Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2003 z dne 30. 4. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2003 z dne 30. 4. 2003

Kazalo

1981. Odlok o ravnanju z odpadki v Občini Oplotnica, stran 4728.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02), 3., 4. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 2., 4., 26. in 30. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 1/96 in 67/02), 1. člena pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98), 1. člena pravilnika o odlaganju odpadkov (Uradni list RS, št. 5/00), 1. člena pravilnika o ravnanju z odpadnimi olji (Uradni list RS, št. 85/98), 1. člena pravilnika o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest (Uradni list RS, št. 105/00), 1. člena pravilnika o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo (Uradni list RS, št. 104/00), 1. člena pravilnika o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih (Uradni list RS. št. 3/03), 1. in 2. člena odredbe o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (Uradni list RS, št. 21/01), zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 35/97, 87/97, 73/98, 31/00, 33/00 in 24/01), 16. člena statuta Občine Oplotnica (Uradni list RS, št. 29/99 in 1/02) in 3. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Oplotnica (Uradni list RS, št. 22/02) je Občinski svet občine Oplotnica na 2. redni seji dne 2. 4. 2003 sprejel
O D L O K
o ravnanju z odpadki v Občini Oplotnica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Namen odloka
Ta odlok določa način ravnanja s komunalnimi in drugimi odpadki (v nadaljevanju: odpadki), lokalno javno službo ravnanja s komunalnimi odpadki (v nadaljevanju: javna služba), vrste odpadkov, ravnanje s posebnimi odpadki, subjekte ravnanja z odpadki, financiranje ravnanja z odpadki ter nadzor in ukrepanje nad izvajanjem in kršitvami tega odloka na celotnem območju Občine Oplotnica.
Ravnanje z odpadki po tem odloku zajema zbiranje, prevažanje, predelavo, odstranjevanje ter kontrolo ravnanja z odpadki. Ta odlok ureja tudi ravnanje z neurejenimi oziroma divjimi odlagališči na območju Občine Oplotnica
2. člen
Področja odloka
S tem odlokom se določajo:
1. organizacijska in prostorska zasnova ravnanja z odpadki
2. vrste in obseg storitev javne službe ter njihova prostorska razporeditev
3. pogoji za zagotavljanje in uporabo storitev javne službe
4. pravice in obveznosti uporabnikov storitev javne službe
5. viri financiranja in oblikovanje cen storitev javne službe
6. zaračunavanje storitev javne službe
7. nadzor nad ravnanjem z odpadki
8. kazenske določbe
9. prehodne in končne določbe.
3. člen
Subjekti ravnanja z odpadki
Subjekti ravnanja z odpadki so:
1. Občina Oplotnica;
2. Izvajalec obvezne lokalne javne gospodarske službe ravnanja z komunalnimi odpadki (v nadaljevanju: izvajalec),
3. Povzročitelj odpadkov (v nadaljevanju: povzročitelj);
– vsak prebivalec in vsaka oseba (samostojni podjetnik ali gospodarska družba), ki deluje ali ima dejavnost na območju Občine Oplotnica in povzroča nastajanje komunalnih odpadkov ter vsaka oseba, ki po pooblastilu povzročitelja komunalnih odpadkov prepušča komunalne odpadke izvajalcu javne službe,
– upravljavci javnih površin, zelenic, tržnice, pokopališč,
– organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev, ki uporabljajo javne ali zasebne površine in druge nepremičnine v namen, ki odstopa od njihove običajne javne ali zasebne rabe,
– organizatorji čistilnih akcij,
– nadzorni organi.
4. člen
Pojmi
Posamezni pojmi uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
1. Odpadek je vsaka snov ali predmet, razvrščen v eno od skupin odpadkov, določenih v klasifikacijskem seznamu odpadkov v prilogi 1, pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98, v nadaljnjem besedilu: seznam odpadkov), ki ga imetnik ne more ali ne želi uporabiti sam, ga ne potrebuje, ga moti ali mu škodi in ga zato zavrže, namerava ali mora zavreči. Odpadek je tudi vsaka snov ali predmet, razvrščen v eno od skupin odpadkov v seznamu odpadkov, ki ga je treba zaradi varstva okolja ali druge javne koristi prepustiti v zbiranje, oddati v predelavo ali odstranjevanje, prevažati, predelati ali odstraniti na predpisan način.
2. Nevarni odpadek je odpadek, razvrščen v eno od skupin odpadkov, določenih v klasifikacijskem seznamu nevarnih odpadkov v prilogi 2, pravilnika o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98, v nadaljnjem besedilu: seznam nevarnih odpadkov). Odpadek je nevaren odpadek tudi, če vsebuje ali je pomešan z odpadki iz seznama odpadkov.
3. Komunalni odpadki so gospodinjski in njim podobni odpadki, ki nastajajo v bivalnem okolju, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih ter na površinah in v objektih v javni rabi in so pretežno trdni in po svoji sestavi heterogeni in so določeni v seznamu odpadkovov pod klasifikacijsko številko 20 00 00.
4. Nevarni komunalni odpadki so gospodinjski in njim podobni nevarni odpadki, ki nastajajo v bivalnem okolju, v proizvodnih in storitvenih dejavnostih ter na površinah in v objektih v javni rabi in so pretežno trdni in po svoji sestavi heterogeni in so določeni v seznamu nevarnih odpadkov pod klasifikacijsko številko 20 00 00.
5. Povzročitelj odpadkov je oseba, katere delovanje ali dejavnost povzroča nastajanje odpadkov (izvirni povzročitelj odpadkov), in vsaka oseba, ki opravlja mešanje odpadkov ali druge predhodne postopke, ki spreminjajo lastnosti ali sestavo teh odpadkov.
6. Povzročitelj komunalnih odpadkov je oseba, katere delovanje ali dejavnost povzroča nastajanje komunalnih odpadkov.
7. Imetnik odpadkov je povzročitelj odpadkov ali oseba, ki ima odpadke v posesti.
8. Ločeno zbrane frakcije so odpadki iz podskupine “Ločeno zbrane frakcije” in ločeno zbrana odpadna embalaža, ki je komunalni odpadek iz podskupine “Embalaža, vključno zbrano embalažo, ki je komunalni odpadek” s seznama odpadkov.
9. Ločene frakcije so ločeno zbrane frakcije, ki niso nevarni odpadki in nastajajo na območju lokalne skupnosti kot odpadki v gospodinjstvu in kot po naravi in sestavi gospodinjskim odpadkom podobni odpadki v industriji, obrti ter storitvenih dejavnostih.
10. Nevarne frakcije so ločeno zbrane frakcije, ki imajo eno ali več nevarnih lastnosti iz klasifikacijskega seznama nevarnih odpadkov.
11. Ostanki komunalnih odpadkov so komunalni odpadki, iz katerih so izločene ločeno zbrane frakcije ali ostanki iz predelave ločeno zbranih frakcij in kosovnih odpadkov, ki jih zaradi njihove sestave ali načina nastajanja praviloma ni možno razvrstiti v skupino “Ločeno zbrane frakcije” ali v druge skupine komunalnih odpadkov ali v skupino “Embalaža, vključno z ločeno zbrano embalažo, ki je komunalni odpadek” v klasifikacijskem seznamu odpadkov;
12. Kosovni odpadki so odpadki iz podskupine “Drugi komunalni odpadki” s seznama odpadkov, ki zaradi svoje velikosti, oblike ali teže niso primerni za prepuščanje v zabojnikih, posodah ali vrečkah za odpadke.
13. Zavržena oprema je oprema, ki se uporablja v gospodinjstvu in vsebuje nevarne snovi, ki vsebujejo klorofluoroogljike in zavržena električna in elektronska oprema, ki vsebuje nevarne snovi, iz podskupine “Ločeno zbrane frakcije” s seznama odpadkov, kot so hladilniki, zamrzovalniki, toplotne črpalke in klimatske naprave, ki vsebujejo klorofluoroogljike ali klorofluorooglikovodike, avdio vizualna, računalniška ali druga elektronska oprema, ki se uporablja v gospodinjstvu.
14. Odpadna embalaža je odpadna prodajna in sekundarna embalaža, ki je komunalni odpadek skladno s predpisom o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.
15. Embalaža iz sestavljenih materialov je embalaža iz materialov, ki so sestavljeni iz več slojev iz različnih materialov, ki jih ročno ni mogoče razstaviti ali drugače med seboj ločiti.
16. Zbiralnica ločenih frakcij je pokrit ali nepokrit prostor, urejen in opremljen za ločeno zbiranje in začasno hranjenje posameznih ločenih frakcij, kjer povzročitelj komunalnih odpadkov izvajalcu javne službe te frakcije prepuščajo.
17. Zbiralnica nevarnih frakcij je pokrit prostor, opremljen za ločeno zbiranje in začasno skladiščenje nevarnih frakcij, kjer povzročitelj komunalnih odpadkov izvajalcu javne službe te frakcije oddajajo.
18. Premična zbiralnica nevarnih frakcij je tovorno vozilo, opremljeno za ločeno zbiranje nevarnih frakcij, ki s postanki po določenem urniku na naseljenih območjih omogoča, da povzročitelj komunalnih odpadkov izvajalcu javne službe te frakcije oddajo. Premična zbiralnica nevarnih frakcij je tudi pokrit prostor ali ustrezen zabojnik, ki se ga za določen čas začasno uredi in opremi za oddajanje in ločeno zbiranje teh frakcij.
19. Zbirni center je pokrit ali nepokrit prostor, urejen in opremljen za ločeno zbiranje in začasno hranjenje vseh vrst ločenih frakcij, kjer povzročitelj komunalnih odpadkov iz širše okolice izvajalcu javne službe prepuščajo te frakcije in kosovne odpadke. Zbirni center je lahko urejen tudi kot zbiralnica nevarnih frakcij.
20. Prevzemno mesto kosovnih odpadkov je vnaprej določeno mesto za prevzem kosovnih odpadkov, kjer povzročitelji komunalnih odpadkov iz objektov v neposredni okolici izvajalcu javne službe te odpadke prepuščajo.
21. Gospodinjstvo je skupnost posameznikov, ki izjavijo, da stalno prebivajo skupaj in skupaj porabljajo dohodke za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb (kot na primer za stanovanje, hrano, šolanje otrok ipd.). Za gospodinjstvo se šteje tudi posameznik, ki izjavi, da prebiva sam v ločeni stanovanjski enoti, ali kot podnajemnik v delu te enote in sam porablja dohodke za zagotavljanje osnovnih življenjskih potreb. Kot uradni podatki o gospodinjstvih se uporabljajo podatki pristojnega organa za evidenco o gospodinjstvih.
22. Biološko razgradljivi odpadki so organski kuhinjski odpadki iz podskupine “Ločeno zbrane frakcije”, odpadki, primerni kompostiranje iz podskupine “Odpadki z vrtov in parkov (vključno z odpadki s pokopališč)” in po sestavi organskim in kuhinjskim odpadkom podobni odpadki iz živilskih trgov iz podskupine “Drugi komunalni odpadki” s klasifikacijskega seznama odpadkov, določenega v predpisu o ravnanju z odpadki.
23. Preostali odpadki so komunalni odpadki, iz katerih so povzročitelji komunalnih odpadkov izločili ločene frakcije, biološko razgradljive odpadke, kosovne odpadke in nevarne frakcije in jih prepuščajo izvajalcu javne službe v posodah za preostale odpadke. Praviloma mora izvajalec javne službe iz preostalih odpadkov dodatno izločati ločene frakcije in biološko razgradljive odpadke z razvrščanjem zbranih preostalih odpadkov v sortirnici.
24. Odpadna embalaža je odpadna prodajna in sekundarna embalaža, ki je komunalni odpadek skladno s predpisom o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo.
25. Embalaža iz sestavljenih materialov je embalaža iz materialov, ki so sestavljeni iz več slojev iz različnih materialov, ki jih ročno ni mogoče razstaviti ali drugače med seboj ločiti.
26. Ravnanje z odpadki zajema zbiranje, prevažanje, predelavo in odstranjevanje odpadkov, vključno s kontrolo tega ravnanja in okolje varstvenimi ukrepi po zaključku delovanja objekta ali naprave za predelavo in odstranjevanje odpadkov.
27. Sortirnica je primeren prostor v sklopu javnega komunalnega odlagališča, kjer izvajalec iz preostalih odpadkov dodatno izloča ločene frakcije in biološko razgradljive odpadke.
II. ORGANIZACIJSKA IN PROSTORSKA ZASNOVA
RAVNANJA Z ODPADKI
5. člen
Izvajalec javne službe
Ravnanje z komunalnimi odpadki na območju Občine Oplotnica skladno s tem odlokom opravlja izvajalec javne službe ravnanja z komunalnimi odpadki: Komunala Slovenska Bistrica, d.o.o.
6. člen
Območje izvajanja dejavnosti
Opravljanje javne službe ravnanja z odpadki se izvaja na celotnem območju Občine Oplotnica.
7. člen
Obveznost zbiranja
Ravnanje z odpadki določeno s tem odlokom, razen biološko razgradljivih odpadkov, ki jih povzročitelji komunalnih odpadkov kompostirajo sami, se izvaja za vse uporabnike storitev javne službe na enak način.
III. VRSTE IN OBSEG STORITEV JAVNE SLUŽBE
TER NJIHOVA PROSTORSKA RAZPOREDITEV
8. člen
Obseg dela javne službe
Subjekti ravnanja z odpadki po tem odloku ravnajo z odpadki skladno z zakonom o varstvu okolja, ter upoštevajo vse na njegovi podlagi izdane podzakonske predpise. Pri delu upošteva predpise o ravnanju z odpadki, predpise o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki ter klasifikacijo za ločene frakcije in klasifikacijo za nevarne frakcije, upoštevajo predpise o ravnanju z odpadnimi olji, predpise o ravnanju z odpadki, ki vsebujejo azbest, z embalažo, se ravnajo skladno s predpisom o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, odpadki ki nastanejo pri gradbenih delih se ravna skladno z predpisom o ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri gradbenih delih, pri sežiganju odpadkov je treba upoštevati predpise o sežiganju odpadkov, odvoz in odlaganje odpadkov na odlagališčih se opravi po predpisih o odlaganju odpadkov.
9. člen
Ločeno zbiranje komunalnih odpadkov
Za zagotavljanje kakovostne javne službe je na celotnem območju občine Oplotnica uvedeno ločeno zbiranje komunalnih odpadkov, ki je obvezno za vse povzročitelje komunalnih odpadkov in uporabnike vsake stavbe, ki je na območju občine Oplotnica in v kateri imajo prebivalci stalno ali začasno prebivališče, ali je počitniška hiša, ali se v njej izvaja dejavnost, pri kateri nastajajo komunalni odpadki.
Za stavbo iz prejšnjega odstavka se šteje tudi vsaka posamezna etažna enota v stavbi, če se v njej izvaja dejavnost in se lastnik ali uporabnik etažne enote z upraviteljem objekta dogovori, da se komunalni odpadki iz etažne enote prepuščajo izvajalcu javne službe posebej in neodvisno od komunalnih odpadkov, ki nastajajo pri drugih uporabnikih stavbe.
10. člen
Zbiralnica ločenih frakcij in zbirni center
Ločeno zbiranje frakcij se zagotavlja v zbirnem centru in v zbiralnicah ločenih frakcij.
Glede na število prebivalcev v Občini Oplotnica se skladno s 15. členom odredbe o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki uredi en zbirni center na območju Občine Oplotnica. Zbirni center se uredi praviloma v naselju z največjim številom prebivalcev, izjemoma lahko tudi v njegovi neposredni bližini, če se s tem zagotovi boljša dostopnost in manjši vpliv na okolje.
Ne glede na določbe 14. člena odredbe o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki, mora biti zbirni center opremljen tudi za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov iz vrtov, kot so trava, vejevje, listje, rože, zeleni obrez in podobno, ter manjših količin gradbenih odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvih pri vzdrževanju stanovanjskih prostorov.
V okviru zbirnega centra mora biti urejena tudi zbiralnica za ločeno zbiranje nevarnih frakcij, v kateri se zagotavlja povzročiteljem komunalnih odpadkov redno oddajanje nevarnih frakcij, ki mora biti nadzorovano z osebjem usposobljenim za tak prevzem.
11. člen
Program ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami
Program ravnanja z ločeno zbranimi frakcijami mora izvajalec predložiti Občini Oplotnica kot del predpisanega programa javnega podjetja za obvladovanje kakovosti poslovanja skladno s 23. členom odredbe o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.
12. člen
Lociranje zbirnega centra in zbiralnic
Lokacijo zbirnega centra in mikrolokacije zbiralnic ločeno zbranih frakcij uredita Občina Oplotnica in izvajalec v posebnem dogovoru. Občina Oplotnica zagotovi prostor za ureditev zbirnega centra.
13. člen
Odlaganje biološko razgradljivih odpadkov
V okviru ločenega zbiranja biološko razgradljivih odpadkov se povzročiteljem komunalnih odpadkov, ki biološko razgradljivih odpadkov ne kompostirajo sami, zagotavlja prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov v namenskih zabojnikih, ki se namestijo v zbiralnicah in v zbirnem centru.
14. člen
Ravnanje s preostalimi odpadki
Preostale odpadke izvajalec javne službe prevzema tako, da njegove storitve uporabljajo na enak način in skupno vsi povzročitelji komunalnih odpadkov v stavbi. Kot stavba se štejejo enostanovanjske, večstanovanjske, poslovne in industrijske stavbe.
15. člen
Načini prevzemanja preostalih odpadkov
Prevzemanje preostalih odpadkov se opravlja na prevzemnih mestih, kjer jih povzročitelji komunalnih odpadkov prepuščajo v posodah naslednjih velikosti:
– 80, 120, 240, 770, 1.100, 4.000, 5.000 in 7.000 litrov
– v 10.000 litrskih kontejnerjih z vgrajeno stiskalnico
– povzročitelji komunalnih odpadkov lahko občasno prepuščajo preostale odpadke tudi v tipiziranih vrečkah, če v posodah ni prostora za vse odpadke. Prepuščanje preostalih odpadkov v tipiziranih vrečkah je lahko tudi redno, če izvajalec javne službe tako prepuščanje odobri zaradi nedostopnosti ali velike oddaljenosti prevzemnega mesta od stavbe, v kateri komunalni odpadki nastajajo.
IV. POGOJI ZA ZAGOTAVLJANJE IN UPORABO STORITEV JAVNE SLUŽBE
16. člen
Način prevzemanja odpadkov
Prevzem komunalnih odpadkov na prevzemnih mestih, v zbiralnicah ali v zbirnih centrih ter njihov prevoz na mesto predelave ali na mesto obdelave pred odstranjevanjem ter na odlaganje, se opravlja s posebnimi vozili, katerih opremljenost zagotavlja praznjenje posod in zabojnikov, nakladanje odpadkov ter prevoz in razkladanje odpadkov varno, brez prahu, čezmernega hrupa, poškodovanja posod za odpadke in raztresanja odpadkov.
17. člen
Označitev posod za ločene frakcije
Izvajalec javne službe mora zagotoviti, da so zabojniki, ki so namenjeni za prepuščanje posameznih vrst ločenih frakcij v zbiralnicah ločenih frakcij, enakega tipa in ustrezno označeni.
Iz oznake na zabojniku mora biti razvidna vrsta ločene frakcije, ki se jo lahko odloži v zabojnik in pogoji za prepuščanje.
Tipsko obliko, barvo, velikost in označenost zabojnikov iz prejšnjih odstavkov tega člena določi pristojna uprava na predlog izvajalca javne službe.
Izvajalec javne službe mora zagotoviti, da je na zabojnikih v zbirnih centrih ustrezna oznaka, iz katere je razvidna vrsta ločene frakcije, ki se jo lahko odloži v zabojnik in pogoji za prepuščanje.
18. člen
Obveznosti izvajalca pri ravnanju z ločenimi frakcijami
Izvajalec javne službe, ki opravlja storitve ločenega zbiranja, odvoza, obdelave, sortiranja in začasnega skladiščenja zbranih ločenih frakcij mora zagotoviti:
– redno praznjenje zabojnikov, namenjenih za prepuščanje posameznih vrst ločenih frakcij,
– dodatno sortiranje, obdelavo in začasno skladiščenje zbranih ločenih frakcij, kadar je to potrebno pred oddajo zbranih ločenih frakcij v predelavo,
– redno oddajanje zbranih ločenih frakcij v predelavo,
– redno oddajanje odpadne embalaže v skladu s predpisi o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo,
– snažnost prostorov zbiralnic ločenih frakcij, zbirnih centrov ter redno vzdrževanje zabojnikov, ki so namenjeni za prepuščanje ločenih frakcij tako glede njihovega izgleda kot namena,
– zamenjavo dotrajanih zabojnikov,
– opremljanje obstoječih zbiralnic ločenih frakcij z zabojniki za ločene frakcije, za katere prepuščanje še ni zagotovljeno,
– opremljanje novih zbiralnic ločenih frakcij z zabojniki,
– vzdrževanje in nabavo vozil za prevoz ločenih frakcij,
– druga dela potrebna za izvajanje javne službe ločenega zbiranja, odvoza, obdelave, sortiranja in začasnega skladiščenja zbranih ločenih frakcij.
19. člen
Načrtovanje zbiralnic ločenih frakcij
Število zbiralnic ločenih frakcij na posameznem območju poselitve Občine Oplotnica in njihove lokacije, načrt opremljanja obstoječih zbiralnic ter načrt vzpostavljanja novih se določi v programu opremljanja stavbnih zemljišč z zbiralnicami ločenih frakcij in zbirnimi centri za prepuščanje ločenih frakcij.
Lokacije zbiralnic ločenih frakcij in zbirnega centra na območju občine Oplotnica se vnesejo v tematsko karto zbiralnic ločenih frakcij in zbirnih centrov in ga enkrat letno dopolnjevati ter posredovati občini Oplotnica.V tematski karti morajo biti navedene lokacije zbiralnic, število in vrste tipiziranih posod za odpadke ter pogostost in količine odpeljanih odpadkov.
20. člen
Letni program zbiranja ločenih frakcij
Zbiranje, obdelava, sortiranje in začasno skladiščenje ločenih frakcij se izvaja po letnem programu zbiranja ločenih frakcij, ki ga za vsako leto do 15. oktobra za naslednje leto pripravi izvajalec javne službe, potrdi pa pristojna uprava. Letni program zbiranja ločenih frakcij pripravi izvajalec javne službe v skladu s predpisi in navodili pristojne uprave.
21. člen
Postopnost opremljanja zbiralnic ločenih frakcij
Postopnost opremljanja zbiralnic ločenih frakcij na posameznem območju poselitve in druge pogoje glede uvajanja ter izvajanja zbiranja ločenih frakcij na posameznem območju poselitve ter druge obveznosti izvajanja javne službe uredita pristojna služba in izvajalec zbiranja ločenih frakcij v pogodbi.
22. člen
Nameščanje zabojnikov za biološko razgradljive odpadke
Povzročitelji komunalnih odpadkov lahko biološko razgradljive odpadke kompostirajo sami, če izpolnjujejo pogoje za kompostiranje lastnih biološko razgradljivih odpadkov.
Povzročiteljem komunalnih odpadkov, ki biološko razgradljivih odpadkov ne kompostirajo sami, mora izvajalec javne službe zagotoviti zabojnike za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov, ki morajo biti enakega tipa in ustrezno označeni.
Za nameščanje zabojnikov za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov na zbirno ali prevzemno mesto se smiselno uporabljajo določila 15. in 37. člena tega odloka.
Tipsko obliko, barvo, velikost in označenost zabojnikov iz prejšnjega odstavka tega člena določi pristojna uprava na predlog izvajalca javne službe.
23. člen
Čiščenje zabojnikov za biološko razgradljive odpadke
Izvajalec javne službe zagotavlja pranje zabojnikov za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov najmanj na vsakih štirinajst dni.
24. člen
Obveznosti izvajalca pri ravnanju z biološko razgradljivimi odpadki
Izvajalec javne službe, ki opravlja storitve ločenega zbiranja, odvoza, obdelave in predelave biološko razgradljivih odpadkov mora zagotoviti:
– redno praznjenje zabojnikov, namenjenih za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov,
– zamenjavo dotrajanih zabojnikov,
– vzdrževanje in nabavo vozil za pranje zabojnikov in prevoz biološko razgradljivih odpadkov,
– pranje zabojnikov,
– obdelavo in predelavo biološko razgradljivih odpadkov v kompostarni,
– da pri obdelavi in predelavi biološko razgradljivih odpadkov ne povzroča onesnaženja, prekomernega hrupa in smradu,
– vzdrževanje opreme za obdelavo in predelavo biološko razgradljivih odpadkov v kompostarni,
– snažnost prostorov kompostarne,
– druga dela potrebna za izvajanje javne službe ločenega zbiranja, odvoza, obdelave in predelave biološko razgradljivih odpadkov.
25. člen
Letni program zbiranja biološko razgradljivih odpadkov
Prevzem, obdelava in predelava biološko razgradljivih odpadkov se izvaja po letnem programu zbiranja in predelave biološko razgradljivih odpadkov, ki ga za vsako leto do 15. oktobra za naslednje leto pripravi izvajalec javne službe, potrdi pa pristojna uprava. Letni program zbiranja in predelave biološko razgradljivih odpadkov pripravi izvajalec javne službe v skladu z navodili pristojne uprave.
26. člen
Letni program zbiranja kosovnih odpadkov
Prevzem kosovnih odpadkov se izvaja po letnem programu zbiranja kosovnih odpadkov, ki ga za vsako leto do 15. oktobra za naslednje leto pripravi izvajalec javne službe, potrdi pa pristojna uprava.
Letni program zbiranja kosovnih odpadkov iz prejšnjega odstavka vsebuje:
– časovni razpored in način prevzemanja kosovnih odpadkov,
– opis in način obdelave kosovnih odpadkov pred oddajo v obdelavo ali odstranjevanje,
– časovni razpored in način odpreme kosovnih odpadkov, ki so jih povzročitelji komunalnih odpadkov oddali osebju v zbirnih centrih,
– opis predelave in odstranjevanja kosovnih odpadkov, za katere predelavo in odstranjevanje zagotavlja sam,
– opis opreme za prevzemanje, začasno skladiščenje in obdelavo kosovnih odpadkov, ki jih bo nabavil po letnem programu,
– način obveščanja uporabnikov storitev javne službe.
27. člen
Letni program zbiranja nevarnih odpadkov
Prevzem nevarnih frakcij se izvaja po letnem programu zbiranja nevarnih odpadkov, ki ga za vsako leto do 15. oktobra za naslednje leto pripravi izvajalec javne službe, potrdi pa pristojna uprava.
Letni program zbiranja nevarnih frakcij vsebuje:
– časovni razpored prevzemanja nevarnih frakcij z občasnimi postanki premične zbiralnice nevarnih frakcij na posameznih območjih poselitve,
– časovni razpored in način odpreme nevarnih frakcij, ki so jih povzročitelji komunalnih odpadkov oddali osebju v zbirnih centrih,
– opis predelave in odstranjevanja nevarnih frakcij, za katere predelavo in odstranjevanje zagotavlja sam,
– način oddajanja nevarnih frakcij, ki jih kot odpadno embalažo oddajajo v predelavo in odstranjevanje po predpisu o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo,
– opis opreme za prevzemanje, začasno skladiščenje in obdelavo nevarnih frakcij, ki jih bo nabavil po letnem programu, in
– način obveščanja uporabnikov storitev javne službe.
28. člen
Prevzemanje preostalih odpadkov
Izvajalec javne službe prazni posode in nalaga tipizirane vrečke v vozilo tako, da ne onesnaži prevzemnega mesta ali mesta praznjenja ali njune okolice ter ne poškoduje posod.
Če pri prevzemu preostalih odpadkov pride do onesnaženja prevzemnega mesta ali njegove okolice, mora izvajalec javne službe zagotoviti odstranitev odpadkov in čiščenje onesnaženih površin.
29. člen
Čiščenje posod za preostale odpadke
Izvajalec javne službe zagotavlja pranje posod za prepuščanje preostalih odpadkov najmanj enkrat letno.
30. člen
Tip posod za preostale odpadke
Tipsko obliko, velikost, barvo in označenost posod in vrečk za prepuščanje preostalih odpadkov določi pristojna uprava na predlog izvajalca javne službe.
31. člen
Obveznosti izvajalca pri ravnanju s preostalimi odpadki
Izvajalec javne službe, ki opravlja storitve zbiranja, odvoza in sortiranja preostalih odpadkov mora zagotavljati:
– zamenjavo dotrajanih posod z novimi,
– nabavo novih posod za nove uporabnike storitev prevzemanja preostalih odpadkov,
– zamenjavo posod s posodami drugih velikosti, pod pogoji določenimi s tem odlokom,
– nabavo tipiziranih vrečk in njihovo prodajo uporabnikom storitev javne službe,
– vzdrževanje in nabavo vozil za prevoz preostalih odpadkov v sortirnico,
– vzdrževanje in nabavo opreme in vozil za pranje posod,
– izločanje ločenih frakcij in biološko razgradljivih odpadkov iz zbranih preostalih odpadkov v sortirnici,
– redno oddajanje ostankov komunalnih odpadkov v obdelavo pred odlaganjem ali v odlaganje,
– vzdrževanje opreme v sortirnici,
– snažnost prostorov sortirnice,
– druga dela potrebna za izvajanje javne službe zbiranja, odvoza in sortiranja preostalih odpadkov.
32. člen
Dostop do prevzemnega mesta preostalih odpadkov
Najmanjša širina dostopne poti za vozilo za prevoz odpadkov do prevzemnega mesta za preostale odpadke mora biti 3,5 m, oziroma mora biti širina in višina dostopne poti v skladu z veljavnimi tehničnimi predpisi in normativi.
Slepa cesta, ob robu katere so prevzemna mesta za preostale odpadke, mora imeti zaključek z obračališčem, izvedenim v skladu z veljavnimi tehničnimi predpisi in normativi za obračanje vozil za prevoz komunalnih odpadkov.
33. člen
Prevzemno mesto
Prevzemno mesto za preostale odpadke je lahko na površini, ki je v lasti uporabnika storitev javne službe, če so izpolnjeni pogoji prevzema iz tega odloka in je zagotovljen neoviran dovoz vozil za prevzem preostalih odpadkov.
Prevzemno mesto za preostale odpadke mora biti dostopno vozilom za odvoz odpadkov in je lahko istočasno tudi mesto praznjenja posode v vozilo, oziroma sme biti oddaljeno od mesta praznjenja posode največ 10 m.
Med prevzemnim mestom in mestom praznjenja ne sme biti stopnic, robnikov ali drugih ovir.
34. člen
Identifikacija prevzemnega mesta
Ime in naslov uporabnika storitev, lokacijo prevzemnega mesta za preostale odpadke, način prepuščanja preostalih odpadkov (v posodi ali v vrečkah), količino preostalih odpadkov ter velikost in število posod za prepuščanje preostalih odpadkov se določi za vsako posamezno stavbo, v kateri nastajajo komunalni odpadki.
Zbirko podatkov iz prejšnjega odstavka vodi izvajalec javne službe, ki opravlja storitve zbiranja preostalih odpadkov, v registru prevzemnih mest.
35. člen
Register prevzemnih mest
Podatki za posamezno stavbo se v registru prevzemnih mest iz prejšnjega člena lahko spremenijo na podlagi:
– sprememb števila prebivalcev ali zaposlenih v stavbi, pridobljenih iz podatkov iz centralnega registra prebivalstva ter evidenc o številu zaposlenih v posameznih dejavnosti,
– ugotovitev izvajalca javne službe o spremembah količin nastajanja preostalih odpadkov v stavbi,
– pisnega sporočila uporabnika storitev javne službe o spremembah količin nastajanja preostalih odpadkov.
Izvajalec javne službe mora v registru prevzemnih mest spremeniti enega ali več podatkov iz 34. člena tega odloka, če iz pisnega sporočila, ki mu ga poda uporabnik stavbe sledi, da predlog spremembe ni v nasprotju z določbami tega odloka.
Izvajalec javne službe enkrat letno uskladi podatke o številu prebivalcev v registru prevzemnih mest s podatki iz centralnega registra prebivalstva.
Izvajalec javne službe ob vsaki spremembi podatkov v registru prevzemnih mest potrdi uporabniku storitev javne službe vpis sprememb v register prevzemnih mest in uskladi prevzemanje preostalih odpadkov in obračun storitev javne službe s spremembami najkasneje mesec dni po vpisu spremembe v register prevzemnih mest.
V primeru zamenjave večje posode z manjšo, lahko izvajalec javne službe, v primeru pomanjkanja posod, opravi zamenjavo, ko so posode teh velikosti na razpolago, do takrat pa se obračunava storitev javne službe po velikosti na novo določene posode.
36. člen
Dostava preostalih odpadkov na prevzemno mesto
Uporabniki storitev javne službe morajo zagotoviti, da so tipizirane vrečke, ki so namenjene za prepuščanje preostalih odpadkov, na prevzemnem mestu samo v času, ki je s programom prevzemanja preostalih odpadkov določen za prevzem preostalih odpadkov.
Če prevzemno mesto ni hkrati tudi zbirno mesto, so lahko posode za prepuščanje preostalih odpadkov na prevzemnem mestu le v času, ki je s programom prevzemanja preostalih odpadkov določen za prevzem preostalih odpadkov.
37. člen
Zbirno mesto za posode za preostale odpadke
Za čas do prevzema preostalih odpadkov morajo povzročitelji komunalnih odpadkov zagotoviti, da so posode za prepuščanje preostalih odpadkov nameščene na zbirnem mestu v ali ob objektu, vendar ne na javnih površinah in tako, da povzročitelji komunalnih odpadkov, ki prebivajo v objektu ali v njem izvajajo dejavnost, v njih neovirano zbirajo preostale odpadke.
Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena mora v blokovnih naseljih, kadar so zbirna mesta v stavbah, izvajalec javne službe, po prevzemu preostalih odpadkov, namestiti posode za prepuščanje preostalih odpadov nazaj na zbirno mesto.
Če je zbirno mesto na prostem, mora biti površina prostora primerne velikosti ter poploščena, asfaltirana, betonirana ali podobno utrjena.
Posode za prepuščanje preostalih odpadkov morajo biti na zbirnem mestu zavarovane pred soncem, padavinami in vetrom tako, da zaradi atmosferskih vplivov na odpadke, ne pride do onesnaženosti neposredne okolice zbirnega mesta. Posode in tipizirane vrečke morajo biti nameščene tako, da domače ali divje živali ne dostopajo do odpadkov oziroma jih raznašajo po okolici.
38. člen
Mikrolokacija zbirnega mesta
Če zbirnega mesta ni možno urediti na funkcionalnem zemljišču stavbe, lahko pristojna uprava določi namestitev posod na javni površini, če iz vloge lastnika ali upravitelja stavbe sledi, da ob stavbi ni primernih drugih površin in da namestitev posod v stavbi ni možna.
Tipizirane vrečke za prepuščanje preostalih odpadkov morajo povzročitelji komunalnih odpadkov hraniti v času do prevzema preostalih odpadkov v stanovanjskih ali poslovnih prostorih, kjer odpadki nastajajo, ali v posebnih za to namenjenih zaprtih in pokritih prostorih v stavbi.
39. člen
Zbirna in prevzemna mesta bodočih objektov
Pri načrtovanju zbirnega in prevzemnega mesta pri novih stanovanjskih in poslovnih zgradbah in naseljih, pri prenovah in spremembah namembnosti objektov je treba upoštevati pogoje tega odloka.
Na zahtevo upravnega organa poda mnenje glede načrtovanega prepuščanja in prevzemanja preostalih odpadkov v prostorski ali projektni dokumentaciji pristojna uprava, s tem da le-ta pridobi predhodno mnenje od izvajalca javne službe.
40. člen
Program prevzemanja preostalih odpadkov v sortirnici
Prevzem preostalih odpadkov ter izločanje ločenih frakcij in biološko razgradljivih odpadkov iz zbranih preostalih odpadkov v sortirnici, se izvaja po letnem programu zbiranja in sortiranja preostalih odpadkov, ki ga za vsako leto do 15. oktobra za naslednje leto pripravi izvajalec javne službe, potrdi pa pristojna uprava. Letni program zbiranja in sortiranja preostalih odpadkov pripravi izvajalec javne službe v skladu z navodili pristojne uprave.
41. člen
Frekvenca prevzemanja preostalih odpadkov
Pri izdelavi programa iz prejšnjega člena tega odloka je treba upoštevati, da se prevzema preostale odpadke:
– največ dvakrat tedensko na območjih blokovne pozidave,
– najmanj enkrat tedensko na območjih s strjeno individualno pozidavo in izven strjenih naselij.
V primeru izpada prevzema preostalih odpadkov zaradi višje sile, kot so neprimerne vremenske razmere ali začasna neprevoznost poti do prevzemnih mest, mora izvajalec javne službe o vzrokih izpada obvestiti povzročitelje komunalnih odpadkov, izpadli prevzem preostalih odpadkov pa opraviti čimprej ko je to možno.
42. člen
Nadziranje preostalih odpadkov
Izvajalec javne službe mora ugotavljati in evidentirati sestavo in količino prevzetih preostalih odpadkov.
Izvajalec javne službe mora ugotavljati nepravilno uporabo posod za prevzemanje preostalih odpadkov. V primeru kršitve mora izvajalec javne službe kršilca prijaviti pristojni komunalni inšpekciji (v nadaljevanju: pristojna inšpekcija).
V primeru iz prejšnjega odstavka tega člena izvajalec javne službe posode za prevzemanje preostalih odpadkov ne izprazni, oziroma jo izprazni šele po inšpekcijskem pregledu pristojne inšpekcije, nastale dodatne stroške pa morajo poravnati povzročitelji komunalnih odpadkov, ki so posodo nepravilno uporabljali.
43. člen
Ravnanje z ostanki komunalnih odpadkov
Ostanke komunalnih odpadkov je potrebno pred odlaganjem obdelati s stiskanjem in baliranjem zaradi zmanjšanja volumna ostankov komunalnih odpadkov, ki se odlagajo.
44. člen
Obveznosti izvajalca pri obdelavi preostalih komunalnih
odpadkov
Izvajalec javne službe, ki opravlja storitve obdelave ostankov komunalnih odpadkov, mora zagotavljati:
– redno prevzemanje ostankov komunalnih odpadkov,
– obdelavo ostankov komunalnih odpadkov s stiskanjem in baliranjem,
– vzdrževanje opreme za stiskanje in baliranje odpadkov,
– vzdrževanje in nabavo vozil za prevoz bal,
– urejanje in vzdrževanje prostorov, v katerih je nameščena oprema za stiskanje in baliranje odpadkov,
– snažnost prostorov za stiskanje in baliranje odpadkov,
– druga dela potrebna za izvajanje javne službe obdelave ostankov komunalnih odpadkov.
Izvajalec javne službe mora voditi evidenco o količini baliranih ostankov komunalnih odpadkov, ki jih oddaja v odlaganje.
45. člen
Ravnanje z odpadki z javnih površin
Odpadke iz javnih površin, zelenic in pokopališč je dolžan v skladu z določili tega odloka zbirati upravljalec javne površine, zelenice ali pokopališča in jih predati izvajalcu javne službe.
Za ravnanje z odpadki iz tržnice je dolžan v skladu z določili tega odloka poskrbeti izvajalec javne službe.
Za ravnanje z odpadki, ki nastanejo ob javni prireditvi, je dolžan poskrbeti organizator javne prireditve.
46. člen
Odlaganje odpadkov na odlagališču
Vsi odpadki se odlagajo na odlagališču, skladno s predpisi o odlaganju odpadkov.
Vsako odlaganje odpadkov izven območja odlagališča, oziroma na mestih, ki nimajo ustreznih upravnih dovoljenj za odlaganje, je nepravilno ali divje odlaganje odpadkov.
Odstranitev nepravilno odloženih odpadkov odredi pristojna inšpekcija z odločbo.
Če se na območju Občine Oplotnica odkrije divje odlagališče odpadkov, ki niso komunalni odpadki, pristojna uprava o tem obvesti državni organ, pristojen za tisto vrsto odpadkov.
V. PRAVICE IN OBVEZNOSTI UPORABNIKOV STORITEV JAVNE SLUŽBE
47. člen
Obveznost uporabe storitev javne službe
Uporaba storitev javne službe ravnanja z komunalnimi odpadki skladno z določili tega odloka je za povzročitelje komunalnih odpadkov obvezna.
Povzročitelji, ki s svojo dejavnostjo povzročajo odpadke, ki niso komunalni odpadki, morajo urediti ravnanje s takšnimi odpadki pogodbeno, skladno s predpisi o ravnanju z odpadki ter skladno z dovoljenji za izvajanje svoje dejavnosti.
Povzročitelji komunalnih odpadkov ravnajo s komunalnimi odpadki tako, da čim več biološko razgradljivih odpadkov kompostirajo na domačem vrtu oziroma jih ločeno zbirajo in prepuščajo v zabojnikih za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov in, da prepuščajo čim več ločenih frakcij v zbiralnicah ločenih frakcij in v zbirnih centrih.
Povzročitelji komunalnih odpadkov morajo:
– oddajati vse nevarne frakcije v zbirnih centrih ali pri občasnem prevzemanju nevarnih frakcij v premičnih zbiralnicah,
– prepuščati vse kosovne odpadke v zbirnih centrih ali na prevzemnih mestih v času občasnega prevzemanja kosovnih odpadkov,
– biološko razgradljive odpadke kompostirati sami ali jih prepuščati v zbirnih centrih in v zabojnikih za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov,
– prepuščati biološko razgradljive odpadke izvajalcu javne službe na prevzemnih mestih v terminih, kot so določeni s programom zbiranja za biološko razgradljive odpadke,
– prepuščati posode ali vrečke s preostalimi odpadki izvajalcu javne službe na prevzemnih mestih v časih, kot so določeni s programom zbiranja preostalih odpadkov.
48. člen
Prepoved napačnega odlaganja odpadkov
Prepovedano je odložiti, zliti ali postaviti odpadke, ki niso komunalni odpadki, v zabojnike za ločene frakcije in biološko razgradljive odpadke ali posode in vrečke, ki so namenjene prepuščanju preostalih odpadkov.
Prepovedano je pisati ali lepiti plakate na zabojnike in posode za komunalne odpadke.
49. člen
Obveznosti povzročiteljev
Povzročitelji komunalnih odpadkov morajo zagotoviti, da se:
– hrani ločene frakcije, dokler jih ne prepustijo izvajalcu javne službe v zabojnikih zbiralnice ločenih frakcij ali zbirnega centra, varno in neškodljivo za okolje,
– pred oddajo odpadka večjih dimenzij na prostor, ki je namenjen prepuščanju kosovnih odpadkov, odpadek ročno razstavi na več kosov tako, da posamezni kos odpadka vsebuje pretežno eno ločeno frakcijo in ni pretežak ali prevelik za ročno nakladanje na vozilo za prevoz kosovnih odpadkov.
Povzročitelji komunalnih odpadkov ne smejo:
– mešati nevarnih frakcij z ločenimi frakcijami, biološko razgradljivimi ali preostalimi odpadki ali mešati posameznih vrst nevarnih frakcij med seboj,
– mešati ločenih frakcij in biološko razgradljivih odpadkov med preostale odpadke,
– prepuščati izvajalcu javne službe odpadnih zdravil, odpadnih olj in drugih ločenih frakcij, za katere je s predpisi urejeno prevzemanje in zbiranje na poseben način,
– prepuščati ločene frakcije, ki so onesnažene z nevarnimi snovmi ali v katerih so zmešane nevarne frakcije, kot ločene frakcije, ampak kot nevarne frakcije,
– prepuščati biološko razgradljive odpadke v zabojnikih za ločene frakcije ali v posodah in vrečkah, ki niso namenjene za prepuščanje teh odpadkov
– prepuščati odpadkov, ki niso komunalni odpadki, v zabojnikih za ločene frakcije ali v posodah in vrečkah, ki niso namenjene za prepuščanje teh odpadkov.
50. člen
Prepovedi povzročiteljem
V posode in vrečke, ki so namenjene prepuščanju preostalih odpadkov, je prepovedano odložiti, zliti ali postaviti:
– ločene frakcije,
– nevarne frakcije,
– tekoče odpadke,
– odpadni gradbeni material, kamenje in zemljo,
– bolnišnične odpadke iz zdravstvenih in veterinarskih dejavnosti,
– tleče, lahko vnetljive, gorljive, eksplozivne, reaktivne, jedke, dražljive, strupene in radioaktivne odpadke,
– kosovne odpadke,
– odpadke iz vrtov in druge biološko razgradljive odpadke,
– odpadke v tekočem stanju, gošče in usedline ne glede na vrsto odpadka,
– odpadke, ki vsebujejo azbast,
– olja.
51. člen
Obveznost dostave na prevzemno mesto
Povzročitelji komunalnih odpadkov morajo na dan prevzema preostalih odpadkov zagotoviti, da so posode in vrečke, ki so namenjene prepuščanju preostalih odpadkov, postavljene na prevzemno mesto še pred začetkom delovnega časa za prevzemanje teh odpadkov.
Povzročitelji komunalnih odpadkov morajo na dan prevzema biološko razgradljivih odpadkov zagotoviti, da so zabojniki, ki so namenjeni prepuščanju biološko razgradljivih odpadkov, postavljeni na prevzemno mesto preostalih odpadkov še pred začetkom delovnega časa za prevzemanje biološko razgradljivih odpadkov.
Povzročitelji komunalnih odpadkov morajo zagotoviti, da se posode za preostale odpadke in zabojniki za biološko razgradljive odpadke po praznjenju namestijo nazaj na zbirno mesto.
Ne glede na določila prvega, drugega, in tretjega odstavka tega člena mora zagotoviti, v primerih iz drugega odstavka 37. člena, nameščanje posod in zabojnikov na prevzemno ali zbirno mesto tako kot to določajo prvi, drugi in tretji odstavek tega člena, izvajalec javne službe.
Povzročitelji komunalnih odpadkov morajo zagotoviti, da so pokrovi posod in zabojnikov zaprti, ne glede na to ali se nahajajo na prevzemnem ali na zbirnem mestu.
Povzročitelji komunalnih odpadkov ne smejo odlagati preostalih odpadkov ob posodah ali na posodah ali prepuščati odpadke v vrečkah, ki niso namenjene prepuščanju preostalih odpadkov.
Povzročitelji komunalnih odpadkov ne smejo odlagati biološko razgradljivih odpadkov ob posodah in zabojnikih ali na posodah in zabojnikih, ki niso namenjeni prepuščanju biološko razgradljivih odpadkov.
Če izpade redni prevzem preostalih odpadkov, ali v času praznikov, ali če so zaradi drugih razlogov posode za prepuščanje preostalih odpadkov polne, mora povzročitelj komunalnih odpadkov prepuščati odpadke v vrečkah, ki so namenjene prepuščanju preostalih odpadkov.
V času prevzema preostalih odpadkov mora povzročitelj komunalnih odpadkov v primerih iz prejšnjega odstavka zagotoviti, da so vrečke, ki so namenjene prepuščanju preostalih odpadkov, na prevzemnem mestu zaprte in zložene ob posodah.
52. člen
Povzročitelji, ki se ukvarjajo s trgovino s sadjem in zelenjavo
Povzročitelji komunalnih odpadkov, katerih dejavnost je trgovina s prehrano, sadjem ali zelenjavo, gostinstvo, predelava hrane in podobno, ne smejo biološko razgradljivih odpadkov prepuščati v posodah ali vrečkah, ki so namenjene prepuščanju preostalih odpadkov.
53. člen
Evidentiranje novih povzročiteljev
Uporabnik nove ali obnovljene stavbe mora prijaviti izvajalcu javne službe začetek uporabe stavbe zato, da se dogovorita o kraju prevzemnega mesta, številu posod in o njihovi dobavi ter o drugih pogojih za začetek izvajanja storitev javne službe.
Uporabnik iz prejšnjega odstavka mora prijaviti začetek uporabe objekta najkasneje 15 dni pred začetkom uporabe objekta.
Lastniki, ki oddajajo v najem stanovanjske in druge prostore, so dolžni v najemni pogodbi določiti uporabnika storitev javne službe za vsa dela javne službe določena s tem odlokom, in ob prijavi ali spremembi najemnika, podatke o uporabniku storitev javne službe, predpisane s tem odlokom, posredovati izvajalcu javne službe. V nasprotnem se šteje za uporabnika storitev javne službe lastnik stanovanjskega ali drugega prostora. V primeru, da uporabnika storitev javne službe ni mogoče ugotoviti, se šteje za uporabnika storitev javne službe lastnik zemljišča ali nepremičnine.
Uporabniku storitev javne službe iz prejšnjih odstavkov tega člena mora, pred začetkom uporabe stavbe, izvajalec javne službe potrditi vpis prevzemnega mesta preostalih odpadkov v register prevzemnih mest.
54. člen
Prepuščanje kosovnih odpadkov
Kosovne odpadke mora odložiti povzročitelj komunalnih odpadkov na prevzemno mesto za komunalne odpadke do 6. ure na dan prevzema, vendar ne prej kot 24 ur pred dnevom prevzema.
Odpadke, ki niso kosovni komunalni odpadki, ni dovoljeno prepuščati kot kosovne odpadke.
Če odpadkov, ki niso kosovni komunalni odpadki, izvajalec javne službe ne prevzame, mora uporabnik stavbe zagotoviti odstranitev teh odpadkov s prevzemnega mesta neposredno po končanem prevzemanju kosovnih odpadkov.
55. člen
Opustitev storitev javne službe
Opustitev uporabe storitev javne službe, kot je kopičenje komunalnih odpadkov in odlaganje v objektih ali na zemljiščih, ki niso namenjeni za odstranjevanje komunalnih odpadkov, je prepovedano.
Povzročitelj komunalnih odpadkov, ki komunalne odpadke kopiči ali jih odloži izven odlagališča, ki je namenjeno odlaganju komunalnih odpadkov, je dolžan na svoje stroške zagotoviti predelavo ali odstranitev teh odpadkov skladno s predpisi o ravnanju z odpadki.
Če povzročitelj komunalnih odpadkov iz prejšnjega odstavka ne zagotovi predelave ali odstranitve komunalnih odpadkov, to na njegove stroške izvede izvajalec zbiranja komunalnih odpadkov na podlagi odločbe pristojnega inšpektorja.
Če povzročitelja komunalnih odpadkov iz drugega odstavka tega člena ni mogoče ugotoviti, zagotovi predelavo ali odstranitev komunalnih odpadkov izvajalec javne službe na stroške lastnika zemljišča in na podlagi odločbe pristojnega inšpektorja.
56. člen
Ravnanje z odpadki pri organiziranju javnih prireditev
in čistilnih akcij
Organizatorji kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev morajo za čas trajanja prireditve v dogovoru z izvajalcem javne službe zagotoviti, da se prireditveni prostor opremi z zabojniki za prepuščanje ločenih frakcij in posodami za prepuščanje preostalih odpadkov.
Najkasneje 6 ur po končani prireditvi pa morajo organizatorji prireditve na svoje stroške zagotoviti, da izvajalec javne službe prevzame zbrane odpadke.
Organizatorji čistilnih akcij morajo akcijo prijaviti izvajalcu javne službe najmanj 10 dni pred datumom njene izvedbe. Organizatorji se morajo z izvajalcem javne službe dogovoriti o lokacijah prevzemnih mest v akciji zbranih odpadkov, ki morajo biti določena tako, da bodo dostopna vozilom za prevoz odpadkov in o načinu pokrivanja stroškov.
VI. VIRI FINANCIRANJA IN OBLIKOVANJE CEN STORITEV JAVNE SLUŽBE
57. člen
Pridobivanje sredstev za financiranje javne službe
Izvajalec javne službe lahko pridobiva sredstva:
– iz plačila uporabnikov za storitve javne službe,
– od prodaje ločenih frakcij kot sekundarnih surovin obratom za predelavo ločenih frakcij,
– od prodaje produktov predelave odpadkov, ki jo vrši sam,
– iz proračuna Občine Oplotnica,
– iz drugih virov.
58. člen
Uporaba predpisov za oblikovanje cen javnih storitev
Cene storitev javne službe se oblikujejo za izvajanje del iz 8. člena tega odloka v skladu z navodilom za oblikovanje cen storitev obveznih lokalnih javnih služb (Uradni list RS, št. 56/01).
59. člen
Tarifni sistem cen
Cena storitev javne službe se diferencira s tarifnim sistemom.
Tarifni sistem za obračun storitev javne službe sprejme na predlog župana Občinski svet občine Oplotnica.
Cenik storitev javne službe pripravi izvajalec javne službe, potrdi pa ga Občinski svet občine Oplotnica.
VII. ZARAČUNAVANJE STORITEV JAVNE SLUŽBE
60. člen
Dolžnost plačila storitev javne službe
Obračun storitev javne službe so dolžni, v skladu z določili tega odloka, plačevati vsi povzročitelji komunalnih odpadkov za katere je organizirano ravnanje z odpadki in so uporabniki storitev javne službe na območju Občine Oplotnica ter imetniki odpadkov, katerih odpadke je dovoljeno odlagati na odlagališču za nenevarne odpadke.
Obveznost plačila obračuna storitev javne službe nastane z dnem, ko začne izvajalec javne službe opravljati storitve na njihovem območju oziroma, ko začnejo uporabniki storitev javne službe uporabljati stanovanjske ali poslovne prostore.
Uporabniki storitev javne službe, ki na območju Občine Oplotnica opravljajo gospodarsko ali drugo dejavnost, so dolžni izvajalcu javne službe prijaviti začetek opravljanja dejavnosti in z njim skleniti pogodbo o ravnanju z odpadki, ki se obvezno nanaša na zbiranje in odvoz preostalih odpadkov, neobvezno pa tudi na zbiranje in odvoz vseh ostalih vrst odpadkov, za katere je s tem odlokom predpisano ustrezno ravnanje. Navedene osebe morajo pogodbo skleniti v roku 30 dni od začetka opravljanja dejavnosti oziroma od dneva uveljavitve tega odloka, v nasprotnem primeru pogodbo na predlog izvajalca nadomesti odločba pristojne uprave.
Uporabniki storitev javne službe iz prejšnjega odstavka tega člena, pri katerih v zvezi z opravljanjem dejavnosti nastajajo odpadki, ki je zanje s tem odlokom predpisano ustrezno ravnanje, jih lahko, razen preostalih odpadkov, ki jih obvezno odvaža izvajalec javne službe, pripeljejo na odlagališče tudi sami, kjer jih predajo izvajalcu javne službe. Za pripeljane odpadke se jim obračuna storitev javne službe po ceni, ki je določena v veljavnem ceniku storitev izvajalca javne službe.
Obračun storitev javne službe izvaja uporabnikom storitev javne službe izvajalec javne službe, ki opravlja storitve zbiranja in odvoza preostalih odpadkov (v nadaljnjem besedilu: izvajalec obračuna storitev).
61. člen
Način obračuna storitev
Storitev javne službe se za posamezno stavbo obračuna za dejansko izvedena dela v skladu veljavnimi predpisi in določili tega odloka obračunana na osnovi veljavnega cenika in tarifnega sistema.
62. člen
Dimenzioniranje posode za preostale odpadke
Določitev potrebne prostornine posode za preostale odpadke za posamezno stavbo je odvisna od:
– števila oseb v gospodinjstvu,
– števila zaposlenih in vrste dejavnosti,
– uspešnosti ločevanja odpadkov,
– količine preostalih odpadkov.
Prostornino dejansko prevzetih količin preostalih odpadkov se izračuna na podlagi prostornine posod, ki so namenjene za prepuščanje preostalih odpadkov in števila prevzemov.
V primeru prepuščanja komunalnih odpadkov v vrečkah, se strošek storitve javne službe vključi v ceno vrečke.
Odpadke, ki jih povzročitelji prepuščajo v zbirnem centru se obračuna glede na težo, ki je ugotovljena ob prevzemu odpadkov na tehtnici v zbirnem centru.
63. člen
Obračun za skupne posode
V primeru, ko več gospodinjstev, ki so zavezanci za plačilo storitev javne službe uporablja isto posodo, se za razdelitev obračuna storitev javne službe med posamezne zavezance za plačilo uporablja število članov gospodinjstva.
64. člen
Sporočanje sprememb, ki vplivajo na obračun
Uporabnik storitev javne službe mora o spremembah, ki vplivajo na obračun cene storitev javne službe, kot je število prebivalcev v stavbi ali število zaposlenih v njej, sprememba dejavnosti oziroma namembnosti stavbe, pisno sporočiti izvajalcu obračuna storitev na posebnem obrazcu najkasneje 8 dni po nastali spremembi.
Obrazec za sporočanje sprememb iz prejšnjega odstavka zagotovi izvajalec obračuna storitev.
Spremembo iz prvega odstavka tega člena se upošteva pri obračunu za storitve javne službe, ki so opravljene v naslednjem mesecu od dneva sprejema pisnega sporočila o spremembi.
V primeru, ko uporabnik storitev javne službe ne posreduje podatkov za obračun storitev javne službe ali v prijavi navede napačne podatke, izvajalec obračuna storitev za obračun storitev javne službe uporabi uradne podatke o številu prebivalcev s stalnim prebivališčem v stavbi.
Če se v stavbi, za katero uporabnik storitev javne službe ni posredoval podatkov za obračun storitev javne službe ali je v prijavi navedel napačne podatke, izvaja dejavnost, uporabi izvajalec obračuna storitev za obračun storitev javne službe podatke iz evidenc o zaposlenih v posamezni dejavnosti.
65. člen
Obračun po spremembi prostornine posode
Če izvajalec javne službe ob spremembi prostornine ali števila posod zaradi pomanjkanja posameznih posod ne more zagotoviti ustrezne zamenjave posod, se do takrat, ko so posode na razpolago, obračunava storitev javne službe na podlagi spremenjene prostornine posod.
66. člen
Oprostitev plačila za prazna stanovanja
Za stanovanje, ki ni vseljeno ali je izpraznjeno, je lastnik ali uporabnik stanovanja oproščen plačila storitev javne službe, ko mu izvajalec obračuna storitev potrdi vnos spremembe v register uporabnikov storitev javne službe. Oprostitev plačila storitev javne službe velja samo za stanovanja, ki so prazna.
Za stanovanje, katerega lastnik ali uporabnik je na začasnem delu v tujini oziroma za stanovanje katerega lastnik ali uporabnik začasno prebiva izven Občine Oplotnica in je stanovanje v uporabi le občasno, je lastnik ali uporabnik oproščen plačila storitev javne službe za čas odsotnosti.
Za stavbe ali poslovne prostore v stavbah, v katerih se ne izvaja poslovna dejavnost, je lastnik poslovnih prostorov ali njihov uporabnik oproščen plačila storitev javne službe, ko mu izvajalec obračuna storitev potrdi vnos spremembe v register uporabnikov storitev javne službe. Oprostitev plačila storitev javne službe velja samo za poslovne prostore, ki so prazni.
67. člen
Obračunavanje storitev javne službe za počitniške objekte
Za stavbo, v kateri ni prebivalcev s stalnim ali začasnim prebivališčem in je počitniška hiša, se obračuna storitev javne službe samo za storitve prevzemanja preostalih odpadkov in izločanje ločenih frakcij in biološko razgradljivih odpadkov iz zbranih preostalih odpadkov v sortirnici.
68. člen
Pridobivanje podatkov o prebivalcih
Za obračun storitev javne službe uporabnikom storitev javne službe pridobiva izvajalec obračuna storitev od pristojne uprave podatke o prebivalcih iz Centralnega registra prebivalstva v obsegu, kot ga določa zakon, ter podatke o številu zaposlenih iz evidenc o dejavnostih, pri izvajanju katerih nastajajo komunalni odpadki.
VIII. NADZOR NAD RAVNANJEM Z ODPADKI
69. člen
Nadzor nad izvajanjem javne službe
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja pristojna inšpekcija in pristojna uprava v skladu s svojimi pooblastili.
Pristojna inšpekcija je komunalna inšpekcija, ki jo pooblasti Občina Oplotnica.
Pri izvajanju nadzora lahko izdaja pristojna inšpekcija odločbe ter odreja druge ukrepe, katerih namen je zagotoviti izvrševanje določb tega odloka.
Če je kot ukrep nadzora nad izvajanjem določb tega odloka izrečena denarna kazen, predstavlja plačilo te kazni prihodek proračuna Občine Oplotnica.
70. člen
Pristojnost vpogleda v evidence
Pristojna uprava in druge pooblaščene osebe Občinske uprave občine Oplotnica imajo pravico kadarkoli pogledati v evidence, ki jih je dolžan v skladu z veljavnimi predpisi in tem odlokom voditi izvajalec javne službe, pri tem pa so dolžni spoštovati predpise o varstvu osebnih podatkov.
71. člen
Ugotavljanje nepravilnosti
Izvajalec javne službe in uporabniki storitev javne službe so dolžni ugotavljati nepravilno ravnanje z odpadki v skladu z določili tega odloka. Ugotovljeno nepravilnost so dolžni sporočiti pristojni inšpekciji.
IX. KAZENSKE DOLOČBE
72. člen
Prekrški izvajalca
Z denarno kaznijo 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek izvajalec javne službe, če:
1. ne zagotovi pogojev za prevzem odpadkov za vse uporabnike storitev javne službe na celotnem območju Občine Oplotnica na način tako kot to določa 7. člen.
2. ne prevzema in prevaža komunalnih odpadkov s posebnimi vozili tako kot to določa 16. člen,
3. ne namešča posod za prevzemanje preostalih odpadkov in biološko razgradljivih odpadkov tako kot to določajo 15., 22., 37. in 51. člen,
4. ne vodi in hrani evidence, ne pridobiva potrdil, nima evidenčnih listov ali ne tehta odpadkov tako kot to določajo predpisi iz 8. člena,
5. ne obvešča povzročiteljev komunalnih odpadkov tako kot to določajo predpisi iz 8. člena,
6. ne zagotovi pogojev za prevzem ločenih frakcij v zbirnem centru in zbiralnicah ločenih frakcij v obsegu kot to določajo predpisi o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami,
7. ne uredi zbirnega centra tako kot to določa 10. člen,
8. ne zagotovi enakega tipa in ustrezne označenosti zabojnikov tako kot to določajo predpisi o ravnanju z ločenimi frakcijami,
9. ne izpolnjuje zahtev o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami,
10. ne ravna z ločenimi frakcijami skladno z letnim programom iz 11. člena,
11. ne pripravi letnega programa v roku iz 20. člena,
12. ne zagotovi pogojev za ločeno zbiranje biološko razgradljivih odpadkov tako kot to določa 22. člen,
13. ne zagotavlja pranja zabojnikov za prepuščanje biološko razgradljivih odpadkov tako kot to določa 23. člen,
14. ne izpolnjuje zahtev iz 24. člena,
15. ne ravna z biološko razgradljivimi odpadki skladno z letnim programom iz 25. člena,
16. ne pripravi letnega programa v roku iz 25. člena,
17. ne prevzema kosovnih odpadkov tako kot to določa predpis o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami,
18. ne ravna s kosovnimi odpadki skladno z letnim programom iz 26. člena,
19. ne pripravi letnega programa v roku iz 26. člena,
20. ne zagotovi pogojev za prevzemanje oziroma oddajanje nevarnih frakcij tako kot to določa predpis o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami,
21. ne ravna z nevarnimi frakcijami skladno z letnim programom iz 27. člena,
22. ne pripravi letnega programa v roku iz 27. člena,
23. ne zagotovi prevzemanja preostalih odpadov in posode različnih velikosti tako kot to določa 15. člen,
24. ne očisti prevzemnih mest in njihove okolice, če ju je pri prevzemanju preostalih odpadkov onesnažil tako kot to določa 28. člen,
25. ne zagotavlja pranja posod tako kot to določa 29. člen,
26. ne zagotovi predpisanega tipa, velikosti, barve in označenosti posod in vrečk za prepuščanje preostalih odpadkov tako kot to določa 30. člen,
27. ne izpolnjuje zahtev iz 31. člena,
28. ne izdela registra prevzemnih mest iz 35. člena,
29. ne upošteva vseh sprememb, ki jih sporoči uporabnik storitev javne službe tako kot to določa 35. člen,
30. ne ravna s preostalimi odpadki skladno z letnim programom iz 40. člena,
31. ne pripravi letnega programa v roku iz 40. člena,
32. ne obvesti o izpadu prevzema komunalnih odpadkov zaradi višje sile tako kot to določa 41. člen,
33. ne ugotavlja in ne evidentira sestave in količine prevzetih komunalnih odpadkov ali ne obvesti pristojne inšpekcije tako kot to določa 42. člen,
34. ne obdela ostankov komunalnih odpadkov tako kot to določa 43. člen,
35. ne izpolnjuje zahtev iz 44. člena,
36. ne vodi evidence o količini baliranih ostankov komunalnih odpadkov iz 44. člena,
37. ravna v nasprotju z predpisi o odlaganju odpadkov,
38. ne odlaga odpadkov tako kot to določata 46. člen,
39. ne zagotovi predelave ali odstranitve komunalnih odpadkov tako kot to določa 68. člen.
Z denarno kaznijo 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti.
73. člen
Prekrški upravljavca javne površine
Z denarno kaznijo 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek upravljavec javne površine, zelenice ali pokopališča, če ravna v nasprotju s 45. členom
Z denarno kaznijo 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba upravljavca javne površine, zelenice ali pokopališča, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
74. člen
Prekrški povzročitelja, ki je pravna oseba
Z denarno kaznijo 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek povzročitelj komunalnih odpadkov, ki je pravna oseba in:
1. ne uporablja storitev javne službe tako kot to določata 9. in 14. člen,
2. ne prepušča komunalnih odpadkov v posodah ali v vrečkah tako kot to določa 15. člen,
3. ravna s komunalnimi odpadki v nasprotju z določbami 47., 48., 49. in 50. člena,
4. piše in lepi plakate na posode za prepuščanje preostalih odpadkov ali zabojnike za prepuščanje ločenih frakcij (48. člen),
5. ne vzdržuje čistoče na zbirnem mestu, ne zagotavlja dostopa do zbirnega mesta v zimskem času in ravna v nasprotju z drugimi določbami 51. člena,
6. prepušča biološko razgradljive odpadke, ki nastajajo zaradi dejavnosti iz 52. člena v posodah ali vrečkah za prepuščanje preostalih odpadkov,
7. ne obvešča izvajalca javne službe o spremembah, ki vplivajo na obračun storitev javne službe (53. člen),
8. opusti uporabo storitev javne službe in kopiči komunalne odpadke oziroma jih odlaga v objektih ali na zemljiščih, ki niso namenjeni za odstranjevanje komunalnih odpadkov (55. člen),
9. sežiga odpadke v nasprotju z predpisi o ravnanju z odpadki,
10. pri organiziranju kulturnih, športnih in drugih javnih prireditev in čistilnih akcij ravna v nasprotju z določbami 56. člena.
Z denarno kaznijo 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti.
75. člen
Prekrški povzročitelja, ki ni pravna oseba
Z denarno kaznijo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek povzročitelj komunalnih odpadkov, ki ni oseba iz prejšnjega člena in:
1. ne uporablja storitve javne službe tako kot to določata 9. in 14. člen,
2. ne prepušča preostalih odpadkov v posodah ali v vrečkah tako kot to določata 15. člen,
3. ravna s komunalnimi odpadki v nasprotju z določbami 47., 48., 49. in 50. člena,
4. piše in lepi plakate na posode za prepuščanje preostalih odpadkov ali na zabojnike za prepuščanje ločenih frakcij (48. člen),
5. ne vzdržuje čistoče na zbirnem mestu, ne zagotavlja dostopa do zbirnega mesta v zimskem času in ravna v nasprotju z drugimi določbami 51. člena,
6. ne obvešča javnega podjetja o spremembah, ki vplivajo na obračun storitev javne službe (53. člen),
7. ravna v nasprotju s 54. členom,
8. opusti uporabo storitev javne službe in kopiči komunalne odpadke oziroma jih odlaga v objektih ali na zemljiščih, ki niso namenjeni za odstranjevanje komunalnih odpadkov (55. člen).
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
76. člen
Pričetek ravnanja z nevarnimi frakcijami in ločenimi frakcijami
Določbe v zvezi z ravnanjem z nevarnimi frakcijami pričnejo veljati takoj po uveljavitvi tega odloka, določbe v zvezi z ravnanjem z ločenimi frakcijami pa najkasneje do 31. decembra 2003.
77. člen
Delovanje zbirnega centra
Do ureditve zbirnega centra se zadrži izvajanje 10. člena tega odloka.
78. člen
Obstoječi seznam povzročiteljev
Za povzročitelje, ki so uporabljali storitve javne službe na dan uveljavitve tega odloka (v nadaljevanju: obstoječi uporabniki storitev javne službe) se do vpisa sprememb v register prevzemnih mest uporabljajo podatki iz registra prevzemnih mest, ki ga je za izvajanje storitev javne službe do uveljavitve tega odloka vodil izvajalec javne službe.
79. člen
Obračunske osnove v prehodnem obdobju
Za obstoječe uporabnike storitev javne službe se še osemnajst mesecev po uveljavitvi tega odloka kot merilo za razdelitev stroškov storitev javne službe med posameznimi stanovanji v stavbi ali v več stavbah s skupnim zbirnim mestom za prepuščanje komunalnih odpadkov uporabljajo podatki o številu gospodinjstev.
Če izvajalcu javne službe lastniki stavbe ali njen upravitelj ali plačniki računov storitev javne službe, ki so obstoječi uporabniki storitev javne službe, posredujejo pisne podatke in dokazila o številu prebivalcev s stalnim ali začasnim prebivališčem v posameznih stanovanjih, se uporabi kot merilo za razdelitev stroškov storitev javne službe po posameznih stanovanjih število prebivalcev s stalnim ali začasnim prebivališčem v posameznem stanovanju.
80. člen
Priprava programov
Izvajalec javne službe pripravi letne programe iz 20., 25., 26., 27. in 40. člena prvič za leto 2004.
Ne glede na določbe prejšnjega odstavka tega člena se v programu iz 40. člena tega odloka določijo začetek, dinamika ter obseg izločanja ločenih frakcij in biološko razgradljivih odpadkov iz zbranih preostalih odpadkov v sortirnici prvič za leto 2004.
81. člen
Prenehanje veljavnosti
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati na področju Občine Oplotnica odlok o obveznem zbiranju, odlaganju in odvozu odpadkov v Občini Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 3/93).
82. člen
Uveljavitev odloka
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 002.2/03
Oplotnica, dne 2. aprila 2003.
Župan
Občine Oplotnica
Vladimir Globovnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti