Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2000 z dne 10. 5. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2000 z dne 10. 5. 2000

Kazalo

1856. Pravilnik o sporočanju, zbiranju in urejanju podatkov o zastrupitvah na območju Republike Slovenije, stran 4510.

Na podlagi četrtega odstavka 40. člena zakona o kemikalijah (Uradni list RS, št. 36/99) izdaja minister za zdravstvo
P R A V I L N I K
o sporočanju, zbiranju in urejanju podatkov o zastrupitvah na območju Republike Slovenije
1. člen
(vsebina in namen predpisa)
Ta pravilnik določa vsebino in način sporočanja, zbiranja in urejanja podatkov o zastrupitvah, ki zahtevajo zdravniško obravnavo, na območju Republike Slovenije.
Zbiranje in obdelava teh podatkov omogoča spremljanje in proučevanje pojavnosti in okoliščin nastanka zastrupitev z namenom njihovega preprečevanja in najustreznejšega zdravljenja, kakor tudi izobraževanja strokovnih delavcev in obveščanja javnosti.
2. člen
(upravljalci zbirke)
Upravljalca podatkov o zastrupitvah na območju Republike Slovenije sta Inštitut za varovanje zdravja (v nadaljnjem besedilu: IVZ) in Center za zastrupitve v Kliničnem centru v Ljubljani (v nadaljnjem besedilu: Center za zastrupitve KC).
IVZ upravlja in obdeluje zbirke podatkov zunajbolnišnične in bolnišnične zdravstvene statistike v skladu z zakonskimi in podzakonskimi predpisi, ki urejajo zbirke podatkov s področja zdravstvenega varstva in varstva osebnih podatkov. Center za zastrupitve KC upravlja register zastrupitev, ki vsebuje podrobnejše podatke o bolnišnično in ambulantno obravnavanih zastrupitvah, ter zbira in obdeluje tudi poročila 24-urne informacijsko-konzultacijske službe o zastrupitvah.
Podatke iz zbirk in registra upravljalca hranita za čas in na način, določen z zakonskimi predpisi in jih statistično obdelane v obliki, ki ne omogoča identifikacije posameznikov, enkrat letno posredujeta Uradu za kemikalije RS.
3. člen
(obveza, način in vsebina sporočanja)
Pravne in fizične osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, so dolžne Centru za zastrupitve KC sproti sporočati podatke, ki so določeni na obrazcu Prijava zastrupitve, ki je sestavni del tega pravilnika. Podatki se sporočajo na obrazcu ali računalniškem mediju v skladu z metodološkimi navodili upravljavca registra.
Podatki za register zastrupitev se posredujejo na Center za zastrupitve KC v 24 urah ali prvi delovni dan:
1. v primeru bolnišnično obravnavanih zastrupitev po odpustni diagnozi;
2. v primeru ambulantno obravnavanih zastrupitev po postavitvi diagnoze, utemeljenem sumu na zastrupitev ali spremembi diagnoze (če se le-ta spremeni v zastrupitev);
3. po prejetju obdukcijskega izvida, ki potrjuje zastrupitev.
4. člen
(tajnost podatkov)
S podatki iz registra zastrupitev se ravna v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.
5. člen
(prehodna določba)
Pravne in fizične osebe, ki opravljajo zdravstveno dejavnost, so dolžne prilagoditi način sporočanja o zastrupitvah do 1. 1. 2001.
6. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 022-3/00
Ljubljana, dne 31. marca 2000.
dr. Marjan Jereb l. r.
Minister
za zdravstvo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti