Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2023 z dne 28. 7. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2023 z dne 28. 7. 2023

Kazalo

2531. Odločba o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine za posebne zasluge na področju kulture, stran 6960.

  
Na podlagi petega odstavka 21. člena Zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/05 ‒ uradno prečiščeno besedilo, 109/08, 38/10 ‒ ZUKN, 8/12, 21/13, 47/13 ‒ ZDU-1G, 65/14, 55/17 in 163/22) ter prvega odstavka 3. člena Zakona o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge (Uradni list SRS, št. 18/74, Uradni list RS, št. 14/90 in 34/17 – ZDPIDŠ) ter na predlog ministrice za kulturo št. 1030-2/2023-11 z dne 5. julija 2023 in na pobudo Bjanke Adžić Ursulov je Vlada Republike Slovenije na 59. redni seji pod točko 4.5 izdala
O D L O Č B O 
1. Bjanki Adžić Ursulov, *****, se s 1. oktobrom 2023 izjemno prizna in odmeri starostna pokojnina za posebne zasluge na področju kulture v višini starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove.
2. Razlika med pokojnino, priznano po splošnih predpisih, in pokojnino, priznano in odmerjeno s to odločbo, gre v breme proračuna Republike Slovenije.
3. To odločbo izvrši Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
4. V postopku niso nastali posebni stroški.
O b r a z l o ž i t e v: 
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je 5. julija 2023 v skladu z Zakonom o izjemnem priznanju in odmeri starostne pokojnine osebam, ki imajo posebne zasluge (Uradni list SRS, št. 18/74, Uradni list RS, št. 14/90 in 34/17 – ZDPIDŠ; v nadaljnjem besedilu: ZIPO) predlagalo Vladi Republike Slovenije, da se Bjanki Adžić Ursulov izjemno prizna in odmeri starostna pokojnina zaradi posebnih zaslug na področju umetnosti in kulture.
Na podlagi prvega odstavka 1. člena ZIPO se sme osebam, ki imajo posebne zasluge na področju znanosti, umetnosti, kulture ali druge dejavnosti in izpolnjujejo pogoje za pridobitev starostne pokojnine po splošnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (v nadaljnjem besedilu: splošni predpisi), izjemoma priznati in odmeriti višja starostna pokojnina, kakor bi jim pripadala po splošnih predpisih. Šteje se, da imajo posebne zasluge osebe, ki so s svojim ustvarjalnim delom dosegle izjemne uspehe in katerih dela so vrhunske stvaritve na navedenih področjih, še zlasti, če so za svoje dosežke prejele najvišja priznanja v Republiki Sloveniji oziroma Socialistični federativni republiki Jugoslaviji ali visoka mednarodna priznanja.
Na podlagi podatkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je bilo ugotovljeno, da Bjanka Adžić Ursulov izpolnjuje pogoje za pridobitev starostne pokojnine po splošnih predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter je uživalka starostne pokojnine.
Bjanka Adžić Ursulov je izjemna umetnica, ki nadaljuje žlahtno kostumografsko tradicijo Mije Jarčeva in Alenke Bartlove. Vse svoje življenje je namenila in žrtvovala izključno in samo gledališču. Njen dom je gledališka šivalnica, njena domovina gledališki oder. Kot akademska slikarka – kostumografka je vrhunska strokovnjakinja, ki kostumografijo razume predvsem kot dramaturgijo vizualnega. Zato ima v vsakokratnem ustvarjalnem procesu odločilno likovno in tudi dramaturško vlogo. Je odlična poznavalka zgodovinskih slogov in se z njimi z lahkoto poigrava. Historičnemu kostumu z nonšalantnimi detajli in drznimi kroji dodaja sodoben avtorski podpis. Po drugi strani pa se rada tudi inventivno poigrava z materiali. Kostume ustvarja iz papirja, kovine, gume, perja, voska in drugih neverjetnih snovi, pa seveda tudi iz najplemenitejših vrst svile, žameta in gabardena. Ima izjemen smisel za podrobnosti in celoto. Iz diskretnih, navidezno neopaznih dodatkov lahko razberemo tako njen duh kot tudi njen humor, celota pa je zmerom domišljena, barvno usklajena in estetsko dovršena. Njene skice so likovne mojstrovine; z lahkotno slikarsko potezo in premišljenimi barvnimi odtenki tako nazorno naslika dramsko osebo, da lahko igralec poleg oblačila razbere tudi karakterne črte svojega lika. In prav to je pri njeni kostumografiji najpomembnejše: zmerom je v popolnem sozvočju tako z igralcem kot tudi vsemi drugimi ustvarjalnimi elementi predstave. Bjanka Adžić Ursulov je s svojim talentom, strokovnostjo in profesionalnostjo doslej ustvarila več kot dvesto gledaliških, opernih in filmskih kostumografij in tako svojemu poklicu postavila veličasten spomenik. Je redna sodelavka slovenskih gledališč (SNG Drama, SNG Nova Gorica, Mestno gledališče Ljubljansko, SLG Celje, SNG Opera in balet Ljubljana, Gledališče Koper, Prešernovo gledališče Kranj, …), prvič je sodelovala leta 1999 pri Molièrovem Don Juanu in po Pesmih živih mrtvecev leta 2017 v SLG Celje je ustvarila trinajst kostumografij. Njena umetniška prisotnost na najprestižnejših evropskih odrih, kot so Comédie-Française, Globe Theatre v Londonu, dunajska državna opera, avignonski festival in drugi, pa jo uvršča tudi med vrhunske ambasadorke slovenskega gledališča v tujini. Leta 1997 je prejela nagrado Prešernovega sklada za dosežke na področju gledališke kostumografije in leta 2019 Prešernovo nagrado za življenjsko delo.
Upravičenki se k starostni pokojnini po splošnih predpisih izplačuje razlika do zneska starostne pokojnine, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe po splošnih predpisih.
Izjemno priznana in odmerjena pokojnina v skladu s prvim odstavkom 1. člena ZIPO ne more biti višja od zneska »najvišje pokojnine za polno pokojninsko dobo«, kar pomeni od starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove. V skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (Uradni list RS, št. 48/22 – uradno prečiščeno besedilo in 40/23 – ZČmIS-1) in s Sklepom o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja 2023 (Uradni list RS, št. 50/23) starostna pokojnina, odmerjena za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove (4.244,68 evra) v višini 63,5 odstotka od 1. januarja 2023 znaša 2.695,37 evra. Iz podatkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije izhaja, da ima Bjanka Adžić Ursulov pravico do starostne pokojnine. Višina starostne pokojnine Bjanke Adžić Ursulov znaša *****, kar je manj od zneska starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove.
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je v skladu z ZIPO predlagalo, da se Bjanki Adžić Ursulov izjemno prizna in odmeri starostna pokojnina v višini starostne pokojnine, odmerjene za 40 let pokojninske dobe od najvišje pokojninske osnove, kar od 1. januarja 2023 znaša 2.695,37 evra.
Vlada Republike Slovenije ugotavlja, da Bjanka Adžić Ursulov izpolnjuje pogoje za izjemno priznanje in odmero starostne pokojnine, ki jih določa 1. člen ZIPO, zato je na podlagi 3. člena ZIPO odločila, kakor je razvidno iz izreka te odločbe.
To odločbo izvrši Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
V skladu s prvim odstavkom 118. člena Zakona o splošnem upravnem postopku (Uradni list RS, št. 24/06 – uradno prečiščeno besedilo, 105/06 – ZUS-1, 126/07, 65/08, 8/10, 82/13, 175/20 – ZIUOPDVE in 3/22 – ZDeb) organ v odločbi odloči o stroških postopka. Stroški postopka v postopku izdaje te odločbe niso nastali, kakor izhaja iz 4. točke izreka te odločbe.
POUK O PRAVNEM SREDSTVU:
Zoper to odločbo ni pritožbe, dopusten pa je upravni spor z vložitvijo tožbe pri Upravnem sodišču Republike Slovenije, Fajfarjeva 33, 1000 Ljubljana, v 30 dneh od vročitve te odločbe. Tožba se lahko vloži pisno pri navedenem sodišču ali priporočeno pošlje po pošti.
Št. 10300-4/2023
Ljubljana, dne 13. julija 2023
EVA 2023-3340-0003
Vlada Republike Slovenije 
dr. Robert Golob 
predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti