Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2014 z dne 13. 6. 2014
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2014 z dne 13. 6. 2014

Kazalo

1757. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu DPZ 12, stran 4611.

Mestni svet Mestne občine Celje je na podlagi 61.a, 97. in 98. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP, 43/11 – ZKZ-C, 57/12, 57/12 – ZUPUDPP-A, 109/12 in 35/13 – skl. US), 10., 19. in 115. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 106/13) in 78. člena Poslovnika Mestnega sveta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 4/14) na 27. redni seji dne 27. 5. 2014 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu DPZ 12
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(pravna podlaga)
V skladu s prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskimi sestavinami srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01) se s tem odlokom sprejme občinski podrobni prostorski načrt DPZ 12 (v nadaljnjem besedilu: OPPN) po projektu št. 107-2013, ki ga je izdelal biro Urbanisti, d.o.o., Celje.
II. VSEBINA
2. člen
(vsebina OPPN)
(1) OPPN vsebuje tekstualni in grafični del.
(2) Tekstualni del obsega naslednje vsebine:
– območje OPPN,
– opis prostorske ureditve, ki se načrtuje z OPPN,
– umestitev načrtovane ureditve v prostor, ki vsebuje vplive in povezave prostorskih ureditev s sosednjimi območji, vrste dopustnih dejavnosti, rešitve načrtovanih objektov in površin in pogoje in usmeritve za projektiranje in gradnjo,
– zasnova projektnih rešitev in pogojev glede priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro,
– rešitve in ukrepi za celostno ohranjanje kulturne dediščine,
– rešitve in ukrepi za varovanje okolja, naravnih virov in ohranjanje narave,
– rešitve in ukrepi za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, vključno z varstvom pred požarom,
– načrt parcelacije,
– etapnost izvedbe prostorske ureditve,
– velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev,
– usmeritve za določitev meril in pogojev po prenehanju veljavnosti OPPN.
(3) Grafični del obsega naslednje vsebine:
– GRAFIČNI NAČRT 1: Izsek iz grafičnega dela Celjskega prostorskega plana,
– GRAFIČNI NAČRT 2: Območje podrobnega načrta z obstoječim parcelnim stanjem,
– GRAFIČNI NAČRT 3: Prikaz vplivov in povezav s sosednjimi območji,
– GRAFIČNI NAČRT 4: Zazidalna situacija,
– GRAFIČNI NAČRT 5: Zasnova gospodarske infrastrukture,
– GRAFIČNI NAČRT 6: Geodetsko kotirana situacija,
– GRAFIČNI NAČRT 7: Načrt parcelacije.
(4) Sestavni del tega odloka so tudi naslednje priloge:
– izvleček iz hierarhično višjega prostorskega akta,
– prikaz stanja prostora,
– idejna zasnova ''Medicinski center Dečkova'' (Arhitektura Krušec d.o.o.),
– geodetski načrt s certifikatom (Peter Jalovec s.p., št. 21-12),
– geološko poročilo (Gecko d.o.o., št. E001-2014),
– strokovno poročilo o predhodni arheološki raziskavi (Otmar Kovač, koda raziskave 13-0310),
– načrt električnih instalacij in električne opreme (Elektro projekt d.o.o., 13/12),
– smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora,
– obrazložitev in utemeljitev,
– povzetek za javnost.
III. OBMOČJE
3. člen
(območje OPPN)
(1) Območje OPPN zajema zemljišče omejeno med Dečkovo cesto na severu, atletskim stadionom na zahodu in jugu ter stanovanjsko gradnjo na vzhodu.
(2) Območje OPPN za gradnjo stavbe zajema naslednje parcele ali dele parcel v k.o. Celje: 10/1, 9/6 in 1/16.
(3) Območje OPPN obsega 803 m².
IV. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
4. člen
(opis prostorske ureditve, ki se načrtuje z OPPN)
(1) Obravnavano območje zajema več parcel, ki skupaj tvorijo enovito parcelo namenjeno gradnji. Na tem območju se nahaja stanovanjska stavba, ki jo je pred pričetkom gradnje nove stavbe potrebno odstraniti. Znotraj tega območja je predvidena gradnja ene stavbe za zdravstveno oskrbo, s pretežno stomatološkimi ambulantami, brez možnosti nastanitve in bivanja, v kletni etaži pa so parkirne površine. Območje je dostopno neposredno z Dečkove ceste, ob kateri sta tako pločnik kot kolesarska steza, pri čemer je na zahodu območja preko javne ceste urejeno zunanje parkirišče za goste, na vzhodu pa lastni dovoz do parkirnih prostorov v kleti, namenjenih zaposlenim.
(2) V skladu s tem se načrtujejo prostorske ureditve, ki ob upoštevanju danosti in omejitev obravnavanega območja ter veljavnih normativov podajajo pogoje prostorske umestitve stavbe za zdravstveno oskrbo, garažne stavbe pod nivojem terena in za to potrebno infrastrukturo.
(3) Za ureditev območja je bila izdelana idejna zasnova ''Medicinski center Dečkova'' (Arhitektura Krušec d.o.o.), ki je bila tekom postopka priprave OPPN proučena in vanj vključena.
(4) Znotraj območja OPPN so poleg gradnje stavbe predvidene ustrezne rešitve prometa, tudi mirujočega, in zadostne zelene površine z zasaditvami dreves.
(5) Pri zasnovi prostorske ureditve so smiselno upoštevana priporočila Prostorskega reda Slovenije.
V. UMESTITEV NAČRTOVANE UREDITVE V PROSTOR
5. člen
(opis vplivov in povezav prostorske ureditve s sosednjimi območji)
(1) Stavba je umeščena ob južni rob Dečkove ceste in v pritličju sledi gradbeni liniji že obstoječih stavb, v nadstropjih pa je od nje odmaknjena. Na vzhodu se nahaja niz pretežno stanovanjskih stavb, ki pa jih zaradi izredno ugodne lege za storitvene dejavnosti ter motečega prometa za bivanje čaka postopna sprememba namembnosti.
(2) Ker se na jugu območja nahaja atletski stadion, se tudi pogledi iz predvidene nove stavbe odpirajo nanj.
(3) Zaradi mirne stomatološke ambulantne dejavnosti nova stavba ne bo imela negativnega vpliva na okolico. Povečanje prometa pa je glede na že obstoječega zanemarljiv.
6. člen
(vrste dopustnih dejavnosti)
(1) Znotraj ureditvenega območja OPPN je predvidena gradnja objekta centralne dejavnosti, namenjenega zdravstvenim in zobozdravstvenim ambulantam, z vso pripadajočo ureditvijo (dovozi, površine za mirujoči promet, zunanje ureditve), infrastrukturo ter enostavnimi in nezahtevnimi objekti, potrebnimi za delovanje ambulant. V skladu z navedenim so mogoče le tiste dejavnosti, ki so okoljsko sprejemljive in njihovi vplivi ne presegajo z veljavno zakonodajo predpisanih meja ter niso v nasprotju z namensko rabo območja (območja urbanih središč).
(2) Znotraj območja je tako dovoljena gradnja stavbe za zdravstveno oskrbo ter garažne stavbe (v kletni etaži pod nivojem terena.
(3) Znotraj območja je dovoljena gradnja gradbeno inženirskih objektov, ki predstavljajo komunalno opremljanje zemljišč ali služijo dejavnostim v stavbnih območjih in niso v nasprotju z namensko rabo območja (območja urbanih središč).
(4) V primeru, da se pri predhodnih arheoloških raziskavah ali v času gradnje izkaže, da se na območju OPPN nahaja arheološko najdišče, je dovoljena njegova prezentacija.
(5) Izrecno se prepovejo vse vrste posegov, za katere je presoja vplivov na okolje obvezna, in so določene v Prilogi I Uredbe o vrstah posegov v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje.
(6) Izrecno se prepovejo vse vrste posegov, za katere je presoja vplivov na okolje obvezna, če poseg dosega ali presega predpisan prag, in so določeni v Prilogi II Uredbe o vrstah posegov v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje.
7. člen
(opis rešitev načrtovanih objektov in površin, pogoji in usmeritve za projektiranje in gradnjo)
(1) Na območju OPPN je dopustna:
– gradnja nove stavbe in objektov;
– rekonstrukcija, pri čemer se prostornina stavb ne spremeni za več kakor 10 %;
– povečanje prostornine ob rekonstrukciji ni možno, če obstoječa stavba dosega maksimalne prostorske izvedbene pogoje glede velikosti, ki so predpisani za nove stavbe – v tem primeru se rekonstrukcija izvaja v okviru obstoječih gabaritov obstoječe stavbe;
– odstranitev stavbe in
– vzdrževanje.
(2) Pomen regulacijskih elementov:
– minimalni odmik od parcele namenjene gradnji je obvezen najmanjši odmik stavbe od parcele namenjene gradnji, ki ga je potrebno upoštevati;
– minimalni odmik od ceste je obvezen najmanjši odmik stavbe od ceste ali pločnika, ki ga je nujno potrebno upoštevati;
– nove prometne površine so površine, namenjene prometu in so v javni rabi.
(3) Dovoljena je gradnja stavbe za zdravstveno oskrbo ter garažne stavbe v kletni etaži pod nivojem terena. Stavba je etažnosti največ K+P+2, pri čemer je klet vkopana 2,00 metra pod nivojem. V primeru gradnje kleti je potrebno paziti na podtalnico in v celoti upoštevati geološko poročilo. V kolikor se zagotovijo ustrezna parkirna mesta ter ostali servisni prostori na območju parcele, namenjene gradnji, izvedba kleti ni obvezna. Parkirna mesta za obiskovalce in zaposlene se lahko zagotovijo tudi v bližini in izven parcele namenjene gradnji. Bruto višina posamezne etaže je lahko največ 4,00 metre. V primeru gradnje kleti je kota pritličja največ 1,00 meter nad koto pločnika. Brez gradnje kleti pa je lahko kota pritličja največ 0,50 m nad koto pločnika. Stavba naj bo zasnovana sodobno ter volumensko razgibano tako, da sledi morfologiji sosednjih manjših stavb. Streha mora biti ravna z minimalnim naklonom potrebnim za odvodnjavanje. Zaželena je ozelenitev strehe. Fasade objektov so lahko zgolj v različnih zemeljskih odtenkih, bele, v odtenkih sive, prepovedane pa so žive in kričeče barve. Dovoljena je tudi gradnja sončnih celic, ki se arhitekturno kvalitetno vgradijo v fasadne in strešne obloge stavb.
(4) Umestitev, maksimalni tlorisni gabariti nove stavbe in odmiki od sosednjih parcel so razvidni iz grafičnih načrtov. Določen je maksimalni gabarit stavbe, ki ga stavba ne sme presegati. Določen je maksimalni gabarit previsnega dela stavbe, ki lahko sega izven območja maksimalnega gabarita stavbe, znotraj katerega se lahko nahajajo odprti arhitekturni elementi stavbe in izjemoma tudi uporabne zaprte površine, ki pa ne smejo presegati polovice površine maksimalnega gabarita previsnega dela stavbe. Določen je maksimalni gabarit garažnega dela stavbe pod terenom, ki lahko sega izven območja maksimalnega gabarita stavbe.
(5) Določeni so naslednji minimalni potrebni odmiki od sosednjih parcel, namenjenih gradnji in zahtevani odmiki od prometne infrastrukture:
+-------------------------------------------+-------------------+
|osnovni gabariti stavbe                    |  17.50 x 15.55 m  |
+-------------------------------------------+-------------------+
|maksimalni gabariti nad terenom            |  22.10 x 20.00 m  |
+-------------------------------------------+-------------------+
|maksimalni gabariti pod terenom            |  18.55 x 17.50 +  |
|                                           |   5.00 m (rampa)  |
+-------------------------------------------+-------------------+
|minimalni odmiki stavbe od parcele na jugu |       2.03 m      |
+-------------------------------------------+-------------------+
|minimalni odmiki stavbe od parcele na      |       3.28 m      |
|zahodu                                     |                   |
+-------------------------------------------+-------------------+
|minimalni odmiki stavbe od parcele na      |       1.52 m      |
|severu                                     |                   |
+-------------------------------------------+-------------------+
|minimalni odmiki stavbe od parcele na      |       4.00 m      |
|vzhodu                                     |                   |
+-------------------------------------------+-------------------+
|minimalni odmiki uvozne rampe od parcele na|       0.50 m      |
|vzhodu                                     |                   |
+-------------------------------------------+-------------------+
(6) Niveleta parcele in zunanje ureditve, namenjene gradnji mora biti prilagojena niveleti pločnika. Kota pločnika in zunanje ureditve je povprečno 238.10 m.n.v. Nadvišanje terena ni dovoljeno, razen minimalnih uravnav in utrditev. Okolica stavbe se naj izven območij dostopov in parkirnih površin ozeleni ter zasadi s posameznimi drevesi, ki se lahko med seboj razlikujejo, v vsakem primeru pa mora lastnik upoštevati varstvo okolja in ne sme uporabljati škropiv.
(7) Dovoljena je postavitev ograje do višine največ 1,5 m in sicer na sam rob parcele, namenjene gradnji, razen ob Dečkovi, kjer je poravnana z linijo stavbe. Vsaka ograja na uvozu na parcelo mora biti od roba javne ceste odmaknjena najmanj 5 m, preglednost cestnega priključka mora biti z izborom ograje zagotovljena. Dovoljene so zgolj ograje iz živice, izjemoma žičnate. Dovoljeno je tudi oglaševanje dejavnosti zgolj za lastne potrebe znotraj parcele, namenjene gradnji, na stavbi in sicer v skladu z Odlokom o oglaševanju v Mestni občini Celje. Izven parcele, namenjene gradnji ter če stavba še ni izgrajena oglaševanje ni dovoljeno. Ostalih nezahtevnih in enostavnih objektov, razen če niso določeni v tem odloku, ni dovoljeno postavljati.
(8) Vsi posegi v prostor se izvedejo v skladu z geološkim mnenjem (Gecko d.o.o., št. E001-2014). Objekti morajo biti načrtovani varno glede na stopnjo potresne ogroženosti območja.
VI. ZASNOVA PROJEKTNIH REŠITEV IN POGOJEV GLEDE PRIKLJUČEVANJA OBJEKTOV NA GOSPODARSKO JAVNO INFRASTRUKTURO IN GRAJENO JAVNO DOBRO
8. člen
(prometna infrastruktura)
(1) Predvidena novogradnja se nahaja znotraj 8 metrskega varovalnega pasu kategorizirane občinske glavne lokalne ceste številka LG 032321 Dečkova cesta. Dovoz do stavbe in do kletne etaže je že zagotovljen neposredno preko lokalne ceste LG 032321 Dečkova cesta, ki pa se prestavi proti vzhod­nemu robu parcele. Dovoz do parkirišč na zahodu objekta pa je preko javnega uvoza, ki je že načrtovan v zazidalnem načrtu Lahka industrija. Projektiran in izveden mora biti v skladu s Pravilnikom o cestnih priključkih na javne ceste. Ob projektiranju je potrebno upoštevati tako predvideno konično prometno obremenjenost javne lokalne ceste, kot območja novega cestnega priključka, količino in vrsto predvidenega prometa ter predvideti normativno število parkirišč.
(2) Znotraj območja so določene površine za mirujoči promet. Na zahodu območja je predvideno zunanje parkirišče za goste, v kletni etaži pa parkirišče namenjeno zaposlenim. Parkirna mesta za obiskovalce in zaposlene se lahko zagotovijo tudi v bližini in izven parcele namenjene gradnji. Zunanje parkirne površine se izvedejo s travnimi ploščami oziroma s propustnimi tlaki, tako da je možno neposredno ponikovanje meteornih vod.
9. člen
(energetska infrastruktura)
(1) Električna energija za napajanje predvidenega objekta je na razpolago na NN zbiralnicah TP Kersnikova, s tem da je potrebno NN zbiralnice preurediti. Obstoječ objekt že ima obstoječ električni zračni priključek, ki poteka od NN droga (tč. A) do objekta in ga je potrebno odstraniti. Od NN zbiralnic TP Kersnikova se položi nov zemeljski kabel E-AY2Y 4x70+1,5 mm2 do nove omarice PMO, ki se nahaja na uvozu na parkirišče. Od omarice PMO do predvidene stavbe je predviden kabel NYY-J 4x16 mm2. Kabelska kanalizacija se izvede iz cevi DWP fi 110 mm. Pri križanju Kersnikove ceste je predviden podboj ceste.
(2) V fazi nadaljnjega načrtovanja in pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za predviden objekt si mora investitor pridobiti od Elektra Celje d.d. projektne pogoje in soglasja k projektu.
10. člen
(telekomunikacijska infrastruktura)
Znotraj ureditvenega območja ni glavnih TK vodov. Obstoječ priključni TK kabel se v območju nove gradnje demontira. Nov TK kabel se položi po južni in zahodni strani parcele do nove TK omarice, ki se nahaja pri uvozu na parkirišče. Kolikor bodo potrebe po novih TK storitvah, bo potrebno preveriti zmogljivosti obstoječega omrežja. Če te ne bodo ustrezale novim potrebam, je potrebno dograditi obstoječe omrežje. Pri vseh posegih v prostor je treba upoštevati trase obstoječega TK omrežja Telekom Slovenije. Trase obstoječih TK kablov se določijo z zakoličbo. Glede na pozidavo oziroma komunalno ureditev jih je potrebno ustrezno zaščititi ali prestaviti. Projekt TK priključka na javno TK omrežje se izdela v fazi izdelave PGD dokumentacije in mora biti usklajen s projektom ostalih komunalnih vodov.
11. člen
(meteorna in fekalna kanalizacija)
(1) Zaradi visokega nivoja podzemnih voda se lahko pričakuje večje dotoke podzemnih voda, ki lahko predstavljajo problem pri gradnji in po njej. Zato je potrebno odvod drenažnih in meteornih voda s strešin in povoznih površin kontrolirano odvesti izven območja temeljev in objekta. Meteorne vode se tako preko vodnega zadrževalnika speljejo v javno kanalizacijo z enim priključkom meteornih in komunalnih odpadnih vod.
(2) Komunalne odpadne vode iz obravnavanega objekta se speljejo v javni kanal št. 206033, ki poteka po cesti, preko revizijskega jaška št. 6 na koti najmanj 237,00 m.n.v. ali višje. Interna kanalizacija, ki poteka skozi prostore pod nivojem terena, mora biti izvedena brez priključkov in brez prekinitev, ki bi lahko povzročale povratno zaplavitev objekta. Odpadne vode iz prostorov pod nivojem terena morajo biti speljane v javno kanalizacijo preko črpališča.
12. člen
(vodovod)
Predviden objekt je od osi javnega vodovoda oddaljen več kot 3 m. Oskrba objekta z vodo je možna iz javnega vodovoda PE DN/OD 50 mm, ki je del Osrednjega vodovodnega sistema Celje. Pri projektiranju je potrebno upoštevati tudi zahteve glede zagotavljanja požarne varnosti. V primeru večje potrebe po odvzemu pitne vode, kot ga zagotavlja obstoječi javni vodovod, ga je potrebno zamenjati z vodovodom večje dimenzije vse do obstoječega javnega vodovoda jeklo DN/ID 80 mm. Priključitev na vodovod je možna pod pogojem, da je rešeno odvajanje odpadnih voda. Tlačna črta v vodovodnem omrežju na območju obravnavanega OPP se v normalnih razmerah giblje med 275 in 290 m.n.v.. Pri priključku premera Ø < 2'' se vodomer vgradi zunaj objekta v tipski toplotno izoliran vodomerni jašek. Pri večjem priključku pa lahko tudi v armirano betonski jašek, globine najmanj 1,8 m in širine 1,5 m v zelenici zunaj objekta.
13. člen
(plin)
Sistemski operater distribucijskega omrežja zemeljskega plina v Mestni občini Celje (SODO) ima na območju, ki ga obravnava OPPN, zgrajeno nizkotlačno plinovodno omrežje in priključne plinovode zemeljskega plina. Območje urejanja sodi v področje energetske oskrbe objektov iz distribucijskega omrežja zemeljskega plina, zato lahko investitor načrtuje priključitev objekta na obstoječi plinovod, ki poteka južno od nameravane gradnje. Pri izdelavi projektne dokumentacije je potrebno upoštevati veljavno zakonodajo, standarde, tehnične predpise in smernice sistemskega operaterja distribucijskega omrežja zemeljskega plina.
14. člen
(obveznost priključevanja)
Predvidena stavba se mora priključiti na načrtovano gospodarsko infrastrukturo pod pogoji upravljavcev.
VII. REŠITVE IN UKREPI ZA CELOSTNO OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE
15. člen
(kulturna dediščina)
(1) Območje OPPN se nahaja znotraj območja arheološke dediščine, Celje – Arheološko najdišče Celje EŠD 56 po Odloku o razglasitvi kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Celje.
(2) Varstveni režim za arheološko najdišče Celje zahteva pred vsemi posegi v zemeljske plasti izvedbo predhodnih arheoloških raziskav. V skladu s tem je bilo izdelano strokovno poročilo o predhodni arheološki raziskavi (Otmar Kovač, koda raziskave 13-0310), ki izkazuje, da na območju izkopavanj ni sledov arheoloških ostalin.
VIII. REŠITVE IN UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA, NARAVNIH VIROV IN OHRANJANJE NARAVE
16. člen
(varstvo voda)
(1) Načrtovana stavba se priključi na javni kanalizacijski sistem. Odpadne komunalne vode se odvajajo v javno kanalizacijsko omrežje ter dalje v skupno čistilno napravo. S ciljem varovanja kakovosti vodotokov in vpliva na podtalnico je tehnološke odplake potrebno obvezno očistiti pred priključitvijo na kanalizacijo do stopnje, ko ne bodo škodovale kanalizacijskemu omrežju in postopkom čiščenja na biološki čistilni napravi. Manipulacijska dvorišča morajo biti izvedena z nepropustnim zgornjim ustrojem. Onesnažene meteorne vode (olja, maščobe) se morajo odvajati v kanalizacijo preko lovilcev olj in maščob, mehansko onesnažene meteorne vode pa preko usedalnikov v površinski odvodnik.
(2) Meteorne in druge odpadne vode iz parcel, zunanjih ureditev ali objektov ne smejo biti speljane na cestni svet ali naprave za odvodnjavanje cestnega telesa.
17. člen
(varstvo pred hrupom)
Območje OPPN sodi v III. območje varstva pred hrupom. Za to območje veljajo mejne dnevne ravni hrupa 60 dBA in mejne nočne ravni 50 dBA. Ukrepi za varovanje objektov in območij pred prekomernim hrupom morajo biti izvedeni v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi. Predvideni objekti oziroma njihovo obratovanje in uporaba po končani gradnji ne smejo presegati predpisane mejne ravni hrupa.
18. člen
(varstvo zraka)
Predvideni objekti ne smejo predstavljati možnosti povečanja onesnaženja zraka. Za potrebe po toplotni energiji se naj uporabljajo obnovljivi viri energije ter ekološko nesporni viri. S tem bo kvaliteta zraka ostala na sprejemljivi ravni.
19. člen
(ravnanje z odpadki)
Za vse stavbe je potrebno zagotoviti zbirno mesto za odpadke, to je urejen skupen prostor znotraj parcele namenjene gradnji, kamor se postavijo zabojniki za ločene komunalne odpadke in odjemno mesto, kjer izvajalec javne službe odpadke prevzame. Lahko so znotraj stavbe ali pa v njeni neposredni bližini, nikakor pa ne na severni strani stavbe proti Dečkovi cesti. Odjemno mesto je lahko tudi zbirno mesto, če je zagotovljen nemoten dovoz vozilom za odvoz odpadkov. Predvideni način odvoza odpadkov mora ustrezati tehnologiji zbiranja in odvažanja odpadkov, ki jo uporablja izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
20. člen
(varstvo tal)
Rodovitni del prsti, ki bo odstranjen med gradnjo, je potrebno ustrezno deponirati ter uporabiti za ureditev zelenic ter ostalih zelenih površin.
21. člen
(ohranjanje narave)
Na območju OPPN se ne nahaja nobeno od območij ohranjanja narave.
IX. REŠITVE IN UKREPI ZA OBRAMBO TER VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI, VKLJUČNO Z VARSTVOM PRED POŽAROM
22. člen
(obramba)
Na območju OPPN ni obstoječih ali načrtovanih območjih ali objektov za obrambo in zaščito.
23. člen
(potresna varnost)
Pri načrtovanju objektov je potrebno upoštevati predpise, ki urejajo potresno odporno gradnjo. Projektni pospešek tal je 0,15 g. V fazi projektiranja je potrebno na podlagi geomehanskega poročila preveriti statično stabilnost terena in predvideti ustrezne rešitve.
24. člen
(požarna varnost)
(1) Pri pripravi akta so v skladu s predpisi s področja varstva pred požarom upoštevani ustrezni prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi. Z ustrezno razmestitvijo objektov in z odmiki med njimi so ustvarjeni pogoji za požarno ločitev objektov, zagotovljeni so pogoji za omejevanja širjenja ognja ob požaru ter pogoji za varen umik ljudi in premoženja. Urejene so prometne in delovne površine za intervencijska vozila. Oskrba za gašenje z vodo je predvidena preko nadzemnih hidrantov, izvedenih v skladu z njihovimi lastnostmi in v skladu z veljavnimi zakonskimi in podzakonskimi predpisi.
(2) Izpolnjevanje bistvenih zahtev varnosti pred požarom za požarno manj zahtevne objekte se dokazuje v elaboratu ''zasnova požarne varnosti'', za požarno zahtevne objekte pa v elaboratu ''študija požarne varnosti''. Požarno manj zahtevni in zahtevni objekti so določeni v predpisu o zasnovi in študiji požarne varnosti.
25. člen
(poplavna varnost)
Ureditveno območje po evidencah Agencije Republike Slovenije za okolje ni poplavno ogroženo.
26. člen
(varstvo pred škodljivim delovanjem visoke podtalnice)
Pred kakršnimikoli posegi v prostor ter v nadaljnjih fazah projektiranja skladno s tem odlokom je potrebno pridobiti mnenje geologa in v skladu z njim prilagoditi način gradnje.
27. člen
(varstvo pred škodljivim delovanjem erozije, varstvo pred plazovi)
Območje OPPN se nahaja na uravnanem terenu, kjer po do sedaj znanih podatkih ne prihaja do škodljivega delovanja erozije in plazov. S tega vidika niso predvideni ukrepi za preprečevanje teh pojavov. Kljub temu je pred kakršnimikoli posegi v prostor ter v nadaljnjih fazah projektiranja skladno s tem odlokom potrebno pridobiti mnenje geologa in v skladu z njim prilagoditi način gradnje.
28. člen
(dopolnilna in druga zaščita)
(1) Pri gradnji novih objektov je potrebno ojačiti prvo ploščo, če je le-to potrebno v skladu z veljavno zakonodajo s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.
(2) Pri načrtovanju objektov, kjer obstaja možnost razlitja nevarnih snovi, je potrebno predvideti tehnične rešitve in način gradnje, ki bodo preprečili razlitje nevarnih snovi.
(3) Dostopi in dovozi morajo omogočati dovoz in delovne površine interventnih vozil in izpolnjevati pogoje za varen umik ljudi in premoženja.
X. NAČRT PARCELACIJE
29. člen
(parcelacija)
Načrt parcelacije vsebuje načrt parcel, namenjenih gradnji. Določena je ena parcela, namenjena gradnji.
XI. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
30. člen
(etapnost)
Ob ali pa pred gradnjo načrtovane stavbe je potrebno območje komunalno opremiti.
XII. DOPUSTNA ODSTOPANJA OD NAČRTOVANIH REŠITEV
31. člen
(velikost dopustnih odstopanj od funkcionalnih, oblikovalskih in tehničnih rešitev)
(1) Pri nadaljnjem načrtovanju objektov je dovoljeno zmanjšanje tlorisnih gabaritov stavb ter zmanjšanje etažnosti, povečanje ni dovoljeno.
(2) Dovoljena so tudi manjša odstopanja od lege stavbe ter ostalih ureditev, vendar je potrebno upoštevati predpisane minimalne odmike od sosednjih parcel in druga določila tega odloka.
(3) Dopustna so odstopanja od posameznih tehničnih rešitev gospodarske infrastrukture, če se pri nadaljnjem podrobnejšem načrtovanju poiščejo primernejše rešitve, ki pa ne smejo vplivati na izvedbo podrobnega načrta in ne smejo poslabšati prostorskih in okoljskih razmer.
(4) Dovoljena so odstopanja od tras vodov gospodarske infrastrukture, kolikor to zahteva prilagoditev terenu, obstoječim trasam vodov in naprav in sami tehnologiji izvedbe.
(5) Odstopanja od rešitev določenih s tem odlokom ne smejo biti v nasprotju z javnim interesom. Z odstopanji morajo soglašati organi in organizacije, ki jih le-ta zadevajo.
XIII. KONČNE DOLOČBE
32. člen
(vpogled)
Projekt iz 1. člena tega odloka je na vpogled pri pristojni službi Mestne občine Celje.
33. člen
(nadzor nad izvajanjem)
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne republiške in občinske inšpekcijske službe.
34. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-1/2013
Celje, dne 27. maja 2014
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti