Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2012 z dne 13. 7. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2012 z dne 13. 7. 2012

Kazalo

2273. Pravilnik o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec, stran 5559.

Na podlagi 21. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 100/05 – UPB1 in naslednji) ter 7. in 16. člena Statuta Mestne občine Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 43/08 – UPB1) je Občinski svet Mestne občine Slovenj Gradec na 17. redni seji dne 3. 7. 2012 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo
– vrste denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec,
– upravičenci do dodelitve posameznih denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec,
– postopek uveljavljanja posamezne denarne socialne pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec,
– kriteriji za določanje višine posamezne denarne socialne pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec,
– ostale določbe, pomembne za nemoten potek dodeljevanja občinskih denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec,
– končne določbe.
2. člen
V tem pravilniku zapisani izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljani kot nevtralni za moške in ženske.
VRSTE DENARNIH SOCIALNIH POMOČI V MESTNI OBČINI SLOVENJ GRADEC
3. člen
Vrste denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec so naslednje:
– šolska pomoč,
– pomoč posamezniku oziroma družini v stiski,
– denarna pomoč rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja,
– plačilo dela pogrebnih stroškov.
ŠOLSKA POMOČ
4. člen
Šolska pomoč je namenjena
– doplačilu različnih šolskih dejavnosti v sklopu učnega procesa,
– doplačilu storitev, povezanih z izvajanjem učnega procesa ter
– doplačilu pri nakupu šolskih potrebščin.
Upravičenci do storitve šolska pomoč
5. člen
Upravičenec do storitve šolska pomoč je eden od staršev otroka, ki je vključen v kakršno koli redno obliko izobraževanja, in sicer pod pogojem, da sta tako upravičenec, kakor tudi otrok, oba državljana Republike Slovenije in imata stalno prebivališče v Mestni občini Slovenj Gradec.
Če starša šolajočega otroka ne živita skupaj, je upravičenec do šolske pomoči tisti od staršev, pri katerem šolajoči se otrok dejansko živi, pri čemer se upoštevajo enaki pogoji za dodelitev, kot so navedeni v prvem odstavku tega člena.
Pravico do šolske pomoči lahko uveljavlja tudi druga oseba, ki je zakoniti zastopnik šolajočega se otroka, na podlagi odločbe pristojnega organa in pod pogoji, ki so opredeljeni v prvem odstavku tega člena.
Postopek uveljavljanja šolske pomoči
6. člen
Pravico do šolske pomoči lahko uveljavlja upravičenec enkrat letno s pisno vlogo na obrazcu ”Vloga za uveljavitev pravice do šolske pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec”, ki je upravičencem na voljo v Javnem zavodu Vetrnica Slovenj Gradec, ki se nahaja v prostorih Oddelka za negospodarstvo pri Mestni občini Slovenj Gradec.
7. člen
Pisno vlogo podajo vlagatelji na predpisanih obrazcih iz prejšnjega odstavka, h katerim morajo predložiti ustrezna dokazila:
– potrdilo o skupnem gospodinjstvu,
– potrdilo o katastrskem dohodku,
– potrdilo o morebitni brezposelnosti za vse odrasle družinske člane,
– fotokopijo bančnih izpiskov, iz katerih so razvidni dohodki za zadnje tri mesece za vse odrasle družinske člane,
– fotokopijo potrdila o morebitnih preživninah za otroke oziroma fotokopijo potrdila, da preživnine niso izterljive,
– fotokopijo odločbe pristojnega centra za socialno delo o dodelitvi denarne socialne pomoči, če le-ta obstaja,
– v primeru tretjega odstavka 13. člena tega pravilnika odločba pristojnega organa,
– potrdilo o namenu porabe šolske pomoči,
– fotokopija dokumenta, iz katerega je razvidna številka transakcijskega računa vlagatelja.
Priloge iz četrte, petem, šeste, osme in devete alineje prvega odstavka tega člena mora upravičenec pristojnemu organu predložiti sam, vse ostale priloge pa si lahko pristojni organ pridobi sam po uradni dolžnosti na podlagi pisne privolitve stranke.
8. člen
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve šolske pomoči vodi Javni zavod Vetrnica Slovenj Gradec, in sicer po določilih, ki urejajo splošni upravni postopek.
O pravici do šolske pomoči odloči z odločbo pristojni organ iz prejšnjega odstavka tega člena.
Kriteriji za določanje višine šolske pomoči
9. člen
Kriteriji za dodelitev šolske pomoči so vezani na cenzus, ki je določen v Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in katerega vlagatelji ne smejo presegati za več kot za 50  %.
10. člen
Višina šolske pomoči po tem pravilniku znaša za vsakega otroka v času rednega izobraževanja 50,00 EUR in se usklajuje vsako leto posebej s sprejetjem občinskega proračuna.
POMOČ POSAMEZNIKU OZIROMA DRUŽINI V STISKI
11. člen
Pomoč posamezniku oziroma družini v stiski po tem pravilniku je pomoč, ki se upravičencem dodeli praviloma enkrat letno kot pomoč pri razrešitvi trenutne materialne stiske posameznika ali družine.
Upravičenci do pomoči posamezniku oziroma družini v stiski
12. člen
Pomoč posamezniku oziroma družini v stiski je namenjena tistim posameznikom ali družinam, ki se zaradi trenutnega dogodka, nastalega brez njihove krivde (nenadna izguba zaposlitve, elementarne nesreče, nenadna bolezen, ugotovljen slab socialni položaj, izguba redne denarne socialne pomoči zaradi minimalnega premoženja, ki je posamezniku oziroma družini nujno potrebno za preživetje (nepremičnina, v kateri posameznik oziroma družina živi ter minimalno funkcionalno zemljišče okrog te nepremičnine in nepremičnina, ki se iz različnih razlogov ne da razdeliti med več lastnikov in prodati ipd.) znajdejo v situaciji, ko potrebujejo pomoč za kritje nujnih življenjskih stroškov.
13. člen
Denarna pomoč se dodeli tudi vsem tistim posameznikom, ki živijo sami in so prejemniki denarne socialne pomoči, ne glede na to, da gre pri tem za reden vir dohodka, ki jim omogoča preživetje po zakonu o socialnem varstvu.
14. člen
Upravičenec do pomoči posamezniku oziroma družini v stiski je eden od polnoletnih članov družine, pri čemer morajo biti vsi člani družine državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Mestni občini Slovenj Gradec.
Postopek uveljavljanja pomoči posamezniku oziroma družini v stiski
15. člen
Pravico do pomoči posamezniku oziroma družini v stiski lahko uveljavlja upravičenec enkrat letno s pisno vlogo na obrazcu ”Vloga za uveljavitev pravice do pomoči posamezniku oziroma družini v stiski v Mestni občini Slovenj Gradec”, ki je upravičencem na voljo v Javnem zavodu Vetrnica Slovenj Gradec, v prostorih Oddelka za negospodarstvo pri Mestni občini Slovenj Gradec.
Izjemoma se lahko upravičencem dodeli dvakrat v letu, in sicer:
– v primeru nastanka brezposelnosti, ko posameznik zaradi dohodkov iz preteklih treh mesecev ni upravičen do redne denarne socialne pomoči pri pristojnem centru za socialno delo, njegova vloga za pridobitev denarnega nadomestila za brezposelnost pri pristojnem zavodu za zaposlovanje pa še ni ugodno rešena,
– v obdobju, ko posameznik preneha prejemati denarno nadomestilo pri pristojnem zavodu za zaposlovanje, ni pa še zaradi dohodkov iz preteklih treh mesecev upravičen do redne denarne socialne pomoči pri pristojnem centru za socialno delo.
16. člen
Pisno vlogo podajo vlagatelji na predpisanih obrazcih iz prvega odstavka prejšnjega člena, h katerim morajo predložiti ustrezna dokazila:
– potrdilo o skupnem gospodinjstvu,
– potrdilo o katastrskem dohodku,
– potrdilo o morebitni brezposelnosti za vse odrasle družinske člane,
– fotokopijo bančnih izpiskov za zadnje tri mesece za vse odrasle družinske člane,
– fotokopijo potrdila o morebitnih preživninah za otroke oziroma fotokopijo potrdila, da preživnine niso izterljive,
– fotokopijo odločbe pristojnega centra za socialno delo o dodelitvi denarne socialne pomoči, če le-ta obstaja,
– fotokopija dokumenta, iz katerega je razvidna številka transakcijskega računa vlagatelja.
Priloge iz četrte, pete, šeste in sedme alineje prvega odstavka tega člena mora upravičenec pristojnemu organu predložiti sam, vse ostale priloge pa si lahko pristojni organ pridobi sam po uradni dolžnosti na podlagi pisne privolitve stranke.
17. člen
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve pomoči posamezniku oziroma družini v stiski vodi Javni zavod Vetrnica Slovenj Gradec, in sicer po določilih, ki urejajo splošni upravni postopek.
O pravici do pomoči posamezniku oziroma družini v stiski odloči z odločbo pristojni organ iz prejšnjega odstavka tega člena.
Kriteriji za določanje višine pomoči posamezniku oziroma družini v stiski
18. člen
Pomoč posamezniku oziroma družini v stiski ni vezana na cenzus, ki je določen v Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, je pa omejena na dohodek posameznika ali družine, ki mora biti v zadnjih treh mesecih nižji od minimalne plače posameznika ali družine.
19. člen
Višina pomoči posamezniku oziroma družini v stiski se izračunava kot razlika med minimalnim dohodkom posameznika oziroma družine po Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je povečan za 50  % in minimalnim dohodkom posameznika oziroma družine, do katerega bi bil upravičen po Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.
DENARNA POMOČ REJENCEM, KI SO OSTALI BREZ OBEH STARŠEV IN SO VKLJUČENI V REDNE OBLIKE IZOBRAŽEVANJA
20. člen
Denarna pomoč rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja, je namenjena kritju stroškov šolanja ter drugih obšolskih in sprostitvenih dejavnosti, v katere se posamezniki vključujejo.
Upravičenci do denarne pomoči rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja
21. člen
Do denarne pomoči rejencem so upravičeni vsi rejenci, ki so državljani Republike Slovenije in ki imajo stalno prebivališče v Mestni občini Slovenj Gradec, zanje pa velja, da so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja.
Postopek uveljavljanja denarne pomoči rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja
22. člen
Postopek za uveljavljanje denarne pomoči rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja, prične po uradni dolžnosti občinska uprava v okviru oddelka za negospodarstvo, in sicer po določilih, ki urejajo splošni upravni postopek.
O pravici do denarne pomoči rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja, odloči z odločbo pristojni organ iz prejšnjega odstavka tega člena.
Denarna pomoč rejencem, ki so ostali brez staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja, se dodeli praviloma enkrat letno, praviloma v mesecu decembru.
Kriteriji za določanje višine denarne pomoči rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja
23. člen
Denarna pomoč rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja, se rejencem določi različno, in sicer na stopnjo izobraževalnega programa, v katerega so vključeni.
Denarna pomoč rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja, ne sme presegati dveh in pol zajamčenih plač in poteka po naslednjem kriteriju:
– predšolski otroci: 1,0 zajamčene plače
– osnovnošolski otroci: 1,5 zajamčene plače
– srednješolci: 2,0 zajamčene plače
– študenti: 2,5 zajamčene plače.
PLAČILO DELA POGREBNIH STROŠKOV
Upravičenci
24. člen
Do pomoči pri plačilu dela pogrebnih stroškov so upravičeni zavezanci za plačilo, ob pogoju, da se sami nahajajo v težkih socialnih razmerah, pokojni pa ni imel premoženja, ki bi bilo predmet dedovanja, njegovo zdravstveno zavarovanje pa ni vključevalo pravice do pogrebnine.
Težke socialne razmere zavezanca za plačilo pogrebnih stroškov so vezane na njegov mesečni dohodek, ki mora biti v zadnjih treh mesecih nižji od njegovega minimalnega dohodka, ki je povečan za 50 % po Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.
V primeru, da nekdo, ki je organiziral in posledično tudi plačal pokop umrlega, in ni zavezanec za plačilo pogrebnih stroškov umrlega, umrli pa takih zavezancev tudi ni imel, je upravičen do povračila cene osnovnega pogreba, ki ga določa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.
Postopek uveljavljanja plačila dela pogrebnih stroškov
25. člen
Pravico do uveljavljanja plačila dela pogrebnih stroškov uveljavlja upravičenec s pisno vlogo na obrazcu ”Vloga za uveljavitev pravice do uveljavljanja plačila dela pogrebnih stroškov v Mestni občini Slovenj Gradec”, ki je upravičencem na voljo na sedežu Mestne občine Slovenj Gradec ter na njeni spletni strani.
26. člen
Pisno vlogo podajo vlagatelji na predpisanih obrazcih iz prejšnjega člena, h katerim morajo predložiti ustrezna dokazila:
– potrdilo o skupnem gospodinjstvu za umrlim,
– potrdilo o katastrskem dohodku za umrlim,
– izpis iz matične knjige o umrlem,
– potrdilo, ali je imel umrli urejeno zdravstveno zavarovanje na način, ki omogoča plačilo pogrebnine,
– premoženjsko stanje umrlega ob nastanku smrti (predmet dedovanja),
– fotokopija dokumenta, iz katerega je razvidna številka transakcijskega računa vlagatelja.
Priloge iz šeste alineje prvega odstavka tega člena mora upravičenec pristojnemu organu predložiti sam, vse ostale priloge pa si lahko pristojni organ pridobi sam po uradni dolžnosti na podlagi pisne privolitve stranke.
27. člen
Postopek ugotavljanja upravičenosti do dodelitve pomoči pri plačilu dela pogrebnih stroškov vodi pristojni organ Mestne občine Slovenj Gradec, in sicer po določilih, ki urejajo splošni upravni postopek.
O pravici do plačila dela pogrebnih stroškov odloči z odločbo pristojni organ iz prejšnjega odstavka tega člena.
28. člen
Višina pomoči pri plačilu dela pogrebnih stroškov znaša do največ 100 % cene osnovnega pogreba.
OSTALE DOLOČBE, POMEMBNE ZA NEMOTEN POTEK DODELJEVANJA OBČINSKIH DENARNIH SOCIALNIH POMOČI V MESTNI OBČINI SLOVENJ GRADEC
29. člen
Sredstva za dodeljevanje denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec se zagotavljajo s sprejetjem proračuna Mestne občine Slovenj Gradec za vsako tekoče leto posebej.
30. člen
Postopek za dodelitev
– šolske pomoči ter
– pomoči posamezniku oziroma družini v stiski
vodi Javni zavod Vetrnica Slovenj Gradec, ki se nahaja v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec, Šolska ulica 5, 2380 Slovenj Gradec.
Postopek za dodelitev
– denarne pomoči rejencem, ki so ostali brez obeh staršev in so vključeni v redne oblike izobraževanja ter
– plačila dela pogrebnih stroškov vodi Mestna občina Slovenj Gradec (Oddelek za negospodarstvo), Šolska ulica 5, 2380 Slovenj Gradec.
31. člen
Denarne socialne pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec se dodeljujejo do porabe predvidenih proračunskih sredstev po zaporedju vloženih vlog v tekočem letu.
32. člen
Denarne socialne pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec se upravičencem dodelijo praviloma enkrat letno v enkratnem znesku. Izjemo predstavljajo pomoči posameznikom oziroma družinam v stiski, si se upravičencem lahko izplačajo dvakrat pod pogoji, opredeljenimi v drugem odstavku 24. člena tega pravilnika.
33. člen
Denarne socialne pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec se upravičencem lahko izplačajo
– v funkcionalni obliki,
– v gotovini,
– z nakazilom na osebni transakcijski račun upravičenca.
34. člen
Če se naknadno v tekočem koledarskem letu ugotovi, da je prejemnik prejel posamezno denarno pomoč na podlagi neresničnih podatkov oziroma v nasprotju z določbami tega pravilnika, je prejeto denarno pomoč dolžan vrniti, skupaj z zakonsko določenimi obrestmi od dneva nakazila dalje.
35. člen
Pri odločanju o dodelitvi denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec se poleg določb iz tega pravilnika smiselno uporabljajo vse tiste določbe zakonov, ki urejajo področja, ki so posredno ali neposredno povezani z odločanjem o dodelitvi denarnih socialnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec.
36. člen
Zoper izdano odločbo je dovoljena pritožba, ki jo upravičenec naslovi na župana Mestne občine Slovenj Gradec. Pritožba se lahko vloži v roku 15 dni od prejema odločbe na Urad župana Mestne občine Slovenj Gradec, Šolska ulica 5, 2380 Slovenj Gradec oziroma pri organu, ki je odločbo izdal.
Pritožba ne zadrži izvršitve odločbe.
KONČNE DOLOČBE
37. člen
V tem pravilniku se smiselno uporabljajo določbe in kriteriji iz Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter Zakona o socialnovarstvenih prejemkih.
38. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o dodeljevanju občinskih denarnih pomoči v Mestni občini Slovenj Gradec (Uradni list RS, št. 29/09).
39. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 122-140/2012-232
Slovenj Gradec, dne 3. julija 2012
Župan
Mestne občine Slovenj Gradec
Andrej Čas l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti