Uradni list

Številka 21
Uradni list RS, št. 21/2012 z dne 19. 3. 2012
Uradni list

Uradni list RS, št. 21/2012 z dne 19. 3. 2012

Kazalo

842. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica za območje Občine Oplotnica, stran 1821.

Na podlagi Zakona o lokalni samoupravi (ZLS-UPB2, Uradni list RS, št. 94/07, 27/08, 27/08 Odl. US: Up-2925/07-15, U-I-21/07-18, 76/08, 100/08 Odl. US:U-I-427/06-9, 79/09, 14/10 Odl. US: U-I-267/09-19, 51/10), 96. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt, Uradni list RS, št. 33/07, 70/08 – ZVO-1B, 108/09, 80/10 – ZUPUDPP (106/10 popr.) ter 16. člena Statuta Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 29/99, 1/02, 38/03) je Občinski svet Občine Oplotnica na 7. redni seji dne 9. 3. 2012 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica za območje Občine Oplotnica
1. člen
S tem odlokom se sprejme dopolnitev Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica za območje Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 29/89, dopolnjen Uradni list RS, št. 43/92, 47/00).
2. člen
7. člen Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se dopolni s točkami:
»i) na ureditvenih območjih naselja, na območju podeželja izven ureditvenih območij naselja na površinah zazidanih in nezazidanih stavbnih zemljišč, na vseh vrstah objektov za katere je potrebno gradbeno dovoljenje oziroma gradbeno dovoljenje za nezahtevni objekt, je dovoljena gradnja vseh vrst fotonapetostnih oziroma sončnih elektrarn ob upoštevanju prostorsko ureditvenih pogojev (varovana območja, varovalni pasovi). Na gozdnih in kmetijskih zemljiščih je dovoljena postavitev in gradnja baznih postaj mobilne telefonije ob upoštevanju zakonskih in podzakonskih predpisov ter mikrolokacijskih pogojev. Za posege v prostor na gozdnih in kmetijskih zemljiščih si je predhodno potrebno pridobiti soglasje pristojne občinske kmetijske službe.
j) na I. in II. območjih kmetijskih zemljišč se lahko gradijo:
– agrarne operacije in vodni zadrževalniki za potrebe namakanja kmetijskih zemljišč,
– vsi kmetijski objekti, ki pa so lahko oddaljeni največ 20 m od obstoječih objektov kmetije, kjer se prebiva;
– omrežja naslednje gospodarske javne infrastrukture: cevovodi za pitno in odpadno vodo s pripadajočimi objekti, elektroenergetski vodi s pripadajočimi objekti, komunikacijski vodi, plinovodi in priključki nanje;
– rekonstrukcije lokalnih cest,
– čebelnjaki v velikosti do 20 m2, na II. območju kmetijskih zemljišč,
– ograje okrog obstoječih trajnih nasadov,
– škarpe na kmetijskih zemljiščih.
Kmetijski objekti iz druge alineje tega člena se lahko uporabljajo le v kmetijske namene.
Gradnja nezahtevnih in enostavnih objektov je možna do 10 m od legalno zgrajenega stanovanjskega objekta.«
3. člen
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se v 1. točki peti alineji doda besedilo, ki se glasi:
»Nezahtevni in enostavni objekti za lastne potrebe morajo biti od meje sosednjih zemljišč oddaljeni najmanj 1,5 m (napušč oziroma najbolj izpostavljen del objekta). Če je odmik manjši je treba pred začetkom gradnje pridobiti pisno overjeno soglasje lastnikov sosednjih zemljišč«.
4. člen
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se v 3. točki spremeni besedilo druge alineje tako, da se glasi:
»Strehe naj bodo simetrične dvokapnice, po možnosti s čopi z naklonom 35° do 45°, oziroma prilagojene sosednjim objektom.«
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se v 3. točki spremeni besedilo tretje alineje tako, da se glasi:
»Na območjih razpršene poselitve je obvezen naklon strešine med 35° in 40°, izjemoma je lahko naklon manjši za potrebe fotovoltaike, vendar ne manj kot 30°«.
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se v 3. točki spremeni besedilo pete alineje tako, da se glasi:
»Kritina na vseh objektih mora biti temne barve oziroma za potrebe fotovoltaike lahko tudi integrirana«.
5. člen
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se v 5. točki spremeni besedilo prve alineje tako, da se glasi:
»Horizontalni gabariti so odvisni od želene funkcionalnosti objektov, velikosti zemljišča, vertikalni gabariti P+4 z izdelanim podstrešjem. Osvetlitve mansard so dovoljene s strešnimi okni, frčadami.
Na območjih razpršene poselitve je obvezen naklon strešine med 35° in 40°, izjemoma je lahko naklon manjši za potrebe fotovoltaike, vendar ne manj kot 30°. Kritina na vseh objektih mora biti temne barve oziroma za potrebe fotovoltaike lahko tudi integrirana«.
6. člen
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se v 7. točki spremeni besedilo tako, da se glasi:
Pogoji za gradnjo nezahtevnih in enostavnih objektov:
»Gradnja nezahtevnih in enostavnih objektov, ki jih dovoljuje veljavni predpis, ki določa vrste objektov glede na zahtevnost«.
7. člen
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se 9. točka dopolni s sedmo alinejo tako, da se glasi:
»Odmik ograje od meje s sosednjim zemljiščem je najmanj 0,50 m, če je odmik manjši oziroma je ograja postavljena na posestno mejo, je potrebno pred začetkom gradnje pridobiti pisno overjeno soglasje lastnikov sosednjih zemljišč. Če je sosednje zemljišče javna cesta, zgornji rob ograje oziroma lega ograje ne sme posegati v polje preglednosti oziroma mora biti oddaljena najmanj 1m od skrajnega roba bankine in si je potrebno pridobiti soglasje upravljalca ceste.«
V 10. členu Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 29/89) se 9. točka dopolni z osmo alinejo tako, da se glasi:
»Škarpe in podporni zidovi so od meje s sosednjim zemljiščem oddaljeni najmanj 2 m. Za manjši odmik je treba pred začetkom gradnje pridobiti pisno overjeno soglasje lastnikov sosednjih zemljišč. Če je sosednje zemljišče javna cesta, zgornji rob ograje oziroma lega ograje ne sme posegati v polje preglednosti oziroma mora biti oddaljena najmanj 1 m od skrajnega roba bankine in si je potrebno pridobiti soglasje upravljalca ceste. V primeru pogojno stabilnega terena je potrebno za temeljenje pridobiti pogoje geomehanika«.
8. člen
V 2. členu Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 43/92) se besedilo 2. člena črta in se nadomesti z besedilom:
»– gospodarski objekti:
gospodarska poslopja je možno graditi v sklopu morfoloških enot, v katerih predstavljajo kmetije sestavni del obstoječe urbane strukture.
Odmik gospodarskih objektov od parcelne meje mora biti minimalno 4 m.
Tloris: podolgovat, razmerje med širino in dolžino 1:2 ali več.
Velikost: tlorisno objekt ne sme presegati 30 m dolžine in 12 m višine oziroma so lahko tudi daljši kolikor velikost in obliko pogojujejo sodobna tehnologija kmetijske pridelave, prireje oziroma kmetijskih postopkov in zahteve trga.
Oblikovanje strešin in kritin: Strehe naj bodo simetrične dvokapnice, po možnosti s čopi z naklonom 35° do 45°, oziroma prilagojene sosednjim objektom.
Na območjih razpršene poselitve je obvezen naklon strešine med 35° in 40°, izjemoma je lahko naklon manjši za potrebe fotovoltaike, vendar ne manj kot 30°.
Kritina na vseh objektih mora biti temne barve oziroma za potrebe fotovoltaike lahko tudi integrirana.«
9. člen
V 5. členu Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za celotno območje Občine Slovenska Bistrica za območje Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 47/00) se pri drugem odstavku tretje alineje črta besedilo »ter pomožnih gospodarskih objektov«.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 8.7/2012
Oplotnica, dne 9. marca 2012
Župan
Občine Oplotnica
Matjaž Orter l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti