Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2006 z dne 14. 2. 2006

Kazalo

542. Pravilnik o žganih pijačah, stran 1348.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena in drugega odstavka 56. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1, 58/02-ZMR-1 in 45/04 – ZdZPKG) izdaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o žganih pijačah
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina)
Ta pravilnik določa pogoje za kakovost, razvrščanje in označevanje, ki jih morajo v prometu izpolnjevati alkoholne pijače, ki vsebujejo alkohol, pridobljen z destilacijo (v nadaljnjem besedilu: žgane pijače), ter podrobnejšo vsebino vloge za priznanje označbe geografskega porekla za izvajanje Uredbe Sveta (EGS) št. 1576/89 z dne 29. maja 1989 o določitvi splošnih pravil o opredelitvi, opisu in predstavitvi žganih pijač (UL L št. 160 z dne 12. 6. 1989, str. 1, z vsemi spremembami; v nadaljnjem besedilu: Uredba 1576/89/EGS) in Uredbe Komisije (EGS) št. 1014/90 z dne 24. aprila 1990 o določitvi podrobnih izvedbenih pravil za opredelitev, opis in predstavitev žganih pijač (UL L št. 105 z dne 25. 4. 1990, str. 9, z vsemi spremembami).
2. člen
(uporaba)
Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za proizvode iz grozdja in vina, ki jih urejajo predpisi o vinu in drugih proizvodih iz grozdja in vina, razen za žganje iz vina, brandy in žganje iz grozdnih tropin.
II. POSEBNE DOLOČBE
3. člen
(vinjak)
Vinsko žganje se v Republiki Sloveniji lahko označi kot vinjak, če se je najmanj dve leti staralo v hrastovih sodih, oziroma kot stari vinjak, če se je najmanj tri leta staralo v hrastovih sodih.
4. člen
(tropinovec)
Kot tropinovec se v Republiki Sloveniji lahko označi žganje iz grozdnih tropin.
5. člen
(sadno žganje)
(1) Kot sadjevec se v Republiki Sloveniji lahko označi sadno žganje, pri katerem sta bili dve vrsti sadja ali več vrst sadja skupaj destilirani.
(2) V sadna žganja je dovoljeno dodati tudi sadje, ki je iste vrste kot sadje, iz katerega vrste se je destiliralo žganje.
6. člen
(žganje iz brinja ali brinjevec)
(1) Kot žganje iz brinja se označi žganje iz brinjevega destilata, izdelano izključno z destilacijo alkoholno fermentiranih brinovih jagod.
(2) Kot brinjevec se lahko označi žganje iz brinja, ki je bilo destilirano v Republiki Sloveniji, iz brinovih jagod in vode, pri katerem:
(a) fermentacija lahko poteka samo z dodatkom kvasovk;
(b) je drozga destilirana po klasičnem postopku (saržno).
(3) Žganje iz brinja mora vsebovati:
– najmanj 40 vol. % alkohola,
– največ 1500 gramov metanola na hektoliter, računano na 100 vol. % alkohola,
– najmanj 200 gramov hlapnih snovi na hektoliter, računano na 100 vol. % alkohola.
7. člen
(travarica)
(1) Kot travarica se označi žganje, ki je izdelano iz sadnega ali vinskega žganja ali žganja iz jabolčnega vina, proizvedenega izključno z alkoholno fermentacijo in destilacijo pri manj kot 86 vol. % alkohola ter z dodatkom aromatičnih in grenkih zelišč v obliki maceratov, aromatičnih destilatov ali ustreznih aromatičnih olj oziroma z dodatkom naravnih arom.
(2) Travarica mora vsebovati:
– najmanj 40 vol. % alkohola,
– največ 1350 gramov metanola na hektoliter, računano na 100 vol. % alkohola,
– najmanj 140 gramov hlapnih snovi na hektoliter, računano na 100 vol. % alkohola.
8. člen
(medeno žganje ali medenovec)
(1) Kot medeno žganje ali medenovec se označi žganje, ki je izdelano izključno z destilacijo fermentirane medene raztopine.
(2) Medeno žganje ali medenovec mora vsebovati:
– najmanj 32 vol. % alkohola,
– največ 300 gramov metanola na hektoliter, računano na 100 vol. % alkohola.
9. člen
(medeni liker)
(1) Kot medeni liker se označi žgana pijača, ki je proizvedena iz sadnega žganja ali sadnega destilata, ki mu je bil dodan med. V medenem likerju morata prevladovati vonj in okus po medu.
(2) Medeni liker mora vsebovati:
– najmanj 16 vol. % alkohola,
– največ 1500 gramov metanola na hektoliter, računano na 100 vol. % alkohola.
10. člen
(pelinkovec)
(1) Kot pelinkovec se označi liker, proizveden izključno v Republiki Sloveniji, izdelan iz etanola ali destilata kmetijskega izvora oziroma ene ali več žganih pijač ali mešanice le-teh, z dodatkom sladkorja in naravnih izvlečkov pelina. Lahko se dodajo tudi izvlečki drugih zelišč ter arome in barvila. Pelinkovec mora imeti intenzivno izražen okus in vonj po pelinu.
(2) Pelinkovec mora vsebovati:
– najmanj 80 g sladkorja na liter,
– najmanj 25 vol. % alkohola.
11. člen
(domači rum)
(1) Kot domači rum se označi žgana pijača, izdelana iz destilata, pridobljenega z destilacijo sirupa iz melase ali soka sladkornega trsa, destiliranega do največ 96 vol. % alkohola, aromatizirana z značilno aromo v skladu s predpisom, ki ureja arome, in obarvana z barvili v skladu s predpisom, ki ureja aditive za živila.
(2) Domači rum mora vsebovati najmanj 30 vol. % alkohola.
12. člen
(vloga za priznanje geografske označbe)
(1) Vloga za priznanje geografske označbe mora vsebovati:
a) identifikacijske podatke o vlagatelju (ime in priimek oziroma firmo, naslov oziroma sedež s hišno številko, enotno matično številko občana oziroma matično in davčno številko);
b) podroben opis, ki obsega:
– ime žgane pijače, vključno z geografsko označbo;
– opis žgane pijače, vključno s sestavinami in osnovnimi fizikalnimi, kemijskimi ter organoleptičnimi značilnostmi;
– razmejitev geografskega območja pridelave in predelave;
– opis postopka pridobivanja žgane pijače in opis pristnih in nespremenljivih lokalnih metod, če te obstajajo;
– interna pravila za označevanje oziroma pripravo za trg;
– podrobnosti, ki potrjujejo povezavo z geografskim območjem ali geografskim poreklom.
III. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
13. člen
(prehodno obdobje)
(1) Žgane pijače morajo biti proizvedene in označene v skladu s posebnimi zahtevami iz tega pravilnika, najpozneje do 31. decembra 2006.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so žgane pijače, proizvedene in označene pred 31. decembrom 2006, lahko v prometu do porabe zalog.
14. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o žganih pijačah (Uradni list RS, št. 50/03 in 91/03 – popr.).
15. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-32/2005
Ljubljana, dne 16. januarja 2006
EVA 2005-2311-0244
Marija Lukačič l.r.
Ministrica
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano
 
Soglašam!
Andrej Bručan l.r.
Minister
za zdravje

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti