Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/2001 z dne 6. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/2001 z dne 6. 7. 2001

Kazalo

3009. Pravilnik o tehničnih in organizacijskih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati organizacije za kontrolo ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil, stran 5800.

Na podlagi prvega odstavka 66. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00), izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o tehničnih in organizacijskih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati organizacije za kontrolo ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil
1. člen
(javni razpis in odločba o imenovanju organizacij za kontrolo)
Kontrolo nad pridelavo oziroma predelavo ekoloških kmetijskih pridelkov ali ekoloških živil in izdajanje certifikatov v skladu s predpisi, ki urejajo ekološke kmetijske pridelke oziroma ekološka živila, lahko izvajajo organizacije za kontrolo, ki so pravne ali fizične osebe, ki jih imenuje minister, pristojen za kmetijstvo in prehrano (v nadaljnjem besedilu: minister), na podlagi javnega razpisa.
Odločba o imenovanju se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
2. člen
(sklenitev pogodb)
Minister lahko imenuje eno ali več organizacij za opravljanje kontrole nad pridelavo oziroma predelavo ekoloških kmetijskih pridelkov ali ekoloških živil in z njimi sklene pogodbe, s katerimi se uredijo medsebojna razmerja.
Če organizacija za kontrolo ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil preneha izpolnjevati pogoje iz 3. člena tega pravilnika ali če ne opravlja nalog, določenih s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo in predelavo, minister odločbo o imenovanju organizacije za kontrolo iz drugega odstavka 1. člena razveljavi.
3. člen
(tehnični in organizacijski pogoji, ki jih morajo izpolnjevati organizacije za kontrolo)
Organizacija za kontrolo ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil mora izpolnjevati naslednje tehnične in organizacijske pogoje:
1. imeti mora akreditacijsko listino akreditacijske službe o usklajenosti s splošnimi kriteriji za kontrolo nad pridelavo oziroma predelavo ekoloških pridelkov oziroma živil, določenih v standardu SIST EN 45011;
2. imeti mora izdelan poslovnik kakovosti;
3. biti mora registrirana za tehnično preizkušanje in analiziranje;
4. biti mora neodvisna, nepristranska, kar pomeni, da ne sme opravljati svetovalnih, tržnih, zastopniških in drugih dejavnosti, ki bi bile na kakršenkoli način povezane z ekološkimi pridelki in živili, za katere izdajajo certifikate;
5. biti mora tehnično usposobljena za opravljanje kontrole nad pridelavo oziroma predelavo ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil;
6. imeti mora v delovnem ali v pogodbenem razmerju najmanj eno osebo, ki ima univerzitetno ali visoko strokovno izobrazbo kmetijske, veterinarske ali živilske smeri in najmanj pet let delovnih izkušenj v kmetijski, veterinarski ali živilski stroki in mora skrbeti za stalno strokovno izobraževanje zaposlenih, ki se določi v pogodbi iz 2. člena pravilnika;
7. ima sprejete notranje akte, ki zagotavljajo varstvo zaupnosti podatkov v skladu s predpisi o varovanju osebnih podatkov.
4. člen
(prehodna določba)
Ne glede na določbe drugega odstavka 2. člena in 3. člena tega pravilnika, se do 31. 12. 2002 šteje, da pravne ali fizične osebe izpolnjujejo pogoje za imenovanje organizacije za kontrolo ekoloških kmetijskih pridelkov oziroma živil tudi, če ne izpolnjujejo pogoje iz 1. točke prejšnjega člena.
5. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-01-60/00
Ljubljana, dne 15. maja 2001.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.
Soglašam!
Minister
za zdravje
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti