Uradni list

Številka 26
Uradni list RS, št. 26/2011 z dne 8. 4. 2011
Uradni list

Uradni list RS, št. 26/2011 z dne 8. 4. 2011

Kazalo

1172. Razlaga Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine, stran 3436.

Komisija za razlago Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine je na podlagi 88. člena Dogovora o spremembah in dopolnitvah Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije in Tarifne priloge h Kolektivni pogodbi dejavnosti trgovine Slovenije številka 1 (Uradni list RS, št. 111/06, 127/06, 109/07, 21/08, 94/08, 10/09 in 34/09) (v nadaljevanju: KPDTS) in na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 42/02, 103/07) je na seji dne 18. 3. 2011 sprejela
R A Z L A G O
Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine,
kot sledi:
– Povračilo stroškov za prehrano med delom
Na podlagi 2. točke 80. člena KPDTS je delavec upravičen do povračila stroškov za prehrano med delom, kolikor mu ni zagotovljen brezplačen topli obrok ustrezne kvalitete, energetske vrednosti, pri čemer mora biti vrednost toplega obroka ekvivalentna vrednosti, ki jo določa tarifna priloga. Navedeno pomeni, da je delodajalec obvezan mesečno tekoče izplačevati povračila teh stroškov do minimalne višine, ki jo določa tarifna priloga Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije, če delavcu ni zagotovljen ustrezen topli obrok. Delodajalec pa ima pravico, da višino povračila stroška in način njegovega izplačila uredi in izvede ugodneje, kot določa KPDTS in Tarifna priloga h KPDTS, bodisi v internih aktih, s sklepom ali na osnovi svoje odločitve.
Obrazložitev:
Zakon o delovnih razmerjih (v nadaljevanju: ZDR) v 130. členu ureja povračilo stroškov v zvezi z delom, in sicer v prvem odstavku določa, da mora delodajalec delavcu zagotoviti povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela ter povračilo stroškov, ki jih ima pri opravljanju določenih del in nalog na službenem potovanju. Skladno z drugim odstavkom 130. člena ZDR se višina povračil stroškov v zvezi z delom določi z izvršilnim predpisom, če ni določena s kolektivno pogodbo s splošno veljavnostjo.
Na podlagi prvega odstavka 11. člena Zakona o kolektivnih pogodbah (Uradni list RS, št. 43/06, 45/08 – ZArbit), ki določa, da kolektivna pogodba velja za vse delavce pri delodajalcu oziroma pri delodajalcih, za katere kolektivna pogodba velja, če kolektivno pogodbo sklene en ali več reprezentativnih sindikatov, je KPDTS šteti za kolektivno pogodbo splošne veljavnosti.
ZDR v 134. členu nadalje določa plačilni dan, ki pa se nanaša zgolj na plačilni dan za plačilo plače, ne pa tudi povračila stroškov v zvezi z delom. Določb, ki bi urejale roke in obdobja za plačilo povračil stroškov v zvezi z delom, ZDR ne vsebuje.
KPDTS določa v 2. točki 80. člena Prehrana med delom, da je delavec upravičen do povračila stroškov za prehrano med delom, kolikor mu ni zagotovljen brezplačen topli obrok ustrezne kvalitete, energetske vrednosti, pri čemer mora biti vrednost obroka ekvivalentna vrednosti, ki jo določa tarifna priloga. Višina povračila stroškov za prehrano med delom se določi v tarifni prilogi. V tarifni prilogi je v 2. točki 3. člena določeno, da znaša višina povračila stroška za prehrano med delom najmanj 3,85 EUR za dneve prisotnosti na delu. Tako tudi KPDTS ne vsebuje roka in obdobja za povračilo stroškov prehrane med delom.
Glede na to, da KPDTS določa minimalne standarde, ter glede na to, da ne ZDR, ne KPDTS, ne določata roka, obdobja in načina povračila stroškov prehrane med delom, z vidika KPDTS ni ovire, da delodajalci sami bodisi v internih aktih, s sklepom ali na osnovi svoje odločitve to uredijo ugodneje.
Povedano poenostavljeno, tekoče izplačilo povračila stroškov prehrane med delom je obvezno do minimalne višine, ki jo določa tarifna priloga Kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije. Kolikor pa se v poslovnem letu ugotovi, da se lahko izplača več kot določa kolektivna pogodba, v ZDR in v KPDTS za to ni nobene ovire.
Ljubljana, dne 18. marca 2011
Nina Globočnik l.r.
Predsednica komisije
 
Gregor Cerar l.r.
Član komisije
 
Boštjan Grom l.r.
Član komisije

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti