Uradni list

Številka 102
Uradni list RS, št. 102/2009 z dne 11. 12. 2009
Uradni list

Uradni list RS, št. 102/2009 z dne 11. 12. 2009

Kazalo

4456. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje, stran 13784.

Na podlagi 92. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 16/07 - uradno prečiščeno besedilo, 36/08, 58/09, 64/09 - popr. in 65/09 - popr.), 14. in 17. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 100/05 - uradno prečiščeno besedilo in 25/08) izdaja minister za šolstvo in šport
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje
1. člen
V Pravilniku o normativih in kadrovskih pogojih za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje (Uradni list RS, št. 75/05, 82/05, 76/08, 77/09 in 79/09 - popr.) se v prvem odstavku 4. člena številka 34 nadomesti s številko 35, številka 51 pa s številko 53.
2. člen
Priloga 2 - Tabela za izračun števila delavcev v kuhinji se nadomesti z novo Prilogo 2 - Preglednice za izračun števila delavcev v kuhinji in je sestavni del tega pravilnika.
3. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0070-77/2009
Ljubljana, dne 3. decembra 2009
EVA 2009-3311-0053
dr. Igor Lukšič l.r.
Minister
za šolstvo in šport
   PRILOGA 2: Preglednice za izračun števila delavcev v kuhinji
   Normativi za delavce v kuhinji upoštevajo starostne skupine
in energijske potrebe otrok. Na njihovi osnovi so izračunani
faktorji za določanje enot obrokov. Normativi so izraženi v
porabljenem času in določeni na enoto obroka, zato jih je treba
pomnožiti s faktorji za vsako enoto. Enota je obrok za otroka
od 2 do 6 let.

   Preglednica 1: Faktorji za določanje enot obrokov glede na
starostne skupine

+--------------------+----------------------------+------------+
|  Starostna skupina | Dnevne energetske potrebe v|   Faktor   |
|                    |             MJ             |            |
+--------------------+----------------------------+------------+
|      do 2 let      |            4,60            |    0,73    |
+--------------------+----------------------------+------------+
|    od 2 do 6 let   |            6,30            |    1,00    |
+--------------------+----------------------------+------------+
|       odrasli      |            10,70           |    1,7     |
+--------------------+----------------------------+------------+


   Preglednica 2: Normativi za ZAJTRK za različne starostne
skupine otrok v vseh vrstah kuhinj
+-----------------------+--------------------------------------+
|   Vrsta kuhinje in    |       Potreben čas za pripravo       |
|    organiziranost     |         1 zajtrka v minutah          |
|                       +-----------+----------------+---------+
|                       |   otroci  |     otroci     | odrasli |
|                       |  do 2 let |  od 2 do 6 let |         |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|centralna, lastna,     |    1,20   |      1,65      |  2,81   |
|razdeljevalna          |           |                |         |
|(priprava za lasten    |           |                |         |
|objekt)                |           |                |         |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|centralna (odvoz)      |     –     |      1,23      |  1,44   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|razdeljevalna (za      |     –     |      0,91      |  1,55   |
|pripeljane zajtrke)    |           |                |         |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|mlečna                 |    2,23   |        –       |    –    |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+


   Preglednica 3: Normativ za MALICO za različne starostne
skupine otrok v vseh vrstah kuhinj
+-----------------------+--------------------------------------+
|   Vrsta kuhinje in    |  Potreben čas za 1 malico v minutah  |
|    organiziranost     +-----------+----------------+---------+
|                       |   otroci  |     otroci     | odrasli |
|                       |  do 2 let |  od 2 do 6 let |         |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|centralna, lastna,     |    1,07   |      1,47      |  2,50   |
|razdeljevalna          |           |                |         |
|(priprava za lasten    |           |                |         |
|objekt)                |           |                |         |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|centralna (odvoz)      |     –     |      1,15      |  2,00   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|razdeljevalna (za      |     –     |      0,69      |  1,17   |
|pripeljane zajtrke)    |           |                |         |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|mlečna                 |    1,70   |        –       |    –    |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+


   Preglednica 4: Normativi za KOSILO za različne zmogljivosti
in starostne skupine v centralnih in lastnih kuhinjah
+-----------------------+--------------------------------------+
|     Število kosil     | Potreben čas za 1 kosilo v minutah   |
|                       +-----------+----------------+---------+
|                       |  otroci   |     otroci     | odrasli |
|                       | do 2 let  | od 2 do 6 let  |         |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 100                 |    4,7    |      6,5       |  11,1   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 200                 |    4,5    |      6,2       |  10,5   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 300                 |    3,2    |      4,5       |   7,7   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 400                 |    2,7    |      3,7       |   6,3   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 600                 |    2,6    |      3,6       |   6,1   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 800                 |    2,6    |      3,6       |   6,1   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 1000                |    2,6    |      3,6       |   6,1   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+
|do 1200                |    2,6    |      3,6       |   6,1   |
+-----------------------+-----------+----------------+---------+


   V centralni kuhinji je čas za pripravo kosil za odvoz 2,56
minut (za otroke in odrasle). V čas za pripravo kosil je vštet
tudi čas za razdelitev kosil v transportne posode in pomivanje
te posode.
   Normirani čas za posamezni obrok v kuhinji, ki obrokov ne
pripravlja sama, ampak jih le razdeljuje, je naslednji:
   – razdelitev zajtrka – 0,91 min
   – razdelitev malice – 0,69 min
   – razdelitev kosila – 1,31 min
   Navedeni čas se pomnoži s faktorjem iz preglednice 1.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti