Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2004 z dne 5. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2004 z dne 5. 3. 2004

Kazalo

894. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o kakovosti perutninskega mesa, stran 2434.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) izdaja minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika o kakovosti perutninskega mesa
1. člen
V pravilniku o kakovosti perutninskega mesa (Uradni list RS, št. 56/01 in 94/02) se v 3. členu besedilo sedme alinee spremeni tako, da se glasi:
»za zamrznjeno in globoko zamrznjeno perutninsko meso metodo hlajenja, v primeru hlajenja perutninskega mesa s potapljanjem trupov v bazene z mrzlo vodo ali mešanico mrzle vode in ledu pa še odstotek neizbežno vsrkane vode.«.
2. člen
V 15. členu se doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»Rejci, posebnega načina reje morajo biti registrirani in certificirani v skladu s predpisom, ki ureja postopke za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil.«.
3. člen
V drugem odstavku 22. člena se besedilo »vsake 4 delavne ure« nadomesti z besedilom »vsakih 8 delavnih ur«.
V tretjem odstavku se črta beseda »ne«.
4. člen
Za 24. členom se doda nov 24.a člen, ki se glasi:
»24.a člen
Sveži, zamrznjeni in globoko zamrznjeni kosi perutnine so lahko v prometu, če so vrednosti vode določene z metodo iz priloge VI tega pravilnika, ki je njegov sestavni del, in ne presegajo vrednosti iz priloge VI tega pravilnika.
Metoda iz priloge VI tega pravilnika se uporablja za določanje skupne vsebnosti vode za naslednje kose perutnine:
(a) piščančji file, s prsno kostjo ali brez nje, brez kože;
(b) piščančje prsi s kožo;
(c) piščančja stegna, bedra, krače, bedra z delom hrbta, četrti nog, s kožo;
(d) puranji file brez kože;
(e) puranje prsi s kožo;
(f) puranja stegna, bedra, krače s kožo;
(g) meso puranjih beder brez kosti in brez kože.
Klavnice in razsekovalnice morajo redno izvajati preglede vsrkane vode v skladu z 22. členom tega pravilnika tudi za piščančje in puranje trupe, namenjene za proizvodnjo svežih, zamrznjenih in globoko zamrznjenih kosov perutnine iz prejšnjega odstavka. Ti pregledi se izvajajo najmanj enkrat vsakih 8 delovnih ur. Mejne vrednosti, določene v prilogi V tega pravilnika, se uporabljajo tudi za puranje trupe.
Rezultati pregledov se beležijo in hranijo najmanj eno leto.
Vsaka serija se označi na tak način, da je mogoče ugotoviti datum njene proizvodnje; ta oznaka serije mora biti zapisana v proizvodnem registru.
Nadzor nad vsebnostjo vode iz prvega odstavka tega člena opravlja inšpektor enkrat na tri mesece z vzorčenjem na zamrznjenih in globoko zamrznjenih kosih perutnine iz vsake razsekovalnice, ki proizvaja take kose. Ti pregledi se ne opravljajo na kosih perutnine, ki so namenjeni izvozu.
Če po enem letu nadzora ni opaziti povečanja vsebnosti vode, se pogostnost nadzora zmanjša na šest mesecev. Pri ugotovitvi neizpolnjavanja vrednosti iz priloge VI tega pravilnika, se ponovno opravlja nadzor vsake tri mesece za dobo dveh let.«.
5. člen
V 25. členu se črta drugi odstavek.
6. člen
V prilogi III se v zadnjem stavku točke 4.3 besedilo »vzdrževati temperaturo +42 °C –2 °C« nadomesti z besedilom »vzdrževati temperaturo 42 °C ±2 °C.«.
Besedilo točke 5.3 se spremeni tako, da se glasi:
»Trup skupaj z drugimi užitnimi deli, ki se prodajajo skupaj s trupom, se vzame iz zunanjega ovoja, ki se ga osuši in stehta do najbližjega grama; ta masa se označi z M(1).«.
V točki 5.7 se prvi stavek spremeni tako, da se glasi:
»Vrečka ostane v vodni kopeli, ki ima temperaturo 42 °C ±2 °C.«.
7. člen
V prilogi IV se besedilo točke 6.5 spremeni tako, da se glasi:
»Če povprečje vsebnosti vode (WA) v sedmih trupih, kot je računano v točki 6.2, ne presega vrednosti iz točke 6.4 (WG), se šteje, da količina perutnine, ki je bila pregledana, zadostuje zahtevam tega pravilnika.«.
8. člen
Določbe 4. člena tega pravilnika se začnejo uporabljati šest mesecev po njegovi uveljavitvi.
9. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-31/01/3
Ljubljana, dne 18. februarja 2004.
EVA 2003-2311-0097
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.
 
Soglašam!
Minister za zdravje
dr. Dušan Keber l. r.
PRILOGA
    »Priloga: VI
    DOLOČITEV SKUPNE VSEBNOSTI VODE V KOSIH PERUTNINE
                                    (Kemijski preizkus)
 
    1. Namen in obseg
 
    Ta metoda se uporablja za določanje skupne vsebnosti vode v kosih perutnine iz
drugega odstavka 24. a člena tega pravilnika. Metoda vključuje določitev vsebnosti
vode in beljakovin na vzorcih homogeniziranih kosov perutnine. Skupna vsebnost
vode, kot je določena, se primerja z mejno vrednostjo, ki je podana s formulami iz
točke 6.4 te priloge, da se ugotovi, ali je bila med predelavo vsrkana odvečna
voda ali ne. Če analitik domneva, da je navzoča kakršnakoli snov, ki bi lahko
vplivala na oceno, mora ustrezno ukrepati.
 
    2. Razmejitev in postopki vzorčenja
 
    Metoda se uporablja za kose perutninskega mesa iz 24.a členu tega pravilnika.
Velikosti vzorcev morajo biti:
    – pri piščančjih prsih in piščančjem fileju: polovica prsi brez kosti;
    – pri puranjih prsih, puranjih prsnih filejih in mesu nog brez kosti: kosi po
približno 100 g;
    – pri drugih kosih: kot so opredeljeni v 8. členu tega pravilnika.
    V primeru zamrznjenih ali globoko zamrznjenih proizvodov v zbirni embalaži
(deli v razsutem stanju) se lahko velika pakiranja, iz katerih bodo odvzeti
vzorci, shranjujejo pri temperaturi 0 °C, dokler ni mogoče odstraniti posameznih
kosov.
 
    3. Načelo
 
    Vsebnost vode in beljakovin se določi v skladu s priznanimi metodami iz
standardov SIST ISO ali drugimi validiranimi analiznimi metodami.
    Največja dovoljena skupna vsebnost vode v kosih perutnine se oceni iz
vsebnosti beljakovin v kosih, ki jo je mogoče povezati z vsebnostjo fiziološke
vode.
 
    4. Naprave in reagenti
 
    4.1 Tehtnica za tehtanje kosov in ovojev z natančnostjo tehtanja večjo
od ± 1 g.
    4.2 Kovinska sekira ali žaga za rezanje kosov v koščke ustrezne velikosti za
sekljalnik.
    4.3 Močan sekljalnik ali mešalnik, sposoben homogenizirati kose perutnine in
njihove dele. Sekljalnik mora biti dovolj močan, da seseklja tudi zamrznjeno ali
globoko zamrznjeno meso in kosti za pripravo homogenizirane mešanice, ki ustreza
tisti, ki jo da sekljalnik, opremljen z diskom s 4 mm odprtino.
    4.4 Naprava, kot je opredeljena v standardu SIST ISO 1442, za določanje
vsebnosti vode.
    4.5 Naprava, kot je opredeljena v standardu SIST ISO 937, za določanje
vsebnosti beljakovin.
 
    5. Postopek
 
    5.1 Iz količine kosov perutnine, ki jo je treba preveriti, se vzame pet
naključnih kosov, od katerih je bil vsak zamrznjen ali hlajen do začetka analize v
skladu s točkami 5.2 do 5.6 te priloge.
    Analiza se lahko opravi na vsakem od petih kosov posebej ali iz petih kosov
sestavljenega vzorca.
    Vzorci zamrznjenih ali hitro zamrznjenih proizvodov v zbirni embalaži iz točke
2 te priloge se lahko do začetka analize shranjujejo pri temperaturi 0 °C.
    5.2 Priprava se začne v eni uri po tem, ko so kosi vzeti iz zamrzovalnika ali
hladilnika.
    5.3 (a) Zunanjost embalaže se obriše, tako da se odstranita led in voda na
površini. Vsak kos se stehta in vzame iz ovoja. Ko se kosi razrežejo na manjše
kose, se določi masa kosa perutnine do najbližjega grama, potem ko se odšteje teža
kakršnegakoli odstranjenega ovojnega materiala ter se označi s »P(1)«.
    (b) V primeru analize sestavljenega vzorca se določi skupna masa petih kosov,
pripravljenih v skladu s točko 5.3 (a) te priloge ter označi s »P(5)«.
    5.4 (a) Cel kos, katerega masa je »P(1)«, se seseklja v sekljalniku, kot je
opredeljeno v točki 4.3 te priloge (in po potrebi tudi zmeša z mešalnikom), da se
dobi homogeniziran material, iz katerega se potem lahko vzame vzorec,
reprezentativen za vsak kos.
    (b) V primeru analize sestavljenega vzorca se vseh pet kosov, katerih masa je
P(5), seseklja s sekljalnikom, kot je opredeljeno v točki 4.3 te priloge (in po
potrebi tudi zmeša z mešalnikom), da se dobi homogeniziran material, iz katerega
se potem lahko vzameta dva vzorca, reprezentativna za pet kosov.
    Oba vzorca se analizirata, kot je opisano v točkah 5.5 in 5.6 te priloge.
    5.5 Vzame se vzorec homogeniziranega materiala in se takoj uporabi za
določitev vsebnosti vode v skladu s standardom SIST ISO 1442, da se dobi vsebnost
vode »a%« ter dušika v skladu s standardom SIST ISO 937. Ta vsebnost dušika se
spremeni v vsebnost surovih beljakovin »b%« tako, da se pomnoži s faktorjem 6,25.
 
    6. Izračun rezultatov
 
    6.1 (a) Masa vode (W) v vsakem kosu je dana z aP(1)/100 in masa beljakovin
(RP) z bP(1)/100, obe pa sta izraženi v gramih. Določi se vsota mas vode (W5) in
mas beljakovine (RP5) v petih analiziranih kosih.
    (b) V primeru analize sestavljenega vzorca se določi povprečna vsebnost vode
in beljakovin iz obeh analiziranih vzorcev, ki da a% oziroma b% Masa vode (W(5)) v
petih kosih je podana z aP(5)/100 in masa beljakovin (RP(5)) z bP(5)/100, obe pa
sta izraženi v gramih.
    6.2 Povprečna masa vode (W(A)) in beljakovin (RP(A)) se izračuna tako, da se
W(5) in RP(5) deli s pet.
    6.3. Povprečna vrednost fiziološkega razmerja W/RP, določena po tej metodi,
je:
    – piščančji file: 3,19 ± 0,12;
    – piščančja bedra in četrti beder: 3,78 ± 0,19;
    – puranji file: 3,05 ± 0,15;
    – puranje bedra: 3,58 ± 0,15;
    – meso puranjih nog brez kosti: 3,65 ± 0,17.
    6.4 Ob domnevi, da znaša minimalna tehnično neizbežno vsrkana voda, ki je
vsrkana med pripravo 2%, 4% ali 6% (*), odvisno od vrste proizvodov in uporabljene
metode hlajenja, je največje dovoljeno razmerje W/RP, kot je določeno po tej
metodi, naslednje:
 
--------------------------------------------------------------------------------
                                         Hlajenje    Hlajenje     Hlajenje
                                         na zraku    s pršenjem   s potapljanjem
--------------------------------------------------------------------------------
Piščančji file brez kože                 3,40        3,40         3,40
Piščančje prsi s kožo                    3,40        3,50         3,60
Piščančja stegna, bedra, krače, bedra
z delom hrbta, četrti nog, s kožo        4,05        4,15         4,30
Puranji file brez kože                   3,40        3,40         3,40
Puranje prsi s kožo                      3,40        3,50         3,60
Puranja stegna, bedra, krače s kožo      3,80        3,90         4,05
Meso puranjih beder brez kosti in
--------------------------------------------------------------------------------
brez kože                                3,95        3,95         3,95
--------------------------------------------------------------------------------
 
    Če povprečno razmerje W(A)/RP(A) v petih kosih, kot se računa iz vrednosti v
skladu s točko 6.2 te priloge, ne presega razmerja iz točke 6.4 te priloge, se
šteje, da je pregledana količina kosov perutnine v skladu z določbami tega
pravilnika.
 
    (*) Računano na podlagi kosa, brez vsrkane vode. Za file (brez kože) in meso
puranjih beder brez kosti je vrednost 2% za vsako metodo hlajenja.«.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti