Uradni list

Številka 82
Uradni list RS, št. 82/2022 z dne 15. 6. 2022
Uradni list

Uradni list RS, št. 82/2022 z dne 15. 6. 2022

Kazalo

1949. Pravilnik o postopku in kriterijih za vpis otrok v Enoto vrtec Dobje, stran 6239.

  
Na podlagi 20. člena Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 12/96, 44/00, 78/03, 72/05, 25/08, 98/09 – ZIUZGK, 36/10, 62/10 – ZUPJS, 94/10 – ZIU, 40/11 – ZUPJS-A, 40/12 – ZUJF, 14/15 – ZUUJFO, 55/17, 49/20 – ZIUZEOP, 80/20 – ZIUOOPE, 152/20 – ZZUOOP, 175/20 – ZIUOPDVE, 18/21) in na podlagi 15. člena Statuta Občine Dobje (Uradni list RS, št. 81/18) je Občinski svet Občine Dobje na 17. redni seji dne 31. 5. 2022 sprejel
P R A V I L N I K 
o postopku in kriterijih za vpis otrok v Enoto vrtec Dobje 
1. člen 
S tem pravilnikom se določa način in postopek sprejema otrok v Enoto vrtec Dobje (v nadaljevanju: vrtec), sestavo in način dela komisije ter kriterije za sprejem otrok v vrtec.
2. člen 
Vrtec vpisuje in sprejema predšolske otroke na podlagi prijav in prostih mest vse leto, pri čemer vrtec najmanj enkrat letno, praviloma meseca marca, objavi redni vpis – javni razpis za vpis novincev za naslednje šolsko leto. Razpis za vpis otrok v vrtec se objavi na spletni strani Osnovne šole Dobje in v enoti vrtca. Vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev, če starši ne uveljavljajo pravice do starševskega dopusta v obliki polne odsotnosti z dela.
3. člen 
Starši oziroma skrbniki otroka (v nadaljevanju: starši) vpišejo otroka v vrtec praviloma v rednem vpisnem roku, to je od 1. do 15. marca, tako, da oddajo vlogo na predpisanem obrazcu, ki ga določi vrtec. Vlogo za vpis otroka dobijo starši v vrtcu in na spletnih straneh Osnovne šole Dobje.
4. člen 
Vrtec starše pisno obvesti o datumu vključitve otroka v vrtec ter o drugih pogojih za sprejem kot so: sklenitev medsebojne pogodbe (sporazumni dogovor med starši in vrtcem), predložitev zdravniškega potrdila o tem, da se otrok lahko vključi, predložitev odločbe o usmeritvi za otroke s posebnimi potrebami in drugih pogojih.
Vrtec o vpisu in vključitvi otroka obvesti občino ustanoviteljico, občino zavezanko za plačilo in pristojno ministrstvo.
5. člen 
Kolikor je število prijav za sprejem v vrtec manjše od števila prostih mest, odloča o sprejemu otrok ravnatelj oziroma njegov pooblaščenec.
Če je v vrtec prijavljenih več otrok, kot je v vrtcu oziroma posamezni enoti prostih mest, odloča o njihovem sprejemu Komisija za sprejem otrok v vrtec (v nadaljevanju: Komisija) na način in na podlagi kriterijev iz tega Pravilnika, upoštevajoč zakonsko določene kategorije otrok, ki imajo prednost pri vpisu.
6. člen 
Komisijo za sprejem otrok v vrtec sestavljajo:
– predstavnik Občine Dobje, ki ga imenuje župan,
– predstavnik strokovnih delavcev vrtca, ki ga imenuje ravnatelj,
– predstavnik sveta staršev, ki ga imenuje svet staršev.
Člani komisije so imenovani za dobo štirih let in so lahko večkrat ponovno imenovani. Ne glede na določbo prejšnjega odstavka predstavniku staršev preneha mandat v Komisiji, ko njegov otrok ni več vključen v vrtec.
7. člen 
Komisija dela na sejah. Delo Komisije vodi predsednik, ki ga med seboj izvolijo člani. Komisija sprejema svoje odločitve z večino glasov vseh članov.
8. člen 
Komisija odloča o vseh vlogah za sprejem v vrtec, ki so prispele do izteka roka javnega razpisa.
Na podlagi kriterijev iz tega Pravilnika, upoštevajoč zakonsko določene kategorije otrok, ki imajo prednost pri vpisu, Komisija odloči o tem, kateri otroci so sprejeti v vrtec; otroke, ki niso sprejeti v vrtec, pa uvrsti na čakalno listo po prednostnem vrstnem redu glede na doseženo število točk.
9. člen 
Ne glede na določbo drugega odstavka tega člena, Komisija izmed vpisanih otrok najprej izbere otroke s posebnimi potrebami in otroke, za katere so starši predložili mnenje centra za socialno delo o ogroženosti zaradi socialnega položaja družine.
Preostale vpisane otroke Komisija izbere upoštevajoč naslednje kriterije:
KRITERIJ
Št. točk:
1. Stalno prebivališče družine (otrok in oba starša oziroma eden, če gre za enoroditeljsko družino) na območju lokalne skupnosti ustanoviteljice vrtca
35
2. Eden od staršev ima skupaj z otrokom stalno prebivališče na lokalne skupnosti ustanoviteljice vrtca
15
3. Zaposlenost (oziroma status študenta, kmeta) obeh staršev oziroma enega, če gre za enoroditeljsko družino
10
4. Zaposlenost samo enega starša, drugi je aktivni iskalec zaposlitve (potrdilo)
5
5. Družina ima v ta vrtec oziroma šolo že vključene otroke
5
6. Uvrščenost otroka na čakalno listo v preteklem šolskem letu
5
7. Starost otroka (zadnje leto pred šolo šteje 5 točk)
1–5
8. Odložitev šolanja
5
9. Ponovno vpisan otrok (če je med letom izpisan)
3
10. Otrok je iz mejnega šolskega okoliša
5
SKUPAJ TOČKE
89–93
Pridobljene točke po posameznih kriterijih se seštevajo.
Če dva ali več otrok dosežejo enako število točk, Komisija pri določitvi prednostnega vrstnega reda upošteva datum rojstva otroka, starejši ima prednost.
Starši so dolžni v roku petnajst dni po zaključku rednih vpisov javiti vse spremembe, ki vplivajo na kriterije razporeditve otrok.
Resničnost navedb v vlogi za vpis starši dokazujejo z ustreznimi listinami, Komisija pa lahko pri pristojnih organih preveri njihovo resničnost.
10. člen 
Druge otroke, ki se naknadno (izven roka javnega razpisa) vpisujejo v vrtec, se uvršča na čakalno listo in sprejema v vrtec po kronološkem vrstnem redu vpisa. Na prosta mesta se najprej sprejemajo otroci s prednostnega vrstnega reda, nato pa otroci glede na kronološki vpis v vrtec, razen, če se vpiše otrok, ki ima na podlagi zakona prednost pri vpisu.
11. člen 
Vloge staršev, katerih otrok je bil sprejet v vrtec, pa želijo sprejem otroka odložiti za določen čas, se obravnavajo individualno glede na razpoložljive kapacitete v vrtcu. Če obstaja čakalna vrsta oziroma se v času odloga pojavi potreba po zasedbi tega mesta, morajo starši v roku 15 dni po prejemu obvestila pripeljati otroka v vrtec, sicer se otroka briše iz seznama vpisanih otrok oziroma se ga uvrsti na konec čakalne vrste, razen, če je sprejem prestavljen iz zdravstvenih razlogov otroka.
V kolikor je vključitev otroka prestavljena zaradi podaljšanega starševskega dopusta se otroka, glede na število točk, vključi v vrtec takoj, ko ima vrtec na voljo prosto mesto, otrok pa izpolnjuje oba pogoja iz 2. člena tega pravilnika.
12. člen 
Če starši otroka v vrtec prenehajo voditi med letom v strnjenem trajanju več kot 30 delovnih dni, pa ne gre za poletno odsotnost ali odsotnost otroka iz zdravstvenih razlogov, jih vrtec pozove, da naj pripeljejo otroka v vrtec. Če starši v roku 15 dni po prejemu obvestila ne pripeljejo otroka v vrtec in vrtca ne obvestijo o razlogih, zaradi katerih otrok vrtca ne obiskuje, se šteje, da so starši otroka izpisali iz vrtca.
13. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0002/2022
Dobje, dne 31. maja 2022
Župan 
Občine Dobje 
Franc Leskovšek 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti