Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2016 z dne 29. 7. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2016 z dne 29. 7. 2016

Kazalo

2353. Uredba o koncesiji za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne, stran 7862.

  
Na podlagi 2. člena in tretjega odstavka 31. člena Zakona o knjižničarstvu (Uradni list RS, št. 87/01, 96/02 – ZUJIK in 92/15) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O 
o koncesiji za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
(1) Ta uredba je koncesijski akt, na podlagi katerega Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: Vlada) podeli koncesijo za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne (v nadaljnjem besedilu: koncesija).
(2) S to uredbo se določajo predmet, pogoji in postopek podeljevanja koncesije in sicer v specialni knjižnici s poslanstvom splošne knjižnice, ki v skladu z Zakonom o knjižničarstvu (Uradni list RS, št. 87/01, 96/02 – ZUJIK in 92/15; v nadaljnjem besedilu: zakon) izvaja knjižnično dejavnost v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne.
2. člen 
Koncedent je Vlada, njene pravice in obveznosti v imenu in za račun Republike Slovenije izvaja ministrstvo, pristojno za kulturo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo).
3. člen 
Za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe se podeli ena koncesija za celotno območje Republike Slovenije.
4. člen 
Koncesija iz prejšnjega člena je neprenosljiva in se podeli za deset let od dneva sklenitve koncesijske pogodbe.
II. PREDMET KONCESIJE 
5. člen 
Predmet koncesije po tej uredbi so aktivnosti in storitve za izboljšanje pogojev za zagotavljanje dostopa slepim in slabovidnim do publikacij z vključitvijo specializiranih knjižničnih storitev v okviru izvajanja knjižnične dejavnosti kot javne službe.
6. člen 
Koncesija se podeli za dejavnost knjižnice iz drugega odstavka 1. člena te uredbe, ki je namenjena splošni vzgoji, izobraževanju, kulturi in razvedrilu različnih starostnih skupin uporabnikov, in jo specializirana knjižnica za slepe izvaja za in v sodelovanju z mrežo splošnih knjižnic v Republiki Sloveniji iz Priloge 1 Pravilnika o pogojih za izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe (Uradni list RS, št. 73/03, 70/08 in 80/12).
7. člen 
(1) Podelitev koncesije mora biti v skladu z usmeritvami oziroma ukrepi v področnih strateških dokumentih.
(2) Za podelitev koncesije mora koncesionar izpolnjevati predpisane minimalne pogoje za izvajanje knjižnične dejavnosti.
III. POSTOPEK PODELITVE KONCESIJE 
8. člen 
Postopek ugotavljanja izpolnjevanja pogojev iz prejšnjega člena po uradni dolžnosti predhodno izvede ministrstvo na podlagi mnenja nacionalne knjižnice.
9. člen 
(1) Koncesija se glede na to, da gre za specializirano dejavnost, opredeljeno v zakonu, ki jo v Republiki Sloveniji izvaja Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne pri Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije s statusom invalidske organizacije, delujoče na državni ravni za zastopanje slepih in slabovidnih oseb s prirojeno ali pridobljeno okvaro vida, podeli brez javnega razpisa na podlagi vloge upravičenca.
(2) Koncesija iz prejšnjega odstavka se podeli z upravno odločbo, ki jo izda minister, pristojen za kulturo (v nadaljnjem besedilu: minister).
10. člen 
(1) Vloga za pridobitev koncesije obsega:
– navedbo organa, ki se mu pošilja vloga,
– zadevo,
– zahtevek oziroma predlog,
– navedbo morebitnega zastopnika ali pooblaščenca,
– firmo oziroma ime vlagatelja, prebivališče oziroma sedež vlagatelja oziroma njegovega zastopnika ali pooblaščenca,
– predlog programa knjižnične dejavnosti kot javne službe v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne,
– druge podatke, iz katerih je mogoče ugotoviti utemeljenost upravičenosti za podelitev koncesije.
(2) Koncesionar mora vložiti vlogo za pridobitev koncesije v mesecu dni od uveljavitve te uredbe.
IV. KONCESIJSKO RAZMERJE 
11. člen 
(1) Medsebojna razmerja v zvezi z izvrševanjem koncesije uredita koncedent in koncesionar s koncesijsko pogodbo.
(2) Koncesijsko pogodbo v imenu koncedenta sklene minister. Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz koncesijskega razmerja, nastanejo z dnem sklenitve koncesijske pogodbe.
(3) V koncesijski pogodbi se poleg podrobnejših pogojev in načina izvajanja storitev javne službe določijo tudi:
– natančna opredelitev predmeta koncesije;
– območje koncesije;
– ime, sedež in pravnoorganizacijska oblika koncesionarja;
– začetek veljavnosti in trajanje koncesijske pogodbe;
– obveznost koncesionarja, da postopno zagotovi dostopnost publikacij, ki so prilagojene slepim in slabovidnim, in specializiranih knjižničnih storitev v okviru izvajanja knjižnične dejavnosti kot javne službe na celotnem območju koncesije;
– izvajanje nalog na podlagi potrjenega letnega programa;
– način sofinanciranja;
– nadzor nad izvajanjem koncesijske pogodbe;
– način poročanja koncesionarja;
– način spreminjanja in dopolnjevanja koncesijske pogodbe;
– prenehanje koncesije nosilcu koncesije;
– rok za odpoved koncesije.
(4) O obsegu aktivnosti in storitve iz 5. člena te uredbe ter o sredstvih za njihovo financiranje se odloči v dodatku h koncesijski pogodbi, ki se sklene za obdobje koledarskega leta na podlagi programa za vsako leto posebej.
(5) Koncesionar vsako leto do 1. oktobra pripravi letni program knjižnične dejavnosti v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne za naslednje leto. Letni program je kot priloga sestavni del dodatka h koncesijski pogodbi, ki ga skleneta minister in koncesionar za naslednje leto.
12. člen 
(1) Koncesionar lahko predlaga ministrstvu podaljšanje koncesije, in sicer najpozneje šest mesecev pred iztekom koncesije.
(2) Koncesija se lahko podaljša, če koncesionar izpolnjuje vse pogoje in obveznosti iz te uredbe ter če še naprej obstajajo možnosti in potrebe po izvajanju knjižnične dejavnosti v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne za mrežo javnih knjižnic na podlagi koncesije. Koncesija se lahko podaljša za naslednjih deset let na način in pod pogoji, pod katerimi je bila podeljena.
(3) O podaljšanju koncesije za izvajanje knjižnične dejavnosti za slepe in slabovidne kot javne službe v imenu koncedenta z upravno odločbo odloči minister.
V. OBVEZNOSTI KONCESIONARJA V ZVEZI Z IZVAJANJEM STORITEV JAVNE SLUŽBE 
13. člen 
(1) Koncesionar mora za del dejavnosti v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne, ki jo za mrežo javnih knjižnic izvaja na podlagi koncesije, upoštevati usmeritve ministrstva ter dejavnost izvajati v skladu s predpisi in strokovnimi smernicami za knjižnično dejavnost ter usklajeno s koordinativnim telesom splošnih knjižnic.
(2) Za dejavnost, ki jo izvaja na podlagi koncesije, mora koncesionar zagotoviti ločeno vodenje finančnega poslovanja.
(3) Koncesionar mora ministrstvu poročati o letnem izvajanju dejavnosti ter doseganju učinkov in ciljev dejavnosti iz 1. člena, nacionalni knjižnici pa pravočasno sporočiti podatke, potrebne za spremljanje delovanja knjižnic in zbiranje statističnih podatkov.
(4) Podrobnejši pogoji za izvajanje koncesije se lahko določijo v koncesijski pogodbi.
VI. PRENEHANJE KONCESIJSKEGA RAZMERJA 
14. člen 
(1) Koncesijsko razmerje preneha z odvzemom koncesije, prenehanjem koncesijske pogodbe in prenehanjem koncesionarja.
(2) Koncedent z odločbo odvzame koncesijo, če:
– koncesionar ne izpolnjuje pogojev glede predmeta in obsega izvajanja koncesije, določenih v koncesijski pogodbi,
– koncesionar ne začne izvajati koncesije v roku, določenem v koncesijski pogodbi,
– koncesionar krši določbe te uredbe ali koncesijske pogodbe,
– ministrstvo ali drugi pristojni organi ugotovijo, da koncesionar uporablja sredstva nenamensko ali jih uporablja v nasprotju s koncesijsko pogodbo,
– je v javnem interesu, da se dejavnost preneha izvajati kot koncesionirana javna služba,
– v drugih primerih, določenih s koncesijsko pogodbo.
(3) Koncesijska pogodba preneha:
– s potekom časa, za katerega je bila sklenjena,
– z odpovedjo,
– s sporazumno razvezo koncesijske pogodbe,
– iz drugih razlogov, opredeljenih v koncesijski pogodbi.
(4) Razlogi in pogoji za odpoved koncesijske pogodbe, odpovedni rok ter druge medsebojne pravice in obveznosti se podrobneje določijo v koncesijski pogodbi.
VII. FINANCIRANJE IZVAJANJA KONCESIJE 
15. člen 
(1) Sredstva za izvajanje koncesije iz 1. člena uredbe zagotavlja ministrstvo iz državnega proračuna Republike Slovenije na podlagi programa dela in finančnega načrta.
(2) Vrednost sredstev za posamezno proračunsko leto in njihovo izplačilo sta odvisna od sprejetega državnega proračuna Republike Slovenije za posamezno leto. Sredstva med posameznimi proračunskimi leti niso prenosljiva.
(3) Koncesionarju se za izvajanje koncesije priznajo sredstva v višini upravičenih stroškov za izvajanje koncesije, katerih vrsta in obseg se opredelita s koncesijsko pogodbo, podrobneje pa v izhodiščih neposrednega poziva, kot ga za sofinanciranje knjižnične dejavnosti določa tretji odstavek 103. člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 77/07 – uradno prečiščeno besedilo, 56/08, 4/10, 20/11 in 111/13), vendar največ v obsegu, razpoložljivem v državnem proračunu Republike Slovenije. Sredstva obsegajo predvsem programske materialne stroške in sorazmerni delež splošnih materialnih stroškov.
(4) Koncesionar lahko sredstva za financiranje dejavnosti iz 1. člena te uredbe pridobiva tudi od drugih financerjev oziroma istega financerja na podlagi postopkov za sofinanciranje kulturnih programov in projektov. Sredstva vodi v skladu z drugim odstavkom 13. člena uredbe.
16. člen 
Način in dinamika plačil koncesionarju se določita s koncesijsko pogodbo.
17. člen 
Če koncesionar krši koncesijsko pogodbo ali če se pri nadzoru nad porabo proračunskih sredstev, dodeljenih za izvajanje koncesije, izkaže, da je koncesionar prejel sredstva neupravičeno oziroma jih je uporabil nenamensko, koncedent zahteva vračilo že izplačanih proračunskih sredstev skupaj s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila do dneva vračila.
18. člen 
(1) Koncesionar za podporo izvajanju dejavnosti namenja tudi vire in pogoje svoje osnovne dejavnosti, zato izvajanje knjižnične dejavnosti kot javne službe v posebnih prilagojenih tehnikah za slepe in slabovidne na podlagi koncesije ne sme omejevati oziroma ovirati pri kandidiranju za javna ali zasebna sredstva, in sicer ne glede na vrsto postopka ali način financiranja.
(2) V skladu s prejšnjim odstavkom koncesionar lahko konkurira na postopkih ministrstva za podporo kulturnim programom ali projektom, kot tudi na različnih mednarodnih razpisih, postopkih za sofinanciranje iz sredstev Evropske unije oziroma postopkih za sofinanciranje na nacionalni, kot tudi na lokalni ravni.
VIII. POROČILA IN NADZOR NAD IZVAJANJEM KONCESIJE 
19. člen 
(1) Koncesionar mora koncedentu ob predložitvi zahtevka za financiranje izvajanja koncesije predložiti tudi vmesno vsebinsko in finančno poročilo o rezultatih opravljenih nalog skupaj z dokazili, in sicer v roku, določenem v koncesijski pogodbi.
(2) Koncesionar mora koncedentu predložiti zaključno vsebinsko in zaključno finančno poročilo o izvajanju koncesije v roku, določenem v koncesijski pogodbi.
(3) Zaključno vsebinsko poročilo iz prejšnjega odstavka zajema vsebinsko poročilo in dokazila o izpolnitvi prevzetih obveznosti glede:
– doseženih ciljev programa,
– uresničitve programa,
– posebnosti pri izvedbi programa.
(4) Zaključno finančno poročilo iz drugega odstavka tega člena mora vsebovati:
– obrazložitev porabe sredstev in upravičenih stroškov,
– obseg izvedenih nalog,
– vrednost izvedenih nalog.
20. člen 
(1) Nadzor nad izvajanjem koncesije izvršuje ministrstvo in inšpektor, pristojen za knjižnice na področju kulture, ter drugi pristojni organi.
(2) Nadzor iz prejšnjega odstavka zajema zlasti nadzor nad:
– izpolnjevanjem kadrovskih, organizacijskih in tehničnih pogojev koncesionarja,
– izvajanjem programa,
– namensko porabo proračunskih sredstev.
(3) Koncesionar mora koncedentu in drugim v prvem odstavku tega člena opredeljenim organom omogočiti nadzor nad porabo sredstev, tako da je kadarkoli mogoča kontrola izvajanja pogodbe ter tako, da lahko koncedent, ministrstvo in drugi pristojni organi kadarkoli med trajanjem pogodbenega razmerja in eno leto po koncu trajanja koncesije zahtevajo vpogled v vso dokumentacijo posameznega dela poslovanja koncesionarja, ki se nanaša na izvajanje javne službe in koncesijske pogodbe.
IX. KONČNA DOLOČBA 
21. člen 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00716-11/2016
Ljubljana, dne 28. julija 2016
EVA 2016-3340-0037
Vlada Republike Slovenije 
dr. Miroslav Cerar l.r.
Predsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti