Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2023 z dne 28. 7. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2023 z dne 28. 7. 2023

Kazalo

2532. Odločba o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine za posebne zasluge na področje kulture, stran 6961.

  
Na podlagi petega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 – uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 – ZUKN, 8/12, 21/13, 47/13 – ZDU-1G, 65/14 in 55/17) in prvega odstavka 3. člena Zakona o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge (Uradni list SRS, št. 18/74, Uradni list RS, št. 14/90 in 34/17 – ZDPIDŠ) ter na predlog ministrice za kulturo št. 1030-1/2023-10 z dne 5. julija 2023 in na pobudo Borisa Novaka je Vlada Republike Slovenije na 59. redni seji pod točko 4.4 izdala naslednjo
O D L O Č B O 
1. Borisu Novaku, *****, se s 1. oktobrom 2023 izjemno prizna in odmeri starostna pokojnina za posebne zasluge na področju kulture v višini starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove.
2. Razlika med pokojnino, priznano po splošnih predpisih, in pokojnino, priznano in odmerjeno s to odločbo, gre v breme proračuna Republike Slovenije.
3. To odločbo izvrši Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
4. V postopku niso nastali posebni stroški.
O b r a z l o ž i t e v: 
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je 5. julija 2023 v skladu z Zakonom o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge (Uradni list SRS, št. 18/74, Uradni list RS, št. 14/90 in 34/17 – ZDPIDŠ; v nadaljnjem besedilu: ZIPO) predlagalo Vladi Republike Slovenije, da se Borisu Novaku izjemno prizna in odmeri starostna pokojnina zaradi posebnih zaslug na področju umetnosti in kulture.
Na podlagi prvega odstavka 1. člena ZIPO se sme osebam, ki imajo posebne zasluge na področju znanosti, umetnosti, kulture ali druge dejavnosti in izpolnjujejo pogoje za pridobitev starostne pokojnine po splošnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljnjem besedilu: splošni predpisi), izjemoma priznati in odmeriti višja starostna pokojnina, kakor bi jim pripadala po splošnih predpisih. Šteje se, da imajo posebne zasluge osebe, ki so s svojim ustvarjalnim delom dosegle izjemne uspehe in katerih dela so vrhunske stvaritve na navedenih področjih, še zlasti, če so za svoje dosežke prejele najvišja priznanja v Republiki Sloveniji oziroma Socialistični federativni republiki Jugoslaviji ali visoka mednarodna priznanja.
Na podlagi podatkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je bilo ugotovljeno, da Boris Novak izpolnjuje pogoje za pridobitev starostne pokojnine po splošnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter je uživalec starostne pokojnine.
Pesnik, dramatik, prevajalec, publicist, angažiran javni intelektualec, literarni znanstvenik in univerzitetni predavatelj Boris Novak slovensko literaturo in, širše, kulturo pomembno oblikuje že 40 let. Čeprav je na oder slovenske poezije stopil še v času, ko so se pesmi pri nas pisale in brale predvsem v skladu z idejno-estetskimi postulati radikalnega, poznega modernizma, je prav z Novakom slovenska poezija našla sladostrasten, tenkočuten in zastrašujoče okreten, imaginativno nebrzdan, pa po potrebi oblikovno tudi discipliniran, prepoznavno individualen glas, ki jo je v pomembni meri pomagal usmeriti na novo pot. Ta je zlagoma, organsko vodila stran od mestoma že upehanega modernizma, in kažipote, kam vse je mogoče potovati zdaj, ji je postavljala prav Novakova poezija. Kolikor je tu šlo za Novakovo pisanje sonetov, balad, jutranjic in drugih klasičnih pesniških oblik, toliko se je zdelo, da gre zdaj za postmodernizem. Kolikor je tu šlo za Novakov eksistencialno izpostavljeni napor, kako besedam – pač v skladu z avtorjevim vodilom naj zven pomeni in pomen zveni – vrniti smisel, lepoto in dostojanstvo, toliko se je zdelo, da gre zdaj za neki obujen simbolizem. Kolikor je tu šlo za Novakovo popolno nepreračunljivost v tisti igri srca, spomina in veščine, ki je iskanje besede, ki bo vse ljubo, vse minulo, vse neskončno krhko rešila pred pozabo, toliko se je zdelo, da gre zdaj za pesnitev, ki bo prerasla liriko, da bi postopoma, po koščkih, iz enega rodbinskega spomina za drugim, iz ene navidezno male usode za drugo naposled ustvarila veliko fresko slovenskega dvajsetega stoletja, njegove veličine in njegove strašnosti. In kolikor je – naposled, a nikakor ne tudi nazadnje – šlo za prevajanje največjih mojstrov svetovne, posebej pa francoske lirike, toliko se je zdelo, da so okna in vrata slovenske poezije, ki je vedno najboljša, kadar je v kritičnem dvogovoru s svetom, zdaj odprta bistveno širše. Boris Novak je prejemnik številnih domačih in mednarodnih nagrad. Leta 1984 je prejel nagrado Prešernovega sklada za pesnitev 1001 stih in leta 2018 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
Upravičencu se k starostni pokojnini po splošnih predpisih izplačuje razlika do zneska starostne pokojnine, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe po splošnih predpisih.
Izjemno priznana in odmerjena pokojnina v skladu s prvim odstavkom 1. člena ZIPO ne more biti višja od zneska »najvišje pokojnine za polno pokojninsko dobo«, kar pomeni od starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove. V skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo in 40/23 – ZČmIS-1) in s Sklepom o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2023 (Uradni list RS, št. 50/23) starostna pokojnina, odmerjena od najvišje pokojninske osnove (4.244,68 evra) za 40 let pokojninske dobe v višini 63,5 odstotka od 1. januarja 2023 znaša 2.695,37 evra. Iz podatkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izhaja, da ima Boris Novak pravico do starostne pokojnine. Višina njegove starostne pokojnine od 1. januarja 2023 znaša *****, kar je manj od zneska starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove.
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je v skladu z ZIPO predlagalo, da se Borisu Novaku izjemno prizna in odmeri starostna pokojnina v višini starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove, ki od 1. januarja 2023 znaša 2.695,37 evra.
Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da Boris Novak izpolnjuje pogoje za izjemno priznanje in odmero starostne pokojnine, ki jih določa 1. člen ZIPO, zato je na podlagi 3. člena ZIPO odločila, kakor je razvidno iz izreka te odločbe.
To odločbo izvrši Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
V skladu s prvim odstavkom 118. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10, 82/13, 175/20 – ZIUOPDVE in 3/22 – ZDeb) organ v odločbi odloči o stroških postopka. Stroški postopka v postopku izdaje te odločbe niso nastali, kakor izhaja iz 4. točke izreka te odločbe.
POUK O PRAVNEM SREDSTVU:
Zoper to odločbo ni pritožbe, dopusten pa je upravni spor z vložitvijo tožbe pri Upravnem sodišču Republike Slovenije, Fajfarjeva ulica 33, 1000 Ljubljana, v 30 dneh od vročitve te odločbe. Tožba se lahko vloži pisno pri navedenem sodišču ali priporočeno pošlje po pošti. Tožba z morebitnimi prilogami se vloži najmanj v dveh izvodih, treba pa ji je priložiti izvirnik, prepis ali kopijo akta.
Št. 10300-5/2023
Ljubljana, dne 13. julija 2023
EVA 2023-3340-0002
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti