Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2003 z dne 28. 2. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2003 z dne 28. 2. 2003

Kazalo

876. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ureditvenem načrtu za ureditev sanitarne deponije Ljubevč-Grapa Grohovt v Idriji, stran 2666.

Na podlagi 175. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ter 16. in 23. člena statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 1/01 in 33/01) je Občinski svet občine Idrija na 3. redni seji dne 20. 2. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o ureditvenem načrtu za ureditev sanitarne deponije Ljubevč-Grapa Grohovt v Idriji
1. člen
V odloku o ureditvenem načrtu za ureditev sanitarne deponije Ljubevč-Grapa Grohovt v Idriji (Uradni list RS, št. 12/90) se 5. člen spremeni tako, da se glasi:
“Na območju deponije se odlagajo in obdelujejo komunalni odpadki v skladu s pravilnikom o spremembah in dopolnitvah pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 20/01).
Območje deponije se deli na
a) sprejemno-odpravljalno cono in
b) cono odlaganja odpadkov.
Sprejemno-odpravljalna cona je namenjena zbiranju, sortiranju in začasnem deponiranju odpadkov pred odvozom na regionalno odlagališče ali v predelavo.
Raba sprejemno-odpravljalne cone se spremeni iz sanitarne deponije v območje za ločeno zbiranje, začasno hranjenje vseh vrst ločenih frakcij komunalnih odpadkov.
Cona odlaganja odpadkov se po namembnosti in obsegu ne spreminja.”
2. člen
Na koncu pete alinee drugega odstavka 7. člena se pika nadomesti z vejico, za peto alineo pa se dodajo nova šesta do sedemnajsta alinea:
– parkirni prostori,
– montažni objekti,
– tehnološko servisni objekti,
– objekti in nadstrešnice in objekti za tehnološko obdelavo odpadkov,
– podporni in oporni zidovi,
– tehnološke naprave za obdelavo odpadkov,
– naprave za začasno shranjevanje nevarnih odpadkov,
– ureditev manipulativnih površin glede na funkcijo (transportne, skladiščne in obdelovalne površine),
– postavitev naprav za čiščenje odpadnih voda,
– postavitev objektov za hrambo sanitarne, požarne in tehnološke vode,infrastrukuturnih instalacij,
– naprave za ogrevanje z lesno biomaso,
– transformatorska postaja.
3. člen
9. člen se spremeni tako, da se glasi:
Ker v neposredni bližini ni javnega vodovoda se za oskrbo s sanitarno, požarno in tehnološko vodo uredi zajetje. Izgradi se vodohran s potrebno opremo za zagotavljanje kakovosti in količine vode.
4. člen
10. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Čišenje voda
Precedne in izcedne vode se s sistemom drenaž privedejo v nepropustni sistem. Kvaliteto teh vod je treba sprotno spremljati in ukrepati skladno z veljavnimi predpisi.
Fekalne odplake iz spremljajočih objektov se zberejo v triprekatni greznici na izpraznjevanje, njeno vsebino pa odvažati na čistilno napravo.
Meteorne vode z utrjenih površin se zajamejo in preko usedalnikov in lovilca maščob in olj kontrolirano odvajajo v Ljubevščico.
Izcedne vode iz deponije in odpadne tehnološke vode morajo biti pred izpustom v vodotok očiščene v skladu z veljavno zakonodajo. Pred izpustom odpadnih voda v vodotok mora biti vgrajen kontrolni jašek za kontrolo onesnaženosti le-te.”
5. člen
Za 10. členom se doda nov 10.a člen, ki se glasi:
“Zunanja ureditev
– Območje zbirnega centra se ogradi.
– Okolica objektov se primerno uredi z utrjenimi površinami (parkirišča in manipulativne površine) in zelenicami.
– Utrjene površine se zarobničijo.
– Zelenice so zatravljene, zasajene z avtohtonim grmičevjem in posameznimi drevesi.”
6. člen
11. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Oskrba z električno energijo je iz nove TP Ljubevč, ki je na vhodnem delu.”
7. člen
V 14. členu se dodata nov tretji in četrti odstavek, ki se glasita:
“Neurejene brežine Ljubevščice v območju Zbirnega centra se uredijo.
Zaledne, talne in meteorne vode s streh se zajamejo ter vodijo naravnost v naravni odvodnik.”
8. člen
Za 18. členom se doda nov 18.a člen, ki se glasi:
“Kmetijstvo
Na kmetijskih površinah se zgornja rodovitna plast odstrani in posebej deponira in se uporabi za dokončno zunanjo ureditev oziroma za izboljšanje kmetijskih površin.
Gozdarstvo
Po končanem odlaganju se območje odlaganja rekultivira in povrne prvotnemu namenu.
Upravljavec območja deponije mora dovoliti lastnikom zalednih gozdnih zemljišč, ki gravitirajo proti območju centra možnost kamionskega odvoza lesne mase preko odlagališča. Vleka lesa preko odlagališča ni dovoljena.
Varstvo kulturne dediščine
Investitor in izvajalec sta dolžna nemudoma priglasiti morebitno odkritje arheološke ali druge dediščine in poskrbeti, da ostane nepoškodovana ter na mestu in položaju kot sta jo odkrila, o najdbi pa takoj obvestiti Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območno enoto Nova Gorica.
Varstvo narave
– Pri zemeljskih delih lahko pride do najdbe fosilov ali mineralov – potencialnih geoloških naravnih vrednot. Lastnik zemljišča, na katerem je najden mineral ali fosil, ali fizična ali pravna oseba, ki izvaja dejavnost med katero je prišlo do najdbe, je dolžan omogočiti raziskavo najdišča. Najdene minerale ali fosile mora prijaviti Ministrstvu za kulturo ali Zavodu RS za varstvo narave.
– Obstoječo vegetacijo se ohrani v največji meri.
– Ureditev brežin je sonaravna.
– Zagotovljeni so ukrepi za preprečitev onesnaženja voda.
– Ob ograji se zasadi avtohtono drevje.
Varstvo okolja
Projektiranje, gradnja Zbirnega centra in dejavnosti v njem, mora upoštevati in s tehničnimi normativi opredeliti:
Hrup:
– Varovanje življenjskega in delovnega okolja pred prekomernim hrupom (III. območje);
Zrak:
– Kontrolirane emisije v zrak in delovno okolje z upoštevanjem predpisanih parametrov o dovoljenih koncentracijah škodljivih emisij v zrak.
Voda:
– Varovanje zajetih in nezajetih virov pitne vode, vzdrževanje naprav za čiščenje odpadnih vod (količine in poslovniki), zagotoviti potrebno količino pitne vode.
Odpadki
– Ravnanje s posebnimi in nevarnimi odpadki, sortiranje, deponiranje in oddaja v reciklažo (količine, pogostnost oddaje ...).
Pri vseh posegih v prostor morajo biti v dokumentaciji za pridobitev dovoljenja za poseg prikazani elementi varovanja okolja pred emisijami hrupa, onesnaženja zraka, varovanja tekočih, izvirnih, talnih, stoječih vod vključno z obstoječimi napravami za preskrbo s pitno in tehnološko vodo ter zagotovitvijo potrebnih količin neoporečne vode. Opredeljen mora biti način zbiranja, sortiranja, prevažanja ter začasna in končna dispozicija vseh vrst odpadkov.”
9. člen
Na koncu prvega odstavka se dvopičje nadomesti s piko.
V 19. členu se dodajo nov tretji, četrti, peti, šesti, sedmi in osmi odstavek, ki se glasijo:
“II. faza: – Sprejemno odpravljalna cona je razdeljena na posamezna območja, ki se delijo po funkcij in morfologiji. Po funkciji se deli na območje sprejema odpadkov, območje za hrambo nevarnih odpadkov, območje za tehnološko obdelavo odpadkov, manipulativni prostor in začasno odlaganje odpadkov, varovalni zeleni pas in območje čistilne naprave. Po morfologiji pa se sprejemno odpravljalna cona deli po višini na različne nivojske platoje, ki se prilagajajo obstoječi konfiguraciji terena.
Urbanistična zasnova in razporeditev posameznih območij je prikazana na grafičnih prilogah načelno. Meja območja sprejema odpadkov, območja za hrambo nevarnih odpadkov in območja za tehnološko obdelavo odpadkov pomeni tudi maksimalno tlorisno pozidavo.
Za objekte in naprave so določene največje možne tlorisne dimenzije, znotraj katerih so osnovni objekti in po potrebi tudi izven gabaritni dodatki (stopnice, nadstreški, rampe...), razen v smeri zunanjih mej ureditvenega območja. Dokončne tlorisne dimenzije se določijo v PGD na podlagi sprejete tehnologije.
Višine objektov ne presegajo 10 m (Območje sprejema odpadkov, območje za hrambo odpadkov, objekti za tehnološko obdelavo odpadkov.).
Položaj in velikost greznice, maščobolovilca in vodohrana se določi v skladu z veljavnimi predpisi in normativi.
Oporni zidovi se prilagajajo nivojskim platojem.
Gradnja se lahko izvaja fazno. Posamezna faza oziroma podfaza se določi v dokumentaciji za pridobitev dovoljenja za poseg v prostor.”
10. člen
20. člen se spremeni tako, da se glasi:
“Investitorji morajo v času gradnje skrbeti, da ne povzročajo prekomernega hrupa, prahu in onesnaženja zgrajenih prometnih površin.
Pri projektiranju in izvajanju objektov in naprav ter posegov v prostor so investitorji in izvajalci dolžni upoštevati vse veljavne predpise.”
11. člen
Za X. poglavjem se dodajo novo XI., XII., XII. in XIV. poglavje in novi 20.a, 20.b, 20.c, 20.d členi, ki se glasijo:
“XI. VARSTVO PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI
20.a člen
Varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami se zagotavlja z naslednjimi ukrepi:
– objekti se opredelijo po požarnih enotah in sektorjih,
– s prostimi površinami za varen umik ljudi in premoženja,
– s požarno vodo v internem vodovodnem omrežju z nadtalnimi hidranti,
– z dostopom za intervencijska vozila ter njihovo delovanje v skladu z veljavnimi standardi (SIST14090),
– z najbližjo gasilsko enoto (IV. kategorije) v Idriji, ki je oddaljena ca. 3 km,
– s požarno vodo, ki ne sme priti v stik s podzemno oziroma površinsko vodo,
– z ureditvijo primerne zapore, da ni možno ogrožanje površinskih voda.
Geološka zgradba območja je stabilna in ni pričakovati zemeljskih premikov.
Območje Idrije je uvrščeno v VII – VIII stopnjo MSK, projektiranje objektov mora biti s tem usklajeno.
XII. DOVOLJENA ODSTOPANJA
20.b člen
Dovoljena so odstopanja v negativnem smislu za objekte ter trase internih komunalnih objektov in naprav zaradi prilagoditve tehnologiji. Vse druge morebitne spremembe (namembnost, razširitev celotnega območja ...) se lahko uveljavijo le s spremembo in dopolnitvijo ureditvenega načrta po enakem postopku sprejemanja oziroma po veljavni prostorski zakonodaji.
XllI. ZAKOLIČBA OBJEKTOV IN NAPRAV
20.c člen
Objekti so določeni s tlorisnimi dimenzijami, zakoličbene linije so določene z orijentacijskimi točkami “K1”, “K2” in “K3”, ki določajo smeri gradbenih linij. Točke so določene grafično in v GK koordinatnem sistemu.
XlV. FUNKCIONALNO ZEMLJIŠČE
20.d člen
Funkcionalno zemljišče je cela gradbena parcela. V primeru fazne gradnje se v dokumentaciji za pridobitev posega v prostor določi tudi fazi pripadajoči del funkcionalnega zemljišča.”
12. člen
Obstoječe Xl. poglavje se preštevilči v XV. poglavje. 21.člen se spremeni tako, da se glasi:
Ureditveni načrt je na vpogled občanom, organizacijam in skupnostim pri službi za urejanja prostora in varstvo okolja Občine Idrija in Komunali d.o.o.Idrija.
13. člen
22. člen se spremeni tako, da se glasi:
Nadzor nad izvajanjem teh sprememb in dopolnitev UN opravlja Ministrstvo za okolje in prostor – Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor.
Spremembe in dopolnitve so na vpogled pri strokovni službi za urejanje prostora Občine Idrija, Upravni enoti Idrija in pri Komunali Idrija.
14. člen
Za 22. členom se doda nov 22.a člen, ki se glasi:
“Sestavni del tega odloka so tudi grafične priloge, ki jih je izdelala družba Božič Inženiring d.o.o. Idrija pod številko 026/02, december 2002.”
15. člen
Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o Ureditvenem načrtu za ureditev sanitarne deponije Ljubevč – Grapa Grohovtv Idriji začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 303-6/02-001
Idrija, dne 20. februarja 2003.
Župan
Občine Idrija
Damjan Krapš l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti