Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2016 z dne 23. 5. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2016 z dne 23. 5. 2016

Kazalo

1608. Odlok o določitvi javnih parkirnih površin v Občini Idrija, na katerih se plačuje parkirnina, stran 5641.

  
Na podlagi 100. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10, 48/12, 36/14 – odl. US in 46/15), 9. člena Zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 123/06, 57/08, 36/11, 14/15 – ZUUJFO) in 23. člena Statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 75/10 – uradno prečiščeno besedilo, 107/13) je Občinski svet Občine Idrija na 11. seji dne 12. 5. 2016 sprejel
O D L O K 
o določitvi javnih parkirnih površin v Občini Idrija, na katerih se plačuje parkirnina 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom se v Občini Idrija zagotavlja območje prometne ureditve posebej urejenih javnih površin namenjenih časovnemu parkiranju, kjer je parkiranje dovoljeno na označenih javnih parkirnih prostorih in se plača parkirnina za javne površine označene in opremljene s predpisano prometno signalizacijo in parkomatom.
2. člen 
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
(1) javna parkirna površina je s prometno signalizacijo označen del vozišča občinske ceste, namenjen parkiranju vozil, ali posebej urejena javna površina izven vozišča ceste, namenjena parkiranju vozil, ali posebej zgrajen objekt, namenjen parkiranju vozil,
(2) javna površina je površina, katere raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem, kot je: javna cesta, ki je v uporabi za cestni promet, ulica, trg, igrišče, parkirišče, park, zelenica, športna oziroma rekreacijska površina, če gre za površino v javni rabi;
(3) parkirni prostor je del javne površine, namenjene parkiranju enega vozila;
(4) parkomat je naprava za izdajanje parkirnih listkov, na katerih je označen čas dovoljenega parkiranja;
(5) parkirni listek je potrdilo o plačilu za parkiranje, ki daje pravico uporabe parkirnega prostora v času, označenem na parkirnem listku;
(6) parkirna cona je območje časovno omejenega parkiranja, kjer je parkiranje dovoljeno na označenih parkirnih prostorih na ali ob vozišču za čas, za katerega je plačana parkirnina, določena s tem odlokom;
(7) pristojni organ je občinska uprava Občine Idrija.
II. UREDITEV PARKIRANJA NA JAVNIH POVRŠINAH 
3. člen 
Javne parkirne površine, kjer se plačuje parkirnina, in čas, v katerem se parkirnina plačuje, določi Občinski svet Občine Idrija s sklepom.
4. člen 
Na javnih parkirnih površinah, za uporabo katerih je določeno plačilo parkirnine, je parkiranje dovoljeno za čas, za katerega je plačana parkirnina. Zavezanec za plačilo parkirnine je uporabnik javne parkirne površine ali parkirnega prostora.
5. člen 
Višino parkirnine za parkiranje na javnih parkirnih površinah določi Občinski svet Občine Idrija s sklepom.
6. člen 
Vrsta in način parkiranja, dovoljeni čas parkiranja, obveza plačila parkirnine in njena višina so razvidne iz prometne signalizacije in obvestila na parkomatu.
Parkirni listek iz parkomata se šteje kot dokazilo o plačilu parkirnine. Parkirni listek mora biti nameščen v parkiranem vozilu na sprednji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro viden in povsem čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.
7. člen 
Pristojni občinski organ določi parkirne prostore na javnih parkirnih površinah in parkirnih conah, namenjene parkiranju vozil invalidom. Parkiranje na teh prostorih je dovoljeno le z veljavno invalidsko parkirno karto, ki mora biti nameščena v parkirnem vozilu na sprednji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro vidna in je v celoti čitljiva z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.
Invalidi so na parkirnih conah, namenjene parkiranju vozil invalidom, dolžni plačati parkirnino, v skladu z veljavno višino parkirnine.
III. NADZOR 
8. člen 
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka, za kršitev katerih je predpisana globa, opravljajo občinski redarji.
9. člen 
Z globo 40,00 EUR se kaznuje za prekršek posameznik, ki parkira na javni parkirni površini in ne plača parkirnine ali ki ravna v nasprotju s 4., 6. ali 7. členom tega odloka.
Z globo 300,00 EUR se kaznuje pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik in posameznik, ki samostojno opravljajo dejavnost, ki oziroma katerega voznik ravna v nasprotju s 4., 6. ali 7. členom tega odloka, njihova odgovorna oseba pa z globo 100,00 EUR.
10. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/2016
Idrija, dne 12. maja 2016
Župan 
Občine Idrija 
Bojan Sever l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti