Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2016 z dne 9. 9. 2016
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2016 z dne 9. 9. 2016

Kazalo

2505. Pravilnik o pokopališkem redu za pokopališča v Občini Dolenjske Toplice, stran 8350.

  
Na podlagi 47. člena Odloka o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter o urejanju pokopališč na območju Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 33/16) in 7. ter 16. člena Statuta Občine Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 93/07 in 42/10) je Občinski svet Občine Dolenjske Toplice na 11. redni seji dne 22. 6. 2016 sprejel
P R A V I L N I K 
o pokopališkem redu za pokopališča v Občini Dolenjske Toplice 
1. člen 
Za pokopališča v Občini Dolenjske Toplice velja Odlok o pokopališki, pogrebni dejavnosti, pogrebnih svečanostih, urejanju pokopališč in koncesijskemu aktu za podelitev koncesije v Občini Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 33/16; v nadaljevanju: odlok in ta pokopališki red).
Na območju Občine Dolenjske Toplice so naslednja pokopališča: Dolenjske Toplice, Gorenje Sušice, Kočevske Poljane, Loška vas, Podturn pri Dolenjskih Toplicah in Soteska.
S pokopališkim redom se določi pokopališki okoliš, način in čas pokopa, zvrsti grobov, način oddajanja grobov v najem, okvirne tehnične normative za grobove, vzdrževanje reda, čistoče in miru na pokopališču, postavljanje, spreminjanje ali odstranitev spomenikov ali obnovo spomenikov in grobnic ter vsak drug poseg v prostor na pokopališču, čas obratovanja mrliških vežic, mirovalno dobo za grobove, obseg prve ureditve groba, način izvajanja pogrebnih slovesnosti, način zagotavljanja 24-urne dežurne službe ter ostale pravice in obveznosti izvajalcev pokopališke in pogrebne dejavnosti in uporabnikov.
2. člen 
Pogrebno dejavnost in storitve grobarjev izvaja koncesionar, ki ga Občina Dolenjske Toplice izbere na podlagi javnega razpisa.
Pogrebna dejavnost obsega naslednje storitve: ureditev in prevoz pokojnika, pripravo in izvedbo pogreba in njegov pokop.
Storitve grobarjev: storitve grobarjev obsegajo izkop groba, zasutje groba in prvo ureditev groba (aktivnosti po pogrebni slovesnosti) ter izkop in prekop posmrtnih ostankov.
Pokop obsega dejanja, ki omogočajo položitev posmrtnih ostankov, upepeljenih ostankov ali raztros pepela.
3. člen 
Upravljavec pokopališča je režijski obrat Občine Dolenjske Toplice.
Upravljalec pokopališča oddaja nove grobove v najem, najemnikom grobov zaračunava grobnino, vodi evidenco o pokojnih, pokopanih na posameznih pokopališčih, ki jih upravlja, evidenco anonimnih pokopov, evidenco prekopov, evidenco najemnikov grobov, daje soglasja za prekop grobov, izvaja nadzor nad pokopališči.
4. člen 
Izvajalec (koncesionar) izvaja pogrebne dejavnosti izven pokopališča, na pokopališču in v poslovilnem objektu (mrliški vežici) ter obsegajo:
– urejanje dokumentacije,
– priprava oziroma ureditev mrliške vežice ali drugega kraja, kjer pokojnik leži,
– prevoz pokojnika (po potrebi),
– skrb za organizacijo in izvajanje pogrebnih slovesnosti,
– oskrba oziroma ureditev pokojnika,
– izvajanje pogrebne dežurne službe,
– položitev posmrtnih ostankov pokojnika v grobni prostor ali raztros pepela,
– izkop in zasip jame ter zaščita sosednjih grobov,
– prva ureditev groba,
– opravljanje izkopov posmrtnih ostankov umrlih,
– prekop grobov.
5. člen 
Pokopališča so razdeljena na klasične grobove, enojne, dvojne, žarne, otroške, prostor za anonimne pokope, skupna grobišča, prostor za raztros pepela.
6. člen 
Na vseh pokopališčih so dovoljeni samo naslednji tipi grobov:
klasični enojni grob
100 x 230 cm
klasični dvojni grob
200 x 230 cm
žarni grob
100 x 120 cm
vrstni grobovi
100 x 230 cm
Globina klasičnih grobov je najmanj 180 cm.
7. člen 
Prvo ureditev groba po pokopu uredi izvajalec koncesije. Pri tem poskrbi, da je grob prilagojen vrstam grobov na pokopališču.
8. člen 
Ureditev, vzdrževanje in evidenco skupinskih grobov umrlih v naravnih nesrečah in vojni, predpiše organ, kateri je odredil skupinski pokop.
9. člen 
Pokopališče, mrliško vežico, komunalne naprave, parkirne prostore in drugo funkcionalno zemljišče, vzdržuje režijski obrat Občine Dolenjske Toplice.
Grobove vzdržujejo najemniki grobov, ki pa to delo lahko prenesejo na izvajalca. Grobove je potrebno opleti najmanj trikrat letno.
10. člen 
Celotno območje pokopališča se mora redno vzdrževati. Režijski obrat kot izvajalec mora pri tem upoštevati naslednje minimalne normative:
košnja trave
po potrebi najmanj 3x letno
obrezovanje drevja
po potrebi najmanj 1x letno
posipavanje poti med grobnimi polji
po potrebi najmanj 1x letno
odvoz zabojnika za odpadke
po potrebi, najmanj 1x mesečno
čiščenje snega po dostopnih poteh in med grobnimi polji 
ko višina snežne odeje presega 15 cm
čiščenje snega po asfaltnih in tlakovanih poteh
ko višina snežne odeje presega 10 cm
čiščenje greznice pri mrliški vežici v Dolenjskih Toplicah 
po potrebi
11. člen 
Ne glede na določila 9. in 10. člena, morajo biti vsi grobovi urejeni pred Dnevom mrtvih 1. novembrom. Kolikor najemnik groba ne uredi in bi kazil estetsko podobo pokopališča, opravi najnujnejšo ureditev izvajalec koncesije na stroške najemnika groba.
12. člen 
V območju pokopališča ni dovoljeno:
– nedostojno vedenje, kot je vpitje, glasno smejanje, razgrajanje,
– hoja po grobovih, oziroma prostorih za grobove,
– odlaganje smeti in odpadkov izven za to določenega prostora,
– druge vrste onesnaževanja pokopališkega prostora in objektov v območju pokopališča,
– poškodovanje mrliške vežice, grobov, nasadov in drugih naprav in predmetov v območju pokopališča,
– vodenje živali na pokopališče,
– vožnja s kolesom ali motornim vozilom in shranjevanje le-teh na pokopališču,
– odtujevanje predmetov s tujih grobov, pokopaliških prostorov in iz objektov v območju pokopališča,
– trganje zelenja in cvetja na tujih grobovih.
Zidarska, kamnoseška in druga dela, ki so namenjena urejanju pokopališč in s tem povezani prevozi, se lahko opravljajo le z dovoljenjem upravljavca.
V neposredni bližini območja pokopališča v času pogrebnih svečanosti niso dovoljene dejavnosti, ki motijo potek pogrebnih svečanosti (npr. povzročanje hrupa, vpitje, moteči zvoki in podobno). Izvajalec oziroma tisti, ki vodi pogrebne svečanosti, povzročitelja nedovoljenih dejavnosti na to opozori pred začetkom pogrebnih svečanosti.
13. člen 
Na delu groba za katerega skrbi najemnik se lahko sadi nizko okrasno grmičevje. Maksimalna višina naj ne presega 120 cm.
14. člen 
Pri izkopu groba je dovoljeno začasno odlaganje zemlje na sosednje grobove, vendar se jih mora zaščititi, da se jih ne poškoduje ali umaže. V primeru poškodbe sosednjega groba, ga mora povzročitelj v 8 dneh sanirati, če pa je grob samo umazan, ga mora povzročitelj v 3 dneh očistiti in povrniti v prejšnje stanje na svoje stroške.
15. člen 
Upravljavec (režijski obrat) pokopališča oddaja nove grobove v najem, najemnikom grobov zaračunava grobnino, vodi evidenco o pokojnih, pokopanih na posameznih pokopališčih, ki jih upravlja, evidenco anonimnih pokopov, evidenco prekopov, evidenco najemnikov grobov, daje soglasja za prekop grobov, izvaja nadzor nad pokopališči.
16. člen 
Najemnik groba je lahko samo ena pravna ali fizična oseba.
Če naročnik pogreba ob prijavi pogreba nima v najemu groba, mu ga dodeli v najem režijski obrat, s katerim je naročnik pogreba dolžan pred naročilom pogreba skleniti pisno najemno pogodbo.
17. člen 
Pokop pokojnika prijavi izvajalcu javne službe izvajanje pogrebne dejavnosti družinski član pokojnika ali oseba, ki je z njim stalno živela, oziroma ga je morala po posebnih predpisih vzdrževati in zanj skrbeti ali njihov pooblaščenec, če takih oseb ni, prijavi pokop občina, kjer je imel umrli zadnje stalno ali začasno prebivališče.
Prijavi pokopa je potrebno priložiti listino, ki jo izda pooblaščeni zdravnik, oziroma zdravstvena organizacija ali matičar matičnega registra, kjer je bila smrt prijavljena.
Po prejemu prijave smrti prevzame pokojnika iz bolnišnice, doma starejših občanov, ali na kraju, kjer je pokojnik umrl, le koncesionar. Koncesionar pokojnika, oziroma njegove posmrtne ostanke prepelje samo s prirejenimi vozili v mrliško vežico, potem ko je ugotovljen nastop smrti po predpisih o mrliški pregledni službi.
18. člen 
Ob smrti najemnika groba, se morajo dediči najemnika groba dogovoriti, kateri izmed njih bo prevzel pravico do najema groba.
Najemna pogodba vsebuje predvsem: osebe najemnega razmerja, čas najema, oziroma uporabe groba, vrsto najetega groba, višino letne najemnine in način plačevanja, obveznosti upravljalca glede urejanja pokopališča, ukrepe v primeru, da se obveznosti iz pogodbe ne izvršujejo.
19. člen 
Višino letne najemnine (grobnine) predlaga upravljavec (režijski obrat), sprejme jo Občinski svet Občine Dolenjske Toplice. Najemnina za grobno polje se plačuje enkrat letno režijskemu obratu Občine Dolenjske Toplice.
Sredstva zbrana iz najemnin morajo pokriti obratovalne stroške in stroške rednega vzdrževanja pokopališč ter pokopaliških objektov in naprav ter druge pokopališke infrastrukture in obratovanja mrliških vežic.
20. člen 
Grob se odda najemniku v najem za nedoločen čas.
Najem se lahko prekine v naslednjih primerih:
– če najemnik groba ne poravna najemnine za preteklo leto po predhodnem opozorilu,
– če najemnik ne vzdržuje groba v skladu s pokopališkim redom in določbami najemne pogodbe,
– ob opustitvi pokopališča,
– kadar to zahteva načrt preureditve pokopališča.
V primeru, da želi najemnik groba odstopiti od najemne pogodbe pred potekom mirovalne dobe, mora plačati grobnino do konca poteka mirovalne dobe.
Na izrecno željo najemnika, lahko le-ta plača najemnino za obdobje daljše od enega leta, ki pa ne sme biti daljše od desetih let.
Po prekinitvi najema se šteje grob kot opuščen do konca mirovalne dobe (10 let) in se po preteku te dobe lahko prekoplje in odda drugemu v najem. Najemnik groba je v primeru prekinitve najema dolžan na lastne stroške odstraniti vso nagrobno obeležje, v nasprotnem primeru to na njegove stroške stori upravljalec pokopališča.
21. člen 
Upravljavec pokopališča daje soglasja za postavitev, popravilo in odstranitev spomenikov in drugih nagrobnih obeležij in za druga dela na območju pokopališča. O zavrnitvi soglasja odloči z odločbo.
Soglasje za prekop pokojnika izda pristojni občinski organ v skladu z zakonom in odlokom občine z odločbo.
22. člen 
V objektu na pokopališču Dolenjske Toplice sta dve mrliški vežici, poslovilni prostor, skladišče za orodje in vozičke, sanitarije in čajna kuhinja. Objekt upravlja in vzdržuje režijski obrat Občine Dolenjske Toplice.
23. člen 
Naročnik pogreba se z izvajalcem koncesije dogovori za uporabo mrliške vežice. Uporaba vežice je omejena na največ 3 dni.
Uporabo mrliške vežice plača po veljavnem ceniku naročnik za vsak koledarski dan uporabe, ne glede na to koliko ur jo je imel v uporabi režijskemu obratu Občine Dolenjske Toplice, vse ostale stroške v zvezi s pogrebom pokojnika pa koncesionarju, po izstavitvi računa.
24. člen 
Mrliška vežica se mora uporabljati s potrebnim spoštovanjem do pokojnika, zato v objektu ni dovoljeno piti alkohola, kajenje, kartanje in nedostojno vedenje.
Naročnik pogreba odgovarja za pravilno uporabo celotnega objekta.
25. člen 
Pogrebi se opravljajo vsak dan od 10.00 do 18.00 ure.
26. člen 
Pogrebna svečanost se začne z dvigom krste z umrlim ali žare z upepeljenimi ostanki z mrliškega odra. Ta opravila in odvoz krste v pogrebnem sprevodu ter položitev krste ali žare v jamo opravijo pogrebniki, za katere je dolžan poskrbeti koncesionar. Pogrebniki so oblečeni v svečane obleke.
27. člen 
Pogrebni sprevod se odvija od mrliške vežice, s pokojnikovega doma ali z določenega mesta pred vhodom na pokopališče.
Razpored v sprevodu je praviloma naslednji:
– na čelu sprevoda je državna zastava,
– v primeru verskega obreda je za državno zastavo simbol verske skupnosti,
– sledijo prapori, nosilci pokojnikovih odlikovanj in priznanj, godba, pevci,
– sledi voziček s cvetjem,
– v primeru verskega obreda sledijo predstavniki verske skupnosti,
– sledi pogrebni voz ali nosilci krste oziroma žare,
– sledijo najožji svojci in za njimi ostali udeleženci pogreba.
Razpored v sprevodu se lahko opravi na krajevno običajen način.
V primeru verskega obreda lahko sprevod vstopi tudi v objekt določene verske skupnosti.
28. člen 
Ob grobu se udeleženci pogrebnih svečanosti običajno razvrstijo tako, da so neposredno ob grobu svojci umrlega, nosilci pokojnikovih odlikovanj in priznanj, državne zastave in prapori, v primeru verskega obreda pa tudi predstavnik verske skupnosti in simbol verske skupnosti.
Krsta z umrlim ali žara s pepelom umrlega se položi v grob, nato se opravi del verskega obreda, če gre za verski obred. Nato zaigra godba, pevci zapojejo žalostinke, če sodelujejo pri pogrebu. Temu sledijo poslovilni govori ter zaključni obred na krajevno običajen način.
Po zadnjem pozdravu z zastavo in prapori je pogrebna svečanost zaključena.
29. člen 
Društvo, ki ima ob pogrebih svojih članov posebne običaje (lovci, gasilci in drugi) se lahko vključi v pogrebno svečanost. Če pri pogrebni svečanosti sodeluje enota s strelnim orožjem, ki izstreli častno salvo kot zadnji pozdrav pokojniku, mora biti zagotovljena popolna varnost udeležencev pogreba, za kar je odgovoren poveljnik oziroma vodja enote. Častna salva se izstreli pred zaključkom pogrebne svečanosti.
30. člen 
Če pri pogrebu pokojnika tudi zvonijo, zvonenje lahko traja med pogrebno svečanostjo do deset minut oziroma s prekinitvami do petnajst minut, v primeru verskega obreda pa v skladu z običaji verske skupnosti.
31. člen 
Mrliška vežica je odprta za svojce in obiskovalce v naslednjih terminih:
– od 1. 5. do 30. 9. v času od 9.00 ure do 22.00 ure
– od 1. 10. do 30. 4 v času od 9.00 ure do 20.00 ure,
oziroma po dogovoru med svojci pokojnika in izvajalcem koncesije.
32. člen 
Naročnik pogreba se dogovori z izvajalcem koncesije za čas ležanja pokojnika v mrliški vežici, in za čas v katerem bo vežica odprta za obiskovalce.
33. člen 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in se izobesi skupaj z Odlokom o pokopališki in pogrebni dejavnosti, pogrebnih svečanostih, urejanju pokopališč in koncesijskemu aktu za podelitev koncesije v Občini Dolenjske Toplice (Uradni list RS, št. 33/16) na oglasno desko na samih pokopališčih ter v mrliški vežici v Dolenjskih Toplicah.
Št. 032-16/2016
Dolenjske Toplice, dne 22. junija 2016
 
Župan 
Občine Dolenjske Toplice 
Jože Muhič l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti