Uradni list

Številka 54
Uradni list RS, št. 54/2011 z dne 4. 7. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 54/2011 z dne 4. 7. 2011

Kazalo

2514. Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Ljubečna – Šumer, stran 7750.

Na podlagi 61. člena v povezavi s 97. in 98. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO1 in 108/09 ZpNačrt-A, 80/10) in 17. člena Statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00, 108/01, 70/06 in 43/08) je Mestni svet Mestne občine Celje na 7. seji dne 21. 6. 2011 sprejel
O D L O K
o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Ljubečna – Šumer
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) S tem odlokom se skladno z Odlokom o Prostorskih sestavinah dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01) sprejme Občinski podrobni prostorski načrt Ljubečna Šumer (v nadaljnjem besedilu: podrobni načrt).
(2) Podrobni načrt je izdelal Ar Projekt d.o.o. Celje, pod številko projekta 91/08.
2. člen
(1) Ta odlok določa območje podrobnega načrta, prostorske ureditve, ki se načrtujejo s podrobnim načrtom, območje in umestitev načrtovane ureditve v prostor, rešitve in ukrepe za celostno ohranjanje kulturne dediščine, varovanje okolja in naravnih virov ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, zasnovo projektnih rešitev in pogojev priključevanja objektov na gospodarsko javno infrastrukturo in grajeno javno dobro, etapnost izvedbe prostorskih ureditev, pogoje izvajanja gradnje in dopustna odstopanja.
(2) Sestavine iz prejšnjega odstavka so obrazložene in grafično prikazane v podrobnem načrtu, ki je sestavni del odloka.
II. OPIS PROSTORSKE UREDITVE
3. člen
(1) Veljavni prostorsko izvedbeni akt, ki pokriva obravnavano območje lokalnega oskrbnega središča Ljubečne, so Prostorski ureditveni pogoji za območje Ljubečna (Uradni list RS, št. 20/91 in spremembi Uradni list RS, št. 49/95 in 56/99), ki na območju opredeljenih stavbnih zemljišč poleg dopolnilne stanovanjske gradnje dopuščajo tudi gradnjo poslovno-stanovanjskih objektov in poslovnih objektov v sklopu funkcionalnega zemljišča stanovanjskih objektov, gradnjo za potrebe kmečkih gospodarstev in ureditev zelenih in rekreacijskih površin in objektov. V Celjskem prostorskem planu (Uradni list RS, št. 86/01) je naselje Ljubečna opredeljeno kot pomembnejše lokalno oskrbno središče, ki leži ob regionalni cesti Arclin–Ljubečna–Proseniško in ob avtocestnem priključku Celje vzhod, ki se navezuje na avtocesto Ljubljana–Maribor in je predvideno za nadaljnji razvoj za potrebe stanovanjske gradnje v navezavi s centralnimi dejavnostmi in gradnjo za potrebe gospodarskih con, ki so namenjene obrtnim, skladiščnim, prometnim, trgovskim, poslovnim in proizvodnim dejavnostim. Pogoj za realizacijo navedenih objektov po Celjskem prostorskem planu je predhodna izdelava prostorskega akta
(2) Pobudnik občinskega podrobnega prostorskega načrta Ljubečna – Šumer, Viljem Šumer, Cesta v Celje št. 2 iz Ljubečne, želi na delu območja že predhodno sprejetih Sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev za območje Ljubečna (Uradni list RS, št. 56/99) in na delu, ki je v Celjskem prostorskem planu opredeljeno kot območje za potrebe razvoja gospodarskih con namenjenih obrtnim, skladiščnim, prometnim, trgovskim, poslovnim in proizvodnim dejavnostim kot širitev svoje obstoječe dejavnosti (proizvodnja drobnih kovinskih predmetov) še dograditi obstoječo gospodarsko cono, bencinski servis ter objekte za potrebe centralnih dejavnosti za potrebe širitve oskrbnih dejavnosti v naselju ter gradnji poslovnih objektov s pripadajočo gospodarsko javno infrastrukturo in površinami za mirujoči promet.
III. PROGRAMSKA IZHODIŠČA
4. člen
Za potrebe izdelave lokacijskega načrta sta bili izdelani naslednji strokovni podlagi:
– Idejna komunalna rešitev za OPPN Ljubečna – Šumer (Vizura – Vitez d.o.o., št. proj. 29/11, februar 2011)
– Idejni projekt elektrifikacije območja (Energotehna d.o.o., št. proj. 1292-ET-2010) in so sestavni del projekta iz 1. člena odloka.
IV. OBMOČJE PODROBNEGA NAČRTA
5. člen
(1) Ureditveno območje OPPN Ljubečna – Šumer zajema parcele 1354/1, 1355/1, 1355/2, 1345/8, 1379/7, 1342/8 in 1344/5, vse k.o. Trnovlje.
(2) Načrtovani OPPN zajema ureditveno območje vzhodno od Osnovne šole Ljubečna ter severno od regionalne ceste Arclin–Ljubečna–Proseniško in se delno navezuje na obstoječi poslovni kompleks proizvodnih dejavnosti istega investitorja in meri v celoti 23 869 m².
V. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO POVRŠIN
6. člen
(1) Območje 14 c je namenjeno za poslovno-storitvene dejavnosti, in sicer obrtno-proizvodne, skladiščne, trgovske in gostinske, razen nakupovalnih centrov in manjšemu bencinskemu servisu ter komunalni energetski in prometni infrastrukturi, skupaj s parkirišči in možnostjo namestitve elementov za izkoriščanje sončne energije v okviru plašča in strehe objektov v okviru določenih višinskih gabaritov. Gradnja je mogoča znotraj določene gradbene meje. Obvezna je zasaditev ob cesti.
(2) Območje 15 c je namenjeno parkiriščem z možnostjo njihovega nadkritja z namestitvijo fotovoltaike na objekte in drugim fotovoltaičnim elementom. Obvezna je tudi zasaditev proti šoli in stanovanjskim objektom.
(3) Območje 11 a je namenjeno poslovni dejavnosti, s pripadajočimi površinami za mirujoči promet in se obravnava kot izključno kot II faza OPPN. Izgradnja tega območja je mogoča šele po izgradnji ceste AC priključka Celje–vzhod iz katere bo možno izvesti cestni priključek na to območje.
(4) Vsa tri predlagana nova območja 14 c, 15 c in 11 a predstavljajo ureditveno območje OPPN Ljubečna – Šumer in se funkcionalno in vsebinsko navezujejo na obstoječo dejavnost. Na meji med območij se lahko – glede na meritve – izvedejo protihrupne ureditve, zasaditev je zaradi kontaktnih območij obvezna.
VI. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV IN ZUNANJE UREDITVE
7. člen
(1) Gabariti in umestitve objektov v območjih z oznakami so omejeni s predpisano gradbeno mejo (GM) v skladu z 89. členom Uredbe o prostorskem redu Slovenije (Uradni list RS, št. 122/04) – to je črto, ki jo novozgrajeni oziroma načrtovani objekti ne smejo presegati, lahko pa se jo dotikajo ali so od nje odmaknjeni v notranjost zemljišča.
(2) Višinski gabariti posameznih objektov ne smejo presegati višine 10 m.
(3) Pri zunanji ureditvi celotnega območja je možna tudi gradnja zaščitnih ograj max. višine 2,20 m. Zasaditev rastlin najmanj enake višine je obvezna na meji s šolskim kompleksom in stanovanjskimi objekti.
Znotraj gradbene parcele je možna gradnja manj zahtevnih in enostavnih objektov skladno z Uredbo o vrstah objektov na zahtevnost (Uradni list RS, št. 37/08).
VII. PROMETNA, KOMUNALNA, ENERGETSKA IN DRUGA GOSPODARSKA INFRASTRUKTURA
8. člen
(1) Dovozi in dostopi ter parkiranje
Ob obravnavanem OPPN Ljubečna – Šumer poteka regionalna cesta RIII-752/7206 Arclin–Ljubečna. Ureditveno območje OPPN se na regionalno cesto priključuje posredno preko dveh priključkov. Priključek k poslovnemu objektu Šumer je obstoječ. Na novo se zgradi priključek na bencinski servis in na območje poslovne storitvene dejavnosti. Minimalni odmik cestnih priključkov k bencinskemu servisu mora znašati 20,00 m od zunanjega roba voznega pasu regionalne ceste. Promet na bencinskem servisu mora potekati enosmerno.
(2) Električno omrežje
Iz idejnega projekta Energotehna d.o.o, štev. 1292-ET-2010je razvidno, da je za napajanje načrtovanih objektov potrebno:
– kablirati daljnovod 20kV ljubečna na trasi med drogovoma tč. 71 in tč. 77,
– kablirati daljnovod 20kV, odcep za Opekarno Ljubečna do droga tč. 3,
– zgraditi nadomestno transformatorsko postajo Ljubečna (obstoječa se zaradi demontaže daljnovoda demontira),
– za napajanje predvidenih objektov Šumer zgraditi transformatorsko postajo Šumer 2,
– zaradi vključitve TP Šumer 2 v 20kV omrežje in izvedbe skupnih SN meritev preurediti transformatorsko postajo Šumer,
– vključiti predvideno transformatorsko postajo Ljubečna v obstoječe nizkonapetostno omrežje,
– zagotoviti napajanje predvidenih objektov iz transformatorskih postaj Šumer 2 in Ljubečna (nadomestna).
Poleg navedenega je predvideno tudi kabliranje DV 20 kV Bovše na trasi od predalčnega stebra tč. 71 do obstoječega kablovoda 20 kV za TP Poljska pot, ki je vključen na DV 20 kV Bovše na drogu tč. 78.
(3) Vodovod
Na območju OPPN poteka na vzhodni strani javni vodovod AC fi 350, na južni strani pa Javni vodovod fi 150., Na podlagi Idejne komunalne rešitve (Vizura – Vitez d.o.o. št. proj. 29/09) bo oskrba s pitno vodo na obravnavanem območju zagotovljena iz novo predvidene vodovodne veje, ki se priključuje na omenjena vodovoda. Predvideni objekti morajo biti oddaljeni najmanj 3,00 m od osi obstoječega javnega vodovoda, zato je potrebno, na nekaterih mestih prestaviti, oziroma opustiti obstoječe vodovodne veje.
Za zagotovitev zadostnih količin vode v obravnavanem območju – vodovodna mreža hkrati prestavlja tudi hidrantno omrežje, torej morajo količine vode zadostovati tudi za potrebe gašenja objektov in območja – je potrebno novo predvideno vodovodno omrežje zgraditi iz cevi minimalnega premera DN 100 mm. Vodovodno omrežje je potrebno situacijsko prilagoditi predvidenemu komunalnemu koridorju in predvideni oziroma obstoječi pozidavi. Nadzemne hidrante je potrebno načrtovati skladno s pravilnikom o tehničnih normativih za zunanje in notranje hidrantno omrežje za gašenje požarov. Hidranti so nameščeni tako, da bo mogoče vsak objekt gasiti vsaj iz dveh hidrantov.
(4) Kanalizacija – odvod fekalnih in meteornih voda
Na območju OPPN je zgrajeno javno kanalizacijsko omrežje. Fekalne vode in meteorne vode je potrebno odvajati ločeno. Na podlagi Idejne komunalne rešitve (Vizura – Vitez d.o.o., št. proj. 29/09) so za odvajanje meteornih in fekalnih voda predvideni naslednji ukrepi:
Fekalna kanalizacija:
Za odvod komunalnih odpadnih vod z obravnavanega kompleksa je potrebno zgraditi novo fekalno kanalizacijo, ki bo odvajala komunalne odpadne vode v javno kanalizacijo. Predvidena kanalizacija se priključi na obstoječ fekalni kanal »B«, preko obstoječega revizijskega jaška Jf1. Transportni vod fekalne kanalizacije se izvede iz PVC cevi DN 200 mm in 300 mm.
V javno kanalizacijo se odvajajo le vode, ki ustrezajo veljavni zakonodaji.
Meteorna kanalizacija:
Čiste padavinske vode s streh in ostalih površin je potrebno voditi preko peskolovov v meteorno kanalizacijo in dalje preko zadrževalnika v površinski odvodnik oziroma v javno kanalizacijo.
Padavinske in odpadne vode s površin predvidenega bencinskega servisa in parkirnih površin morajo biti speljane preko rešetk in lovilca olj v meteorno kanalizacijo oziroma v javno kanalizacijo. Za lovilec olj je potrebno voditi predpisani poslovnik.
Za odvod meteornih vod je potrebno zgraditi meteorno kanalizacijsko mrežo. Transportni vod meteornega kanala je lociran v komunalnem koridorju in poteka vzporedno s predvideno fekalno kanalizacijo in vodovodnim omrežjem. Za izvedbo meteorne kanalizacije se uporabijo PVC oziroma PE cevi od 200 mm dalje.
V javno kanalizacijo se odvajajo vode, ki ustrezajo veljavni zakonodaji.
(5) Plinovodno omrežje
Preko območja OPPN poteka obstoječi prenosni plinovod R22, MRP Ljubečna–ograje Opekarne (premer 100 mm, tlak 3 bar, stacionaža cca 549 m, Občina Celje), ki je v upravljanju Geoplina plinovodi d.o.o., kot sistemskega operaterja prenosnega omrežja zemeljskega plina. Pri nadaljnem načrtovanju je potrebno upoštevati navedeno prenosno omrežje zemeljskega plina z omejitvami v pripadajočem varnostnem pasu.
Z izgradnjo predvidenih objektov bo potrebno mestoma prestaviti obstoječe distribucijsko plinovodno omrežje in zgraditi novi sekundarni plinovod ustrezne dimenzije in hišnih priključkov plinovodov do posameznih priključkov.
(6) Telefonsko omrežje, kabelsko razdelilni sistem
Na obravnavanem območju je zgrajeno javno TK omrežje. Pri vseh posegih v prostor je potrebno upoštevati obstoječe TK omrežje. Vzporedno je mogoča tudi trasa KRS. Vse telekomunikacijske kable je potrebno uvleči v zaščitne cevi iz plastične mase.
(7) Odpadki
Za komunalne odpadke ja potrebno urediti zbirno mesto za zabojnik, ki mora imeti zagotovljen dostop za komunalno vozilo. Posebne odpadke je potrebno zbirati v ločenih posodah in poskrbeti za odvoz organizacije, ki je pooblaščena za zbiranje posebnih odpadkov (olj, nafte, odpadnih maziv, akumulatorjev). Vsi koristniki odvoza komunalnih odpadkov so dolžni ravnati v skladu z odlokom, veljavnim na območju MOC.
VIII. OSTALI UKREPI ZA UREJANJE OBMOČJA OPPN
9. člen
(1) Varovanje kulturne dediščine
V območju OPPN Ljubečna – Šumer se nahaja varovana enota kulturne dediščine Ljubečna – Ropanova opekarna (EŠD 10774). Objekt v naravi ne stoji več. Enota kulturne dediščine je v postopku izpisa iz registra kulturne dediščine (RKD).
Predhodna ocena arheološkega potenciala za obravnavano območje OPPN še ni bila izdelana. Kolikor priporočene predhodne arheološke raziskave niso opravljene pred začetkom izvedbe zemeljskih del, je zaradi varstva arheoloških ostalin potrebno Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije skladno s predpisi s področja varstva kulturne dediščine omogočiti dostop do zemljišč, kjer se bodo izvajala zemeljska dela in opravljanje strokovnega nadzora nad posegi. V ta namen naj lastnik zemljišča (investitor), odgovorni vodja del o dinamiki gradbenih del pisno obvesti Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, vsaj 10 dni pred pričetkom zemeljskih del.
(2) Ohranjanje narave
Na območju obravnavanega OPPN ni vsebin ohranjanja narave (zavarovanih območij, naravnih vrednot, ekološko pomembnih območij, območje Natura 2000), kot to določa zakon.
(3) Varstvo pred hrupom
V skladu z Uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju (Uradni list RS, št. 105/05) je območje OPPN opredeljeno s IV. stopnjo varstva pred hrupom, kar pomeni, da je takšno območje namenjeno industrijskim, skladiščnim in servisnim dejavnostim ter hrupnejšim komunalnim dejavnostim, za katere veljajo mejne dnevne ravni hrupa 65 dba in nočne ravni hrupa 75 dba. Investitor mora v času gradnje in obratovanja zagotoviti, da pri njegovih dejavnostih ne bodo presežene zakonsko dovoljene ravni hrupa na meji s sosednjimi zemljišči, kjer predstavlja šola II. stopnjo varstva pred hrupom.
(4) Varstvo zraka
Snovi, ki se izpuščajo v ozračje, ne smejo presegati mejnih količin, določenih z zakonodajo.
Dimnovodne naprave morajo biti zgrajene tako, da zagotavljajo varno, zanesljivo in trajno delovanje kurišča, torej ne smejo presegati maksimalne dovoljene emisije določene v uredbi.
Kot energetski vir ogrevanja je predviden zemeljski plin. Pri načrtovanih dejavnostih morajo biti izvedeni vsi ukrepi, da ne bo prišlo do izpuščanja prekomernih emisij v zrak.
(5) Varstvo voda
Varstvo voda se zagotavlja z izgradnjo vseh ukrepov predvidenih v četrtem odstavku 8. člena tega odloka.
IX. UKREPI ZA VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
10. člen
(1) Predvidena gradnja poslovnega objekta se realizira na mestu obstoječih igrišč in spremljajočih objektov in se ne nahaja na erozijskem in plazovitem območju
Vsi posegi v območju občinskega podrobnega prostorskega načrta morajo biti dimenzionirani, projektirani in izvedeni skladno s predhodno pridobljenim geološkim mnenjem.
(2) Pri načrtovanju objektov je potrebno upoštevati določila za potresno odporno gradnjo EC8. Ureditveno območje obravnavanega občinskega podrobnega prostorskega načrta se nahaja na območju, ki je na osnovi Ocene potresne ogroženosti RS, marec 2006, Ministrstvo za okolje in prostor – ARSO, Vojkova 1b, Ljubljana, uvrščeno v VII. stopnjo MCS s pospeškom tal 0,150g, kar mora biti upoštevano v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Naselje Ljubečna predstavlja primestno naselje pretežno ruralnega značaja, z manj kot 5000 prebivalcev. V skladu z Zakonom o graditvi in vzdrževanju zaklonišč (Uradni list RS, št. 57/96) mora biti I. plošča predvidenih objektov dimenzionirana tako, da vzdrži porušitev objekta.
(3) Obravnavano območje se bo z vodo oskrbovalo iz vodovodnega omrežja na območju OPPN Ljubečna – Šumer, ki je delno obstoječ, delno se na novo izgradi. Voda za gašenje požara je zagotovljena iz vodovodnega omrežja in iz hidrantnega omrežja na tem območju. Dostop gasilskim vozilom v primeru eventuelnega požara je omogočen neposredno do objekta.Odmiki med objekti so zagotovljeni z ustreznimi odmiki od parcelnih mej oziroma z upoštevanjem ustrezne protipožarne zaščite.
(4) Kot sestavni del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja je potrebno za objekte, ki so določeni v pravilniku o študiji požarne varnosti, izdelati študijo in zasnovo požarne varnosti. Pred izdajo gradbenega dovoljenja, je potrebno k projektnim rešitvam pridobiti požarno soglasje od Uprave RS za zaščito in reševanje. Za stavbe, za katere študija požarne varnosti ni zahtevana, mora doseganje predpisane ravni požarne varnosti izhajati iz elaborata »zasnova požarne varnosti«, vendar v tem primeru soglasje Uprave RS za zaščito in reševanje ni potrebno.
(5) Pri projektiranju in gradnji bencinskega servisa je potrebno upoštevati Pravilnik o tehničnih zahtevah za gradnjo in obratovanje postaj za preskrbo motornih vozil z gorivi (Uradni list RS, št. 111/09).
X. ETAPNOST IZVEDBE PROSTORSKE UREDITVE
11. člen
Ureditveno območje OPPN je mogoče izvajati postopno v takšnem obsegu, da je zagotovljena funkcija posameznih objektov in naprav in da se s tem ne poslabšujejo razmere na celotnem območju. Zadnjo etapa – izgradnja poslovnega objekta na severu območja – je mogoča le ob izvedbi novega cestnega omrežja na severnem delu.
XI. DOPUSTNA ODSTOPANJA OD FUNKCIONALNIH, OBLIKOVALSKIH IN TEHNIČNIH REŠITEV
12. člen
(1) Dopustna so odstopanja:
– tlorisni gabariti objektov v območju OPPN niso predpisani, omejitev je upoštevanje gradbenih mej, ki jih načrtovani objekti ne smejo presegati;
– višinski gabarit se lahko poveča za 0,5m, izjemoma so lahko vertikalni poudarki višji, vendar le točkovni in pogojeni z zahtevanim tehnološkim procesom;
– pri prometnem, komunalnem in energetskem urejanju prostora na podlagi ustrezne projektno-tehnične dokumentacije, če to pogojujejo primernejši obratovalni parameter, ekonomsko primernejša investicijska vlaganja in če prestavitve ne spreminjajo vsebinskega koncepta podrobnega načrta.
(2) Odstopanja od tehničnih rešitev iz prejšnjega odstavka ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi, z njimi morajo soglašati organi in organizacije, v delovno področje katerih posegajo ta odstopanja.
XII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU OPPN
13. člen
(1) Pri izvajanju posegov v prostor na obravnavanem območju je izvajalec dolžan zagotoviti dostope do obstoječih objektov in zemljišč v času gradnje, racionalno urediti gradbišče in pri posegih na prometnicah zagotoviti varen promet.
(2) Pri urejanju okolice in javnih površin mora investitor:
– ob izvedbi posega odstraniti plodno zemljo in jo začasno deponirati;
– po končani gradnji odstraniti začasne objekte, odvečni gradbeni material in urediti okolico ter višino zemljišča na parcelni meji prilagoditi sosednjemu zemljišču;
– pred pričetkom gradnje mora investitor pravočasno obvestiti upravljavce objektov, naprav in vodov gospodarske javne infrastrukture, ki so tangirani pri predmetni gradnji.
XIII. KONČNE DOLOČBE
14. člen
Projekt iz 1. člena tega odloka je na vpogled pri pristojnih službah Mestne Občine Celje in na Upravni enoti Celje.
15. člen
(1) Z dnem sprejetja Odloka o Občinskem podrobnem prostorskem načrtu Ljubečna – Šumer v obsegu OPPN delno spremenijo Prostorsko ureditveni pogoji za območje Ljubečna (Uradni list RS, št. 20/91 in spremembi Uradni list RS, št. 49/95 in 56/99) in se urejajo po pogojih tega odloka.
(2) Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
(3) Veljavnost OPPN lahko preneha v skladu z 98. členom Zakona o prostorskem načrtovanju (Uradni list RS, št. 33/07) po sprejetju občinskega prostorskega načrta, če le-ta v odloku o ugotovitvi skladnosti, kateri občinski prostorski izvedbeni načrti so v nasprotju z občinskim prostorskim načrtom, tako določi.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 3505-00020/2008
Celje, dne 21. junija 2011
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti