Uradni list

Številka 27
Uradni list RS, št. 27/2024 z dne 29. 3. 2024
Uradni list

Uradni list RS, št. 27/2024 z dne 29. 3. 2024

Kazalo

817. Uredba o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije, stran 2147.

  
Na podlagi osmega odstavka 106. člena Zakona o tujcih (Uradni list RS, št. 91/21 – uradno prečiščeno besedilo, 95/21 – popr., 105/22 – ZZNŠPP, 48/23 in 115/23) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije 
1. člen 
(vsebina) 
Ta uredba določa način uveljavljanja in obseg zagotavljanja pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: državljani tretjih držav), v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje Republike Slovenije, in sicer glede izvajanja programa učenja slovenskega jezika, programa spoznavanja slovenske družbe, programa medsebojnega poznavanja in razumevanja s slovenskimi državljani za državljane tretjih držav, opravljanja preizkusa znanja slovenskega jezika in glede njihovega informiranja v zvezi z njihovim vključevanjem v slovensko družbo.
2. člen 
(izvajanje programa učenja slovenskega jezika in spoznavanja slovenske družbe) 
(1) Program učenja slovenskega jezika in spoznavanja slovenske družbe, ki se izvaja kot javnoveljavni izobraževalni program za odrasle, po katerem se ne pridobi javnoveljavna izobrazba v skladu s predpisi, ki urejajo izobraževanje odraslih, se izvaja kot enotni program (v nadaljnjem besedilu: enotni program).
(2) Do enkratne brezplačne udeležbe v enotnem programu so upravičeni državljani tretjih držav, ki:
– v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje;
– v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje, izdanega z veljavnostjo najmanj enega leta;
– so družinski člani slovenskih državljanov ali državljanov EU, ki v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi dovoljenja za prebivanje družinskega člana, ne glede na dolžino prebivanja in dolžino veljavnosti dovoljenja za začasno prebivanje;
– v Republiki Sloveniji prebivajo na podlagi priznane začasne zaščite v skladu z zakonom, ki ureja začasno zaščito razseljenih oseb.
3. člen 
(obseg enotnega programa) 
(1) Osebe iz drugega odstavka prejšnjega člena so upravičene do 180 ur enotnega programa.
(2) Pred udeležbo izvajalec enotnega programa vse udeležence testira iz znanja slovenskega jezika in jih razporedi v homogene skupine glede na njihovo predznanje slovenskega jezika.
(3) Oseba po zaključenih 180 urah enotnega programa opravi interni preizkus znanja slovenskega jezika, ki ga pripravi in izvede izvajalec programa. Izvajalec enotnega programa zagotavlja, da pri izvedbi preizkusa znanja ne prihaja do konflikta osebnih interesov.
(4) Če se na podlagi internega preizkusa znanja iz prejšnjega odstavka ugotovi, da udeleženec ne dosega pričakovanih učnih rezultatov v skladu s programom, se poveča število ur učenja slovenskega jezika za dodatnih 60 ur.
4. člen 
(izvajanje programa učenja slovenskega jezika na preživetveni ravni) 
(1) Program učenja slovenskega jezika na preživetveni ravni (v nadaljnjem besedilu: neformalni program) se izvaja kot neformalni izobraževalni program za odrasle v skladu s predpisi, ki urejajo izobraževanje odraslih.
(2) Do enkratne brezplačne udeležbe v neformalnem programu so upravičeni družinski člani državljanov tretjih držav, ki jim je izdano dovoljenje za začasno prebivanje zaradi združitve družine.
5. člen 
(obseg neformalnega programa) 
(1) Osebe iz drugega odstavka prejšnjega člena so upravičene do 180 ur neformalnega programa.
(2) Oseba, ki po presoji izvajalca po zaključenih 180 urah neformalnega programa ne dosega pričakovanih učnih rezultatov v skladu s programom, je upravičena do dodatnih 60 ur neformalnega programa. Izvajalec neformalnega programa zagotavlja, da pri presoji o dodatni upravičenosti obsega ur ne prihaja do konflikta osebnih interesov.
6. člen 
(brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika) 
(1) Brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika opravljajo izobraževalne ustanove oziroma organizacije, ki izvajajo javno veljavni program izobraževanja »Slovenščina kot drugi in tuji jezik«. Izvajalci teh programov osebi izdajo potrdilo o uspešnem ali neuspešnem preizkusu znanja.
(2) Brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni izvajajo izobraževalne ustanove oziroma organizacije, ki izvajajo neformalne programe. Izvajalci teh programov osebi izdajo potrdilo o uspešnem ali neuspešnem preizkusu znanja.
(3) Osebe iz drugega odstavka 2. člena te uredbe so upravičene do brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika iz prvega odstavka tega člena. Če se je oseba udeležila enotnega programa, lahko brezplačni preizkus znanja slovenskega jezika opravlja v enem letu od izdaje potrdila o zaključeni udeležbi v enotnem programu.
(4) Osebe iz drugega odstavka 4. člena te uredbe so upravičene do brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni iz drugega odstavka tega člena. Če se je oseba udeležila neformalnega programa, lahko brezplačni preizkus znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni opravlja v enem letu od izdaje potrdila o zaključeni udeležbi v neformalnem programu.
7. člen 
(financiranje) 
(1) Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov (v nadaljnjem besedilu: urad) izvajalcu iz 8. člena te uredbe krije stroške izvedbe enotnega programa in neformalnega programa v višini izvedenega števila ur organiziranega izobraževalnega dela ter obveznega učnega gradiva za udeležence, ki ga zahteva izvajalec programa. Druge stroške obiskovanja enotnega programa in neformalnega programa (na primer učne pripomočke in dodatno učno gradivo) krijejo udeleženci enotnega programa in neformalnega programa sami.
(2) Urad izvajalcu iz 8. člena te uredbe krije tudi stroške izvedbe opravljanja prvih preizkusov znanja slovenskega jezika iz prejšnjega člena.
8. člen 
(izbira izvajalcev) 
(1) Izvajalce enotnega programa, neformalnega programa in brezplačnih prvih preizkusov znanja izbere s postopkom javnega naročanja urad ter z izbranimi izvajalci sklene pogodbo o izvajanju enotnega programa, neformalnega programa oziroma brezplačnega prvega preizkusa znanja.
(2) Urad javno objavi seznam izbranih izvajalcev iz prejšnjega odstavka.
9. člen 
(zahtevek za udeležbo v programu in opravljanje brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika) 
(1) Postopek za odobritev udeležbe v enotnem programu in za odobritev opravljanja brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika se začne na zahtevo osebe iz drugega odstavka 2. člena te uredbe, postopek za odobritev udeležbe v neformalnem programu in za odobritev opravljanja brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni pa na zahtevo osebe iz drugega odstavka 4. člena te uredbe.
(2) Zahtevek za izdajo potrdila o izpolnjevanju pogojev za udeležbo v enotnem ali neformalnem programu in za opravljanje brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika ali brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni se pri pristojni upravni enoti vloži na obrazcu iz Priloge 1, ki je sestavni del te uredbe.
(3) O izpolnjevanju pogojev za udeležbo v enotnem ali neformalnem programu in za opravljanje brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika ali brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni upravna enota izda potrdilo na obrazcu iz Priloge 2, ki je sestavni del te uredbe. Potrdilo preneha veljati eno leto po zaključeni udeležbi v enotnem ali neformalnem programu.
(4) Zahtevek za izdajo potrdila o izpolnjevanju pogojev za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika ali za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni se vloži pri pristojni upravni enoti na obrazcu iz Priloge 3, ki je sestavni del te uredbe. Zahtevka ne more vložiti oseba, ki ji je bilo izdano potrdilo iz prejšnjega odstavka in je zaključila enotni ali neformalni program.
(5) O izpolnjevanju pogojev za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika ali za brezplačni prvi preizkus znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni upravna enota izda potrdilo na obrazcu iz Priloge 4, ki je sestavni del te uredbe.
(6) V primeru neizpolnjevanja pogojev za udeležbo v enotnem ali neformalnem programu oziroma za opravljanje brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika ali brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni upravna enota izda odločbo o zavrnitvi zahtevka za izdajo potrdila.
10. člen 
(uveljavljanje pravice do udeležbe v programu in brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika) 
(1) S potrdilom iz tretjega in petega odstavka prejšnjega člena oseba pri izvajalcih iz prvega odstavka 8. člena te uredbe uveljavlja pravico do brezplačne udeležbe v enotnem ali neformalnem programu oziroma do brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika ali brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni.
(2) Oseba, ki uveljavlja pravico do brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika ali brezplačnega prvega preizkusa znanja slovenskega jezika na preživetveni ravni s potrdilom iz tretjega odstavka prejšnjega člena, izvajalcu predloži tudi potrdilo o zaključeni udeležbi v enotnem ali neformalnem programu.
(3) Izvajalec enotnega ali neformalnega programa mora na podlagi potrdila iz tretjega odstavka prejšnjega člena kandidata vključiti v enotni ali neformalni program najpozneje v dveh mesecih od prejema potrdila. Ob prejemu potrdila izvajalec kandidatu vroči potrdilo o vpisu.
(4) Po izvedbi enotnega ali neformalnega programa izvajalec osebi izda potrdilo o zaključeni udeležbi v enotnem ali neformalnem programu.
11. člen 
(programi medsebojnega poznavanja in razumevanja s slovenskimi državljani) 
(1) Urad v sodelovanju z ministrstvom, pristojnim za kulturo, zagotavlja programe medkulturnega dialoga.
(2) Programi medkulturnega dialoga vključujejo tudi informiranje širše javnosti o pravicah državljanov tretjih držav ter o razumevanju in sodelovanju med ljudmi različnih kultur.
12. člen 
(informiranje) 
(1) Urad izvaja informiranje v zvezi z vključevanjem državljanov tretjih držav v slovensko družbo tako, da informacije, potrebne za njihovo lažje vključevanje v slovensko družbo, objavlja v različnih svetovnih jezikih na spletu ter jih predloži državnim organom, ki odločajo o posameznih pravicah državljanov tretjih držav.
(2) Urad lahko izda tiskana gradiva ali organizira informacijsko službo, namenjeno informiranju državljanov tretjih držav.
PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
13. člen 
(veljavnost potrdil) 
Potrdila, izdana na podlagi Uredbe o načinih in obsegu zagotavljanja programov pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (Uradni list RS, št. 70/12, 58/16, 70/21 in 109/23), katerim veljavnost ni prenehala in niso bila izkoriščena, in potrdila, izdana na podlagi Uredbe o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (Uradni list RS, št. 109/23), ki niso bila izkoriščena, ostanejo v veljavi.
14. člen 
(veljavnost programov in pogodb) 
(1) Programi slovenskega jezika, spoznavanja slovenske družbe in enotni programi, ki so se začeli izvajati pred uveljavitvijo te uredbe, se zaključijo v skladu z Uredbo o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (Uradni list RS, št. 109/23).
(2) Pogodbe o izvajanju programa, sklenjene na podlagi Uredbe o načinih in obsegu zagotavljanja programov pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (Uradni list RS, št. 70/12, 58/16, 70/21 in 109/23) in Uredbe o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (Uradni list RS, št. 109/23), ostanejo v veljavi.
15. člen 
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve te uredbe preneha veljati Uredba o zagotavljanju pomoči pri vključevanju tujcev, ki niso državljani Evropske unije (Uradni list RS, št. 109/23), uporablja pa se do začetka uporabe te uredbe.
16. člen 
(začetek veljavnosti in uporabe) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 16. maja 2024.
Št. 00704-60/2024
Ljubljana, dne 28. marca 2024
EVA 2024-1542-0001
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti