Uradni list

Številka 12
Uradni list RS, št. 12/1995 z dne 28. 2. 1995
Uradni list

Uradni list RS, št. 12/1995 z dne 28. 2. 1995

Kazalo

638. Sklep o glavnih znamenjih bankovca za 10.000 tolarjev, stran 1069.

Na podlagi prvega odstavka 69. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) in v skladu s sklepom o izdaji bankovcev za 5.000, 1.000, 500, 200, 100, 50, 20 in 10 tolarjev (Uradni list RS, št. 45/92) in sklepom o dopolnitvi sklepa o izdaji bankovcev za 5.000, 1.000, 500, 200, 100, 50, 20 in 10 tolarjev (Uradni list RS, št. 2/95) izdaja Banka Slovenije
S K L E P
o glavnih znamenjih bankovca za 10.000 tolarjev
1
Bankovec za 10.000 tolarjev je tiskan na varnostnem papirju z vodnim znakom, z vidno in nevidno varnostno nitjo, v tehniki tribarvnega ofset tiska in tribarvnega globokega tiska z vidno in nevidno zaščito.
2
Bankovec ima dimenzijo 156 mm x 78 mm.
3
Videz bankovca za 10.000 tolarjev
a) Sprednja stran:
Osnovni motiv je lik pisatelja Ivana Cankarja, izdelan v gravuri po sodobni umetniški predlogi. Pisateljevo podobo dopolnjuje na njegovi levi strani senca profila portreta, v kateri je pomanjšan motiv iz pisateljevega originalnega rokopisa, ki sega na rdeče-modro polje. Na desni strani Cankarjevega portreta so v tehniki globokega tiska na tonsko spreminjajoči se podlagi faksimile pisateljevega podpisa in letnici “1876–1918”. Nad njimi je pravokotnik temno vijolične barve, v katerem je v negativu številka “10000”.
Na levi polovici bankovca je ob zunanjem robu v oranžni barvi odtisnjen napis “BANKA SLOVENIJE” v tehniki globokega tiska. V sredini svetle površine bankovca je v vodnem znaku karikaturni portret Ivana Cankarja po originalni predlogi Cankarjevega sodobnika Hinka Smrekarja. Pod motivom vodnega znaka je v temno vijolični barvi s številko odtisnjena vrednost bankovca.
Med portretom in svetlo površino z vodnim znakom so odtisnjena v tehniki ravnega tiska tri pravokotna barvna polja z zaščitnim vzorcem rjavo-rdeče, modro-rdeče in rdeče-modre barve. Nad manjšim poljem je v optično spremenljivi barvi odtisnjena kontura pisateljskega peresa kot simbol pisateljevanja.
Desno od številčne oznake vrednosti, je v navpični legi od spodaj navzgor odtisnjena v tehniki globokega tiska z besedami vrednost bankovca “DESET TISOČ TOLARJEV”. Nad srednjim barvnim poljem je odtisnjen pregledni motiv, za katerega je uporabljen arhitekturni načrt odra nekdanjega deželnega gledališča v Ljubljani (današnja Opera). V sredini preglednega motiva je črka “C” kot začetnica Cankarjevega priimka. Nad preglednim motivom je v tehniki slepega tiska reliefno odtisnjen motiv krizanteme. Preko vseh treh barvnih pravokotnikov je odtisnjen del besedila pisateljevega dela “Bela krizantema”, ki se začenja na svetli površini in se zaključuje z mikro pisavo.
Znak za slepe, sestavljen iz pokončnega pravokotnika in štirih polnih krogov, je v tehniki globokega tiska odtisnjen v levem zgornjem kotu bankovca.
Na sprednji strani bankovca prevladujejo siva, temno vijolična in rdeče-modra barva.
b) Zadnja stran:
Osnovni motiv hrbtne strani bankovca predstavlja gravura krizanteme, narejena po fotografski predlogi. V levem spodnjem delu je odtisnjena oznaka vrednosti s številko, preko desne polovice krizanteme pa je napis “DESET TISOČ TOLARJEV”. Obe oznaki sta odtisnjeni v tehniki globokega tiska.
V osrednjem delu bankovca so štiri pravokotna barvasta polja, izvedena v zaščitnem vzorcu v kombinaciji rdečega, modrega in sivega barvnega tona. Nad osrednjim rdečim poljem je negativna podoba preglednega motiva s sprednje strani z začetnicama “IC”, nad njim pa negativni odtis bele krizanteme. Preko vseh treh polj je del originalnega pisateljevega rokopisa.
Na beli površini bankovca sta ob notranjem robu zgoraj pokončno odtisnjeni besedili “GUVERNER” in “ČLAN SVETA BANKE”, ob njih pa faksimile podpisov guvernerja Banke Slovenije dr. Franceta Arharja in člana Sveta Banke Slovenije dr. Marka Kranjca. V desnem kotu je temno vijoličast pravokotnik, v katerem je v negativu s številko izražena vrednost bankovca. Pod njim sta odtisnjena kraj in datum izdaje bankovca “LJUBLJANA 28. JUNIJ 1994”. Ob zunanjem robu je v globokem tisku napis “BANKA SLOVENIJE”. Vzporedno z njim je ob notranjem robu pokončno postavljena številčna oznaka bankovca, sestavljena iz dveh črk in sedmih številk, natisnjena v črni barvi. Enaka številčna oznaka v rdeči barvi je natisnjena vodoravno na levi strani bankovca v osvetljenem pasu krizanteme.
Na zadnji strani bankovca prevladujejo siva, vijolična in rdeča barva.
4
Ta sklep začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. GP-32
Ljubljana, dne 21. februarja 1995.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
dr. France Arhar l. r.
Guverner

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti