Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/1996 z dne 29. 3. 1996
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/1996 z dne 29. 3. 1996

Kazalo

1043. Odlok o gospodarskih javnih službah v Občini Vitanje, stran 1447.

Na podlagi prvega odstavka 140. člena ustave Republike Slovenije, 61. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94 in 14/95), 3., 4. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 26. in 105. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93) ter 78., 79., 80. in 81. člena statuta Občine Vitanje (Uradni list RS, št. 20/95), je Občinski svet občine Vitanje na 14. redni seji dne 29. 2. 1996 sprejel
O D L O K
o gospodarskih javnih službah v Občini Vitanje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa dejavnosti, ki so gospodarske javne službe (v nadaljevanju: javne službe) v Občini Vitanje in ureja način njihovega opravljanja.
Kot javne službe se opravljajo dejavnosti, ki so z zakonom določene kot obvezne lokalne gospodarske javne službe in dejavnosti, ki so kot lokalne javne službe določene s tem odlokom.
2. člen
Javne službe se izvajajo na podlagi predpisanih tehničnih, oskrbovalnih, stroškovnih, organizacijskih in drugih standardov in normativov.
II. NAČIN OPRAVLJANJA JAVNIH SLUŽB
3. člen
Občina Vitanje z enim ali več odloki podrobneje uredi način opravljanja posamezne ali več javnih služb oziroma podrobneje določi elemente iz 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93).
Kadar standardi in normativi iz prvega odstavka prejšnjega člena niso predpisani za celotno državo, se predpišejo z odloki iz prejšnjega odstavka.
III. JAVNE SLUŽBE
4. člen
Na območju Občine Vitanje se kot javne službe opravljajo naslednje dejavnosti:
1. oskrba s pitno vodo iz javnega vodovoda,
2. vzdrževanje vodovodnih sistemov,
3. odvajanje in čiščenje komunalnih odpadkov in padavinskih voda,
4. ravnanje s komunalnimi odpadki,
5. javna snaga in čiščenje javnih površin,
6. urejanje javnih poti, površin za pešce in zelenih površin, peš poti in drugih javnih poti,
7. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje komunalnih naprav,
8. pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva zraka,
9. urejanje pokopališč in oddajanje prostorov za grobove v najem,
10. pogrebne storitve,
11. urejanje ulic, trgov in cest, ki niso razvrščene med magistralne in regionalne ceste,
12. urejanje in vzdrževanje javne tržnice,
13. urejanje javnih parkirišč,
14. javna razsvetljava v naseljih,
15. upravljanje, vzdrževanje in obnova kanalizacijskih in ostalih objektov in naprav,
16. oskrba s plinom,
17. plakatiranje in okraševanje.
Javne službe iz prejšnjega odstavka se opravljajo na celotnem območju Občine Vitanje, če z odlokom iz 3. člena tega odloka za posamezno javno službo ni določeno drugače.
Dejavnosti iz 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. točke prvega odstavka tega člena so obvezne lokalne javne službe, dejavnosti iz 9., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 16. in 17. točke prvega odstavka tega člena pa so izbirne lokalne javne službe.
Uporaba javnih dobrin, ki se zagotavljajo z obveznimi javnimi službami je obvezna, če zakon ali na njegovi podlagi izdan odlok, ne določata drugače.
5. člen
Infrastrukturni objekti in naprave, potrebne za izvajanje javnih služb v Občini Vitanje so:
– objekti in naprave za oskrbo naselij z vodo,
– objekti in naprave za odvajanje in čiščenje odpadnih voda,
– objekti in naprave za odstranjevanje komunalnih odpadkov,
– pokopališčni objekti in naprave,
– tržnica,
– objekti in naprave za oskrbo s toplotno energijo,
– javni parki, nasadi, drevoredi in javna otroška igrišča,
– omrežje in naprave javne razsvetljave,
– objekti in naprave za odvajanje padavinskih voda,
– hodniki, peš poti, dovozne poti, ulice, trgi, ceste in druge javne površine v naseljih, ki niso razvrščene med magistralne in regionalne ceste.
Z odloki iz 3. člena tega odloka se podrobneje opredelijo objekti in naprave, namenjeni za izvajanje javnih služb, določijo objekti in naprave, ki so javno dobro, uredijo pogoji in način rabe objektov in naprav ter druga vprašanja, povezana z infrastrukturnimi objekti in napravami.
IV. NAČIN IZVAJANJA GOSPODARSKIH JAVNIH SLUŽB
6. člen
Izvajanje javnih služb zagotavlja Občina Vitanje neposredno ali z dajanjem koncesij.
7. člen
Občina Vitanje zagotavlja neposredno izvajanje javnih služb z ustanavljanjem režijskih obratov ali javnih podjetij.
8. člen
Režijski obrat se ustanovi, kadar ni pogojev za ustanovitev javnega podjetja, ker bi bilo to neekonomično ali neracionalno zaradi majhnega obsega dejavnosti javne službe, ni pa tudi pogojev za podelitev koncesije ali ta ne bi bila smotrna.
Režijski obrat se ustanovi kot notranja organizacijska enota občinske uprave.
Vprašanja, povezana z delovnim področjem režijskega obrata, pooblastil in odgovornostjo vodje režijskega obrata ter druga vprašanja se uredijo z aktom o ustanovitvi režijskega obrata.
9. člen
Javno podjetje se ustanovi kot podjetje v lastnini Občine Vitanje ali kot podjetje v mešani lastnini v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske javne službe.
Vprašanja, povezana z dejavnostjo javnega podjetja in njenim izvajanjem, z uporabo objektov in naprav, potrebnih za izvajanje dejavnosti ter medsebojne pravice in obveznosti med Občino Vitanje kot ustanoviteljico in javnim podjetjem se uredijo z aktom o ustanovitvi javnega podjetja.
Ustanoviteljske pravice do javnega podjetja izvršuje Občinski svet občine Vitanje.
10. člen
Za izvajanje javnih služb lahko Občina Vitanje da koncesijo pravni ali fizični osebi, ki je registrirana in izpolnjuje pogoje za opravljanje dejavosti, ki so predmet koncesije.
11. člen
Izvajalca dejavnosti na podlagi koncesije izbere pristojni organ Občine Vitanje na podlagi javnega razpisa ali na podlagi vloge o zainteresiranosti.
Izbira koncesionarja se lahko opravi brez javnega razpisa, če gre za družbo, v kateri je Občina Vitanje kapitalsko udeležena.
Postopek javnega razpisa in izbora ter postopek v zvezi z izborom na podlagi vloge o zainteresiranosti določi Občinski svet s koncesijskim aktom v skladu z zakonom, ki ureja javne službe.
Po končanem postopku oblikuje pristojni organ Občine Vitanje predlog za izbor in ga posreduje Občinskemu svetu občine Vitanje, ki odloči o izboru koncesionarja. Na podlagi odločitve Občinskega sveta izda pristojni organ Občine Vitanje upravno odločbo o izboru.
Ponudnik, ki meni, da so bila kršena pravila postopka javnega razpisa ali izbora ali da je izbor neutemeljen, lahko zahteva varstvo v skladu z zakonom.
12. člen
Z izbranim izvajalcem (koncesionarjem) sklene pogodbo o koncesiji župan v imenu in za račun Občine Vitanje po predhodnem soglasju Občinskega sveta občine Vitanje.
13. člen
Na podlagi odločitve Občinskega sveta občine Vitanje se lahko zagotovi izvajanje dejavnosti iz okvira javnih služb tudi z vlaganjem finančnih in drugih sredstev v zasebnopravne subjekte (podjetje, obratovalnice, posamezniki in drugi)
Vlaganje sredstev se opravi z zbiranjem ponudb na podlagi javnega razpisa ali na podlagi vloge o zainteresiranosti. Postopek javnega razpisa in izbora ter postopek v zvezi z izborom na podlagi vloge o zainteresiranosti, določi Občinski svet občine Vitanje v skladu z zakonom v skladu z zakonom o gospodarskih javnih službah.
14. člen
Koncesijska pogodba ali pogodba o vlaganjih se lahko, skladno z zakonom, sklene tudi s tujo pravno ali fizično osebo.
V. ORGANIZACIJA IZVAJANJA JAVNIH SLUŽB
15. člen
Dejavnosti iz prvega odstavka 4. člena tega odloka opravlja javno podjetje na celotnem območju Občine Vitanje, v kolikor bo ustanovljeno, drugače pa z režijskimi obrati.
Javno podjetje lahko s soglasjem ustanovitelja s pogodbo poveri izvajanje posameznih dejavnosti ali dela posameznih dejavnosti pravnim ali fizičnim osebam, ki so registrirane za opravljanje posamezne dejavnosti.
Javno podjetje lahko s soglasjem ustanovitelja s pogodbo poveri izvajanje posameznih dejavnosti ali dela posamezne dejavnosti obstoječi trški ali vaškim skupnostim v Občini Vitanje.
Vprašanja, povezana s položajem in poslovanjem javnega podjetja se uredijo z aktom o ustanovitvi javnega podjetja.
16. člen
Če to narekujejo razlogi ekonomičnosti oziroma racionalnosti, lahko Občina Vitanje posamezne dejavnosti oziroma proizvode in storitve iz 4. člena tega odloka zagotavlja z dajanjem koncesij osebam zasebnega prava ali z vlaganjem javnega kapitala v zasebnopravne subjekte.
Občina Vitanje lahko podeli koncesijo za opravljanje javne službe za celotno območje občine ali za del območja občine.
17. člen
Občina Vitanje lahko z aktom iz 15. člena tega odloka prenese na javno podjetje kot javno pooblastilo tudi določene strokovno-tehnične, organizacijske oziroma razvojne naloge, povezane z infrastrukturnimi objekti in napravami, namenjenimi izvajanju javnih služb.
VI. VARSTVO UPORABNIKOV
18. člen
Za varstvo uporabnikov javnih dobrin se oblikuje Svet uporabnikov Občine Vitanje.
Svet uporabnikov sestavjajo predstavniki trške in vaških skupnosti in sicer za vsako skupnost po en predstavnik. Dve ali več vaških skupnosti se lahko dogovorijo, da bodo imele v svetu skupnega predstavnika. Pri glasovanju ima skupni predstavnik toliko glasov, kolikor vaških skupnosti zastopa.
19. člen
Svet uporabnikov:
– usklajuje interese prebivalcev trške in vaških skupnosti in predlaga skupne predloge občinskemu svetu in županu Občine Vitanje,
– zastopa interese krajanov v zvezi z načrtovanjem in financiranjem javnih služb in s tem povezanih objektov in naprav v razmerju do Občine Vitanje,
– zastopa ineterese krajanov v razmerju do izvajalcev javnih služb in opozarja na pomankljivosti ter predlaga izboljšave,
– opravlja druge naloge v skladu z svojimi pravili ali drugimi akti o delu in poslovanju.
Občina Vitanje zagotovi materialne in finančne pogoje za delo sveta uporabnikov.
20. člen
V primeru kršitve dolžnosti kontrahiranja s strani izvajalca javnih služb, lahko uporabnik od pristojnega organa Občine Vitanje zahteva izdajo odločbe, s katero naj ta odloči o pravici uporabnika do storitve in naloži izvajalcu ustrezno ravnanje.
21. člen
Občinski svet in župan Občine Vitanje sta dolžna obravnavati pripombe in predloge sveta uporabnikov.
Občinski svet občine Vitanje je dolžan obvestiti svet uporabnikov o svojih stališčih in ukrepih v skladu z poslovnikom o svojem delu, župan pa najkasneje v roku trideset dni od dneva, ko je prejel pripombo ali predlog sveta.
VII. FINANCIRANJE JAVNIH SLUŽB
22. člen
Storitve javnih služb, ki so individualno določljive in izmerljive, se financirajo iz cene, ki jo plačujejo njihovi uporabniki glede na količino porabe.
Predlog cene posamezne storitve izdela izvajalec in ga s potrebno dokumentacijo predloži pristojnemu organu Občine Vitanje.
Občinski svet občine Vitanje lahko določi, da se cene posameznih storitev plačujejo diferencirano glede na posamezne vrste uporabnikov ali za posamezne količine porabljenih sredstev.
23. člen
Storitve javnih služb, pri katerih ni mogoče ugotoviti njihovega uporabnika, ali je to povezano z nesorazmerno velikimi stroški, se financirajo iz proračunskih sredstev.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
24. člen
Do sprejetja odlokov iz 3. člena tega odloka, se za ureditev zadev, ki niso urejene s tem odlokom, uporabljajo določbe predpisov, izdanih na podlagi 41. člena zakona o komunalnih dejavnostih (Uradni list SRS, št. 8/82) oziroma določbe drugih predpisov, če niso v nasprotju s tem odlokom.
25. člen
Do ustrezne zakonske ureditve razmejitve financiranja obveznih gospodarskih javnih služb med državo in Občino Vitanje se za proračunsko financiranje obveznih lokalnih gospodarskih javnih služb uporabljajo določbe veljavnih predpisov.
26. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 061-30-96
Vitanje, dne 29. februarja 1996.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Vitanje
Zdenko Plankl, dipl. jur. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti