Uradni list

Številka 39
Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015
Uradni list

Uradni list RS, št. 39/2015 z dne 5. 6. 2015

Kazalo

1659. Pravilnik o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih članov Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, stran 4409.

  
Na podlagi 29. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 76/08, 79/09, 51/10, 40/12 – ZUJF in 14/15 – ZUUJFO) ter 17. člena Statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/07 – uradno prečiščeno besedilo in 49/10) je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota na seji dne 21. maja 2015 sprejel
P R A V I L N I K
o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih članov Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota
1. člen
S tem pravilnikom se urejajo pravice in dolžnosti članov svetniških skupin in samostojnih članov Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota v zvezi s porabo finančnih in drugih sredstev, ki jih za njihovo delo zagotavlja Mestna občina Murska Sobota.
2. člen
Svetniške skupine in samostojni člani Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota imajo v skladu s tem pravilnikom pravico do porabe sredstev, ki se v proračunu občine zagotavljajo za njihovo delovanje. Mestna občina Murska Sobota lahko za opravljanje njihovega dela zagotavlja tudi druge materialne pogoje za delo.
Osnova za uporabo proračunskih sredstev svetniške skupine je zapisnik o ustanovitvi svetniške skupine, iz katerega mora biti jasno razvidno, kateri svetniki so pristopili v svetniško skupino.
V primeru prestopa svetnika iz ene v drugo svetniško skupino se pravica do uporabe sredstev v sorazmernem deležu prenese na drugo svetniško skupino oziroma samostojnega člana mestnega sveta.
3. člen
Svetniško skupino v smislu določb tega pravilnika predstavljajo:
– dva ali več članov mestnega sveta, ki so bili izvoljeni na lokalnih volitvah.
Samostojni član mestnega sveta je:
– član mestnega sveta, izvoljen na lokalnih volitvah.
4. člen
Mestni svet Mestne občine Murska Sobota določi višino sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih članov mestnega sveta v proračunu mestne občine za posamezno leto.
5. člen
Svetniška skupina in samostojni člani mestnega sveta so dolžni s sredstvi iz prejšnjega člena tega pravilnika ravnati kot dober gospodar in jih uporabljati v skladu z določili tega pravilnika.
6. člen
Svetniške skupine in samostojni člani mestnega sveta prejemajo sredstva iz proračuna mestne občine glede na število izvoljenih članov tekočega mandata, ki sestavljajo svetniško skupino.
Ob zaključku proračunskega leta se neporabljena finančna sredstva namenjena za delovanje svetniških skupin in samostojnih članov mestnega sveta ne prenašajo v proračun mestne občine za naslednje leto.
7. člen
Za vsako svetniško skupino in samostojnega člana mestnega sveta mestna uprava vodi evidence o porabljenih sredstvih.
Predsednik svetniške skupine oziroma samostojni član mestnega sveta posreduje mestni upravi zahtevek za izdajo naročilnice, mestna uprava pa nato ponudniku izstavi naročilnico v imenu in za račun mestne občine.
Naročilnice za uporabo finančnih sredstev se v skladu z določili tega pravilnika izdajajo skladno s predpisi iz področja oddaje javnih naročil.
Ponudniki morajo po dobavi ali opravljeni storitvi izstaviti mestni občini e-račun, ki se plača v skladu z veljavnimi plačilnimi roki. Mestna uprava vodi za posamezno svetniško skupino oziroma samostojnega člana mestnega sveta evidence upravičenih in porabljenih sredstev.
8. člen
Finančna sredstva se lahko porabljajo izključno za delovanje svetniške skupine in samostojnih članov, in sicer za naslednje namene:
– nakup pisarniškega materiala,
– nakup in vzdrževanje osnovnih sredstev v lasti Mestne občine Murska Sobota,
– plačilo potnih stroškov,
– plačilo poštnih stroškov,
– plačilo stroškov fotokopiranja,
– plačilo tiska,
– plačilo strokovne literature,
– plačilo kotizacije za udeležbo na izobraževanju,
– plačilo najemnin poslovnih prostorov,
– plačilo reprezentančnih stroškov,
– plačilo stroškov za obveščanje volivcev.
Če svetniške skupine in samostojni člani mestnega sveta finančnih sredstev, ki jih prejmejo iz proračuna mestne občine, ne uporabijo za namene, določene s tem pravilnikom, morajo sredstva v višini nepravilno porabljenega zneska vrniti v proračun Mestne občine Murska Sobota.
9. člen
Za osnovna sredstva, nabavljena v skladu z 8. členom tega pravilnika, mestna uprava vodi evidence teh sredstev, ki vsebuje naslednje podatke: nahajališče osnovnega sredstva, inventarna številka, naziv osnovnega sredstva, datum nabave in vrednost osnovnega sredstva za vsakega člana mestnega sveta posebej.
Mestni svetniki morajo z osnovnimi sredstvi, za katera so zadolženi, ravnati s skrbnostjo dobrega gospodarja. So materialno odgovorni za izgubo oziroma nepooblaščeno izposojo osnovnega sredstva. Ravno tako so dolžni sami kriti stroške popravila v primeru poškodovanja osnovnega sredstva, ki nastane zaradi malomarnega ravnanja z njim.
Svetniška skupina in samostojni člani mestnega sveta inventurni komisiji Mestne občine Murska Sobota omogoči vsakokratni pregled in popis osnovnih sredstev.
Osnovna sredstva, nabavljena v skladu z 8. členom tega pravilnika so last občine in jih svetniške skupine le uporabljajo v času trajanja mandata njihovih članov. Po preteku mandata pa jih morajo vrniti občini.
10. člen
Pravica do pridobitve finančnih sredstev svetniških skupin in samostojnim svetnikom mestnega sveta po tem pravilniku preneha z dnem prenehanja mandata v mestnem svetu.
11. člen
Nadzor nad zakonitostjo, namenskostjo in gospodarnostjo porabe sredstev na podlagi tega pravilnika opravljata Mestna uprava Mestne občine Murska Sobota ter Nadzorni odbor Mestne občine Murska Sobota.
12. člen
Pristojni oddelek mestne uprave je dolžan na zahtevo vodje svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika mestnega sveta omogočiti vpogled v finančno dokumentacijo o porabi sredstev svetniške skupine oziroma samostojnega svetnika ter mu posredovati zahtevane podatke.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in se uporablja že za tekoče proračunsko leto.
Št. 007-0009/2015-3(131)
Murska Sobota, dne 21. maja 2015
 
Župan
Mestne občine Murska Sobota
dr. Aleksander Jevšek l.r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti