita opravlja kandidat pod nadzorstvom zapisnikarja, ustni del pa pred izpitno komisijo.
Izpit je javen.
16. člen
Izpit se opravlja najprej pisno, potem pa ustno.
Pisni in ustni del izpita se praviloma ne opravljata isti dan. Razmak med njima ne sme biti daljši od 8 dni.
17. člen
Pisni del izpita traja največ šest šolskih ur.
Član izpitne komisije, ki mora za posameznega kandidata določiti pisno nalogo, mora predsedniku izpitne komisije predložiti naslov oziroma temo pisne naloge najmanj tri dni pred dnevom opravljanja izpita.
Pred začetkom pisnega dela izpita se kandidata seznani z vsebino pisne naloge in pojasni, katere predpise in drugo literaturo lahko uporablja pri pisnem delu.
Po uspešno opravljenem pisnem delu izpita lahko kandidat nadaljuje z opravljanjem ustnega dela izpita.
18. člen
Ustni del izpita se praviloma opravlja naslednji dan po opravljenem pisnem delu izpita.
Na ustnem delu izpita odgovarja kandidat na vprašanja v zvezi s pisno nalogo in na vprašanja iz področij iz 4. člena tega pravilnika. Vprašanja, postavljena kandidatu, morajo biti taka, da je mogoče iz odgovorov nanje oceniti kandidatovo znanje vseh področij iz 4. člena tega pravilnika.
Ustni del izpita traja največ 45 minut.
19. člen
O poteku izpita se za vsakega kandidata vodi poseben zapisnik na obrazcu št. 2, ki je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim.
Pisna naloga izpita je priloga zapisnika.
Zapisnik podpišejo predsednik in oba člana izpitne komisije.
4. Ocena uspeha in razglasitev rezultatov
20. člen
Uspeh kandidata ocenjuje izpitna komisija iz vsakega dela izpita z oceno “uspešno“ ali “neuspešno“. O oceni odloča izpitna komisija z večino glasov.
Na podlagi ocene pisnega in ustnega dela izpita odloči izpitna komisija, ali je kandidat izpit opravil ali izpita ni opravil.
Izid izpita razglasi predsednik izpitne komisije ob navzočnosti članov izpitne komisije in kandidata takoj po sprejeti odločitvi iz prejšnjega odstavka.
21. člen
Kandidat, ki se ne strinja z oceno izpitne komisije, lahko takoj po razglasitvi ocene poda ugovor ustno na zapisnik.
V primeru ugovora kandidat ponovno opravlja izpit najkasneje v petnajstih dneh pred novo izpitno komisijo, ki je sestavljena iz predsednika prejšnje izpitne komisije ter dveh novih izpraševalcev. Predsednika nove komisije se določi izmed dveh novih izpraševalcev.
5. Potrdilo o izpitu
22. člen
Kandidatu, ki je izpit opravil, se izda potrdilo o opravljenem izpitu na obrazcu št. 3, ki je sestavni del tega pravilnika in je objavljen skupaj z njim.
Potrdilo o opravljenem izpitu podpišeta predsednik izpitne komisije in minister.
Potrdilo o opravljenem izpitu se izda v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod kandidat, drugi izvod pa se hrani v evidenci o izpitih.
Potrdilo se vroči kandidatu najkasneje v osmih dneh od dneva, ko je opravil izpit.
6. Ponovno opravljanje izpita
23. člen
Šteje se, da kandidat, ki ni opravil pisnega dela izpita, izpita ni opravil.
Kandidat, ki ni opravil ustnega dela izpita, lahko ponovno opravlja ta del izpita v roku, ki ga določi izpitna komisija. Ta rok ne sme biti krajši od enega meseca.
Če je kandidat pri ponovnem opravljanju ustnega dela izpita neuspešen, ali če kandidat brez opravičenega razloga ne pride na ponovno opravljanje izpita, ali če kandidat med ponovnim opravljanjem izpita odstopi, se šteje, da izpita ni opravil.
7. Odstop od izpita
24. člen
Če kandidat brez opravičenega razloga določenega dne ne pristopi k opravljanju ali k ponovnem opravljanju izpita, ali če odstopi, ko je izpit že začel opravljati, se šteje, da izpita ni opravil.
V primerih iz prejšnjega odstavka mora kandidat takoj, oziroma najkasneje v sedmih dneh od dneva izostanka oziroma odstopa, izpitni komisiji predložiti dokazila o opravičenosti izostanka oziroma odstopa. Za opravičene razloge se štejejo zlasti:
– bolezen,
– smrt ožjega družinskega člana,
– neodložljive in nenačrtovane obveznosti.
Če izpitna komisija oceni, da so razlogi opravičeni, se šteje, da kandidat ni pristopil k izpitu. Sklep izpitne komisije o opravičenosti razlogov za kandidatovo odsotnost je dokončen. Zoper sklep, s katerim izpitna komisija zavrne predlog kandidata za ugotovitev opravičenosti razlogov za njegovo odsotnost, je dovoljen upravni spor.
Sklep izpitne komisije iz prejšnjega odstavka se vpiše v zapisnik o izpitu.
8. Stroški izpita
25. člen
Za kritje stroškov izpita, stroškov vodenja evidenc in izdajo potrdil se določi pristojbina.
Višina pristojbine za opravljanje izpita je 50.000 tolarjev, pristojbina za ponovno opravljanje izpita iz drugega odstavka 23. člena pa je 25.000 tolarjev.
26. člen
Višina pristojbine se za vsako leto valorizira v skladu z indeksom cen na drobno, ki ga ugotovi organ, pristojen za državno statistiko, v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta, če je indeks cen na drobno večji od 5%.
Če so izpolnjeni pogoji iz prejšnjega odstavka, se višina pristojbine poveča, ko na predlog geodetske uprave da k njenemu povečanju soglasje minister.
Nova višina pristojbine in soglasje ministra se objavita v Uradnem listu Republike Slovenije.
27. člen
Stroške izpita krije kandidat sam oziroma delodajalec, ki je kandidata prijavil k izpitu.
Kandidat mora pred pristopom k izpitu predložiti dokazilo o plačanih stroških izpita.
V primeru, da se kandidat brez opravičenega razloga izpita določenega dne ne udeleži ali odstopi med opravljanjem izpita, se mu že plačani stroški ne vračajo.
9. Evidenca o opravljenih izpitih
28. člen
Geodetska uprava, ki ji ministrstvo odstopi dokumentacijo v zvezi s prijavo in opravljanjem izpita, vodi za vsakega kandidata, ki je opravljal izpit, spis, v katerega se vloži:
– prijavo k izpitu z dokazili iz 13. člena tega pravilnika;
– dokazila o pisnem delu izpita – pisna naloga iz 17. člena tega pravilnika;
– zapisnik o izpitu iz 19. člena tega pravilnika;
– potrdilo o opravljenem izpitu.
29. člen
Geodetska uprava vodi o opravljenih izpitih evidenco, ki vsebuje:
– zaporedno številko,
– priimek in ime kandidata,
– datum in kraj rojstva,
– številko spisa iz prejšnjega člena,
– številko in datum ter izdajatelja listine o stopnji in vrsti strokovne izobrazbe,
– datum opravljanja izpita,
– številko in datum izdaje potrdila o opravljenem izpitu.
Evidenca se lahko vodi kot računalniška evidenca, katere sestavni del je spis iz 28. člena tega pravilnika.
30. člen
Spisi iz 28. člena in evidenca iz 29. člena tega pravilnika se hranijo trajno.
IV. POOBLASTILA ZA IZVAJANJE IZPITA
31. člen
Geodetska uprava izdaja pooblastila za izvajanje izpita po tem pravilniku na podlagi javnega razpisa.
Z javnim razpisom se določijo pogoji, ki jih mora izpolnjevati izvajalec izpita po tem pravilniku.
Nadzor nad izvajanjem izpitov po tem pravilniku izvaja ministrstvo.
V. PREIZKUS AKTIVNEGA ZNANJA SLOVENSKEGA JEZIKA
32. člen
Pri ugotavljanju pogoja aktivnega obvladanja slovenskega jezika iz prvega odstavka 31. člena zakona o geodetski dejavnosti se šteje, da oseba aktivno obvlada slovenski jezik v pisni in ustni obliki, če:
– je državljan Republike Slovenije, ki je končal šolanje in pridobil strokovni naslov v Republiki Sloveniji;
– je tujec, ki je pridobil slovensko državljanstvo po predpisih o državljanstvu Republike Slovenije.
Oseba, ki ne izpolnjuje pogojev iz prejšnjega odstavka, dokazuje aktivno obvladanje slovenskega jezika s potrdilom o opravljenem preizkusu znanja slovenskega jezika, ki ga opravi pred strokovno komisijo, pristojno za preizkus aktivnega obvladovanja slovenskega jezika po predpisih o državljanstvu Republike Slovenije.
VI. KONČNA DOLOČBA
33. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št.166-6/00
Ljubljana, dne 27. oktobra 2000.
Minister
za okolje in prostor
prof. dr. Andrej Umek l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti