Uradni list

Številka 105
Uradni list RS, št. 105/1999 z dne 22. 12. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 105/1999 z dne 22. 12. 1999

Kazalo

4958. Uredba o začasni uporabi sporazuma o prosti trgovini med Republiko Slovenijo in Republiko Litvo, stran 16273.

Na podlagi četrtega odstavka 60. člena zakona o zunanjih zadevah (Uradni list RS, št. 1/91-I) ter drugega odstavka 3. člena zakona o carinski tarifi (Uradni list RS, št. 74/95) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o začasni uporabi sporazuma o prosti trgovini med Republiko Slovenijo in Republiko Litvo
1. člen
Ta uredba določa pogoje za uvoz blaga, ki se v letu 2000 uvaža v Republiko Slovenijo in je po poreklu iz Republike Litve.
2. člen
Za namene te uredbe imata naslednja izraza naslednji pomen:
1. ‘uvoz’ pomeni sprostitev blaga v prosti promet, kakor tudi katerikoli drug carinski postopek, pri katerem nastane carinski dolg;
2. ‘vlagatelj’ pomeni pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika s sedežem oziroma stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji.
3. člen
Za industrijske izdelke, ki se uvažajo v Republiko Slovenijo in so po poreklu iz Republike Litve, se uporablja carinska stopnja »prosto«.
Za industrijske izdelke v smislu prejšnjega odstavka se štejejo izdelki, uvrščeni v 25. do 97. poglavje kombinirane nomenklature carinske tarife, razen izdelkov, navedenih v prilogi 1 k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
4. člen
Za kmetijske in živilske izdelke po poreklu iz Republike Litve, ki so navedeni v prilogi 2 ter v prilogi 3 k tej uredbi, ki sta njen sestavni del, se pri uvozu v Republiko Slovenijo plačuje carina po znižanih carinskih stopnjah in v okviru carinskih kvot, določenih v teh prilogah, posebna uvozna dajatev pa se plačuje v višini 60% od predpisane v času uvoza.
Za kmetijske in živilske izdelke po poreklu iz Republike Litve, ki so navedeni v prilogi 4 k tej uredbi, ki je njen sestavni del, se pri uvozu v Republiko Slovenijo plačuje carina po znižanih carinskih stopnjah in v okviru carinskih kvot, določenih v tej prilogi, posebna uvozna dajatev pa se plačuje v višini 50% od predpisane v času uvoza.
5. člen
Količine blaga v okviru posamezne carinske kvote iz priloge 2 k tej uredbi razdeli Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj na predlog komisije, ki jo sestavljajo po dva predstavnika Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in po en predstavnik Ministrstva za finance ter Združenja za trgovino in Združenja za agroživilstvo v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.
Komisijo iz prejšnjega odstavka vodi in sklicuje predsednik komisije, ki ga izmed predstavnikov Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj imenuje minister za ekonomske odnose in razvoj. Komisija sprejme kriterije za oblikovanje predlogov o razdelitvi količin blaga v okviru carinskih kvot iz priloge 2 k tej uredbi ter poslovnik o svojem delovanju.
Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj lahko razdeli količine blaga v okviru posamezne carinske kvote iz priloge 2 k tej uredbi naenkrat ali postopoma, upoštevaje razmere na trgu zadevnega blaga, pri čemer mora biti razdelitev končana najmanj dva meseca pred iztekom leta.
Če je bila skupna količina blaga na podlagi vloženih zahtevkov manjša od posamezne carinske kvote iz priloge 2 k tej uredbi, na katero se nanašajo, ali ni bil oziroma ni bil v celoti izvršen uvoz že razdeljenih količin, lahko minister za ekonomske odnose in razvoj, na predlog komisije iz prvega odstavka tega člena, objavi obseg carinskih kvot za novo razdelitev in določi rok za vlaganje zahtevkov.
6. člen
Količine blaga v okviru posamezne carinske kvote iz prilog 3 in 4 k tej uredbi razdeljuje Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj sproti na podlagi vloženih zahtevkov, dokler carinska kvota ni izčrpana. Če je skupna količina blaga na podlagi vloženih zahtevkov večja od posamezne carinske kvote, na katero se nanašajo, se vlagateljem dodeli sorazmerni del glede na zahtevano količino.
7. člen
Zahtevek za dodelitev določene količine blaga v okviru posamezne carinske kvote, določene v prilogah 2, 3 in 4 k tej uredbi, vloži vlagatelj pri Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj na obrazcu, ki ustreza vzorcu iz priloge 5 k tej uredbi, ki je njen sestavni del.
8. člen
Zahtevek za dodelitev določene količine blaga v okviru posamezne carinske kvote, določene v prilogi 2 k tej uredbi, se vloži v petnajstih dneh po uveljavitvi te uredbe.
9. člen
Zahtevek za dodelitev določene količine blaga v okviru posamezne carinske kvote, določene v prilogah 3 in 4 k tej uredbi, se vloži posebej, za vsako količino blaga, ki se uvozi naenkrat. Zahtevku mora biti priložena kopija izpolnjene carinske deklaracije, iz katere je razvidna količina blaga, ki jo namerava vlagatelj uvoziti.
10. člen
Ministrstvo za ekonomske odnose in razvoj izda vlagatelju odločbo o dodeljeni količini blaga po 5. in 6. členu te uredbe, s katero določi tudi rok, do katerega je mogoče uvoziti dodeljeno količino blaga v skladu s 4. členom te uredbe.
11. člen
Carinska uprava Republike Slovenije spremlja realizacijo uvoza po izdanih odločbah iz 10. člena te uredbe in o tem trimesečno poroča Ministrstvu za ekonomske odnose in razvoj.
12. člen
Pri uveljavljanju preferencialne carinske obravnave pri uvozu blaga po 3. in 4. členu te uredbe je treba carinskemu organu poleg drugih dokumentov predložiti tudi dokazilo o poreklu blaga, ki je izdelano in izdano v skladu s preferencialnimi pravili o poreklu blaga, določenimi v predpisu, ki ga izda Vlada Republike Slovenije.
Carinski organi Republike Slovenije potrjujejo dokazila o poreklu blaga za izvoz blaga iz Slovenije v Republiko Litvo, če gre za izvoz blaga, ki v skladu s sporazumom o prosti trgovini med Republiko Slovenijo in Republiko Litvo uživa preferencialno obravnavo in, če so izpolnjeni pogoji, določeni s preferencialnimi pravili o poreklu blaga iz prejšnjega odstavka.
13. člen
Pri uvozu blaga po določbah te uredbe se v enotno carinsko listino (ECL) v skladu s 94. členom uredbe za izvajanje carinskega zakona (Uradni list Republike Slovenije, št. 46/99) v polje 39 vpiše naslednje štirimestne šifre:
– 1931 za izdelke iz 3. člena te uredbe;
– 1932 za izdelke iz prilog 2 in 3 k tej uredbi
– 1933 za izdelke iz priloge 4 k tej uredbi.
14. člen
Predpis iz prvega odstavka 12. člena te uredbe izda Vlada Republike Slovenije najkasneje do 31. decembra 1999.
15. člen
Ta uredba začne veljati 1. januarja 2000.
Št. 333-09/98-5
Ljubljana, dne 16. decembra 1999.
Vlada Republike Slovenije
Marjan Podobnik l. r.
Podpredsednik
                            PRILOGA 1

-----------------------------------------------------------------
Tarifna        Poimenovanje
oznaka
-----------------------------------------------------------------
3502           Albumini (vključno koncentrati dveh ali
               več proteinov iz sirotke z vsebnostjo 80
               ut.% ali več proteinov iz sirotke, računano na
               suho snov), albuminati in drugi albuminski
               derivati
               -  Jajčni albumin:
350211         - -  posušen:
350211900      - - -  drugo
350219         - -  drugo:
350219900      - - -  drugo
               -  Mlečni albumin, vključno koncentrati iz
               dveh ali več mlečnih proteinov:
               - -  drugo:
350220910      - - -  posušen (na primer v lističih,
               kosmičih, prahu)
350220990      - - -  drugo
4501           Pluta, naravna, surova ali enostavno
               obdelana; odpadki plute; zdrobljena,
               drobljena ali zmleta pluta
5201 00        Bombaž, nemikan in nečesan
5301           Lan, surov ali predelan, toda nepreden;
               laneno predivo in odpadki (vključno z
               odpadki preje in razvlaknjenimi
               tekstilnimi surovinami)
5302           Konoplja (Cannabis sativa L.), surova ali
               predelana, toda nepredena; konopljeno
               predivo in odpadki (vključno z odpadki preje in
               razvlaknjenimi tekstilnimi surovinami)

                            PRILOGA 2

                        KMETIJSKI IZDELKI

-----------------------------------------------------------------
Tarifna        Poimenovanje                    Količina  Carinska
oznaka                                            (t)    stopnja
-----------------------------------------------------------------
1        2                                          3      4 (1)
-----------------------------------------------------------------
0201           Meso, goveje, sveže ali
               ohlajeno                             50     5.4

0203           Meso, prašičje, sveže,
               ohlajeno ali zamrznjeno              100    6.5

0207           Meso in užitni odpadki
               perutnine iz tar.št.
               0105, sveže, ohlajeno ali
               zamrznjeno
               - Kokoši vrste Gallus
               domesticus:
0207 11        - -nerazrezane na kose,
               sveže ali ohlajene:
0207 11 900    - - - oskubljene in
               očiščene, brez glav, nog
               ter vratov, src, jeter in
               želodčkov, znane kot "65%
               piščanci" ali pod drugim
               nazivom                              20     6.5

0402           Mleko in smetana,
               koncentrirana ali z
               dodatkom sladkorja ali
               drugih sladil                        20     6.5

0406           Sir in skuta
0406 30        - Sir, topljen, razen
               naribanega, ali v prahu              20     5.4

0703           Čebula, šalotka, česen,
               por druge užitne
               čebulnice; sveža ali
               ohlajena
0703 20 000    - Česen                              30     7.2

0808           Jabolka, hruške in
               kutine, sveže
0808 10        - Jabolka:
0808 10 100    - - jabolka za predelavo,
               razsuta, od 16. septembra
               do 15. decembra                      200    5.4

1601           Klobase in podobni
               izdelki iz mesa, drugih
               užitnih klavničnih
               proizvodov ali krvi;
               sestavljena živila na
               osnovi teh proizvodov                20     6.5

1602           Drugi pripravljeni ali
               konzervirani izdelki iz
               mesa, drobovja ali krvi              20
1602 10 000    - Homogenizirani
               proizvodi                                   18.0
1602 20        - Iz jeter katere koli
               živali                                      18.0
               - Iz perutnine iz tar.
               št. 0105:
1602 31        - - puranov                                 16.2
1602 32        - - kokoši vrste Gallus
               domesticus                                  6.5
1602 39        - - drugo                                   6,5
               - Prašičev:
1602 41        - -  šunka (stegno) in
               njeni kosi                                  6.5
1602 42        - - plečeta in njihovi
               kosi                                        6.5
1602 49        - - drugo, vključno
               mešanice                                    6.5
1602 50        - Goved                                     6.5
1602 90        - Drugo, vključno z
               izdelki iz krvi katerih
               koli živali                                 6.5

1704           Sladkorni proizvodi
               (ključno z belo
               čokolado), brez kakava               20
1704 10        - Žvečilni gumi,
               prevlečen s sladkorjem
               ali ne                                      16.2
1704 90        - Drugo                                     13.2

1806           Čokolada in druga živila,
               ki vsebujejo kakav                   10
1806 10        - Kakav v prahu z
               dodatkom sladkorja ali
               drugih sladil                               16.2
1806 20        - Drugi izdelki v blokih,
               mase nad 2 kg, ali v
               tekočem stanju, pastozni
               masi, prahu, zrnih ali v
               drugih oblikah v razsutem
               stanju, v posodah ali
               pakiranjih nad 2 kg                         16.2
               - Druga čokolada, v
               blokih ali palicah:
1806 31 000    - - polnjeni                                16.2
1806 32        - - nepolnjeni                              10.2
1806 90        - Drugo                                     16.2
-----------------------------------------------------------------

(1) Kjer je navedena štirimestna, šestmestna oziroma osemmestna
tarifna oznaka, se carinska stopnja, kot je določena v prilogi,
uporablja za vse tarifne podštevilke v okviru navedene tarifne
oznake.

                            PRILOGA 3

                        KMETIJSKI IZDELKI

-----------------------------------------------------------------
Tarifna        Poimenovanje                    Količina  Carinska
oznaka                                            (t)    stopnja
-----------------------------------------------------------------
1        2                                          3      4 (1)
-----------------------------------------------------------------
0209 00        Prašičja maščoba in salo,
               očiščena mesa, in
               podkožno maščevje
               perutnine (netopljeno),
               sveže, ohlajeno,
               zamrznjeno, nasoljeno,
               razsoljeno, sušeno ali
               prekajeno                            20     6.0

2208           Nedenaturiran etanol, z
               vsebnostjo manj kot 80
               vol.%; žganja, likerji in
               druge alkoholne pijače               70
2208 20        - Alkoholne pijače,
               dobljene z destilacijo
               vina in iz grozdja,
               grozdnega drozga ali
               grozdnih tropin                             24.0
2208 30        - Whisky                                    16.2
2208 40        - Rum in tafia (žganje iz
               sladkornega trsa)                           24.0
2208 50        - Gin in brinjevec                          24.0
2208 60        - Vodka                                     24.0
2208 70        - Likerji, krepilne
               pijače                                      24.0
2208 90        - Drugo                                     24.0
-----------------------------------------------------------------

(1) Kjer je navedena štirimestna, šestmestna oziroma osemmestna
tarifna oznaka, se carinska stopnja, kot je določena v prilogi,
uporablja za vse tarifne podštevilke v okviru navedene tarifne
oznake.

                            PRILOGA 4

                        KMETIJSKI IZDELKI

-----------------------------------------------------------------
Tarifna        Poimenovanje                    Količina  Carinska
oznaka                                            (t)    stopnja
-----------------------------------------------------------------
1        2                                          3      4 (1)
-----------------------------------------------------------------
0305           Ribe, sušene, nasoljene
               ali v slanici; prekajene
               ribe, pečene pred
               prekajevanjem ali med
               prekajevanjem; ribja
               moka, zdrob in peleti,
               primerni za človeško
               prehrano                             65
0305 10 000    - Ribja moka, zdrob in
               peleti, ustrezna za hrano
               ljudi                                       5.0
0305 20 000    - Jetra in ikre, sušene,
               prekajene, nasoljene ali
               v slanici                                   5.0
0305 30        - Ribji fileti, sušeni,
               nasoljeni, v slanici,
               toda neprekajeni                            5.0
               - Prekajene ribe,
               vključno s fileti:
0305 41 000    - - pacifiški lososi
               (Oncorhynchus nerka,
               Oncorhynchus gorbuscha,
               Oncorhynchus keta,
               Oncorhynchus
               tschawytscha,
               Oncorhynchus kisutch,
               Oncorhynchus masou in
               Oncorhynchus rhodurus),
               atlantski lososi (Salmo
               salar) in donavski lososi
               (Hucho hucho)                               1.5
0305 42 000    - - sledi (Clupea
               harengus, Clupea
               pallasii)                                   4.0
0305 49        - - druge                                   4.0
               - Sušene ribe,
               nenasoljene ali
               nasoljene, toda
               neprekajene:
0305 51        - - trske (Gadus morhua,
               Gadus ogac, Gadus
               macrocephalus)                              4.0
0305 59        - - druge                                   4.0
               - Ribe, nasoljene, toda
               nesušene in neprekajene,
               ter ribe v slanici:
0305 61 000    - - sledi (Clupea
               harengus, Clupea
               pallasii)                                   1.0
0305 62 000    - - trske (Gadus morhua,
               Gadus ogac, Gadus
               macrocephalus)                              5.0
0305 63 000    - - inčun-brgljuni
               (Engraulis spp.)                            5.0
0305 69        - - druge                                   5.0

1604           Pripravljene ali
               konzervirane ribe, kaviar
               in kaviarjevi nadomestki,
               pripravljeni iz ribjih
               jajčec                               130
               - Ribe, cele ali v kosih,
               toda nezmlete:
1604 11 000    - - lososi                                  1.0
1604 12        - - sledi:
1604 12 100    - - - fileti, surovi,
               samo prekriti s testom
               ali krušnimi drobtinami,
               predhodno ocvrti v olju
               ali neocvrti, globoko
               zamrznjeni                                  1.0
               - - - drugo:
1604 12 910    - - - - v nepredušni
               embalaži                                    5.0
1604 12 990    - - - - drugo                               5.0
1604 13        - - sardine, velike
               sardele in papaline                         8.5
1604 14        - - tuni, progasti tuni
               in palamide (Sarda spp.)                    12.5
1604 15        - - skuše                                   12.5
1604 16 000    - - inčuni                                  12.5
1604 19        - - druge:
1604 19 100    - - - salmonide, razen
               lososa                                      13.5
               - - - ribe rodu
               Euthynnus, razen
               progastega tuna
               (Euthynnus (Katsuwonus)
               pelamis):
1604 19 310    - - - - fileti, znani kot
               "vlečeni fileti"                            12.5
1604 19 390    - - - - drugo                               12.5
1604 19 500    - - - ribe vrste
               Orcynopsis unicolor                         12.5
               - - - druge:
1604 19 910    - - - - fileti, surovi,
               samo prekriti s testom
               ali krušnimi drobtinami,
               predhodno ocvrti v olju
               ali neocvrti, globoko
               zamrznjeni                                  12.5
               - - - - druge:
1604 19 920    - - - - - trska (Gadus
               morhua, Gadus ogac, Gadus
               macrocephalus)                              1.0
1604 19 930    - - - - - saj ali morski
               losos (Pollachius virens)                   12.5
1604 19 940    - - - - - oslič
               (Merluccius spp.,
               Urophycis spp.)                             12.5
1604 19 950    - - - - - aljaški saj
               (Theragra chalcogramma)
               in saj (Pollachius
               pollachius)                                 12.5
1604 19 980    - - - - - druge                             12.5
1604 20        - Druge pripravljene ali
               konzervirane ribe:
1604 20 050    - - pripravljen surimi                      5.0
               - - druge:
1604 20 100    - - - losos                                 5.0
1604 20 300    - - - salmonide, razen
               lososa                                      13.5
1604 20 400    - - - inčuni                                12.5
1604 20 500    - - - sardine, palamide,
               skuše vrste Scomber
               scombrus in Scomber
               japonicus, ribe vrste
               Orcynopsis unicolor                         12.5
1604 20 700    - - - tuni, progasti tuni
               ali druge ribe iz rodu
               Euthynnus                                   12.5
1604 20 900    - - - druge ribe                            12.5
1604 30        - Kaviar in kaviarjevi
               nadomestki                                  1.0
-----------------------------------------------------------------

(1) Kjer je navedena štirimestna, šestmestna oziroma osemmestna
tarifna oznaka, se carinska stopnja, kot je določena v prilogi,
uporablja za vse tarifne podštevilke v okviru navedene tarifne
oznake.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti