Uradni list

Številka 83
Uradni list RS, št. 83/2005 z dne 12. 9. 2005
Uradni list

Uradni list RS, št. 83/2005 z dne 12. 9. 2005

Kazalo

3630. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil, stran 8680.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1, 58/02 – ZMR-1 in 45/04 – ZdZPKG) in prvega odstavka 8. člena Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 – ZdZPZ), izdaja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika
o splošnem označevanju predpakiranih živil
1. člen
V Pravilniku o splošnem označevanju predpakiranih živil (Uradni list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05 in 64/05 – popr.) se v prvem odstavku 1. člena besedilo »in Direktive Komisije 2002/67/ES z dne 18. julija 2002 o označevanju živil, ki vsebuje kinin in kofein (UL L št. 191 z dne 19. 7. 2002, str. 20)« nadomesti z besedilom », Direktive Komisije 2002/67/ES z dne 18. julija 2002 o označevanju živil, ki vsebuje kinin in kofein (UL L št. 191 z dne 19. 7. 2002, str. 20) in Direktive Komisije 2005/26/ES z dne 21. marca 2005 o določitvi seznama živilskih sestavin ali snovi, začasno izključenih iz Priloge IIIa Direktive 2000/13/ES (UL L št. 75 z dne 22. 3. 2005, str. 33)«.
2. člen
V 38. členu se dodata nova četrti in peti odstavek, ki se glasita:
»(4) Ne glede na določbe prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena se določeni izdelki iz sestavin, ki so navedene v prilogi 4 tega pravilnika, začasno do roka, določenega s tem pravilnikom, ne smejo navesti na označbi živila.
(5) Izdelki iz prejšnjega odstavka so navedeni v prilogi 6 tega pravilnika.«
3. člen
V prilogi 5 se besedilo »Slaščice ali pijače, ki vsebujejo 100 mg/kg ali več glicirizinske kisline« nadomesti z besedilom »Sladkorni izdelki ali pijače, ki vsebujejo 100 mg/kg ali več glicirizinske kisline« in besedilo »Slaščice ali pijače, ki vsebujejo 4 g/kg ali več glicirizinske kisline« nadomesti z besedilom »Sladkorni izdelki, ki vsebujejo 4 g/kg ali več glicirizinske kisline«.
4. člen
(1) Za prilogo 5 se doda nova priloga 6.
(2) Priloga, ki je sestavni del tega pravilnika, vsebuje prilogo 6.
PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
5. člen
Izdelki, navedeni v prilogi 6, se ne smejo navajati na označbi živil do 25. novembra 2007.
6. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 25. novembra 2005.
Št. 324-01-25/2005
Ljubljana, dne 28. julija 2005.
EVA 2005-2311-0205
Marija Lukačič l. r.
Ministrica
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
 
Soglašam!
Andrej Bručan l. r.
Minister
za zdravje
  PRILOGA

  PRILOGA 6

+-------------------------+--------------------------------------+
|  SESTAVINE              |  IZDELKI IZ SESTAVIN                 |
+-------------------------+--------------------------------------+
|Žita, ki vsebujejo gluten|  Glukozni sirupi na osnovi pšenice,  |
|                         |  vključno z dekstrozo; maltodekstrini|
|                         |  na osnovi pšenice; glukozni sirupi  |
|                         |  na osnovi ječmena; žita, ki se      |
|                         |  uporabljajo pri destilatih za žganja|
+-------------------------+--------------------------------------+
|  Jajca                  |  Lizocim (proizveden iz jajc), ki se |
|                         |  uporablja za vino; albumin          |
|                         |  (proizveden iz jajc), ki se         |
|                         |  uporablja kot sredstvo za bistrenje |
|                         |  vina in jabolčnika                  |
+-------------------------+--------------------------------------+
|  Ribe                   |  Ribja želatina, ki se uporablja kot |
|                         |  nosilna snov za vitamine in arome,  |
|                         |  ribja želatina ali želatina iz      |
|                         |  ribjih mehurjev, ki se uporabljajo  |
|                         |  kot sredstvo za bistrenje vina in   |
|                         |  jabolčnika                          |
+-------------------------+--------------------------------------+
|  Soja                   |  Povsem rafinirano sojino olje in    |
|                         |  maščobe; naravne zmesi tokoferola   |
|                         |  (E306); naravni D-alfa-tokoferol,   |
|                         |  naravni D-alfa-tokoferol acetat,    |
|                         |  naravni D-alfa-tokoferol sukcinat iz|
|                         |  soje, rastlinski steroli in estri   |
|                         |  rastlinskih sterolov iz sojinega    |
|                         |  olja, rastlinski estri stanola,     |
|                         |  proizvedeni iz sterolov iz sojinega |
|                         |  olja                                |
+-------------------------+--------------------------------------+
|  Mleko                  |  Sirotka, ki se uporablja pri        |
|                         |  destilatih za žganja; laktitol;     |
|                         |  proizvodi iz mleka (kazein), ki se  |
|                         |  uporabljajo kot sredstvo za         |
|                         |  bistrenje jabolčnika in vina        |
+-------------------------+--------------------------------------+
|  Oreški                 |  Oreški, ki se uporabljajo pri       |
|                         |  destilatih za žganja; oreški        |
|                         |  (mandlji, orehi), ki se uporabljajo |
|                         |  (kot arome) za žganja               |
+-------------------------+--------------------------------------+
|  Zelena                 |  Olje iz listov in semen zelene;     |
|                         |  oljna smola iz semen zelene         |
+-------------------------+--------------------------------------+
|  Gorčica                |  Gorčično olje; olje iz gorčičnega   |
|                         |  semena; oljna smola iz gorčičnega   |
|                         |  semena                              |
+-------------------------+--------------------------------------+

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti