Uradni list

Številka 127
Uradni list RS, št. 127/2023 z dne 15. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 127/2023 z dne 15. 12. 2023

Kazalo

3836. Uredba o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij, stran 11573.

  
Na podlagi tretjega odstavka 201. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O) Vlada Republike Slovenije izdaja
U R E D B O 
o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja prek javnih mobilnih omrežij 
1. člen 
(vsebina uredbe) 
Ta uredba določa obveznosti v zvezi z vzpostavitvijo in zagotavljanjem sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil (v nadaljnjem besedilu: sistem) v skladu z Zakonom o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22 in 18/23 – ZDU-1O; v nadaljnjem besedilu: zakon), način financiranja sistema in tehnične zahteve za njegovo delovanje.
2. člen 
(pomen izrazov) 
Izrazi, uporabljeni v tej uredbi, pomenijo:
1. operater je izvajalec javno dostopnih mobilnih medosebnih komunikacijskih storitev na podlagi številke;
2. organ je organ, pristojen za zaščito in reševanje, ki pripravlja in izdaja opozorilna obvestila o aktualnih ali bližajočih se naravnih in drugih nesrečah;
3. opozorilna obvestila so besedilna sporočila o aktualnih ali bližajočih se naravnih in drugih nesrečah;
4. storitev posredovanja opozorilnih obvestil so tehnične, operativne in organizacijske zmogljivosti operaterja, da prek lastnega ali najetega mobilnega omrežja posreduje opozorilna obvestila do mobilnih telefonov končnih uporabnikov, ki so na geografskem območju, ki ga določi organ.
3. člen 
(zahteve glede delovanja sistema) 
(1) Javno obveščanje in alarmiranje s posredovanjem opozorilnih obvestil se zagotavlja prek sistema Cell Broadcast (CB).
(2) Sistem mora omogočati, da za sprejem opozorilnih obvestil ni potrebna predhodna registracija uporabnika.
(3) Sistem mora omogočati različne vrste alarmiranja za različne stopnje kritičnosti dogodka, kot so določene s predpisi, ki urejajo organizacijo in delovanje sistema opazovanja, obveščanja in alarmiranja.
(4) Sistem mora podpirati uporabo čim širšega nabora mobilnih telefonov.
4. člen 
(obveznosti operaterjev) 
(1) Operater pri vzpostavitvi in zagotavljanju sistema upošteva veljavne standarde in specifikacije, ki so jih sprejele evropske standardizacijske organizacije.
(2) Operater v svojem omrežju prek sistema na zahtevo organa v realnem času posreduje opozorilna obvestila vsem uporabnikom svojega omrežja in tudi vsem uporabnikom drugih operaterjev, ki uporabljajo njegovo omrežje (v nadaljnjem besedilu: gostujoči uporabniki), ki so na geografskem območju, ki ga je določil organ. Operater gostujočim uporabnikom opozorilna obvestila posreduje istočasno in v enaki kakovosti kot svojim uporabnikom.
(3) Operater lahko pri posredovanju opozorilnih obvestil obdeluje samo tiste osebne podatke uporabnikov, ki so nujno potrebni za doseganje ciljev te uredbe. Operater za namen javnega obveščanja in alarmiranja uporabnikov na podlagi zakona in te uredbe ne sme ugotavljati identitete uporabnikov, ki jim je bilo dostavljeno opozorilno obvestilo, in njihove natančne lokacije. Osebnih podatkov uporabnikov, ki jim je bilo dostavljeno opozorilno obvestilo, ne sme posredovati drugim subjektom, če za to ni izrecne pravne podlage.
(4) Operater predhodno obvesti organ o vseh spremembah, ki jih namerava izvesti, če spremembe vplivajo na delovanje sistema in izvajanje storitve posredovanja opozorilnih obvestil. Po spremembah opravi vsa potrebna testiranja, s katerimi preveri ustreznost delovanja sistema in o tem vodi dokumentacijo.
5. člen 
(tehnične in varnostne zahteve) 
(1) Operater do vsakega centra za obveščanje vzpostavi varno komunikacijsko povezavo in zagotovi terminal za pošiljanje opozorilnih obvestil. Komunikacija med terminalom in sistemom operaterja, ki poteka prek podatkovnih vmesnikov, mora biti šifrirana.
(2) Vmesnik za povezovanje do sistema operaterja za pošiljanje obvestil mora biti odprt in izveden tako, da podpira protokol CAP (Common Alerting Protocol) in omogoča uporabo njegove zadnje verzije.
(3) O drugih tehničnih podrobnostih podatkovnega vmesnika in načinu izmenjave informacij za posredovanje opozorilnih obvestil se dogovorita operater in organ v skladu z dobro strokovno prakso. Pri tem upoštevata veljavne standarde in specifikacije, ki so jih sprejele evropske standardizacijske organizacije.
(4) Pri izmenjavi informacij med operaterjem in organom mora biti zagotovljeno samodejno preverjanje pristnosti operaterja in organa ter preverjanje pristnosti sporočila in ali je sprejeto sporočilo nespremenjeno in sprejeto v celoti. Organ pošilja sporočila z uporabo kvalificiranega digitalnega potrdila.
(5) Operater zagotovi 99,99-odstotno razpoložljivost sistema. Operater preizkusi delovanje sistema in kakovost storitve posredovanja opozorilnih obvestil vsaj enkrat letno v sodelovanju z organom. O preizkusu vodi dokumentacijo.
(6) Če pride do nedelovanja sistema oziroma motenj ali izpada storitve posredovanja opozorilnih obvestil, operater o tem nemudoma obvesti organ, Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije in organ, pristojen za informacijsko varnost, ter hkrati nemudoma začne odpravljati napako.
(7) Operater pripravi oceno tveganja za varnost sistema in jo vsaj enkrat letno posodobi. Pri tem mora izpopolnjevati varnostne ukrepe za njegovo zaščito.
(8) Operater organu pošlje informacijo o uspešnosti posredovanja opozorilnih obvestil.
(9) Operater in organ pred začetkom uporabe preizkusita in potrdita delovanje sistema.
(10) Organ z operaterji uskladi podrobnejše vsebinske zahteve za pošiljanje opozorilnih obvestil.
6. člen 
(obveznost pokrivanja) 
(1) Operater zagotavlja storitev posredovanja opozorilnih obvestil na vseh območjih, ki jih pokriva s svojim mobilnim signalom, ne glede na uporabljeno tehnologijo.
(2) Organ s poligoni geografsko omeji območja, na katerih se zagotavlja posredovanje opozorilnih obvestil.
(3) Operater poligone iz prejšnjega odstavka preslika na svoj sistem pokrivanja z radijskimi celicami tako, da zagotovi najboljšo geografsko pokritost s storitvijo posredovanja opozorilnih obvestil.
7. člen 
(naloge organa) 
(1) Vzpostavitev, upravljanje in vzdrževanje sistema za obdelavo opozorilnih obvestil ter njihovo pošiljanje operaterjem zagotavlja organ.
(2) Organ za potrebe sistema iz prejšnjega odstavka zagotovi vmesnik, razen terminala, ki ga zagotovi operater.
(3) Za obliko, vsebino in jezik opozorilnih obvestil je odgovoren organ.
8. člen 
(financiranje) 
(1) Sredstva za vzpostavitev, vzdrževanje in upravljanje sistema iz 1. člena te uredbe, za upravičene stroške strojne in programske opreme ter človeških virov se za obdobje petih let zagotovijo iz državnega proračuna. Sredstva zagotovi ministrstvo, pristojno za elektronske komunikacije.
(2) Operater sistem, za katerega vzpostavitev je prejel javna sredstva v skladu s prejšnjim odstavkom, lahko uporablja samo za namene, opredeljene v tej uredbi.
(3) Operater, ki je prejel javna sredstva na podlagi prvega odstavka tega člena in ki na podlagi medsebojnega dogovora omogoča uporabo svojega omrežja drugemu operaterju, mu za posredovanje opozorilnih obvestil gostujočim uporabnikom ne sme zaračunati nobenih stroškov.
9. člen 
(prekrški) 
(1) Z globo od 1.000 do 20.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba, z globo od 50.000 do 400.000 eurov pa pravna oseba, ki se po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, če:
– sistem, za katerega vzpostavitev je prejela javna sredstva, uporablja za drug namen, kot je opredeljen v tej uredbi (drugi odstavek 8. člena),
– drugemu operaterju zaračuna posredovanje opozorilnih obvestil gostujočim uporabnikom, kljub temu da je prejela javna sredstva za vzpostavitev, vzdrževanje in upravljanje sistema (tretji odstavek 8. člena).
(2) Z globo od 1.000 do 20.000 eurov se kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.
(3) Z globo od 500 do 10.000 eurov se kaznuje odgovorna oseba pravne osebe, odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
PREHODNI IN KONČNA DOLOČBA 
10. člen 
(uskladitev uredbe) 
Vlada uskladi Uredbo o organizaciji in delovanju sistema opazovanja, obveščanja in alarmiranja (Uradni list RS, št. 105/07, 39/23 in 89/23 – popr.) z določbo tretjega odstavka 3. člena te uredbe v dveh mesecih od uveljavitve te uredbe.
11. člen 
(uskladitev vsebinskih zahtev) 
Organ in operater vsebinske zahteve iz desetega odstavka 5. člena te uredbe uskladita v enem mesecu od uveljavitve te uredbe.
12. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00704-445/2023
Ljubljana, dne 14. decembra 2023
EVA 2023-3150-0007
Vlada Republike Slovenije 
Luka Mesec 
podpredsednik 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti