Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2001 z dne 17. 12. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2001 z dne 17. 12. 2001

Kazalo

5063. Pravilnik o označevanju govejega mesa, stran 10879.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o označevanju govejega mesa*
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(splošno)
Ta pravilnik določa način označevanja govejega mesa, ki zagotavlja povezavo med identifikacijo trupov, četrtin ali kosov mesa na eni strani in posameznimi živalmi ali skupinami živali na drugi strani.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, pomenijo:
1. goveje meso so vsi izdelki, ki spadajo v enotno številko carinske tarife 0201, 0202, 0206 10 95 in 0206 29 91 kombinirane carinske nomenklature;
2. označevanje pomeni pritrjevanje oznake na posamezen kos ali kose mesa ali na njihovo embalažo ali vidna pisna informacija o mesu za potrošnika pri prodaji na drobno;
3. organizacija pomeni skupino operaterjev iz istih ali različnih delov verige trgovanja z govejim mesom;
4. skupina živali pomeni goveje živali, ki prihajajo z enega gospodarskega posestva ali enega klavno-predelovalnega obrata, v katerem so bile zaklane isti dan ter rojene in rejene v istih državah;
5. referenčna številka ali koda je identifikacijska številka živali ali skupine živali, iz katere je bilo goveje meso pridobljeno;
6. trup je cel trup zaklane goveje živali, pripravljen po izkrvavitvi, evisceraciji in odstranitvi kože;
7. polovica trupa je polovica, dobljena z razpolovitvijo trupa po dolžini sredine hrbtenice in prsnice;
8. četrt je prepolovljena polovica trupa;
9. makrokonfekcijski kosi so kosi osnovnega razseka posamezne četrti;
10. Služba za identifikacijo in registracijo govedi (v nadaljnjem besedilu: SIR) je služba v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: MKGP), ki vodi centralni register govedi ter izdaja potne liste in ušesne znamke za govedo;
11. notranji nadzor je nadzor nad sistemom označevanja mesa znotraj organizacije, s katerim se zagotavlja točnost in resničnost oznak na mesu;
12. organizacija za potrjevanje pomeni nadzor neodvisne organizacije, imenovane s strani MKGP, ter akreditirane skladno s standardom SIS EN 45011;
13. Urad RS za priznavanje označb kmetijskih pridelkov oziroma živil (v nadaljnjem besedilu: urad) je urad v okviru MKGP, ki potrjuje programe za prostovoljno označevanje mesa;
14. uradni nadzor je nadzor, ki ga opravlja Inšpektorat Republike Slovenije za kontrolo kakovosti kmetijskih pridelkov oziroma živil (v nadaljnjem besedilu: inšpektorat);
15. nosilec dejavnosti je pravna ali fizična oseba, ki kot dejavnost opravlja zakol govedi, razsek klavnih trupov in daje meso govedi v promet.
OBVEZNO OZNAČEVANJE MESA
3. člen
(označevanje trupov oziroma polovic)
Trup oziroma polovica trupa se označi z najmanj eno etiketo na vsaki četrti, lahko pa se že na klavni liniji označijo makrokonfekcijski kosi.
Etiketa mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
– registrsko številko klavno-predelovalnega obrata in državo, v kateri se ta nahaja;
– referenčno številko ali črtno kodo, ki zagotavlja povezavo med mesom in živaljo ali skupino živali. Ta številka je lahko identifikacijska številka posamezne živali, od katere je bilo meso pridobljeno;
– državo rojstva živali;
– vse države reje živali;
– datum zakola.
4. člen
(označevanje mesa v razseku)
Označba za označevanje mesa v razseku mora vsebovati:
– registrsko številko klavnice in državo, v kateri se ta nahaja;
– registrsko številko razsekovalnega obrata, ki je opravil razsek trupa ali skupine trupov in državo, v kateri se nahaja;
– referenčno številko ali črtno kodo, ki zagotavlja povezavo med mesom in živaljo ali skupino živali;
– državo rojstva živali;
– države reje živali.
5. člen
(etiketa)
Etikete morajo biti:
– obstojne in odporne na poškodbe;
– trdno nameščene, tako da jih ni mogoče ponovno uporabiti.
Podatki na etiketi morajo biti:
– dobro vidni in lahko čitljivi;
– taki, da jih ni mogoče potvarjati.
Tiskanje etiket v razsekovalnicah, v primeru predpakiranih živil, in prodajnih prostorih, kjer se meso prodaja na drobno, mora omogočati avtomatsko tiskanje etiket in preprečevati možnost zamenjav in potvorb.
6. člen
(sistem označevanja)
Sistem označevanja morajo uvesti vsi klavno-predelovalni obrati, razsekovalni obrati in tisti, ki dajejo goveje meso v promet. Sistem mora biti tak, da bo zagotovljena sledljivost mesa govedi v vseh fazah proizvodnje in prodaje.
Vsak klavno-predelovalni obrat, razsekovalni obrat ali obrat prodaje na drobno mora voditi evidence, iz katerih so razvidne referenčne številke ali črtne kode, količina vhodnega in izhodnega mesa ter povezava med nabavo in prodajo mesa.
Klavni obrati so dolžni sporočati podatke o zaklani govedi v centralni register govedi, ki ga vodi SIR. V centralnem registru po elektronski poti preverijo istovetnost podatkov o izvoru zaklanih govedi.
7. člen
(izjeme)
Ne glede na tretjo in četrto alineo drugega odstavka 3. člena tega pravilnika ter četrto in peto alineo 4. člena tega pravilnika se za meso, pridobljeno od živali, ki so bile rojene, rejene in zaklane v isti državi, lahko navede “država porekla (ime države)“.
Ne glede na 4. člen tega pravilnika mora označba za mleto meso vsebovati:
– enega ali več podatkov iz 4. člena tega pravilnika;
– datum priprave mesa;
– druge podatke v skladu s predpisi, ki urejajo označevanje predpakiranih živil.
PROSTOVOLJNI NAČINI OZNAČEVANJA MESA GOVEDI
8. člen
(posebne označbe)
Poleg določil iz 3. oziroma 4. člena tega pravilnika lahko označba vsebuje tudi druge posebne oznake, ki so predpisane z zakonom, ki ureja kmetijstvo (višja kakovost, tradicionalni ugled, geografska poimenovanja, integrirana in ekološka pridelava), kolektivne blagovne znamke ali druge posebne označbe.
9. člen
(postopek)
Postopek za uporabo označb iz prejšnjega člena vodi urad.
10. člen
(vloga)
Vloga za prostovoljni način označevanja mora vsebovati:
– podatke, ki jih je potrebno navesti na označbi;
– ukrepe, ki jih bo nosilec dejavnosti izvajal, da zagotovi natančnost informacij;
– sistem kontrole na vseh stopnjah proizvodnje in prodaje, vključno s kontrolo, ko jo izvajajo organizacije za potrjevanje.
Urad lahko med postopkom zahteva dopolnitev vloge.
Kolikor so, kljub dopolnitvi, označbe zavajujoče ali podatki nejasni, se vloga zavrne.
11. člen
(odločba)
Če so izpolnjeni predpisani pogoji za uporabo posebnih označb, urad z odločbo dovoli uporabo takih označb za goveje meso.
12. člen
(uvoz iz drugih držav)
Če proizvodnja govejega mesa v celoti ali delno poteka v drugi državi, imajo nosilci dejavnosti in organizacije pravico, da goveje meso označujejo skladno s tem poglavjem, če so poleg skladnosti z zahtevami 9. člena tega pravilnika, pridobili odobritev svojih specifikacij pri uradu, na podlagi zagotovil podobnih pristojnih oblasti v matičnih državah.
13. člen
(prehodno obdobje)
Goveje meso mora biti označeno skladno s tem pravilnikom najkasneje do 31. 12. 2002.
14. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-3/01
Ljubljana, dne 9. novembra 2001.
mag. Franc But l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
Minister
za zdravje
* Ta pravilnik vsebinsko povzema določbe uredbe ES št. 1760/00 in 1825/00 z dopolnitvami

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti