Uradni list

Številka 86
Uradni list RS, št. 86/2000 z dne 26. 9. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 86/2000 z dne 26. 9. 2000

Kazalo

3824. Pravilnik o kakovosti paradižnika, stran 10050.

Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravstvo
P R A V I L N I K
o kakovosti paradižnika
1. člen
(splošna določba)
Ta pravilnik se uporablja za sorte svežega paradižnika, vzgojene iz rodu Lycopersicum esculentum Mill., ki so v prometu.
Ta pravilnik se ne uporablja za paradižnik, namenjen za industrijsko predelavo.
Paradižniki se po obliki uvrstijo v enega od štirih komercialnih tipov:
– okrogli paradižniki,
– rebrasti paradižniki,
– izdolženi paradižniki,
– češnjevi paradižniki.
2. člen
(minimalne zahteve)
Paradižniki morajo biti:
– nepoškodovani,
– sveži,
– zdravi (paradižniki, ki so gnili ali se kvarijo, tako da niso primerni za uživanje, morajo biti izločeni),
– čisti (brez vidnih tujih snovi),
– suhi (brez zunanje vlage),
– brez tujega vonja oziroma okusa,
– ustrezno razviti in dozoreli, da lahko prenesejo prevoz in rokovanje.
Če so paradižniki v grozdu, morajo biti tudi peclji sveži, zdravi, čisti in brez listov ali drugih vidnih tujih snovi.
3. člen
(razredi)
Paradižniki se uvrščajo v tri razrede:
– razred ekstra,
– razred I in
– razred II.
4. člen
(razred ekstra)
V razred ekstra se uvrstijo paradižniki odlične kakovosti, ki poleg minimalnih zahtev iz 2. člena tega pravilnika izpolnjujejo še naslednje zahteve:
– meso mora biti čvrsto,
– oblika, videz, obarvanost in razvitost morajo biti sortno značilne,
– biti morajo brez “zelenega ovratnika“,
– velikost in izenačenost morata biti v okviru zahtev za razred ekstra.
Paradižniki imajo lahko rahle površinske poškodbe, če to ne vpliva na njihov splošen izgled, njihovo kakovost, skladiščno sposobnost in izgled vsebine pakiranja.
5. člen
(razred I)
V razred I se uvrstijo paradižniki dobre kakovosti, ki poleg minimalnih zahtev iz 2. člena tega pravilnika izpolnjujejo še naslednje zahteve:
– biti morajo čvrsti,
– oblika, videz in razvitost morajo biti sortno značilne,
– ne smejo imeti nezaraslih razpok,
– biti morajo brez “zelenega ovratnika“,
– velikost in izenačenost morata biti v okviru zahtev za razred I.
Paradižniki lahko imajo:
– rahle nepravilnosti v obliki in razvitosti,
– rahle nepravilnosti v obarvanosti,
– rahle nepravilnosti kožice,
– rahle odrgnine,
če to ne vpliva na njihov splošen izgled, njihovo kakovost, skladiščno sposobnost in izgled vsebine pakiranja.
Rebrasti paradižniki lahko imajo:
– zarasle razpoke, ki morajo biti na posameznem paradižniku krajše od 1 cm,
– rahle deformacije,
– majhen popek, ki ni oplutenel,
– znake oplutenelosti, ki ne smejo presegati 1 cm2 površine posameznega paradižnika,
– tanko cvetno brazgotino podolgovate oblike (kot šiv), ki ne sme biti daljša od dveh tretjin velikosti posameznega paradižnika.
6. člen
(razred II)
V razred II se uvrstijo paradižniki, ki izpolnjujejo minimalne zahteve iz 2. člena tega pravilnika in zahteve glede najmanjše velikosti in izenačenosti za razred II ter ne izpolnjujejo zahtev za uvrstitev v razred ekstra ali razred I.
Paradižniki morajo biti čvrsti in brez nezaraslih razpok.
Paradižniki lahko imajo:
– nepravilnosti v obliki, razvitosti in obarvanju,
– kožne poškodbe ali odrgnine, če paradižniki niso resno prizadeti,
– zarasle razpoke, ki morajo biti na posameznem paradižniku krajše od 3 cm.
Rebrasti paradižniki lahko imajo:
– več brazgotin in pomanjkljivosti, ki ne smejo biti nepravilnih oblik,
– popek,
– znake oplutenelosti, ki ne smejo presegati 2 cm2 površine posameznega paradižnika,
– tanko cvetno brazgotino podolgovate oblike (kot šiv).
7. člen
(velikost)
Velikost paradižnikov se določi z izmero največjega premera ekvatorialnega dela.
Paradižniki razreda ekstra, razreda I in razreda II ne smejo biti manjši od 35 mm (okrogli in rebrasti paradižniki) oziroma 30 mm (izdolženi paradižniki).
Pri zahtevah glede velikosti plodov v enoti pakiranja se upošteva naslednja velikostna skala:
– 30 mm in več, vendar pod 35 mm (samo za izdolžene paradižnike),
– 35 mm in več, vendar pod 40 mm,
– 40 mm in več, vendar pod 47 mm,
– 47 mm in več, vendar pod 57 mm,
– 57 mm in več, vendar pod 67 mm,
– 67 mm in več, vendar pod 82 mm,
– 82 mm in več, vendar pod 102 mm,
– 102 mm in več.
Upoštevanje velikostne skale v enoti pakiranja je obvezno za paradižnik razreda ekstra in razreda I.
Zahteve glede velikosti iz tega člena ne veljajo za češnjeve paradižnike.
8. člen
(odstopanja kakovosti)
Vsaka enota pakiranja paradižnika razreda ekstra lahko vsebuje največ 5% paradižnikov (po številu oziroma masi), ki ne izpolnjujejo zahtev za razred ekstra iz 4. člena tega pravilnika, vendar izpolnjujejo zahteve za razred I iz 5. člena tega pravilnika oziroma so v mejah odstopanj za razred I.
Vsaka enota pakiranja paradižnika razreda I lahko vsebuje največ 10% paradižnikov (po številu oziroma masi), ki ne izpolnjujejo zahtev za razred I iz 5. člena tega pravilnika, vendar izpolnjujejo zahteve za razred II iz 6. člena tega pravilnika oziroma so v mejah odstopanj za razred II.
Vsaka enota pakiranja paradižnika razreda II lahko vsebuje največ 10% paradižnikov (po številu oziroma masi), ki ne izpolnjujejo zahtev za razred II iz 6. člena tega pravilnika oziroma minimalnih zahtev iz 2. člena tega pravilnika, vendar paradižniki ne smejo biti gnili ali neprimerni za uživanje.
9. člen
(odstopanja velikosti)
Vsaka enota pakiranja paradižnika razreda ekstra, razreda I ali razreda II lahko vsebuje največ 10% paradižnikov (po številu oziroma masi), katerih velikost ustreza velikosti neposredno nad ali pod označeno, vendar paradižniki ne smejo biti manjši od:
– 33 mm, za okrogle in rebraste paradižnike in
– 28 mm, za izdolžene paradižnike.
10. člen
(izenačenost)
Vsaka enota pakiranja paradižnika razreda ekstra, razreda I in razreda II lahko vsebuje le paradižnik istega porekla, sorte ali komercialnega tipa, kakovosti in, če je paradižnik kalibriran, tudi iste velikosti. Vsaka enota pakiranja paradižnika razreda ekstra in razreda I lahko vsebuje le paradižnik iste zrelosti in obarvanosti. Vsaka enota pakiranja izdolženega paradižnika razreda ekstra in razreda I lahko vsebuje le paradižnik iste dolžine.
Vidni del vsebine vsake enote pakiranja mora biti reprezentativen za celotno vsebino.
11. člen
(pakiranje)
Paradižnik mora biti pakiran tako, da je ustrezno zaščiten pred zunanjimi vplivi.
V enoti pakiranja ne sme biti tujih snovi.
12. člen
(označevanje)
Na vsaki enoti pakiranja morajo biti na isti zunanji strani čitljivo in neizbrisljivo označene:
– vrsta (“paradižnik“),
– komercialni tip (“okrogli paradižnik“ ali “rebrasti paradižnik“ ali “izdolženi paradižnik“ oziroma “češnjev paradižnik“); komercialni tip je potrebno označiti, če vsebina embalaže ni vidna od zunaj, razen za češnjev paradižnik, kjer je potrebno v vsakem primeru označiti komercialni tip,
– poreklo (območje oziroma država pridelave),
– ime in naslov oziroma firma in sedež proizvajalca ali tistega, ki paradižnik pakira; v primeru uvoza pa ime in naslov oziroma firmo in sedež prodajalca v Sloveniji in ime in naslov proizvajalca ali državo proizvajalca,
– država izvora ali področje porekla, če bi izpustitev tega podatka lahko zavedla potrošnika glede pravega izvora ali porekla paradižnika,
– prodajne označbe (razred oziroma velikost, izražena z najmanjšim in največjim premerom).
13. člen
(končni določbi)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 1. januarja 2001.
S 1. januarjem 2001 se prenehajo uporabljati določbe pravilnika o kakovosti sadja, vrtnin in gob (Uradni list SFRJ, št. 29/79, 53/87, 37/88, Uradni list RS, št. 1/95, 30/99, 59/99 in 71/00), ki se nanašajo na kakovost paradižnika.
Št. 321-08-263/00
Ljubljana, dne 19. septembra 2000.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Ciril Smrkolj l. r.
Soglašam!
Minister
za zdravstvo
spec. akad. st. Andrej Bručan, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti