Novela Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti – vrnitev geodeta z izkaznico

Objavljeno: 11. 4. 2024

Predlagana novela Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti na podlagi odločbe Ustavnega sodišča vnovič uvaja poklic geodeta z izkaznico in ureja njegove poklicne dolžnosti. Ustavno sodišče Republike Slovenije je v odločbi U-I-14/18-27 z dne 15. septembra 2022 presodilo, da ureditev Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti (ZAID) glede ukinitve poklica »geodet z izkaznico« ni primerna, saj imajo osebe »geodet z izkaznico« uporabna geodetska znanja in veščine, potrebne za opravljanje določenih geodetskih nalog. V skladu s to odločitvijo predlagana novela ZAID določa izjemo glede opravljanja poklicnih nalog pooblaščenega inženirja s področja geodezije oziroma določajo naloge, ki jih lahko opravljajo geodeti z geodetsko izkaznico.

Geodet z geodetsko izkaznico je oseba, ki je na dan uveljavitve Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, torej 17. novembra 2017, imela geodetsko izkaznico. Izkaznica se je izdala osebam, ki so imele (1.) najmanj visoko strokovno izobrazbo geodetske smeri oziroma najmanj visokošolsko strokovno izobrazbo po študijskem programu prve stopnje geodetske smeri, (2.) najmanj tri leta delovnih izkušenj na področju izvajanja geodetskih storitev ali evidentiranja nepremičnin, in (3.) opravljen strokovni izpit za izvajanje geodetskih storitev.

Predlagana novela v novem 4.a členu ZAID ureja poklicne obveznosti geodetov z geodetsko izkaznico. Novi člen določa, da geodet z geodetsko izkaznico na področju evidentiranja nepremičnin lahko samostojno opravlja strokovno tehnična opravila, tj. inženirski del katastrskih postopkov, ki obsega postopek za izdelavo elaborata in izdelavo elaborata. Poleg tega sme geodet z geodetsko izkaznico inženirski del katastrskih postopkov opravljati brez osebne prisotnosti pooblaščenega inženirja s področja geodezije, osebno sam, po navodilih in pod nadzorom pooblaščenega inženirja s področja geodezije. Po izvedbi inženirskega dela katastrskih postopkov pa potrditev izvedenega dela potrdi pooblaščeni inženir s področja geodezije, kadar je to potrebno.

Nadalje lahko geodet z geodetsko izkaznico izvaja strokovno tehnične postopke izvedbe geodetske izmere po Zakonu o državnem geodetskem referenčnem sistemu in je lahko vključen v izdelavo projektne dokumentacije, kadar so njegove strokovne rešitve glede na namen in zahtevnost objekta ter namen izdelave projektne dokumentacije potrebne. Dodatno lahko geodet z geodetsko izkaznico izvede zakoličenje objekta iz 75. člena Gradbenega zakona.

Sklepno predlagana novela uvršča geodeta z geodetsko izkaznico med poklicne nazive, ki se ne smejo uporabljati brez izpolnjevanja pogojev za ta naziv. Posameznik, ki naziv uporablja brez izpolnjevanja pogojev, se kaznuje z globo med 1.000 do 3.000 evrov.

Vir:  Zakon o dopolnitvah Zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti.

AAA Zlata odličnost
|

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti