Uradni list

Številka 126
Uradni list RS, št. 126/2023 z dne 15. 12. 2023
Uradni list

Uradni list RS, št. 126/2023 z dne 15. 12. 2023

Kazalo

3763. Pravilnik o pooblaščenih izvedencih za sevalno in jedrsko varnost, stran 11442.

  
Na podlagi petega in sedmega odstavka 89. člena ter za izvrševanje tretjega odstavka 88. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (Uradni list RS, št. 76/17, 26/19, 172/21 in 18/23 – ZDU-1O) ministerza naravne vire in prostor izdaja
P R A V I L N I K 
o pooblaščenih izvedencih za sevalno in jedrsko varnost 
1. člen 
(vsebina) 
Ta pravilnik glede pridobitve pooblastila za izvajanje del pooblaščenega izvedenca za sevalno in jedrsko varnost (v nadaljnjem besedilu: pooblaščeni izvedenec) določa:
– program preverjanja izpolnjevanja pogojev za izvajanje del pooblaščenega izvedenca,
– evidenco pooblaščenih izvedencev,
– način in obseg poročanja,
– obliko in vsebino strokovnega mnenja ter
– druge pogoje, ki jih morajo v zvezi z ocenjevanjem sevalne in jedrske varnosti izpolnjevati pooblaščeni izvedenci.
2. člen
(področja pooblastitve) 
(1) Pooblastilo za izvajanje del pooblaščenega izvedenca (v nadaljnjem besedilu: pooblastilo) se izda za posamezna področja ali za več področij sevalne in jedrske varnosti hkrati ter vrsto objekta iz Priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Pogoj za pridobitev pooblastila za področje varstvo pred sevanji med obratovanjem jedrskega ali sevalnega objekta iz Priloge 1 tega pravilnika je veljavno pooblastilo za pooblaščenega izvedenca varstva pred sevanji, pridobljeno v skladu s predpisom, ki ureja pooblaščanje izvedencev varstva pred sevanji.
3. člen 
(vloga za pridobitev pooblastila) 
(1) Vloga za pridobitev pooblastila vsebuje:
1. firmo in sedež pravne osebe,
2. podatke o organizaciji, registraciji in lastniški strukturi pravne osebe, če ta ni registrirana v Republiki Sloveniji,
3. navedbo področij sevalne in jedrske varnosti, za katera se namerava pridobiti pooblastilo, ter vrsto objekta iz Priloge 1 tega pravilnika in
4. podatke o odgovornih strokovnjakih za področja iz prejšnje točke ter o odgovornemu vodji sevalne in jedrske varnosti (ime in priimek, stopnja izobrazbe in delovne izkušnje).
(2) Vlogi iz prejšnjega odstavka se priloži naslednje:
1. reference s področij sevalne in jedrske varnosti, za katera se namerava pridobiti pooblastilo,
2. dokazila o izpolnjevanju pogojev, ki so za pridobitev pooblastila za izvedenca za sevalno in jedrsko varnost določena v zakonu, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost, ter v 4. do 7. členu tega pravilnika,
3. zadnja potrjena verzija priročnika sistema vodenja in seznam vseh dokumentov sistema vodenja ter
4. izjava, da je vlagatelj imetnik pooblastila za pooblaščenega izvedenca varstva pred sevanji iz predpisa, ki ureja pooblaščanje izvedencev varstva pred sevanji, če se vlaga vloga za pridobitev pooblastila za področje varstvo pred sevanji med obratovanjem jedrskega ali sevalnega objekta iz Priloge 1 tega pravilnika.
4. člen 
(pogoji za pridobitev pooblastila) 
Pooblaščeni izvedenec mora za pridobitev pooblastila izpolnjevati organizacijske in tehnične pogoje, strokovno usposobljenost ter pogoje zagotavljanja sistema vodenja.
5. člen 
(organizacijski pogoji) 
(1) Pooblaščeni izvedenec mora biti registriran za opravljanje dejavnosti s področij sevalne in jedrske varnosti, za katera namerava pridobiti pooblastilo.
(2) Pooblaščeni izvedenec in osebe, zaposlene pri pooblaščenem izvedencu, morajo biti organizirani tako, da niso pod poslovno ali finančno odvisnostjo, ki bi lahko vplivala na njihovo nepristransko strokovno odločanje.
(3) Osebe, zaposlene pri pooblaščenem izvedencu, ki sodelujejo pri pripravi strokovnega mnenja pooblaščenega izvedenca, ne smejo predhodno sodelovati pri delih za izvedbo projekta, ki je predmet strokovnega mnenja.
6. člen 
(tehnični pogoji in strokovna usposobljenost) 
(1) Pooblaščeni izvedenec mora biti za pridobitev pooblastila strokovno usposobljen na področjih sevalne in jedrske varnosti, za katera namerava pridobiti pooblastilo.
(2) Strokovna usposobljenost iz prejšnjega odstavka se izkazuje z:
1. objavljenimi strokovnimi in znanstvenimi prispevki, ki jih je objavil ali pri katerih je sodeloval v obdobju zadnjih petih let pred vložitvijo vloge za pridobitev pooblastila,
2. raziskovalnimi in izobraževalnimi dejavnostmi, ki jih je izvedel ali pri katerih je sodeloval v obdobju zadnjih petih let pred vložitvijo vloge za pridobitev pooblastila,
3. poročili o izvedenih projektih ali opravljenih delih s področij, za katera namerava pridobiti pooblastilo, ki jih je izdelal ali pri katerih je sodeloval v obdobju zadnjih petih let pred vložitvijo vloge za pridobitev pooblastila,
4. mnenji, ocenami in priporočili strokovnih združenj in drugih strokovnih institucij s področij, za katera namerava pridobiti pooblastilo, in
5. drugimi potrdili in izjavami o usposobljenosti iz obdobja zadnjih petih let pred vložitvijo vloge za pridobitev pooblastila.
(3) Pooblaščeni izvedenec mora razpolagati s tehničnimi sredstvi, ki mu omogočajo kakovostno izvajanje del, za katera namerava pridobiti pooblastilo.
(4) Tehnična sredstva iz prejšnjega odstavka morajo biti vzdrževana, kvalificirana oziroma umerjena v skladu s predpisi in navodili proizvajalca. Delo s tehničnimi sredstvi mora potekati v skladu s postopki, ki jih mora pooblaščeni izvedenec dokumentirati v pisni obliki.
(5) Pooblaščeni izvedenec mora imeti in izvajati program rednega strokovnega usposabljanja svojih zaposlenih s področij, za katera se pooblašča, ter voditi evidenco o teh usposabljanjih, ki vsebuje podatke o vsebinah usposabljanj, datumih izvedbe in številu udeležencev.
7. člen 
(sistem vodenja) 
Pooblaščeni izvedenec mora imeti vzpostavljen sistem vodenja, ki ustreza vrsti, področju in obsegu njegovega dela s smiselno uporabo predpisa, ki ureja dejavnike sevalne in jedrske varnosti.
8. člen 
(usposobljenost iz sevalne in jedrske varnosti) 
Odgovorni vodja področja sevalne in jedrske varnosti pooblaščenih izvedencev mora imeti strokovna znanja o osnovah jedrske in sevalne varnosti iz vsebin, določenih v Programu preverjanja izpolnjevanja pogojev za izvajanje del pooblaščenega izvedenca iz Priloge 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
9. člen 
(spremembe pogojev pooblastitve) 
Pooblaščeni izvedenec mora v 30 dneh sporočiti Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost (v nadaljnjem besedilu: uprava) spremembe pri pooblaščenem izvedencu, ki vplivajo ali bi lahko vplivale na izpolnjevanje pogojev za pridobitev pooblastila iz tega pravilnika, zlasti pa še o spremembi izpolnjevanja organizacijskih in tehničnih pogojev, strokovne usposobljenosti ter pogojev zagotavljanja sistema vodenja in spremembe pri izpolnjevanju pogojev, ki jih za pridobitev pooblastila pooblaščenega izvedenca za sevalno in jedrsko varnost glede odgovornih strokovnjakov za posamezna področja in odgovornega vodjo določa zakon, ki ureja varstvo pred ionizirajočimi sevanji in jedrsko varnost.
10. člen 
(oblika in vsebina strokovnega mnenja) 
(1) Oblika in vsebina strokovnega mnenja pooblaščenega izvedenca sta določeni v Prilogi 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Strokovno mnenje iz prejšnjega odstavka mora v zaključku pojasniti pozitivno, pogojno pozitivno ali negativno oceno dokumenta ali dejavnosti, ki je predmet strokovne ocene.
11. člen 
(oddaja del podizvajalcu) 
(1) Pooblaščeni izvedenec lahko pripravo strokovnih podlag za pripravo strokovnih mnenj odda podizvajalcu, ki je lahko fizična ali pravna oseba.
(2) Za oddajo priprave strokovnih podlag iz prejšnjega odstavka podizvajalcem mora imeti pooblaščeni izvedenec določen pisni postopek kot del sistema vodenja iz 7. člena tega pravilnika.
(3) Podizvajalec mora na področju del, za katera je prevzel izdelavo strokovnih podlag iz prvega odstavka tega člena, izpolnjevati pogoje iz drugega in tretjega odstavka 5. člena ter tretjega odstavka 6. člena tega pravilnika in predložiti dokazila iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika.
(4) Pooblaščeni izvedenec pred začetkom izvajanja del o sodelujočih podizvajalcih obvesti upravo.
12. člen 
(evidenca pooblaščenih izvedencev) 
(1) Uprava vodi evidenco pooblaščenih izvedencev (v nadaljnjem besedilu: evidenca).
(2) V evidenco se vpisujejo naslednji podatki:
1. datum in zaporedna številka vpisa,
2. firma in sedež pooblaščenega izvedenca, telefonska številka, elektronski naslov in naslov spletne strani,
3. ime in priimek odgovornega vodje področja sevalne in jedrske varnosti,
4. področja pooblastitve iz 3. točke prvega odstavka 3. člena tega pravilnika,
5. obdobje veljavnosti pooblastila,
6. datum prenehanja veljavnosti pooblastila oziroma datum odvzema pooblastila.
(3) V evidenco se vpisujejo tudi vse spremembe podatkov iz prejšnjega odstavka.
(4) Pooblaščeni izvedenec obvesti upravo o spremembi podatkov, ki se vpisujejo v evidenco, najpozneje v 30 dneh od nastanka spremembe.
(5) Seznam pooblaščenih izvedencev je objavljen na osrednjem spletnem mestu državne uprave.
13. člen 
(redno poročanje) 
(1) Pooblaščeni izvedenci o svojem delu poročajo upravi vsako leto z letnim poročilom, ki ga pošljejo upravi do 31. januarja tekočega leta za preteklo leto.
(2) V letnem poročilu pooblaščeni izvedenci poročajo o:
1. izdelanih strokovnih mnenjih ter strokovnih ocenah remontnih del in
2. drugih dejavnostih na področjih pooblastitve.
14. člen 
(poročanje med remonti v jedrski elektrarni) 
(1) Pooblaščeni izvedenci, ki spremljajo remont v jedrski elektrarni, morajo med remontom o izvedenem delu, pomembnih ugotovitvah, dobrih in slabih praksah, varnostni kulturi, odstopanjih in priporočilih poročati upravi.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka morajo pooblaščeni izvedenci iz prejšnjega odstavka ob ugotovitvi pomembnih odstopanj o tem takoj obvestiti upravo.
(3) Ob zaključku remonta morajo pooblaščeni izvedenci iz prvega odstavka tega člena podati izjavo o ustreznosti opravljenih remontnih del s stališča sevalne in jedrske varnosti za doseganje ponovne kritičnosti.
(4) Pred ponovnim obratovanjem jedrske elektrarne na moči morajo pooblaščeni izvedenci iz prvega odstavka tega člena podati izjavo o ustreznosti opravljenih remontnih del s stališča sevalne in jedrske varnosti za varno delovanje sistemov in opreme na moči.
(5) Pooblaščeni izvedenci iz prvega odstavka tega člena morajo po zaključku remonta pripraviti zbirno strokovno oceno izvedenih del in ostalih aktivnosti, ki vsebuje opis izvedenega nadzora, ugotovitve, dobre in slabe prakse, opažanja glede varnostne kulture, odstopanja in priporočila s predlogi izboljšav.
KONČNI DOLOČBI 
15. člen
(prenehanje veljavnosti) 
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati Pravilnik o pooblaščenih izvedencih za sevalno in jedrsko varnost (Uradni list RS, št. 50/16 in 76/17 – ZVISJV-1).
16. člen 
(začetek veljavnosti) 
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-92/2023
Ljubljana, dne 11. decembra 2023
EVA 2023-2560-0056
Jože Novak 
minister 
za naravne vire in prostor 

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti