Uradni list

Številka 15
Uradni list RS, št. 15/2001 z dne 2. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 15/2001 z dne 2. 3. 2001

Kazalo

950. Uredba o določitvi minimalne odkupne cene kravjega mleka za namen izvajanja ukrepov v okviru ureditve trga z mlekom in mlečnimi izdelki, stran 1583.

Na podlagi drugega odstavka 8. člena v zvezi s 16. členom zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o določitvi minimalne odkupne cene kravjega mleka za namen izvajanja ukrepov v okviru ureditve trga z mlekom in mlečnimi izdelki
1. člen
Za izvajanje ukrepov, določenih v uredbi o ureditvi trga z mlekom in mlečnimi izdelki (Uradni list RS, št. 111/00), se s to uredbo določi minimalna odkupna cena kravjega mleka (v nadaljnjem besedilu: cena), ki jo mora predelovalec zagotoviti kmetijskemu proizvajalcu mleka pri odkupu mleka.
V primeru, da predelovalec mleka ne zagotovi kmetijskemu proizvajalcu minimalne odkupne cene mleka po tej uredbi, ni upravičen do ukrepov, ki so določeni s predpisi o ureditvi trga z mlekom in mlečnimi izdelki, in do ukrepov, ki so določeni s predpisi o podporah za pripravo kmetijskih pridelkov in živil za zunanji trg.
2. člen
Minimalna odkupna cena kravjega mleka se oblikuje glede na vsebnost maščobe, beljakovin, skupnega števila mikroorganizmov (v nadaljnjem besedilu: SŠMO) in števila somatskih celic.
Minimalna odkupna cena enega litra mleka se za kmetijskega proizvajalca izračuna po naslednji formuli:
MOCP= M + B + K
MOCP = minimalna odkupna cena za kmetijskega proizvajalca
M = (ME) x ugotovljeni % maščobe
ME = cena maščobne enote
B = (BE) x ugotovljeni % beljakovin
BE = cena beljakovinske enote
K = dodatek na kakovostni razred =IC x % povečanja oziroma zmanjšanja glede na kakovostni razred in število somatskih celic.
IMOC = izhodiščna minimalna odkupna cena mleka = cena mleka s 3,7% mlečne maščobe in 3,15% beljakovin
3. člen
Izhodiščna minimalna odkupna cena mleka brez davka na dodano vrednost (3,7% mlečne maščobe in 3,15% beljakovin) je 53,94 SIT/l;
– cena maščobne enote je 7,29 SIT/l;
– cena beljakovinske enote je 8,56 SIT/l.
4. člen
Glede na kakovostni razred iz naslednjega odstavka se izhodiščna minimalna odkupna cena mleka poveča oziroma zmanjša:
– E kakovostni razred + 5%
– 1. kakovostni razred 0%
– 2. kakovostni razred – 5%
– 3. kakovostni razred – 15%,
rezultat pa se prišteje oziroma odšteje od izhodiščne minimalne odkupne cene.
Mleko se glede na vsebnost SŠMO razvrsti takole:
----------------------------------------------------------------
Kakovostni razred                             SŠMO/ml
----------------------------------------------------------------
– E (ekstra) kakovostni razred                do 50.000
– 1. kakovostni razred                        50.001 do 100.000
– 2. kakovostni razred                        100.001 do 400.000
– 3. kakovostni razred                        400.001 do 800.000
----------------------------------------------------------------
5. člen
Za mleko E in 1. kakovostnega razreda, ki vsebuje do 400.000 somatskih celic v enem mililitru, se izhodiščna minimalna odkupna cena mleka poveča za 5%.
Če mleko vsebuje več kot 600.000 somatskih celic v enem mililitru mleka, to mleko ne more biti razvrščeno višje kot v tretji kakovostni razred.
6. člen
Za izračun minimalne odkupne cene mleka se upoštevajo:
– povprečna vsebnost mlečne maščobe in beljakovin, ugotovljene v tekočem mesecu na podlagi najmanj dveh vzorcev mesečno;
– geometrijsko povprečje SŠMO, ugotovljeno v zadnjih dveh mesecih na podlagi najmanj dveh vzorcev mesečno;
– geometrijsko povprečje števila somatskih celic v zadnjih treh mesecih na podlagi najmanj enega vzorca mesečno.
7. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 388-09/2001-1
Ljubljana, dne 1. marca 2001.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik