Uradni list

Številka 94
Uradni list RS, št. 94/2021 z dne 11. 6. 2021
Uradni list

Uradni list RS, št. 94/2021 z dne 11. 6. 2021

Kazalo

2036. Odlok o turističnem vodenju na območju Občine Ribnica, stran 5921.

  
Na podlagi 39. člena Zakona o spodbujanju razvoja turizma (Uradni list RS, št. 13/18 – ZSRT-1), 17. člena Zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 29/11 – uradno prečiščeno besedilo, 21/13, 111/13, 74/14 – odl. US, 92/14 – odl. US, 32/16, 15/17 – odl. US in 73/19 – odl. US) in 86. člena Statuta Občine Ribnica (Uradni list RS, št. 191/20) je Občinski svet Občine Ribnica na 16. redni seji dne 27. 5. 2021 sprejel
O D L O K 
o turističnem vodenju na območju Občine Ribnica 
I. SPLOŠNE DOLOČBE 
1. člen 
S tem odlokom Občina Ribnica uredi turistično vodenje v Občini Ribnica z naslednjimi vsebinskimi določbami:
– organiziranje in vodenje vodniške službe,
– opredelitev pojma lokalni turistični vodnik,
– pogoji za opravljanje dejavnosti lokalnega turističnega vodenja,
– usposabljanje za lokalno turistično vodniško službo,
– register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ribnica (v nadaljevanju register),
– izvajanje, naročila in evidenca turističnih vodenj,
– nadzor nad izvajanjem lokalne turistične vodniške službe in kazenske določbe.
II. ORGANIZIRANJE IN VODENJE VODNIŠKE SLUŽBE 
2. člen 
Lokalno turistično vodniško službo turističnega območja Občine Ribnica organizira in vodi s tem odlokom pooblaščena organizacija, to je Javni zavod Rokodelski center Ribnica – zavod za rokodelstvo, muzejsko in galerijsko dejavnost (v nadaljevanju: Rokodelski center Ribnica).
3. člen 
(1) Dejavnost turističnega vodenja po tem odloku je strokovno vodenje obiskovalcev, skladno s programom turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ribnica, ki obsega specifična znanja.
(2) Vodenje po prejšnjem odstavku ne izključuje turističnega vodenja, organiziranega v skladu s 35. in 38. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
III. OPREDELITEV POJMA LOKALNEGA TURISTIČNEGA VODNIKA 
4. člen 
(1) Oseba, ki opravlja dejavnost lokalnega turističnega vodenja na območju Občine Ribnica, je lokalni turistični vodnik oziroma lokalna turistična vodnica turističnega območja Občine Ribnica (v nadaljevanju: turistični vodnik).
(2) Turistični vodnik domačim in tujim obiskovalcem Občine Ribnica razkazuje in strokovno pojasnjuje naravne ter kulturne zanimivosti, zgodovinske, etnografske in kulinarične posebnosti ter druge znamenitosti in značilnosti na območju Občine Ribnica ter jih spremlja po poteh v občini.
IV. POGOJI ZA OPRAVLJANJE DEJAVNOSTI LOKALNEGA TURISTIČNEGA VODENJA 
5. člen 
(1) Dejavnost turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ribnica lahko opravlja oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– ima najmanj srednjo poklicno izobrazbo (IV. stopnja),
– ima znanje vsaj enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe (znanje se dokazuje s spričevalom ali s potrdilom o uspešno zaključenem tečaju tujega jezika),
– uspešno opravi tečaj strokovne usposobljenosti za lokalnega vodnika in
– se vpiše v register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ribnica.
(2) Za lokalne turistične vodnike se po tem odloku ne štejejo strokovni delavci v muzejih, galerijah, šolah in drugih institucijah na območju Občine Ribnica, ki opravljajo vodniško delo v okviru svojih službenih del in nalog.
(3) Turistični vodnik, ki ima licenco Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), se lahko z izpolnjevanjem pogojev iz prvih treh alinej prvega odstavka tega člena vpiše v register lokalnih turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ribnica in pridobi izkaznico za lokalnega turističnega vodnika na območju Občine Ribnica.
(4) Določbe iz prvega odstavka ne veljajo za opravljanje dejavnosti turističnega vodnika:
– kadar tuj državljan spremlja organizirane skupine obiskovalcev, ki so začeli svoje potovanje zunaj Republike Slovenije;
– če so za vodenje z zakonom določena posebna znanja in delo vodnika opravljajo v okviru svoje službe (vodenje v muzejih, galerijah, šolah, spomenikih in drugih objektih ipd.);
– za planinske in jamske vodnike ter vodnike po učnih poteh;
– kadar je za vodenje možno pridobiti dovoljenje ali soglasje na podlagi posebnega programa usposabljanja, ki ga potrdi pristojni strokovni organ in h kateremu je dalo soglasje ministrstvo, pristojno za turizem.
V. USPOSABLJANJE ZA LOKALNO TURISTIČNO VODNIŠKO SLUŽBO 
6. člen 
(1) Kandidat izpolni pogoj iz tretje alineje prvega odstavka 5. člena po uspešno opravljenem usposabljanju, ki ga organizira Rokodelski center Ribnica.
(2) Vsebina tečaja za usposabljanje turističnega vodnika je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela in se zaključi s strokovnim preizkusom znanja, ki ga ocenjuje strokovno usposobljena komisija. Komisijo s sklepom ustanovi Rokodelski center Ribnica. Oseba, ki uspešno opravi preizkus, pridobi naziv »Lokalni turistični vodnik na območju Občine Ribnica«.
(3) Oseba, ki ni uspešno opravila strokovnega preizkusa znanja, lahko v roku 30 dni ponovno pristopi k preizkusu znanja.
VI. REGISTER TURISTIČNIH VODNIKOV TURISTIČNEGA OBMOČJA OBČINE RIBNICA 
7. člen 
(1) Register turističnih vodnikov na območju Občine Ribnica vodi in ureja Rokodelski center Ribnica.
(2) Osebe, ki so uspešno zaključile izobraževanje za turističnega vodnika, se vpišejo v register turističnih vodnikov.
(3) Register turističnih vodnikov iz prvega odstavka vsebuje najmanj naslednje podatke:
– evidenčno številko,
– datum vpisa,
– ime in priimek,
– kraj stalnega prebivališča,
– davčno številko,
– podatke o številu vodenj za preteklo leto,
– podatke o znanju tujih jezikov,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti,
– elektronski naslov in telefonsko številko.
(4) Seznam turističnih vodnikov je javen in dostopen na spletni strani Rokodelskega centra Ribnica. Seznam obsega najmanj ime in priimek turističnega vodnika in navedbo tujega jezika, v katerem lahko izvaja vodenje.
8. člen 
(1) Po vpisu v register turistični vodnik pridobi vodniško izkaznico z veljavnostjo 3 (treh) let od datuma izdaje izkaznice in lahko začne opravljati dejavnost turističnega vodenja. Turistični vodniki morajo pri opravljanju dejavnosti turističnega vodenja izkaznico nositi na vidnem mestu. Stroške izobraževanja ter stroške vpisa (izkaznica) v register turističnih vodnikov krije turistični vodnik sam, v kolikor ni drugače dogovorjeno.
(2) Izkaznica vsebuje:
– ime, priimek in naslov vodnika ter njegovo fotografijo,
– zaporedno evidenčno številko iz registra,
– datum izdaje izkaznice, žig in podpis odgovorne osebe Rokodelskega centra Ribnica,
– obdobje veljavnosti izkaznice.
(3) Po preteku treh let se turističnim vodnikom veljavnost izkaznice podaljša za obdobje 3 (treh) let, pod pogojem, da je imel v tem obdobju opravljena vsaj 3 vodenja ter na njegovo delo turističnega vodnika ni bilo več kot dveh utemeljenih pritožb. V nasprotnem primeru je za ponovni vpis v register turističnih vodnikov potrebna ponovna udeležba na tečaju za turističnega vodnika in uspešno opravljen strokovni preizkus.
9. člen 
(1) Turistične vodnike, ki:
– so kršili zakonska določila iz delovnega področja,
– so v svojih letnih poročilih navajali vodenja, ki jih niso izvedli,
– niso podali letnega poročila o opravljenih vodenjih v določenem roku brez upravičenega razloga,
– so bili deležni po ugotovitvi komisije več upravičenih kritik in pritožb zaradi nekakovostnega vodenja ali
– več kot eno leto niso opravljali dejavnosti turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ribnica, lahko Rokodelski center Ribnica s sklepom izbriše iz registra lokalnih turističnih vodnikov.
(2) Za nekakovostno vodenje iz četrte alineje prvega odstavka se šteje, če je bila v roku 15 dni po opravljenem vodenju na delo turističnega vodnika vložena utemeljena pisna pritožba s strani organizirane skupine oziroma uporabnika vodenja.
(3) Pisna pritožba zoper vodenje se vloži na sedež Rokodelskega centra Ribnica, Cesta na Ugar 6, 1310 Ribnica. Če pritožba prispe, Rokodelski center Ribnica o njej obvesti turističnega vodnika, ki je vodenje opravljal. Ta se mora v 8 dneh od prejema obvestila o pritožbi, pisno odzvati z utemeljitvijo. O utemeljenosti pritožbe odloča komisija, ki jo s sklepom ustanovi Rokodelski center Ribnica.
VII. IZVAJANJE, NAROČILA IN EVIDENCA TURISTIČNEGA VODENJA 
10. člen 
(1) Ko Rokodelski center Ribnica prejme naročilo za turistično vodenje, določi tudi turističnega vodnika glede na potrebe naročnika in mu izda nalog za vodenje.
(2) Za opravljeno vodenje turistični vodnik dobi plačilo, ki ga prejme s strani Rokodelskega centra Ribnica. Nalog in dnevnik vodenja z evidenco opravljenih ur vodenja so podlaga za izplačilo in se arhivirajo. Vse skupaj turistični vodnik odda Rokodelskemu centru Ribnica najkasneje v roku 14 dni od zaključka enega posameznega vodenja.
(3) Dnevnik vodenja mora vsebovati najmanj naslednje podatke:
– kdo je naročil vodenje,
– število obiskovalcev na posameznem vodenju,
– kraj oziroma država, od koder so obiskovalci,
– program vodenja in
– število ur vodenja.
Po končanem vodenju naročnik vodenja podpiše dnevnik vodenja, kar velja kot dokazilo o opravljeni storitvi.
(4) Svojo aktivnost vodnik dokazuje z letnim poročilom o opravljenih vodenjih, ki sestoji iz evidence o opravljenih vodenjih in dnevnika vodenja, in ga za preteklo leto odda najkasneje do 31. januarja tekočega leta Rokodelskemu centru Ribnica.
(5) Ob pisnem soglasju s strani Rokodelskega centra Ribnica lahko naročila za vodenje po območju Občine Ribnica sprejemajo tudi turistična društva, turistični vodniki neposredno ali druge organizacije, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo.
11. člen 
(1) Ceno programov lokalnega turističnega vodenja in višino plačila lokalnim turističnim vodnikom sprejme direktor Rokodelskega centra Ribnica, v soglasju s Svetom Rokodelskega centra Ribnica.
(2) Razlika med plačilom turističnega vodnika in celotnim naročniku obračunanim zneskom je namenski prihodek Rokodelskega centra Ribnica, in se porabi za pospeševanje turistične in promocijske dejavnosti ter za razvoj turistične infrastrukture.
VIII. NADZOR NAD IZVAJANJEM TURISTIČNEGA VODENJA 
12. člen 
(1) Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka izvaja občinski inšpektor, če zakon ne določa drugače.
(2) Lokalni turistični vodnik se je na zahtevo pristojnih služb dolžan predstaviti z veljavno izkaznico za lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Občine Ribnica.
IX. KAZENSKE DOLOČBE 
13. člen 
(1) Z globo 200 EUR se za prekršek kaznuje pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik, ki ne zagotavlja lokalnega turističnega vodnika in izvaja dejavnost vodenja na turističnem območju Občine Ribnica.
(2) Z globo 100 EUR se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
(3) Kazenske določbe, navedene v tem členu ne veljajo za turistično vodenje, ki je organizirano skladno s 35. in 38. členom Zakona o spodbujanju razvoja turizma.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE 
14. člen 
(1) Lokalni turistični vodniki, ki že opravljajo dejavnost lokalnega turističnega vodenja, lahko nadaljujejo z opravljanjem te dejavnosti le na podlagi vpisa v register turističnih vodnikov iz 7. člena tega odloka, ob predložitvi dokazil – potrdil lokalnih turističnih organizacij o vsaj triletnih izkušnjah z vodenjem na turističnem območju Občine Ribnica in potrdila o udeležbi na izobraževanju za turistično vodenje.
(2) Rokodelski center Ribnica v roku 90 dni po uveljavitvi tega odloka:
– pripravi program turističnega vodenja,
– program strokovnega usposabljanja za opravljanje turističnega vodenja na turističnem območju Občine Ribnica (izvedba tečaja strokovne usposobljenosti),
– izda cenik storitev,
– imenuje komisijo za preizkus znanja,
– določi obliko in vsebino izkaznice za turistične vodnike,
– vzpostavi register turističnih vodnikov turističnega območja Občine Ribnica,
– oblikuje nalog, ki ga bo izdajal vodnikom za vodenje;
– oblikuje obrazec za vodenje evidence o letnih opravljenih turističnih vodenjih,
– oblikuje dnevnik, ki ga vodnik izpolnjuje za vsako posamezno vodenje,
– zagotovi ostale pogoje za uresničevanje določb tega odloka, ki so v njegovi pristojnosti.
15. člen 
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-0006/2021
Ribnica, dne 27. maja 2021
Župan 
Občine Ribnica 
Samo Pogorelc 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti