Uradni list

Številka 110
Uradni list RS, št. 110/2011 z dne 31. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 110/2011 z dne 31. 12. 2011

Kazalo

5003. Odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota, stran 15003.

Na podlagi določb 100. člena Zakona o cestah (Uradni list RS, št. 109/10), 6. in 15. člena Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/10), 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – UPB2, 76/08, 79/09, 51/10 in 84/10 – Odl. US), 3. in 17. člena Zakona o prekrških ZP-1-UPB8 (Uradni list RS, št. 29/11), ter 7. in 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – UPB in 49/10) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na seji dne 22. decembra 2011 sprejel
O D L O K
o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota
1. člen
S tem odlokom se na območju Mestne občine Murska Sobota določa prometna ureditev na občinskih cestah in drugih javnih površinah, ter površinah, danih v uporabo za cestni promet oziroma v javno uporabo (v nadaljnjem besedilu: javne prometne površine), način dela občinskega redarstva pri nadzoru in urejanju prometa; pogoje in način odstranitve in hrambe vozil, nepravilno parkiranih v smislu določil Zakona o pravilih cestnega prometa (v nadaljevanju: ZPrCP); pogoje in način uporabe naprave s katero sse začasno prepreči odpeljati vozilo (lisice), ki je parkirano na cesti v naselju v nasprotju z ZPrCP-jem ali s prometno ureditvijo.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
– ožje mestno središče je območje mesta Murska Sobota med Kocljevo, Kardoševo, Grajsko, Lendavsko, Gregorčičevo, Cankarjevo in Slomškovo ulico, vključno z naslednjimi obodnimi ulicami: Kardoševa ulica, Slomškova ulica, Kocljeva ulica ter Gregorčičeva ulica;
– prometna konica je čas najgostejšega prometa, ki se pojavlja ob delavnikih zaradi dnevnih migracij in traja od 5.30 do 7.30 zjutraj in od 13.30 do 15.30 popoldne, Mestna uprava Mestne občine Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: Mestna uprava) pa lahko iz utemeljenih razlogov spremeni čas in trajanje prometne konice;
– dostavni čas je čas med 5.00 in 8.00 uro zjutraj ter med 13.00 in 15.30 popoldne, ki je predviden za opravljanje vsakodnevne dostave; razen dostave v ožjem mestnem središču, v katerem je dostavni čas med 5.00 in 6.30 zjutraj ter med 13.00 in 14.30 popoldne;
– lisice so posebna naprava, s katero se vozniku prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo;
– intervencijska vozila so vozila organov in organizacij, ki opravljajo intervencijske naloge skladno z zakonskimi pooblastili, ter vozila, ki opravljajo intervencijsko dejavnost na področju gospodarskih javnih služb;
– parkirna ura je naprava za označitev časa o pričetku parkiranja;
– parkirni listek je dokaz, da je parkirnina plačana;
– parkirni avtomat je naprava za plačevanje parkirnine;
– glavne mestne vpadnice so ceste, oziroma ulice: Štefana Kovača, Lendavska, Panonska in Tišinska ulica;
– posebna prevozna sredstva so bolniški vozički, otroška prevozna sredstva in športni pripomočki ali naprave (skiro, kotalke, rolke, rolerji, drsalke, smuči, sanke, otroško kolo, motorne sani in po namenu uporabe podobna prevozna sredstva in pripomočki), ki omogočajo gibanje hitrejše od hoje pešca, a se ne štejejo za vozila;
– javne prometne površine so vse ceste, ulice, trgi, kolesarske steze, pločniki, parkirne površine, avtobusna postajališča in urejene pešpoti (tudi v parkih) ter druge ustrezno utrjene površine, namenjene takšnemu ali drugačnemu prometu, katere se lahko prosto uporabljajo na način in pod pogoji, ki jih določa ta odlok ter drugi predpisi lokalne skupnosti ter predpisi, ki urejajo javne ceste;
– površine, dane v uporabo za cestni promet, so vse površine cest, katere se lahko, ne glede na njihovo lastništvo, prosto uporabljajo na način in pod pogoji, ki jih določa ta odlok ter predpisi o javnih cestah in ureditvi prometa na njih;
– javne parkirne površine so del javnih prometnih površin, ki so namenjene parkiranju;
– površine dane v javno uporabo so površine, katere se lahko, ne glede na njihovo lastništvo, če je zato sklenjena pogodba, prosto uporabljajo na način in pod pogoji, ki jih določa ta odlok ter predpisi o javnih cestah in ureditvi prometa na njih.
Drugi uporabljeni izrazi imajo enak pomen kot ga določajo zakoni in podzakonski predpisi s področja cest, cestnih prevozov in varnosti cestnega prometa.
3. člen
Javne prometne površine, ki niso kategorizirane kot državne ceste, ali občinske ceste po odloku o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Mestni občini Murska Sobota, se morajo vzdrževati tako, da ob upoštevanju njihovega namena, omogočajo varno in nemoteno uporabo, v skladu s predpisi, ki urejajo javne ceste in predpisi, ki urejajo promet na njih ter tem odlokom.
Za izvajanje vzdrževalnih del v javno korist, kot javne službe, na površinah iz prejšnjega odstavka, je odgovoren izvajalec javne službe; za organiziranje drugih del (obnovitvena dela, investicijsko vzdrževanje, rekonstrukcije) na teh površinah pa Mestna uprava.
4. člen
Vzdrževanje javnih prometnih površin iz 3. člena tega odloka, razen površin iz tretjega odstavka tega člena, je obvezna gospodarska javna služba, ki obsega izvedbo vzdrževalnih del v javno korist.
Izvedba vzdrževalnih del v javno korist se zagotavlja v javnem podjetju v skladu s predpisi, ki urejajo gospodarske javne službe; druga dela na teh površinah pa oddaja Mestna uprava po postopku in pogoji, ki so z zakonom določeni za oddajo javnih naročil.
Upravljanje in vzdrževanje javnih parkirnih površin se uredi z odlokom o načinu izvajanja gospodarske javne službe.
5. člen
Za napeljevanje nadzemnih in podzemnih vodov in naprav v območju javnih prometnih površin se smiselno uporabljajo določbe odloka o občinskih cestah v Mestni občini Murska Sobota.
Prav tako se ustrezne določbe odloka, iz prejšnjega odstavka tega člena, smiselno uporabljajo za vzdrževanje, upravljanje in druga razmerja v zvezi z gospodarjenjem javnih prometnih površin, kot so določbe v zvezi:
– z opravljanjem strokovnih, razvojnih, organizacijskih in upravnih nalog za graditev, vzdrževanje in varstvo teh površin,
– s financiranjem,
– obveznostmi glede usklajenega projektiranja in obveščanja o predvidenih posegih v te površine,
– urejanjem priključkov na te površine ter
– drugih ureditev, za katere se lahko smiselno uporabljajo določbe odloka o občinskih cestah, če to ni v nasprotju s tem odlokom.
II. UREDITEV PROMETA
6. člen
Glavne prometne usmeritve na celotnem območju Mestne občine Murska Sobota določi Mestni svet Mestne občine Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: mestni svet), če ni s tem odlokom določeno drugače.
Prometna ureditev in način vodenja prometa morata biti označena s predpisano prometno signalizacijo.
1. Določanje prednostnih smeri in načina vodenja prometa
7. člen
Prednostne smeri vožnje na občinskih cestah določa Mestna uprava sama ali na predlog Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: občinski SPVCP).
Kot osnove za določitev prednostnih smeri vožnje so:
– kategorizacija občinskih cest po odloku o kategorizaciji občinskih cest v Mestni občini Murska Sobota,
– prometni tokovi v posameznem križišču,
– preglednost in s tem povezana potrebna prometna varnost v posameznem križišču.
8. člen
Vse občinske ceste so praviloma namenjene dvosmernemu prometu.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so enosmerne ceste v mestu Murska Sobota: Borovnjakova ulica, Cvetkova ulica, na odseku od objekta Cvetkova ulica 3 do dovoznega priključka k objektu Cvetkova ulica 17 in 19 in na odseku južno od Ulice Staneta Rozmana do objekta Cvetkova ulica 2, Kardoševa ulica od križišča s Štefana Kovača ulico in Kocljevo ulico do Grajske ulice, Kocljeva ulica od odcepa dovoza za trgovsko-stanovanjski objekt Kocljeva, št. 2 do Slomškove ulice, Rožno naselje od Cankarjeve do križišča pri objektu Rožno naselje, št. 3 in Ulice Št. Kuharja od Cankarjeve do Ul. Juša Kramarja, Trubarjev drevored od Slovenske do Kardoševe ulice in Ulica Št. Kuzmiča.
Vodenje prometa (smeri vožnje) na cestah iz prejšnjega odstavka se lahko spremeni ali se enosmerni promet uredi tudi na drugih cestah v Mestni občini Murska Sobota, če je takšna ureditev predvidena s sprejetim prostorskim izvedbenim aktom.
Enosmerni promet se lahko uredi tudi v ulicah in cestah v mestu Murska Sobota ali v naseljih z območja Mestne občine Murska Sobota, ki niso kategorizirane kot lokalne ceste ali kot podkategorije lokalnih cest v mestu, oziroma naseljih, in če takšno ureditev predlaga krajevna skupnost, mestna četrt ali skupina občanov z določenega območja, na katero se takšna sprememba nanaša. Odločitev za vzpostavitev enosmernega prometa v tem primeru sprejme Mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPVCP.
2. Omejitve uporabe javnih prometnih površin
9. člen
Na območju ožjega mestnega središča, razen glavnih mestnih vpadnic, je prepovedan promet tovornih vozil, traktorjev, traktorjev s priklopniki in delovnih strojev, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.
Kadar zaradi velikosti, narave in oblike tovora tega ni mogoče prepeljati z vozilom iz prejšnjega odstavka, se prevoz lahko opravi z večjim vozilom kot izredni prevoz, za katerega izda dovoljenje Mestna uprava in za katerega se plača taksa.
Višino takse določi mestni svet.
10. člen
Na delih glavnih mestnih vpadnic, t.j. na Štefana Kovača ul., na odseku od Mikloša Kuzmiča ul. do Kocljeve ul. in Lendavski ul., na odseku od Industrijske do Slovenske ul. v M. Soboti ter na celotnem preostalem cestnem omrežju v mestu Murska Sobota in v naseljih, katerega lastnik je Mestna občina Murska Sobota, je v času jutranje in popoldanske prometne konice, prepovedan promet za tovorna vozila, traktorje, traktorje s priklopniki in delovne stroje, katerih največja masa presega 7,5 tone, z izjemo dostave.
Kadar zaradi velikosti, narave in oblike tovora tega ni mogoče prepeljati z manjšim vozilom iz prejšnjega odstavka, se prevoz lahko opravi z večjim vozilom, kot izredni prevoz, in to le v primerih, ko je uporaba teh vozil v času prometne konice nujna. Za takšen prevoz izda dovoljenje Mestna uprava, zanj se plača taksa.
Višino takse določi mestni svet.
11. člen
Na območju Mestne občine Murska Sobota, je prepovedan promet tovornih vozil, razen po:
• državnih cestah:
– R1-232 (Hodoš M. Sobota–AC), na odseku od občinske meje s sosednjo občino Moravske Toplice do občinske meje z občino Beltinci,
– R1-252 (Maribor–M. Sobota–AC–Lendava), na odseku od občinske meje z Občino Tišina do AC,
– R2-441 (Gederovci–M. Sobota), na odseku od občinske meje z Občino Tišina do R1-232 (Industrijska ul.), za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 7,5 ton,
– R3-740, na odseku od R1-235 do R1-232, za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 7,5 ton,
– R3-715 (Murska Sobota–Skakovci), na odseku od R1-232 do občinske meje z Občino Puconci, za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 7,5 ton;
• občinskih cestah:
– v mestu M. Sobota: Ulici Mikloša Kuzmiča, Severjevi, C. Metodovi (od Severjeve do Grajske ul.) in Grajski ulici, na vseh za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 7,5 ton ter Noršinski cesti;
– izven mesta M. Sobota in naselij z območja Mestne občine M. Sobota: LC 269020 (Černelavci–Polana–Predanovci (občinska meja)), na odseku od R2-441 do občinske meje z Občino Puconci, za vozila katerih največja dovoljena masa ne presega 7,5 ton in LC 269070 (M. Sobota–Noršinci (občinska meja)), na odseku od R1-232 do občinske meje z Občino Moravske Toplice.
Vse ostale ulice in ceste v mestu Murska Sobota, v naseljih z območja Mestne občine Murska Sobota ter med naselji, oziroma mestom in naselji, so namenjene izključno za lokalni promet, z omejenim dostavnim časom.
12. člen
Omejitve oziroma prepovedi iz 9., 10. in 11. člena tega odloka ne veljajo za intervencijska vozila in za vozila, ki izvajajo redno vzdrževanje cest.
Omejitve oziroma prepovedi tudi ne veljajo za tovorna vozila avto šol, če je tako določeno s prometno signalizacijo (dopolnilna tabla).
13. člen
Na območju Mestne občine Murska Sobota, je prepovedan promet za avtobuse, razen po:
– državnih in občinskih cestah, navedenih v 11. členu tega odloka;
– lokalnih cestah med naselji, oziroma mestom Murska Sobota in naselji: Černelavci–Veščica–Kupšinci–Borejci (občinska meja) (LC 269010, odsek 269011), po naselju Nemčavci (LC 269040, odseka 260042 in 269043), Rakičan–letališče (LC 269090, odsek 269091), Murska Sobota–Bakovci–Dokležovje (občinska meja) (LC 050010, odseka 050014 in 050015), Bakovci–Krog (LC 26910, odsek 269111), Murska Sobota–Krog–Satahovci (LC 269120, odsek 269121, LC 269110, odsek 269112, LC 29130, odsek 269131);
– Slomškovi ul. v Murski Soboti.
Omejitev iz prejšnjega odstavka ne velja za:
– šolske avtobusne prevoze ter javne mestne in medkrajevne linijske prevoze, na območju Mestne občine Murska Sobota, za katere se lahko uporabljajo tudi druge ulice in ceste, kolikor izda za takšne prevoze dovoljenje Mestna uprava. Mestna uprava izda dovoljenje na predlog prevoznika, ki opravlja takšne prevoze na območju Mestne občine Murska Sobota in po predhodni obravnavi predloga na občinskem SPVCP,
– turistične avtobuse, če je avtobusni prevoz povezan z ogledom določene turistične ali druge znamenitosti po programu turističnega aranžmaja.
14. člen
Dostava blaga v mestu Murska Sobota, izven dostavnega časa, je prepovedana.
Tam, kjer je dostava blaga časovno omejena, je dostavni čas urejen s prometno signalizacijo.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek voznik dostavnega vozila, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z globo 200 € se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo 40 €.
15. člen
Dostava in odvoz blaga na javnih prometnih površinah ne sme onemogočiti normalnega poteka prometa in mora biti opravljena brez odlašanja in hitro. Po odstranitvi blaga je potrebno prometno površino temeljito očistiti. Blago in embalažo, dostavljeno in odloženo na javne površine, je treba odstraniti najkasneje v roku 30 minut po opravljeni dostavi.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z globo 200 € se kaznuje pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo 40 €.
16. člen
Čiščenje in pranje javnih prometnih površin ter odvoz komunalnih odpadkov na območju ožjega mestnega središča ter na ulicah in cestah v mestu Murska Sobota, navedenih v 10. členu tega odloka, je dovoljeno v času od 23.00 do 6.30 ure zjutraj.
Mestna uprava lahko v izjemnih primerih dovoli čiščenje in pranje javnih prometnih površin, izven dovoljenega časa, če:
– je bilo izdano dovoljenje za športno, kulturno ali drugo prireditev na javni prometni površini, pa le-te ni možno očistiti v okviru dovoljenega časa,
– če bi čiščenje teh površin povzročalo prekomeren hrup, moteč za nočni počitek stanovalcev ali
– če bi bilo takojšnje čiščenje ali pranje pogojeno z zagotovitvijo prometne varnosti udeležencev cestnega prometa.
Določba prvega odstavka tega člena, se ne nanaša na izvajanje zimske službe ter čiščenje in pranje javnih prometnih površin v primeru intervencij.
Z globo 200 € se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo 40 €.
17. člen
Na območju ožjega mestnega središča ter v območju gimnazije, srednje poklicne in tehniške šole v Murski Soboti je v času prometnih konic prepovedano učenje vožnje motornih vozil. Na območju srednje zdravstvene šole in bolnišnice v Rakičanu pa je učenje vožnje motornih vozil prepovedano.
Z globo 80 € se kaznuje za prekršek inštruktor, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z globo 400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z globo 100 €.
18. člen
Ob delavnikih od ponedeljka do petka, je v času prometne konice in v času od 22.00 do 6.00 ure zjutraj vsak dan, v ožjem mestnem središču in na vpadnicah, kot so navedene v 10. členu tega odloka, prepovedan promet traktorjev, traktorjev s priklopniki in delovnih strojev.
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena je v času sezonskih spravil kmetijskih pridelkov dovoljen promet s traktorji in s traktorji s priklopniki po vpadnicah v mesto Murska Sobota in sicer po obvoznih smereh, kot jih določi mestna uprava ter jih javno objavi.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo tega člena.
19. člen
Za omejitev rabe javnih prometnih površin, ki niso kategorizirane kot občinske ceste po odloku o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Mestni občini Murska Sobota, oziroma niso kategorizirane kot državne ceste, se v zvezi z izvedbo prireditev, izvedbo gradbenih del, stanja teh površin ali drugih utemeljenih razlogov, ki so potrebni za njihovo zavarovanje in zavarovanje prometa na njih, smiselno uporabljajo ustrezne določbe tega odloka.
Za omejitev rabe javnih prometnih površin se šteje tudi posebna uporaba javnih prometnih površin za potrebe:
– občasne postavitve stojnic za prodajo, promocije ipd.,
– izvajanje športnih, kulturnih in drugih prireditev, sejmov, zborovanj ipd.,
– postavitev sezonskih letnih vrtov,
– izvajanje gradbenih del na objektih ob javnih prometnih površinah, ureditev gradbišč (postavitev odrov, gradbiščnih ograj, gradbiščnih objektov ipd.).
Za posebno uporabo javnih prometnih površin si mora uporabnik le-te pridobiti dovoljenje Mestne uprave.
Za posebno uporabo javnih prometnih površin se plača občinska taksa v skladu z odlokom o občinskih taksah.
Z globo 80 € se kaznuje za prekršek posameznik, če uporablja javno površino za namene, navedene v drugem odstavku tega člena, ali jo uporablja v smislu posebne uporabe v nasprotju z namenom, kateremu je namenjena, brez dovoljenja Mestne uprave ali v nasprotju z njim.
Z globo 400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, odgovorna oseba pa z globo 100 €.
3. Ureditev mirujočega prometa
20. člen
Javne parkirne površine, ki se urejajo s tem odlokom so:
a) parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju (modre cone),
b) parkirne površine, na katerih parkiranje ni časovno omejeno,
c) rezervirane parkirne površine,
d) parkirne površine za tovorna vozila in turistične avtobuse,
e) parkirne površine v sklopu garažnih hiš.
Javne parkirne površine so praviloma razdeljene na parkirna mesta za posamezna vozila in so urejene kot:
– samostojne parkirne površine, izven vozišč javnih cest,
– parkirne površine na javnih cestah,
– parkirne površine v objektih.
21. člen
Parkiranje na javnih parkirnih površinah je dovoljeno le pod pogoji, določenimi s tem odlokom in s predpisi, ki urejajo cestni promet.
Čas dovoljenega parkiranja in način parkiranja sta razvidna, oziroma urejena s prometno signalizacijo.
22. člen
Na javnih parkirnih površinah je prepovedano:
– postavljati ali puščati komunalne, gradbene in druge odpadke ali posode za njihovo zbiranje,
– postavljati ali puščati kakršnekoli druge predmete ali naprave, ki ovirajo ali onemogočajo uporabo parkirnega mesta,
– ograjevanje parkirnih mest.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z globo 400 € se kaznuje za prekršek pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo 80 €.
23. člen
Mestni svet lahko s sklepom določi, da se na javnih parkirnih površinah plačuje parkirnina, njeno višino in način plačevanja, če ni s tem odlokom drugače določeno.
Kjer je določeno, da se parkirnina plačuje, je treba parkirnino plačati na predpisan način.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
24. člen
Oproščeni plačila parkirnine so:
– intervencijska vozila, vozila policije, vozila komunalnih služb in vozila mestne občine, kadar opravljajo svojo dejavnost,
– imetniki dovoljenj za posebno uporabo javne površine za površine, za katere so le-ta izdana,
– imetniki tedenskih, mesečnih in letnih dovolilnic, ter dovolilnic, ki jih po pooblastilu župana izda uprava mestne občine fizičnim osebam za nemoteno delovanje organov mestne občine na površinah, za katere so le te izdane,
– vozila z oznako invalidov.
Dovolilnice so plačljive, razen dovolilnic, ki jih izda župan ali mestna uprava za namen nemotenega delovanja organov mestne občine. Višina nadomestila za posamezne dovolilnice znaša za tedensko dovolilnico 8,5 €, za mesečno dovolilnico 25,00 € in za letno dovolilnico 251 €. Vrednost dovolilnice, določene s tem odlokom, lahko spremeni mestni svet s sklepom.
Veljavnost dovolilnic se omeji tako, da le-te ne veljajo za naslednja urejena parkirišča (modre cone), ki se primerno označijo na dovolilnici:
– na Grajski ulici, pred zdravstvenim domom,
– na Kocljevi ulici, pred lekarno,
– na Trgu zmage, na južnem delu parkirišč pred NLB in pošto,
– na Trubarjevem drevoredu,
– na vzhodni strani parkirišča ob Industrijski ulici (pri pokopališču),
– na rezerviranih parkirnih površinah, ki so s prometno signalizacijo označene za vozila invalidov.
a) Parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju (modre cone)
25. člen
Parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju v mestu M. Sobota so:
– urejeni parkirni prostori kot samostojne površine: parkirišča ob Ulici Štefana Kovača, parkirišča pred Zdravstvenim domom ob Grajski ul., del parkirišča med Grajsko, Ciril Metodovo in Kopališko ulico, parkirišče pri pokopališču ob Industrijski ul., parkirišče pred Ljubljansko banko in Pošto na Trgu zmage, parkirišča pred zgradbo Kocljeva, štev. 2, ob Kocljevi ul., parkirišče pred zgradbama St. Rozmana štev. 3 in 3a ter 7 in 9, v Ulici Staneta Rozmana, parkirišče pred zgradbo Slovenska ul., štev. 40 (blagovnica) na Zvezni ul., parkirišča v Ulici Arhitekta Novaka na trgu pri železniški postaji ter parkirišča ob Gregorčičevi ulici pred zgradbo v Ulici Arhitekta Novaka 4, parkirišče pred objektom Bakovska ulica 1 v Murski Soboti – »Lesnina«;
– urejeni parkirni prostori kot površine na javnih cestah v mestu M. Sobota so: na Kardoševi ul. – obojestransko, v ulici Trubarjev drevored – obojestransko, na Slovenski ul. – na vzhodni strani (od Ulice Arhitekta Novaka do konca zgradbe Slovenska štev. 37 ter od križišča z Ulico Staneta Rozmana do križišča z Lendavsko ul.), na Ulici Štefana Kovača – na severni strani, na Kocljevi ul. – obojestransko, južno od priključka ob objektu Kocljeva štev. 2, na Lendavski ul. – na severni strani (med zgradbami Lendavska ul. štev. 37–43 ter od zgradbe Lendavska ul. štev. 17 do Grajske ul.), v Ulici Arhitekta Novaka – na južni strani (od cestnega priključka za zgradbo Ulica Arhitekta Novaka štev. 2 do Gregorčičeve ul.) in na severni strani (od cestnega priključka za zgradbo Ulica Arhitekta Novaka štev. 2 do Slovenske ul.), na Industrijski ul. – na zahodni strani (med zgradbama Industrijska ul. štev 1–9), na Slomškovi ul. – na južni strani (od križišča z Ulice Nikola Tesla do križišča z Mladinsko ul.), na Mladinski ul. – na vzhodni strani (od križišča s Slomškovo ul. do zgradbe Mladinska štev. 3), v Sodni ul. – na vzhodni strani (od križišča s Slomškovo do zgradbe zaporov v Sodni ul. štev. 2), na Gregorčičevi ulici, pred zgradbo Gregorčičeva ul. 23, v Aškerčevi ul. – na južni strani, na Cvetkovi ulici, južno od Ulice Staneta Rozmana ter na Kopitarjevi ulici.
Za površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju, se lahko namenijo tudi druge površine, kot samostojne javne parkirne površine ali kot parkirni prostori na javnih cestah, in sicer na predlog krajevne skupnosti, mestne četrti, ustanove ali pravne oziroma fizične osebe, ki zaradi narave svojega dela posluje s strankami in zanje ni mogoče zagotoviti prostih parkirnih mest na drug način. Dovoljenje, oziroma nalog za vzpostavitev kratkotrajnega parkiranja v tem primeru izda mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPVCP.
26. člen
Za parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju, se parkirnina plačuje za čas (trajanje parkiranja), ki je razviden iz prometne signalizacije.
Voznik mora imeti v ali na vozilu, ki ga parkira na površinah, navedenih v 25. členu odloka, na vidnem mestu (pod vetrobranskim steklom) nameščeno ali pritrjeno parkirno uro, s katero označi pričetek parkiranja, oziroma parkirni listek iz avtomata (parkomata), ki je dokaz, da je parkirnina plačana, ali dovolilnico.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek voznik, če:
– ne namesti parkirne ure,
– s parkirno uro, ki ne sme biti avtomatsko premikajoča, ne označi dejanskega časa pričetka parkiranja,
– v okviru še dovoljenega časa ali takoj po njegovem izteku, čas parkiranja s parkirno uro podaljša,
– v ali na vozilo ne namesti parkirnega lističa ali dovolilnice, ali parkirnega lističa potrjenega s strani železniškega ali avtobusnega prevoznika,
– če parkirnega lističa, ki ni bil kupljen s parkirnega avtomata, ne izpolni na predpisan način,
– če vozila v okviru dovoljenega časa, za katerega je plačana parkirnina ali takoj po njegovem izteku ne odpelje,
– če ustavi in parkira vozilo, katero je v skladu z veljavnimi predpisi potrebno registrirati.
27. člen
Parkirnina se plača tako, da se za predviden čas parkiranja iz avtomata ali na drugem prodajnem mestu kupljeni in pravilno izpolnjeni parkirni listič namesti ali pritrdi v ali na vozilo pod vetrobransko steklo, ali na drugo primerno mesto tako, da je možna kontrola. Plačilo parkirnine se lahko uredi tudi na drug način tako, da bo možna kontrola (npr. preko mobilne telefonije ter drugih novejših, sodobnih načinov, ki bodo to omogočali).
Parkiranje v modrih conah je možno tudi z dovolilnicami, ki jih izdaja Mestna uprava na imetnika dovolilnice, t.j. fizično ali pravno osebo. Voznik lahko dovolilnico nalepi z notranje strani v spodnji levi vogal vetrobranskega stekla (fiksna) ali jo v času parkiranja namesti pod vetrobransko steklo.
Investitorji objektov, s katerimi se sklepajo posebne pogodbe o zagotavljanju parkirnih mest na javnih prometnih površinah, ki so jih dolžni zagotavljati v skladu s prostorskimi akti občine, so dolžni kupiti dovolilnice za ustrezno število parkirnih mest, kot to izhaja iz določenih kriterijev oziroma normativov v prostorskih aktih.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek voznik, če:
– ne namesti parkirnega lističa ali dovolilnice, vozila v okviru dovoljenega časa ali takoj po njegovem izteku ne odpelje in ne namesti parkirnega lističa o plačilu parkirnine za nadaljevanje parkiranja oziroma ne plača na drug primeren način.
28. člen
Višina urne oziroma dnevne parkirnine na površinah, sicer prednostno namenjenih kratkotrajnemu parkiranju, za katere se plačuje parkirnina od pričetka parkiranja naprej ali se plačuje parkirnina samo za čas po izteku dovoljenega časa za brezplačno parkiranje, je določena z naslednjimi tarifami:
+-----------------+--------------------------+------------------+
|     tarifa      | časovna omejitev v urah  |   vrednost (v    |
|                 |   (čas parkiranja, za    |     točkah)      |
|                 |    katerega se plača     |                  |
|                 |       parkirnina)        |                  |
+-----------------+--------------------------+------------------+
|    I. tarifa    |       do 1,00 ure        |     1 točka      |
+-----------------+--------------------------+------------------+
|   II. tarifa    |       do 2,00 uri        |     2 točki      |
+-----------------+--------------------------+------------------+
|   III. tarifa   |       do 3,00 ure        |     4 točke      |
+-----------------+--------------------------+------------------+
|   IV. tarifa    |       do 4,00 ure        |      6 točk      |
+-----------------+--------------------------+------------------+
|    V. tarifa    |        do 5,00 ur        |      8 točk      |
+-----------------+--------------------------+------------------+
|   VI. tarifa    |   nad 5,00 ur, dnevno    |     10 točk      |
+-----------------+--------------------------+------------------+
29. člen
Vrednost točke, določena s tem odlokom je 0,50 €.
30. člen
Nadzor nad vzpostavljenim režimom parkiranja, na površinah prednostno namenjenih kratkotrajnemu parkiranju, oziroma plačevanje parkirnine se vrši od ponedeljka do petka v času od 7.00 do 16.00 ure, v soboto pa od 7.00 do 13.00 ure.
Ob nedeljah in praznikih parkiranje na teh površinah ni časovno omejeno, niti se zanj ne plačuje parkirnina.
b) Parkirne površine, na katerih parkiranje ni časovno omejeno
31. člen
Parkirne površine, na katerih parkiranje ni časovno omejeno so:
– posebej urejena parkirišča izven vozišč javnih cest, kot so: parkirišča v M. Soboti pri letnem kopališču ob Kopališki ul., ob Trstenjakovi ul. vzdolž igrišča pri OŠ III, ob Mladinski ul. na južni strani zgradbe Mladinska 3, ob Tomšičevi ul. vzdolž dela objekta Tomšičeva 6 ter vsa druga javna parkirišča izven vozišč javnih cest v mestu M. Sobota in v naseljih Mestne občine M. Sobota, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo,
– parkirišča na voziščih javnih cest in drugih javnih površinah, označena s predpisano prometno signalizacijo, razen površin iz druge alineje 25. člena odloka,
– začasno urejena (gramozna) parkirišča kot posebej urejena parkirišča izven vozišč javnih cest, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo, na posameznih lokacijah v občini M. Sobota, katerih namembnost še ni dokončno določena ali pa je določena in še ni realizirana.
Nadzor nad vzpostavitvijo režima parkiranja na površinah, na katerih parkiranje ni časovno urejeno se plačevanje parkirnine vrši od 6.00 do 18.00 ure.
c) Rezervirane parkirne površine
32. člen
Rezervirane parkirne površine so posebej s prometno signalizacijo označene javne površine za parkiranje:
– taksi vozil,
– dostavnih vozil v času dostave blaga, če dostave blaga (naložitev ali razložitev tovora) ni možna izven javne površine,
– električnih vozil na določenem mestu, kjer je zagotovljena polnilna postaja za polnjenje električnih vozil,
– motorjev,
– vozil, ki vozijo otroke z vozički.
Za uporabo parkirnih površin iz prve in druge alineje prejšnjega odstavka se izdajo dovolilnice.
Dovolilnice so plačljive. Višina nadomestila za posamezne dovolilnice znaša za tedensko dovolilnico 8,5 €, za mesečno dovolilnico 25,00 € in za letno dovolilnico 251 €. Vrednost dovolilnice, določene s tem odlokom, lahko spremeni mestni svet s sklepom.
Z globo 80 € se za prekršek kaznuje voznik, ki parkira v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
33. člen
Potrebno število parkirnih mest za posamezne vrste vozil, oziroma posamezne upravičence iz prejšnjega člena ter lokacije zanje, določi mestna uprava.
Parkiranje na površinah, rezerviranih za dostavo blaga je v dostavnem času prepovedano, dovoljena pa je ustavitev za čas, potreben, da se naloži ali razloži tovor, ki je predmet dostave.
Z globo 80 € se za prekršek kaznuje voznik, ki parkira brez posebnega dovoljenja za parkiranje na površinah iz drugega odstavka tega člena.
d) Parkirne površine za tovorna vozila in turistične avtobuse
34. člen
Parkiranje tovornih vozil, priklopnih vozil in turističnih avtobusov je dovoljeno le na površinah, ki so določene za parkiranje teh vozil in označene s predpisano prometno signalizacijo.
Lokacije za parkiranje tovornih vozil in turističnih avtobusov, kot urejene javne parkirne površine, na območju že obstoječih javnih površin, ter potrebno število parkirnih mest za parkiranje teh vozil določi mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPVCP.
Mestna uprava lahko izjemoma dovoli in določi pogoje za ustavljanje in parkiranje tovornih motornih vozil, priklopnikov in turističnih avtobusov na drugih površinah izven lokacij urejenih parkirišč, vendar samo v naslednjih primerih:
– če je to nujno za nemoteno opravljanje proizvodne ali storitvene dejavnosti, pa za opravljanje te dejavnosti ni mogoče zagotoviti parkirne površine izven javnih površin, in če to ne ovira drugih udeležencev v prometu,
– če na urejenih parkirnih površinah ni mogoče zagotoviti dovolj parkirnih mest za potrebe udeležencev raznih športnih ali drugih prireditev.
Z globo 100 € se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z prvim odstavkom tega člena.
Z globo 600 € se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo 100 €.
e) Parkirne površine v objektih
35. člen
Parkiranje v objektih je dovoljeno le na površinah, ki so določene za parkiranje vozil in označene s predpisano prometno signalizacijo.
4. Območja umirjenega prometa
36. člen
Za območja umirjenega prometa se lahko namenijo posamezne ceste ali ulice, oziroma posamezna območja mesta ali naselij, katerih funkcija je pretežno bivalnega značaja in sicer na predlog krajevne skupnosti, mestne četrti, ali občanov posameznega območja.
Območja umirjenega prometa določa Mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPVCP.
5. Območja omejene hitrosti
37. člen
Če je zaradi gostote prometa pešcev in kolesarjev ter njihove varnosti ali iz drugih utemeljenih razlogov potrebno omejiti hitrost vozil pod 50 km/h, lahko Mestna uprava, po prehodni obravnavi na občinskem SPVCP, določi za del mesta ali naselja (v območju vrtcev, šol ipd.) območja omejene hitrosti.
V območjih omejene hitrosti, hitrost ne sme biti omejena na manj kot 30 km/h.
6. Površine in objekti, dani v uporabo za cestni promet
38. člen
Površine in objekti, dani v javno uporabo za cestni promet, se lahko uporabljajo kot javne prometne površine, kolikor takšen interes izkaže njen lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec in če je to v interesu upravljavca javnih prometnih površin za zagotavljanje javnih interesov lokalnega pomena.
Površine iz prejšnjega odstavka se dajo v uporabo za cestni promet na podlagi pogodbe sklenjene med njenim lastnikom ali od njega pooblaščenim upravljavcem ter Mestno občino Murska Sobota.
Kolikor ni s pogodbo drugače določeno, prevzame Mestna občina Murska Sobota z dnem podpisa pogodbe vse pravice, obveznosti in odgovornosti kot jih ima na javnih prometnih površinah.
39. člen
Površine, dane v uporabo za cestni promet, se lahko prenesejo med javne prometne površine ob smiselnem upoštevanju določb odloka o občinskih cestah v Mestni občini Murska Sobota.
7. Udeležba koles in koles z motorjem v prometu
40. člen
Na javnih prometnih površinah je dovoljeno puščati kolesa le na mestih oziroma postajališčih za kolesa, ki jih za to določi Mestna uprava in so opremljena s stojali.
V Mestni občini Murska Sobota je prepovedano naslanjati kolesa ob zgradbe in druge objekte, ki mejijo neposredno na javne prometne površine, ob drevesa v območju javnih prometnih površin, ob drogove prometnih znakov in drogove javne razsvetljave ali ob druge objekte in naprave v javni rabi (mikrourbana oprema, robniki pločnikov, kolesarskih stez ipd.).
Izvajalec vzdrževalnih del v javno korist, na javnih prometnih površin, je odgovoren, da so mesta, določena za puščanje koles, primerno opremljena, urejena in vzdrževana.
Z globo 40 € se kaznuje voznik kolesa, ki ravna v nasprotju z prvim in drugim odstavkom tega člena.
8. Udeležba živali v prometu
41. člen
Uporaba vprežnih vozil je na območju ožjega mestnega središča in glavnih mestnih vpadnic dovoljena le z dovoljenjem Mestne uprave, v katerem se določijo pogoji.
Na javnih prometnih površinah ni dovoljeno puščati vprežnih vozil in vprežnih živali brez nadzora.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena.
42. člen
Jezdeci smejo uporabljati javne prometne površine le s posebnim dovoljenjem Mestne uprave, v katerem se določijo pogoji.
Na javnih prometnih površinah ni dovoljeno puščati jezdnih živali brez nadzora.
Z globo 40 € se kaznuje za prekršek jezdec, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena.
III. PROMETNA SIGNALIZACIJA IN PROMETNA OPREMA
43. člen
Prometna signalizacija in prometna oprema na javnih prometnih površinah je last Mestne občine Murska Sobota.
Za vzdrževanje, postavitev, dopolnitev in odstranitev prometne signalizacije in prometne opreme ter drugih ukrepov v zvezi z ureditvijo prometne signalizacije in opreme na površinah iz prejšnjega odstavka, se uporabljajo določbe zakona o cestah in odloka o občinskih cestah v Mestni občini Murska Sobota, kolikor ni s tem odlokom določeno drugače.
44. člen
Prometno signalizacijo in prometno opremo na javnih prometnih površinah, za potrebe novih investicij, tekočega vzdrževanja, gradbišč, športnih in drugih prireditev, postavlja in vrši nadzor nad njo, vzdržuje in odstranjuje javno podjetje za vzdrževanje javnih prometnih površin.
Elaborat oziroma skico začasnega prometnega režima lahko izdela javno podjetje za vzdrževanje javnih prometnih površin in fizične ali pravne osebe, ki so registrirane za opravljanje te dejavnosti.
Z globo 1.000 € se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo 500 €.«
IV. POSTOPEK IN NAČIN DELA MESTNIH REDARJEV PRI ZAGOTAVLJANJU REDA NAD USTAVLJENIMI IN PARKIRANIMI VOZILI
45. člen
Pri izvajanju svojih pooblastil za zagotavljanje reda nad ustavljenimi in parkiranimi vozili, občinski redarji izvajajo ukrepe po Zakonu o pravilih cestnega prometa in tem odloku.
Pooblastila in dolžnosti mestnih redarjev pri izvajanju njihovih nalog so urejena z odlokom o nadzoru izvajanja občinskih predpisov v Mestni občini Murska Sobota ter z odlokom o ravnanju z zapuščenimi vozili v Mestni občini Murska Sobota.
1. Pogoji in način odvoza nepravilno parkiranih vozil
46. člen
Odvoz nepravilno parkiranega vozila v skladu z določili ZPrCP-ja opravi izvajalec, ki bo izbran v skladu z zakonodajo.
Odvoz se opravi na stroške lastnika oziroma najemnika vozila. Vozilo se odstrani na varovan prostor, posebej določen za ta namen.
Vozilo se preda vozniku ob predložitvi dokazila o poravnavi stroškov za odvoz in varovanje vozila.
Višino stroškov za odvoz parkiranega vozila in stroške varovanja vozila določi mestni svet.
Stroške za odvoz parkiranega vozila in stroške varovanja vozila, se plača izvajalcu odvoza.
47. člen
Če pride voznik k vozilu po tem, ko je mestni redar že napisal odredbo za odvoz in pozval izvajalca odvoza, vendar vozilo še ni bilo odpeljano, mora voznik ob prihodu plačati 50 % višine stroškov za odvoz.
Šteje se, da je vozilo odpeljano, ko vozilo s katerim se opravlja odvoz, spelje z mesta, kjer je naložil parkirano vozilo.
48. člen
Mestni redar mora vsako vozilo, za katero je odredil odvoz, fotografirati in napisati zapisnik o stanju vozila.
V primeru poškodovanja vozila ali drugih poškodb, nastalih zaradi izvajanja tega odloka, je izvajalec odvoza dolžan poravnati nastalo škodo.
2. Pogoji in način priklenitve nepravilno parkiranih vozil
49. člen
Mestni redar odredi priklenitev lisic na vozilo, ki je nepravilno parkirano a ne izpolnjuje pogojev za odvoz v skladu z določili ZPrCP-ja.
Lisice se priklene tudi na vozilo, ki je parkirano na parkirnih površinah iz 32. člena tega odloka in nima ustreznega dovoljenja za parkiranje.
Lisice se lahko priklene tudi na vozilo, ki je parkirano na površinah iz 23. člena tega odloka, če zanj ni bila plačana predpisana parkirnina.
50. člen
Lisice se priklene, če je le mogoče, na sprednje levo kolo vozila.
Priklenitev in odstranitev lisic opravlja izvajalec, ki bo izbran v skladu z zakonodajo (v nadaljevanju: izvajalec priklenitve in odstranitve lisic).
51. člen
Na vetrobransko steklo vozila iz prejšnjega člena tega odloka mestni redar namesti pisno obvestilo o prekršku.
Poleg pisnega obvestila o prekršku mora mestni redar na steklo voznikovih vrat oziroma na vetrobransko steklo pred voznikovim sedežem ali na drugo primerno in dobro vidno mesto na vozilu, prilepiti tudi pisno opozorilo za voznika, da so na vozilu priklenjene lisice. S tem opozorilom je voznik obveščen o postopku odstranitve lisic ter o plačilu stroškov priklenitve in odstranitve lisic.
Vozila, na katerega so priklenjene lisice, voznik ne sme odpeljati ali premikati, dokler lisice niso odstranjene.
52. člen
Mestni redar mora vsako vozilo, na katero se priklenejo lisice, fotografirati in napisati zapisnik o stanju vozila.
V primeru poškodovanja vozila ali drugih poškodb, nastalih zaradi izvajanja tega odloka, je izvajalec priklenitve in odstranitve lisic dolžan poravnati nastalo škodo.
53. člen
Višino in način plačila stroškov za priklenitev in odstranitev lisic z vozila ter višino stroškov uporabe lisic določi mestni svet s sklepom.
Če pride voznik k vozilu med postopkom priklenjanja lisic na vozilo, plača 50 % višine stroškov priklenitve in odstranitve lisic ter stroške uporabe lisic.
Vozilo je priklenjeno, ko so na vozilu nameščene lisice zaklenjene.
54. člen
Stroške priklenitve in odstranitve lisic ter stroške uporabe lisic se plača izvajalcu priklenitve in odstranitve lisic.
Če stroški iz prejšnjega odstavka tega člena niso poravnani v 24 urah, mestni redar odredi odvoz vozila na varovan prostor.
55. člen
Izvajalec priklenitve in odstranitve lisic mora z vozila odstraniti lisice takoj oziroma najpozneje v dveh urah po predložitvi dokazila o poravnavi stroškov iz drugega odstavka 54. člena tega odloka, če je dokazilo predloženo vsaj dve uri pred iztekom časa, določenega z drugim odstavkom tega člena, sicer pa najkasneje do 7.00 ure naslednjega delovnega dne.
Odstranjevanje lisic se opravlja ob delavnikih med 6.00 in 17.00 uro.
Odstranjevanje lisic se lahko opravlja tudi izven časa, določenega v prejšnjem odstavku, ter ob praznikih in dela prostih dnevih, vendar se v tem primeru stroški odstranitve lisic zaračunajo v dvakratnem znesku stroškov iz 54. člena tega odloka.
Voznik mora po odstranitvi lisic z vozila takoj odstraniti vozilo z mesta kjer je bilo vozilo parkirano. Če tega ne stori, se na vozilo lisice ponovno priklene.
56. člen
Za odstranitev lisic, ki jo izvede nepooblaščena oseba, za namerno poškodovanje, uničenje ali odtujitev lisic, se zaračuna odškodnina v višini nabavne vrednosti lisic na dan priklenitve lisic, namernega poškodovanja ali odtujitve.
Račun izstavi izvajalec priklenitve in odstranitve lisic lastniku ali najemniku vozila, na katerega so bile lisice priklenjene.
V. NADZOR
57. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka vršijo občinski redarji, občinska inšpekcija, po pooblastilu Mestne uprave tudi izvajalec gospodarske javne službe za upravljanje in vzdrževanje javnih prometnih površin.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
58. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati Odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 45/03) in Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 18/06) ter Sklep o uvedbi dovolilnic za parkiranje na urejenih parkirnih prostorih (modrih conah), za katere se pobira parkirnina, ter o določitvi višine nadomestila za dovolilnice (Uradni list RS, št. 32/06).
59. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0014/2011-4
Murska Sobota, dne 22. decembra 2011
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Štihec l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti