Uradni list

Številka 78
Uradni list RS, št. 78/1999 z dne 24. 9. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 78/1999 z dne 24. 9. 1999

Kazalo

3701. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati vozila in vozniki vozil, s katerimi se vozijo skupine otrok, stran 12287.

Na podlagi četrtega odstavka 80. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati vozila in vozniki vozil, s katerimi se vozijo skupine otrok
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa pogoje, ki jih morajo izpolnjevati vozila, s katerimi se v cestnem prometu vozijo skupine otrok, in vozniki, ki vozijo ta vozila.
2. člen
Skupina otrok iz prejšnjega člena je organizirana skupina treh ali več otrok, ki predstavlja večino potnikov v vozilu.
Skupina treh ali več otrok, sestavljena v zasebnem krogu (družina, sorodniki, prijatelji, znanci), se ne šteje za organizirano skupino iz prejšnjega odstavka.
II. VOZILO
3. člen
Vozilo, s katerim se v javnem prevozu ali prevozu za lastne potrebe vozi skupina otrok, ne sme biti starejše od 8 let. Opremljeno mora biti z napravo, ki ob zaviranju prepreči blokiranje koles, servo ojačeno napravo za upravljanje in tahografom.
Avtobus, s katerim se opravlja prevoz skupine otrok, mora izpolnjevati tudi naslednje pogoje:
– sedeži morajo imeti naslonjala za roke,
– naslonjala sedežev morajo biti oblazinjena,
– varnostni pasovi morajo biti nameščeni na sprednjih sedežih, na sedežih v prvi in zadnji vrsti ter na vseh ostalih sedežih, pred katerimi ni sedeža z oblazinjenim naslonjalom. Razen na sprednjih sedežih morajo biti varnostni pasovi na vseh sedežih izvedeni oziroma prirejeni tako, da jih je mogoče prilagoditi velikosti otroka.
Vozilo, s katerim se v javnem prevozu ali prevozu za lastne potrebe vozi skupina otrok, mora biti označeno z znakom iz 5. člena tega pravilnika.
4. člen
Določbe 3., 8. in 9. člena tega pravilnika se ne uporabljajo za avtobuse, ki vozijo v rednem mestnem, primestnem ali linijskem prometu.
III. ZNAK ZA OZNAČITEV VOZILA
5. člen
Znak za označitev vozila, s katerim se vozi skupina otrok, je kvadratne oblike, velikosti 400 mm × 400 mm, oranžne barve s 35 mm širokim črnim robom in vrisanim simbolom dveh otrok v črni barvi. Znak je prevlečen z odsevno snovjo.
Grafična podoba znaka je sestavni del tega pravilnika.
6. člen
Znak mora biti nameščen na levi polovici sprednje in zadnje strani vozila tako, da je dobro viden in da ga je mogoče zlahka odstraniti z vozila.
Spodnji rob znaka sme biti oddaljen od površine vozišča največ 90 cm.
7. člen
Znak sme biti nameščen na vozilu samo takrat, ko se v vozilu vozi skupina otrok.
IV. VOZNIK, KI VOZI SKUPINO OTROK
8. člen
Voznik, ki vozi skupino otrok, mora imeti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil ustrezne kategorije najmanj tri leta in mora izpolnjevati splošne pogoje, določene v predpisih o varnosti cestnega prometa in o prevozih v cestnem prometu. Z avtobusom, ki ima več kot 16 sedežev, sme voziti otroke samo voznik, ki najmanj tri leta neprekinjeno poklicno vozi avtobus.
Če naročnik prevoza oziroma njegov predstavnik sumi, da je voznik v takšnem psihofizičnem stanju, da ni zmožen varne vožnje, lahko zahteva, da se pred začetkom ali nadaljevanjem vožnje preveri voznikovo psihofizično stanje.
Voznikovo psihofizično stanje se preveri v skladu z določbami zakona o varnosti cestnega prometa.
Če je voznik v takšnem psihofizičnem stanju, da ni zmožen varne vožnje, je prevoznik dolžan zagotoviti drugega voznika.
9. člen
Voznik, ki vozi skupino otrok, mora imeti najkasneje po štirih urah vožnje najmanj 30 minut neprekinjenega počitka, v enem delovnem dnevu pa ne sme voziti več kot 8 ur. Pred začetkom delovnega dne mora imeti najmanj 12 ur dnevnega počitka.
V. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
10. člen
Določba prvega in drugega odstavka 3. člena se prične uporabljati eno leto po uveljavitvi tega pravilnika.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0212-226-499/99
Ljubljana, dne 15. septembra 1999.
Borut Šuklje l. r.
Minister
za notranje zadeve

AAA Zlata odličnost