Uradni list

Številka 126
Uradni list RS, št. 126/2023 z dne 15. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 126/2023 z dne 15. 12. 2023

Kazalo

Št. 331-37/2023-1 Ob-3606/23, Stran 2278
Na podlagi 219. člena Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 50/07, 61/08, 99/09 – ZIPRS1011, 3/13, 81/16, 11/22 in 105/22 – ZZNŠPP), Pravilnika o ukrepih za razvoj podeželja Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 36/15 in 81/16) in Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 31/21 – uradno prečiščeno besedilo) objavlja Mestna občina Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MOL), Mestni trg 1, 1000 Ljubljana
javni razpis 
za dodelitev državnih pomoči za ukrepe razvoja podeželja v Mestni občini Ljubljana v letu 2024 
I. Predmet razpisa
Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja podeželja na območju MOL, za Ukrepe de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013, Ukrep 4 – Pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter za naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetijskem gospodarstvu – de minimis.
Pomoč iz Ukrepa 4 se dodeli za:
– predelavo primarnih kmetijskih proizvodov, gozdnih sadežev in zelišč,
– prodajo pridelkov in izdelkov s kmetij,
– turizem na kmetiji,
– predelavo gozdnih lesnih sortimentov.
II. Osnovni pogoji za kandidiranje na javni razpis
Pomoč de minimis se ne sme kumulirati z državno pomočjo v zvezi z istimi upravičenimi stroški ali državno pomočjo za isti ukrep za financiranje tveganja, če bi se s takšno kumulacijo presegla največja intenzivnost pomoči ali znesek pomoči.
Pomoč de minimis ne sme biti namenjena izvozu oziroma z izvozom povezani dejavnosti v tretje države ali države članice Evropske unije, kot je pomoč, neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo.
Pomoč de minimis ne sme biti pogojena s prednostno rabo domačih proizvodov pred uvoženimi.
Pomoč de minimis se ne sme uporabljati za nabavo vozil za cestni prevoz tovora.
Do pomoči de minimis niso upravičena podjetja, ki so po Zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (Uradni list RS, št. 13/14 – uradno prečiščeno besedilo, 10/15 – popr., 27/16, 31/16 – odl. US, 38/16 – odl. US, 63/16 – ZD-C in 54/18 – odl. US) v prisilni poravnavi, stečaju ali likvidaciji ter so kapitalsko neustrezna, kar pomeni, da je izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami dosegla polovico osnovnega kapitala družbe.
Skupna vrednost pomoči de minimis, dodeljena enotnemu podjetju v obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko in namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev MOL, države ali Evropske unije, ne sme preseči 200.000 eurov, v primeru podjetij, ki delujejo v komercialnem cestnem tovornem prometu, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000 eurov.
Pomoč de minimis, dodeljena v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013, se lahko kumulira s pomočjo de minimis, dodeljeno v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 360/2012 do zgornje meje, določene v Uredbi št. 360/2012.
Če je podjetje dejavno v sektorjih ribištva in akvakulture, primarne proizvodnje kmetijskih proizvodov s seznama iz Priloge I Pogodbe o delovanju Evropske unije in predelave in trženja kmetijskih proizvodov s seznama iz Priloge I Pogodbe o delovanju Evropske unije ter je poleg tega dejavno v enem ali več sektorjih ali opravlja še druge dejavnosti, ki sodijo na področje uporabe Uredbe Komisije (ES) št. 1407/2013, se pomoč dodeli v zvezi s slednjimi sektorji ali dejavnostmi, če podjetje na ustrezen način, kot je ločevanje dejavnosti ali razlikovanje med stroški, zagotovi, da dejavnosti v sektorjih, ki so izključeni iz področja uporabe te uredbe, ne prejemajo pomoči de minimis na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 1407/2013.
Pomoč za Ukrepe de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 se ne sme uporabljati za nakup rabljene opreme in naprav.
Do pomoči za Ukrepe de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013, niso upravičene pravne in fizične osebe, ki ustrezajo kriterijem za mikro podjetja, ki nimajo poravnanih zapadlih obveznosti do MOL, države ali do zaposlenih v podjetju.
Upravičenci pomoči za Ukrepe de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 ne smejo pričeti z izvedbo naložbe pred prejemom sklepa o dodelitvi pomoči.
Upravičenci lahko vložijo skupaj največ po eno vlogo za posamezno naložbo za pomoč iz ukrepa v tem javnem razpisu.
Na javni razpis se lahko prijavijo upravičenci, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– so pravne in fizične osebe, ki ustrezajo kriterijem za mikro podjetja,
– imajo sedež na kmetijskem gospodarstvu, ki je vpisano v register kmetijskih gospodarstev in ima sedež na območju MOL,
– naložba se izvaja na območju MOL.
Intenzivnost pomoči iz Ukrepa 4 je do 50 % upravičenih stroškov oziroma do 10.000 eurov.
Vlogo za pomoč iz ukrepa 4 predloži član kmetijskega gospodarstva.
III. Posebni pogoji za kandidiranje na javnem razpisu
Upravičenci morajo izpolnjevati tudi posebne razpisne pogoje, ki so sestavni del razpisne dokumentacije.
Pomoč iz Ukrepa 4 se dodeli za kritje naslednjih upravičenih stroškov:
– stroški nakupa opreme in naprav za predelavo primarnih kmetijskih proizvodov, gozdnih sadežev in zelišč,
– stroški gradnje ali obnove objekta za predelavo primarnih kmetijskih proizvodov, gozdnih sadežev in zelišč,
– stroški nakupa opreme in naprav za prodajo pridelkov in izdelkov s kmetij,
– stroški gradnje ali obnove objekta za prodajo pridelkov in izdelkov s kmetij,
– stroški nakupa opreme in naprav za turizem na kmetiji,
– stroški gradnje ali obnove objekta za turizem na kmetiji,
– stroški nakupa opreme in naprav za predelavo gozdnih lesnih sortimentov.
Pogoji za pridobitev pomoči iz Ukrepa 4 so:
– dovoljenje za opravljanje dejavnosti na kmetijskem gospodarstvu ali dokazilo o registraciji dejavnosti, v kolikor upravičenec pomoči še nima dovoljenja za opravljanje dejavnosti,
– dejavnost se mora izvajati na kmetiji še vsaj 5 let po zaključeni naložbi,
– gradbeno dovoljenje za izvedbo naložbe, če je zahtevano s predpisi s področja gradnje objektov, oziroma druga ustrezna dokumentacija,
– najmanj dve ponudbi oziroma predračuna za načrtovano naložbo.
IV. Merila za ocenjevanje vlog
Merila za dodelitev pomoči za Ukrepe de minimis v skladu z Uredbo Komisije (EU) št. 1407/2013 za Ukrep 4 – Pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetijskih gospodarstvih – de minimis,so:
– prejeta sredstva za naložbe na kmetijskem gospodarstvu od leta 2019,
– starost vlagatelja,
– izobrazba vlagatelja,
– status dejavnosti,
– delež lastnih sredstev za izvedbo naložbe,
– območje, v katerem leži kmetijsko gospodarstvo.
Skupno je možno pri ocenjevanju dobiti maksimalno 100 točk.
V. Okvirna višina sredstev
Skupna okvirna višina nepovratnih sredstev, namenjena za Ukrep 4 – Pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetijskih gospodarstvih – de minimis, po tem javnem razpisu je 30.000,00 EUR.
MOL si pridržuje pravico do spremembe okvirne višine sredstev, v primeru, da se razpoložljiva sredstva spremenijo v postopku sprejemanja spremembe proračuna ali rebalansa proračuna MOL za leto 2024 in do spremembe besedila pogodbe glede na spremenjene veljavne predpise.
VI. Rok porabe dodeljenih sredstev: dodeljena sredstva za leto 2024 morajo biti porabljena v letu 2024.
VII. Rok za predložitev vlog in način predložitve
Vlagatelji morajo oddati vlogo za ukrep 4 izključno po pošti kot priporočeno pošiljko na naslov: Mestna občina Ljubljana, p.p. 25, 1001 Ljubljana, vključno do 6. 3. 2024 (velja datum žiga pošte).
Vloga za Ukrep 4 – Pomoč za naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetijskem gospodarstvu se pripravi na obrazcu Vloga 2.
Vlogi je potrebno priložiti vse dokumente, ki jih kot obvezna dokazila zahteva razpisna dokumentacija tega javnega razpisa in so navedeni na obrazcu vloga.
Vloga mora biti poslana v zaprti ovojnici – velikosti A4 ali večja, z obvezno uporabo »Obrazca ovojnica«.
VIII. Datum odpiranja vlog
Odpiranje vlog za ukrepe, ki ga vodi Komisija za izvedbo javnega razpisa za sofinanciranje programov in/ali projektov v Mestni občini Ljubljana za leto 2024 s področja dodelitev državnih pomoči za ukrepe razvoja podeželja (v nadaljnjem besedilu: komisija) se bo pričelo dne 11. 3. 2024. Odpiranje vlog ne bo javno.
Na odpiranju ugotavlja komisija popolnost vlog glede na to, če so bili predloženi vsi zahtevani dokumenti. V primeru nepopolno izpolnjenih vlog s pomanjkljivo dokumentacijo bo komisija v roku osmih dni od odpiranja vlog vlagatelje pozvala, da vlogo v roku treh dni dopolnijo.
IX. Odločanje v postopku razpisa in obveščanje o izidu razpisa
Na podlagi predloga komisije bo o izbranih, zavrnjenih in zavrženih vlogah na prvi stopnji s sklepi odločila mestna uprava, o pritožbah zoper te sklepe pa župan MOL.
Zavržene vloge bodo vloge:
– ki ne bodo poslane v roku in na način, ki je določen v VII. točki besedila tega razpisa,
– ki ne bodo vsebovale vseh dokazil in drugih sestavin, ki jih zahteva besedilo razpisa in razpisne dokumentacije za posamezni namen in ne bodo dopolnjene v roku za dopolnitev vloge (nepopolne vloge).
Zavrnjene bodo vloge:
– tistih vlagateljev, ki ne bodo izpolnjevali pogojev, določenih v besedilu razpisa in razpisne dokumentacije za posamezni namen,
– ki jih bo področna komisija, na podlagi meril za ocenjevanje in vrednotenje, ocenila kot neustrezne,
– tistih vlagateljev, ki so v fazi ocenjevanja vlog dosegli najnižje število točk v okviru posamezne vrste ukrepa, vendar le v primeru, če zaprošena sredstva vseh vlagateljev presegajo okvirno višino razpoložljivih sredstev po posameznih vrstah oziroma sklopih ukrepov.
MOL bo vse vlagatelje vlog obvestila o izidu razpisa v roku 45 dni po zaključku odpiranja vlog.
X. Sklenitev pogodbe: prejemnikom sredstev bodo posredovani sklepi o izboru, hkrati pa bodo tudi pozvani k podpisu pogodbe, s katero se uredijo medsebojne obveznosti med MOL in prejemnikom.
XI. Kraj in čas, kjer lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo: razpisna dokumentacija je od dneva te objave do izteka prijavnega roka dosegljiva na spletni strani MOL: http://www.ljubljana.si/si/mol/razpisi-razgrnitve-objave/ ali pa jo v tem roku zainteresirani dvignejo vsak delovni dan med 9. in 12. uro na naslovu: Mestna občina Ljubljana, Oddelek za varstvo okolja, Odsek za razvoj podeželja, Zarnikova 3, Ljubljana, V. nadstropje, soba 503a.
XII. Dodatne informacije v zvezi z razpisom
Predstavitev razpisa za vse zainteresirane bo v sredo, 22. 12. 2023 ob 11. uri, v sejni sobi 505 (V. nadstropje), Zarnikova 3, Ljubljana.
Dodatne informacije v zvezi z razpisno dokumentacijo in postopkom javnega razpisa lahko vlagatelji dobijo vsak delovni dan pri Teodori Makoter tel. 01/306-43-11 ali Maruški Markovčič, tel. 01/306-43-09 med 9. in 12. uro ter na elektronskem naslovu teodora.makoter@ljubljana.si in maruska.markovcic@ljubljana.si .
Mestna občina Ljubljana 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti