Uradni list

Številka 102
Uradni list RS, št. 102/2011 z dne 13. 12. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 102/2011 z dne 13. 12. 2011

Kazalo

4409. Tarifa za izvajanje storitev Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije, stran 13715.

Na podlagi 40. člena Zakona o javnih agencijah (Uradni list RS, št. 52/02 in 51/04), 179.m člena Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo) in 32. člena Sklepa o ustanovitvi Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 81/10) sprejema Svet javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije v soglasju z Vlado Republike Slovenije
T A R I F O
za izvajanje storitev Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta tarifa določa način obračunavanja storitev in povračila stroškov, ki jih Agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: agencija) opravlja v skladu z določbami Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno prečiščeno besedilo; v nadaljnjem besedilu: ZLet) in predpisi Evropske unije in jih plačajo predlagatelji storitev (v nadaljnjem besedilu: predlagatelj).
2. člen
(cena storitve)
(1) Vrednost posamezne storitve v tej tarifi je določena s številom točk. Vrednost ene točke v letu 2011 je 5 eurov (z besedo: pet eurov), v letu 2012 je 6 eurov (z besedo: šest eurov), v letu 2013 je 7 eurov (z besedo: sedem eurov), v letu 2014 je 8 eurov (z besedo: osem eurov), v letu 2015 je 9 eurov (z besedo: devet eurov), od leta 2016 naprej pa je 10 eurov (z besedo: deset eurov). Cena storitve se ugotovi tako, da se število točk posamezne storitve pomnoži z vrednostjo točke.
(2) Vsako leto se vrednost točke ponovno preveri, in sicer na podlagi dejanskih stroškov, ki so povezani z opravljanjem storitev iz te tarife. Vsako spremembo vrednosti točke potrdi svet agencije s soglasjem Vlade Republike Slovenije. Nova vrednost točke se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
3. člen
(opravljanje storitev v tujini)
V osnovno tarifo niso zajeti potni stroški opravljanja storitev v tujini, in sicer dejanski stroški izvedbe storitev v tujini (stroški potovanja, nastanitve, dnevnice in drugi stroški, ki so bili nujno potrebni za izvedbo naloge). Ti stroški se zaračunavajo stranki posebej, poleg plačila izvedbe neke storitve po tarifi po naslednji formuli:
Z = t + p + h,
pri čemer je:
Z = dolgovana tarifa,
t = tarifa, ki je določena za izvedeni postopek,
p = potni stroški,
h = čas, ki ga porabijo nadzorniki za prevoz, obračunan po polovični urni postavki, določeni v 33. členu te tarife.
4. člen
(način plačila)
(1) Predlagatelj plača storitev iz te tarife v dobro Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije, na podračun št. IBAN SI56 0110 0600 0036 204, odprt pri Upravi Republike Slovenije za javna plačila, SWIFT BIC koda BSLJSI2X.
(2) Tarifo plača predlagatelj. Plačljiva je v eurih. Predlagatelj zagotovi, da agencija prejme celotno ustrezno plačilo.
(3) Agencija opravlja plačilni promet brezgotovinsko. Vse bančne stroške v zvezi s plačilom plača predlagatelj.
(4) Agencija objavi navodila o načinu plačila storitev in vračilu preveč plačanih tarif na svoji spletni strani.
5. člen
(izjema pri postopku certifikacije)
(1) Postopek certifikacije se lahko na zahtevo predlagatelja in s privolitvijo direktorja agencije izjemoma izvede tako, da je določeno toliko uslužbencev, da se postopek izvede v rokih, ki so krajši od običajnih rokov, ob uporabi ustaljenih postopkov agencije.
(2) Obračunana tarifa je v tem primeru izjemoma zvišana, da se v celoti pokrijejo stroški, glede na dejansko število dodatno opravljenih ur zunaj poslovnega časa agencije, ki jih ima agencija zaradi ugoditve tej posebni zahtevi. Urna postavka se zaračuna v skladu s 33. členom te tarife.
6. člen
(obveznosti predlagateljev in agencije pri postopkih plačila storitev)
(1) Zavezanec za plačilo tarife je predlagatelj, za katerega agencija opravi storitev iz 8. člena te tarife. Za izdajo, ohranitev ali spremembo certifikata mora biti predhodno plačan celoten znesek dolgovane tarife, razen če se agencija in predlagatelj ne dogovorita drugače. Agencija lahko tarifo obračuna v enem obroku, potem ko prejme zahtevo, ali na začetku letnega obdobja ali obdobja nadzora. Agencija lahko v primeru neplačila zavrne izdajo zadevnega certifikata ali ga prekliče, potem ko je predlagatelja o tem uradno obvestila.
(2) Ob vlogi se predlagatelju določi višina letne tarife, ki se predlagatelju zaračunava in poračunava za vsako trimesečno obdobje. Pred izdajo certifikata stranka poravna del letne tarife za prvo trimesečno obdobje. V primeru spremenljivih letnih tarif pa se te obračunavajo za vsako trimesečno obdobje za nazaj, na podlagi podatkov, ki so jih predlagatelji dolžni posredovati agenciji.
(3) Predlagatelj je o višini tarife ter načinu plačila obveščen ob oddaji vloge.
(4) Pri vseh postopkih certifikacije, za katere se plača tarifa, izračunana na urni osnovi, lahko agencija predlagatelju na zahtevo pošlje predračun. Agencija predračun spremeni, če se izkaže, da je postopek enostavnejši in hitrejši od sprva predvidenega, ali če je, ravno nasprotno, bolj zapleten in počasnejši od predvidevanj agencije.
(5) Če agencija po prvem pregledu ne ugodi zahtevi, se predlagatelju vrnejo vse že obračunane tarife, razen zneska, namenjenega kritju administrativnih stroškov obravnavanja zahteve. Ta znesek je enak dvojni urni postavki, določeni v 33. členu te tarife.
(6) Če mora agencija prekiniti postopek certifikacije zaradi nezadostnih sredstev predlagatelja ali ker slednji ne spoštuje svojih obveznosti ali se odloči, da bo preklical zahtevek ali preložil zahtevo, mora biti preostanek dolgovane tarife kot tudi vsi drugi do tedaj zapadli zneski v celoti plačani takoj, ko agencija prekine svoje delo. Zadevno število ur se obračuna po urni postavki, določeni v 33. členu te tarife. Ko na zahtevo predlagatelja agencija ponovno začne postopek certifikacije, ki ga je predhodno prekinila, se ta postopek zaračuna kot nova zahteva.
(7) Če imetnik certifikata umakne ustrezni certifikat ali agencija certifikat prekliče, morajo biti preostanek dolgovane tarife, izračunane na urni osnovi, ki pa ne presega zadevne tarife, kot tudi vsi drugi do tedaj zapadli zneski v celoti plačani takoj ob umiku ali preklicu. Zadevno število ur se obračuna po urni postavki, določeni v 33. členu te tarife.
(8) Če agencija začasno odvzame certifikat, morajo biti preostanek dolgovane tarife, izračunane po načelu časovne porazdelitve, kot tudi vsi drugi do tedaj zapadli zneski v celoti plačani takoj ob umiku ali začasnem odvzemu. Če se certifikat pozneje obnovi, začne na dan obnovitve teči novo obdobje zaračunavanja.
(9) Ne glede na druge določbe te tarife, ki se nanašajo na naloge, ki jih agencija izvaja za potrebe drugih državnih organov, ti organi plačajo pristojbine in povračila stroškov v skladu s to tarifo, če za te naloge sredstva niso zagotovljena v proračunu Republike Slovenije, s katerimi se financirajo dejavnosti agencije (drugi odstavek 179.m člena Zakona o letalstvu).
7. člen
(pomen izrazov)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tej tarifi, imajo naslednji pomen:
1. 1M – milijon
2. A1 – komercialni prevoz potnikov
3. A2 – komercialni prevoz tovora
4. AC – certifikat letališča (Airport Certificate)
5. Acceptance of Training Personnel – sprejemljivost osebja za izvajanje usposabljanja
6. AM – odgovorni vodja (Accountable manager)
7. AMC – center letalske medicine (Air Medical Center)
8. AME – pooblaščeni zdravnik letalske medicine (Air Medical Examiner)
9. AMS – oddelek za letalsko medicino (Air Medical Section)
10. AOC – spričevalo letalskega prevoznika (Air Operator Certificate)
11. APU – pomožni vir energije (Auxiliary Power Unit)
12. ARC – potrdilo o pregledu plovnosti (Airworthiness Review Certificate)
13. ATPL(A) – dovoljenje prometnega pilota letal (Airline Transport Pilot Licence – Aeroplane)
14. ATPL (H) – dovoljenje prometnega pilota helikopterjev (Airline Transport Pilot Licence – Helicopter)
15. ATPL/IR (H) – dovoljenje prometnega pilota helikopterjev s pooblastilom za instrumentalno letenje (Airline Transport Pilot Licence/Instrument Rating – Helicopter)
16. AWOPS – operacije v pogojih zmanjšane vidljivosti (All Weather Operations)
17. BITD – naprava za usposabljanje osnovnih postopkov v instrumentalnem letenju (Basic Instrument Training Device)
18. B-RNAV – osnovna področna navigacija (Basic Area Navigation)
19. CAA – Javna agencija za civilno letalstvo RS (Civil Aviation Agency of Slovenia)
20. CAMO – Organizacija za vodenje stalne plovnosti (Continued Airworthiness Management Organisation)
21. CAT – komercialni zračni transport (Commercial Air Transportation)
22. CAT I, II, III – kategorija natančnega prileta 1, 2, 3 (Category I, II, III)
23. CPL(A) – dovoljenje poklicnega pilota letal (Commercial Pilot Licence – Aeroplane)
24. CPL(H) – dovoljenje poklicnega pilota helikopterjev (Commercial Pilot Licence – Helicopter)
25. CR(A) – pooblastilo za razred letal (Class Rating – Aeroplane)
26. CR(A) z IR – Pooblastilo za razred letal s pooblastilom za letenje po instrumentih (Class Rating – Aeroplane with Instrument Rating)
27. CRI(A) – Pooblastilo učitelja letenja za razred letal (Class Rating Instructor – Aeroplane)
28. Dangerous Goods – prevoz nevarnega blaga
29. Del-66 – Priloga III Uredbe Komisije (ES) št. 2042/2003 z dne 20. novembra 2003 o stalni plovnosti zrakoplovov in letalskih proizvodov, delov in naprav ter o potrjevanju organizacij in osebja, ki se ukvarjajo s temi nalogami (UL L št. 315, z dne 28. novembra 2003, str. 1)
30. Derogation – odstopanje od tehničnih predpisov in upravnih postopkov
31. Dry Lease – najem zrakoplova brez osebja
32. EASA – Evropska agencija za varnost v letalstvu (European Aviation Safety Agency)
33. EFB – elektronski sistem na letalu za prikaz in upravljanje informacij, potrebnih za let (Electronic Flight Bag)
34. ELA1 – lahki evropski zrakoplov (European Light Aircraft)
35. ELT – oddajnik v sili (Emergency Locator Transmitter)
36. EMS – medicinski prevozi v sili (Emergency Medical Services)
37. ETOPS – operacije povečanega doleta z dvomotornimi letali (Extended Twin Operations)
38. EUR – območje operacij – Evropa (Europe)
39. EVS – sistem za izboljšanje vidnosti (Enhanced Visual Sistems)
40. Examination Credit Report – poročilo o priznanju izpita
41. Exemption – izjema od tehničnih predpisov in upravnih postopkov
42. FCL – skupni letalski predpisi o izdaji licenc letalskemu osebju (Flight Crew Licensing)
43. FFS – simulator letenja (Full Flight Simulator)
44. FI – pooblastilo učitelja letenja (Flight Instructor Rating)
45. FNPT – naprava za usposabljanje letalskih in navigacijskih postopkov (Flight Navigation and Procedures Trainer)
46. FTO – Organizacija za šolanje letenja za pridobitev pilotskih licenc in ratingov (Flight Training Organization)
47. GPL – dovoljenje pilota jadralnih letal (Glider Pilot Licence)
48. Helicopter Offshore Operations – operacije helikopterjev nad morjem
49. ICAO Article 83bis Konvencije o mednarodnem civilnem letalstvu – določa podlage za sklenitev sporazuma med državo registra in državo operaterja za prenos odgovornosti oziroma pristojnosti
50. Initial Safety Training – Cabin Crew – začetno varnostno usposabljanje kabinskega osebja
51. IR(A) – pooblastilo za letenje po instrumentih z letali (Instrument Rating – Aeroplane)
52. IR(H) – pooblastilo za letenje po instrumentih s helikopterji (Instrument Rating – Helicopter)
53. IR/ME (A) – pooblastilo za letenje po instrumentih z enomotornimi helikopterji (Instrument Rating/Multi Engine – Aeroplane)
54. IR/ME (H) – pooblastilo za letenje po instrumentih z večmotornimi helikopterji (Instrument Rating/Multi Engine – Helicopter)
55. IR/SE (A) – pooblastilo za letenje po instrumentih z enomotornimi letali (Instrument Rating/Single Engine – Aeroplane)
56. IR/SE (H) – pooblastilo za letenje po instrumentih z večmotornimi letali (Instrument Rating/Single Engine – Helicopter)
57. IRI – pooblastilo učitelja intrumentalnega letenja (Instrument Rating Instructor Rating)
58. JAA – Združeni letalski organi (Joint Aviation Authorities)
59. JAR – skupni letalski predpisi, ki jih izdajajo Združeni letalski organi (Joint Aviation Requirements)
60. JP – jadralno padalo
61. JZ – jadralni zmaj
62. LSA – lahko športno letalo (Light Sport Aeroplane)
63. LVTO – vzlet pri zmanjšani vidljivosti (Low Visibility Take-off)
64. MAPSC – maksimalno priznano število potniških sedežev (Maximum Approved Passenger Sitting Configuration)
65. MCCI – pooblastilo inštruktorja za delo v veččlanski posadki (Multi Crew Co-operation Course Instructor Authorisation)
66. MM – vodja vzdrževanja (Maintenance Manager)
67. MNPS – specifikacije minimalnih zahtev navigacije (Minimum Navigation Performance Specification)
68. MODE S – način delovanja transponderja (Mode Select – S)
69. MPA – letalo, ki zahteva veččlansko posadko (Multi Pilot Aeroplane)
70. MPH – helikopter, ki zahteva veččlansko posadko (Multi Pilot Helicopter)
71. MTO – Organizacija za izobraževanje s področja vzdrževanja (Maintenance Training Organisation)
72. MTOM – največja vzletna masa (Maximum Take-off Mass)
73. NPA – nenatančen prilet (Non Precision Approach)
74. OD – obratovalno dovoljenje
75. Organizacija po Delu 145 – vzdrževalna organizacija po Delu 145
76. Organizacija po Delu M/Poddelu F – vzdrževalna organizacija po Delu M/Poddelu F
77. Organizacija po Delu 21/Poddelu F – proizvodna organizacija (Production Organisation) po Delu 21/Poddelu F
78. Organizacija po Delu/21 Poddelu G – proizvodna organizacija (Production Organisation) po Delu 21/Poddelu G
79. OTD – druge naprave za usposabljanje (Other Training Device)
80. PA – natančen prilet (Precision Approach)
81. Pax – potniki (Passengers)
82. PGD – projekt za gradbeno dovoljenje
83. PPL(A) – dovoljenje zasebnega (športnega) pilota letal (Private Pilot Licence – Aeroplane)
84. PPL(H) – dovoljenje zasebnega (športnega) pilota helikopterjev (Private Pilot Licence – Helicopter)
85. P-RNAV – natančna področna navigacija (Precision Area Navigation)
86. Predlagatelj – fizična ali pravna oseba, ki je predlagatelj postopka za izvedbo storitev, oziroma stranka v postopku
87. Privilegij po Del 21 Poddel P – privilegij v povezavi z izdajo dovoljenja za letenje (Permit to fly)
88. Privilegij po Del M Poddel I – privilegij v povezavi s pregledom plovnosti (Airworthiness Review)
89. PT – pristajalna pristojbina
90. QM – vodja sistema kakovosti (Quality Manager)
91. RF – letalska šola, ki izvaja usposabljanje za licenco PPL
92. RNAV APCH – prilet s pomočjo področne navigacije (Area Navigation Approach)
93. RNP – zahtevana navigacijska zmogljivost (Required Navigation Performance)
94. RVSM – zmanjšanje standardnega vertikalnega razdvajanja (Reduced Vertical Separation Minimum)
95. Sea Pilot Transfers – transfer pilotov nad morjem
96. SEP – enomotorno batno letalo (Single Engine Piston)
97. SFI – pooblastilo simulatorskega inštruktorja (Synthetic Flight Instructor Authorisation)
98. SMS – sistem upravljanja varnosti (Safety Management System)
99. SPA – letalo, ki zahteva enega pilota (Single-Pilot Aeroplane)
100. SPH – helikopter, ki zahteva enega pilota (Single-Pilot Helicopter)
101. Steep Approach – strm prilet
102. STI – pooblastilo inštruktorja za usposabljanje na napravi za simulacijo letenja (Synthetic Training Instructor Aithorisation)
103. STW – kabinsko osebje
104. Technical Log – tehnična knjiga
105. TR – pooblastilo za tip (Type Rating)
106. TR MET(H)/SPH – pooblastilo za tip večmotornega turbinskega helikopterja, ki zahteva enočlansko posadko (Type Rating Multi Engine Turbine – Helicopter/Single-Pilot Helicopter)
107. TR MET(H)/SPH z IR – pooblastilo za tip večmotornega turbinskega helikopterja, ki zahteva enočlansko posadko s pooblastilom za letenje po instrumentih (Type Rating Multi Engine Turbine – Helicopter/Single-Pilot Helicopter with Instrument Rating)
108. TR MPA – pooblastilo za tip letal, ki zahtevajo veččlansko posadko (Type Rating Multi-Pilot Aeroplane)
109. TR MPH – pooblastilo za tip helikopterja, ki zahteva veččlansko posadko (Type Rating Multi-Pilot Helicopter)
110. TR MPH z IR – pooblastilo za tip helikopterja, ki zahteva veččlansko posadko s pooblastilom za letenje po instrumentih (Type Rating Multi-Pilot Helicopter with Instrument Rating)
111. TR SEP(H) – pooblastilo za tip enomotornih batnih helikopterjev (Type Rating Single Engine Piston – Helicopter)
112. TR SEP(H) z IR – pooblastilo za tip enomotornih helikopterjev s pooblastilom za letenje po instrumentih (Type Rating Single Engine Piston – Helicopter with Instrument Rating)
113. TR SET(H) – pooblastilo za tip enomotornih turbinskih helikopterjev (Type Rating Single Engine Turbine – Helicopter)
114. TR SET(H) z IR – pooblastilo za tip enomotornih turbinskih helikopterjev s pooblastilom za letenje po instrumentih (Type Rating Single Engine Turbine – Helicopter with Instrument Rating)
115. TR SPA – pooblastilo za tip letal, ki zahtevajo enega pilota (Type Rating Single-Pilot Aeroplane)
116. TR SPA z IR – pooblastilo za tip letal, ki zahtevajo enega pilota s pooblastilom za letenje po instrumentih (Type Rating Single-Pilot Aeroplane with Instrument Rating)
117. TRI – učitelj letenja za tip letala ali helikopterja (Type Rating Instructor Rating)
118. TRTO –Organizacija za šolanje letenja za vpis ratinga za tip letala ali helikopterja (Type Rating Training Organisation)
119. ULN – ultralahka letalna naprava
120. User Approval – odobritev uporabe
121. VFR – Pravila letenja pri zunanji vidljivosti (Visual Flight Rules)
122. VT – varnostna taksa
123. Wet Lease – najem zrakoplova z osebjem
124. WW – območje operacij – ves svet (World Wide)
II. STORITVE JAVNE AGENCIJE
8. člen
(naloge agencije in področja zaračunavanja storitev)
(1) S prihodki od tarif se financirajo naloge odločanja v upravnih zadevah oziroma certificiranja, naloge stalnega nadzora ter druge naloge, povezane z izdajanjem listin in stalnim nadzorom iz pristojnosti agencije.
(2) Agencija zaračunava tarife na naslednjih področjih:
1. plovnost, certifikacija in register zrakoplovov,
2. licenciranje osebja,
3. letalske operacije,
4. letališča, vzletišča in ovire,
5. varovanje.
1. Plovnost, certifikacija in register zrakoplovov
9. člen
(plovnost zrakoplovov)
(1) Tarifa za izdajo ali spremembo potrdila organizacije glede plovnosti zrakoplovov vključuje pregled dokumentacije, do dva sestanka na sedežu agencije in do dva pregleda na terenu. Če je pri izvedbi vloge za plovnost zrakoplovov potrebno večje število sestankov oziroma pregledov na terenu, se ti dodatno obračunajo po dejansko opravljenih urah v skladu s 33. členom te tarife.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom.
(3) Zrakoplovi, ki so z odločbo Ministrstva za kulturo uvrščeni v nacionalno bogastvo ali pa so z odlokom vlade ali lokalne skupnosti razglašeni za kulturni spomenik, plačajo samo 10 odstotkov vrednosti tarife.
(4) Za plovnost zrakoplovov veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               |  Tarifa   |   Letna   |
|                                       |(v točkah) |  tarifa   |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|I/A. PREGLED ZA IZDAJO POTRDILA O      |           |           |
|PREGLEDU PLOVNOSTI (1*)                |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Jadralna letala in baloni              |    14     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LSA in ELA1 ter druga letala do 1200   |    27     |     /     |
|kg MTOM                                |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 1201 do 2730 kg MTOM         |    36     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 2731 do 5700 kg MTOM         |    135    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 5701 do 27.000 kg MTOM       |    450    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 27.001 do 70.000 kg MTOM     |   1.080   |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 70.000 kg MTOM              |   1.800   |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji do 3175 kg MTOM in en     |    45     |     /     |
|motor                                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji nad 3175 kg MTOM          |    180    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                           |    27     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|I/B. IZDAJA POTRDILA O PREGLEDU        |           |           |
|PLOVNOSTI NA PODLAGI PRIPOROČILA (2*)  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Jadralna letala in baloni              |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LSA in ELA1 ter druga letala do 1200   |     5     |     5     |
|kg MTOM                                |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 1201 do 2730 kg MTOM         |     9     |    14     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 2731 do 5700 kg MTOM         |    14     |    54     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 5701 do 27.000 kg MTOM       |    27     |    99     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 27.001 do 70.000 kg MTOM     |    45     |    171    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 70.000 kg MTOM              |    90     |    270    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji do 3175 kg MTOM in en     |     9     |    18     |
|motor                                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji nad 3175 kg MTOM          |    18     |    45     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                           |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|I/C. PREGLED ZA IZDAJO ALI PODALJŠANJE |           |           |
|VELJAVNOSTI PLOVNOSTI DOKUMENTA ZA     |           |           |
|ANEKS II ZRAKOPLOVE                    |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Motorni zmaj                           |    18     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|ULN in drugi zrakoplovi                |    27     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|I/D. DOVOLJENJE ZA LETENJE             |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev pogojev za letenje pred      |     5     |     /     |
|izdajo dovoljenja za letenje EASA (3*) |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja dovoljenja za letenje EASA (3*) |     5     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Nacionalno dovoljenje za tehnični ali  |     5     |     /     |
|preizkusni let (3*)                    |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja izvoznega spričevala (3*)       |     5     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|I/E. POTRDITEV PROGRAMA VZDRŽEVANJA    |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Jadralna letala in baloni              |     9     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LSA in ELA1 ter druga letala do 1200   |    14     |     /     |
|kg MTOM                                |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 1201 do 2730 kg MTOM         |    18     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 2731 do 5700 kg MTOM         |    45     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 5701 do 27.000 kg MTOM       |    108    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 27.001 do 70.000 kg MTOM     |    207    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 70.000 kg MTOM              |    360    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji do 3175 kg MTOM in en     |    27     |     /     |
|motor                                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji nad 3175 kg MTOM          |    54     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                           |     9     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Drugi zrakoplovi                       |    23     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev spremembe programa           |           |           |
|vzdrževanja                            |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Jadralna letala in baloni              |     5     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LSA in ELA1 ter druga letala do 1200   |     6     |     /     |
|kg MTOM                                |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 1201 do 2730 kg MTOM         |     7     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 2731 do 5700 kg MTOM         |    11     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 5701 do 27.000 kg MTOM       |    18     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 27.001 kg do 70.000 kg MTOM  |    36     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 70.000 kg MTOM              |    54     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji do 3175 kg MTOM in en     |     9     |     /     |
|motor                                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji nad 3175 kg MTOM          |    12     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                           |     5     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Drugi zrakoplovi                       |     9     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Enak pregled je za izdajo spričevala o plovnosti pri vpisu v register.
(2*) Letna tarifa se plača ne glede na način izdaje ARC (tudi v primeru, ko to stori CAMO) zaradi zagotavljanja M.B.303 za vse velike zrakoplove ter vse, ki se uporabljajo za CAT.
(3*) + pregled po tabeli za plovnost 1A (če je potrebno).
10. člen
(organizacija za vodenje stalne plovnosti – CAMO)
(1) Tarifa za izdajo certifikata vključuje dva sestanka na sedežu agencije, tri preglede priročnikov in dva pregleda organizacije na terenu. Tarifa za spremembo certifikata vključuje dva pregleda priročnikov in en pregled organizacije na terenu. Če je pri izvedbi vloge za vodenje stalne plovnosti potrebno večje število pregledov priročnikov oziroma pregledov na terenu, se ti dodatno obračunajo po dejansko opravljenih urah v skladu s 33. členom te tarife.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom.
(3) Za organizacijo za vodenje stalne plovnosti veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               |  Tarifa   |   Letna   |
|                                       |(v točkah) |  tarifa   |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                                       |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|II/A. VODENJE STALNE PLOVNOSTI         |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrdilo po Del M poddel G (1*)        |    90     |    90     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Jadralna letala in baloni              |     9     |     9     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LSA in ELA1                            |     9     |     9     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Ostala letala do 2730 kg MTOM          |    23     |    23     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 2731 do 5700 kg MTOM         |    45     |    45     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 5701 do 27.000 kg MTOM       |    135    |    135    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 27.001 kg do 70.000 kg MTOM  |    270    |    270    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 70.000 kg MTOM              |    540    |    540    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji do 3175 kg MTOM in en     |    27     |    27     |
|motor                                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji nad 3175 kg MTOM          |    72     |    72     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                           |     9     |     9     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|II/B. PRIVILEGIJ PO PODDELU I DELA M   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Jadralna letala in baloni              |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LSA in ELA1                            |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Ostala letala do 2730 kg MTOM          |    11     |    11     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 2731 do 5700 kg MTOM         |    23     |    23     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 5701 do 27.000 kg MTOM       |    68     |    68     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 27.001 kg do 70.000 kg MTOM  |    135    |    135    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 70.000 kg MTOM              |    27     |    27     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji do 3175 kg MTOM in en     |    13     |    13     |
|motor                                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji nad 3175 kg MTOM          |    36     |    36     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                           |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|II/C. PRIVILEGIJ PO PODDELU P DELA 21  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Jadralna letala in baloni              |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LSA in ELA1                            |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Ostala letala do 2730 kg MTOM          |    11     |    11     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 2731 do 5700 kg MTOM         |    23     |    23     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 5701 do 27.000 kg MTOM       |    68     |    68     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala od 27.001 do 70.000 kg MTOM     |    135    |    135    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 70.000 kg MTOM              |    27     |    27     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji do 3175 kg MTOM in en     |    14     |    14     |
|motor                                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji nad 3175 kg MTOM          |    36     |    36     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                           |     5     |     5     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|II/D. SPREMEMBA OBSEGA POTRDILA PO DEL |    45     |           |
|M PODDEL G (1*)                        |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Stalni nadzor po podizvajalcu          |     /     |    45     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Dodatno se zaračuna še vrednost glede na zahtevan obseg pooblastila.
11. člen
(certifikacija zrakoplovov)
(1) Tarifa za izdajo ali spremembo potrdila organizacije glede certifikacije zrakoplovov vključuje pregled dokumentacije in drugo, kar je navedeno v opombah pod posamezno storitvijo. Če je pri izvedbi vloge za certifikacijo zrakoplovov potrebno večje število pregledov priročnikov oziroma pregledov na terenu, se ti dodatno obračunajo po dejansko opravljenih urah v skladu s 33. členom te tarife.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom.
(3) Za certifikacijo zrakoplovov veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               |  Tarifa   |   Letna   |
|                                       |(v točkah) |  tarifa   |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja nacionalnega spričevala         |    180    |    180    |
|projektivni organizaciji (1*)          |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba spričevala nacionalni        |    45     |           |
|projektivni organizaciji (2*)          |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Stalni nadzor po podizvajalcu          |           |    45     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja nacionalnega certifikata tipa – |    792    |    180    |
|certifikacija zrakoplova (atest) (3*)  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Priznanje nacionalnega certifikata     |    88     |           |
|tipa                                   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja/potrditev dodatka nacionalnemu  |    171    |    45     |
|certifikatu tipa (atestu) zrakoplova,  |           |           |
|motorja, propelerja, padala, opreme    |           |           |
|(4*)                                   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev načrta spremembe ali         |    54     |     /     |
|popravila (5*)                         |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja Mode S-kode                     |     9     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja ELT-kode                        |     9     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja dodatka spričevalu o plovnosti  |    36     |     /     |
|za odobritev posebnih operacij (RVSM,  |           |           |
|MNPS …) (6*)                           |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Spričevalo o hrupu (7*)                |     9     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Vključuje dva pregleda na terenu in tri preglede priročnika ter druge dokumentacije.
(2*) Vključuje pregled na terenu in dva pregleda priročnika ter druge dokumentacije.
(3*) Vključuje štiri preglede na terenu in pregled dokumentacije skupaj z izdajo dovoljenja za preizkusne lete. Če je RS država nosilca, za to zaračunava letni pavšal, ker mora skrbeti za status tega zrakoplova in certifikat tipa.
(4*) Vključuje dva pregleda na terenu in pregled dokumentacije. Če je RS država nosilca, za to zaračunava letni pavšal, ker mora skrbeti za status tega dodatka certifikatu tipa.
(5*) Vključuje pregled na terenu.
(6*) Cena je po operaciji.
(7*) Poleg tarife se zaračuna še pregled po tabeli za plovnost 1A (če je potrebno).
12. člen
(gradnja zrakoplovov)
(1) Tarifa za izdajo ali spremembo potrdila proizvodne organizacije vključuje pregled dokumentacije in drugo, kar je navedeno v opombah pod posamezno storitvijo. Če je pri izvedbi vloge za gradnjo zrakoplovov potrebno večje število pregledov dokumentacije oziroma pregledov na terenu, se ti dodatno obračunajo po dejansko opravljenih urah v skladu s 33. členom te tarife.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom.
(3) Za gradnjo zrakoplovov veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               |  Tarifa   |   Letna   |
|                                       |(v točkah) |  tarifa   |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja dovoljenja za amatersko gradnjo |    108    |     /     |
|(1*)                                   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Podaljšanje veljavnosti dovoljenja za  |    45     |     /     |
|amatersko gradnjo (2*)                 |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Nacionalno dovoljenje za proizvodnjo   |    315    |    315    |
|(3*)                                   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba nacionalnega dovoljenja za   |    90     |     /     |
|proizvodnjo (4*)                       |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrdilo po Delu 21 Poddel G (5*)      |    540    |    540    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba potrdila 21G (6*)            |    135    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrdilo po Delu 21 Poddel F –         |    225    |    225    |
|soglasje (7*)                          |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Overitev Izjave o skladnosti           |    18     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Stalni nadzor po podizvajalcu          |     /     |    45     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Vključuje pregled dokumentacije in štiri preglede na terenu, vključno z izdajo dovoljenja za preizkusne lete.
(2*) Vključuje pregled na terenu vključno z izdajo dovoljenja za preizkusne lete.
(3*) Vključuje tri preglede dokumentov in dva pregleda na terenu.
(4*) Vključuje en pregled dokumentov in en pregled na terenu.
(5*) Vključuje tri preglede dokumentov in dva pregleda na terenu.
(6*) Vključuje en pregled dokumentov in en pregled na terenu.
(7*) Vključuje tri preglede dokumentov in dva pregleda na terenu.
13. člen
(vzdrževanje zrakoplovov)
(1) Tarifa za izdajo certifikata vzdrževalni organizaciji vključuje dva sestanka na sedežu agencije, tri preglede priročnikov in dva pregleda organizacije na terenu. Tarifa za spremembo certifikata vključuje dva pregleda priročnikov in en pregled organizacije na terenu. Če je pri izvedbi vloge za vzdrževanje zrakoplovov potrebno večje število pregledov priročnikov oziroma pregledov na terenu, se ti dodatno obračunajo po dejansko opravljenih urah v skladu s 33. členom te tarife.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom.
(3) Za vzdrževanje zrakoplovov veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               |  Tarifa   |   Letna   |
|                                       |(v točkah) |  tarifa   |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|V/A. POTRDILO PO DEL 145 (2*)          |    90     |    90     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred A – zrakoplovi                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A1 Letala od 5701 do 20.000 kg MTOM    |    90     |    90     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A1 Letala od 20.001 do 55.000 kg MTOM  |    225    |    225    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A1 Letala od 55.001 do 100.000 kg MTOM |    450    |    450    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A1 Letala nad 100.000 kg MTOM          |    765    |    765    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A2 Letala do 5700 kg MTOM              |    36     |    36     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A3 Helikopterji do 3175 kg MTOM in     |    54     |    54     |
|enomotorni                             |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A3 Helikopterji z več motorji ali nad  |    90     |    90     |
|3175 kg MTOM                           |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A4 Zrakoplovi drugi kot A1, A2 ali A3  |    18     |    18     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred B – motorji                     |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|B1 – turbinski motorji                 |    135    |    135    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|B2 – batni motorji                     |    36     |    36     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|B3 – APU                               |    108    |    108    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred C – komponente razen            |           |           |
|kompletnega motorja ali APU            |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|C1 – C22 (1*)                          |    14     |    14     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred D – Specializirane storitve     |    90     |    90     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba obsega potrdila po Del 145   |    45     |     /     |
|(2*)                                   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Stalni nadzor po podizvajalcu          |     /     |    45     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev nove lokacije linijske       |    35     |           |
|postaje                                |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A1 in A3 nad 3175 kg MTOM (3*)         |    90     |    90     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A2, A3 do 3175 kg MTOM ali en motor    |    18     |    18     |
|ter A4 (3*)                            |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|V/B POTRDILO PO DEL M PODDEL F         |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrdilo po Del M Poddel F (2*)        |    70     |    70     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred A – zrakoplovi                  |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A2 Letala do 5700 kg MTOM              |    32     |    32     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A3 Helikopterji do 3175 kg MTOM in     |    50     |    50     |
|enomotorni                             |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A3 Helikopterji z več motorji ali nad  |    81     |    81     |
|3175 kg MTOM                           |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|A4 Zrakoplovi drugi kot A2 ali A3      |     9     |     9     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred B – motorji                     |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|B1 – turbinski motorji                 |    135    |    135    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|B2 – batni motorji                     |    36     |    36     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|B3 – APU                               |    108    |    108    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred C – komponente razen            |           |           |
|kompletnega motorja ali APU            |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|C1 – C22 (1*)                          |    14     |    14     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razred D1 – specializirane storitve    |    90     |    90     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba obsega potrdila po Del M     |    35     |     /     |
|Poddel F (2*)                          |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Stalni nadzor po podizvajalcu          |     /     |    45     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Za vsak raiting.
(2*) Dodatno se zaračuna še vrednost glede na zahtevan obseg pooblastila.
(3*) Za vsako lokacijo.
14. člen
(izobraževalna organizacija – MTO)
(1) Tarifa za izdajo ali spremembo potrdila organizacije glede izobraževanja vključuje pregled dokumentacije in izdajo certifikata.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom.
(3) Za izobraževalno organizacijo – MTO veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                              |   Tarifa  |   Letna   |
|                                      | (v točkah)|   tarifa  |
|                                      |           | (v točkah)|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                  |     2.    |     3.    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrdilo po Del 147                   |     90    |     90    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev organizacije za opravljanje |     70    |     70    |
|osnovnega usposabljanja po Del 147    |           |           |
|(1*)                                  |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev organizacije za opravljanje |     50    |     50    |
|usposabljanja za tip po Del 147 (2*)  |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba potrdila organizacije za    |     70    |     /     |
|opravljanje osnovnega usposabljanja po|           |           |
|Del 147 z vpisom nove kategorije ali  |           |           |
|podkategorije (1*)                    |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba potrdila organizacije za    |     50    |     /     |
|opravljanje usposabljanja za tip po   |           |           |
|Del 147 z vpisom novega tipa (2*)     |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev usposabljanja za tip, ko ni |           |           |
|spremembe na potrdilu                 |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala do 5700 kg MTOM in enomotorni  |     45    |     45    |
|helikopterji (3*)                     |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala nad 5700 kg MTOM in večmotorni |     77    |     77    |
|helikopterji (3*)                     |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrdilo organizacije za usposabljanje|     70    |     70    |
|na podlagi nacionalnih predpisov      |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Kategorija v organizaciji za          |     50    |     50    |
|usposabljanje, potrjeni na podlagi    |           |           |
|nacionalnih predpisov (4*)            |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Sprememba potrdila organizacije za    |     50    |     /     |
|usposabljanje, potrjeni na podlagi    |           |           |
|nacionalnih predpisov (vpis dodatne   |           |           |
|kategorije) (4*)                      |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev programa za modul           |     45    |     45    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Stalni nadzor po podizvajalcu         |     /     |     45    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Za eno kategorijo ali podkategorijo.
(2*) Za en tip in eno lokacijo.
(3*) Računa se za dodano spričevalo za vsak tip.
(4*) Za vsako kategorijo za eno lokacijo.
15. člen
(licence letalsko tehničnega osebja po Del-66)
(1) Tarifa za izdajo ali spremembo certifikata vključuje pregled dokumentacije in izdajo certifikata ali opravljanje izpita za vpis tipa letala.
(2) Za licence za letalsko tehnično osebje po Del-66 veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                          |  Tarifa   |
|                                                  |(v točkah) |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Konverzija v Part 66 iz nacionalnih privilegijev  |    18     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Potrditev Examination Credit Report               |    63     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izdaja licence (1*)                               |    14     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izdaja licence zaradi vpisa nove kategorije,      |     9     |
|podkategorije ali izbrisa omejitve (2*)           |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izdaja licence zaradi vpisa novega tipa (3*)      |     7     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izdaja licence zaradi podaljšanja veljavnosti     |     7     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Opravljanje izpita za pridobitev kategorije (4*)  |    11     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Opravljanje izpita za vpis tipa                   |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Letala do 5700 kg MTOM in enomotorni helikopterji |    45     |
|(5*)                                              |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Letala nad 5700 kg MTOM in drugi helikopterji     |    90     |
|(5*)                                              |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Drugi zrakoplovi (5*)                             |    45     |
+--------------------------------------------------+-----------+
(1*) Prva izdaja z vpisom vseh kategorij in tipov v tem trenutku.
(2*) Velja za eno kategorijo, podkategorijo ali omejitev.
(3*) Velja za en tip.
(4*) Velja za en modul.
(5*) Velja za en tip.
16. člen
(register zrakoplovov)
(1) Tarifa za izdajo certifikata o vpisanosti vključuje pregled dokumentacije in vpis zrakoplova v register zrakoplovov ali izpis iz tega registra.
(2) Za register zrakoplovov veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                          |  Tarifa   |
|                                                  |(v točkah) |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Rezervacija registrske oznake                     |    15     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Začasni vpis v register                           |    14     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Vpis letala v register za zrakoplove do 2750 kg   |    15     |
|MTOM (1*)                                         |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Vpis letala v register za zrakoplove nad 2750 kg  |    23     |
|MTOM (1*)                                         |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Sprememba lastništva ali uporabnika (1*)          |    23     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Sprememba podatkov lastnika ali uporabnika (1*)   |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izpis letala iz registra za zrakoplove do 2750 kg |    13     |
|MTOM (2*)                                         |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izpis letala iz registra za zrakoplove nad 2750   |    20     |
|kg MTOM (2*)                                      |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Potrdilo o nevpisanosti v register                |     7     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Posredovanje podatkov iz registra (3*)            |     5     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Vpis v bremenski list                             |    18     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izpiski iz lastninskega in bremenskega lista      |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Preverjanje lease agreement, odločba o odobritvi  |    18     |
|podaljšanja najemne pogodbe                       |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
(1*) Vključuje izdajo certifikata o vpisanosti.
(2*) Vključuje potrdilo o nevpisanosti.
(3*) Tarifa se zaračuna samo za neupravne namene.
17. člen
(splošno)
(1) Tarifa vključuje pregled dokumentacije ter potrditev pogodb in drugih dokumentov.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom.
(3) Za potrditev pogodb in nakup knjižic veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               | Tarifa (v |   Letna   |
|                                       |  točkah)  | tarifa (v |
|                                       |           |  točkah)  |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  3.                   |    4.     |    5.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev pogodb (1*)                  |    23     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev pogodbe po ICAO 83.a členu   |    450    |    450    |
|(1*), če sprejmemo nadzor nad          |           |           |
|zrakoplovom iz tujega registra         |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev pogodbe po ICAO 83.a členu   |    180    |    45     |
|(1*), če predamo nadzor drugi državi   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev Technical Log                |    14     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Potrditev vodilnega osebja v potrjenih |     9     |     /     |
|organizacijah (EASA Form 4) (2*)       |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Razne odločbe, potrdila, odobritve     |     9     |     /     |
|itd. (3*)                              |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Izdaja duplikata dokumenta             |     5     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Tehnična knjiga zrakoplova             |     1     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Tehnična knjiga motorja                |    1,5    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Tehnična knjiga propelerja             |     1     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Operativni dnevnik zrakoplova          |     1     |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Knjiga balona                          |    1,5    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Dodatno se zaračunajo stroški, ki so nastali ob morebitnem pregledu.
(2*) Za vsako nominirano funkcijo. Intervju na sedežu agencije.
(3*) Vključeno do dve uri dela. Ostalo se zaračuna po ceniku plovnosti 1A (če je potrebno).
2. Licenciranje osebja
18. člen
(piloti letal in helikopterjev)
(1) Tarifa za pilote letal in helikopterjev vključuje teoretični izpit, praktično oziroma strokovno preverjanje z izpraševalcem in izdajo, podaljšanje ali obnovo listine (certifikata oziroma licence, ratinga, pooblastila).
(2) Ob prijavi na posamezni teoretični izpitni rok plača kandidat število prijavljenih izpitnih pol. Popravni izpit se plača po tarifi za izpitno polo.
(3) Za teoretični izpit za pilote letal in helikopterjev velja naslednja tarifa:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               |  Število  | Tarifa po |
|                                       | izpitnih  |  izpitni  |
|                                       |    pol    |   poli    |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Licenca/Rating                         |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|PPL(A)/(H)                             |9 izpitnih |    1,4    |
|                                       |pol        |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|CPL(A)/(H)                             |13         |    2,3    |
|                                       |izpitnih   |           |
|                                       |pol        |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|ATPL(A)                                |14         |    3,6    |
|                                       |izpitnih   |           |
|                                       |pol        |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|ATPL (H)                               |13         |    3,6    |
|                                       |izpitnih   |           |
|                                       |pol        |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|ATPL/IR (H)                            |14         |    3,6    |
|                                       |izpitnih   |           |
|                                       |pol        |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|IR(A)/(H)                              |7 izpitnih |    3,2    |
|                                       |pol        |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(4) Če podaljšanje ratinga ali pooblastila opravlja izpraševalec, ki je v sestavi letalskega prevoznika s certifikatom AOC, se tarifa za praktično preverjanje zniža za 40 odstotkov. Letalski prevoznik mora od agencije pridobiti soglasje za znižanje tarife. Letalski prevoznik mora poleg navedenega dokazati, da ima sistematizirano delovno mesto izpraševalcev in da izpraševalci prejemajo ustrezno finančno nadomestilo za delo izpraševalca.
(5) Za praktično oziroma strokovno preverjanje z izpraševalcem velja naslednja tarifa:
+------------------------------------------------+-------------+
|Storitev                                        |  Tarifa za  |
|                                                |   izdajo,   |
|                                                | podaljšanje |
|                                                |  in obnovo  |
|                                                | (v točkah)  |
|                                                |    (*1)     |
+------------------------------------------------+-------------+
|                       1.                       |     2.      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Licenca/Rating/Pooblastilo/Certifikat           |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|PPL (A)/(H)                                     |     14      |
+------------------------------------------------+-------------+
|CPL (A)/(H)                                     |     21      |
+------------------------------------------------+-------------+
|ATPL (A)/(H)                                    |     41      |
+------------------------------------------------+-------------+
|IR/SE (A)/(H)                                   |     14      |
+------------------------------------------------+-------------+
|IR/ME (A)/(H)                                   |     21      |
+------------------------------------------------+-------------+
|CR (A)                                          |     21      |
+------------------------------------------------+-------------+
|CR (A) z IR                                     |     28      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SPA                                          |     21      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SPA z IR                                     |     28      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR MPA                                          |     48      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SEP(H)                                       |     21      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SEP(H) z IR                                  |     28      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SET(H)                                       |     21      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SET(H) z IR                                  |     28      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR MET(H), z MTOM vključno do 3175 kg           |     32      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR MET(H) z IR, z MTOM vključno do 3175 kg      |     39      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR MET(H), z MTOM nad 3175 kg                   |     41      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR MET(H) z IR, z MTOM nad 3175 kg              |     48      |
+------------------------------------------------+-------------+
|FI, IRI (A)/(H)                                 |     28      |
+------------------------------------------------+-------------+
|CRI (A)                                         |     23      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TRI SPH                                         |     23      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TRI MPA/MPH                                     |     32      |
+------------------------------------------------+-------------+
|SFI, STI, MCCI (A)/(H)                          |     27      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Muzejski, nekdanji vojaški in podobni           |     21      |
|zrakoplovi                                      |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Prva izdaja pooblastila za izpraševalca,        |     30      |
|vključno z dodeljeno vlogo izpraševalca         |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Razširitev pooblastila izpraševalca z novo      |     15      |
|vlogo izpraševalca                              |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Pooblastilo za metanje padalcev                 |     14      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Pooblastilo za akrobatsko letenje               |     14      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Pooblastilo za vleko jadralnih letal/reklamnih  |      7      |
|sporočil                                        |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Test znanja angleškega jezika za vpis stopnje   |     16      |
|znanja                                          |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Angleški jezik (R/T – radiotelefonija)          |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Intervju za priznanje tuje listine o znanju     |      7      |
|angleškega jezika za vpis stopnje znanja        |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Licenca/Rating/Pooblastilo/Certifikat           |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|PPL (A)/(H)                                     |     14      |
+------------------------------------------------+-------------+
(*1) Za podaljšanje ratinga brez praktičnega preverjanja strokovne usposobljenosti znaša tarifa 4 točke.
(6) Tarifa za izdajo licence, ratinga, pooblastila ali drugega upravnega dejanja v zvezi z licenco za pilote letal in helikopterjev se zaračunava vsakič, ko se v zvezi s tem zahteva postopek organa.
(7) Za podaljšanje ratinga na terenu z vpisom v licenco s strani izpraševalca se zaračunava tarifa v vrednosti 3 točk.
(8) Za postopek izdaje licence, ratinga, pooblastila oziroma drugega postopka v zvezi z licenco za pilote letal in helikopterjev velja naslednja tarifa:
+------------------------------------------------+-------------+
|Storitev                                        |  Tarifa za  |
|                                                |   izdajo    |
|                                                | (v točkah)  |
|                                                |    (*1)     |
+------------------------------------------------+-------------+
|                       1.                       |     2.      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Licence                                         |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|PPL (A)/(H)                                     |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|CPL (A)/(H)                                     |      7      |
+------------------------------------------------+-------------+
|ATPL (A)/(H)                                    |      9      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Rating                                          |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|IR                                              |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|CR (A)                                          |      4      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SPA                                          |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR SPH                                          |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR MPA                                          |      9      |
+------------------------------------------------+-------------+
|TR MPH                                          |      9      |
+------------------------------------------------+-------------+
|FI/IRI/CRI/TRI/SFI                              |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Muzejski, nekdanji vojaški in podobni           |      4      |
|zrakoplovi                                      |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Pooblastilo                                     |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Poučevanje učiteljev letenja oziroma inštruktor |      5      |
|inštruktorjev                                   |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Usposobljenost za nočno letenje                 |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Akrobatsko letenje                              |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Vleka jadralnih letal/reklamnih sporočil        |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Vpis stopnje znanja angleškega jezika           |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Vpis angleške radiotelefonije (R/T)             |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Drugo                                           |             |
+------------------------------------------------+-------------+
|Verifikacija licence                            |      7      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Validacija tuje licence                         |     13      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Vpis teorije ATPL (A)/(H)                       |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
|Izbris omejitve iz licence                      |      5      |
+------------------------------------------------+-------------+
(*1) Pri izdaji licence se opusti tarifa za prvi vpis ratinga za razred ali tip zrakoplova, na katerem se je opravljal izpit za izdajo licence.
19. člen
(letalsko in drugo strokovno osebje)
(1) Tarifa za letalsko in drugo strokovno osebje vključuje teoretični izpit, praktično preverjanje z izpraševalcem ali komisijo ter izdajo, podaljšanje ali obnovo listine.
(2) Če se za licence letalskega in drugega strokovnega osebja zahteva znanje angleškega jezika ali angleškega jezika R/T – radiotelefonija, veljajo tarife iz prejšnjega člena.
(3) Za letalsko osebje veljajo naslednje tarife:
– Za teoretične izpite
+--------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                          | Tarifa za |
|                                                  |   izpit   |
|                                                  |(v točkah) |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Licenca                                           |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Pilot jadralnega letala GPL                       |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Pilot ULN                                         |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Pilot balona                                      |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Padalec                                           |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Jadralni padalec JP                               |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Jadralni zmaj JZ                                  |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Pooblastila                                       |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izpit za pridobitev pooblastila                   |     9     |
+--------------------------------------------------+-----------+
– Za praktično preverjanje z izpraševalcem ali komisijo:
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Storitev                   | Tarifa za | Tarifa za | Tarifa za |
|                           |  izdajo   |   izdajo  |   obnovo  |
|                           |  licence  |pooblastila| (v točkah)|
|                           |(v točkah) | (v točkah)|           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|             1.            |    2.     |     3.    |     4.    |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Licenca                    |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pilot jadralnega letala GPL|     9     |     7     |     9     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pilot ULN                  |     9     |     7     |     9     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pilot balona               |     9     |     7     |     9     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Padalec                    |     9     |     7     |     9     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Jadralni padalec JP        |     9     |     7     |     9     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Jadralni zmaj JZ           |     9     |     7     |     9     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pooblastila                |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Vsako pooblastilo          |     /     |     7     |     9     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
– Za izdajo listine:
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Storitev                   | Tarifa za | Tarifa za | Tarifa za |
|                           |  izdajo   |podaljšanje|   obnovo  |
|                           |(v točkah) | (v točkah)| (v točkah)|
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|             1.            |    2.     |     3.    |     4.    |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Licenca                    |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pilot jadralnega letala GPL|     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pilot ULN                  |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pilot balona               |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Padalec                    |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Jadralni padalec JP        |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Jadralni zmaj JZ           |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pooblastila                |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Vsako pooblastilo          |     3     |     2     |     3     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
(4) Za drugo strokovno osebje veljajo naslednje tarife:
– Za teoretične izpite:
+---------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                           | Tarifa za |
|                                                   |   izpit   |
|                                                   |(v točkah) |
+---------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                         |    2.     |
+---------------------------------------------------+-----------+
|Licenca                                            |           |
+---------------------------------------------------+-----------+
|Kabinsko osebje STW                                |     9     |
+---------------------------------------------------+-----------+
|Letalski dispečer                                  |     9     |
+---------------------------------------------------+-----------+
|Letališko strokovno osebje                         |     9     |
+---------------------------------------------------+-----------+
|Pooblastilo                                        |           |
+---------------------------------------------------+-----------+
|Izpit za pridobitev pooblastila                    |     5     |
+---------------------------------------------------+-----------+
– Za izdajo listin:
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Storitev                   | Tarifa za | Tarifa za | Tarifa za |
|                           |  izdajo   |podaljšanje| obnovo (v |
|                           |(v točkah) | (v točkah)|  točkah)  |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|             1.            |    2.     |     3.    |     4.    |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Licenca                    |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Kabinsko osebje STW        |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Letalski dispečer          |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Letališko strokovno osebje |     5     |     4     |     5     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Pooblastila                |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Vsako pooblastilo          |     3     |     2     |     3     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Drugo                      |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Verifikacija licence       |     7     |     /     |     /     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Izbris omejitve iz licence |     5     |     /     |     /     |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
20. člen
(letalske šole)
(1) Prva izdaja dovoljenja za delo letalski šoli vključuje preverjanje izpolnjevanja pogojev, meril in standardov v skladu z veljavnimi predpisi ter do dva pregleda na terenu.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim dovoljenjem – certifikatom in vključuje do dva nadzora na terenu ter pregled in odobritev revizij obstoječih priročnikov.
(3) Letna tarifa obsega tudi podaljšanje veljavnosti dovoljenja – certifikata.
(4) Za letalske šole veljajo naslednje tarife:
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Naziv postopka             |   (A)*    |    (B)    |   (C)**   |
|                           |   Prva    |   Letna   | Sprememba |
|                           | izdaja (v |pristojbina| dovoljenja|
|                           |  točkah)  |(v točkah) | (v točkah)|
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|             1.            |    2.     |    4.     |     5.    |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Letalske organizacije      |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|FTO-organizacija (1*)      |    270    |    130    |     27    |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|TRTO-organizacija (2*)     |    180    |    120    |     27    |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|RF-organizacija PPL (A/H)  |    90     |    47     |     18    |
|(3*)                       |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Druge letalske šole (4*)   |    90     |    47     |     18    |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Izdaja dovoljenja za       |           |           |           |
|uporabo na podlagi tujega  |           |           |           |
|dovoljenja                 |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Naprava za simuliranje     |    14     |     /     |     /     |
|letenja (FFS)              |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Naprava za poučevanje      |     7     |     /     |     /     |
|letenja (FNPT I in FNPT II)|           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Naprava za poučevanje      |     4     |     /     |     /     |
|letenja (BITD in OTD)      |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Drugo                      |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Odobritev priročnikov      |    18     |     /     |     /     |
|usposabljanja za posebne   |           |           |           |
|primere (5*)               |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
|Odobritev osvežitvenega    |     5     |     /     |     /     |
|usposabljanja za obnovitev |           |           |           |
|ratinga ali pooblastila    |           |           |           |
+---------------------------+-----------+-----------+-----------+
* Ob prvi izdaji in podaljšanju se plača tudi letna pristojbina.
** Dodatna vrsta ali program usposabljanja, dodatni modul.
(1*) Do tretjega modula usposabljanja, za vsak dodaten modul se plača (C). (2*) Z enim modulom usposabljanja, za vsak dodaten modul se plača (C).
(3*) Z enim modulom usposabljanja, za vsak dodaten modul se plača (C).
(4*) Z enim modulom usposabljanja, za vsak dodaten modul se plača (C).
(5*) Na primer odobritev seminarja za učitelje letenja, enkratnega posebnega usposabljanja ipd.
21. člen
(zdravniški pregledi)
(1) Tarifa vključuje storitve za pridobitev dovoljenja za izvajanje letalskih zdravniških pregledov in izdaje zdravniških spričeval.
(2) Letna tarifa obsega izvedbo stalnega nadzora nad izdanim certifikatom, posredovanje potrebnih listin (na primer obrazcev, vprašalnikov) ter seznanitev z morebitnimi spremembami predpisov. Letna tarifa obsega tudi podaljšanje veljavnosti dovoljenja – certifikata.
(3) Za izvajanje letalskih zdravniških pregledov in izdajo zdravniških spričeval velja naslednja tarifa:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               | Tarifa za |   Letna   |
|                                       |   prvo    |  tarifa   |
|                                       |  izdajo   |(v točkah) |
|                                       |dovoljenja |           |
|                                       |(v točkah) |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    2.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Kategorija                             |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|AMC (*1)                               |    285    |    160    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|AME – I. razred + ostala spričevala    |    115    |    100    |
|letalskega in strokovnega osebja       |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|AME – II. razred + ostala spričevala   |    60     |    40     |
|letalskega in strokovnega osebja       |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
* Pooblaščeni za I., II. in III. kategorijo + ostala spričevala letalskega in strokovnega osebja. Pri prvi izdaji se plača tudi letna tarifa.
22. člen
(drugo)
(1) Tarifa vključuje izdajo knjižic letenja, knjige učencev in izdajo duplikata.
(2) Za izdajo knjižic veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------------------+-----------+
|Vrsta artikla                                     | Tarifa (v |
|                                                  |  točkah)  |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Knjižica letenja                                  |    1,5    |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Knjiga učencev                                    |     4     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Kateri koli dokument, potrdilo, izpis, duplikat   |     5     |
|na zahtevo stranke                                |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
3. Letalske operacije
23. člen
(spričevalo letalskega prevoznika – AOC)
(1) Postopek za izdajo spričevala letalskega prevoznika zajema do osem ur strokovnega svetovanja, prvi pregled dokumentacije, navedbo popravkov, drugi pregled dokumentacije in do šest ogledov na terenu.
(2) Tarifa se vplača ob vložitvi prošnje za AOC in je določena glede na tip(e) zrakoplovov, ki so navedeni v vlogi. Tip zrakoplova opredeljuje kategorijo zrakoplova, ki je določena v stolpcu 1; na osnovi tega določimo tarifo v stolpcih 2 in 3 iste preglednice iz petega odstavka tega člena.
(3) Za spričevalo letalskega prevoznika – AOC se tarifa izračuna po naslednji formuli:
Osnovna tarifa (v točkah) = a + (b1 + b2 + bn)
Kjer pomeni:
a = tarifa za najtežji tip zrakoplova v vlogi za izdajo AOC, glede na stolpec 2 preglednice iz petega odstavka tega člena,
b = tarifa za vsak dodaten tip zrakoplova v isti vlogi za izdajo AOC, glede na stolpec 3 preglednice iz petega odstavka tega člena.
(4) Za zrakoplov, ki je namenjen samo VFR-operacijam, se zaračuna 70 odstotkov tarife iz preglednice v petem odstavku tega člena.
(5) Za izdajo spričevala letalskega prevoznika – AOC veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                              | Tarifa za | Tarifa za |
|                                      |  najtežji |  dodatni  |
|                                      |    tip    |    tip    |
|                                      | zrakoplova| zrakoplova|
|                                      | (v točkah)| (v točkah)|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                  |     2.    |     3.    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Kategorija zrakoplova                 |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|SEP-letala z MTOM do vključno 1500 kg |    210    |     63    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala z MTOM do vključno 1500 kg     |    280    |     84    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala z MTOM med 1501 in 2730 kg     |    350    |    105    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala z MTOM med 2731 in 5700 kg     |    480    |    144    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala z MTOM med 5701 in 27.000 kg   |    747    |    224    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala z MTOM med 27.001 in 70.000 kg |    954    |    286    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala z MTOM nad 70.000 kg           |   1.179   |    354    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji z MTOM do vključno 3175  |    596    |    156    |
|kg (1*)                               |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Helikopterji z MTOM nad 3175 kg       |    865    |    265    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Zračne ladje                          |    486    |    146    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
(1*) Za enomotorne helikopterje se zaračuna 60 odstotkov tarife.
(6) Postopek za spremembo AOC zajema do tri ure strokovnega svetovanja, prvi pregled dokumentacije, navedbo popravkov, drugi pregled dokumentacije in do dva ogleda na terenu.
(7) Tarifa se vplača ob vložitvi vloge za spremembo AOC in je določena glede na tip(e) zrakoplovov, ki so navedeni v vlogi in vrsti spremembe. Vsak posamezen nov zrakoplov v okviru istega tipa v vlogi definira kategorijo zrakoplova, ki je določena v stolpcu 1 v preglednici v desetem odstavku tega člena. Prav tako vsak nov tip zrakoplova v vlogi definira kategorijo zrakoplova, ki je določena v stolpcu 1 v preglednici v desetem odstavku tega člena. Na osnovi tega se določijo tarife za vsako spremembo v AOC.
(8) Za spremembo AOC se tarifa izračuna po naslednji formuli:
Tarifa (v točkah) = (a1 + a2 + an) + (b1 + b2 + bn) + (c1 + c2 + cn) + (d1 + d2 + dn)
Kjer pomeni:
a = tarifa za dodatni zrakoplov v okviru že obstoječega tipa na AOC, glede na stolpec 2 v preglednici v desetem odstavku tega člena,
b = tarifa za dodatni tip zrakoplova v AOC, glede na stolpec 3 v preglednici v desetem odstavku tega člena,
c = tarifa za novo področje delovanja letalskih operacij, ki ni začasno, glede na stolpec 4 v preglednici v desetem odstavku tega člena,
d = tarifa za začasno področje delovanja letalskih operacij, ki je krajše od štirih mesecev, glede na stolpec 5 v preglednici v desetem odstavku tega člena.
(9) Za zrakoplov, ki je namenjen samo VFR-operacijam, se zaračuna 70 odstotkov tarife iz preglednice v desetem odstavku tega člena.
(10) Pri spremembi spričevala letalskega prevoznika – AOC veljajo naslednje tarife:
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Storitev          |Tarifa za | Tarifa za |*Tarifa za| **Tarifa |
|                  | dodatni  |  dodatni  |   novo   |za začasno|
|                  |zrakoplov |    tip    | področje | področje |
|                  | v okviru | zrakoplova|(v točkah)|(v točkah)|
|                  |  istega  | (v točkah)|          |          |
|                  | tipa (v  |           |          |          |
|                  | točkah)  |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|        1.        |    2.    |     3.    |    4.    |    5.    |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Kategorija        |          |           |          |          |
|zrakoplova        |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|SEP-letala z MTOM |    24    |     81    |    42    |    14    |
|do vključno 1500  |          |           |          |          |
|kg                |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Letala z MTOM do  |    32    |    105    |    56    |    19    |
|vključno 1500 kg  |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Letala z MTOM med |    51    |    168    |    70    |    23    |
|1501 in 2730 kg   |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Letala z MTOM med |    94    |    312    |    92    |    30    |
|2731 in 5700 kg   |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Letala z MTOM med |   130    |    420    |   110    |    36    |
|5701 in 27.000 kg |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Letala z MTOM med |   173    |    640    |   130    |    43    |
|27.001 in 70.000  |          |           |          |          |
|kg                |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Letala z MTOM nad |   197    |    730    |   190    |    47    |
|70.000 kg         |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Helikopterji z    |    86    |    285    |   116    |    38    |
|MTOM do vključno  |          |           |          |          |
|3175 kg (1*)      |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Helikopterji z    |   135    |    320    |   126    |    42    |
|MTOM nad 3175 kg  |          |           |          |          |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
|Zračne ladje      |    32    |    105    |    56    |    19    |
+------------------+----------+-----------+----------+----------+
* Tarifa se plača, če se nanaša na že obstoječi zrakoplov v okviru AOC. Če gre za vpis novega zrakoplova v okviru istega tipa oziroma vpis novega tipa zrakoplova, se tarifa plača v skladu s petim odstavkom 24. člena te tarife.
** Tarifa se lahko plača tudi ob prvi izdaji AOC, vendar mora imeti zrakoplov v okviru AOC potrjeno vsaj še eno stalno področje operacij.
(1*) Za enomotorne helikopterje se zaračuna 60 odstotkov tarife.
(11) Za druge vrste sprememb veljajo naslednje tarife:
a) sprememba vrste operacij A1 v A2 in/ali A1 + dodatno A2. Plača se 25 odstotkov osnovne tarife v posamezni kategoriji;
b) sprememba vrste operacij A2 v A1 in/ali A2 + dodatno A1. Plača se 50 odstotkov osnovne tarife v posamezni kategoriji;
c) sprememba oziroma vpis novih Posebnih pooblastil/dovoljenj. Tarifa se plača v skladu z desetim odstavkom 24. člena;
č) izbris posameznega Področja operacij oziroma Posebnega pooblastila/dovoljenja iz Operativnih določb AOC. Plača se 15 odstotkov vrednosti vpisa novega pooblastila v skladu z desetim odstavkom 24. člena;
d) sprememba MAPSC. Tarifa znaša 25 točk;
e) sprememba imena oziroma naslova nosilca AOC. Ob spremembi imena ali blagovne znamke, kadar pravna oseba ostane enaka, se plača 10 točk.
24. člen
(ostale tarife v zvezi z AOC)
(1) Tarifa za dovoljenje letalskih operacij na posameznem področju se plača ob vložitvi vloge za vsak tip zrakoplova posebej. Potrditev velja z veljavnostjo AOC. Tarifa se plača za prvo izdajo AOC in tudi v primeru spremembe AOC, kadar gre za vpis novega zrakoplova v okviru istega tipa oziroma vpis novega tipa zrakoplova v AOC.
(2) Tarifa je določena glede na nameravana področja operacij tipov zrakoplovov, ki so navedeni v vlogi. Računa se za prvi tip zrakoplova v AOC, ki ga določa maksimalno navedeno število področij operacij, ki je določeno v stolpcu 2, in za dodatne tipe, določene v stolpcu 3 preglednice iz petega odstavka tega člena.
(3) Za področje operacij v zvezi z AOC se tarife izračunajo po naslednji formuli:
Tarifa (v točkah) = a + (b1 + b2 + bn)
Kjer pomeni:
a = tarifa za prvi tip zrakoplova v vlogi, glede na stolpec 2 preglednice iz petega odstavka tega člena,
b = tarifa za vsak dodaten tip zrakoplova v isti vlogi, glede na stolpec 3 preglednice iz petega odstavka tega člena.
(4) Letna tarifa obsega tudi postopek podaljšanja veljavnosti področja operacij.
(5) Za dovoljenje letalskih operacij na posameznem področju veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               | Tarifa za | Tarifa za |
|                                       | prvi tip  |  dodatni  |
|                                       |zrakoplova |    tip    |
|                                       |(v točkah) |zrakoplova |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|II/A. PODROČJE OPERACIJ                |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Področje operacij – EUR                |    153    |    77     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Področje operacij – poleg EUR še eno   |    198    |    99     |
|področje                               |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Področje operacij – poleg EUR še dve   |    243    |    122    |
|področji ali več                       |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Področje operacij – WW                 |    288    |    144    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(6) Tarifa za posebno pooblastilo/dovoljenje se plača ob vložitvi vloge, za vsak tip zrakoplova posebej. Potrditev velja z veljavnostjo AOC. Tarifa se plača za prvo izdajo AOC in tudi v primeru spremembe AOC, kadar ge za vpis novega zrakoplova v okviru istega tipa oziroma vpis novega tipa zrakoplova v AOC.
(7) Tarifa je določena glede na nameravane operacije v okviru posameznih posebnih pooblastil/dovoljenj tipov zrakoplovov, ki so navedeni v vlogi. Računa se za prvi tip zrakoplova v AOC, ki ga določa maksimalno navedeno število posebnih pooblastil/dovoljenj, ki je določeno v stolpcu 2, in za dodatne tipe, določene v stolpcu 3 preglednice iz desetega odstavka tega člena.
(8) Za posebna pooblastila ali dovoljenja v zvezi z AOC se tarifa izračuna po naslednji formuli:
Tarifa (v točkah) = a + (b1 + b2 + bn)
Kjer pomeni:
a = skupna tarifa za prvi tip zrakoplova v vlogi, glede na stolpec 2 preglednice iz desetega odstavka tega člena,
b = skupna tarifa za vsak dodaten tip zrakoplova v isti vlogi, glede na stolpec 3 preglednice iz desetega odstavka tega člena.
(9) Letna tarifa obsega tudi postopek podaljšanja veljavnosti posebnih pooblastil.
(10) Za izdajo posebnih pooblastil/dovoljenj veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               | Tarifa za | Tarifa za |
|                                       | prvi tip  |  dodatni  |
|                                       |zrakoplova |    tip    |
|                                       |(v točkah) |zrakoplova |
|                                       |           |(v točkah) |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|II/B. POSEBNA POOBLASTILA/DOVOLJENJA   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|AWOPS                                  |    321    |    161    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|LVTO                                   |    117    |    59     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|ETOPS                                  |    972    |    486    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|MNPS                                   |    315    |    158    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|RVSM                                   |    142    |    71     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|B-RNAV                                 |    36     |    18     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|P-RNAV – kompleksna motorna letala     |    202    |    101    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|P-RNAV – nekompleksna motorna letala   |    59     |    29     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|RNAV APCH – kompleksna motorna letala  |    59     |    29     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|RNAV APCH – nekompleksna motorna       |    32     |    16     |
|letala                                 |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|P-RNAV, tudi RNAV(GPS) APCH, RNP 0.3 – |    41     |    20     |
|kompleksna motorna letala              |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|P-RNAV, tudi RNAV(GPS) APCH, RNP 0.3 – |    17     |     9     |
|nekompleksna motorna letala            |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|RNP                                    |    50     |    25     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Strm prilet (Steep Approach)           |    117    |    59     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|EVS                                    |    321    |    160    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Prevoz nevarnega blaga (Dangerous      |    65     |    32     |
|Goods)                                 |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Operacije helikopterjev nad morjem     |    207    |    104    |
|(Helicopter Offshore Operations)       |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Transfer pilotov nad morjem (Sea Pilot |    99     |    50     |
|Transfers)                             |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|EFB                                    |    225    |    113    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|EMS                                    |    234    |    117    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Začetno varnostno usposabljanje        |    66     |    33     |
|kabinskega osebja                      |           |           |
|(Initial Safety Training – Cabin Crew) |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
(11) Za najem zrakoplova brez osebja – »Dry Lease Out« – veljajo tarife za vloge, ki se nanašajo na zrakoplove, ki so registrirani v registru zrakoplovov Republike Slovenije in bodo operirali pri tujih operatorjih. Tarifa znaša 20 točk.
(12) Za najem zrakoplova brez osebja – »Dry Lease In« – veljajo tarife za vloge, ki se nanašajo na zrakoplove, ki so registrirani v tujem registru. Smiselno se uporabljajo določbe za spremembo AOC.
(13) Za najem zrakoplova z osebjem – »Wet Lease In« – se tarife nanašajo na vloge, ki se nanašajo na zrakoplove, ki so registrirani v tujem registru.
(14) Za najem zrakoplova z osebjem – »Wet Lease In« – veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                          | Tarifa (v |
|                                                  |  točkah)  |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|II/D. NAJEM ZRAKOPLOVA – »WET« LEASING            |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Najem zrakoplovov iz tretjih držav (1*) (2*)      |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Najem zrakoplovov iz držav EU (3*)                |    80     |
+--------------------------------------------------+-----------+
(1*) Smiselno se uporabljajo določbe s področja prve izdaje AOC in tekoče letne tarife. Zaračunava se 100 odstotkov cene prve izdaje AOC in 100 odstotkov tekoče letne tarife.
(2*) Letna tarifa se plača za prenos pristojnosti nadzora nad dejanskim operatorjem s strani tujega nadzornega organa.
(3*) Za vsak zrakoplov posebej.
(15) Za drugo dokumentacijo ali dovoljenja v zvezi s spričevalom letalskega prevoznika – AOC veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                          | Tarifa (v |
|                                                  |  točkah)  |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|II/E. DRUGO                                       |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Sprejemljivost osebja za izvajanje usposabljanja  |    23     |
|(Acceptance of Training Personnel)                |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Simulatorji letenja – odobritev uporabe (User     |    50     |
|Approval) (*1)                                    |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izredno dovoljenje za let v nevarno/prepovedano   |    14     |
|območje, območje omejene zračne plovbe ali v      |           |
|območje za posebno uporabo                        |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izredno dovoljenje za let v drugo področje        |    32     |
|operacij                                          |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izredno dovoljenje za tehnični let                |    32     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izjema od tehničnih predpisov in upravnih         |    23     |
|postopkov (Exemption)                             |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Odstopanje od tehničnih predpisov in upravnih     |    23     |
|postopkov (Derogation)                            |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Zračni prevoz za lastne potrebe – letala z več    |           |
|kot 6 potniških sedežev (*2)                      |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
(*1) Za vsak tip letala posebej.
(*2) 40 odstotkov cene izdaje AOC in 40 odstotkov fiksnega dela letne tarife.
25. člen
(letne tarife imetnikom AOC)
(1) Letne tarife se plačujejo zaradi zagotavljanja kontinuiranega letnega nadzora agencije glede preverjanja in zagotavljanja varnosti operacij imetnika AOC. Vključujejo tudi stroške revizij Operativnih priročnikov v primeru, ko ne gre za spremembo AOC.
(2) Imetniki veljavnih AOC ali AOC v mirovanju morajo na določen datum plačati letno tarifo agenciji.
(3) Tarifa je določena glede na najtežji tip zrakoplova v AOC in skupno število zrakoplovov, ne glede na težo teh zrakoplovov, ki operirajo pod AOC.
(4) Letne tarife za imetnike AOC se izračunajo na naslednji način:
i) v stolpcu 1 izberemo vrstico, v kateri je najtežji tip zrakoplova v AOC, ne glede na čas delovanja v zadnjih 12 mesecih od določenega datuma;
ii) v stolpcu 2 glede na izbrano vrstico v stolpcu 1 preglednice v šestem odstavku tega člena izberemo povprečno skupno število zrakoplovov (ne glede na njihovo težo) v AOC, ne glede na čas delovanja v zadnjih 12 mesecih od določenega datuma. Najtežji zrakoplov je izvzet, saj je vključen v tarifi na operatorja (stolpec 3) preglednice v šestem odstavku tega člena.
iii) Tarifa torej znaša:
stolpec 3 plus stolpec 4 preglednice v šestem odstavku tega člena, pomnoženo s skupnim številom (–1) zrakoplovov v AOC, ne glede na njihovo težo.
(5) Za zrakoplov, ki je namenjen samo VFR-operacijam, se zaračuna 70 odstotkov tarife preglednice v šestem odstavku tega člena.
(6) Za imetnike spričevala letalskega prevoznika – AOC veljajo naslednje osnovne (fiksne) letne tarife:
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Storitev                   |   Skupno   | Tarifa na |Tarifa na |
|                           |  število   |operatorja |plovilo (v|
|                           |zrakoplovov |(v točkah) | točkah)  |
|                           |v floti AOC |           |          |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|            1.             |     2.     |    3.     |    4.    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|III/A. OSNOVNA (FIKSNA)    |            |           |          |
|TARIFA                     |            |           |          |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Najtežji zrakoplov v floti |            |           |          |
|AOC                        |            |           |          |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|SEP-letala z MTOM do       |1–4         |    32     |    5     |
|vključno 1500 kg           +------------+-----------+----------+
|                           |5 ali več   |    42     |    7     |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Letala z MTOM do vključno  |1–4         |    42     |    7     |
|1500 kg                    +------------+-----------+----------+
|                           |5 ali več   |    59     |    13    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Letala z MTOM med 1501 in  |1–4         |    83     |    16    |
|2730 kg                    +------------+-----------+----------+
|                           |5 ali več   |    99     |    16    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Letala z MTOM med 2731 in  |1–4         |    225    |    30    |
|5700 kg                    +------------+-----------+----------+
|                           |5 ali več   |    277    |    30    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Letala z MTOM med 5701 in  |1–4         |    915    |    97    |
|27.000 kg                  +------------+-----------+----------+
|                           |5–9         |   1071    |    97    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |10 ali več  |   2374    |    97    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Letala z MTOM med 27.001   |1–4         |   1241    |   199    |
|in 70.000 kg               +------------+-----------+----------+
|                           |5–9         |   1479    |   199    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |10–24       |   2818    |   199    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |25–49       |   3434    |   199    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |50–149      |   3932    |   199    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |150 ali več |  10.831   |   199    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Letala z MTOM nad 70.000   |1–4         |   1567    |   255    |
|kg                         +------------+-----------+----------+
|                           |5–9         |   1888    |   255    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |10–24       |   3261    |   255    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |25–49       |   4292    |   255    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |50–149      |   4915    |   255    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |150 ali več |  13.540   |   255    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Helikopterji z MTOM do     |1–4         |    389    |    55    |
|vključno 3175 kg (1*)      +------------+-----------+----------+
|                           |5–9         |    427    |    55    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |10 ali več  |    925    |    55    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Helikopterji z MTOM nad    |1–19        |   1304    |   195    |
|3175 kg                    +------------+-----------+----------+
|                           |20–39       |   4662    |   195    |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |40 ali več  |   5674    |   195    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
|Zračne ladje               |1–4         |    55     |    8     |
|                           +------------+-----------+----------+
|                           |5 ali več   |    73     |    16    |
+---------------------------+------------+-----------+----------+
(1*) Za enomotorne helikopterje se zaračuna 60 odstotkov tarife.
(7) Imetniki AOC morajo plačati spremenljivi del tarife, kot je določeno v točkah a) in b) tega odstavka.
a) Prevoz potnikov
i) Za letala zmogljivostnega razreda A pod 20 potniških sedežev in helikopterje je osnova za obračun število prodanih potniških vozovnic oziroma prepeljanih potnikov (v primeru zakupnih pogodb). Potem znaša letna tarifa za vsak tak zrakoplov v AOC:
      Spremenljivi del letne tarife (v točkah) = (a x b)
a = tarifa iz stolpca 2 preglednice v osmem odstavku tega člena,
b = število prodanih potniških vozovnic.
ii) Način izračuna iz prejšnje točke se smiselno uporablja za letala zmogljivostnega razreda B in zračne ladje ter za letala z 20 potniškimi sedeži ali več.
b) Prevoz tovora
i) Za zrakoplove, namenjene prevozu tovora, je osnova za obračun prepeljana količina tovora. Potem znaša tarifa za vsak zrakoplov v AOC (ne glede na njegov MTOW):
      Spremenljivi del letne tarife (v točkah) = (a x c)
a = tarifa iz stolpca 3 preglednice v osmem odstavku tega člena,
c = količina (število) prepeljanih ton (t) tovora.
(8) Za spremenljivi del letne tarife za imetnike spričeval za letalske prevoznike – AOC veljajo naslednje tarife:
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                               | * Tarifa  | Tarifa na |
|                                       |na prodano |prepeljano |
|                                       |   karto   |   tono    |
|                                       |potnika (v | tovora (v |
|                                       |  točkah)  |  točkah)  |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                   |    2.     |    3.     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|III/B. SPREMENLJIVI DEL LETNE TARIFE   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Prevoz potnikov                        |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala zmogljivostnega razreda A pod   |    0,2    |     /     |
|20 potniških sedežev in helikopterji   |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala zmogljivostnega razreda B in    |    0,3    |     /     |
|zračne ladje                           |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Letala z 20 sedeži in več              |   0,02    |     /     |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Prevoz tovora                          |           |           |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
|Vsi zrakoplovi, ne glede na MTOM       |     /     |    0,1    |
+---------------------------------------+-----------+-----------+
* Oziroma tarifa na število prepeljanih potnikov (v primeru zakupnih pogodb).
26. člen
(operativne licence)
(1) Tarifa vključuje izdajo, spremembo in letno tarifo za imetnike operativne licence.
(2) Letne tarife se plačujejo z namenom zagotavljanja kontinuiranega letnega nadzora agencije glede preverjanja in zagotavljanja varnosti imetnika operativne licence.
(3) Za operativne licence veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                          | Tarifa za |
|                                                  | izdajo (v |
|                                                  |  točkah)  |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|IV/A. PRVA IZDAJA OPERATIVNE LICENCE              |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Operatorji zrakoplovov z manj kot 10 tonami MTOM  |    135    |
|in/ali z manj kot 20 sedeži                       |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Operatorji zrakoplovov z več kot 10 tonami MTOM   |    630    |
|in/ali z več kot 20 sedeži                        |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|IV/B. IZDAJA ZAČASNE OPERATIVNE LICENCE           |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Operatorji zrakoplovov z manj kot 10 tonami MTOM  |    60     |
|in/ali z manj kot 20 sedeži                       |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Operatorji zrakoplovov z več kot 10 tonami MTOM   |    360    |
|in/ali z več kot 20 sedeži                        |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|IV/C. SPREMEMBA OPERATIVNE LICENCE                |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Dodatno področje operacij, glede na operativne    |    41     |
|določbe                                           |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Prevzem, pripojitev AOC druge pravne osebe        |    61     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|IV/D. DRUGO                                       |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Sprememba lastniških deležev (1*)                 |    50     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|IV/E. LETNE TARIFE ZA IMETNIKE AOC                |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Spremljanje izpolnjevanja zahtev operatorjev      |    79     |
|zrakoplovov z manj kot 10 tonami MTOM in/ali z    |           |
|manj kot 20 sedeži                                |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Spremljanje izpolnjevanja zahtev operatorjev      |    331    |
|zrakoplovov z več kot 10 tonami MTOM in/ali z več |           |
|kot 20 sedeži                                     |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
(1*) Sprememba lastništva vsakega posameznega deleža, ki pomeni 10 odstotkov ali več celotnega deleža letalskega prevoznika.
27. člen
(dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti)
(1) Za dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti se zaračunava tarifa za prvo izdajo, spremembo, obnovo in letno tarifo za stalno veljavnost dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti. Vrednost tarife je določena glede na velikost in kompleksnost (število pooblastil) operatorja in s tem povezanim ustreznim nadzorom izvajanja operacij.
(2) Prva izdaja dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti vključuje obravnavo in pregled operativnih priročnikov in druge potrebne dokumentacije ter do dva ogleda na terenu.
(3) Obračun tarife za dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti se izračuna kot vsota iz preglednice 1 (kategorija zrakoplova) v šestem odstavku tega člena in preglednice 2 (pooblastila – vrste operacij) v sedmem odstavku tega člena glede na najtežje letalo (a) v floti, vsoto vseh letal (b) in vsoto pooblastil (c).
(4) Za izračun tarife za dovoljenje za izvajanje letalskih dejavnosti velja naslednja formula:
Tarifa (v točkah) = a + (b1 + b2 + bn)+ (c1 + c2+ cn)
Kjer pomeni:
a = tarifa za najtežji zrakoplov v floti, glede na preglednico 1, stolpec 2 v šestem odstavku tega člena,
b = tarifa za ostale zrakoplove v floti, glede na preglednico 1, stolpec 2 v šestem odstavku tega člena,
c = tarifa za posamezno pooblastilo, glede na preglednico 2, stolpec 2 v sedmem odstavku tega člena.
(5) Prva izdaja dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti, glede na najtežje letalo v floti, ko se prvič izda dovoljenje, vključuje:
(a) pregled zavarovanja,
(b) pregled letal,
(c) pregled procedur in letal (na primer opreme) za vsako pooblastilo,
(č) preverjanje pogojev glede začetne in stalne plovnosti.
(6) Za kategorijo zrakoplova veljajo naslednje tarife:
+-------------------------------------+------------+------------+
|Storitev                             |    (a)     |    (b)     |
|                                     | Tarifa za  | Tarifa za  |
|                                     |  najtežji  |   ostale   |
|                                     |zrakoplov v |zrakoplove v|
|                                     |  floti (v  |  floti (v  |
|                                     |  točkah)   |  točkah)   |
+-------------------------------------+------------+------------+
|                 1.                  |     2.     |     3.     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Kategorija zrakoplova                |            |            |
+-------------------------------------+------------+------------+
|SE-letala z MTOM do vključno 1500 kg |     41     |     14     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|SE-letala z MTOM med 1501 in 2730 kg |     50     |     18     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|ME-letala z MTOM do 2730 kg          |     54     |     23     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Letala z MTOM med 2731 in 5700 kg    |     59     |     27     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Letala z MTOM med 5701 in 27.000 kg  |     68     |     54     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Letala z MTOM nad 27.000 kg          |    135     |    113     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Helikopterji z MTOM do vključno 2000 |     54     |     23     |
|kg                                   |            |            |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Helikopterji z MTOM med 2001 in 3175 |     59     |     27     |
|kg                                   |            |            |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Helikopterji z MTOM nad 3175 kg      |     63     |     36     |
+-------------------------------------+------------+------------+
|Baloni                               |     50     |     18     |
+-------------------------------------+------------+------------+
(7) Za pooblastila – vrste operacij veljajo naslednje tarife:
+-------------------------------------------------+------------+
|Storitev                                         |    (c)     |
|                                                 | Tarifa za  |
|                                                 |pooblastilo |
|                                                 | (v točkah) |
+-------------------------------------------------+------------+
|                       1.                        |     2.     |
+-------------------------------------------------+------------+
|POOBLASTILA – VRSTE OPERACIJ                     |            |
+-------------------------------------------------+------------+
|Potniki A1                                       |     9      |
+-------------------------------------------------+------------+
|E101 (izvenletališki vzleti/pristanki) za        |     5      |
|helikopterje                                     |            |
+-------------------------------------------------+------------+
|Dela v zraku A8 (*1)                             |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
|E102 (dela v zraku na višini letenja, nižji od   |     5      |
|predpisane s pravili letenja ali standardi)      |            |
+-------------------------------------------------+------------+
|E103 (transport zunanjega tovora)                |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
|E105 (imunizacija lisic iz zraka)                |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
|E106 (vleka reklamnih transparentov)             |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
|E 107 (snemanje in fotografiranje iz zraka) brez |     5      |
|predelav letala in spremembe konfiguracije …     |            |
+-------------------------------------------------+------------+
|E 107 (snemanje in fotografiranje iz zraka) s    |     5      |
|predelavo letala, spremembo konfiguracije …      |            |
+-------------------------------------------------+------------+
|E 108 (obramba pred točo)                        |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
|E109 (oglaševanje s svetlobnim napisom)          |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
|Padalci A9                                       |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
|E104 (izvenletališki padalski skoki)             |     5      |
+-------------------------------------------------+------------+
(*1) Poleg osnovne tarife za pooblastilo A8 se obvezno izbere vsaj eno E-pooblastilo.
(8) Za spremembo dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti se obračuna vsota za dodatna letala glede na kategorijo iz stolpca (b) in dodatna pooblastila iz stolpca (c) iz preglednic iz šestega in sedmega odstavka tega člena. Plača se ob vlogi za spremembo.
(9) Za izračun tarife za spremembo dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti velja naslednja formula:
Tarifa (v točkah) = (b1 + b2 + bn)+ (c1 + c2 + cn)
Kjer pomeni:
b = tarifa za dodatne zrakoplove v floti, glede na tabelo 1, stolpec 2 v šestem odstavku tega člena,
c = tarifa za posamezno pooblastilo, glede na tabelo 2, stolpec 2 v sedmem odstavku tega člena.
(10) Tarifa za spremembo dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti vključuje:
– pregled dokumentacije, spremembe priročnikov,
– pregled zavarovanja,
– preverjanje pogojev glede začetne in stalne plovnosti,
– do en pregled na terenu.
(11) Po vpisu novega pooblastila in/ali dodatnega letala se začne zaračunavati nova letna tarifa.
(12) Ob zmanjšanju flote ali števila pooblastil, ki povzroči zmanjšanje letne tarife za stalno veljavnost, znaša tarifa 3 točke.
(13) Za vpis dodatnega pooblastila za neko letalo, pooblastilo in letalo pa sta že vpisana na dovoljenju, se plača 50 odstotkov cene pooblastila ali minimalno 5 točk.
(14) Ob obnovi dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti, ko ni sprememb glede na predhodno dovoljenje in je predhodno dovoljenje preteklo pred več kot 2 mesecema in manj kot šestimi meseci, glede na oddajo vloge za obnovo, se zaračuna 50 odstotkov glede na prvo izdajo dovoljenja. Plača se ob vlogi za obnovo.
(15) Tarifa za obnovo dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti vključuje:
– pregled dokumentacije,
– pregled zavarovanja,
– pregled rezultatov nadzora,
– preverjanje pogojev glede začetne in stalne plovnosti,
– do en pregled na terenu.
(16) Letne tarife za stalno veljavnost se plačujejo zaradi zagotavljanja kontinuiranega letnega nadzora agencije glede preverjanja in zagotavljanja varnosti operacij imetnika dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti.
(17) Letna tarifa se plačuje glede na velikost in kompleksnost imetnika dovoljenja (število vpisanih pooblastil). Tarifa je določena glede na preglednico v skladu z enaindvajsetim in dvaindvajsetim odstavkom tega člena. Za obračun se vzame zrakoplov na AOC, katerega težnostna kategorija določa največ točk. Dobljena vrednost se nato pomnoži s sorazmernostnim faktorjem (F) iz preglednice v dvaindvajsetem odstavku tega člena, ki ga določa skupno število zrakoplovov v floti imetnika dovoljenja.
(18) Ob spremembi dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti se plača tudi del letne tarife glede na novo floto/nova pooblastila do konca obračunskega obdobja.
(19) Za izračun letne tarife za stalno veljavnost velja naslednja formula:
Letna tarifa (v točkah) = (d) + (e)
Kjer pomeni:
d = tarifa za število zrakoplovov v floti, glede na preglednico v enaindvajsetem odstavku tega člena,
e = tarifa glede na število pooblastil, glede na preglednico v dvaindvajsetem odstavku tega člena.
(20) Letna tarifa za stalno veljavnost vključuje nadzor z enim ogledom na terenu.
(21) Za kategorijo operatorja glede na najtežji zrakoplov veljajo naslednje tarife:
+------------------+--------------------------------------------+
|Storitev/število  |  Tarifa za število zrakoplovov v floti (v  |
|zrakoplovov v     |                  točkah)                   |
|floti             +----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|                  | 1  | 2  |  3  |  4  |  5  | 6  |     …     |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Kategorija        |    |    |     |     |     |    |           |
|operaterja glede  |    |    |     |     |     |    |           |
|na najtežji       |    |    |     |     |     |    |           |
|zrakoplov (d)     |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Faktor za več     |    |1,50| 2,00|2,50 |3,00 |3,50| sorazmerni|
|letal (F)*        |    |    |     |     |     |    |   faktor  |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|SE-letala z MTOM  | 14 | 21 |  28 | 35  | 42  | 49 |     …     |
|do vključno 1500  |    |    |     |     |     |    |           |
|kg                |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|SE-letala z MTOM  | 18 | 27 |  36 | 45  | 54  | 63 |     …     |
|med 1501 in 2730  |    |    |     |     |     |    |           |
|kg                |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|ME-letala z MTOM  | 22 | 33 |  44 | 55  | 66  | 77 |     …     |
|do vključno 2730  |    |    |     |     |     |    |           |
|kg                |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Letala z MTOM med | 26 | 39 |  52 | 65  | 78  | 91 |     …     |
|2731 in 5700 kg   |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Letala z MTOM med | 54 | 81 | 108 | 135 | 162 |189 |     …     |
|5701 in 27.000 kg |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Letala z MTOM nad |112 |168 | 224 | 280 | 336 |392 |     …     |
|27.000 kg         |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Helikopterji z    | 22 | 33 |  44 | 55  | 66  | 77 |     …     |
|MTOM do vključno  |    |    |     |     |     |    |           |
|2000 kg           |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Helikopterji z    | 26 | 39 |  52 | 65  | 78  | 91 |     …     |
|MTOM med 2001 in  |    |    |     |     |     |    |           |
|3175 kg           |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Helikopterji z    | 36 | 54 |  72 | 90  | 108 |126 |     …     |
|MTOM nad 3175 kg  |    |    |     |     |     |    |           |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
|Baloni            | 18 | 27 |  36 | 45  | 54  | 63 |     …     |
+------------------+----+----+-----+-----+-----+----+-----------+
* E= F x (cena za eno letalo).
(22) Za kategorijo operatorja glede na število pooblastil veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Storitev                              |     (e)   | Faktor za |
|                                      |   Tarifa  |    več    |
|                                      | (v točkah)| pooblastil|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|                  1.                  |     2.    |     3.    |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Kategorija operaterja glede na število|           |           |
|pooblastil (D)                        |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|Število pooblastil                    |           |           |
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|1                                     |     5     |       1,00|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|2                                     |     7     |       1,50|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|3                                     |     9     |       2,00|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|4                                     |     11    |       2,50|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|5                                     |     13    |       3,00|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|6                                     |     15    |       3,50|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|7                                     |     17    |       4,00|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
|8 in več                              |     19    |       4,50|
+--------------------------------------+-----------+-----------+
28. člen
(dovoljenja za delo tujim operatorjem)
(1) Dovoljenja za delo tujim operatorjem se izdajajo v skladu z drugim odstavkom 77. člena ZLet na podlagi priznavanja dovoljenja, ki ga je izdala tuja letalska oblast.
(2) V primeru vloge za izdajo dovoljenja z veljavnostjo manj kot šest mesecev se uporabljajo cene iz preglednice v šestem in sedmem odstavku prejšnjega člena po 50 odstotkov cene izdaje. V primeru vloge za izdajo dovoljenja z veljavnostjo več kot šest mesecev se obračuna sorazmerni delež (y/12), zaokrožen navzgor na celo število mesecev. Letna tarifa za stalno veljavnost se zaračunava po načelu sorazmernega deleža, zaokroženega navzgor na celo število mesecev, glede na nameravano obdobje izvajanja operacij. Zaračuna se minimalno en mesec. Plača se pred izdajo dovoljenja v skladu z njegovo veljavnostjo.
(3) Tarifa za izdajo dovoljenja se izračuna po naslednji formuli:
Tarifa (v točkah) = ((0,5) ali (y/12)) x (a + (b1+b2 + bn)+ (c1 + c2 + cn))
Kjer pomeni:
a = tarifa za najtežji zrakoplov v floti, glede na preglednico, stolpec 2 v šestem odstavku prejšnjega člena,
b = tarifa za ostale zrakoplove v floti, glede na preglednico, stolpec 3 v šestem odstavku prejšnjega člena,
c = tarifa za posamezno pooblastilo, glede na preglednico, stolpec 2 v sedmem odstavku prejšnjega člena,
y = veljavnost dovoljenja – število mesecev.
(4) Letna tarifa za stalno veljavnost se izračuna po naslednji formuli:
Tarifa (v točkah) = ((d) + (e)) x y/12
Kjer pomeni:
d = tarifa za število letal v floti, glede na preglednico v enaindvajsetem odstavku prejšnjega člena,
e = tarifa glede na število pooblastil, glede na preglednico v dvaindvajsetem odstavku prejšnjega člena,
y = veljavnost dovoljenja – število mesecev.
29. člen
(letalske prireditve in izvenletališki pristanki helikopterjev)
(1) Tarife zajemajo izdajo dovoljenja za letalske prireditve in izvenletališke pristanke.
(2) Za letalske prireditve in izvenletališke pristanke helikopterjev veljajo naslednje tarife:
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Storitev                          |  Tarifa za  |  * Tarifa za |
|                                  | komercialne | nekomercialne|
|                                  | prireditve  |  prireditve  |
|                                  | (v točkah)  |  (v točkah)  |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|                1.                |     2.      |      3.      |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|I. TARIFE ZA LETALSKE PRIREDITVE  |             |              |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Padalci                           |      5      |       2      |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Jadralna letala                   |      5      |      2,5     |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Jadralni padalci                  |      5      |      1,5     |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Jadralni zmaji                    |      5      |      1,5     |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Modelarji                         |      5      |      1,5     |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Balonarji                         |      7      |      1,5     |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Miting brez akrobatskega letenja, |     23      |      2,5     |
|kjer so prisotni gledalci         |             |              |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Miting z akrobatskim letenjem,    |     23      |       5      |
|kjer so prisotni gledalci         |             |              |
+----------------------------------+-------------+--------------+
|Posamični akrobatski nastopi      |      9      |       2      |
+----------------------------------+----------------------------+
|Storitev                          |     Tarifa (v točkah)      |
+----------------------------------+----------------------------+
|II. TARIFE ZA IZVENLETALIŠKE      |                            |
|PRISTANKE HELIKOPTERJEV (**)      |                            |
+----------------------------------+----------------------------+
|Izvenletališki pristanki s        |            14              |
|helikopterjem (do 1 tedna na      |                            |
|določeno lokacijo)                |                            |
+----------------------------------+----------------------------+
|Izvenletališki pristanki s        |            25              |
|helikopterjem (letna dovoljenja   |                            |
|na določeno lokacijo) (1*)        |                            |
+----------------------------------+----------------------------+
(*) Za športne prireditve, ki jih CAA opredeli kot nekomercialne. Glej seznam nekomercialnih športnih prireditev in tekmovanj.
(**) Tarifa velja za lete imetnikov zrakoplovov za lastne potrebe.
(1*) Letna dovoljenja za pravne osebe so v skladu s 77. členom Zakona o letalstvu (Zlet) vključena v 27. členu »Dovoljenja za izvajanje letalskih dejavnosti«.
4. Letališča, vzletišča in ovire
30. člen
(letališča, vzletišča in ovire)
(1) Za letališča, vzletišča, heliporte ter druge vzletne točke in pristajalna mesta tarifa vključuje:
a) izdajo obratovalnega dovoljenja (v nadaljnjem besedilu: OD) (veljavnost 5 let (1*)):
– pregled vloge in projektne dokumentacije (v nadaljnjem besedilu: PGD) ter izdaja predhodnega soglasja po ZLet (za novo infrastrukturo),
– udeležba na pregledu v postopku izdaje uporabnega dovoljenja (za novo infrastrukturo),
– posvetovanje (dve uri),
– enkratni pregled projekta izvedenih del, letališkega priročnika ter načina, postopkov in drugih pogojev za varno vzletanje in pristajanje zrakoplovov,
– izvedba pregleda (preverjanje zanesljivosti delovanja, tehnoloških procesov, predpisanih načrtov ipd.),
– vpis v vpisnik letališč ali heliportov ali vzletišč (ob prvi izdaji ali spremembi),
– pregled sistema zagotavljanja kvalitete (enkratni pregled priročnika in preveritev postopkov),
– posvetovanje (NPA in CAT I 5ur, CAT II in CAT III deset ur);
b) vpis v evidenco vzletnih točk in pristajalnih mest:
– pregled dokumentacije,
– vpis podatkov v evidenco in
– izdaja odločbe o vpisu.
(2) Za izdajo soglasij, dovoljenj ali mnenj tarifa vsebuje:
– pregled dokumentacije,
– izvedba posveta in
– izdajo soglasja ali dovoljenja ali mnenja ali sklepa oziroma odločbe (2*).
(3) Za izvajanje stalnega nadzora tarifa vključuje:
– stalni nadzor;
– šolanje nadzornikov in
– opremo.
(1*) Veljavnost obratovalnega dovoljenja za vzletišča velja eno leto in se lahko podaljša, veljavnost dovoljenja za poskusno obratovanje velja največ eno leto.
(2*) Določitev obratovalnega časa letališča.
(4) Za letališča, vzletišča, heliporte ter druge vzletne točke in pristajalna mesta veljajo naslednje tarife:
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|Storitev        | Tarifa| Letna | Tarifa za |Tarifa za| Tarifa |
|                | za 1. | tarifa|  poskusno |spremembo| za vpis|
|                | izdajo|   (v  |obratovanje|    OD   |    v   |
|                |   OD  |točkah)| (v točkah)|    (v   |evidenco|
|                |   (v  |       |           | točkah) |   (v   |
|                |točkah)|       |           |         | točkah)|
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|     1          |   2   |   3   |     4     |    5    |    6   |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|LETALIŠČA       |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|Neinstrumentalen|  250  |   50  |     62    |    25   |    /   |
|prilet          |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|Instrumentalen  |       |       |           |         |        |
|prilet          |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|NPA, CAT I      |  900  |  180  |    125    |    75   |    /   |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|PA CAT II,      |  2100 |  420  |    300    |   120   |    /   |
|III             |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|HELIPORTI *     |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|                |  250  |   50  |     75    |    25   |    /   |
|Neinstrumentalen|       |       |           |         |        |
|prilet          |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|IP              |  750  |  150  |    125    |    75   |    /   |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|VZLETIŠČA       |   25  |   /   |     15    |    5    |    /   |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|Vzletne         |   /   |   /   |     /     |    /    |    5   |
|točke in        |       |       |           |         |        |
|pristajalna     |       |       |           |         |        |
|mesta           |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|Obratovalci     |  450  |   90  |     80    |    45   |    /   |
|druge           |       |       |           |         |        |
|infrastrukture  |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
|Izvajalci       |  450  |   90  |     80    |    45   |    /   |
|zemeljske       |       |       |           |         |        |
|oskrbe          |       |       |           |         |        |
+----------------+-------+-------+-----------+---------+--------+
* Za heliporte, namenjene izvajanju nujne medicinske pomoči (bolnišnični heliporti), velja posebna tarifa.
(5) Za izdajo soglasij, dovoljenj ali mnenj veljajo naslednje tarife:
+----------------------------------+---------------------------+
|             Storitev             |          Izdaja           |
|                                  |soglasja/dovoljenja/mnenja/|
|                                  |      sklepa/odločbe       |
|                                  |        (v točkah)         |
+----------------------------------+---------------------------+
|                1                 |             2             |
+----------------------------------+---------------------------+
|Usklajevanje obratovalnega časa   |             5             |
|letališča                         |                           |
+----------------------------------+---------------------------+
|Določitev obratovalnega časa      |            10             |
|letališča                         |                           |
+----------------------------------+---------------------------+
|Postavitev/odstranitev objektov   |            14             |
|(ovir)                            |                           |
+----------------------------------+---------------------------+
|Postavitev/delovanje/prepoved     |            14             |
|delovanja naprav ali sistemov     |                           |
+----------------------------------+---------------------------+
|Revizija projektne dokumentacije  |            14             |
+----------------------------------+---------------------------+
|Začasno zvišanje/znižanje         |            14             |
|reševalnogasilske kategorije      |                           |
+----------------------------------+---------------------------+
(6) Za izvajanje stalnega nadzora veljajo naslednje tarife:
+----------------------------------+---------------------------+
|             Storitev             |Izvajanje stalnega nadzora |
+----------------------------------+---------------------------+
|                1                 |             2             |
+----------------------------------+---------------------------+
|Operacije zrakoplovov (MTOM nad   |   0,035/operacijo/vsako   |
|2000 kg) na letališčih            |    začetno tono MTOM*     |
+----------------------------------+---------------------------+
5. Varovanje
31. člen
(varovanje)
(1) Tarifa obsega izdajo dovoljenj, potrjevanje programov, izvajanje usposabljanja in izdajo odločb s področja varovanja.
(2) Za varovanje veljajo naslednje tarife:
+--------------------------------------------+-----------------+
|Storitev                                    | Tarifa za izdajo|
|                                            |    (v točkah)   |
+--------------------------------------------+-----------------+
|                     1.                     |        2.       |
+--------------------------------------------+-----------------+
|Izdaja dovoljenj za gibanje in zadrževanje  |        5        |
|na javnih letališčih in v objektih          |                 |
|navigacijskih služb zračnega prometa (*1)   |                 |
+--------------------------------------------+-----------------+
|Potrjevanje varnostnih programov (*2)       |       180       |
|Potrditev spremembe ali razširitev obsega   |                 |
+--------------------------------------------+-----------------+
|Izvajanje stalnega nadzora (*3)             |     0,015/na    |
|                                            |    odhodnega    |
|                                            |     potnika     |
+--------------------------------------------+-----------------+
|Odločbe o izjemah za ročno prtljago (*4)    |        90       |
+--------------------------------------------+-----------------+
|Odobritev statusa reguliranega agenta (*4)  |       180       |
+--------------------------------------------+-----------------+
|Odobritev statusa znanega in stalnega       |        90       |
|pošiljatelja (*4)                           |                 |
+--------------------------------------------+-----------------+
(*1) Obrazcev je več in so neformalni (obrazec za vlogo, mnenje predlagatelja, soglasje za varnostno preverjanje, podroben življenjepis).
(*2) Potrjevanje varnostnih programov obratovalcem letališč, letalskim prevoznikom, navigacijskim službam zračnega prometa, reguliranim agentom, obratovalcem druge infrastrukture, znanim pošiljateljem, vsem subjektom, ki izvajajo standarde varovanja.
(*3) Presoje, preizkusi, študije, preiskave, inšpekcije.
(*4) Izvaja se na podlagi Uredbe (ES) št. 300/2008 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 11. marca 2008 o skupnih pravilih na področju varovanja civilnega letalstva in o razveljavitvi Uredbe (ES) št. 2320/2002 ter Uredbe Komisije (EU) št. 185/2010 z dne 4. marca 2010 o določitvi podrobnih ukrepov za izvajanje skupnih osnovnih standardov za varnost letalstva.
6. Navigacijske službe zračnega prometa
32. člen
(navigacijske službe zračnega prometa)
Storitve navigacijskih služb zračnega prometa se zaračunavajo v skladu z Zakonom o zagotavljanju navigacijskih služb zračnega prometa (Uradni list RS, št. 30/06 – uradno prečiščeno besedilo, 109/09, 62/10 – ZLet-C, 18/11 – ZUKN-A), Uredbo o terminalni pristojbini za storitve navigacijskih služb zračnega prometa (Uradni list RS, št. 102/06) in Uredbo Komisije (ES) št. 1794/2006 z dne 6. decembra 2006 o določitvi skupne ureditve pristojbin za navigacijske službe zračnega prometa (UL L št. 341 z dne 7. 12. 2006, str. 3), zadnjič spremenjeno z Uredbo Komisije (EU) št. 1191/2010 z dne 16. decembra 2010 o spremembi Uredbe (ES) št. 1794/2006 o določitvi skupne ureditve pristojbin za navigacijske službe zračnega prometa (UL L št. 333 z dne 17. 12. 2010, str. 6).
33. člen
(splošno)
Tarifa obsega dodatne ure svetovanja ali ure strokovnega dela, ki jih ne obsega osnovna tarifa. Te ure se obračunajo po dejansko opravljenem delu na naslednji način:
+--------------------------------------------------+-----------+
|Storitev                                          |  Tarifa   |
|                                                  |(v točkah) |
+--------------------------------------------------+-----------+
|                        1.                        |    2.     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Svetovanje (ura)                                  |    14     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Strokovno delo 1 (ura) (1*)                       |    12     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Strokovno delo 2 (ura) (2*)                       |    10     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Strokovno delo 3 (ura) (3*)                       |     8     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Obravnava katere koli druge vloge                 |     8     |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Izdaja dvojnika dokumenta (4*)                    |           |
+--------------------------------------------------+-----------+
|Kopija dokumenta iz osebnega dosjeja – 1 A4 stran |    0,5    |
+--------------------------------------------------+-----------+
(1*) Letalski nadzornik I.
(2*) Letalski nadzornik II, nadzornik I.
(3*) Letalski nadzornik III, nadzornik II, III, drugi strokovni sodelavci.
(4*) Petdeset odstotkov prve izdaje osnovnega dokumenta.
III. PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA
34. člen
(dokončanje postopkov)
Postopki, ki so bili začeti pred uveljavitvijo te tarife, se dokončajo po dosedanjih predpisih.
35. člen
(letna tarifa za leto 2011)
Letne tarife plačajo predlagatelji za leto 2011 najkasneje v roku dveh mesecev od uveljavitve te tarife.
36. člen
(začetek veljavnosti)
Ta tarifa začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 900-13/2011/23
Ljubljana, dne 15. novembra 2011
EVA 2011-2411-0096
Predsednik
Sveta Agencije
dr. Iztok Podbregar l.r.
Vlada Republike Slovenije je s sklepom št. 42600-6/2011/4 z dne 1. 12. 2011 dala soglasje k temu aktu.
                                                        Priloga k
                                     Tarifi za izvajanje storitev
          Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije
            (tretji odstavek 40. člena Zakona o javnih agencijah)


                   Posebna obrazložitev tarife


Tarifa za izvajanje storitev Javne agencije za civilno letalstvo
Republike Slovenije predvideva neposredno plačevanje agenciji za
opravljanje nalog v okviru njenih pooblastil in pristojnosti.


Razlogi za sprejem te tarife so:


1. financiranje agencije s prihodki iz pristojbin in povračila
stroškov, ki jih v skladu s tarifo vplačajo prosilci in imetniki
certifikatov in drugih listin, ki jih izdaja agencija, da zbrana
plačila pokrijejo stroške, ki jih ima agencija z izvrševanjem
določb Zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 81/10 – uradno
prečiščeno besedilo) in sorazmerni delež stroškov delovanja
skupnih služb agencije;

2. nadaljnje omogočanje neodvisnosti agencije pri izvajanju nalog
v okviru njenih pristojnosti;

3. predvideti porabo sredstev agencije v skladu z vnaprej
opredeljenimi cilji.


Na podlagi sprejete tarife želi agencija doseči zlasti naslednje
    cilje:


1. zagotavljanje pogojev za visok nivo letalske varnosti,

2. zagotavljanje ustreznega nadzora, z zadostnim številom
strokovno usposobljenih in kompetentnih ljudi,

3. zagotavljanje pogojev za razvoj vseh letalskih subjektov v
Sloveniji – tako letalske industrije kot splošnega in športnega
letalstva,

4. implementacija nove zakonodaje in strokovno nadziranja
izvajanje implementacije le-te,

5. osredotočenje k nadzorom, ki so usmerjeni k rezultatom
(performance driven) in na oceni, ki temelji na izpostavljenosti
tveganja (risk-based assessment),

6. sodelovanje z Evropsko agencijo za varnost v letalstvu in
drugimi nacionalnimi nadzornimi organi na področju
standardizacijskih nadzorov,

7. zagotavljanje javnosti svojega dela,

8. vzdrževanje in nenehno izboljševanje sistema upravljanja
kakovosti in varnosti, ki zagotavlja, da Agencija za civilno
letalstvo svoje naloge izvaja uspešno, učinkovito, kakovostno in
v skladu z veljavno zakonodajo,

9. vzdrževanje in ohranjanje kompetentnosti vseh zaposlenih v
Agenciji za civilno letalstvo,

10. vzpostavitev in vzdrževanje državnega sistema letalske
varnosti SSP, kakor tudi sistema upravljanja letalske varnosti
SMS, ter preko le-teh vzpostavitev sistema izmenjave varnostnih
informacij in meritve zmogljivosti varnosti (safety performance
mesurement) ter vpeljava nekaznovalne politike (just culture).

                                            

AAA Zlata odličnost